B1 blogcsalád



Magyarország menedéket nyújt a nemzetközi szélsőjobb hírhedt figuráinak

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. augusztus 25. - Szelestey
epp-euro_pai-ne_ppa_rt-orba_n-viktor-angela-merkel-jose_-manuel-barroso.png
- Amerika nem Magyarország, ott a demokrácia ellenáll az autokrata vezetőnek
- Az Európai Néppártban már többségben vannak azok, akik szabadulnának a Fidesztől
- Gyalázat, amit Magyarország Sorossal művel - mondja a CEU rektora

Bloomberg
bloomberg.jpg
Akik a Trump által okozott károk miatt aggódnak, azoknak meg kell nézniük miként szálltak szembe más országokban a hasonló vezetőkkel. Ezt tanácsolja az amerikai Külkapcsolati Tanács egyik magasrangú munkatársa a „Demokráciák túlélési kézikönyve” c. cikkében. Joshua Kurlantzik megállapítja, hogy az eltelt 7 hónapban Trump valóban olyan intézményeket támadott, amelyek sokak számára a demokrácia pilléreit jelentik. Ám a politikusban nincsen semmi rendkívüli, a tekintélyelvűségre hajlamos populisták az elmúlt 15 évben árasztották el a világot, lásd Berlusconit, Orbánt, vagy a Fülöp-szigetek államfőjét. Ugyanakkor több ország, Olaszországtól Argentínáig túlélte az ilyen vezetőket, sőt újraépítette a demokráciát. Persze azt is látni kell, hogy a demokrácia megtizedeléséhez idő szükséges. Az elején még úgy tűnt, hogy fel lehet tartóztani Erdogant, Chavezt és Orbánt, ám a nyomás alá került amerikai demokrácia erősebbnek bizonyul, mint pl. a török. És Trump kevésbé hatásos populista, mint mondjuk, Erdogan és Chavez.
 
Olaszországban úgy sikerült megbuktatni Berlusconit, hogy a demokraták rájöttek: politikai alternatívát kell kínálniuk, nem elég a vezér távozását követelni. És ehhez járult még az ország demokratikus intézményrendszere és kultúrája, valamint a miniszterelnök rossz, a gazdaság számára ártalmas politikája, tehetetlensége. Viszont másutt, pl. Thaiföldön képtelenek magukhoz térni a populizmusból, ám a Földnek azon a tájékán inkább az autokráciák a jellemzőek. A szomszédok nem is szóltak bele a dolgokba, Európában Olaszország szövetségesei viszont elítélték Berlusconit, amiért megsértette a szabadságjogokat, és ez fontos. Ugyanakkor az Egyesült Államokban sem fenyeget, hogy egyhamar Caracas lesz Washingtonból.
le_monde.jpg
1. Az Európai Néppártot megosztja Orbán Viktor. A konzervatív pártokat tömörítő szervezet zavarban van a politikus miatt, akinek ultrakonzervatív kezdeményezéseit elutasítja az Európai Unió. Az EPP stratégiája az, hogy határozottan elítéli Lengyelországot a jogállam megsértéséért, ugyanakkor hagyja, hogy Magyarország megpróbáljon letérni a jog útjáról. Csakhogy a feszültség egyre nő a szervezeten belül e kettősség miatt. Főleg azóta, hogy a magyar kormányfő fenntartás nélkül támaszkodik a lengyelekre, ám ily módon szembekerült a Néppárt irányvonalával. Viviane Reding, luxemburgi jobboldali EP-képviselő azt mondja, hogy Orbán valójában kezdettől fogva Kaczynski szövetségese. A volt bizottsági alelnök már követelte, hogy zárják ki a Fideszt az EPP-ből, mert a választói nem értik, hogyan lehet ott még mindig tag egy ilyen párt. És hogy még mindig a frakcióban ülhet, az igen káros. Orbán hívei ugyanakkor a jelek szerint kisebbségbe kerültek a szervezeten belül. Erről egy belga képviselő azt mondja, a magyar politikussal az gond, hogy folyton megszegi a normákat.
 
Az EPP vezetője, a német Manfred Weber kötéltáncot ad elő. Felemelte a hangját pl. a CEU miatt, a Néppárt elnöke, Joseph Daul pedig zárt ajtók mögött arra szólította fel a magyar vezetőt, hogy kövesse a Bizottság ajánlásait, illetve ne bírálja az uniót a plakátkampánnyal. Orbán a szokásos ügyességgel védekezett, így Weber közölhette, hogy a magyar vezető kész a párbeszédre. Sokkal keményebb viszont Lengyelországgal szemben, ám ahhoz egyöntetű döntésre van szükség, hogy az unió elítélje Varsót. A magyar kormányfő pedig már jelezte, hogy ő ellenezné a lengyelek szavazati jogának felfüggesztését a 7-es paragrafus alapján. De Magyarország ellen is folyik kötelezettségszegési eljárás, részben a civilek elleni törvény, részben a menekültek átvételének elutasítása miatt.

2. A magyar miniszterelnök illiberális állama vonzza az európai és amerikai szélsőjobboldalt – jelenti Békéscsabáról a lap. Azért onnan, mert bemutatja az egyik helyi félkatonai szervezetet, amelynek tagjai rendszeresen ellenőrzik a román határt – „a rendes emberek nyugalma” érdekében. Az ilyen militánsok azóta kerültek előtérbe, hogy OrbánViktor lezárta a határokat. És most már csatlakoztak hozzájuk britek, skandinávok, amerikaiak, hogy harcoljanak az „afrikai áradat” ellen. De ott van a Parlamentben a Jobbik, amelyről Marine Le Pen úgy gondolja, hogy túl szélsőséges, ezért nem tart fenn kapcsolatot vele. A cikk a Magyarországon feltűnt szélsőségesek között említi Nick Griffint, a Brit Nacionalista Párt volt vezetőjét, a svéd Daniel Friberget, valamint az amerikai bloggert, Matt Forneyt Utóbbi azzal indokolta áttelepülését, hogy errefelé kevés a bűncselekmény, mert nem engedik be a muzulmánokat. Továbbá nincsenek terrorakciók és olyan övezetek, ahová nem tanácsos belépni. De hogy ki finanszírozza ezeket az embereket, az rejtély.
 
Friberg és Orbán nézetei nagyon hasonlóak. Mindketten csodálják Trumpot és Putyint. Nagy Gergely Miklós, a HVG-től azt mondja, a szélsőségeseket az ragadja meg, hogy a magyar politikus az ő nyelvükön beszél, ráadásul jött a menekültválság, és így Orbán egyfajta modell, zászlóvivő lett a szemükben. Bár a Fidesz az Európai Néppárthoz tartozik, a migráció kapcsán mégis az összeesküvés elméletet hangoztatja, mármint hogy az afrikaiak ki akarják szorítani a földrész őslakosságát. De kirohant a brüsszeli bürokraták, a média és a liberális értelmiség ellen is, mert azok szerinte összefognak a globalizált világban, hogy Európa keveredjen és iszlamizálódjon. Ez a fajta retorika persze azt is szolgálja, hogy 20 % alatt tartsa a Jobbikot, a kormánypárt egyetlen veszélyes vetélytársát. De a hangnem nyugtalanítja az európai kormányokat, ezért Magyarország kiutasította Griffint és egyik társát, hogy igazolja magát. Friberg és Forney viszont maradnak. Ők sosem mennek túl messzire és tudják, miként profitáljanak az eszméik terjesztéséhez annyira kedvező magyar környezetből.
 

die_presse.jpg
A CEU rektora szerint ők ugyan nincsenek jelen a magyar kormány és New York Állam képviselőinek tárgyalásain, mégis úgy érzi, jók az esélyek, hogy az egyetem maradhasson Budapesten. Ignatieff reméli, hogy hamarosan megszületik a megállapodás, annál is inkább, mert eleve őrültnek tartotta a gondolatot, hogy kipaterolják az ország egyik legjobb felsőoktatási intézményét. Egyúttal nevetségesnek minősítette a vádakat, hogy a CEU azt hiszi, a törvények fölött áll. Az iskola vezetője úgy gondolja, a nemzetközi felzúdulás igen sokat segített, hogy a kormány jobb belátásra térjen, de ez majd csak akkor derül ki, ha meglesz az egyezség. Egyébiránt úgy érzi, hogy belekeveredtek egy politikai csatározásba, amelyhez semmi közük sincs, annál is kevésbé, mivel Soros György nem gyakorol felügyeletet az intézmény fölött. De ettől még szégyenletesek az ellene irányuló támadások. Magyarországnak büszkének és hálásnak kellene lennie azért, amit az üzletember érte tett.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6312778126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Index isis alkaida mind CIA termék 2017.08.25. 09:52:06

Kik is ezek a "tekintélyes, nyugati újságírók":

index.hu/kultur/media/2017/06/22/botrany_fegyverkereskedovel_uzletelt_a_patinas_lap_rovatvezetoje/

"az AP megjelentetett egy cikket, amelyben egyebek mellett arról esik szó, hogy Jay Solomonnak, a Wall Street Journal külpoltikai rovatvezetőjének egy iráni születésű mágnás, Farhad Azima tízszázalékos tulajdoni részesedést ajánlott fel egyik cégében.
Azima a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára bonyolít le fegyverügyleteket. Az AP riportja szerint hosszú éveken keresztül Azima volt a külpolitikai újságíró egyik tájékoztató forrása is."

FCUK10 2017.08.25. 09:57:15

Ignatieff beismerhetné már, hogy a törvény nem változott, tehát ha mégis maradhatnak, akkor bizony csak felesleges volt a para. már megint. műhiszti.

Index isis alkaida mind CIA termék 2017.08.25. 10:32:33

Mikhajil Ignatyev nevű orosz ügynök csak egy diverzáns.
Próbál éket verni Magyarország és az EU közé, orosz parancsra.
Így gyengíti fényes, transzatlanti szövetségünket!

Proud Mary 2017.08.26. 12:51:22

ajjaj, már megint szabadulna?

MACISAJT 2017.08.26. 13:34:58

Cím by szelestey:
"- Az Európai Néppártban már többségben vannak azok, akik szabadulnának a Fidesztől"

Lássuk.

" Viviane Reding, luxemburgi jobboldali EP-képviselő azt mondja, hogy Orbán valójában kezdettől fogva Kaczynski szövetségese."

Ez az a bizonyos reding asszonyság az adócsaló luxemburgból, aki anno verte magát a földhöz a médiatörvény miatt?:P
Egyébként ezt is rosszul tudja: Orbán egyáltalán nem Kaczynski szövetségese...ellenben Magyarország mindenkori népe és kormánya Lengyelországnak...

"A volt bizottsági alelnök már követelte, hogy zárják ki a Fideszt az EPP-ből, mert a választói nem értik, hogyan lehet ott még mindig tag egy ilyen párt. "

Szabad kérdeznem, hányan vannak reding szavazói a kies luxemburgban, akik azt kérik tőle(!) hogy zárják ki a Fideszt az EPP-ből?:P

"Orbán hívei ugyanakkor a jelek szerint kisebbségbe kerültek a szervezeten belül. "

Értem. Akkor miért is nem zárták ki a redingek(engelek, assenbornok és egyéb luxemburgiak) kitartó követelése nyomán?
Csakis mert "a jelek szerint"(sic! bizonyára a gabonatáblákban is vannak ilyen jelek) kisebbségbe került a Fidesz az EPP-n belül..

Muhaha

metax 2017.08.26. 15:20:09

"És ehhez járult még az ország demokratikus intézményrendszere és kultúrája,..."

Aha, csakhogy nálunk ezekre már nem számíthatunk! Tegyük fel, hogy hogy a "demokratáink" rájönnek: politikai alternatívát kell kínálniuk, mert nem elég a vezér távozását követelni. Semmire sem fognak menni.

Orbán és bandája megváltoztatta az ország közjogi berendezkedését, egypárti Alaptörvényt írattak és csaló választási törvénnyel önmagukat időközben leválthatatlanná tették. Minden fontos állami poszton fideszes katona, akik, ha valami csoda folytán az ellenzék még győzne is a választásokon, a kormányzásukat, a fontos döntések meghozatalát gépiesen blokkolnák.

Az ország kultúrája meg...arról jobb nem is beszélni. De erre alapozni...valahol lehet, valahol nem. Nálunk biztosan nem.

Proud Mary 2017.08.26. 16:50:38

@metax: miért kéne az alkotmányozással kapcsolatban pl megkérdezni olyan pártot, akinek a választópolgárok nem osztottak lapot?

oassasa 2017.08.26. 16:57:37

"demokraták rájöttek: politikai alternatívát kell kínálniuk"
Ennyi, hajrá !

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.26. 17:01:33

@Proud Mary: Mert a csóti geci nem engedi, hogy a választópolgárok igazságosan szavazhassanak. A demokrácia feltétele az általános és igazságos választójog.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.26. 17:03:10

@Index isis alkaida mind CIA termék: "Próbál éket verni Magyarország és az EU közé"

És a csóti geci ezt engedi? Váltasd le a töketlent.!

Proud Mary 2017.08.26. 17:05:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ja, igazad van. mögöttem is ott állt egy karddal a szavazófülkében

Sexual Harassment Panda 2017.08.26. 17:17:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: nyilván az az "igazságos", ha a te szájízed szerint szavaznak.

Brix 2017.08.26. 17:38:32

Csakhogy a nyugati "szélsőségesek "önként települnek Magyarorszàgra, nem hívja őket senki...Mindössze annyiról van szó, hogy nàlunk biztonsàg van és minden szinten felfelé futó orszàg. Az illegàlis migràció megàllítàsa a legjobb döntés volt a kormàny részéről. Nincstelen, veszélyes illegàlis migrànsok helyett turistàk és befektetők jönnek, amivel gazdagodik az orszàg.

pagodalom 2017.08.26. 23:38:23

Arról van szó, hogy azt tartanák igazságosnak, hogyha már ők megfertőzödtek a muszlim bevándorlókkal, akkor mindenki legyen ugyanúgy fertőzött.
Ami azokban az országokban van, az nem a demokrácia, hanem a töketlenség és határozatképtelenség eredménye.
Nyilván nekik is kell egy ellenségkép, amivel a problémájukért okolhatják a kelet-európai államokat.

ember100 2017.08.27. 08:43:22

@Proud Mary:
Helló !

Mert talán ez a demokrácia.
MINDEN a parlamentbe bejutott párt mögött ott állnak a szavazói.
Most RENDELETI kézi vezérléses kormányzás van. Pistike benyújt egy törvényt és MINDEN hatástanulmány MEGBESZÉLÉS NÉLKÜL a droidok megszavazzák , sokszor azt sem tudják mire szavaznak.
A vezír dönt mindenről.
Na ez olyan Ceausecu féle demokrácia és remélem a sorsuk is hasonló lesz !

Proud Mary 2017.08.27. 09:50:59

@ember100: a demokrácia a többség akaratának a megvalósulása. amiről te beszélsz az a diktatúra.

Attilajukkaja 2017.08.27. 10:21:03

@Proud Mary:
" miért kéne az alkotmányozással kapcsolatban pl megkérdezni olyan pártot, akinek a választópolgárok nem osztottak lapot?"
Dehogynem osztottak! Ott ülnek a Parlamentben is. Nem tudtad?

Attilajukkaja 2017.08.27. 10:23:15

@Proud Mary:
" a demokrácia a többség akaratának a megvalósulása. amiről te beszélsz az a diktatúra."
Amiről meg te, az a bolsevizmus. Egy valódi demokráciában a kormányzás konszenzusra törekszik, meghallgatja a kisebbség véleményét, figyelembe veszi az ő akaratukat is.

Indriq 2017.08.27. 10:46:45

@MACISAJT: "Orbán egyáltalán nem Kaczynski szövetségese...ellenben Magyarország mindenkori népe és kormánya Lengyelországnak..." ennek a mondatnak van értelme? Mit jelen az, hogy Magyarország mindenkori népe?
Hozzáteszem, ovi volt az aki a lengyel jelölt ellen szavazott az Európa Tanács elnök választáson. Akkor mégse volt olyan nagy barát.
Arról a média törvényről beszélsz amit végül módosított a kormány?
És végül hogy miért nem zárták még ki azt a debilt. :)
Mert ovi minden pofázása ellenére csontig benyal a néppártnak, 99%-os a velük szavazás, érthetően fogalmazva segget csinál a szájából és csak az itthoni debilek hiszik azt, hogy ő tartja a hátán az egesz világot. :)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.08.27. 11:07:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: @Sexual Harassment Panda:

Nem is. Az igazságos, progresszív, előremutató szavazati rendszer azt jelentené, hogy a Nagykörúton belüli szavazatok ezerszeres szorzóval számítsanak, megteremtve az ezzel az esélyegyenlőséget a libsik számára..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.08.27. 11:11:12

@ember100: Kissiú! Nem kellene itt csau rendszer.. Egy laza féldiktatúrában levert vesével ücsörögnél már jó ideje egy hűs cellában..:)
A te zavartalan kommentelésed a legjobb bizonyíték arra, hogy ebben az országban demokrácia van! :)))

eßemfaßom meg áll 2017.08.27. 11:19:00

@ember100: imádnivaló ahogy az európai értéket képviselő demokraták vért kívánnak :)

eßemfaßom meg áll 2017.08.27. 11:23:33

@Attilajukkaja: Én is emlékszek rá, hogy amikor még itt demokrácia volt akkor a demokratikus kormányok mindig nagyon figyelembe vették az ellenzék véleményét és beépítették a jogalkotásukba.

Oh wait...

$pi$ 2017.08.27. 11:29:03

@eßemfaßom meg áll: Oh, és mekkora hatástanulmány volt már amikor felrántották az IMF hitelt, csak úgy zörgött. :D

$pi$ 2017.08.27. 11:37:16

@ember100: "és MINDEN hatástanulmány MEGBESZÉLÉS NÉLKÜL a droidok megszavazzák"

Emlékszel a 100 napos programra? Nem tudnád megmondani esetleg, hogy honnan tudom letölteni a hatástanulmányt? Meg a Bajnai féle megszorítások hatástanulmánya is érdekelne. :D

Mondjuk az egyeztetésről annyit, hogy kimondottan eltitkolták mire készülnek, úgyhogy sk egyeztetés nem volt. Bár igaz, a 2004-es lex-CEU kapcsán volt egyeztetés, az igaz. Megbeszélték Gyuri bácsival hogyan szeretné a törvényt. :D

Na mindegy, a lényeg: olyan dolgokat követelsz a mostani kormánytól, ami soha nem volt szokásban. Nem lehet mindenről hatástanulmányt készíteni, nem lehet mindenről mindenkivel egyeztetni. Ez a valóság. A folyamatos "hol az egyeztetés, hol a hatástanulmány" csak kötözködés, semmi más.

n3spr3ss0 2017.08.27. 12:10:20

Ahogy olvasgatom a geci párt rendíthetetlen maradéka mentené a menthetetlent.Égessétek csak magatok.

masada 2017.08.27. 13:29:21

Ugyanmár, az egész színjáték. A Fidesszel nem foglalkoznak Nyugaton annyit mint otthon. Ha Fico baloldali lehet akkor Fidesz maradhat Néppárti.

Proud Mary 2017.08.27. 16:44:40

@Attilajukkaja: én a helyedben nem dobálóznék olyan idegen szavakkal aminek nem tudom a jelentését

Attilajukkaja 2017.08.27. 16:57:20

@Proud Mary:
"nem dobálóznék olyan idegen szavakkal aminek nem tudom a jelentését"
Melyikre gondolsz?

@eßemfaßom meg áll:
"Én is emlékszek rá, hogy amikor még itt demokrácia volt akkor a demokratikus kormányok mindig nagyon figyelembe vették az ellenzék véleményét"
Rosszul emlékszel. De azért sokkal jobb volt a helyzet.

eßemfaßom meg áll 2017.08.27. 21:35:25

@Attilajukkaja: szóval akkor is le volt szarva az ellenzék véleménye csak akkor jódemokratikusan

A következő 20 évben biztos hogy Orbánra szavazok 2017.08.28. 06:08:19

@Attilajukkaja: " Egy valódi demokráciában a kormányzás konszenzusra törekszik, "

Mindenki emlekszik ra, 2006-ban a tomegbe lovetesek, az emberek szemenek kilovese, kezek, labak torese csonkolassa, megbilincselt emberek felholtra rugdosasa, az mind konszenzusos megallapodas alapjan tortent. Az egy szep demokratikus, konszenzusos es persze liberalis vilag volt, nem mint a mostani fasiszta diktatura.
süti beállítások módosítása