B1 blogcsalád



Császy Zsolt kérte, hogy nyilvánítsák politikai elítéltnek, de ezért többet kell lehúznia a börtönben

Kardos Ernő interjúja a B1 blogon

2017. augusztus 28. - B1blog

Bár a sukorói telekcsere nem jött létre, s emiatt nem épült meg a Gyurcsány kormány idején tervezett beruházás, a King’s City kaszinóváros sem, de hűtlen kezelés kísérlete miatt mégis letöltendő szabadságvesztésre ítélték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két egykori vezetőjét.

csaszy_zsolt_mti.jpg

Császy Zsolt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója a 2008-as sukorói telekcsere ügyében indult büntetőper tárgyalásán a Kúrián 2017. június 8-án. (Fotó: Illyés Tibor, MTI)Az intézmény korábbi vezérigazgatója, Tátrai Miklós már börtönbe vonult, s rövidesen követi őt helyettese Császy Zsolt is. A két szakembert korábban bűncselekmény hiánya miatt a szegedi bíróság már felmentette a vádak alól, de a legfőbb bírói fórum, a Kúria megváltoztatta az ítéletet.  Az ügy pikantériája, hogy a feltételezések szerint az eljárás végén mindenek előtt Gyurcsány Ferencet kívánták börtönbe zárni. Sokáig úgy tűnt, hogy a politikai koncepció elbukott, és az ügy minden szereplője büntetlen maradhat. A B1 blognak nyilatkozó Császy Zsolt állítja, hogy őt, és társát nem az igazságszolgáltatás, hanem a politika kívánja rács mögé dugni. 

B1 blog: Köztörvényes vagy politikai elítéltnek érzi magát?

Császy Zsolt: Politikai elítélt vagyok, Tátrai Miklóssal együtt. De ez nem csupán szubjektív érzés, mert a nemzetközi jog egzakt módon fogalmazza meg az említett kategória feltételeit, amelynek esetünk teljesen mértékben megfelel. Ugyanis a hűtlen kezelésnek nevezett bűncselekményt, amellyel bennünket vádoltak és hosszú idő után kínkeservesen elítéltek, azt mi nem követhettük el. Az ítélet a korábbi kormány politikai döntésére adott politikai támadás alapján született. Az eljárás tehát politikailag motivált volt, a politika szereplői mondták meg, hogy mikor, minek kell történnie, ennek megfelelően befolyásolták az igazságügyi szervek, az ügyészség és a bíróság munkáját. Az előbbit már nem is kellett, mert a vádhatóság évek óta a Fidesz hitbizománya, a bíró szervezetet pedig trükközéssel terelték, hogy a hatalom számára kedvező döntést hozzon.

Ki mondhatja ki, hogy ön és Tátrai Miklós politikai elítélt, s milyen következményei vannak?

A nemzetközi jogi szervezetek, illetve az Európa Tanács nyilváníthatja ügyünket politikainak. Ha a döntés megszületik, akkor az az ország vezetőinek szégyene lesz. 

Az önök számára a börtönben lesz előnye annak, ha politikai elítélteknek nyilvánítják?

Az igazságunk mindenképp megerősítést kaphat. De gyakorlatban csak hátrányai lehetnek, mert ha megszületik egy ilyen döntés, akkor a regnáló hatalmat ítéli el. Ennek következményeként pedig a börtönben rendszeres retorziónak, kellemetlenkedésnek, vagy ha jobban tetszik, szívatásnak leszünk kitéve. Nálunk ugyanis a politikai elítéltek helyzete nincsen szabályozva, de ebben is van némi tudatosság. A diktatúrák ugyanis előszeretettel szokták használni az igazságszolgáltatást politikai ellenfeleik lejáratására, kriminalizálására. A mi ügyünk is ezt a célt szolgálja, ezért kérem a megfelelő szerveket, hogy nyilvánítsanak bennünket politikai elítéltek, még ha ez személyesen nekünk kellemetlen is lehet.

Tátrai Miklós már megkezdte a büntetését, rövidesen ön is erre kényszerül. Nem lett volna célszerűbb, ha a legnagyobb diszkréció mellett vonulnak börtönbe, nem pedig a legnagyobb nyilvánosság kereszttüzében?

Ahogy a büntetést nem mi kértük, úgy a nyilvánosságot sem mi mozgósítottuk. Csak a legszűkebb baráti kör tudott arról, hogy Tátrai Miklós hová fog bevonulni, ennek ellenére bevonulása előtt egy nappal a kormánypárti média megjelentette, hogy Miklós hol és mikor kezdi meg a büntetését. Értesüléseim szerint, az én bevonulásomra is különösen nagy felhajtással készül a hatalmat cselédmódon kiszolgáló sajtó.

Az tudjuk, hogy korábban a szegedi bíróság bűncselekmény hiányában már felmentette önöket, a Kúria viszont bűnösnek találta mindkettőjüket. Az ítélet szerint egymilliárd forint lett volna a kár, ha megvalósul sukorói telekcsere, amit értékaránytalannak tartott a bíróság. Ezt nem fogadja el?

A bíróság mindenek előtt jogi kérdések eldöntésére hivatott, a közgazdasági megfontolások megítélésére nincs megfelelő szakértelme. De az általunk megnevezett szakértőket a bíróság meghallgatni sem volt hajlandó, a korábbi bírósági ítéletek megfontolásait is elutasították. Kizárólag a Fidesz hatalmi érdekeit kiszolgáló ügyészség kottájából játszottak. Ezért szakmailag nevetséges, mondhatnám közröhej az egész eljárás. Ugyanis mi annak idején a magyar állam érdekeit képviseltük, amihez nemcsak megfelelő szaktudásunk, tapasztalatunk volt, de a döntéseinket kiváló szakértők, és tárgyi adatbázis is segítette.

A bíróságnak kötelessége lett volna meghallgatni az önök szakértőit?

A tisztességes eljárás ezt megkívánta volna, de ez elmaradt.

A Kúria szerint Gyurcsány Ferenc a parlamentben egy „nem protokolláris megbeszélésen”, időpontok megjelölésével utasította önöket a telekcserére. Ha a miniszterelnök valóban ezt tette, akkor nem az övé a felelősség?

Ilyen utasítás nem volt, ezt korábban a szegedi bíróság megállapította. Ezt vizsgálta felül a legfelsőbb bírói fórum - elfogadva az ügyészség kormánypárti érdeket szolgáló előterjesztését -, amely lehetőséget kívánt adni arra, hogy a felelősséget rákenjék a miniszterelnökre. Miután ilyen rendelkezés nem született, annak ellenére, hogy közjogi értelemben a miniszterelnöknek lettek volna döntési jogosítványai, ő ezzel nem élt. Az említett esemény pedig protokolljellegű volt, a Kúria ezt is rosszul tudja. 

Lázár János egyébként célzott arra, hogy az ügynek lehet még folytatása, mert – mint nyilatkozta – „egyelőre” csak két ember ítéltek el. Jogilag még lehet, hogy Gyurcsány Ferenc is követheti önöket, vagy ez csak politikai fenyegetőzés volt a miniszter részéről?

Jogról azért nem lehet beszélni, mert épp a jogot vették semmibe. Ugyanis Gyurcsány Ferenccel szemben már korábban megszüntették az eljárást. A Kúria ítélete viszont figyelmen kívül hagyta a korábbi döntést, s úgy próbál a miniszterelnök felett ítélkezni, hogy semmilyen vád nincs ellene.  Ez jogi nonszensz, ha ezt lehet, akkor ebben az országban már mindent lehet. A Lázár féle fenyegetőzéshez pedig csak annyit, hogy ez méltó Lázár Jánoshoz és a pártjához.

Az egykori miniszterelnök Gyurcsány Ferenc azt írta az interneten, hogy önök hamis vádak alapján, helyette kényszerülnek börtönbe menni. Ezt a mondatot az állami média rendszeresen idézi.  

Csak a kormányzati propaganda kifelejti azt, hogy a miniszterelnök hamis vádakról beszél. Bizonyos újságírók évek óta tudatosan félrevezetik az olvasót, de remélem, eljön az idő, amikor szembesülniük kell saját bűneikkel.

Közben persze az is igaz, hogy a sukorói beruházást Bajnai Gordon állította le, tehát nem csak az Orbán-kormány vitatta a célszerűséget.

Arra emlékezni kell, hogy Bajnai Gordon a Fidesz, illetve az ügyészség fenyegetőzésére állította le a beruházást. Jóhiszeműen tiszta vizet akart önteni a pohárba, lehetőséget adva a bíróságnak a jogi megítélés tisztázására. Eszébe sem jutott a kormányfőnek, hogy ebből koncepciós per lesz.

Szinte állandóan felmerül, hogy ha valami terhelőt mondanak Gyurcsány Ferencre, akkor nem önöket, hanem az egykori miniszterelnököt büntetik, vagy pontosabban őt is. Ennek lehetősége egyszer sem merült fel?

Ha bármilyen terhelő vallomást tettünk volna az egykori miniszterelnökre, az hazugság lett volna. Bíróság előtt pedig semmilyen nyomásra sem kívántunk valótlanságot állítani.

Büntetlenséget nem ígértek?

Addig nem jutottak el, mert ismétlem, nem kívántunk a bíróság előtt hazudni.

Tudja-e már, hogy mikor szabadul?

Elvileg van ilyen dátum, de mint említettem, szeretném megkapni a politikai elítélt státust, amelyre a hatalom reagálása újra csak a megtorlás lesz. Feltehetően minél tovább akarnak majd börtönbe tartani, kétség nem fér hozzá, hogy ennek érdekében minden lehetőséget kihasználnak majd.

Ennek ellenére ragaszkodik a politikai elítélt státusához?

Igen. Ha már a jogot sárba tiporva elítéltek.

Ez a kérdés azért is aktuális, mert ha jól tudom, jogorvoslatért már korábban a Strasbourgi Bírósághoz fordulnak, de annak nincs a büntetés megkezdésére nézve halasztó hatálya. Hazai felülvizsgálati lehetőség maradt még?

A nemzetközi bíróság döntése sajnos csak lassan születhet meg, emberi számítás szerint addig letöltjük a büntetést. Viszont a hazai alkotmánybírák viszonylag gyorsan dönthetnének. Van ugyanis három olyan testületi állásfoglalásuk, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az ellenünk lefolytatott eljárás sértette az érvényben lévő alkotmányt is. Kíváncsian várjuk, hogy a jelenlegi hatalom által kicserélt alkotmánybírák fenntartják-e korábbi álláspontjukat. Ha igen, akkor gyorsan szabadulhatnánk. Egyébként még a Kúria is korrigálhatná saját hibás döntését.

Önök is benyújtottak még egy felülvizsgálati kérelmet?

Folyamatban van.  Viszont jön a választási kampány, és Orbán – erre az emberre nem használnám a miniszterelnök titulust – a parlamentben a szocialistákat támadva már újra sukorózott, ezért kizártnak tartom, hogy a választásokig a Kúria az ügyünkben végérvényes döntést merjen hozni. Emiatt a hiba jóvátehetetlenné válik.

Arra lenne esélyük, hogy a köztársasági elnökhöz forduljanak?

Megtehetném. De méltatlanak tartanám egykori Bibó-szakkollégista társamhoz folyamodni, aki a jelenlegi Orbán-rezsim szolgálója. Bibó István forog a sírjában. 

Szóval akkor készül az Orbán-rezsim börtönébe, ahogy ezt egy könyv címeként már leírta. De hogyan?

Próbálom a családomat nyugtatni. Nekem sem lesz könnyű, de szeretteimnek különösen nehéz. Az elmúlt nyolc évben ugyan sokat edződtünk, hisz amióta megvádoltak, nem tudok dolgozni, a pereskedés sok pénzbe kerül, anyagilag szinte tönkretettek. Persze ez volt az egyik cél, miközben Fidesz közeli ügyvédi irodák közben gazdagodtak a mi ügyünkön.

A börtönbevonulásra lelkileg hogyan lehet felkészülni?

Nyugodtan, szembe kell nézni azzal, hogy azért akarnak rács mögött látni, mert a jelenlegi kormánypolitika ezt kívánja. Úgy készülök, mintha hadifogságba mennék.

Tátrai Miklós időközben Spanyolországa költözött. Ön nem gondolt erre?

Miklós félti a családját, nem akarja, hogy a kisgyerekeit is tönkretegyék. Nálunk más a helyzet, ezért megtehetem, hogy cáfoljam a menekülés látszatát is. 

A szocialistáknak címzett nyílt levélben azt kérte, hogy ne hallgassanak, amikor az önök sorsáról döntenek.

Kértem az ellenzéki szocialistákat, hogy fejezzék ki szolidaritásukat. Ez utólag megtörtént. Felajánlották segítségüket, de pusztán azt szeretném, hogy amennyiben a jelenlegi hatalom a börtönben visszaéléseket követne el, azt a szocialisták a parlamentbe tegyék szóvá. Ennyi segítségre számítok.

A rendszerváltás óta volt hasonló eset?

Nem. Nagy Imre volt az utolsó miniszterelnök, akit tevékenysége miatt büntetőeljárás alá vontak, azóta senkit. Itt tartunk.

Azt láttam, hogy a Facebookra kitette az összes dokumentumot, amely alapján bárki megismerkedhet az ügyük részleteivel. Milyen visszajelzéseket kap?

Tömegesen írnak olyanok, akik szimpatizálnak velünk. Nem egy olyan támogató akadt, aki akár egy hónapot is szívesen leülne helyettünk. Ami persze lehetetlen, különben is azokat kéne börtönbe küldeni, akik velünk szemben ezt a disznóságot elkövették.  Egyébként szakmai, tehát jogi visszajelzés is volt, úgy látom, az ügy fonákságai a jogásztársadalomban is felindulást váltanak ki.  Végül azt is láttam, hogy komoly társadalmi akció kezd kialakulni azért is, hogy a legutóbb ránk rótt 7 milliós bűnügyi költséget próbálják összegyűjteni. Ez kétségkívül meghatott.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7212781284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK10 2017.08.28. 10:45:42

és miközben elmorzsoltunk 1-2 könnycseppet, jusson eszünkbe, hogy ki nem megy velük a sittre. valszeg fizetett érte épp eleget. annyiból meg meg lehet oldani a szívatásmentes életet odabent.

ulpius66 2017.08.28. 14:45:50

Szobrot neki!
(és javaslom utcát is nevezzenek el róla Sukoróban....esetleg Budapesten a volt Mártírok útját is átkeresztelhetik....)

ulpius66 2017.08.28. 14:50:52

Én persze teljességgel megértem Császy elkeseredettségét!

Már-már a zsebében (a svájci bankszámláján) érezhette azt a pár száz millát amit az ügyletért kapott volna.....ha létre jön a biznisz......

Sajna így két szék között a pad alá esett, vagy a börtönben kötött ki!... vagy valami ilyesmi!

Mzperx 2017.08.28. 16:13:56

@ulpius66: Jó a fantáziád! Menj el ügyésznek! Alkalmas vagy rá!

Remixedsoul2016 2017.08.28. 16:28:31

Na, látom, ma mozgósítottak megint pár elszámoltatásügyi bér-trollt. ...bár elég alacsony színvonalú ma a felhozatal! :-) ,,sváci bankszámla..." :-D

Hofipisti 2017.08.28. 20:23:48

Budai Gyula (volt) katonai ügyész, majd csaló ügyvéd, elszámoltatási inkvizítor és különleges minden lében kanál megbízott nyilatkozata még hiányzik!

esernyősEvezős 2017.08.28. 22:58:04

Nem semmi ... a lopásügyi minisztériumok talpasait ide is delegálják már kommentelni?
Ennyire be vannak szarva, hogy még erre is találnak ócska, gerinctelen senkihÁzikat már?

A két politikai elítélt ellopott életét nem - de a becsületét majd vissza lehet adni. A rabszolgahad, aki most a maffiakormányt élteti, elviszi a balhét urai helyett is!És még fel sem fogja majd, ki helyett ül.....:-)

VaradiJanos 2017.08.29. 09:28:14

Elmorzsoltam egy könnycseppet ....

VaradiJanos 2017.08.29. 09:31:24

Majd a fütyülős forradalom alatt juhászbödönfej és csapatai kiszabadítják a várbörtönből.

$pi$ 2017.08.29. 09:33:21

@esernyősEvezős: Az, rabszolgahad, az! Orvosod amúgy mit mond?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.29. 09:35:53

Szegényke.. Ártatlan mint Hunvald, meg a Hagyó.
Csak épp a kerületeket meg Budapestet rabolták ki az ártatlan lelkek.

négyláb 2017.08.29. 09:43:11

Politikai elitélt(ek)? Hát ez a hét vicce! ulpius66 fején találta a szöget! Csak nem börtönbe, hanem kényszermunkatáborba valók az ilyenek, Hunvalddal, Demszky nokiásdobozos helyettesével, meg a hasonszőrű társaikkal együtt! (Hogy legalább egyszer az életben dolgozni is kényszerüljenek, amúgy recski módra)
Ha van egy hozzászólás, amely az igazság közelében jár, akkor beindulnak a libsi-bolsi szerecsenmosdatók, mint az előző négy komment is híven tükrözi.... Már csak az hiányzik, hogy a rasszistázó, antiszemitázó kórus is rázendítsen szegény póruljárt izraeli befektető kapcsán.....

négyláb 2017.08.29. 10:39:15

@ulpius66: az Ön kommentje tökéletes, telitalálat! Nem véletlenül indul be egy ilyen hozzászólás után a bolsi-libsi szerecsenmosdatók fröcsögése, mint az a példa is mutatta! Már csak a szokásosan rasszistázó, antiszemitázó kórus hiányzik szegény póruljárt izraeli befektető kapcsán!

négyláb 2017.08.29. 10:47:14

Természetesen nem a sorrendben megelőző négy kommentre gondoltam, mert VaradiJános, SpiS, Ballibcenzúrázók réme 25 a szívemből szóltak.... Csak ők gyorsabban reagáltak az ulpius66-bejegyzését követő ocsmányságokra...

ostvan1 2017.08.29. 11:09:00

Esetleg valaki olvasta az ügy közzétett iratait? Mert azokban - bár hosszabban és részletesebben - lehet találni a tényeket. És a tények alapján sokszor nem arra a következtetésre jut az olvasó, mint amit a sajtóban - az érdekességeket kimazsolázva - lehet látni.

Jakab.gipsz 2017.08.29. 11:39:55

Ezek a szegény áldozatok? Köszönjétek meg a feljelentőtöknek, név szerint ? (nekem most nem jut az eszembe a neve).

Az ügyészség pedig csak a dolgát tette: egy dolog ami a magyar nép tulajdona nem csak annyit ért, a menyiben a piaci szereplők egymás között megegyeznek. ezt véssétek az eszetekbe.
Lesz itt még rovancsolás, szembenézés a múltunkkal, ahogyan ezt sokan javasolták, erre mérget vehettek.

Frenk12 2017.08.29. 11:46:03

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)..
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/

gigabursch 2017.08.29. 11:59:43

Ühüm... politikai...
ja, persze...

Személy szerint ismerek olyan ingatlan-értékbecslőt, aki annyira látta, hogy bűzös a dolog, hogy mindent megtett akadályoztatása igazolására, még lábtöréses röntgenképe is lett. Igazolásképp...
Csak ezért tudta megúszni, hogy ne_kelljen részt vennie ebben a kutyakomédiában, mint értékbecslő.

Mert egyébként nem igazán tudta volna megúszni a dolgot, s ma szobatársak lehetnének a kóterban.
De több ilyen ember is volt, mert mindenki érezte, hogy Joáv Blum biznisze több, mint büdös... (Persze ő azóta sincs sitten)

Aki kurvának áll, ne sírjon ha megb@sszák.

Teccettek volna az elején gerinccel rendelkezni és elhajtani a picsába azt a késsel keresztelt szarházit.

citrix 2017.08.29. 14:05:49

Orbán a meg nem valósult Sukoró projekten rugózik amivel akár (sic!) 1 milliárd pénz kár is érhette volna a népgazdaságot. Nos, mekkora kár érte a magyar nemzeti állami orbángazdaságot a teljesen feleslegesen épített stadionokkal amit mészáros és mészáros legjobb gázszerelői szaktudásával épített és a meg nem valósult olimpiai kiadások mennyire rúgnak? Orbán személyes hobbija a foci de akkor költse rá a fidesz szavazók pénzét amit önként összeadnak erre a baromságra.

$pi$ 2017.08.29. 14:28:49

@citrix: "1 milliárd pénz kár is érhette volna a népgazdaságot. Nos, mekkora kár érte a magyar nemzeti állami orbángazdaságot a teljesen feleslegesen épített stadionokkal"

Már úgy érted, hogy az 1 milliárddal nem kéne foglalkozni? :D

citrix 2017.08.29. 14:49:46

@$pi$: Már úgy értem (ha nem világos) hogy a már megvalósult és összességében ezer milliárdos költségű hűtlen kezeléssel, túlszámlázással és felesleges beruházásokkal kellene az ügyészségnek foglalkoznia. Ha nem Polt lenne a főügyész ugye akit Orbán ültetett oda hogy kiszolgálja a rezsimet. Akár egymilliárd kár is érhette volna az országot... Akár egymilliárdot is nyerhettem volna a lottón. De nem nyertem, és ezért nem perelhetem a szerencsejáték zrt-t.

$pi$ 2017.08.29. 15:00:25

@citrix: "a már megvalósult és összességében ezer milliárdos költségű"

Ezermilliárdos? Az kemény. Gondolom van valami dossziéd is róla, csak nem akarod megmutatni, ugye? :) Vagy az ellenzéki blogokon olvastad? :D :D

Csaba697 2017.08.30. 06:20:02

@ulpius66: az a főnököd akinek svájci bankszámlája van!

Csaba697 2017.08.30. 06:25:05

@négyláb: kenyéradó gazdád 89 óta politikus. Életében kettő percet sem dolgozott! Nos?

citrix 2017.08.30. 07:00:50

@$pi$: Tényleg kómába estél és átaludtad az elmúlt éveket vagy csak szívatsz a hülye kérdéseiddel? Önmagában az hogy Soros ne nevessen több milliárdba került. Fél évi pártpropaganda 34 milliárd vagyis 34 meg nem valósult Sukoró. Hülye kérdéseket a továbbiakba ne tegyél fel.

little green rooster 2017.08.30. 07:32:00

@Mzperx: "@ulpius66: Jó a fantáziád! Menj el ügyésznek! Alkalmas vagy rá!"

Sajnos ebben a rezsimben tényleg alkalmas rá.
süti beállítások módosítása