B1 blogcsalád



Aranykort ígér Matolcsy - de vele biztos nem valósulhat meg

2017. szeptember 21. - ashwood

matolcsy-1024x576.jpgAranykor, az vár ránk – legalábbis Matolcsy György jóslata szerint. Skandináv mintagazdaság a gazdasági minta. Persze magyarosan. Az se baj, ha esik a versenyképesség, mert nem is. Igen, ennyire összeszedett a jegybank elnöke.

A budapesti tőzsde konferenciáján Matolcsy György jegybankelnök a következő megállapításokat tette:

– az 1200-as években Magyarország volt Európa egyik legnagyobb aranykitermelője,

– a közeljövőben új aranykor köszönt az országra,

– a skandináv gazdasági modell a példa számunkra,

– meg kell változtatni a magyarok gondolkodását: a tőke, a profit jó dolog,

– az ország versenyképessége akkor is növekszik, ha minden nemzetközi felmérés szerint esik - mert az MNB jobban tudja,

– a jövőben a magyar gazdaság teljesítményének nagyobb része az EU-n kívüli régiókkal fenntartott kapcsolatokon keresztül érkezik.

Eddig a Matolcsy-álom.

És most jöjjön a valóság:

– szavaink sincsenek arra, mennyire indifferens 2017-ben, hogy 800 évvel ezelőtt mekkora nyersanyag-tartalékai voltak az országnak. Ebből bármit levezetni, vagy érdemben következtetni a közeljövőre, annyi realitással rendelkezik, mint a csecsemők fenekén a piros pötty.

– Új, vagy egyáltalán aranykorról vizionálni, reménykedni, célként kitűzni magunk elé helyes és támogatandó. Az álmodjunk nagyot narratívába illeszkedik - de végre tenni is kéne ezért valamit, azon kívül, hogy alacsony hozzáadott értékű termelési kapacitásokat hoznak létre adómilliárdokkal kitömött multik idecsábításával, miközben már a középfokú végzettséget igénylő munkákhoz sem találni idehaza munkaerőt.

– A skandináv modell valóban példaértékű lehet mindenki számára. Ehhez azonban csupán két dolog hiányzik Magyarország: 1, temérdek nyersolaj, amely olyan biztos hátországot teremt a költségvetésnek, amilyet el sem tudunk képzelni. 2, Részben az olajbevételekből finanszírozott, kiváló minőségű közoktatás. Utóbbi messzebb van Magyarországtól jelenleg, mint a kőolaj-kitermelés. Márpedig oktatás nélkül nem lesz érdemi kutatás-fejlesztés sem, vagyis maradunk összeszerelő ország, ahelyett, hogy magas hozzáadott értéket állítanánk elő hatékonyan.

– Valóban ideje lenne bevezetni néhány gazdaságtani alapfogalmat, de mielőtt a közgondolkodás reformjába kezdünk, jobb lenne a regnáló, narancsos elitnek elmagyarázni: a tőke, a beruházás és a profit nem ellenség, hanem a gazdaság motorja. Szervesen kapcsolódik a magántulajdon szentségéhez és a versenyhez. Abban az országban, ahogy egy álmos szerda délelőttön bármelyik piaci szegmenst ellophatja az állam, ezen alapfogalmakra épülő mechanizmusok nem működnek. Nem 10 millió magyar hibás gondolkozása miatt, csupán néhány tucat politikai vezető mohósága okán.

Az MNB hitegetheti azzal a kormányt, hogy nem ő megy rossz irányba a sztrádán, hanem mindenki más, amit Orbán bizonyosan jó néven is vesz jobbkezétől. Azonban a nemzetközi pénzpiacok, a befektetők nem a jegybank nyalonc jelentései olvassák, hanem a nemzetközileg elismert felmérések alapján döntenek beruházásaik sorsáról. Nem a saját háziversenyt kell megnyerni, ahol senki nem indul ellenünk.

– Matolcsy vallásos hite abban, hogy a kínaiak fogják felvirágoztatni Magyarországot, némiképp összefügghet újdonsült felesége (korábbi szeretője) keleti ezo-őrületével. A valóság ugyanis az, hogy amióta meghirdették a keleti nyitás politikáját, markánsan csak az uniós piacokon tudott nőni a magyar export. Még az amerikai kontinens felé is dinamikusabban emelkedik a kivitel, mint keleti irányba.

Az aranykornak legfeljebb akkor lesz esélye elgondolkozni azon, hogy esélyt adjon-e magának a magyarországi felbukkanásra, ha a gazdaságpolitika irányítói végre kihúznák a saját és főnökeik alfeléből a fejüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5312882670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.21. 10:41:59

Nem tudom, a Matolcsy-terv jó-e. De tudom, hogy más, mint az 1990-2010 közti gazdasági terv, mely sehová se vezetett. Ezért óvatos optimista vagyok Matolcsyt illetően.

morpho 2017.09.21. 13:40:39

@maxval bircaman : "Nem tudom, a Matolcsy-terv jó-e." Maradjunk ennyiben.

morpho 2017.09.21. 13:53:31

@Józsi01: GDP arányosan sem csökken igazán az adósság, ahhoz sokkal nagyobb GDP növekedés kéne, viszont nominálisan kurvára nő! A GDP arányos adósság egy viszonyszám, amit a mastrichti normák miatt alkalmaznak, de a nominális adósság az egekben.
2010 június 20.470 Mrd
2017 június 26.310 Mrd
Forrás akk.hu
Ehhez adjál még hozzá 3000 Mrd einstandolt manyup vagyont. (ebből konszolidáltak Matolcsyék)
Összesen 9.000 Mrd forinttal dobták meg az adósságot 7 év alatt.
A GDP arányos adósság azért disszonáns, mert például a 2008-as gazdasági válság alatt 7%-nál is többet zuhant be a GDP és az arányosított adósság az egekbe nőtt anélkül, hogy egy fillér hitelt is felvettünk volna. Aztán persze vettek még fel, de remélem érted, hogy miről beszélek. Ezek számok, ne keress mögötte semmilyen ideológiát!

Brix 2017.09.21. 22:55:42

Legyen euró, és akkor a kutyàt sem érdekli tovàbb Matolcsy , hiszen akkor a sumàk pénzrontàs többet nem lesz az eszköztàrukban...

ember100 2017.09.21. 23:04:37

@morpho:
Helló !

Hagyd már ezeket nem érfeklik a tények számok !
" A negatív növekedés is növekedés " mi ez ha nem színtiszta hülyeség by eltolcsi.

ember100 2017.09.21. 23:07:14

Helló !

Amúgy igaza van .
Tényleg itt az aranykor .
Már meg is valósult az aranykor , eltolcsinak és a családjának , a haverjainak . az osztálytársainak...
CSAK ÉPPEN AZ EMBEREKNEK NEM !!!!!

öreg baka nem rakéta 2017.09.22. 00:37:11

"meg kell változtatni a magyarok gondolkodását: a tőke, a profit jó dolog,"

ezt elmondaná a főnökének is? (nemcsak akkor, ha mi hozzuk külföldről, hanem akkor is, ha tőlünk viszik ki.)
süti beállítások módosítása