B1 blogcsalád



Orbán kellemetlen helyzetben: nem tudja, hogyan táncoljon ki a Putyinnal kötött üzletből

2017. augusztus 29. - nickgrabowszki

Az orosz autokrata kicsikart egy konkrét időpontot a magyar kollégából. Orbán nyert néhány hónap haladékot, de nem tudta a választás utánra tolni Paks II építését. Ez a választási esélyeit is tönkreteheti. Vagy kockáztatja Putyin bosszúját.opru.jpg

Amit biztosan tudunk:

  • Putyint nem érdekelte a judo vébé. Lekéste a megnyitót, a meccsekből gyakorlatilag semmit nem látott..
  • A tárgyalás Orbánnal tehát fontosabb volt, ami rámutat arra, hogy nem a vébé miatt jött, az csak ürügy volt, hanem Orbántól akart valamit. (Hogy miért jön, mit akar és miért rejtegetik, arról itt írtunk.)
  • Amit akart, annak Orbán láthatóan nem örült. Ezért nem volt sajtótájékoztató, közös nyilatkozat, ezért nem fogadták állami protokollal Putyint.
  • Az oroszok ellenben nem akartak elrejtőzni. Az orosz állami média forgatott, az orosz tévének nyilatkoztak, magyar újságírókat nem engedtek a helyszínre. Még a kormánypropagandát sem, amelyik alig vett tudomást arról, hogy itt járt Putyin.
  • Szijjártó szerint új döntéseket nem hoztak, folyamatban lévő ügyeket tekintettek át. 

Ez utóbbi vagy igaz, vagy nem.

Ha nem igaz, akkor Putyin olyan dolgot akart, amit Orbánt elutasított, és még azt is letagadtatja, hogy lett volna ilyen. Ha igaz, akkor viszont arra utal, hogy

az orosz cár elégedetlen volt a dolgok állásával,

és azért jött, hogy meggyorsítsa az ügymenetet. 

Hiszen mi szükség volna folyamatban lévő ügyeket áttekinteni, ha azok amúgy sínem vannak? Ez osztályvezetői szint, nem két magasrangú vezető kell hozzá, hanem egy nagykövetségi beosztott. Amiből következik, hogy a dolgok nincsenek sínen. 

Putyin annyira jönni akart, hogy még azt is eltűrte, hogy a hátsó ajtón csempésszék be, ne a rangjának megfelelően fogadják, ne a Parlamentben tárgyaljanak vele.

Nagyon akart valamit.

Hogy mit, az ki is derült. A tárgyalások egyetlen kézzelfogható eredménye egy ígéret: Szijjártó szerint most már semmi nem állhat Paks II útjába, jövő januártól elkezdik az építkezést.

A probléma ezzel csak az, hogy már most sem áll semmi - már a józan észen és a gazdasági kalkuláción túl - Paks II útjába.

  • Az építkezést akár már ma is elkezdhetnék.
  • Vagy a jövő hétfőn.
  • Vagy elkezdhették volna februárban, amikor az utolsó uniós jogi akadály is elhárult.
  • De elkezdhették volna már 2014-ben, ha - mint hangoztatta a Fidesz - olyannyira biztosak voltak abban, hogy nem mond ellent az uniós jognak.

És ebben amúgy igazuk lett. Mégse kezdték el. Három és fél éve aláírták a szerződést, de egy kapavágás se történt. Amennyire sürgős volt akkor, annyira alszik azóta az egész ügy. Ami arra enged következtetni, hogy

egyáltalán nem is akarták megépíteni.

(Erről korábban is írtunk.) Putyin 2012-ig Gyurcsányt, után Vonáékat támogatta, minden bizonnyal mögülük akarta kivonni Orbán a finanszírozót  egy nagy üzlet ígéretével. Hasonlóan, mint ahogy a norvég pénzektől a civileket akarta megfosztani.

Ami egyfelől jó hír, hiszen akkor mégsem áll teljes idiótákból a magyar kormány. Látják a számokat, és értik, hogy Paks II súlyosan ráfizetéses lenne, hacsak nem nem várható katasztrofális energiapiaci összeomlás. És nem várható.

Másfelől viszont mégiscsak bejelentette Szijjártó, hogy januárban nekilátnak. Azaz Orbán megígérte Putyinnak, hogy elkezdik. És ehhez Putyinnak személyesen kellett idejönnie. Voltaképpen minden bizonnyal azért jött ide, hogy egy konkrét időpontot csikarjon ki Orbánból.

Ami meg is történt. Ezután nyilatkozta, hogy rendkívül elégedett a kétoldalú kapcsolatokkal.

De ez még mindig csak üres szó. Amit Orbán tett: valójában újabb néhány hónapos haladékot nyert. Illetve attól függ, honnan nézzük. Ha igazak azok a híresztelések, hogy februárban és májusban az ígérte, a választás után kezdik el az építkezést, akkor néhány hónapot veszített:

Putyin előrehozatta a startot.

Az eddigiekből világos, hogy Orbán nem akarja megépíteni az az atomerőművet, jó tudja, hogy puszta pénzégetés. És most nem tudja, hogy táncoljon ki a Putyinnal kötött üzletből. Két választása van.

  • Ha nem építi meg, ő jár rosszul. Az oroszok nem fogadják jól, ha átverik őket.
  • Ha eredeti szándéka ellenére mégis megépíti, akkor meg Magyarország.

orpu.jpgOrbán most várja, hogy legyen valami kis zavar a tőzsdén, háború Kelet-Ázsiában, járvány, az eurozóna összeomlása, menekültválság, árvíz, belvíz, hóesés, vagy akármi, ami felhasználható kifogásnak, és újabb néhány hónap vagy év haladékot lehet vele nyerni - amit Putyinnak is be lehet adni.

Abban biztos lehet, hogy az oroszok maguktól nem fognak lemondani a zsíros üzletről.

Mert remek ötlet volt, hogy egy vidéki egyetem díszdoktori címével próbálják kiszúrni Putyin szemét, hátha örömében elfelejti, hogy egy atomerőműért jött, de ezt csak egyszer lehetett elsütni. Mondjuk az is sokatmondó, hogy a debreceni egyetemet lehetett rávenni arra, hogy kitüntesse az orosz elnököt.

A budapesti egyetemek közül egy sem kért a lehetőségből: még a Fidesz-kinevezett, kormányelkötelezett, orbánista pártkatona rektorok is fel tudták mérni, hogy Putyin díszdoktori címe úgyse menne át a szenátuson, a szenátusok tagjai

még Orbán utasítására se akarták magukra gyújtani az egyetemet.

A paksi építkezés választás előtti elkezdése a kampány legfontosabb témájává tenné (vagy tesz) az erőművet, és Orbánéknak nincsenek jó érveik. Ráadásul ez nem is hazai pálya nekik: nem lehet kétmondatos óriásplakát-szlogenekkel elmagyarázni a lebutított szavazótáboruknak, hogy

  • miért kell az oroszok zsebét 3600 milliárd forinttal kitömni, 
  • csak azért, hogy utána magyar adófizetők viselhessék a működő atomerőmű veszteségeit.

Putyin ravasz - vagy inkább gonosz - trükkje, az építkezés kezdetének előrehozatala nem tette boldoggá Orbánt. De emlékezhetünk, ugyanez történt már három és fél éve is: akkor a választási kampány kezdetén rendelte Moszkvába aláírni a szerződést. 

Már-már úgy tűnik, mintha Putyin készakarva akarna ártani Orbánnak. Egészen olyan, mintha a bukására játszana.

De lehet, hogy ő nem úgy gondolja. Csak kényszerhelyzetbe akarja hozni: ha ezúttal is megszegi az ígéretét, biztos van olyan dokumentum, papír, fotó, számlaszám, hangfelvétel a KGB valamely utódszervénél, ami többet tud ártani Orbánnak a kampányban, mint a Putyin-barátság és az oroszoknak átadott közvagyon.

A cár vélhetően azzal számol, Orbánnak nem lesz más választása, mint belevágni a magyar szempontból az évszázad legrosszabb üzletébe.

Elbukott a pávatánc: a nagy pávatáncost alighanem kijátszotta egy cselgáncsozó. Innen nézve némileg ironikus, hogy Putyin azt ígérte Orbánnak, egyszer majd megtanítja dzsúdózni.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8312786998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK10 2017.08.29. 12:34:28

az oroszok által birtokolt dokumentumokban bízni már csak egyenlő a kétségbeeséssel. egyébként nektek az lenne a rosszabb, ha lenne nekik bármi Orbán ellen, mert ha terítenek, a Jobbik kerül nyerő pozícióba, és akkor a baloldalt nem kivéreztetik, hanem kb betiltják.

ami végülis nem lenne olyan nagy baj, tekintve, hogy a férgeket irtják kb mindenhol.

szárny 2017.08.29. 14:00:12

@FCUK10: Cifra halálhörgések ezek, az már biztos. Amikor a Népszava kiált ruszkik hazá-t, meg "szocialisták" fikázzák Putyint... és kommunistázzák Orbánt :-) Ezek a szerencsétlenek tényleg azt hiszik, hogy elfelejti a magyar nép, kik is ők?

morpho 2017.08.29. 14:21:10

@FCUK10: Mi van pubi? Házhoz küldtek a lófaszért?
@szárny: Már rég elfelejtette a magyar nép. Különben egy Orbán nevű kisztitkár, sosem lehetne miniszterelnök. A komcsikkal telepakolt kormányáról nem is beszélve. Pintér Sanyi? Mivan? Nemá!

morpho 2017.08.29. 14:24:08

A nagy pávatáncos csak pofázik róla, hogy ő egy nagy pávatáncos! A nagy pávatáncosok nem ugatnak erről.

FCUK10 2017.08.29. 14:47:56

@morpho: ó, ahol egy pufajkás meg egy D minelnök lehetett, Fletóról nem is beszélve, meg a nincs ló, szamár is jó Bajnairól, ott Orbán felüdülés.

Pál Madácsi 2017.08.29. 16:33:01

@FCUK10: felénk a férgeket eltapossák, mit téged kellene! Már csk azért is mert az egéssz ceikből ennyi jött le neked.

Pyrrhus 2017.08.29. 16:39:05

Na, azért az Orbán családban is van néhány pufajka a ruhatárban...
Köpönyegből meg havonta elfogy legalább egy, annyit forog.

FCUK10 2017.08.29. 17:12:27

@Pál Madácsi: mit, csk, egéssz, ceikből? Bocs, mit szeretnél, csak ennyi jött le;)

BAZINGA2 2017.08.29. 19:01:09

Ide vezetett az Orbán pávatánca. Nagyon úgy néz ki, hogy Putyin most rálép a tyúkszemére. Az nagyon tetszik, hogy majd megtanítja Orbánt dzsúdózni, habár a szumó birkózás jobban állna neki!

19540511 2017.08.29. 19:24:56

A lényeg: mi magyarok semmiképpen nem járunk jól: ha Orbánnak sikerül kijátszania Putyint, akkor nehezebben bukik 2018-ban, vagy nem, ha viszont Putyin kierőszakolja a Paks-2-t, akkor meg még dédunokáink is nyögni fogják ezt a hatalmas terhet. A legjobb variáció az lenne, hogy se Paks-2 ne legyen, se Orbán ne nyerjen.

Bambano 2017.08.29. 20:40:00

egyszerű a kihátrálási algoritmus: le kell mondani. az utód, főleg, ha másik oldalról jön, szabadabb kezet kap.

Bambano 2017.08.29. 20:49:13

@FCUK10: ha a miniszterelnök kifejezést csak olyanokra használjuk, akik érdemben miniszterelnökök voltak, akkor igen, Horn Miniszterelnök volt. Szemben ezzel itt, aki csak melegedni jár a parlamentbe.

NemodaBuda 2017.08.29. 20:55:34

@FCUK10: Ökörke, egy sor értelmiségi után felhozol egy disznópásztort, hát ez meg mire jó ? HOgy kerül orbán az asztalra ? Ez a faszi csak lökdösődik, a többi legalább az országgal foglalkozott !

schlumbergerna 2017.08.29. 21:05:32

Geci al/felcsúti orbán viktor Magyarország legaljasabb figurája.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.29. 21:22:45

Baromság. A csúti gecit kurvára nem érdekli, mennyire ráfizetéses Paks2. Majd a strómanján keresztül kiszivattyúzza a nagyját, és szól a ruszkiknak, hogy cserébe még tovább emelhetik az árat.

Janossz 2017.08.29. 21:25:27

@NemodaBuda: Több tiszteletet! Futballista volt a Megye 2.-ben. Az azért mégis csak valami!

konrada 2017.08.30. 11:36:23

Kedd, zorbán bukik.

John Doe3 2017.08.30. 11:42:23

Napvilágot látott, hogy a hitel összege 12 milliárd dollár. Az nagyon sok pénz, meg tudja roppantani a gazdaságot. Át kellene ezt az egészet még egyszer gondolni, különben harangoztak a rezsicsökinek!

Attilajukkaja 2017.08.30. 11:55:23

Azért az furcsa, hogy Putyin akár Trumppal diskurál, akár Orbánnal, CSAK az orosz sajtó lehet jelen a saját országukban.
Orbánon nagyon jól látszott a videókon mennyire ideges és hogy megalázkodik Putyin előtt. És ennyire sok nyelvcsapással még soha nem nyalta a szája szélét a Putyinnal való együttlét után. :o((((

Cinkes 2017.08.30. 11:57:03

miből gondoljátok, hogy ki akar táncolni a megállapodásból? a fidesznek és talpnyalóiknak az nagyon sok pénz, nem hihetitek, hogy most hirtelen elkezdte őket érdekelni az adófizetők vagy az ország fizetőképessége...

MACISAJT 2017.08.30. 12:15:12

Jó sok baromságot összehordtak itt a ballibák..:P
(ilyen az mikor kétségbeesetten kapálóznak a kötélen és nézik a pörgő, 2018 áprilisa felé menetelő naptárt..)

Valójában az össszes hazai hazaárulás , és nemzetközi beleavatkozási kísérletek ellenére, Paks 2 vidáman halad.
Sőt, nemrég még az volt a ballibák baja hogy már fizetünk is a munkákért:
zoom.hu/2017/08/23/hamarosan-mar-fizethetunk-az-oroszoknak-paksi-bovitesert.

Szóval, nyugalom, kedves eftársak.
Mire Paks 1-et lekapcsolják, addigra lesz Paks 2.

Tényleg , Paks 1 ellen miért nem tetszenek magukat a földhöz verni (naponta), hiszen az csak három és fél évtizede biztosítja Magyarország áramellátását...

Muhaha

Attilajukkaja 2017.08.30. 12:24:40

@Cinkes:
"nem hihetitek, hogy most hirtelen elkezdte őket érdekelni az adófizetők vagy az ország fizetőképessége..."
Egyetértek!

@MACISAJT:
" három és fél évtizede biztosítja Magyarország áramellátását..."
Nem biztosítja. Magyarország elég sok "energiát" importál.

MACISAJT 2017.08.30. 12:26:24

@John Doe3:

A hitel összege valóban soknak tűnik.Viszont csak megjegyzem, kevesebb mint az IMF hitel amit a gyurcsány-bajnaiak felvettek( és amit Orbánék idő előtt és gond nélkül visszafizettek.)

Ráadásul Paks 2 egy termelő beruházás.
Árammal lehet fizetni.

MACISAJT 2017.08.30. 12:28:08

@Attilajukkaja:

Nem azt írtam hogy teljes egészében.
Tény hogy Paks 1 most is az ország áramszükségletének több mint a felét biztosítja...

zokogjatok 2017.08.30. 12:35:33

@19540511: "Putyin kierőszakolja a Paks-2-t, akkor meg még dédunokáink is nyögni fogják ezt a hatalmas terhet"

Jah mekkora teher Paks 1 is, hogy áramot termel :D csak a nagyságrendek végett, Paks kb. annyiba fáj nekünk, mint az IMF hitel. Csak ezért cserébe nem a nettó túlélést kapjuk, hanem egy atomerőművet.

Attilajukkaja 2017.08.30. 12:38:04

@MACISAJT:
2014-ben a bruttó energiafelhasználásunk 36,7%-át tette ki a nukleáris energia. Ez azóta sem nagyon változott.

MACISAJT 2017.08.30. 12:39:17

Emlékezzünk Bős Nagymarosra.
Nekiálltak, felépítették, dollár hitelből.
Majd mikor kész volt, lebontották, szintén hitelből.
Szlovákia meg vígan elterelte a Dunát és 20 éve termeli az áramot, immár Bősnél.

Erre mondta a klasszikus: Európában ilyen böszmeséget ország még nem csinált.
És tényleg, A hagyományos hazaárulók most Paks 2-öt is kinyírnák.

MACISAJT 2017.08.30. 12:41:52

Attilajukkaja

A Paksi Atomerőmű 2015-ben és 2016-ban is termelési rekordot ért el, az itthon előállított villamos energia több mint 50 százaléka innen származott, ami a hazai fogyasztás 36,5 százalékát tette ki.

Peetee 2017.08.30. 12:46:30

@FCUK10: Édes öcsém, alig várjuk, hogy jöjjön végre valaki, aki a közpénzek kitalicskázása helyett az országért dolgozik, a közjavakat pedig az ország boldogulásába forgatja vissza a legjobb tudása szerint, és igen, alig várjuk, hogy kitakarítsa innen a közpénz-kitalicskázókat: a komplett bukott baloldalt a Fidesz-KDNP-vel együtt. Mindhkettőnek van bőséggel vaj a füle mögött, lehetne nyugodtan lehúzni a lefolyón őket együtt / egymás után.

yoisten 2017.08.30. 12:51:49

Paks fűtéséhez urán kell, ez pedig nincs Magyarországon, tehát az Oroszoktól kell venni (szabadpiac felejtős, ez nem egy kiló kenyér hogy bármelyik péknél megveheted) - ennyit arról hogy nem okoz energetikai függőséget.
IMF hitelt olyan szinten sikerült visszafizetni, hogy a 10 milliárd dollár helyett most már 20 milliárd hiányzik a Matolcsi Bankból (lásd tartalékok alakulását 2010-től)
Paks2 = Olimpia, Amennyiben Orbán képes lesz valódi hazafiként gondolkodni, és visszamondja az Orosz szerződést, úgy tuti megnyeri a következő választást! Miért bukna bele, ha ez erősítheti is.
Amúgy meg nincs oka félni Putyintól, egyelőre NATO és EU tagok vagyunk... nem pedig KGST-é

Peetee 2017.08.30. 12:52:10

@MACISAJT: Paks 1-nek volt reális megvalósíthatósági tanulmánya, amikor tervezték és amikor épült, akkor (40éve) az atomenergia volt a jövőkép. A beruházás reális időn belül megtérült. Ez ma (4évvel később) már nem igaz, ráadásul reálértéken számolva 5,5x annyiba kerül P2, mint P1 volt. Nem az elv, a módszerek (túlárazás, szovjet seggek nyalása, az ország eladósítása) azok, amik kiütik a biztosítékon minden józan eszű embernél pártállástól függetlenül. Mondom újra: pártállástól függetlenül.

konrada 2017.08.30. 12:53:10

@MACISAJT:
A helyett hogy fikázod a blogírót, inkább értékelned kellene, hogy így bőven háromszáz valahanyadik keddi zorbán buktatósban sikerült egy újabb okot belevinni a sablonok közé... ;)

1ghost 2017.08.30. 12:56:17

Iszonyatosan jó cikk. Élveztem minden mondatát, kiválóan mutatja be a helyzetet.

Orbán is a fideszslepp körül szorul a hurok, ezek a gazemberek mára olyan helyzetbe kerültek, hogy belefulladnak a saját mocskukba.

Orbán számára Paks 2 -vel kapcsolatosan - mint a cikk kiválóan bemutatta - nincs jó döntés, csak rosszak közül választhat.

A magyarok viszont hozhatnak jó döntést: Paksra nincs szükség, és ruszkik haza.

MACISAJT 2017.08.30. 12:59:08

@Peetee:

Hagyjuk ezeket a púdereket("túlárazás, szovjet seggek nyalása, az ország eladósítása") kérem.

A valóságban még Finnország is az oroszoknál és a Roszatomnál között ki végül:
atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/mar-otven-finn-ceg-dolgozik-hanhikivi-1-en

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.08.30. 13:00:13

@FCUK10: @szárny: Úgy tűnik, nehéz fideszesként az ország érdekeit nézni. Mindenre csak az elemi "ballibezés" lehet a válaszotok, többre már nem futja, gondolom a megmaradt birkacsürhe már a legalja, ez is elég. Az a baj, hogy veletek már nincs miről beszélgetni egy normális embernek.

Attilajukkaja 2017.08.30. 13:03:36

@MACISAJT:
"ami a hazai fogyasztás 36,5 százalékát tette ki"
Vagyis csak az 1/3-át.

@Sörös Mérenc:
"veletek már nincs miről beszélgetni egy normális embernek."
Sajnos. Csak nem tudom, ezen mi vagy ki fog változtatni.

MACISAJT 2017.08.30. 13:06:10

"konrada
A helyett hogy fikázod a blogírót, inkább értékelned kellene, hogy így bőven háromszáz valahanyadik keddi zorbán buktatósban sikerült egy újabb okot belevinni a sablonok közé... ;) "

Na jó jó, értem én az elvtársakat, annyira izgalomba jöttek Putyin , a Nemzetközi Dzsúdó Szövetség tiszteletbeli elnökének a VB-n tett látogatásától fél napos látogatásától mint Kolompár Áléhándró BAZ megyéből a PISA teszttől...

de azért az már túlzás hogy a gondolatait is leírják..:P
De biztos felhívta Orbán a blogírót és innen veszi "
Orbán kellemetlen helyzetben: nem tudja, hogyan táncoljon ki a Putyinnal kötött üzletből"

Muhaha

1ghost 2017.08.30. 13:14:08

@zokogjatok: "Paks kb. annyiba fáj nekünk, mint az IMF hitel."

Te tetves ezernickű orbánista bérhazudozó!

Ezt a hazugságodat már a másik nickeden is elsütött. Az IMF hitelt felvettük de nem költöttük el. Ott volt jegybankban, ott is maradt, tűzfalként védte az országot a világméretű válsággal szemben.

Az orosz hitelt nem csak felvesszük, hanem rögtön EL IS KÖLTJÜK Paks 2-re, s majd később az adósságot folyamatosan törlesztik a magyarok.

Bizony, te szarházi, hazug orbánseggnyaló!

Attilajukkaja 2017.08.30. 13:15:38

@MACISAJT:
Nem, nem mind import (gondolom ezt értetted export alatt). Ott van a szén, lignit, szél és más alapú energiatermelésünk is.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.30. 13:19:10

Hamarabb szokott megbukni Orbán.
Konkrétan keddenként.

Mi tartott a Gyurcsány csicska bértollnoknak ennyi ideig, hogy a heti menetrendet se tartja be !?

inreallife 2017.08.30. 13:21:05

szerintem ez spekulacio, de mar a kiindulasi alap is megkerdojelezheto.

orbaneknak van legalis kifogasuk, ugyanis egy aktiv toresvonal van paks alatt. ha nagyon akarnak, eleg lenne a hatterben az unionak megsugni, hogy kaszaljatok el, es mar meg is tortenne, mint a deli aramlattal, ugyse nezik jo szemmel az oroszok ternyereset.

en inkabb abban hiszek, hogy orban valamit kapni akar az eldobott paks2-ert csereben, amit nem akarnak neki megadni. ha tippelni kene, akkor egy komplett "meg nem tamadasi szerzodesre " szerzodesre acsingozik. ezert van az idohuzas. persze ez is csak egy tipp, de szerintem realisabb, mint a fenti...

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.30. 13:21:56

@Sörös Mérenc:

Mindig röhögök, mikor a magadfajta ballib hazaárulók féltik az országot, és ezért az elkúrók visszatértéért küzdenek.

Nagyon vicces, és nem kevésbé szánalmas.

Peetee 2017.08.30. 13:25:58

@MACISAJT: Nem púder, tények. Túl van árazva? Igen! Majdnem 2,5 annyi pénzből (szovjet hitelből, nem saját erőből!) építjük a sajátunkat a Kárpát medence síkvidékén, mint a Finnek a -50fokban a permafroszt talajon. Eladósítja az országot? Igen, mert titkosított hitelből finanszírozzuk, nem úgy mint a Finnek. Két öngólt bevertél, folytassuk?

chrisred 2017.08.30. 13:27:57

@MACISAJT: Csak nem azoknak fog profitot termelni, akik a beruházás költségeit fizetik.

ügyfélszolgálatos 2017.08.30. 13:29:21

@MACISAJT: Hát nem tudom, nem kellene erőltetni az elvtársozást, amikor a Fideszben a következő elvtársak ücsörögnek:

Járai Zsigmond – MSZMP-tag

Matolcsy György – MSZMP-tag

Martonyi János – MSZMP-tag

Pintér Sándor – MSZMP-titkár

Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban

Hoffmann Rózsa – MSZMP-tag

Mikola István – MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Stumpf István – MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Fónagy János – MSZMP-tag

Vonza András – MSZMP-tag

Ligetvári Ferenc – MSZMP-tag

Chikán Attila – MSZMP-tag

Boros Imre – MSZMP-titkár

Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag

Harrach Péter – MSZMP-tag

Kerényi Imre – MSZMP alapszervezeti titkár

Pozsgay Imre – MSZMP PB-tag

Szűrös Mátyás – MSZMP KB-titkár

Boross Péter – MSZMP-tag

Balogh Gyula – MSZMP-tag

A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak:

Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár

Varga Mihály – KISZ-titkár

Rogán Antal – KISZ-titkár

Deutsch Tamás – KISZ-titkár

konrada 2017.08.30. 13:30:03

@Ballib cenzúrázók réme 25:
... ez egy keddi blog, csak a blog. hu szerkesztője elnézte a naptárt, és nem rakta ki időben.
... nem lennék most a helyében! ;)

chrisred 2017.08.30. 13:30:43

@zokogjatok: Ilyen finoman megfogalmazott analógiát a Brezsnyev-Kádár és a Putyin-Orbán viszony között még nem olvastam.

Cicmen. 2017.08.30. 13:50:29

@1ghost: Az IMF hitelt felvettük de nem költöttük el. Ott volt jegybankban, ott is maradt, tűzfalként védte az országot a világméretű válsággal szemben.

Láttam már hülye faszokat itt , de hogy ilyen szépen megmagyarázod és hőstettként állítod be az IMF hitelt azzal túlteszel rajtuk!
Mondták már hogy ne hülyülj mert úgy maradsz?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.30. 13:53:11

@ügyfélszolgálatos:

Most tényleg ?
Középsulis KISZ titkárokat tudsz felhoizni, az MSZMP KB tagjai, a Horn Gyula féle pufajkások, a KGB ellen küzdő D-209-ek, és a Dialógus csoportról jelentgető Gyurcsány ellenében ??

MIndezt úgy hogy pl olyanokat raksz bele, akik soha nem voltak Fideszesek, pl Szűrös ?

Nem tudom hallottad-e hogy az MSZMP-t vagyonostul, párttagságostul az MSZP örökölte.
Persze miután kibaszták a reformkommunistákat, akiknek a rendszerváltást köszönhetjük.

Itt van pl egy link ahol Gyurcsány egykori egyetemi tanára számol be arról, hogyan szól le az MSZMP KB a kiskedvenc elkúród vizsgáira:
www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA

(Megjegyzem Gyurcsány meg is bosszulta, hisz kibaszta Mellár Tamást a KSH éléről, hogy hazudhasson éjjel-nappal gond nélkül)

Szánalmas vagy, és röhejes... :DDDD
Az általad felsorolt emberek nagyrészéről iratok igazolják hogy megfigyelték lehallgatták őket, a kedvenceid, mint minden ellenzékit.
Így Orbánékat is:
mandiner.hu/cikk/20120405_viktoria_akcio_lehallgattak_es_megfigyeltek_orbant_es_feleseget

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.30. 13:55:23

@yoisten:

Másik ballib hazugság.

A Simor féle elkúró tolvajok alatt az MNB évi 500 milliós mínuszt termelt. Most plusszba van, nincs banki kamat, és infláció.
Az elkúrók alatt kétszámjegyű volt.

Röhejes ahogy a Gyurcsnyista gyűlölködők szépítik a múltját az elkúróiknak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.08.30. 13:57:16

@MACISAJT: Nektek tanítják valahol ezt a fölényeskedő, minden eltérő véleményen lévőt le "ballibázó" stílust? Szerintetek ez valakinek szimpatikus? Szerintetek ha egy pártpreferencia nélküli ember valamiért olvassa a kommenteket, akkor ez alapján a suttyó tempó alapján majd fideszes lesz? Vagy egy nem fideszes lesz majd fidesz szavazó attól, hogy sértegetik? Ilyenkor mire gondol a fidesz agitprop?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.08.30. 14:02:27

@Ballib cenzúrázók réme 25: Idézz bármit a sokezer hozzászólásomból, amivel alátámasztod amivel vádolsz te tetves fideszes gazember. Gyerünk! Locsogsz itt össze-vissza azzal a lotya hazug pofáddal.

gyurmicsek 2017.08.30. 14:03:09

@ügyfélszolgálatos: Mennyi ballib hazaáruló.....
Vagy ezek már nem azok?

n3spr3ss0 2017.08.30. 14:03:24

Pakssal is úgy lesz,mint az olimpiával. Orbán sem akarja már, de nem tud kiszállni vesztés nélkül. Az olimpia esetében ezért találták ki a Momentumot, itt is majd valami hasonló lesz.

gyurmicsek 2017.08.30. 14:05:53

Egyébként nagyon egyszerű.
Az ügynöklisták teljes nyilvánossága. És ne lehessen politikus ezek közül senki. Utána lehet ballibázni....

Netuddki. 2017.08.30. 14:07:22

He? A putin nem bízik az orbán jövő évi "győzelmében"? Ezért a nagy siettetés? Valamit pedig tudhat.

Netuddki. 2017.08.30. 14:09:54

@Sörös Mérenc: Haggyad a balfaszt! Nem érdemes ezekkel foglalkozni. A blog író felelőssége lenni kibaszkodni az ilyeneket, de hát ő tudja. Lassan már én se járok ide, és akkor a tolvajfidesz propaganda győzött.

1ghost 2017.08.30. 14:12:27

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Heheheh te gerinctelen fidesztroll! Már lassan több nicken vagy itt jelen, mint ahány szavazója van a korrupt, tolvaj fideszes gazdádnak.

1ghost 2017.08.30. 14:16:45

@Cicmen.: Hehehe, orbánista seggnyaló. Az tény, hogy a témához abszolút segghülye vagy, az bizony a te bajod, ezen hiába emészted magad.

Attilajukkaja 2017.08.30. 14:21:31

Pakson 2032-ig működnek a jelenlegi blokkok. Semmi szükség elkapkodni a döntést egy újabb blokkról. Putyin persze másképp gondolja. Csak nehogy ő nevessen a végén! ;o)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.30. 14:23:03

@1ghost:

Hát persze..
Minden egyes szavazatot én adtam le mindenhol.
Ti vagytok többen Gyurcsanyista hazaáruló patkányok, csak mivel csalok, így én győzök.

Legalábbis ezzel áltathatod magad 4 éven keresztül, aztán azon a bizonyos választási napon pofán basz majd a valóság ahogyan szokott. :DDD

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.30. 14:26:11

@Attilajukkaja:

Ezt talán a Gyurcsanyista bérbloggernek kellene elmondani, hogy mikorra kell elkészülni a blokkokkal.
Ugyanis ő a késlekedésből azt szűrte le, a csepp agyával, hogy nem is akar senki Paks2-őt építeni.
Nem pedig azt, hogy ráér még az építkezés.

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2017.08.30. 14:27:24

@John Doe3: "hogy a hitel összege 12 milliárd dollár. Az nagyon sok pénz, meg tudja roppantani a gazdaságot."

Persze a libbantak altal egy het alatt felvett 21 milliard, amibol semmi sem epult az nem volt sok.

1ghost 2017.08.30. 14:27:42

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Hiába visítasz te jellemtelen orbántroll! Lesz még szorosabb is a hurok a nyakatokon! Minden egyes nappal szorosabb. Úgyhogy, nyalhatod a tolvaj korrupt gazdád seggét akár ezer nicken is, mindenki csak röhög már rajtad te szánalmas narancsbohóc.

exterminador 2017.08.30. 14:29:02

Nagyon nem értek egyet a posztolóval. Paks II semmit sem befolyásol. Abszolúte nem érdekli az ügy a nagy tömegeket.

Attilajukkaja 2017.08.30. 14:32:57

@exterminador:
"Abszolúte nem érdekli az ügy a nagy tömegeket."
Lehet. Engem viszont érdekelne, hogy mi az, ami egyáltalán érdekli a tömegeket.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.30. 14:33:33

Többször találkoztam már a blogon azzal az allítással, hogy az IMF-EU hitelt felvettük, de nem költöttük el.

2008-ban 1824,8 milliárd forintot, 2009-ben pedig további 1726 milliárd forintot hívott le a kormány az IMF-EU hitelkeretből.
A lehívott hitel nagy része adósság típusú finanszírozást szolgált, vagy a költségvetés hiányát fedezte, vagy a lejáró állampapírokat fizettük belőle vissza.

Forrás: www.portfolio.hu/gazdasag/hatalmas_tehertol_szabadulunk_meg_mire_koltottuk_az_imf-hitelt.229691.html

Ha a Portfolio.hu nem írt igazat, akkor valaki cáfolja meg legalább ugyanilyen hitelességű forrással az állítást.

MACISAJT 2017.08.30. 14:43:39

@1ghost: "Az IMF hitelt felvettük de nem költöttük el. Ott volt jegybankban, ott is maradt, tűzfalként védte az országot a világméretű válsággal szemben. "

Valaki lehet 1. alultájékozott 2.félreinfomált 3. tudatlan

Na de hogy ha valaki a sajnálatos IMF hitel után 7 évvel még mindig ilyen agresszívan hazudik..az csakis egy balliba lehet..:P
Sebaj, ismételjük át a tananyagot:

Már elköltöttük az EU-IMF hitel javát
MTI
2010. szeptember 7., kedd 17:21
A magyar államnak jelenleg 3,5 milliárd euró összegű devizabetétje van a Magyar Nemzeti Banknál, és nagyjából ennyit használhat fel a következő években lejáró devizaadósság törlesztésére - közölte az MTI kérdésére az MNB sajtóosztálya.

Tévhit tehát, hogy azt a közel 13 milliárd eurós összeget, amelyet a kormány az IMF-EU hitelszerződés révén eddig már felvett, azt a jövőben adósságtörlesztésre lehet fordítani.

A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot - közölte a jegybank sajtóosztálya.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az adósságtörlesztés miatt a jelzett 3,5 milliárd eurónál nagyobb összegre van szüksége az államnak, akkor az Állami Adósságkezelő Központnak (ÁKK) forintban államkötvényt kell kibocsátania, és aztán ezt a forintforrást az állam az MNB-nél devizára váltja, amelynek nyomán az MNB devizatartalékai csökkennek."

Muhaha

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.08.30. 14:44:27

Atom mutyi zajlik Pakson
Orosz hitelekből? Sag schon!

MACISAJT 2017.08.30. 14:48:50

atomic power
"Többször találkoztam már a blogon azzal az allítással, hogy az IMF-EU hitelt felvettük, de nem költöttük el. "

Nyugi, mindig ugyanazok hazudják, kifárasztásra játszva, remélvén hogy egyszer igaz lesz-...:P
A valóságban sajnos a libaszakértők felvettek konkrétan 13 milliárd eurót, ebből nyomtalanul elköltöttek 9,5 milliárdot és "nagyvoinalúan" meghagytak Orbénéknak 2010-ben 3,5 milliárdot( ebből lett a MOL visszavásárlása például), ja és a teljes visszafizetési kötelezettséget.

Itt van, a forrás ellen sem lehet kifogásuk:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/07/a_kormany_mar_elkoltotte_az_eu-imf_hitel_javat/

Ja és ekkor mikor az MNB ezt nyilatkozta, még a simor-braun robcsik voltak ott, így aztán azt sem kifogásolhatják a ballibák...

Muhaha

MACISAJT 2017.08.30. 14:57:04

@Ballib cenzúrázók réme 25: "A Simor féle elkúró tolvajok alatt az MNB évi 500 milliós mínuszt termelt. "

Mennyit?:P

2011. június 7., kedd 12:53 |

41,6 milliárdos veszteséggel zárta az elmúlt évet az MNB, ismertette az MNB gazdálkodásáról készült, a magyar kormány által már elfogadott jelentést Simor András kedden. Az MNB-elnök megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdálkodási eredmény nem a jegybanki működés sikerességének a mérőszáma, hiszen a nemzeti bank nem profitérdekelt szervezet."(sic!)

40 milliárd volt az MNB vesztesége
MTI2013.02.27. 21:137

Tavaly 39,8 milliárdos veszteséggel zárt az MNB."

Ezeket a veszteségeket a következő év januárjában az államháztartásnak kell fedeznie, mégpedig kötelezően.
És búcsúképpen, a simor-karvalits-királyjúlia még 2014-re is betervezett egy csekélyke 200 milliárdos veszteséget.

Ahogy ez a trojka eltűnt, csodák csodája az MNB vesztesége is eltűnt.
Úgy hogy közben gazdaság hitelezésére is bőven futotta.
Volt egy régi vezetőség amelyik hajkurászta a 3% alatti inflációt , 7%-os alapkamattal...
Nekik soha nem jött össze...
Ahogy eltakarodtak, láss csodát..alapkamat a mélyben, állampapírok hozamai is, infláció is.
És közben Matolcsyek vesznek, fejlesztenek, béreket emelnek.

Olyan ez mint a magyar gazdaság. Jönnek az agyonvert ballibák hogy Orbánék lopnak.Rendben.
Csakhogy közben a gazdaság is fejlődik, jut pénz béremeléstől áfa csökkentésig,

Na most akkor tessék elképzelni, a ballibák azt állítják hogy ők persze nem loptak, csak "úgy" ment tönkre az ország IMF hitelig bezárólag...

Muhaha

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.30. 15:03:01

@Bambano: Úgy vettem észre, Orbánnal sokaknak az a bajuk, hogy túlságosan is szabad kezet kapott. Ehhez képest azért akarni a bukását, hogy majd az utódja szabadabb kezet kaphasson....hmmm....

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.30. 15:13:25

@ügyfélszolgálatos: Pozsgay, Járai, Szűrös, stb, mint fideszes? Ilyen alapon Gyurcsányt is írhattad volna.
Hogy valaki pedig kisz-titkár vagy úttörő volt a rendszerváltás előtt, annak semmi relevanciája nincs a mai világnézetét illetően.

xlngx 2017.08.30. 15:14:09

@MACISAJT :

1. Ne nyilatkozz energetiai kerdesekben mert nem ertesz hozza. Paks2 nem egyenlo Paks1 -el, joval nagyobb termerlo kapacitas, ami ertelmetlen. En szemely szerint nem kerdojelezem meg az atomenergia szuksegesseget, de csak halozat stabilitasi szempontok miatt. Csakis a minimalis kellene belole.

2. Unom mar ezt a ballibazast, szamotokra mindenki aki nem fideszes az ellenseg, fuggetlenul attol hogy liberalis vagy konzervativ, vagy valahol a ketto kozott van. Mert a politikai nezet nem csak fekete lehet vagy feher.

MACISAJT 2017.08.30. 15:18:10

@xlngx: " Paks2 nem egyenlo Paks1 -el, joval nagyobb termerlo kapacitas, ami ertelmetlen. "

És az ilyen mondja másnak hogy " Ne nyilatkozz energetiai kerdesekben mert nem ertesz hozza. " :-P

Az megvan hogy pár éves átfedéssel(még az sem biztos), Paks 2 váltja Paks 1-et, mert az elmegy nyugdíjba 2030-tól?
És hogy jóval nagyobb termelői kapacitás?
Miért , az ország nem fejlődik rohamosan, nem jönnek folyamatosan pl. autógyárak?

xlngx 2017.08.30. 15:29:23

@MACISAJT :

1. Van ertelme epiteni 2400 MW atomeruvet epiteni, mikor lehetne csak 1 blokkot is epiteni a maradekot meg szeleromuvekkel es a halozat stablitasnak megfelelo mennyisegu gaz eromuvekkel potolni?

2. Az autogyarak nem folyamatosan jonnek, hanem jott a Mercedes. Az orszag nem fejlodik, ezt csak te latod igy. De ha none is akkor sem az atomeromu a legjobb megoldas.

zokogjatok 2017.08.30. 15:37:12

"ennyit arról hogy nem okoz energetikai függőséget."

Uránt valamivel könnyebb 10 évre előre tárolni mint gázt, csak szólok. Mellesleg az orosz urán nem valami speciális mágikus urán, máshonnan is lehet venni.

1ghost 2017.08.30. 15:39:06

@MACISAJT:

Hülye vagy te ehhez fiacskám! A költségvetés túlköltekezését a költségvetési deficit nagysága mutatja, az pedig a korábbi évek deficitjéhez képest nem ugrott meg az IMF hitel felvétele után.

Az más kérdés persze, hogy a kormány az IMF hitelt felhasználta más lejáró forintban denominált kötvények visszafizetésére. Ez azonban simán az adósságszerkezet átrendezése. Egyik adósságnem csökken a másik nő.

És tudod mi a röhej? Hogy ezt tulajdonképpen te magad is idézed, ám nem érted! És tudod miért nem érted? Azért, mert bizonyítottan segghülye vagy hozzá.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.30. 15:41:32

@xlngx:

"Paks2 nem egyenlo Paks1 -el, joval nagyobb termerlo kapacitas, ami ertelmetlen".

A következők miatt kell a nagyobb kapacitás:

Az ország elektromos energia fogyasztása a gazdasagi teljesítmény növekedésevel fokozódni fog. Jelenleg a fogyasztasunk töredeke az ausztriainak. Ez nem marad így közép-és hosszútávon.

A kiöregedett régi, szén- és olajtüzelésű blokkokat is ki kell váltani. Ez mintegy 10000 MW villamosenergia-termelő kapacitás pótlását jelenti. Ezek kiváltása kizárólag folyamatos energiatermelésre alkalmas és a kívánt mértékben szabályozható erőművel lehetséges.

Az importból származó villamos energia pótlása: a magyar villamosenergia-fogyasztás 31,28%-a importból van.

Egy villamos rendszer üzemzavar – pl. extrém hideg tél esetén – minden exportáló ország a saját fogyasztóiról gondoskodik először, Magyarország, mint az exportot fogadó ország érdekei háttérbe szorulnának.

zokogjatok 2017.08.30. 15:41:45

@1ghost: lol látom mások már szarrá cáfoltak, még csak annyit, hogy az IMF hitel konkrétan az ország működéséhez kellett, a paksi hitel meg egy termelő beruházás. Annyira szánalmas ahogy itt köpködsz :P

zokogjatok 2017.08.30. 15:45:40

@atomic power 1986DucaDuca: "Az importból származó villamos energia pótlása: a magyar villamosenergia-fogyasztás 31,28%-a importból van."

Külön vicces, mikor az egységsugarú ellenzéki egyszer azért sír, hogy jaj ki vagyunk szolgáltatva energiaszempontból, másszor meg azon sír, hogy jaj biztos csak drágán tudnánk áramot termelni, miért nem veszünk mástól.

Robur 2017.08.30. 15:55:07

Fél éven belül megint Magyarországra jön Putyin. Én kétkedtem a fent leírtakban de kezdem úgy érezni, hogy tényleg presszionálni akarja Orbánt. Lehet, hogy itt a pávatánc vége és jön a seggbek*rás?

xlngx 2017.08.30. 15:56:31

@zokogjatok: Valoszinuleg a radioaktiv uran futo kazettak tarolasa joval egyszerubb mint a gaz tarozok feltoltese. Tovabba ez nem sima uran amit megveszel kilora a piacon es beontod az eromube. Ezek kazettak direkt az adott blokkokhoz gyartva.

xlngx 2017.08.30. 16:01:04

@atomic power 1986DucaDuca: Magyarorszag jelenlegi energia termelese kb. 7500 MW, ugyhogy nehezen kellene potolni 10000MW-ot.

"folyamatos energiatermelésre alkalmas és a kívánt mértékben szabályozható" Tehat azt mondod hogy csak gazeromuvet kellene epitenunk. Ertem.

1ghost 2017.08.30. 16:04:40

@zokogjatok:

Hehehe te ostoba, gerinctelen orbántroll! Ha nicket váltasz, attól még ugyanolyan hülye vagy. Ennyit még te is igazán tudhatnál.

xlngx 2017.08.30. 16:14:53

@MACISAJT: Ez meg kulon kiveri a biztit nalam:

"Olyan ez mint a magyar gazdaság. Jönnek az agyonvert ballibák hogy Orbánék lopnak.Rendben.
Csakhogy közben a gazdaság is fejlődik, jut pénz béremeléstől áfa csökkentésig, "

Szerinted az rendben van hogy lopnak? Nincs rendben, sosem volt rendben, barki aki kormanyon van es lop annak mennie kell, barmi mastol fuggetlenul.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.30. 16:16:32

@xlngx:

"Magyarorszag jelenlegi energia termelese kb. 7500 MW, ugyhogy nehezen kellene potolni 10000MW-ot."

Egy dolog a beépített teljesítőképesség és egy masik dolog a ténylegesen rendelkezésre alló alandó teljesítőképesség. Az erőművek jövőbeni kapacitásának vizsgálta azt mutatja, hogy az egyes erőművek várható leállítását figyelembe véve hosszú távon, 2031-ig 10 000 MW új erőművi kapacitás létesülhet Magyarországon.

ursus artos 2017.08.30. 16:19:08

Én senkit sem tartok hazaárulónak, akár szereti Orbánt akár nem, de: az atomenergiának NINCS alternatívája. 2032-ben meg minden autó, busz, kamion elektromos lesz. Azokat az aksikat meg éjszaka nem tölti fel senki sem napelemmel...

7tom 2017.08.30. 16:19:22

@xlngx: 3 atom blokk kellene, nem egy, mert a Mátrai erőművet is ki kell váltani, nem csak Paks1-et. Persze, néhány évtized múlva, lehet, hogy versenyképes lesz a megújuló+ tárolás is, de ma kurva drága, még tárolás nélkül sem versenyképes az atomerőművel, a tároló meg többe kerül, mint a lakossági áramár.

ostvan1 2017.08.30. 16:23:01

@zokogjatok: "miért nem veszünk mástól."
Igen, ez a két hiba előállhat egyszerre. Mert vásárolni lehet hosszútávú szerződésben rögzített fix feltételekkel és lehet a szabadpiacon, mert az (épp most) olcsó. Csak ez utóbbinál az eladót nem kötelezi semmi arra, hogy ellásson minket. A feleslegét adja el nekünk. Most, januárban (ki emlékszik a hetekig tartó -10-20 fokra) egy hajszál választott el bennünket az áramhiánytól. Visontán befagyott(!) a lignitbánya, az import meg a műszaki határértéken ment. És drágán (volt, hogy majdnem 100 Ft/kWh áron vettük).
Szóval új energiastratégiát nem a nyári szép időre alapozva kell összeállítani!

xlngx 2017.08.30. 16:26:12

@7tom: Mar az elejen leirtam hogy a velemenyem az hogy kell Paks, csak nem biztos ekkora, ezt meg kellett volna vizsgalni, talan varni egy par evet. Es persze nem igy rendezni hogy egyszer a kedves vezeto elmegy Moszkvaba es hazajon egy titkozitott szerzodessel amit alairt.

7tom 2017.08.30. 16:27:55

@xlngx: Legalább ekkora kell, ha bezárják a lignit erőművet, még rugalmasabb lesz a magyar rendszer, mint ma, 2.4GW atomerőmű esetén is.

metax 2017.08.30. 16:45:02

"Putyin 2012-ig Gyurcsányt, után Vonáékat támogatta,"

Tényleg? Gyurcsány 3 éve már nem volt min. elnök, 2011-ben egy törpepárt elnökévé választották, de Putyin még mindig őt támogatta?!

MACISAJT 2017.08.30. 16:47:58

@Peetee: "Nem púder, tények. Túl van árazva? Igen! Majdnem 2,5 annyi pénzből (szovjet hitelből, nem saját erőből!) építjük a sajátunkat a Kárpát medence síkvidékén, mint a Finnek a -50fokban a permafroszt talajon. Eladósítja az országot? Igen, mert titkosított hitelből finanszírozzuk, nem úgy mint a Finnek. Két öngólt bevertél, folytassuk? "

Folytassad nyugodtan, de előbb lássuk azokat az (ön?)gólokat:-P
Megválogattam a forrást, nehogy aztán szó érje a ház elejét hogy nem eléggé hiszterolibsi:
444.hu/2015/10/29/nem-engedtek-az-oroszok-veszni-hagyni-a-finn-atomeromuvuket

Ebből idéznék:
"Ott se minden nyilvános

A magyar helyzethez hasonlít az is, hogy a szerződések egy része titkos. Härkönen szerint valamivel jobb a helyzet náluk mint Magyarországon, mert nem az egész megállapodást titkosították.

De az nagy baj szerinte, hogy titkos az a rész, ami arról szól, hogy mi történik, ha a beruházás költségei elszaladnának.

Az erőmű ára a tervek szerint 7,5 milliárd euró lesz. Pakson két erőmű épül a terv szerint 10 milliárdból, vagyis a finn változat jóval drágább. Ebben benne van az is, hogy Finnországban drágább a munkaerő, de az számít a legtöbbet, hogy Paks 2 egy létező atomerőmű mellé épül, míg Hanhikivi egy erdő helyére."

Ennyit az öngólokról:P

Lőjél még...

Muhaha

U.I. Hány atomerőmű van az 5,4 milliós lakosságú Finnországban?
Hat.

martineden 2017.08.30. 16:48:24

@MACISAJT: ,,nem jönnek folyamatosan pl. autógyárak?"....hulye fidesztroll,meg a Mercedes is a Gyurcsanyek erdeme, ok kotottek a szerzodest. Azota , hany autgyar jott ide?Sorold fel azt a 0-at legyszi.

ZX 2017.08.30. 16:50:58

@ursus artos: Esetleg az orrodnál messzebb is látsz? Egyébként meg meg lennék lepődve, ha 2032-re minden kamion, busz meg autó elektromos lenne. A legfejlettebb országokban is 2050-re irányoztak elő valami 50% körüli számot, meg azt, hogy fosszilis üzemanyaggal hajtott járművet újonnan már nem lehet majd venni.

MACISAJT 2017.08.30. 16:52:57

@1ghost: "Az IMF hitelt felvettük de nem költöttük el. Ott volt jegybankban, ott is maradt, tűzfalként védte az országot a világméretű válsággal szemben. "

Egyértelmű hiteles cáfolat után:

@1ghost: "Az más kérdés persze, hogy a kormány az IMF hitelt felhasználta más lejáró forintban denominált kötvények visszafizetésére. "

Vazze, látván micsoda szánalmas magyarázkodás követi a lebukásukat, állítom hogy az ilyen kreatív hazug disznókat öröm cáfolni..:?P

Muhaha

MACISAJT 2017.08.30. 17:01:15

@xlngx: "Szerinted az rendben van hogy lopnak? Nincs rendben, sosem volt rendben, barki aki kormanyon van es lop annak mennie kell, barmi mastol fuggetlenul. "

Aha. és játszuk el a szibériai viccet, "mozdonyt cserélünk, vodkára", forgatókönyvet?
Ugyan kérem. Ebben az országban mindig is loptak, lopnak és lopni fognak.Meg adót csalni , és hamisítani, átverni.És nem csak a politika/politikusok, hanem aki és ahol csak éri.Itt nem dolgozni akarnak/szeretnek hanem "kaszálni". Értsd: minél kevesebb munkával, befektetéssel minél hamarabb meggazdagodni. Tökmindegy milyen területen.

Ami pedig a politikát illeti, nem vitás hogy mindkét oldal és holdudvara lop, csal, hazudik.Csakhogy.
Míg a ballibák hazaáruló lopásaiba az ország rendre tönkrement, amit aztán a magasságos IMF hitel mentett meg az államcsődtől...
addig a jobboldal visszavásárol, fejleszt és még jut is.
Kormányozni meg ugye muszáj valakinek, mert különben ott a példa , a kijevi anarchia ...

Konkrétan vegyük Andy Vajna példáját. Olyan ez az alak mint ahogyan a legalapvetőbb antiszemita toposzokban le van írva, egy procc zsidó.
Csakhogy amióta ő átvette a filmipart, az virágzik, jut munka mindenkinek, ömlenek ide a hálivúdi produkciók, százmilliárdok forognak az iparba, Oscar -díjat nyert két film és többen más fontos fesztiválokat.
Korábban a Grünwalskiak idejében meg csak ellopták a pénzt.
Melyik a jobb?

Vagy.Most Mészáros a patás ördög. Hogy az ötödik leggazdagabb magyar, fúúúú...
Valójában itt fejleszt, vásárol tönkrement cégeket, teremt.
Most akkor mi hasznunk volt a Várszegiekből( Marxtól a Fotexig) vagy a Leisztingerekből?

Vagy. A másik patás ördög Matolcsy.
Nem ismétlem, fentebb már idéztem az MNB simor-féle eredményeit. De surányit is elővehetem.
Szóval, melyik a jobb?

ZX 2017.08.30. 17:04:36

@MACISAJT: "Ebben az országban mindig is loptak, lopnak és lopni fognak.Meg adót csalni , és hamisítani, átverni."

Persze b+ de csak addig, míg az első tucat politikust karóba nem húzzuk. Utána azért kicsit elgondolkodnának menyire éri meg.

MACISAJT 2017.08.30. 17:05:03

ZX

Persze hogy jó lesz..:)
Vagy te azt képzelted hogy az Opel, a Mercedes és tsaik bezárják a gyáraikat és közlik, elbuktunk mert megjelennek a villanyautók?:)

ZX 2017.08.30. 17:07:00

@MACISAJT: Nem, nem fogják bezárni a gyáraikat, csak majd elküldik a dolgozóik 90%-át, csökkentik a termelést. A magyarországi dolgozókra és beszállítókra nem nagyon lesz szükségük.

freelander1 2017.08.30. 17:07:23

Ez az egész iromány egy valóságtól elszakadt, logikátlan, erőltetett hülyeség. Mert ha nem akarja O.V. megépíteni Paksot, akkor "majd ugye Putyin tesz arról, hogy lapátra kerüljön". Ehhez képest most "presszionálja", hogy építse meg, amivel az írás szerint O.V. választási vereségét egyengeti. Tehát ha elkezdi, ha nem, bukik? Hol itt a logika?
Másrészt ott is NAGYON el van tévedve a cikk, hogy Paks lehet a kampány fő témája. Az Isten adta nép pont tökéletesen leszarja Paksot, nem is érti, nem is az utcában van, mit izgatja? Az, hogy az ellenzék hőzöng kicsit a megmaradt sajtójában, senkihez nem fog elérni. Mint ahogy más fontos, demokráciát, életszínvonalat, oktatást, egészségügyet érintő dolgok sem. Az, hogy robbant a migráncs, meg hogy csökken a rezsi, na azt érzik a bőrükön, azzal lehet agitálni. Pakssal nem.
Szóval a cikk írója ne nagyon erőlködjön hasonló agymenésekkel, mert eccerűen nem megy neki. Az álmait összekeveri a valósággal. Mondom ezt ellenzékiként.

MACISAJT 2017.08.30. 17:07:43

@ZX: "Persze b+ de csak addig, míg az első tucat politikust karóba nem húzzuk. Utána azért kicsit elgondolkodnának menyire éri meg. "

Hagyd már a politikusokat, ők csak a jéghegy látható részei...Különben is, minden országban lopnak és korruptak a politikusok,bármennyire is fejlettek..

Úgy látszik , nem voltak elsőre elég érthető, ezért ismétlem magam:
"Ebben az országban mindig is loptak, lopnak és lopni fognak.Meg adót csalni , és hamisítani, átverni.És nem csak a politika/politikusok, HANEM AKI ÉRI ÉS AHOL CSAK ÉRI .Itt nem dolgozni akarnak/szeretnek hanem "kaszálni". Értsd: minél kevesebb munkával, befektetéssel minél hamarabb meggazdagodni. Tökmindegy milyen területen."

MACISAJT 2017.08.30. 17:10:59

@ZX: "Nem, nem fogják bezárni a gyáraikat, csak majd elküldik a dolgozóik 90%-át, csökkentik a termelést. A magyarországi dolgozókra és beszállítókra nem nagyon lesz szükségük. "

Borzasztó...
Momentán lámpással lehet keresni a munkaerőt(hiába), szóval még ha eme apokalipszis be is következne (nem, nyugati gyárak nemigen tesznek ilyet ha már befektettek), akkor is van pótlás bőven..

rasztaszív 2017.08.30. 17:11:57

@MACISAJT: elsőre is érthető volt.a fidesz lop,és te relativizálod.

ZX 2017.08.30. 17:12:45

@MACISAJT: A történelemben ez egy állandóan ismétlődő folyamat. A vesztesek egyszercsak ocsúdnak, felkoncolják a tolvajokat, egy ideig nyugi van, aztán kezdődik előlről. Csak sajnos itt már a lopás nagyon régóta tart. Ideje lenni a kaszát egyenesíteni.
A másik meg korrupció a világban mindenhol van, de nem ennyire pofátlan mocsok módon, hogy még a képedbe is basszák, hogy mennyit loptak. Ilyenkor azért hamarabb szakad a cérna.

ZX 2017.08.30. 17:14:39

@MACISAJT: Ahhoz képest, hogy munkaerőhiány van, elég sok a munkanélküli is. Hiába lesz itt csillió autógyár ha nincs képzett munkaerő.

Pöty 2017.08.30. 17:30:09

Sziasztok,
eleg szaftosan megirt cikk, ami elgondolkodtato, de megis ami a legnagyobb szemetseg benne, hogy azt allitja a cikk hogy Paks 2 netto baromsag. Egyaltalan honnan tudja a cikk iroja milyen lesz az energiaar 10-50 ev mulva?? Magyarorszagon hamarosan leallitjak a kisebb C02 kibocsatas vegett a regi lignit erömüveinket a Paks 1 kifut es hirtelen oriasi mennyisegü energiara lesz szükseg idehaza. Persze lehet importalni, de az tudva levö hogy aki altalaban kiszolgaltatott helyzetben van azt ki is szoktak altalaban hasznalni.. Bar tudom a ballib baromsag a csövön at is folyik, hogy mindent el kell adni mert minden ami magyar vagy allami kezben van mert az csak rossz lehet es pazarlo.. Röhej, hogy egy ilyen vezerlöelvre epitett gazdasagpolitikanak meg vannak hive Magyarorszagon.. Azokutan, hogy csödközeli helyzet allt elö a ballib kormanyok idejen. A mostani kormany nem tud annyit lopni mint amekkora kart az orszag vesztö baloldali kormanyok tettek az orszaggal..

zokogjatok 2017.08.30. 17:36:00

@ZX: "Csak sajnos itt már a lopás nagyon régóta tart. Ideje lenni a kaszát egyenesíteni."

Kemény 300 ember tüntetett putyin és orbán ellen, nem látom én itt a rendszerváltó akaratot. Esetleg kicsit kezdjed el szokni, hogy az emberek többségének nem olyan rossz ám.

zokogjatok 2017.08.30. 17:40:57

@Pöty: B1 blog, ha Orbán holnap feltalálná a rákgyógyító gyógyszert, ezek azon sírnának, hogy jaj akkor most mindenki szívrohamban fog meghalni.

Attilajukkaja 2017.08.30. 17:41:57

@zokogjatok:
"kezdjed el szokni, hogy az emberek többségének nem olyan rossz ám"
De az, csak már annyira reményvesztettek, hogy ki sem mennek az utcára. Mert minek?

chrisred 2017.08.30. 17:43:01

@atomic power 1986DucaDuca: De a gazdasági teljesítmény miatti fogyasztásnövekedéshez semmi köze az adófizetőknek. Emeljék a nagyfogyasztók áramdíját, és abból lehet finanszírozni az importáramot. Vagy a gazdasági szereplők csinálják azt, mint a finn cégek, építsenek saját beruházású atomerőművet.

zokogjatok 2017.08.30. 17:44:23

@ZX: Hó, az elektromos autó.

Tényleg, mi is kell ahhoz? Ja áram.

Te figyi, várjámá hallod, ez itt egy paks ellenes cikk, hát ne vizionáld ide az elektromos autók elterjedését már, mert erősen gyengíted a paks-ellenes oldalt :D

zokogjatok 2017.08.30. 17:45:23

@Attilajukkaja: "De az, csak már annyira reményvesztettek, hogy ki sem mennek az utcára."

Ja, meg szavazni se. Nyilván :D

Attilajukkaja 2017.08.30. 17:57:13

@zokogjatok:
"Ja, meg szavazni se. Nyilván"
Igen, mert a szavazatukat sem akarják senkire leadni.
Persze, ha kényszerítik őket, az más.

Péter Walter 2017.08.30. 18:03:57

@MACISAJT: egy finn kormány már bele is bukott. Eredetileg 6 milliárd euró volt az ár 1 reaktorért, de már 11-nél tartanak. Nálunk 12 milliárdról indulunk 2 reaktorral, lesz az még 20 is. Egyébként a cikkiró téved, a pénzleosztáson vesztek össze, ezt próbálják megoldani. putyin azzal zsarol, hogyha kevés zsét kap zsebbe megemeli a gáz árát, amit már most is drágábban veszünk mint a germánok. 1 bites fideszeseknek : paks II hatásfoka 30% tehát napi 2400 x 3 x 24 MW-al járunk hozzá a globális felmelegedéshez, számoljátok már át Mjoule-ba ! Kb. 5-6000 milliárd forint lesz ellopva : a kombinált ciklusú 600 MW-os gázerőmű kulcsrakész ára 500 millió euró X 4 = 2 milliárd nem 12 milliárd és a hatásfoka is 80%.

Attilajukkaja 2017.08.30. 18:06:00

@zokogjatok:
"ez itt egy paks ellenes cikk"
Elsősorban ez egy Putyin ellenes cikk. Paks még vagy 12-13 évig nem kellene, hogy téma legyen. Nem is a tök ideges, rángatódzó Orbán erőlteti a dolgot. Talán. Nem látok be a kulisszák mögé, csak nem értem, hogy Orbán miért árusítja ki újra az országunkat az orosz KGB-nek. És a csendes többség miért nézi ezt ekkora belenyugvással.

Quas! 2017.08.30. 18:14:53

A 30% nem azt jelenti, hogy a 2400MW 30%-át alakítja át villamos energiává!!!!
Azt jelenti, hogy a reaktorban fejlődő hő 30%-át alakítja villamos energiává (egyébként kicsit azért nagyobb a hatásfoka). A kimenő villamos teljesítmény a 2400MW. Éééééééés nem jár CO2 kibocsátással, ami a globális felmelegést okozó üvegházhatású gázok egyike...

MACISAJT 2017.08.30. 18:21:45

Attilajukkaja
Nem látok be a kulisszák mögé, csak nem értem, hogy Orbán miért árusítja ki újra az országunkat az orosz KGB-nek. És a csendes többség miért nézi ezt ekkora belenyugvással. "

Hagyjuk már a kgb-zést, putyinozást... A ballibák nemrég még itt tartottak:

www.hungary.mid.ru/hu/news09_03_2_hu.html

És ujjongott ekkor a komplett magyar(országi) ballib sajtó, mondván hogy micsoda reálpolitikus...
És árasztották el a nagyérdeműt Totó kutya nyalogatásával meg Apró Antal unokájáról készült bizalmas találkozókról készült képekkel.

És sajnálkoztak Orbánon, mondván hogy neki ez nem sikerül, Putyin őt "büntetőpadon"(!) tartja, Debreczeni Jóska a moszkvai vécében még a másodperceket is lemérte amit egymás társaságában töltöttek , kevés volt.
nol.hu/velemeny/20091201-a_santa_kutyat_mar_nem_erik_utol-450671
www.atv.hu/belfold/20130209_gyurcsany_ferenc_putyin_buntetopadon_tartja_orbant
Aztán, ez a mese is megváltozott.
Mint az operettnácik az atv-ben.

Muhaha. Vagy. Még egy idézet:

„A feleségem korosztálya, a harminc év körüliek Bulgáriában tömegesen elvándoroltak Bulgáriából. Az egy másik kihívás, iszonyatos kihívás. Hála istennek sokan elindultak visszafelé. A lengyelek elindultak, a litvánok elindultak. A magyarok nem indulnak el. A huszonévesek sem indulnak el. Amíg a röghöz kötöttség, pedig ez nem csak magyar sajátosság, a röghöz kötöttség Magyarországon végül azt eredményezte, hogy sem apáink, de sem gyermekeink, unokahúgaink nem nagyon akarnak megmozdulni. Ennek a fajta legegyszerűbb mobilitásnak a hiánya is, a fizikai mobilitásnak a hiánya is az egyik legnagyobb tehertétel az országon"

Gyurcsány Ferenc, 2005 december 5, a Demos fórumán.
www.demos.hu

Ma meg azon óbégatnak, ugyanők hogy elmentek a fiatalok, ajvé...
Hát csoda ha az átlagpolgár csak legyint az effélékre?
Hitelesek, mint doktor Joseph Mengele egy UNICEF reklámban...

Quas! 2017.08.30. 18:22:35

A felmelegedést nem az okozzal, hogy te otthon főzöl, vagy fűtesz, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami köthető az ember ipari tevékenységeihez. Bármennyire is fáj a sötétzöldeknek, jelenleg a nukleáris energiatermeléssel lehet leginkább korlátozni a kibocsátást. Vagy visszatérhetünk 1640 elé és leölhetjük az összes szarvasmarhát.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.30. 18:33:35

@Quas!: "a nukleáris energiatermeléssel lehet leginkább korlátozni a kibocsátást"

Itt is terjeszted a hazugságaidat? Ha megépíted Paks2-t, az csak 2,4 GW, az ország csúcsfogyasztása 6,7 GW, tehát Paks2 mellett a következő 70 évben 4-5 GW fosszilis erőművet kell üzemeltetned, ami annyi széndioxidot bocsát ki, mint most a németek.

Paks1 húsz év múlva áll le teljesen, bőven elég lenne 2027-ben eldönteni, hogy atomenergia kell-e nekünk, vagy megújulók. Paks2 erőltetett megépítése nem a kibocsátás korlátozásáról szól, hanem hogy a csúti geci most lophasson belőle.

Plusz Paks2 az Univerzum legdrágább atomerőműve lesz.

A nukleáris energiatermelés leáldozóban van, hülyeség hetven évre hozzákötni magunkat a ruszkikhoz.
megujulok.blog.hu/2017/06/12/az_atomenergia_alkonya

zokogjatok 2017.08.30. 18:43:57

@Péter Walter: "1 bites fideszeseknek : paks II hatásfoka 30% tehát napi 2400 x 3 x 24 MW-al járunk hozzá a globális felmelegedéshez"

...?

zokogjatok 2017.08.30. 18:45:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ha megépíted Paks2-t, az csak 2,4 GW, az ország csúcsfogyasztása 6,7 GW, tehát Paks2 mellett a következő 70 évben 4-5 GW fosszilis erőművet kell üzemeltetned,"

Ha meg nem építed meg, akkor 4-5GW helyett 6,7 GW-t kell.... mire is érv ez? Leginkább arra, hogy kell majd Paks 3 meg 4 is.

"A nukleáris energiatermelés leáldozóban van, hülyeség hetven évre hozzákötni magunkat a ruszkikhoz.
megujulok.blog.hu/2017/06/12/az_atomenergia_alkonya"

Aham, megírta a megújulók pont blog pont hu :D

Attilajukkaja 2017.08.30. 18:45:58

@MACISAJT:
"ujjongott ekkor a komplett magyar(országi) ballib sajtó, mondván hogy micsoda reálpolitikus..."
És ettől MA nekem miért kellene ujjonganom, szeretnem Putyint? Lefolyt azóta egy kis viz a Dunán, .. meg különben is. Annak idején Orbán is gyűlölte Putyint. Ma meg a legnagyobb nyalizója. Ez a Putyinnal való elbeszélgetés utáni sűrű nyelvcsapásaiból, szájszéle nyalogatásából is látszott. Nehéz lenne letagadni. Mindenki látta!
Engem nem az érdekel, hogyan szúrták el eddig a vezetőink, hanem hogy MOST Orbán hogyan árulja ki a gyerekeim jövőjét.

Quas! 2017.08.30. 18:46:10

Ezt nem tudom honnan veszed, hogy ennyi foszilist kell mellé építeni, jó lenne ha valami forrást is adnál hozzá. Az alaperőmű témát már számtalanszor körbejártuk, jó lenne nem elkezdeni megint.

zokogjatok 2017.08.30. 18:49:39

@Attilajukkaja: "Igen, mert a szavazatukat sem akarják senkire leadni."

Hát akkor így jártak. Aki nem szavaz, az arra szavaz, hogy neki mindegy. Ezt fideszutálatra lefordítani elég necces.

zokogjatok 2017.08.30. 18:51:30

@Quas!: "jó lenne ha valami forrást is adnál hozzá"

Nem hiszed? De hiszen megírta a napelem.blog.hu, a vesszenazatom.blog.hu, a megujuloenergia.blog.hu, meg a leazorbannal.blog.hu is.

Quas! 2017.08.30. 18:52:52

@zokogjatok: Ja, meg az összes többi vicc blog :D

laci_52 2017.08.30. 18:57:23

@atomic power 1986DucaDuca: 15:41:32

Jól beszélsz! A poszt csak arról szól, hogy nem kell Paks-2. Arról egy szó sem esik, hogy nélküle hogyan oldjuk meg az áramellátást. Az import már most is sok, tovább növelni kockázatos, márpedig néhány régi erőművet a közeljövőben le kell állítani.

A megújuló energia sem igazi alternatíva: nem fúj annyit a szél, mint Hollandiában, nem süt annyi a nap, mint Krétán.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.30. 19:06:24

@chrisred:

"a gazdasági teljesítmény miatti fogyasztásnövekedéshez semmi köze az adófizetőknek. Emeljék a nagyfogyasztók áramdíját, és abból lehet finanszírozni az importáramot."

Nem csak a fogyasztasnövekedés miatt kell a folyamatos energiatermelésre alkalmas és szabályozható erőmű. Ehhez össztársadalmi érdekek is fűződnek.
A fogyasztás pedig nem csak a gazdasagi növekedés miatt fog nőni.

Attilajukkaja 2017.08.30. 19:12:30

@zokogjatok:
"Aki nem szavaz, az arra szavaz, hogy neki mindegy. Ezt fideszutálatra lefordítani elég necces."
Nem is ezt mondtam. Csak annyit, hogy ezek a Fideszre sem akarnak szavazni. Rájuk semmiképp, ...ahogy másra sem.

ben2 2017.08.30. 19:14:01

Gondoltam szólok, hogy 2014-ben a kampány központi eleme volt a paksi bővítés, az ellenzéki rendzvényeken minden második mondatában putyinpincsizett valaki és a vége fidesz kétharmad lett.
Ehhez képest a 2018-as kampányban is Paks lesz a slágertéma?
Einsten definiálta úgy a hülyeséget, hogy "folyton ugyanazt cselekedni és eltérő eredményt várni tőle".

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.30. 19:14:42

@laci_52:

"A megújuló energia sem igazi alternatíva: nem fúj annyit a szél, mint Hollandiában, nem süt annyi a nap, mint Krétán."

Ezért van az, hogy Magyarországon a szükséges mennyiségű villamos energiát megújuló energiából biztosítani csak a mezőgazdasági területek csökkentésével, azaz az ország élhetőségének lerontásaval lehetne előállítani.

Attilajukkaja 2017.08.30. 19:19:52

@laci_52:
" Arról egy szó sem esik, hogy nélküle hogyan oldjuk meg az áramellátást."
Miért? Megkérdeztek erről bárkit is?

chrisred 2017.08.30. 19:21:59

@atomic power 1986DucaDuca: Nem tudom, milyen össztársadalmi érdekről van szó. Háztartásonként milliós nagyságrendű költségről van szó, amivel szemben csak egy jövőben bekövetkező feltételezett áramellátási hiány áll, amire az uniós országokban semmilyen példát nem lehet felhozni.

chrisred 2017.08.30. 19:27:32

@ben2: Időben olyan közel volt a választásokhoz, hogy arrakampányt felépíteni nem lehetett. De a késleltetett hatása ott lehetett a sorozatban elvesztett időköziken, ahol elment a kétharmad.

Quas! 2017.08.30. 19:33:59

@chrisred: Igazad van, bízzuk az unióra, az majd jól eldönti helyettünk, hogy mivel termeljünk, vagy kitől vegyünk villanyt. Vagy arra gondoltál, ha már uniósok vagyunk, akkor nem is kell termelnünk, mert alanyi jogon jár a villany az uniótól?

ben2 2017.08.30. 19:38:21

@chrisred:

Ez pro és kontra is így van: Paks 1. építését 1966-ban határozták el. Szerinted akkor meg tudták mondani, hogy 60 éves távlatban milyenek lesznek az eneriaárak és mekkora lesz az ország energiaszükséglete? Ha nem csinálunk semmit, akkor az ország energiatermelésének a fele 20 éven belül garantáltan kiesik, ez az egyetlen dolog biztos. A kieső termelést a jelenlegi piaci körülményekre hivatkozva nem pótolni tehát nettó hülyeség.

Janossz 2017.08.30. 19:52:24

@MACISAJT: "Miért , az ország nem fejlődik rohamosan, nem jönnek folyamatosan pl. autógyárak? "
Felsorolnád, tételesen, hogy hány autógyár jött az utolsó hét évben Magyarországra?.
Ha már "folyamatosan". Ne csalj, bővítés, fejlesztés nem ér! Csak a jövés.

chrisred 2017.08.30. 19:57:21

@Quas!: Milyen Unióra? A piacra. Jelenleg pont a magyar állam akarja eldönteni helyettem, ha a jövőben tejre lesz szükségem, akkor vegyek neki egy tehenet.

chrisred 2017.08.30. 19:59:07

@ben2: 1966-ban ötéves tervekben és rabszolga munkaerőben gondolkodtak.

Janossz 2017.08.30. 20:00:56

Úgy látom, az atomlobbi keze ide is betette a lábát.:-)
De mi ez ruszli-szag?? Vagy ruszki, nem is tudom.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.30. 20:02:08

@chrisred:

"Nem tudom, milyen össztársadalmi érdekről van szó. Háztartásonként milliós nagyságrendű költségről van szó, amivel szemben csak egy jövőben bekövetkező feltételezett áramellátási hiány áll, amire az uniós országokban semmilyen példát nem lehet felhozni."

A klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentése össztársadalmi érdek. Magyarorszagon a földrajzi adottsagaink miatt a szükséges mennyiségű villamos energiát megújuló energiatermeléssel csak a mezőgazdasági területek csökkentésével lenne lehetséges.

Társadalmi érdek az energiaimport csökkentése.

Társadalmi érdek a hagyományos energiahordozók áringadozásának kiküszöbölése, csökkentése. Az urán az atomerőművek működési költségében alacsony hányadot képvisel.

A villamosenergia-termelő kapacitás megléte tarsadalmi érdek, de az is, hogy a villamos energiát akkor tudjuk biztosítani, amikor a fogyasztóknak arra szükségük van.

ben2 2017.08.30. 20:05:33

@chrisred:

De azért az megvan, hogy atomerőműveket bárhol a világon hasonló élettartamra terveznek?
A piac meg ugye arról híres, hogy 60 éves távlatban megbízhatóan lehet tervezni a folyamatokat. Ja nem.

Quas! 2017.08.30. 20:06:27

@chrisred: Tehát akkor, ne termeljünk, hanem vegyünk. Ha valaki meg lesz olyan jófej, hogy épít és üzemeltet Magyarországon olyan termelő egységet, aminek 60 év az életartama, de majd csak 35 év múlva kezd el neki hasznot hozni azt meg várjuk ki. Eddig se volt senki ilyen jó arc, szerinted ezután lesz? De ha annyira le akarom sarkítani, mint te, akkor ne termeljünk semmit, majd megvesszük a piacon attól, aki a legolcsóbban adja az árúját, de akkor honnan lesz jövedelmed?

Kánikula 2017.08.30. 20:11:49

@freelander1: Én sem igazán értem, hogy miért gondolja a szerző OV visszatáncolási szándékát. Viktor még Dzsudzsák Balázs sztárfocista mellett is izgatottam fészkelődik.

Ez nem jelent semmit.
Olimpiát is rendeztünk volna simán. Nem szokott ő ilyen dolgokon elgondolkodni kétszer.

chrisred 2017.08.30. 20:15:24

@atomic power 1986DucaDuca: A klímaváltozás miatti aggodalomra csak annyit mondhatok, hogy egy energiában szegény ország a fogyasztás csökkentésével tud a leghatékonyabban hozzájárulni.

A többiben semmilyen társadalmi érdeket nem látok, legfeljebb, ha átfogalmazzuk, és áringadozás helyett árnövekedésről van szó. Mert az senkit nem zavar, ha az ár lefelé megy.

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2017.08.30. 20:16:21

@ben2: "A piac meg ugye arról híres, hogy 60 éves távlatban megbízhatóan lehet tervezni a folyamatokat. "
De hogy az energia qrva drága lesz, azt lehet tervezni.

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2017.08.30. 20:19:31

@laci_52: "nem fúj annyit a szél, mint Hollandiában" - mert a rohadt Soros ellopta a hollandoknak.

Quas! 2017.08.30. 20:22:47

@chrisred: Ebből az következik, hogy aki szegény, az hajtson fejet és szorítson még egyet a nadrágszíjon. Minél kevesebb energiát használ egy társadalom, annál kevésbé tudja fejleszteni a gazdaságát. Ajánlom elolvasásra Asimov egy-két esszéjét, nem csak sci-fi íróként volt híres...

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2017.08.30. 20:23:00

@MACISAJT: Csak akkor még Putyin nem foglalta el a Krímet, te barom!

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2017.08.30. 20:26:44

@Péter Walter: "paks II hatásfoka 30% tehát napi 2400 x 3 x 24 MW-al járunk hozzá a globális felmelegedéshez, számoljátok már át Mjoule-ba ! Kb. 5-6000 milliárd forint lesz ellopva : a kombinált ciklusú 600 MW-os gázerőmű kulcsrakész ára 500 millió euró X 4 = 2 milliárd nem 12 milliárd és a hatásfoka is 80%."

Jaj! Hogy lehet valaki ennyire hülye? :-))

Quas! 2017.08.30. 20:31:03

@Kreml propaganda osztály bérszámfejtés: Ez nekem is új volt, még cicuka se merte leírni, hogy az atomerőmű hozzájárul a globális felmelegedéshez :D

chrisred 2017.08.30. 20:41:17

@Quas!: Az energiában, nyersanyagban szegény társadalmak még lehetnek más téren gazdagok. Azt megfelelően kiaknázva kiegyenlíthetik a hátrányukat. Magyarországon a szellemi tőke hasznosítása sokkal biztosabb befektetés, mint az erőltetett és méregdrága központi beruházások költségeit a társadalomból kipréselni.

Janossz 2017.08.30. 20:55:27

@chrisred:" Magyarországon a szellemi tőke hasznosítása sokkal biztosabb befektetés,"...lett volna, vagy lehetett volna.
Nincs itt már olyan nagy tőke. Jó része elment a tőkének másfelé, az utánpótlás, olyan, amilyen. Naponta döbbenek meg, miféle figurák kapnak diplomát nálunk.
Nagy része nem ment volna át az érettségin pár évtizede. Ez komoly.

chrisred 2017.08.30. 21:14:03

@Janossz: Ezt tudom, de ez nem maga a tőke, hanem amit kihoznak belőle. A hazai nevelésünk, oktatásunk olyan, mint egy elhanyagolt veteményeskert, ahol gaz és gyom nő zöldség helyett.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.08.30. 21:16:42

Majd amikor megépül paks ketto.elővesszük ezt a cikket es jokat röhögünk.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.30. 21:32:03

@chrisred:

"A klímaváltozás miatti aggodalomra csak annyit mondhatok, hogy egy energiában szegény ország a fogyasztás csökkentésével tud a leghatékonyabban hozzájárulni."

Ennek megvannak a korlátai. Az energiaigény a világban növekedni fog. Súlyos energiaválság alakulhat ki.
Szerintem önmagában a klíma védelme a megfelelő energiabiztonság mellett elegendő ok a társadalmi érdek prezentálására.

A fenyegető energiaválság miatt egyre kevesebb üzemanyag állhat majd rendelkezésre a földek megműveléséhez, a gépek működtetéséhez. Az öntözéshez pedig nem lesz elég energia. Ebből a helyzetből a magfissziós energiatermelés lehet az egyik kiút. Ha az uránium is kevesebb lesz, akkor jöhet a magfúziós energia. Versenyfutás az idővel. Ha nem nyerjük meg a versenyt, akkor irány a kőkorszak.

Trackers 2017.08.30. 22:02:02

Nem árt tisztázni, hogy 2007-ben és elötte is csak a Zöldek voltak atomenergia ellenesek, akik támogatottsága 3% alatt volt.
Akkor a politikusok egységesen szavazták meg a Paksi bővítést, mert mindannyian az ország érdekét tartották szemelött.

Érdekes volt nézni az elmúlt 10 évben, hogy a ballib szavazók hogyan fordulnak parancsra el az ésszerű, és praktikus energiahordozótól, az atomenergiától, amit ma is a műszaki szakértők elsöprő többsége támogat.

Hogy politikai vezéreiket mennyire vakon követik, a legnagyobb marhaságokban is, annak ellenére hogy egykor ők voltak azok, akik Putyinnal megágyaztak a bővítésnek.

Hogy szögesen ellenkező véleményt tettek magukévá néhány év alatt, csak mert kedvenceik segget csináltak a szájukból.

1-2 tanulmányt biztos megér.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.08.30. 22:06:45

@Attilajukkaja: "Nem biztosítja. Magyarország elég sok "energiát" importál."
Ó, te setét barom...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.08.30. 22:11:55

@Péter Walter: "paks II hatásfoka 30% tehát napi 2400 x 3 x 24 MW-al járunk hozzá a globális felmelegedéshez, számoljátok már át Mjoule-ba ! Kb. 5-6000 milliárd forint lesz ellopva : a kombinált ciklusú 600 MW-os gázerőmű kulcsrakész ára 500 millió euró X 4 = 2 milliárd nem 12 milliárd és a hatásfoka is 80%"
He?
Te normális vagy?
Mesélj, a gáz elégetése az olyan rohadt környezetbarát?

ob.szerver 2017.08.30. 23:26:49

Téves a poszt feltételezése, hogy Orbán nem akarja az erőművet. Természetesen akarja, hiszen több ezer milliárd forintot fog ellopni az építés során. A vita tárgya csak annyi, hogy Orbán és Putyin hogyan osztozzanak az ország kirablásán. A tervezett költség 3e milliárd Ft, ami a valóságban 10e milliárd fölött lesz. A matek a 3e milliárddal is csak irreálisan magas jövőbeni áramárakkal jön ki, a tényleges ráfordítás mellett nemhogy a hitelekre nem teremti majd forrásokat, de még üzemi szinten is veszteséges lesz. Nem véletlen, hogy sehol nem épül ma már atomerőmű, és az USA-ban pl. most állították le kettőnek az építését, miután már 9 milliárd dollárt költöttek rájuk. Paks2 egyedüli célja a fideszmaffia gazdagodása, miközben a veszteségét két generáción keresztül kell fizetnünk.. Ez aljasabb és kártékonyabb bűntett a nemzet ellen, mint a nyugdíjkassza kifosztása volt, pedig arról azt hittem, hogy nem lehet túlszárnyalni.

András Gráner 2017.08.31. 00:16:11

Már egy vízlépcsőt megépítettek úgy, hogy többe került mintha meglett volna építve, és nincs! Mennyi kárt akarnak még okozni az országnak? Szétosztották, szétlopták a huszonhét év alatt. Jobb lenne, ha a magyar társadalmat képviselnék a jelenlegi kormánnyal együtt és nem nyalnának állandóan máshová! TENGERPICI 2017.08.31.

chrisred 2017.08.31. 02:49:14

@atomic power 1986DucaDuca: Az energiaigény növekedése a világban jelenleg ott jellemző, ahol korábban nem, vagy alig használtak fel energiát. Európában jelenleg nem az energiatermelés fokozása a preferencia, hanem a hatékonyság, vagyis hogy ugyanazt a célt kevesebb energiafogyasztással érjék el.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.31. 08:01:27

@chrisred:

"Az energiaigény növekedése a világban jelenleg ott jellemző, ahol korábban nem, vagy alig használtak fel energiát. Európában jelenleg nem az energiatermelés fokozása a preferencia, hanem a hatékonyság, vagyis hogy ugyanazt a célt kevesebb energiafogyasztással érjék el."

Itt a lényeg a "jelenleg" szón van. Ahogy egy civilizáció fejlődik energiaszükségletei egyre meredekebb ívben növekednek az egyedszámmal és a gépeik igényeivel együtt.
Egy civilizáció fejlettsége attól függ, hogy mennyi energiát birtokol. Másrészt: minél több energiát fogyaszt egy civilizáció, annál nagyobb a hozzáférése az információhoz és a képessége, hogy feldolgozza azt.
A növekedés fenntartásahoz egyre több energiára lesz szükség, ez biztosítja a létbiztonságot. Az a civilizació, amely erre nem képes, az a megsemmisülés útján halad.

Tehát kulcskérdés az energia. A hatekony felhasznalas nagyon fontos, de a problemát nem ez fogja megoldani.

1ghost 2017.08.31. 08:07:05

Ha a vizes VB az eredetihez képest ötszörösére drágult, akkor Paks minimum háromszorosára fog! Vagyis lesz ebből 10.000 milliárd is!

Paksra egyetlen ok miatt van szüksége a fidesznek: mivel 2018-tól az EU pénzek elapadnak, a magánnyugdíjt pedig már rég ellopták, ezért a paksi projektből akarja ez a velejéig rohadt, korrupt banda kilapátolni a saját bűnöző sleppjének mészárossal, és orbán vejével az élen az ezermilliárdokat.

A nemfideszesek meg majd fizetnek szépen, mint a katonatiszt. De nem csak ők, hanem még az unokáik is. Na ez a terve felcsúti tolvajnak.

chrisred 2017.08.31. 08:24:19

@atomic power 1986DucaDuca: Ezek a XX. századot meghatározó elméletek, a szűkösség elvére épülő versengő kapitalizmusra voltak jellemzőek, "a növekedés jó, a stagnálás rossz" mára a technikai-társadalmi fejlődés eredményeként idejétmúlttá váltak. Sőt, olyan trendeket indítottak be a világban, mint a túlnépesedés és a mesterségesen generált túlfogyasztás, amik, ha nem sikerül időben leállítani, az emberiség fennmaradását is veszélyeztetik. Az információs társadalom alapvetően más alapokra épül, hiszen az információra jellemző alapszabály, ha valakinek átadom, attól én még nem vesztem el, tehát a szűkösség elve nem érvényes rá.

1ghost 2017.08.31. 08:29:03

Na tessék! Épp most olvastam!

Lévai Anikó testvérének élettársa, illetve unokaöccse is feltűnik a paksi lakópark-bizniszben!

Fasza mi?

Ilyen velejéig korrupt, tolvaj kormánya a büdös életben nem volt az országnak! Az orbán kurmány Magyarország kifosztására szerveződött, s a lopáson, a fideszslepp gennyesre gazdagodásán kívül nem érdekli az ég adta világon semmi más! Saját magukon kívül leszarnak mindent, és mindenkit nagy ívben.

Ott dögöljön meg minden nem fideszes ahol van, röhögnek magukban, miközben már hullák hevernek a kórházak folyosóin, s patkányvizelet áztatja a kórtermek mennyezetét.

Peetee 2017.08.31. 10:54:02

@MACISAJT: "Pakson két erőmű épül" Miért már nyomjuk a Paks 3at is, vagy miről nem tudok?

A finn erőmű éppen 2x akkor teljesítményű lesz, mint a két (vagy három) magyar együttesen...akkor kié a drágább?

Az, hogy máshol is lopnak (értsd: titkosítanak) még nem jelenti azt, hogy Nektek is szabad...ráadásul amíg a Finneknél az átadásig titkos (üzletpolitikai okokból érthető) addig nálunk 50évre, hogy még a felelős kölkeinek a kölkei is biztonságban legyenek és boldogan élhessenek a most összeharácsolt közpénzből.
Aranyapám, azért, mert mások lopnak / loptak, attól nektek (és nekem sem) szabad korlátlanul és mértéktelenül! Ez nem ad feloldozást, csak a Ti alternatív valóságotokban...

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.31. 11:34:56

@chrisred:

"a növekedés jó, a stagnálás rossz, mára a technikai-társadalmi fejlődés eredményeként idejétmúlttá váltak. "

Attól függ milyen növekedés. Fenntartható-e vagy nem. A növekedés alatt nem a mesterségesen generált túlfogyasztást kell érteni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az emberi civilizáció, ha fennmarad, akkor a térben is terjedni fog.
Az energia felhasználás növekedése nem csak gazdasági szükségszerűség. Egyre több energiára van szükség ahhoz is, hogy védekezni tudjunk a természeti, csapások ellen.
De vegyük csak a mezőgazdaság esetét. A mezőgazdaság, az élemiszer termelés nagy energiabefektetéssel jár annak érdekében, hogy növekedjenek a termésatlagok es el lehessen latni a növekvő lakossagot élelemmel. Ez azonban a termőföld kimerülését leépüléset okozza. Ma már ott tartunk, hogy Európában ez a pusztulás 17-szer gyorsabb a föld megújulásra való képességénél. Ahhoz, hogy a föld ilyen körülmények között is termőképes maradjon egyre nagyobb és nagyobb energiára van szükség, ezzel egyre nagyobb a pusztítás is, amely egyre nagyobb energia igénybevételevel semlegesíthető. Létrejön tehát egy pozitív visszacsatolas.

$pi$ 2017.08.31. 15:20:17

@Peetee: "A finn erőmű éppen 2x akkor teljesítményű lesz, mint a két (vagy három) magyar együttesen...akkor kié a drágább?"

Butaság, a finn fele akkora lesz mint paks2.
süti beállítások módosítása