B1 blogcsalád



Magyarország ismét vétóval fenyeget a lengyelellenes szankciók esetére

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. augusztus 30. - Szelestey

• Az Orbán-kormány továbbra is keresztbe fekszik Németországnak és az EU-nak lengyel-ügyben

• A magyar miniszterelnök ott van, ahol a part szakad, miután nem jött be az orosz-amerikai megbékélés

• Az Orbán-kabinet azt csinálja, ami bevett dolog volt a szocializmusban: a sporttal próbálja erősíteni presztizsét

 

                                                  Nemzetközi sajtószemle, 2017. augusztus 30.

 

New York Times/Washington Post/AP

washington_post_1.jpg

A német kancellár és az unió is igen keményen bírálja Lengyelországot a jogállamiság megsértése miatt, ám Szíjjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország megvétózna bármiféle szankciót Varsó ellen. A külügyminiszter szerint az EU-nak abba kellene hagynia, hogy időről időre kipécéz egy-egy tagállamot, mint pl. most a lengyeleket, miközben Európa még sosem élt ekkora terrorveszélyben. Előzőleg Merkel kijelentette, hogy tönkreteheti a 28-ak együttműködését, ha a lengyel kormány figyelmen kívül hagyja a demokratikus normákat. Mert nem lehet egyfelől összefogni, másfelől viszont feladni a jogállam elveit. A kettő nem fér össze. Számára ily módon nem marad más választás, mint nyíltan felvetni az aggályokat, mert még a béke, a jószomszédság érdekében sem lehet hallgatni. Közben a Bizottság visszautasította a Szydlo kabinet véleményét, miszerint ne üsse bele az orrát az igazságszolgáltatás reformjába. A brüsszeli szóvivő úgy fogalmazott, hogy egészen másként látják a dolgot.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/eu-germany-criticize-poland-in-worsening-rule-of-law-spat/2017/08/29/561f17fa-8cb2-11e7-9c53-6a169beb0953_story.html?utm_term=.d3f9433702a0

Guardian

guardian.jpg

Angela Merkel is megszólalt az unió és Lengyelország egyre súlyosabb vitájában, amelynek tétje a lengyel bíróságok függetlensége. A kancellár félreérthetetlenül bírálta a keleti szomszédot és az állásfoglalás csak alátámasztja Varsó fokozódó elszigeteltségét. Közölte, hogy nagyon is osztja az EU aggodalmait. A Bizottság pedig úgy reagált a vádak alaptalanságát hangoztató varsói válaszra, hogy szerinte igenis komoly veszélyek fenyegetik a lengyel jogállamot. A tagországok miniszterei a jövő hónapban vitatják meg a kérdést, mert Brüsszel támogatást vár tőlük, akár a 7-es paragrafus alkalmazásához, ami elvezethet még a lengyelek szavazati jogának felfüggesztéséhez is. A nacionalista varsói kabinet számíthat a hasonló felfogású Orbán Viktor segítségére, de a térség több országai elhatárolják magukat tőle. Juncker és Merkel ma megvitatják Berlinben a kérdést.

https://www.theguardian.com/world/2017/aug/29/angela-merkel-poland-judicial-reforms-courts

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

A kommentár őrültnek tartja Lengyelország politikáját az unióval szemben. Merthogy minek sértegeti Szydlo a francia elnököt, és miért élezi ki a vitát a végletekig a kormány a Bizottsággal? Kilépni nem akar, ezt már többször is hangoztatta, de a célt illetően a lengyel vezetés mindeddig adós az európai partnereknek a tisztességes és elfogadható válasszal. A felszínen arról van szó, hogy erősíteni kell a nemzetállamokat, illetve korlátozni kell Brüsszel befolyását. De Kaczynski igazából már rég feladta, hogy beleszóljon, merre menjen a közös hajó. Ahhoz ugyanis szövetségesekre van szükség, ám a lengyelek rendkívüli mértékben elszigetelték saját magukat. Egyetlen megmaradt támaszuk Orbán Viktor, aki azonban nem annyira ideológus, mint inkább cinikus pragmatikus. De már Tusk újraválasztása kapcsán cserben hagyta Varsót.

A PiS vezére teljesen elszámította magát. Tusk győzelme után abban reménykedett, hogy jobboldali-populista hullám söpör végig Európában, de azután teljesen magára maradt a senki földjén. Ebből fakad a mostani politikája, amely egyáltalán nem kapcsolódik a valósághoz. Számára csak Lengyelország számít, és emiatt szeretné a jövőben távol tartani országától a földrészt. Ehhez persze főként a saját lakosságával kell megküzdenie, hiszen az határozottan EU-párti. Ezzel persze lehetetlenné teszi magát a külföld szemében, odahaza viszont hathat a méreg. A demokrácia és a jogállam megrendítése kettős célt szolgál: a saját hatalom megerősítését és az unió elidegenitését. A lengyel kormánynak viszály kell, és ez elől nem tud kitérni sem a Bizottság, sem a többi tagállam. Ám világossá kell tenniük, hogy az EU-ban csak demokratikus jogállamoknak van helyük.

The Times

the_times_1.jpg

Az orosz elnök arra használta fel a Cselgáncs VB-t, hogy lendületet adjon a kapcsolatoknak Magyarországgal, amely az uniós államok közül ritka kivételként támogatja Putyint. Orbán Viktor illiberális demokráciát akar teremteni országában, vitában áll Brüsszellel migránsellenes álláspontja, tovább amiatt, hogy megpróbálta bezáratni a Soros-féle CEU-t. Akkor is bírálat érte, amikor orosz mintára igen keményen, törvényben korlátozta a külföldi támogatást élvező civil szervezetek munkáját. A miniszterelnök most azon van, hogy olcsó gázt kapjon Moszkvától. Ugyanakkor nem vált be a reménye, hogy Oroszország és az USA közeledik egymáshoz, Magyarország a választóvonal kellős közepén találta magát

https://www.thetimes.co.uk/article/putin-uses-judo-tournament-to-boost-ties-with-hungary-viktor-orban-j05rjc28q 

Politico

politico_1.jpg

Orbán Viktor Magyarország tekintélyének növelésére, illetve saját hazai népszerűségének erősítésére próbálja kihasználni a sportot, miközben tovább szkanderozik Brüsszellel és más uniós tagokkal. Az úszó és a cselgáncs világbajnokság nemzetközi elismerést váltott ki, ám a bírálók szerint ezek az események legjobb esetben is csak a hiúságot szolgálják – igen drágán. Legrosszabb esetben pedig arra jók, hogy megszilárdítsák a hatalmat – gyámkodás és korrupció révén. Európában fokozódnak a félelmek a magyar demokrácia és jogállam helyzete miatt, de a sportrendezvények némi presztizst kölcsönöznek az országnak. A kormány 2020-ig legalább 32 stadiont akar építtetni vagy felújíttatni, a költség hozzávetőleg 215 milliárd forint. A pénz ömlik a futballcsapatokhoz.

Hogy a hatalom ennyit áldoz erre a célra, az igen emlékeztet Oroszországra, ahol Putyin a nacionalista érzéseket és büszkeséget igyekszik gerjeszteni a nagy sporteseményekkel – mondja egy orosz szakértő. Hozzáteszi, hogy egyben legitimációt akar szerezni a rendszernek, mondván, hogy az ilyen élményekkel képes szolgálni. És ez sikerül is neki, mert a szocsi Olimpia népszerűbb az oroszok körében, mint a Krím megszerzése. Az ellenoldal szerint Orbánnak szintén arra kell a sport, hogy azon keresztül is fenntartsa a hatalmas klientúrát, hiszen a szerződések zömét az Átlátszó szerint elsősorban közeli cégek kapják. A kormány ugyanakkor visszautasítja a korrupció vádját. Az átlagmagyar ellenben a jelek szerint nem osztja a vezetők lelkesedését a nagy sportberuházások iránt. Budapest lakóinak 78 %-a véli úgy, hogy kár pénzt feccölni a Puskás Stadionba. Tóth Csaba a Republikon Intézettől épp ezért azt mondja, hogy a miniszterelnök legfeljebb a saját híveit tudja mozgósítani ily módon.

http://www.politico.eu/article/viktor-orban-sport-hungary-prestige/

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Magyarországon olyan rosszul bánnak a menekültekkel, hogy Németország immár kormányszinten eldöntötte: senkit sem sem küld vissza hozzánk. A német hatóságok április óta bírói határozattal már csak akkor toloncoltak volna vissza bárkit, ha a magyar társszervek garantálják, hogy európai körülményeket teremtenek számára. Ám úgy tűnik, hogy erre kár volt számítani, ezért a berlini kormány a jövőben nem él a Dublini szerződés adta jogával, azaz senkit sem ad vissza Magyarországnak aok közül, akik nálunk léptek először az unió földjére. A lap megjegyzi, hogy Orbán Viktor kemény menedékpolitikát folytat, a migrációt a terrorizmus trójai falovának tekinti. Ebből következik, hogy a menekültek számára nyújtott létfeltételek bajosak. A határon kerítés épült, hogy távol tartsák a menedékkérőket. Az újonnan érkezőket konténertáborba zárják, nem mozoghatnak szabadon.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/deutschland-schickt-keine-fluechtlinge-mehr-nach-ungarn-zurueck-a-1165009.html

Fox News

fox.png

Egy republikánus képviselő visszautasította, hogy bocsánatot kérjen, miután Soros Györgyöt olyan magyar zsidónak nevezte, aki gyűlöli Amerikát. Scott Wagner, aki jövőre indulni kíván Pennsylvania állam kormányzói tisztéért, úgy gondolja, hogy sokan túlreagálták a véleményét, amikor antiszemitizmussal vádolták meg. Kijelentése egyébként úgy került nyilvánosságra, hogy valaki felvette egy nyilvános rendezvényen. A Demokrata Párt, amelynek Soros az egyik nagy támogatója, élesen bírálta a politikust. Ő azonban úgy reagált, hogy felesleges az ügyben könyékig vájkálni, és ha az üzletember katolikus lenne, akkor magyar katolikusnak titulálta volna, vagyis amit mondott, abban nem volt semmi sértő szándék. Hozzátette, hogy a történtekért rasszistának sem lehet tekinteni és emlékeztetett arra, hogy régóta pénzt ad a helyi zsidó közösségi központnak.

http://www.foxnews.com/politics/2017/08/29/gop-governor-hopeful-refuses-to-apologize-for-saying-george-soros-has-hatred-for-america.html

Hangos sajtószemle: https://soundcloud.com/user-51236798/hangszemle70830

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2512789606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proud Mary 2017.08.30. 08:25:32

nagyon helyes, éljen a magyar-lengyel barátság!

Index isis alkaida mind CIA termék 2017.08.30. 11:55:47

Bezony- lehet választani:
1) Oroszország
vagy
2) Amerika és a Nyugat mérsékelt fegyveres lázadói, ISIS- terroristái és egyéb mocska:

wideshut.co.uk/gladio-b-the-origins-of-natos-secret-islamic-terrorist-proxies/

Európai téridő 2017.08.30. 22:04:06

(Nyzgat)-Németország 1968 zúrzavarokkal terhes esztendejében egy salátatörvénnyel már meghekkelte a jogállamot, és a hitleráj sincs elfeledve.

bkkzol 2017.08.31. 01:26:39

Helyes dolog megvédeni a Lengyel barátainkat!
Milyen képmutató, mocskos dolog Merkelnek aggódni a jogállamiságért, média függetlenségért. Nézzen már kicsit körül otthon.

2017.08.31. 04:34:12

A teljesen oroszellenes lengyelek mellé áll Orbán, tehát ezzel második Putyinná válik... csak én érzek itt zavart az erőben?
"A magyar miniszterelnök ott van, ahol a part szakad, miután nem jött be az orosz-amerikai megbékélés" - persze, csak Orbánnak fáj, hogy az amerikaiak meg az oroszok továbbra is proxiháborúkat fognak vívni... ennyire nem lehetsz ostoba! Az egéss világnak, de különösen Európának iszonyatosan rossz ez az ellenségeskedés, szankciók, migriáradat, energia-kitettség, export ellehetetlenülése. Kína meg röhög a markába.
Az egész EU ott van, ahol a part szakad, nem csak Orbán.

A lengyeleket a német finánctőke és ipari konszernek megint be akarják darálni, ahogy Hitler idején is. Akkor, 1939-ben is úgy kezdődött a háború, hogy a németek teljesíthetetlen követeléseket támasztottak a lengyelekkel szemben.
Nem vagyok egy Orbán-fan, de Merkelt meg kell állítani és sajnos jelenleg nincs ellensúly a gonosz németekkel szemben. Trumpnak is szúrja a szemét a német vircsaft.

2017.08.31. 04:36:42

"Az újonnan érkezőket konténertáborba zárják, nem mozoghatnak szabadon."

Ha meg szabadon mozognak és átcsámborognak Ausztriába vagy Németországba, akkor meg az a baj.

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2017.08.31. 04:37:12

"hogy szerinte igenis komoly veszélyek fenyegetik a lengyel jogállamot."

Ez annyira nevetsegessen szanalmas. Nalunk nyolcadik eve folyamatossan megszunik a demokracia, a jogallam, a sajtoszabadsag, kizarnak az Uniobol.
Es persze legujabban mostmar Putyin miatt, a NATO-bol, is minden heten kifognak zarni.

Es most ugyan ez var a Lengyelekre, is, hirtelen minden megszunik, es mindenhonan kizarjak oket. :)))

2017.08.31. 04:45:39

A Süddeutsche Zeitung cikkjétől olyan érzés kerített hatalmába, mintha a Völkischer Beobachter egy 1939-es számát olvasnám, amiben a hálátlan, megátalkodott lengyeleket fenyegeti a német sajtó. Merkel szó szerint másolja Hitler módszereit és a németek megint belesétálnak ugyanabba a történelmi tévedésbe.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 05:53:29

@karandash:

Nem kell mindenben egyetérteni egy szövetséghez.

A lengyeleket mindenképpen támgatni kell, abszurd oroszellenességük ellenére is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 05:55:29

@karandash:

Most már el is van döntve: ha a németek ismét háborút provokálnak ki, legyőzésökkör országukat szétbontjuk részekre, s azokat szomszédos országokhoz csatoljuk. Bajorország pl. Ausztriához lett csatolva.

MACISAJT 2017.08.31. 06:28:54

Azért nem semmi, ahogyan az EU-ban óbégatnak a lengyelországi igazságügyi reform ellen...
Miről is szól az egész? Volt egy kommunista rendszerből örökölt szokásjog. Ismerős, nem?

A lengyel kormány megszüntetné a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS) jelen lévő 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítaná magát a tanácsot is, amelynek eddig kiterjedt jogai voltak a bírák kinevezésében, és tagjait a bírák eddig maguk választották meg négyéves időtartamra(sic!).
A most elfogadott törvény értelmében a tanácsban lévő 15 bírót ezentúl a parlament (szejm) fogja megválasztani.
Egy, a bíróságok felépítéséről szóló másik törvényjavaslat a bírák és gyakornokok kiválasztásának folyamatát módosítja úgy, hogy nagyobb beleszólása lesz az igazságügyi miniszternek.
Emellett, az eddigi gyakorlattól eltérően, a perek lefolytatásával a bírákat nem a törvényszékek vezetői bízzák meg, hanem sorsolás útján fognak róla dönteni.( borzasztó, nem?)

Hogy az igazságügy reformra szorul,mindenki elismeri s. Az ellenzék azzal vádolja a PiS-t, hogy megsérti a hatalmi ágak alkotmányos szétválasztását, s e vélemény mögé felsorakozva az Európai Parlament legfőbb frakcióinak vezetői is azt hangsúlyozták, hogy a tét Lengyelországban most a demokrácia és a jogállamiság túlélése. Varsóban és más lengyel városokban ezrek tiltakoznak a reform ellen, ám mint szakértők megjegyzik, az átlagembernek tetszik a kormány előterjesztése, mert naponta beleütközik a rosszul működő bírói rendszerbe.

A kormánypárt régóta mondja, hogy a bírói kar a kommunista rendszer átörökítője. Úgy vélik, hogy a bíróságok önálló, mindenek felett álló kaszttá váltak.
A lengyel bírósági ítéletek sokszor abszurdak, a bírák politikai nézeteinek megfelelők(sic!), az átalakítás szükségességét tehát nem nagyon lehet vitatni.

És mégis, Brüsszel és nagy tagállamok fenyegetik emiatt Lengyelországot.Tanulságos, nem?

chepunk 2017.08.31. 07:57:04

@Index isis alkaida mind CIA termék:

Oroszroszág? Analfabéta pártitkárok, belőlük lett milliárdos maffia oligarchák, proxi háborúk közvetlenül a határokon, végtelen korrupció, szivárgó nukleáris létesítmények, Majak, szenny kosz egy-két patyomkin város közpotnján kívül szinte mindenhol, hatalmaskodó zsaroló hivatalnokok akiktől nincs semmiféle védelem stb... Jaj de szép!

VaradiJanos 2017.08.31. 08:33:20

Nagyon jól teszi ha negvétózza.

Index isis alkaida mind CIA termék 2017.08.31. 08:46:43

@chepunk:
Le vagy maradva egy CIA- brosúrával.
Az bizony, az amerikai báb alkoholista Jelcin idején volt módi.

Putyin megnégyszerezte a reálbéreket és Oroszország mára már nemcsak az elsőszámú nukleáris, de az elsőszámú konvencionális katonai nagyhatalommá is kinőtte magát.

Szar lehet ott az amerikai sátorvárosokban, FEMA- táborokban, kiürült iparvárosi szennytelepeken, a nyugat nagyszerűséségről ábrándozni a minden hérte jutó machetés terrortámadásokkal, tömegbe kamionozással, csoportos nemi erőszakolásokkal.

CoolKoon 2017.08.31. 09:01:43

@Index isis alkaida mind CIA termék: Ja. Bezony- lehet választani:
1) Oroszország magyarellenes, pánszlávista (sőt, egyenesen rasszista) lózungjai, kemény diktatúrája, a trianoni tragédia megismétlése, az értelmiség teljes kiirtása, a legkisebb különutas politika fegyveres megtorlása és egyéb mocskai
vagy
2) Amerika és a Nyugat mérsékelt fegyveres lázadói, ISIS- terroristái és egyéb mocska
Így már hűbban tükrözi a trollkodásod a valóságot

CoolKoon 2017.08.31. 09:03:19

@bkkzol: A "lengyel" szó amúgy (minden más nemzetnévvel együtt) a magyarban kisbetűvel írandó (hacsak nem tulajdonnév). Mi van, a trollképzőben ezt nem tanították meg neked?

CoolKoon 2017.08.31. 09:06:15

@karandash: "A teljesen oroszellenes lengyelek mellé áll Orbán, tehát ezzel második Putyinná válik... csak én érzek itt zavart az erőben?" - Ez az egészben a legabszurdabb amúgy. A lengyelek sose lesznek putyinisták, ha a fene fenét eszik, akkor sem. Ha pedig a Vityacsászár nagyon a Putyin seggébe csúszik, azt még a legpopulistább lengyel kormány se fogja elnézni neki.

"Nem vagyok egy Orbán-fan, de Merkelt meg kell állítani" - Van egy rossz hírem: az ellenzéke még undorítóbb képződményekből áll (sokkal undorítóbbakból).

CoolKoon 2017.08.31. 09:24:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "A lengyeleket mindenképpen támgatni kell, abszurd oroszellenességük ellenére is." - Nem mindenki akarja ám, hogy Mo. orosz gyarmat legyen (meg egy újabb Trianont se), ellentétben veled....

CoolKoon 2017.08.31. 09:27:24

@Index isis alkaida mind CIA termék: "Putyin megnégyszerezte a reálbéreket" - Ja. Moszkvában meg esetleg Szentpéterváron. Máshol maradt ugyanaz a kilátástalan nyomor, mint ami mindig is volt.

bkkzol 2017.08.31. 11:55:37

@CoolKoon: Ohh.. akkor volt az oka, hogy nem értetted meg a mondandómat. Majd igyexek, hogy az egyszerűbbekis felfoglyák....

CoolKoon 2017.08.31. 12:27:52

@bkkzol: Nem. Annak, hogy nem értettem meg a mondandónak, az az oka, hogy -sajnálatos módon- értelmetlen zagyvaság az egész (ami a sajtószemle mondandójával is kevéssé függ össze). Felőlem írhatsz "magyarul" akár cirillbetűkkel is, csak aztán ne csodálkozz azon, ha nemcsak hogy nem értenek majd meg, de ki is röhögnek majd...

CoolKoon 2017.08.31. 12:28:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Meg kell állítani Brüsszelt, ez a lényeg. " - Na de akkor bukna a kedvenc kormányod....

CoolKoon 2017.08.31. 13:54:50

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Nincs kedvenc kormányom." - Most keressem elő a hozzászólásaidat, melyekben oly kedvesen szóltál Vityacsászár kormányáról? Nincs nekem ilyesmire időm. A szerverek maguktól nem javulnak meg...

"Nem bukna." - És akkor mégis miből épülne az a rengeteg stadion (hogy a csökött, nyomi zabigyerekeiknek legyen hol focizást mímelniük)? Meg miből telne az oligarchák horvátországi jachtjaira? Én mondom neked: ha egyszer elfogytak a brüsszeli pénzek, ezeknek harangoztak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 14:12:13

@CoolKoon:

Ha megállítjuk Brüsszelt, TÖBB pénzünk lesz, nem kevesebb.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 14:12:52

@CoolKoon:

Mióta számít kedvencnek az, akit az ember a kisebb rossznak tart?

CoolKoon 2017.08.31. 14:16:59

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Igen, ezt hitték a büdös komcsik az 50-es évek elején is. Aztán volt nagy csodálkozás, amikor "nem jött be a papírforma". Ingyenélő, naplopó alkoholisták (pl. a prolik, vagy akár az orosz prolik, akik fölött Putyin atyád basáskodik) ugyanis még soha, sehol nem teremtettek értéket (ergo pénzt se).

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 15:14:09

@CoolKoon:

Lopni mindenki tud, de a lopásból csak kevesek járnak jól. Azaz a lopásra épülő rendszer, a liberalizmus mindig csak keveseknek képes jólétet teremteni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 17:07:25

@CoolKoon:

Igaz, az, Orbán csak tapogatózni próbál kifelé, de nincs még kint.
süti beállítások módosítása