B1 blogcsalád



Hatalmas a felzúdulás amiatt, hogy Orbán nagy ívben tesz az uniós jogra

2017. szeptember 08. - Szelestey
  • John Le Carré: a fasizmus tort ül a magyaroknál és a lengyeleknél.
  • Jogállam így nem szokott viselkedni - mondja a magyar elutasításról Merkel egyik fő konzervatív tanácsadója.
  • Itt az idő, hogy beélesítsék a 7-es cikkelyt.

Guardian

guardian.jpg

John Le Carré úgy gondolja, hogy a fasizmus nyíltan grasszál Magyarországon és Lengyelországban, sőt még bátorítást is kap. A világhírű író, aki nemigen szerepel a nyilvánosság előtt, a londoni Royal Festival Hallban, az Orvosok Határok Nélkül megsegítésére tartott rendezvényen arra is felhívta a figyelmet, hogy mérgező párhuzamok vannak Trump és a múlt század 30-as évei között, amikor is felbukkant a fasizmus. Úgy fogalmazott: rá kell ébredni, valami rendkívül súlyos dolog történik. Amerikában fajgyűlöletet keltenek és mindent elárasztanak a hamis hírek. És ez a demagógia fertőző, de hát ezt már átélte Európa, nagyjából 90 évvel ezelőtt.

New York Times

new_york_times.jpg

Az elemzés aggasztónak tartja, hogy a készülő tervek értelmében az amerikai diplomácia a jövőben nem tartaná hivatalból feladatának a demokrácia és az emberi jogok támogatását a világban. A szerző, aki a Harvardon tanít, megállapítja, hogy az Egyesült Államokban főleg a republikánus oldalon terjed a nacionalizmus és a bezárkózás, mivel az ország mind inkább a saját gondjaira összpontosít. Illetve sokan aggódnak a globális szerepvállalás miatt. Csakhogy amit Trump és Tillerson előkészít, az történelmi hiba – hangsúlyozza Pippa Norris -, mivel a végső jele volna annak, hogy az USA feladja vezető szerepét. A miniszter nyilatkozatot jelentetett meg a tárca jövő évi költségvetéséről, de abban már egy szó sincs az emberi jogokról, illetve a demokráciáról. Persze amit e két célra költenek, az csepp a tengerben, de azért az eddigi politika hatásos, noha az eredményeket nem lehet pénzben mérni. Még akkor is így van ez, ha bizonyos programok nem váltak be és egynémely állam, mint Magyarország, Lengyelország és Venezuela autoriter irányban halad. Ám a Freedom House jelentései azt igazolják, hogy a kiállás igenis hasznos. Vagyis a reform nem szolgálja Amerika érdekeit. Hiszen ha háttérbe szorulnak az emberi jogok, akkor csökken a demokratikus rendszerek száma, viszont megerősödik a tekintélyelvűség és felbátorodnak a nyomuló oroszok.

FAZ

fraknfurter.jpg

1. Az újság belpolitikai szempontból ajándéknak nevezi az Európai Bíróság ítéletét a menedékkérők elosztása ügyében Orbán Viktor számára. A politikus persze nem akarja elismeri a döntést, és jelezte, hogy nem is tesz annak eleget, ám ez erős felzúdulást váltott Európában. Nem csak a Bizottságban, amely egyébként is kötelezettségszegési eljárást indított. A luxemburgi külügyminiszter rendkívül megrázónak minősítette a magyar reagálást és úgy gondolja, hogy itt további jogi eszközökre volna szükség. A német szociáldemokraták kancellárjelöltje közölte, hogy megválasztása esetén addig nem egyezne bele a közösségi pénzek tervezett felosztásába, amíg Magyarország semmilyen szolidaritást nem tanúsít a menekültek ügyében. A német belügyminiszter azt hangoztatta, hogy ha Orbán nem tér jobb belátásra, akkor Brüsszelnek kell lépnie, ő azonban nem helyesli a közösségi támogatások visszafogását. Szlovákia sokkal rugalmasabbnak mutatkozik, Magyarország azonban kategorikusan nemet mond. A jelek szerint inkább büntetést fizet, semmint hogy átvegyenek akárcsak egyetlen migránst is. Krekó Péter kétli, hogy a miniszterelnök a választások előtt kapható volna kompromisszumra. A Brüsszel-ellenes jelszavak mozgósítják a törzsszavazóit. Az egész história segít neki, hogy szabadságharcosként jelenjen meg.

2. A kommentár kétségesnek nevezi, hogy az unió képes-e kikényszeríteni Magyarországtól a menekültek átvételét. A magyar válasz ismeretében az azonban biztos, hogy a vita nem ért véget, és az Európai Bíróság adott esetben addig vethet ki büntetést, amíg az adott állam véget nem vet a jogsértésnek. Csakhogy itt a pénzbírságot nemigen lehet alkalmazni a nyomásgyakorlás eszközeként, mert az eredeti kvótahatározat szeptember 26-át jelöli meg a menedékkérők átvételének határnapjaként. Utána a vonakodó kormányok érvelhetnek azzal, hogy megszűnt a kötelezettségük. Szakvélemények szerint azonban a luxemburgi testület aligha fogadná el ezt az okfejtést. Erre utal, hogy milyen gyorsan hozta meg az ítéletét, és hogy mennyire részletesen indokolta. Azon kívül a határidőt nem azért jelölték meg, hogy azok kezére játszanak, akik figyelmen kívül hagyják a többségi döntést. További gond ugyanakkor, hogy mi történik akkor, ha az érintett államok nem hajlandók fizetni. Erre nincs egyértelmű előírás.

Die Welt

die_welt.jpg

A lap szintén úgy látja, hogy Orbán Viktornak igencsak kapóra jön a jogi vereség, hiszen ily módon választási témaként napirenden tudja tartani a kérdést. Annak idején, a kvótadöntés előtt még azt bizonygatta, hogy ha a belügyminiszterek megszavazzák a javaslatot, akkor Magyarország tiszteletben tartja azt, noha a politikai kihatások hatalmasak lesznek. Ez utóbbit illetően igaza lett: a közép-európaiak valósággal fellázadtak Merkel menekültpolitikája ellen. Törésvonal keletkezett, az egyik oldalon a Visegrádi Csoporttal, amely védekezni kívánt a túlzott német befolyással szemben. Ám már rég nem érvényes, hogy Magyarország végrehajtja a határozatot. De az azért sokáig úgy volt, hogy a végén úgy lesz, ahogyan az Európai Bíróság akarja.

Csakhogy Trócsányi László már tavasszal utalt arra, hogy kiskaput keresnek. A huzavona eltarthat akár a választásokig. Orbánnak addig forrásban kell tartania az ügyet, mert ily módon olyasmiket léphet meg, amiért a magyarok nagy többsége hálás neki. Ugyanakkor a magyar kormány attól tart, hogy Németország hamarosan el akarja fogadtatni a menekültek elosztásának állandó rendszerét. Márpedig itt igazi sorskérdésről van szó Közép-Európa számára. Nem szeretnének multikulturális társadalmat, egyre nagyobb muzulmán lakossággal. És úgy gondolják, hogy erről ők maguk dönthetnek, többségi alapon. Ebbe nem szólhatnak bele idegenek Brüsszelből. Vagyis adott esetben a választóvonal csak még sokkal mélyebb lesz a földrészen.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

A lap szerint az EU-nak igen komolyan kell reagálnia, miután a magyar kormány bejelentette, hogy bírósági ítélet ide vagy oda, nem vesz át egyetlen menekültet sem. Merthogy amit Orbán Viktor csinál, az halálos vétek, bűncselekmény az európai jog ellen. A miniszterelnök azt állítja, hogy az Európai Bíróság jogszegést követett el, ami nem egyszerűen sértés, rágalom és jogi istenkáromlás, nem egyszerűen modortalanság, hanem támadás az unió leglényege ellen. Magyarország az integráció létjogosultságát szabotálja. Európa jogközösség és a luxemburgi bíróság arra hivatott, hogy érvényt szerezzen a jognak. Aki átlép az igazságszolgáltatáson, az önbíráskodás bűnébe esik, törvényen kívül helyezi magát. És ha ez így van, akkor többé nem lehet azt mondani, hogy „okos enged”. Eljött az ideje, hogy határozottan megvédjék az európai jogállamiságot, mégpedig a 7-es paragrafus alapján, ami magába foglalja a magyar uniós szavazati jog felfüggesztését. Ám ehhez egyhangú határozat szükséges, csakhogy az a lengyelek miatt nem lehetséges. Budapest és Varsó dacszövetséget alkot, de azt ki lehet lőni, ha a két állam ellen egyszerre indul szerződésszegési eljárás.

Deutschlandfunk 

unnamed.png

1. Balog Zoltán megerősítette, hogy Magyarország nem tekinti magára nézve kötelezőnek a luxemburgi ítéletet és minden lehetséges jogi eszközzel harcol ellene, mert nem hagyja, hogy kívülről kényszerítsenek rá bármit. A miniszter megjegyezte, hogy nem lehet menekülteket rálőcsölni országokra, ha utóbbiak azt nem akarják. Vagyis a magyar kormány a Bizottság hozzáállását nem tudja elfogadni. Hozzátette, hogy a magyar demokráciával semmi baj sincs, a lakosság nagy része támogatja az EU-t. De a kormánynak ettől még joga, hogy megkérdőjelezzen bizonyos eljárásokat, döntéshozatali módokat. (A kérdés az volt, hogy miért akar Budapest az unióban maradni, amikor nem igazodik annak szabályaihoz, nem osztja a közös értékeket, nem ismeri el az intézményeket – a szerk. megj.)

Arra is hivatkozott, hogy más államok ellen is van folyamatban szerződésszegési eljárás. Meg másoknál is lehetne piszkálni a szolidaritást. A kerítés pedig azért épült meg, hogy ne sérüljön a jogállam. A miniszter elhárította, hogy a hatalmas uniós anyagi segítségért cserében nagyobb szolidaritást kellene tanúsítani. Azzal érvelt, hogy az EU nem csak ad, hanem kap is Magyarországtól. A két fél ezt annak idején szerződésben rögzítette. És az előnyöket élvezi pl. a német gazdaság is. Szóval képmutatás volna mindezt most felrúgni, csak mert a migránsválsággal valami rendkívüli történt. De a kormány tárgyalni kíván. És pl. az alaptörvény ügyében elfogadta a jogos brüsszeli kifogásokat. Egyébként pedig a kvótán kívül ad menedékjogot a tranzitövezetekben. Aki megkapja, az megfelelő ellátásban részesül.

2. Angela Merkel egyik legfőbb külpolitikai tanácsadója aggasztónak minősítette, hogy Budapest és Pozsony nem szándékozik tiszteletben tartani a luxemburgi döntést, a jogállamok nem így szoktak eljárni. Abban viszont cseppet sem biztos a CDU-s Ruprecht Polenz, a német Kelet-Európa Társaság vezetője, aki korábban a Bundestag Külpolitikai Bizottságát vezette,, hogy a menedékkérők érdekét szolgálná, ha a visegrádi államokat bírságokkal kényszerítenék álláspontjuk módosítására. Ellenben jó eszköz lehetne, hogy aki beszáll a programba a migránsok befogadása és beilleszkedése érdekében, az kap pénzt, aki távol marad, annak nem jut semmi. Fontos az önkéntesség megint csak a menekültek érdekeit szem előtt tartva. Az EU-nak ugyanakkor keleten támogatnia kell azokat az erőket, amelyek ellenzik a bezárkózást, az elutasítást.

Le Monde 

le_monde.jpg

1. Az Európai Bíróság állásfoglalása ugyan győzelem az unió és mindazon államok számára, amelyek a szolidaritást sürgetik, ám az EU mégis erkölcsi kudarcot vallott, mert nincs átfogó stratégiája ebben az ügyben. Két évvel a válság csúcsa után továbbra is hatalmas árok húzódik Kelet és Nyugat között. A szolidaritás egyáltalán nem magától értetődő. És semmi sem utal arra, hogy a magyarok, szlovákok és a többiek belemennének egy állandó elosztási mechanizmusba. A brüsszeli Szabad Egyetem egyik professzora szerint Orbánnak és a többieknek a közös menekültpolitika azt jelentené, hogy erődöt építenek és elutasítják mindazokat, akik be akarnak jutni. A menedékpolitikáról pedig egyszerűen nem vesznek tudomást. Konszenzust csak a külső határok védelmében és a kitoloncolások szükségességében lehetett elérni.

A populisták térnyerésével, illetve a terrorveszéllyel indokolták, hogy a hadsereget több helyütt is bevonták a határok őrizetébe. Emellett a 3. világnak szánt segélyeket egyre inkább összekapcsolják a biztonságpolitikával. Az is baljós, hogy a Törökországgal kötött szerződés folytán az unió egy olyan rendszertől függ, amely nagy lendülettel halad a tekintélyelvűség felé. Mellesleg az erkölcs kérdése akkor is felvetődik, amikor az európaiak a líbiaiakkal szeretnék elvégeztetni a piszkos munkát, azaz a menekültek feltartóztatását. Ugyanakkor Brüsszelnek semmiféle elképzelése nincs arra nézve, mitévő legyen a migrációval a következő 30 évben.  

2. A migráció kapcsán szakadás állt be Európában. Azon persze nem lehet csodálkozni, hogy a magyar és a szlovák vezetés rosszul fogadta a luxemburgi bírósági határozatot. Szíjjártó Péter úgy ítéli meg, hogy az igazi harc csak most kezdődik, és ebben igaza lehet, már ha a pénzről beszélünk. Merthogy az érintett fővárosokban egyre több szó esik arról, hogy az EU csökkentheti a regionális és szerkezeti támogatásokat. Az Európai Parlament is azon dolgozik, hogy összekösse a szolidaritást és az uniós transzfereket. Junker éppen az ítélet előestéjén emlékeztette levelében Orbán Viktort arra, hogy Magyarország mennyi pénzt is kap a jelenlegi költségvetési időszakban Brüsszeltől. A kormányfő előtte 440 millió eurót kért a kerítésre, ami elég átlátszó húzás, de cseppet sem biztos, hogy lesz belőle bármi is. Viszont a Bizottság aligha akarja még tovább mélyíteni az árkot, ezért megpróbálja áthidalni az ellentéteket. Ugyanakkor az áttelepítés hatalmas kudarc, idáig 30 ezer kérelmezőt költöztettek át, de eredetileg 160 ezerről volt szó.

New York Times/Reuters

reuters.jpg

Orbán Viktor mellett állt ki a menekültügyben az osztrák szélsőjobb vezére. Strache, akinek pártja, az FPÖ várhatóan a mérleg nyelvét játssza majd a jövő hónapban esedékes választások után, azt mondta az Európai Bíróság ítélete után, hogy az kvótarendszere igazából bevándorlási program. Szerinte nem szabad megengedni, hogy az államok elveszítsék az önrendelkezés, illetve a döntés jogát, amikor a menedékkérők befogadásáról van szó. Mint mondta, igazából senkit sem szabadna beengedni Európába, sőt aki már itt van menekültként, azt vissza kellene küldeni, merthogy a menedék csak átmeneti. Addig tart, amíg az érintetteket hazájukban üldözik. Az előrejelzések szerint a Szabadságpárt várhatóan a koalícióra lép a konzervatívokkal, annak vezetője, Kurz hasonló kemény álláspontot képvisel a migráció kapcsán.

NZZ

neue_zurcher.jpg

A kommentár arra figyelmeztet, hogy egyre több országban hülyének nézik a lakosságot és népszavazásokat tartanak, noha azokat sokszor nem vezérli más, mint a hatalmon lévők politikai számítása, populizmusa. Pedig ha jól alkalmazzák, akkor a referendum – a közvetlen demokrácia eszközeként – akár forradalmi erővé válhat. A cikk a negatív példák között említi, hogy Orbán Viktor az urnákhoz szólította a magyarokat, mert ily módon is törvényesíttetni akarta a bezárkózási politikát, noha a menekültek elosztása nem nemzeti hatáskör. Az egész eljárás tarthatatlan volt, a legelejétől kezdve. Végül a népszavazás érvénytelennek bizonyult, mert nem mentek el elegen voksolni, a kormányfő mégis nagy győzelemként állította be az eredményt. Szerinte roppant sikeresek a nemzeti konzultációk is. Ezek nem többek puszta propagandánál - nevetséges, sugallt válaszokkal, hamis információkkal. A kérdés az, milyen mértékben tartja saját nemzetét ostobának a miniszterelnök és meddig engedheti ezt meg magának? És ez csak egy példa arra, hogy visszaélnek a népszavazással, illetve rosszul értelmezik annak jelentőségét. Merthogy a cél sosem az, hogy megerősítsék egy kormány irányvonalát.

Frankfurter Rundschau

frankfurter_1.jpg

Az Európai Bíróság kötelezte ugyan Magyarországot a menekültek befogadására, de az uniónak nincs oka örvendezni, mivel az Orbán-kormány tesz a közösségi jogra. A vezércikk szerint még akkor is így van ez, ha az ítéleten Budapesten ezúttal nem tudnak szépíteni, az minden részletben elmarasztalta a magyar és a szlovák felet. Egyben kimondta, hogy ahol az alapszerződés módot ad rá, ott lehet többséggel határozni. Azt is tartalmazza továbbá, hogy a szolidaritás nem csak azt jelenti: kapni. Az unió tagjainak össze kell tartaniuk, és nem csak jó időkben, hanem válságban is. Csakhogy Orbán Viktor már jelezte, hogy a verdikt semmire sem kötelezi az országot. Úgy néz ki, hogy a magyarok még jó ideig senkit sem fogadnak be. Az is évekig tarthat, amíg célba ér a Bizottság kötelezettségszegési eljárása. Ám itt a nagy kérdés az, mennyit számítanak a jogszabályok és az európai értékek, ha egyes tagállamok tartósan szembemennek azokkal? Ebben Magyarország élen jár. Orbán évek óta módszeresen aláássa a demokráciát. Ráadásul nincs egyedül, a lengyelek igencsak követik a példáját. Viszont a CSU ott udvarolja körül, ahol csak tudja. De most már egyértelmű, hogy a magyar kormány átlép az európai jogot. Mi lehetne jobb indok, hogy a tagállamok bekeményítsenek vele szemben? 

Die Zeit

die_zeit.jpg

Orbán Viktor hét évvel ezelőtt nemzeti forradalmat ígért és állta is a szavát: Magyarország ma tekintélyuralmi rendszer, amelyet támogat az unió. A helyszíni tudósítás a magyar állapotokat először a felcsúti kisvasút, illetve stadion segítségével mutatja be. Mint megjegyzi, a középkorban volt szokás, hogy az uralkodó kastélyt vagy várat építtet a maga dicsőségére. A magyaroknál a futball temploma jelenti a hatalom emlékművét, még akkor is, ha a csapat csak a másodosztályban játszik. Hasonló arénák vannak Dubaiban és Pekingben is, csak ez a stadion éppen egy kis falu kellős közepén áll, mert Orbán Viktor úgy akarta

Politológusok azt mondják, a miniszterelnök lopakodva a diktatúra felé tereli az országot. Nem törölte el a demokráciát, hanem átalakította, és nagyrészt ő, illetve az emberei ellenőrzik. A teljesen értelmetlen döntések példájaként a riporter elment az isten háta mögé, a keleti határhoz közel lévő Tyukodra, ahol 11 kilátót emeltek – abszolút feleslegesen, darabonként 24,5 millió forintért. Miközben a helyi ácsok ennek a tizedéért megcsinálták volna. De itt már arról van szó, hogy elsikkasztják az uniós pénzeket. A miniszterek és Orbán helyi pártbarátai gyakran nem a közjó alapján döntenek, a cél az, hogy erősítsék a jelenlegi rendszert. Annak pedig anyagi források kellenek, hogy betömjék a hívek száját. Mellesleg a hatalom minden rosszért az EU-t teszi felelőssé, viszont ha valami jó, akkor az a kormányfő érdeme. Az OLAF csak tavaly 13 nagy ügyet vizsgált, de eredmény nélkül. A Bizottságban ezért úgy tartják, hogy Orbán a legokosabb nacionalista az unióban. Tavaly 30 milliárd euró érkezett, egyetlen más tag sem profitál ennyit a tagságból. Ez vonatkozik a politikus családjára is.

Viszont bejön a menekültellenes propaganda. Orbán tudta, miként kell a maga javára fordítani a félelmet a külső veszélyekkel szemben, illetve a nemzeti függetlenség igényét. Ehhez ellenséget csinált az EU-ból. Miközben az unió a legnagyobb beruházó pl. Tyukodon. Erről persze nem beszélnek a helyi kocsmában, ott Orbán a király. Ő, aki lépésről lépésre korlátozta a nép szabadságát, sok bírálót elhallgattatott, és jócskán gyarapította a saját vagyonát. Brüsszel pedig mindezt nézte és finanszírozta.

Der Standard

der_standard.jpg

Fidesz-politikusok még az Európai Bíróság előtt elszenvedett vereség után is a kvóták ellen toboroztak. A kudarc azonban nem érte váratlanul Orbán Viktort, aki mindazonáltal egy szót sem vesztegetett az ügyre. Annál inkább nyilatkoznak a famulusai, akik a teljes sajtóarzenált felvonultatják. Lásd Szíjjártót, vagy éppen Kósát, aki szerint az ítélet a Soros-terv végrehajtására utasítja a Bizottságot. Bayer Zsolt „Európa elvesztéséről” cikkezett. Azt bizonygatta, hogy ide nem jön egyetlen migráns, és Orbán valóban ezen van. Avramopulosz közben jelezte, hogy a Bizottság még pár hetet vár, de ha addig sem történik semmi érdemleges, akkor felgyorsítja a szerződésszegési eljárást. Ehhez kellő munícióval szolgál a tegnapelőtti luxemburgi verdikt. Csakhogy elmarasztalás nem várható a választások előtt, és addig a miniszterelnök bőven előadhatja, hogy az országot védi a telhetetlen Brüsszellel szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9412811088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skankhunt42 2017.09.08. 09:13:04

Hát ez elég erőltetett.

István Hámori 2017.09.08. 09:59:11

Minden pocskondiázó libsi cikkezés és az ostoba önpusztító EU bürokrácia ellenére igenis meg kell védeni az országot minden eszközzel

zsindex isis alkajda mind CIA projekt 2017.09.08. 11:32:14

Mostmár csak fasizmus van- nem nácizmus :DDD

A CIA- csicskasajtó feldughatja magának mérsékelt fegyveres lázadóit, ISIS- terroristáit és olajháborúinak egyéb mocskát:

www.youtube.com/watch?v=ZV315xqbRK8&feature=youtu.be&t=10s

Anna Kisfaludiné Baán 2017.09.08. 14:19:07

Szelestey veled együtt elmennek a p...ba

György Atucsák 2017.09.08. 18:17:13

Erre az EU-ra már nincs szükség pont.

a nagy hohoohooo 2017.09.08. 20:06:30

@György Atucsák: A többi hímvesszőt jól ismerem,ezért megnéztem ki ez a szellemi sötét korlátolt fäsz:

www.facebook.com/profile.php?id=100002194351687

Hát az,fäsz !Nekem Lösimon "seggembe ragadt sok napos szaros vécépapirok" című keresztyényi eposza tetszett, jobban kifejezi a fidesz rezsim értékeit...

Pyrrhus 2017.09.08. 20:27:53

Az EU és a nyugati államok nagyon ragaszkodnak a szolidaritáshoz, amikor a saját szarukat és a szemetüket szórnák szét más országokba.
De egyáltalán nem érzékelik, hogy szolidárisnak kellene lenniük, amikor a lemaradott országok lakosságának bér- és életszínvonalbeli felzárkóztatása kerül szóba.

vrana 2017.09.09. 01:47:02

Szép duma, de: abban igaza van Orbánéknak, meg a V4-nek, hogy addig jó volt Irak (Nagyonnagy Britannia), Szíria (Franciaország), Líbia (Olaszország) és így tovább, amíg ömlött a lé, ettől lettek azok, amik. Most meg, amikor jön a migráns, akkor szétosztanák azoknak, akiknek korábban belőlük egy garas se jutott.
Nem beszélve arról, hogy most is ezek az államok voltak, - a V4 megkérdezése nélkül - a kis bombázásaikkal, játszadozásikkal közvetlen kiváltói az eseményeknek.
Mellesleg migránspárti vagyok, gyakran megfordultam azokban az országokban és szívesen befogadok egy szír családot - átmenetileg - a házamba.

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2017.09.17. 18:49:54

@a nagy hohoohooo: Szeretnék tisztelegni intelligens, tanítanivaló hozzászólásaid előtt egy kis gyűjtéssel:
Bocika úgy látom megint nyitvahagyta valamelyik túlértelmes a istállóajtót ...hehee Olyan mérhetetlenül agyhalott vagy, hogy szinte hullagyalázás téged a helyedre tenni ... Aztakurva hehee.....Fel kellene mérni, hogy birka és te közötted ki vezeti a "ki tud a leghülyébb" lenni címért folyó versenyt ...nézegetem magam a tükörben... hm... nem nézek ki teljesen hülyének... és mégis.... ( régen ezt úgy mondtuk, hogy tollas a hátam? Nem? Akkor ne nézzetek madárnak!) Dehát az evolúció.. ,nade ilyen gyorsan gyártja a selejtet?...Ugye elgondolkodtál azon, hogy hozzászólásod a fejedben lévő sötétség visszaigazolása? Igyekezz fiú! Ismertesd magad minél szélesebb körben! ...Mé'mindig a leghülyébbeket vezénylik ki trollkodni?......Szerencsétlen szellemi korlátolt csak röhögni lehet rajtad hehee...tanujj tinó...Széles mosollyal nyugtázom,hogy fingod sincs a témához,a dolgokhoz, helyből olyan hülyék vagytok mint más nekifutásból, a szellemi színvonalatok a bányászbéka segge alatt van, szóval az sem érdekel ha agyvérzést kaptok,..hehee...
Na, kábé ilyen hiteles minden amit
mondanak... ezen már csak röhögni lehet.... vagy sírni...
Fel kellene mérni, hogy ki vezeti a "ki tud a leghülyébb" lenni címért
folyó versenyt ...Az apád faszát szerencsétlen...Mi lenne, ha az ilyeneknek emberi agyvelőt juttatnának a fejébe?
A teste kilökné.
süti beállítások módosítása