B1 blogcsalád



Timmermans szerint a demokrácia állapota sokkal rosszabb a lengyeleknél, mint a magyaroknál

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. szeptember 18. - Szelestey

20120315-marcius-15i-unnepsegek-megerkeztek-orban-lengyeljei3.jpg

  • Orbán Viktor a bizonytalanokat próbálja megnyerni, amikor ördögnek állítja be az uniót és Sorost.
  • Mivel Magyarország nem tartja a tiszteletben az  uniós jogot, ez önmagában diszkvalifikálja az euró átvételére.
  • Írország nem szeretné, ha kvóta-ügyben Magyarországhoz hasonlítanák.

Bloomberg

bloomberg.jpg

A Bizottság alelnöke úgy látja, hogy nem lehet egy lapon említeni a demokratikus normák megsértését Magyarországon, illetve Lengyelországban, mert a lengyeleknél az egész jogállam aggasztó helyzetben van. A magyarok esetében azonban csupán konkrét esetek miatt indultak szerződésszegési eljárások. Timmermans arra is figyelmeztette a lengyel kormányt, hogy annak antidemokratikus intézkedései gyengítik az ország gazdaságát, mert elriasztják a külföldi befektetőket. A politikus, aki a Varsó ellen kezdeményezett példátlan jogállami vizsgálatot irányítja, a lengyelek meg lennének lepve, ha tudnák, titokban hány beruházó félti lengyelországi vállalkozását a demokráciaellenes fejlemények miatt. Egyébként Varsó kapcsán is felmerült, hogy a tekintélyelvű változások miatt 2020 után vissza kellene fogni az uniós támogatásokat. De pl. az igazságügyi reform ügyében a most zajló vizsgálat elvezethet akár a lengyelek szavazati jogának felfüggesztéséhez is. Timmermans kiemelte, hogy a lengyel kormány megsérti a bíróságok függetlenségének alapelvét, és ha ez így marad, az kötelességszegésnek minősül.

orf.at

 unnamed_5.png

1. A Fidesz ugyan jól áll a választások előtt, ám a sok bizonytalan szavazó idegesíti a pártot, mivel 40 %-kal ők alkotják a legjelentősebb erőt és a többségük kormányváltást akar. A jogosultak több, mint a fele úgy gondolja, hogy Orbán Viktor rossz irányba viszi az országot, de ami még aggasztóbb a miniszterelnök számára, az az, hogy a Publicus felmérése szerint a kormánypárt szimpatizánsainak a fele el tudja képzelni, hogy a Jobbikra voksoljon. Ily módon azután még az abszolút többség is megkérdőjeleződik, nemhogy a kétharmad. Az ellenzék azonban vértelen és nincs karizmatikus vezetője. Helyzetét tovább gyengíti, hogy a sajtó jó része Orbán ellenőrzése alatt áll. A közmédia pl. a hatalom szócsövévé silányodott. Ily módon csakis a Jobbik lehet veszélyes a Fideszre nézve.

Orbán választási stratégiájának központi eleme, hogy ellenséget kreáljon, akitől azután meg tudja védeni a népet. Ez lett Soros György, akiről kormánypolitikusok nevetséges, sőt időnként teljesen képtelen állításokat terjesztenek. Az idevágó nemzeti konzultáció jogilag értelmezhetetlen, de még csak nem is reprezentatív. A miniszterelnök teljesen komolyan közölte, hogy az üzletember felelős az illegális migrációért, és ezáltal fenyegeti az ország biztonságát. A befektető civil szervezeteket támogat, amelyek időről időre szóvá teszik a korrupciót, a demokrácia hiányosságait, a hatalmi visszaéléseket. Válaszul a kormány kétes törvényekkel igyekszik elhallgattatni ezek a csoportokat, illetve a CEU-t. Emiatt viszont folyton összetűzésbe kerül az EU-val.  

Minél tovább kormányoz Orbán, annál hosszabb az alapjogok megsértésének listája. Ám a kormányfő saját céljaira aknázza ki, ha fellép az unió. Igyekszik minden lehetséges eszközzel lejáratni Brüsszelt. Azt reméli, hogy a Bizottságról, illetve Sorosról kialakított ellenségképpel megnyeri a bizonytalanok jó részét. Majd meglátjuk, hogy beválik-e a számítás. A lakosság többsége változatlanul EU-párti. Idáig a Soros-elleni mozgósítás sem jött be.

2. A Fidesz számára csakis a Jobbik jelent veszélyt a választásokon, Vona Gábor éppen ezért akar szabadulni a neonáci bélyegtől. Tudja, hogy a kormánypárt sok támogatója kacsintgat feléjük, ezért próbálja pártját felkínálni alternatívaként a konzervatív és polgári Magyarország számára. Ennek megfelelően erősen alábbhagyott a roma bűnözés, illetve a zsidó nagytőke elleni agitáció. A Medián azt állapította meg, hogy a lakosság egyharmada erősen, illetve legalábbis mérsékelten antiszemita, a többség pedig hajlik az intoleranciára. A szélsőjobbosok ezért tudnak nyomulni a zsidóellenes, illetve rasszista jelszavakkal. A Jobbik számára ugyanakkor mennyei áldás, hogy Simicska szakított Orbánnal.                  

Die Welt

die_welt_1.jpg

Juncker javíthatatlan optimista, és csaknem 30 évnyi uniós pályafutás után is azt hiszi, hogy a politika mindent megoldhat, sőt még a gazdasági törvényszerűségeken is túlteheti magát. Ezt tükrözi a javaslata, hogy minden tagország vegye át az eurót, noha a makroadatok az ötlet ellen szólnak, hiszen a jelölt államok fejlettségi szintje igencsak eltérő. Főleg Kelet-Európára igaz ez, ennélfogva a különbségek csak nőnének, az euró pedig destabilizálódna. Vagyis csak megismétlődnek a görögök esetében elkövetett hiba. A bolgárok fejenkénti GDP-je pl. csupán az EU átlag egyötöde. De nem sokkal jobb a helyzet Romániában sem, miközben még a csehektől is világok választják el őket. A jelöltek azonban más mutatókat tekintve is messze le vannak maradva. A belépési feltételeket jelenleg csak Csehország és Lengyelország teljesíti a térségből.

A közgazdászok súlyos gondnak tartják a különböző jogfelfogást is. Főleg Magyarország populista kormánya részben elutasítja az Európai Bíróság döntését és ezzel az uniós jogot. Vagyis, amint egy szakértő mondja, azt sem lehet feltételezni, hogy ezek az államok betartanák a valutaunió előírásait és más jogszabályokat. Ez már önmagában lehetetlenné teszi, hogy bevezessék az eurót. Lengyelország pedig máris jelezte, hogy egyelőre nem erőlteti a belépést. A bírálatok láttán a Bizottság elnöke azt közölte, hogy senkire sem akarja rákényszeríteni a közös fizetőeszközt.

The Times

the_times_1.jpg

A Bizottság arra figyelmeztette Írországot, hogy gyorsítsa fel a menekültek áttelepítését a görögöktől és az olaszoktól, mert erős lemaradásban van. A dublini igazságügyi tárca úgy reagált, hogy Görögországban még tartanak a biztonsági átvilágítások, ez a késlekedés oka, de várhatóan a jövő év elejére költözhetnek az arra jogosult érintettek. Az íreknek Olaszországból 623 menedékkérőt kellene átvenniük, ám ott meg a gond, hogy az olasz fél nem engedélyezi saját területén a nemzetbiztonsági ellenőrzéseket, bár pl. a norvégok esetében már megoldódott ez a probléma. Az ír kormány utal arra, hogy nem lehet a szemükre hányni a szolidaritás hiányát, mert a 160 ezres uniós kvóta 3 %-át vállalták be, miközben az összlakosságnak csupán kevesebb mint egy %-át teszik ki. Az EU-ban csupán a magyarok és a lengyelek azok, akik teljesen egészében visszautasítják a programot.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Enyedi Ildikó nem szeretne még egyszer a magyar belpolitikáról nyilatkozni. Ezt maga a berlini fesztiválgyőztes „Testről és lélekről” rendezőnője mondta a lapnak, hozzátéve, hogy vannak még filmtervei idehaza. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egy sérült, vérző országban él. A cikk emlékeztet arra, hogy valóságos szitokáradat zúdult Enyedi Ildikóra, amikor az alkotó a Berlinálé alkalmából kifejtette, hogy szégyen, ami Magyarországon történik. A kritikus egyébként el van ragadtatva a filmtől, amely a kirekesztés helyszíneként mutatja be az emberek világát. Mint írja, ebben a közegben megbüntetnek minden eltérő magatartást, minden gyengeséget, minden rossz szót. Enyedi azt mondja, elfelejtettük, hogyan kell élni, ezért talán csak az álmok maradnak egy jobb élet számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6012872562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mérsékelt fegyveres lázadó CIA módra 2017.09.18. 08:42:06

Hűha... Csak nehogy ide is elhozzák a demokráciát, a Nobel- békedíj letéteményesei:

imgur.com/a/Rwj2j

John Nethem 2017.09.18. 09:31:41

Amikor ezt leírják:
"Írország nem szeretné, ha kvóta-ügyben Magyarországhoz hasonlítanák"

akkor merül föl, hogy az EU korifeusainak( a PC diktatúra bajnokai) szükség van egy olyan FEKETEBÁRÁNYRA, akire rámutatva, akihez mérten a többi kordában tartható saját félelmükkel irányítható már a megbélyegzés kilátásba helyezésével is....

Nyomortelepy 2017.09.18. 09:57:59

@John Nethem:
Az sem véletlen, hogy messze legtöbbet a német nyelvű sajtó foglakozik Magyarországgal

Ezek az írások csak látszólag szólnak rólunk, valójában a német embereknek szóló tanmesék arról, hogyan nem szabad gondolkodni és viselkedni. Mert aki úgy gondolkodik mint a magyarok oda lesz küldve a "náci sarokba" ahogy a németek mondják, és kukoricára térdepeltetik

A kis nebulók kell hogy értsenek ebből, mert különben lesz majd dádá

Nyomortelepy 2017.09.18. 10:09:21

A sok mulatságos írás közül legmulatságosabb az osztrák állami csatorna ORF állítása, hogy a magyar közszolgálati televízió a kormány propagandaszócsöve lett. Mint amikor az egyik prostituált nekiesik a másik prostinak, pedig mindkettő egyforma, csak a stricijük különbözik

John Nethem 2017.09.18. 10:20:46

@Nyomortelepy:

Nos igen, a PAUL LENDVAI már mérőszámnak tekinthető.....

John Nethem 2017.09.18. 10:32:42

@Nyomortelepy:

A napi információs kínálat az osztrák médiában – Az RTR és az Osztrák Tudományos Akadémia közös tanulmánya
-------------------------------------------------------------
2015.10.29.

A tanulmány abból az alapvetésből indul ki, hogy, a nyilvánosság a demokratikus társadalmak legfontosabb társadalmi intézménye, a fontosnak tekintett és közösen megoldandó problémák meghatározásának és megvitatásának helye.

A tanulmány egyik végkicsengése, hogy azok a kételyek és csalódások, amelyeket egyre többen szembe állítanak a liberális-demokratikus demokrácia-felfogással, bizonyos mértékig a szerkesztőségekben is megjelentek. A liberális képviseleti minőségi szempontok ugyan még a médiarendszer nagy részében érvényesülnek, de fokozott mértékben a deliberatív és a részvételi szempontok is tetten érhetők.

Nyomortelepy 2017.09.18. 11:27:39

@John Nethem:
Magyarra fordítva: úgy hazudnak mint a vízfolyás

VaradiJanos 2017.09.19. 12:33:01

Ha a független munkáspárti timi aszongya akkor az úgy is van. Szerintem még annyira is fel fog háborodni, hogy visszaküldi a mostani ellenzék által alkotott akkori lengyel kormánytól kapott tisztikeresztjét.

dunántúli gyerek 2017.09.19. 13:01:30

Timmermans egy hülye, csak rá kell nézni. Magyarországról is össze-vissza hazudozott a migrikkel kapcsolatban.

Lengyelországtól csak jobban félnek Brüsszelben, ennyi. Viszont nemsokára Babis lesz a cseh miniszterelnök, nála meg senki se utálja jobban a migriket meg a cigókat.

VaradiJanos 2017.09.19. 13:12:50

@dunántúli gyerek: de mi liberális demokjaták is tugyuk utálni a cigókat ha azok orbàn.

Nemfajtalan srác 2017.09.19. 13:23:14

Ha Magyarorszáon páros lábbal tapossák az emberi jogokat, akkor mit mondjunk a lengyelekre? Ők négy lábbal tapossák?

Két láb rossz, négy láb még rosszabb Timmer szerint

postumus mumus 2017.09.19. 14:35:24

@VaradiJanos: Még mindig itt szopod a rezet, húgyagy? Hát semmi dolgod soha? Vagy éppen ez a dolgod, jó orbáncpézért, eu támogatásért osztani az észt itt?

postumus mumus 2017.09.19. 14:39:40

@John Nethem: Te is Még mindig itt szopod a rezet, másik húgyagy? Hát semmi dolgod soha? Vagy éppen ez a dolgod, jó orbáncpézért, eu támogatásért osztani az észt itt? A kisvasútnál kinn voltál? Pedig a forgalom kéne oda. Mit szól a führer, ha az EU delegáció kongó szerelvényt lát csuton? A haverod azt a varadit is vidd, mert még elkéstek. Ha itt pofáztok nagy lóvétól estek el, amit a führer a csuti vonatozásért fizet. Nosza rajta, loholjatok hamar!!! A geci tömeget akar ott látni, mert még azon is bukik!!!

postumus mumus 2017.09.19. 14:49:32

Ahogy így elnézem a hozzászólásokat, nem csoda hogy a csuti vonat kong. Az összes húgyagy fidészkombájn itt osztja az észt ahelyett, hogy vonatozna. A csuti köpcös jobban örülne a sihuhunak!!! Menjetek vonatozni baszki, mert kurva bukta lesz a führernek. Utána hogy a faszba fog megfizetni titeket, ha elfogy az EU lóvé?

Tiszteltetem Brüsszelet 2017.09.19. 15:31:40

'Timmermans arra is figyelmeztette a lengyel kormányt, hogy annak antidemokratikus intézkedései gyengítik az ország gazdaságát, mert elriasztják a külföldi befektetőket.'

Annyi esze van ennek is mint egy marék tonhalnak. Mi köze a befektetéseknek a demokráciához? Szingapúrban, Kínában meg a szaúdiaknál senkit sem érdekel a demokrácia, ömlik oda a pénz.

Ezek a libsik palira vesznek minket.

John Nethem 2017.09.20. 00:33:03

@postumus mumus:

Mumusokkal nem foglalkozunk. Ha meg postumus, pláne nem.
Egyébként is , már a bölcsődékben körberöhögik a mumusokat......

"..A mumus egy alakváltó lény a Harry Potter univerzumban. Mindig olyan alakban jelenik meg, amitől a hozzá legközelebb álló személy fél. Először a harmadik kötetben szerepel. A mumust egyedül a nevetés ártalmatlanítja, ehhez segít a Commikulissimus (Riddiculus) varázsige, amelynek köszönhetően a mumus nevetséges, kevéssé ijesztő alakot ölt fel..."

Így jártál. No pá !!!

John Nethem 2017.09.20. 00:36:00

@postumus mumus:

Egyébként le vagy maradva. Éppenhogy utazott az egész hóbelevanc.....
Bizottsági értékelés szerdán.... vagyis ma....
süti beállítások módosítása