B1 blogcsalád



Az uniós pénzek elpazarlásának megrázó példája a felcsúti kisvasút

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. szeptember 20.

2017. szeptember 20. - Szelestey

 • Mind több nyugati tagállam veti fel, hogy miért ad az unió anyagi támogatást olyanoknak, mint a magyar és a lengyel kormány;

• Az osztrák külügyminiszter Szíjjártó Péter szemébe mondta, hogy nem lehet kibújni az Európai Bíróság ítélete alól;

• Moszkva nyomul az európai gázpiacon, Magyarország a jelek szerint viszont nem akarja, hogy mérséklődjön a függés az orosz földgáztól.

deutsch_felcsuton.jpg

FT

financial_times.jpg

Feszültséget váltott ki az uniós alapok felhasználása kapcsán, hogy az Európai Parlament delegációja felkereste a felcsúti kisvasutat. Az ósdi szerelvény naponta háromszor pöfög végig a 6 kilométeres pályán, a legtöbbször üres vagonokkal. A nosztalgiavonat, amelynek újraindításához kétmillió euró uniós pénzt használtak fel, drámai példa arra, milyen beruházások valósulnak meg Orbán Viktor falujában, lásd még a TAO-ból épített stadiont, amelynek befogadóképessége csaknem háromszor múlja felül a település lélekszámát. A kelet-nyugati ellentétek egyébként is éleződnek és a gazdagabb nyugati tagok mind inkább megkérdőjelezik sok tízmilliárd euró elköltését olyan államokban, mint Magyarország és Lengyelország. A magyar kormány politikai diszkriminációnak minősítette a küldöttség látogatását, a bizottság elnöke viszont azt nehezményezte, hogy a magyar politika akadályozza a munkájukat.

Merkel mindössze pár napja figyelmeztetett arra, hogy a magyar fél búcsút inthet a közösségi szubvencióknak, ha nem igazodik kvóta-ügyben az Európai Bíróság döntéséhez. A nyilatkozat felizzította a vitát a segélyalapok jelenlegi hasznosításáról. A 350 milliárd euró túlnyomó részét a közép- és kelet-európai tagállamok kapják, függetlenül a jogállamot fenyegető veszélyektől és a haveri kapitalizmussal összefüggő vádaktól. De a következő időszak előirányzata esélyt ad arra, hogy a segítséget politikai feltételekhez kössék. Annál is inkább, mert a bírálók szerint az EU egyfelől a hatalom kitartottjait, másfelől az olyan, értelmetlen terveket is finanszírozza, mint a felcsúti vasút. Az újság hozzáteszi, hogy Magyarországon a közbeszerzések egyharmadánál csupán egyetlen pályázó volt, szemben az unió 21 %-os átlagával. A Transparency International szerint nálunk 10 esetből 9 túlárazott, amikor brüsszeli alapokat is igénybe vesznek. Itt a közösségi átlag 25 %. Kovács Zoltán ugyanakkor pénzügyi zsarolásnak minősítette a német kancellár felvetését. Azt is hangoztatta, hogy a kohéziós alap sem nem ajándék, sem nem jótéti rendszer.

 

New York Times/Washington Post/Reuters

reuters.jpg

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának tagjai felkeresték a felcsúti kisvasutat, amelyről Orbán Viktor bírálói azt mondják, hogy csak a miniszterelnök hiúságát szolgálja, gyakorlati haszna nincsen. Az utasok száma elmaradt attól, ami indokolná az EU 600 millió forintos támogatását. Szigetvári Viktor az Együtt képviseletében azt mondta, hogy teljesen felesleges a beruházás, amelyre mindössze egyetlen magyarázat van: a kormányfő nagyképűsége. A tudósítás emlékeztet arra, hogy Orbán kilátásba helyezte a mindössze 3 állomással rendelkező vonal meghosszabbítását, amikor két éve hasonló kifogások hangzottak el. Két hónapja pedig a kormány bejelentette, hogy csaknem 9 milliárd forintot kíván fordítani hasonló, keskeny nyomtávú vasutak fejlesztésére.

 

Kurier

kurier.jpg

Az osztrák diplomácia vezetője személyesen is megerősítette Szíjjártó Péternek, hogy Magyarországnak be kell tartania az Európai Bíróság ítéletét, vagyis hogy át kell vennie a kvótadöntés alapján rá jutó menedékkérőket. Kurz ezúttal New Yorkban, az ENSZ-Közgyűlés ülésszaka alkalmából ült le tárgyalni a magyar külügyminiszterrel. A lap emlékeztet arra, hogy a magyar kormány elzárkózik a menekültek befogadásától és Szíjjártó igen élesen bírálta a bíróság határozatát. A megbeszélésen ugyanakkor Kurz arról is beszélt, hogy kudarcot vallott a migránsok elosztásának politikája és valami mást kell kitalálni helyette. A lényeg, hogy leálljon az illegális bevándorlás, biztosítsák a külső határokat és a helyszínen nyújtsanak segítséget azoknak az országoknak, ahonnan a legnagyobb tömegek útra kelnek. Szerinte a határok védelmében a magyarok fontos szerepet töltenek be.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Az osztrák külügyminiszter támogatja Magyarország álláspontját az új ukrán nyelvtörvény ügyében, a tiltakozásképpen választott módszerrel azonban nem ért egyet. Ezt Kurz azután közölte, hogy New Yorkban– magyar kérésre – találkozott Szíjjártó Péterrel. Az osztrák politikus érti a magyar kormány felháborodását, mivel a jogszabály korlátozza a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatását, ám azt nem tartja helyénvalónak, hogy az Orbán-kabinet a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában akadályozza az unió átfogó nyilatkozatának elfogadását, mert így próbálja megszerezni az európai szövetségesek támogatását. Azon kívül azt is kiköti, hogy a dokumentum nem bírálhatja élesen az emberi jogok megsértését Egyiptomban. Ez utóbbit Szíjjártó a jelek szerint megígérte egyiptomi kollégájának.

 

Die Welt

die_welt_1.jpg

Az osztrák védelmi miniszter azt tapasztalja, hogy még nem zárult le teljesen az embercsempészek számára az út a Balkánon. Sokat segített persze a törökökkel kötött megállapodás és az is, hogy Magyarország, illetve Macedónia lényegesen megerősítette a határok védelmét. De Ausztriába az idén így is majdnem 20 ezer menekült érkezett, 12 ezren kértek menedéket és feltételezések szerint utóbbiak közül 8 ezer a Balkánon keresztül jutott célba. Nagyon sokan pl. Görögországból és Szerbiából indulnak, de kerülőutat vesznek igénybe, és először Románián vagy Bulgárián, majd Szlovákián át próbálnak északra eljutni.

 

FT

financial_times.jpg

Elemzők egyelőre csak találgatnak, miért torpedózta meg Magyarország Románia nagyra törő gázexport terveit. A románoknál pár éve jelentős mennyiségű földgázt találtak a Fekete-tenger alatt és Bukarest azt remélte, hogy kivitelre is jócskán tud termelni, bár az gyorsan kiderült, hogy a készlet messze nem akkora, ahogyan azt feltételezték. De azért az ország már maga fedezi a hazai fogyasztást, csak telente szorul 10 % importra. Az új lelőhely feltárásába az Exxon és az OMV már 1,5-2 milliárd eurót ölt bele és a terv az volt, hogy Bulgáriából, Románián és Magyarországon át vezeték épül egészen Ausztriáig. Az EU is beszállt az 560 millió eurós projektbe, hogy csökkenjen a térség függése az orosz szállításoktól. Csakhogy a MOL egyik leányvállalata sokkolta a megfigyelőket, amikor júliusban bejelentette, hogy csak Magyarországig gazdaságos létrehozni a csőrendszert, vagyis az nem érne el a nyugat-európai hálózatig. A meglepő döntés mögött látszólag kereskedelmi megfontolások vannak, de figyelemre méltó, hogy az éppen akkor született meg, amikor Oroszország nyomul az Északi Áramlat 2-vel. Ellenben a kontinens középső részén ezek szerint egy fontos alternatív forrásból nem jut el a gáz nyugatra. Magyarország viszont célállomás lehet a román földgáz számára, nem csupán tranzitterület.      

 

Le Monde

le_monde.jpg

A magyar kormány a nemzeti konzultáció formájában újabb offenzívát indít Soros György ellen. Ez már a 3. hasonló akció, és csak 6 hónappal előzi meg a választásokat. Az üzletember mumus Orbán Viktor szemében. A kampányt a nemzeti érdekek mindenek fölöttiségét hangoztató Fidesz egyik vezetője azzal magyarázta, hogy meg kell kérdezni az embereket a Soros-tervről. A magyar kormány ugyanis azt feltételezi, hogy a befektető évente egy millió migránst akar Európába hozni. A hadjárat költségeit a magyar adófizetők pénzéből fizetik. Orbán az ország fő ellenségének kiáltotta ki Sorost, és az idén már egy sor különféle módszerrel próbálta meg lejáratni mind a befektetőt, mind az általa támogatott civil szervezeteket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9912879384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laciii 2017.09.20. 13:50:59

"Moszkva nyomul az európai gázpiacon, Magyarország a jelek szerint viszont nem akarja, hogy mérséklődjön a függés az orosz földgáztól."
Németország meg egyenesen amcsiknak ment neki amikor az ő gázvezetékük került veszélybe. Ehhez képest mi semmit nem tettünk.

morpho 2017.09.20. 14:34:22

@Laciii: És? Mindig mindent lehet viszonyítani valamihez.

morpho 2017.09.20. 16:03:59

@Ballib cenzúrázók réme 25: Én mindent elhiszek. Tegnap óta tudom, hogy az illuminátusok összefogtak a Sion renddel és az Opus dei segítségével a Soros tervet hajtják végre a Szaturnusz holdján a Titánon! Ehhez mit szólsz? Elképesztő nem?

LKerekes 2017.09.20. 18:37:31

Csak két rövid megjegyzés.
1. Mivel nagyon kevés a földgázunk, onnan kell venni, ahol van. Amúgy az orosz gáz kb 40 %-át adja az európai fogyasztásnak.

2. A Vál-völgyi kisvasút ezen a néven vagy 100 évig létezett. A 70-es években bontották le, ahogy sok ilyen kisvasutat az országban. Én még utaztamm ilyeneken. A Kormány v VISSZAÁLLÍTOTTA a régi állapotot. Most még akadozik, de 15-20 év múlva az akkor élő embereknek kedvelt kiránduló helye lesz ez a csodaszép vonalon menő kisvasut. Nomális kormány a jövőnek is építkezik.
Majdnem 70 éves koromra éltem meg, hogy a Parlament épületét teljes egészében és KÉSZEN láthatom. Addig mindig állványok takarták el, le volt zárva egyrésze még kívülről is, mindig dolgoztak rajta , de mint a Lucaszéke úgy. És a sok ostoba senkiházi libernyák meg szidta/szidja. Még az izlésetek is ferde, nem csak ti.

morpho 2017.09.20. 19:56:48

@LKerekes: Milyen vicc?? Pont annyira komoly, mint a Soros terv! Ez kő komoly!

Friedrichbulgakov 2017.09.20. 20:24:59

@LKerekes: Abszolút értem miről beszél. Ma 10 órakor hallottam a Kossuthon az emberi erőforrások miniszterét aki egy országos gyermektraumatológiai hálózat létrehozásáról áradozott az Őt kérdező riporternek. Azt mondta, hogy ez a példátlan rendszer hazai forrásból és az uniós támogatásból készül el, amiről azért jó ha tudjuk, hogy ez az a pénz amit Mi befizetünk a közösbe. Azt kapjuk vissza. Azzal kiegészítve amit a nálunk működő multik kifizetnek a foglalkoztatás során...Nem akartam telehányni a vállalat autóját ezért lezártam a rádiót. Szóval a kisvasút az Ön olvasatában, abból a pénzből épült meg amit mi befizettünk a közösbe és azt visszakaptuk kohéziós támogatás címén. Nagyon remélem, hogy ezt Ön egy hatalmas tréfának szánta, és ebben az esetben azt mondom ügyes. De, ha komolyan gondolja, hogy a kisvasutak feltámasztásának az egyik példáját látjuk és ezért ez így helyén való, akkor nekünk az Isten irgalmazzon, azzal a szédült liberális fiával együtt.
süti beállítások módosítása