B1 blogcsalád



Merkel és Marcon kontra Orbán és Kaczynski

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. szeptember 23.  

2017. szeptember 23. - Szelestey

• Ha az európai kormányok képesek javítani a gazdasági gondokon, meg tudják állítani a populista nyomulást;

• Orbán segítséget ígért Varsónak, mert szerinte azt inkvizíciós veszély fenyegeti az EU részéről;

• A magyar miniszterelnök beindította a választási hadjáratot a pénteki rádióinterjúval.

 

New York Times/AP

new_york_times.jpg

A 2. világháború először támadás célpontjai lettek azok a liberális értékek, amelyeket az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntése is érint: a szolidaritás, a nyitottság azok iránt, akik jobb jövőt keresnek, valamint a sokszínűség. Így látja ezt vendégkommentárjában a Le Monde volt főszerkesztője. Sylvie Kaufmann kiemeli, hogy a támadás ezúttal belülről, és legfelülről indult, demokratikusan megválasztott vezetőktől. Nincsenek sokan az ilyen politikusok, de ahhoz elegen, hogy alapvető ellentmondások mentén megosszák a nyugati közösséget. Trump, Kaczynski és Orbán. Ez a tengely kezdett offenzívába a migránsok, a nyitott határok, a multikulturalizmus és a multilaterális diplomácia ellen. Úgy tűnik, hogy közös, módszeresen, elszánt erőfeszítést látunk, amelynek célja, hogy aláássák a liberális rend pilléreit és más értékkánont honosítsanak meg. Ezzel szemben körvonalazódik egy frontvonal Merkel és Macron körül. Ők vezethetik az ellenhadjáratot a Felvilágosodás örökségének megőrzésére. Meg vannak győződve arról, hogy az olyanok részéről, mint Trump és Kaczynski, többről van szó, mint az populizmusról. A nyáron mind a lengyeleknél, mind az amerikaiaknál fordulópontra jutott az illiberális offenzíva.

A nacionalista lengyel vezetés hadrendbe állt, a menekültek távoltartása és a jogállam miatt csatázik Brüsszellel. Varsó számára isten ajándéka az amerikai elnök támogatása. A Soros elleni plakátokkal a magyar kormány tabut szegett. Orbán szerint a bevándorlás „méreg”, ami növeli a terrorizmus veszélyét. Trump arról beszélt, hogy szégyen, amit a német kancellár csinált a saját országával. Ezzel szemben Marcon arra emlékeztette a francia nagyköveteket, hogy a migránsok befogadása emberi kötelesség, a méltóságról és arról szól, ragaszkodunk-e ahhoz, amik vagyunk, és amiben hiszünk. A két megközelítés csupán illusztrálja az egyre mélyebb nyugati szakadékot. De ugyanez a helyzet a demokrácia ügyében. Berlin és Párizs nem sokat tud tenni az amerikai irányvonallal szemben. De Lengyelország és Magyarország más. Ők az unió tagjaiként elfogadták, hogy részei a liberális értékek utolsó menedékének. Ha az öreg földrész magára marad, hogy megóvja a Felvilágosodás hagyatékát, akkor arra csak együttes erővel képes.  

 

Washington Post

washington_post_1.jpg

A populizmus megerősödése azzal függ össze Európában, hogy az emberek elvesztették bizalmukat az eddigi kormányokban, pártokban és politikában, mégpedig egyértelműen a gazdasági megpróbáltatások miatt. A Harvard Egyetem egyik professzora és egy PhD-tanítványa ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy az okok országonként és azon belül rétegenként változnak, mellesleg az általános pénzügyi válság elmúltával jelentősen megerősödött a bizalom a nemzeti vezetések iránt. A tanulmány cáfolja, hogy a negatív beállítottság összefüggne az egyre nacionalistább és szélsőséges nézetekkel. Inkább a lakosságnak nőtt meg a hajlandósága, hogy ilyen pártokra szavazzon, éppen azért, mert sokan már nem hisznek a meglévő intézményeknek, illetve a vezetőknek.

A hatalom még viszonylag jól szerepel a hitelező államokban. A periféria országaiban ellenben nagyot zuhant a népszerűsége az adósságválság, a megszorítások, a munkanélküliség folytán. Fokozottan áll ez az állástalanok, a kevésbé képzettek körére. És mivel a kormányok képtelenek voltak gyorsan és hatékonyan orvosolni a bajokat, ez kihatott az európai intézmények megítélésére is, ami megint csak odavezetett, hogy nőtt azoknak a tábora, akiket eséllyel szólíthatnak meg a populista erők. Ám meg lehet fordítani a folyamatot, mivel nincs szó nagymértékű ideológiai eltolódásról. A bizalmatlanságot el lehet oszlatni, annál is inkább, mert javul a gazdaság állapota. Vagyis ha jönnek az eredmények, akkor nagyobb lesz a polgárok szemében a politikába vetett remény is.

 

New York Times/Washington Post/AP

 

1. A lengyel-magyar csúcstalálkozón mindkét fél azt hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja és a kilátásba helyezett szankciók ellenére is kitart migrációellenes politikája mellett. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy egyik kormány sem kíván bevándorló ország lenni. A helyzetet azonban nem tartja ígéretesnek, mert a másik oldal próbálja Budapestre és Varsóra kényszeríteni az akaratát. Beata Szydlo hasonlóképpen nyilatkozott, kiemelve, hogy a biztonság mindenek előtt, illetve hogy helyes a két vezetés megközelítése. A házigazda egyúttal azzal vádolta az uniót, hogy az politikai okokból támadja Varsót az igazságszolgáltatás reformja miatt. Szerinte Brüsszelnek nincs joga, hogy foglalkozzon a bírósági rendszer átalakításával, és az ellenzéket okolta a Bizottság fellépéséért. Orbán azt ígérte, hogy Lengyelország oldalára áll, mivel azt az inkvizícióhoz hasonló eljárás fenyegeti. 

 

2. A tudósító azt tapasztalta a két magyar tranzitövezetben, hogy sem szabadság, sem remény nincs azok számára, akiket ott őriznek. A jelentés megszólaltat egy 17-éves afgán fiút, aki két éve a háború elől,az új élet reményében menekült el, de azt nem gondolta, hogy Magyarországon szögesdróttal körbevett karámba terelik, és a sógornőjét még a kórházba is rendőrök kísérik, hogy megszülje gyerekét. És ez csak egyetlen példa, hogy a drákói magyar bevándorlás-ellenes szabályok miként zúzzák szét a kilátásokat. Az ENSZ a fogva tartás intézményeinek nevezte a röszkei és a tompai zónát. Egyébként a magyar hatóságok egy év elteltével visszautasították az afgán család kérelmét, csak éppen a família nem tudja, hová menjen. A világszervezet menekültügyi főbiztosa nagyon is egyértelműnek minősítette, hogy a magyar hatóságok gátolni igyekeznek, nehogy az érintettek védelmet kaphassanak.

Azt is megállapította, hogy nem bűncselekmény, ha valaki menedéket akar kérni. Az adatok arról tanúskodnak, hogy a kemény magyar bánásmód folytán a legtöbben immár óvakodnak attól, hogy magyar területre lépjenek. Miközben tízezrek érkeznek a Földközi-tengeren keresztül. Az idén 2217-en folyamodtak menekültstátuszért Magyarországon, ami a tavalyi érték kevesebb, mint 10 %-a, de csak 61 embert fogadtak be, 383-an pedig oltalmazottként maradhattak. Orbán Viktor nem győzi hangoztatni, hogy meg akarja védeni Európát a muzulmán migránsoktól. Legutóbb kijelentette, hogy amit eddig láttunk, az csak a bemelegítés volt. Egyébként a táborban az őrök nem engedik, hogy a bentlakók röplabdázzanak. Elveszik a hálót és a labdát is. Ahogy a már idézett afgán fiú mondta: nem akarják, hogy az ott lévők jól érezzék magukat.  

 

Reuters

reuters.jpg

Az unióellenes magyar és lengyel álláspontot képviseli a nem egészen egy hónap múlva esedékes cseh választások nagy esélyese is. Milan Babis azt fejtegette, hogy Brüsszellel szemben nagyobb jogkört kell adni a nemzetállamoknak, azoknak erősebb hangot kell kapniuk az EU-n belül. Az ANO párt milliárdos vezetője nem ért egyet a közösség bevándorlási politikájával sem, és egyelőre nem tartja időszerűnek az euró bevezetését. Szerinte az emberáradatnak csakis úgy lehet elejét venni, ha a kiváltó okokat ott számolják fel, ahol azok keletkeznek, Líbiában, Szíriában és másutt. A Bizottság viszont egyetlen tagországra sem kényszerítheti rá az akaratát. A politikus egyúttal bírálta a francia elnököt, aki nehezményezte, hogy a keleti tagok önkiszolgáló boltnak nézik az uniót. Babis szerint Macronnak inkább a saját országával kellene foglalkoznia. Egyébiránt úgy ítéli meg, hogy nincs törésvonal, nem létezik mag-Európa, Csehország ugyanakkor nem szorul a partvonalra, viszont harcolnia kell a nemzeti érdekekért.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Bokros Lajos nagyon nem ért a lap bécsi tudósítójával, aki a minap azt írta, hogy Orbán Viktor nem csupán párttaktikai megfontolásokból, hanem a református gyökereinél fogva is védeni akarja Európát. Olvasói levelében a Moma elnöke, aki maga is kálvinista, meg van győződve arról, hogy a kormányfő tevékenysége nem vallási alapokra támaszkodik, így sem a hagyományokra, sem a hitre. Orbán és a kabinet több tagja többször is gúnyolódott a pápán. Ugyanakkor sok ezer orosz, kínai és arab oligarcha magyar kötvényt vett, hogy letelepedhessen nálunk. A Fidesz igen éles antiszemita kampányt folytatott Soros György ellen. A menekültekkel, valamint a cigányokkal és a zsidókkal szembeni gyűlölet nap mint nap támadást jelent a jó ízlés és az emberi méltóság, továbbá a hit és a vallás ellen. Mi az,1294 menekültet befogadni? Orbán csak a pénzt és a hatalmat tekinti küldetésének, szó sincs nála keresztényi hitről, vallásról, emberi méltóságról vagy ideológiai meggyőződésről.

 

Die Welt

die_welt_1.jpg

A menekültek kapcsán sűrűn összecsapott Orbán Viktor és Angela Merkel, a magyar vezető azonban most azzal lepte meg a világot, hogy csendben imádkozik a kancellár győzelméért, ám a pozitív hang nem sokáig tartott. A pénteki rádióinterjúban a magyar kormányfő név nélkül ugyan, de törvényszegéssel vádolta meg azokat az uniós politikusokat, akik a menedékkérők átvételének megtagadása miatt a támogatások megvonásával fenyegetik Magyarországot. Közéjük tartozik a szociáldemokraták miniszterelnök-jelöltje, Schulz, viszont Merkel ellenzi a szankciót. Orbán különben azt bizonysgatta, hogy a szubvenciók nem ajándékot jelentenek, itt magyar pénzről van szó, jöjjön az bárhonnan, Budapestről vagy Brüsszelből.

 

Kurier

kurier.jpg

Megfigyelők a választási kampány nyitányaként értékelik Orbán Viktor tegnapi rádiónyilatkozatát. A miniszterelnök először is azzal lepte meg a hallgatóságot, hogy Merkel győzelmét kívánja, mondván, hogy a kancellár még mindig barátságosabb Magyarországhoz, mint Martin Schulz. A migráció kapcsán a politikus azt hangoztatta, hogy nem fél az uniós megtorló intézkedésektől, függetlenül attól, hogy bírósági döntés ellenére sem hajtja végre a kvótahatározatot. Ezúttal is nekiment Soros Györgynek, valamint a Bizottságnak, amely szerinte az üzletember ösztönzésére milliónyi migránst akar Európába telepíteni. Orbán ugyanakkor változatlanul pénzt akar az EU-tól a kerítésért, Dicsérte a gazdaság helyzetét, a munkanélküliség csökkenését, egyben nyugdíjemelést ígért.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3112887556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 08:06:31

S ki akar felvilágosodást? Éppen a felvilágosodás bajaink alapgyökere.

index ISIS AlKajda mind CIA project 2017.09.23. 09:26:15

A CIA- csicskasajtó tagjainak tárgyalásán:

"Bíró úr csak három kérdésem van:
-Ki bombázta szét Afganisztánt?
-Hány biztonságos ország van Magyarország és Afganisztán között?
-Hogy is szól a Genfi Konvenció- meddig tekinthető valaki menekültnek?

+1:
Kinek a felelőssége, ha egy férfi terhes feleséggel, kisgyerekkel, csecsemővel stb. olyan veszélyes útra indul - természetesen teljesen illegális úton, embercsempészek segítségével- mint az Afganisztán és Európa közötti kb 10.000 km?

Bíró úr, nincs több kérdésem.
A vádlottakra- a CIA- csicskasajtó minden tagjára golyó általi halálos ítéletet kérek."

gmihaly621 2017.09.23. 09:44:24

És a felvilágosodás eszméi közül mennyi az örökség és mennyi az ökörség? Jelzem: A franciák - enciklopédisták és mások "a fény századá-"ról beszéltek (Le siécle de la lumiére). A magyar tükörfordítás a német "Aufklärung"-ból jön, mármint ahogy azt német filozófusok és mások elképzelték. Nem mintha pl. Diderot nem írt volna össze az okosságok mellett marhaságokat is, amelyekkel még az elnyomó cári Oroszországban is "haknizott". Vagyis ez is egy zavaros, XVIII. századi "uralkodó eszme", eszmék katyvasza volt.

graycivil 2017.09.23. 13:22:21

Úgy látom, a kommentszekciót ellepte a "sötétség testőrsége". :)

BAZINGA2 2017.09.23. 14:02:54

A kisegér segít az elefántnak! Nagyon nevetek! :))))))))))))

morpho 2017.09.23. 15:07:34

A felvilágosodásra fújni egy tudásalapú társadalmi rendszerekből álló világban enyhén szólva is megmosolyogtató :) nagyon enyhén szólva is :)

rasztaszív 2017.09.23. 17:25:13

@morpho: arcodra fagy a mosoly,ha már minden hatalom birtokában kilépnek a fényre azok a klerikális férgek,akik az egész mögött állnak.

morpho 2017.09.23. 18:48:30

@rasztaszív: Az az érdekes, hogy a Vatikán most nem tűnik annyira sárosnak... Persze attól még mondasz valamit.
süti beállítások módosítása