B1 blogcsalád



Összehúzzák magukat a nyugati populisták, Macron a jelek szerint nem kívánja látni Orbánt

Szelestey Lajos nemzetközi lapszemléje

2017. augusztus 22. - jdesi
- A következő hónapokban dől el, hogy ki lesz benne az EU kemény magjában, a többieket várja a periféria
- A nacionalizmus végzetesen megfertőzheti az uniót
 - Magyarország a börtönhöz hasonló állapotokat teremtett a két tranzitövezetben, a cél az elrettentés
                          

    Nemzetközi sajtószemle, 2017. augusztus 22.
 
wsj_2.jpg
Wall Street Journal
Újragondolják helyzetüket a nyugat-európai populisták, akik nagy reményeket fűztek Trumphoz, illetve a Brexithez, mármint hogy segítségükkel meg tudják rendíteni az európai vezetést, csakhogy választási vereség, vádaskodás és önmarcangolás lett a sorsuk. Sőt, sok szélsőjobbos most úgy látja, hogy visszafelé sült el a próbálkozás, tehát hogy a bevándorlásra és az identitásra építették stratégiájukat, ugyanakkor elutasították az EU-t, illetve az eurót. Kiderült ugyanis, hogy a választók többsége ugyan sok tekintetben továbbra is elégedetlen az unióval, csak éppen destabilizálódásként érzékelte a brit népszavazás, valamint az amerikai választás eredményét. Merkel és Macron azután kihasználta ezeket az aggályokat. Ráadásul javul a gazdaság állapota is. Ettől persze még a populisták jelentősen megerősödtek, ám hatalmi vágyaik nem teljesültek, és a jelek arra utalnak, hogy túl vannak a csúcson, legalábbis egyelőre. Azonban még továbbra is jelentős tényezők maradnak, noha közben lényegesen nagyobb lett a bizalom Brüsszel iránt. Két hónapja 77 % mondta azt a földrészen, hogy országának bent kell maradnia az EU-ban és csak 18 % támogatta a kilépést.
eu_observer.PNG
EUobserver
A volt cseh külügyi államtitkár szerint a francia elnök holnap azért kezd körutat Kelet-Európában, mert ki akarja puhatolni, hogy az érintett országoknak mennyire fűl még a foguk az unióhoz. Tomas Prouza szerint Marcon célja hármas: elmélyíteni az együttműködést azokkal a kormányokkal, amelyekkel a nyugat még tárgyalni kíván, megvédeni a francia munkaerőpiacot, végül pedig megtudni, hogy ki támogatja az integráció elmélyítését. Az út Romániában kezdődik, Bulgáriában folytatódik, majd Ausztria következik, és ott az államfő találkozik a cseh, illetve szlovák kormányfővel is, mégpedig a problémás Visegrádi csoport keretein kívül. Az egyeztetés nagyban hathat arra, hogy a csehek merrefelé kívánnak haladni. A következő hónapok ugyanis döntőnek ígérkeznek abból a szempontból, hogy ki marad az EU magjában és ki reked kívül. Szlovákia már egyértelműen letette a garast, hogy neki az unió a fontos. A cikk különben egy szóval sem említi azt a korábbi hírt, miszerint Macron hamarosan a V4-ekkel is leülne tárgyalni.
der_standard.jpg
Der Standard
“Az EU betegágyánál” címmel Paul Lendvai arról ír, hogy ismét a nacionalizmus vírusa fenyegeti Európát. Az kétségtelen ugyan, hogy az unió történelmi léptékű sikerprogram, ám a népvándorlás miatt fennáll a veszély, hogy hatalmába keríti a méreg, amely már kétszer is tönkre tette a földrészt.  Részben a szerkezeti hibák, részben a belső, populista-nacionalista áramlatok immár létveszélybe sodorták. A bolgár politológus, Ivan Krasztev már arról ír, hogy igazából a menekülthullám váltotta ki a közösség egyetlen átfogó válságát. Nyomában újraéledt a kelet-nyugati megosztottság, sőt, az már az egész szervezet fennmaradását kérdőjelezi meg. A szakember úgy gondolja, hogy a kelet-európaiak azért tagadják meg a szolidaritást, mert mert veszteseknek érzik magukat. Csalódtak a rendszerváltásban, valamint Brüsszel politikájában. Emellett félnek saját nemzetük dramai zsugorodásától. Ha az EU öngyilkosságot követ el, annak eszköze a legnagyobb valószínűség szerint egy vagy több népszavazás lesz, amelyet a populisták írnak ki. És erősen bizonytalan, hogy az állandó rögtönzés meg tudja-e menteni az uniót.
http://derstandard.at/2000062948693/Am-Krankenbett-der-EU
der_spiegel.jpg
 
Spiegel
Magyarország és Bulgária szögesdróttal-kerítéssel átjárhatatlanná tette a határait, és a Balkánon keresztül valóban egyre kevesebb menekült érkezik. Viszont Romániából új tranzitút lehet, de az eddigiekhez képest alternatívát kínál az embercsempészek számára Albánia, Koszovó és Montenegro is. A román hatóságok az idén háromszor annyi menekültet fogtak el, mint tavaly. Sokan a szerb-román-magyar háromszög felől kerülik meg a magyar határzárat. Aki dél felől jut át az akadályon, azt a legtöbbször elfogják és azonnal kitoloncolják. A két, ún. tranzitövezetben ugyan lehet menedéket kérni, csakhogy nyilvánvalóan az elriasztás céljából mindkét létesítményben börtönhöz hasonlatos állapotok uralkodnak. A WC-t pl. csak felügyelettel lehet igénybe venni. Úgy hogy rengetegen inkább visszatérnek Szerbiába. A belgrádi kormány ugyanakkor rendkívül szigorú menedékpolitikát folytat: tavaly 16 embert fogadott be, az idén pedig mindössze egyet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6912770908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.22. 16:45:07

Várható volt hogy megpróbálják szétrombolni a Visegrádi 4-et.

A Soros csicskák nem tűrik a különvéleményeket.

Szerintem a Cseheknek és Szlovákoknak is több eszük van attól, hogy hagyják magukat, és lefekszenek az EU-s nagyhatalmaknak.

Az a történelem során soha nem jött be eddig, nekik se.

A Lengyelekkel és velünk van közös múltjuk és jövőjük, muszlim honfoglalók nélkül.
Ezt ők is tudják.

BiG74 Bodri 2017.08.22. 16:51:45

@Ballib cenzúrázók réme 25:
Te valamilyen alternatív történelmet tanulhattál.

Sir Galahad 2017.08.22. 17:28:08

Továbbra is az érdekel a leginkább a nyugati politikában, meddig tud hatalmon maradni Macron. Kíváncsi vagyok, a franciák mikor veszik észre, hogy átverték őket, hiszen Macron lényegében ugyanazt a politikát folytatja, mint a bukott szocialisták, csak más cégtábla alatt.

Jakab.gipsz 2017.08.22. 17:52:08

Köszönjük a lapszemlét Lajos, most már sokkal tájékozottabbak vagyunk !

Paul Lendvait pedig nyugtasd meg, (aggodalmaskodik a nacionalizmus erősödése miatt), mi is aggodalmaskodunk az iszlám-államok nacionalizmusa miatt, amit éppen G. Soros importál a demokrácia export helyébe.

Macron úr pedig az európai birodalom álmát felejtse el, néhány birodalmi álmot már túléltünk, ezt a brüsszeli rémálmot is túléljük, hamarabb mint sem gondolnátok.

Nyugi az európai bürokraták fognak megváltozni, nem pedig mi magyarok, ha nem vennétek észre a jó öreg keresztény és ezért felsőbbrendű Európából, nincs hová kilépni.

U.i. Lehet anyázni és kitiltani, politikailag korrekt módon is.

BiG74 Bodri 2017.08.22. 18:07:14

@Jakab.gipsz:
Európa nem azért fejlettebb, mint sok afrikai, vagy közel- keleti régió, mert keresztény.

Evel Knievel 2017.08.22. 18:31:11

Faszfej Macron minek jön Budapestre??? Itt senki nem kíváncsi egy szocialista macskajancsira aki szétbarmolja a saját országát is. Macron mutatói rosszabbak mint Hollande mutatói voltak.. Ki a faszt érdekelnek a franicák egyébként is??? Meg akarja védeni a francia munkaerő piacot?? Mi meg meg akarjuk védeni a kiskereskedői üzleteinket, nyugodtan be lehet zárni az összes Auchant a picsába, rögtön nem lesz munkaerő hiány más ágazatokban.

Evel Knievel 2017.08.22. 18:34:19

@BiG74 Bodri: Vitatkoznék az elméleteddel, mert de, azért. Mert a keresztény kultúrkörben fölnevelt emberek milliói tudnak írni és olvasni, míg ez nem mondható el az iszlám alatt növekedett embermilliókról, nőkről pl akik iskolák közelébe se mehetnek. Indonézia majdnem fele írástudatlan, ahogy Pakisztán, Szaúd-Arábia, Yemen etc etc vagy az Afrikai országok lakosainak nagyobb része.. Szóval de, a kereszténységnek nagyon is sok köze van ahhoz hogy ma Európa a világ legfejlettebb térsége, volt is és lesz is.

egyjózsi 2017.08.22. 18:39:36

Védeni a védhetetlent. Vannak még az "orbánizmushoz" hű hozzászólók, de vajon meddig. Ha a Csehek és a Szlovákok a Macron - vonal /: aki nyilvánvalóan Soros kottájából játszik:/ híveivé válnak, marad a Lengyel, s a Magyar de ez már nem négy. Mi viszont az orosz-török tengelyen Orbán vezetésével elleszünk. Végül is mindkettőt volt időnk megszokni. Ugye ezt akarjátok kedves Orbán-hívők? Vagy mégse? Akkor mi mást? Térjetek már észhez...

BiG74 Bodri 2017.08.22. 18:45:43

@Evel Knievel:
Szerintem azért nem, mert a kereszténység is megérte azokat a stációkat, amikben az iszlám rángatózik éppen. A kereszténység akkor vált elviselhetővé mikor elveszítette kötelező jellegét és leválasztották a hatalomról. Az iszlám még nem tart itt, van kb 4-500 év lemaradása. Ahol mi most tartunk, azt nem a kereszténységnek köszönhetjük, ahol ők tartanak éppen, azt viszont az iszlámnak.

Janossz 2017.08.22. 18:47:51

@Ballib cenzúrázók réme 25:
"Szerintem a Cseheknek és Szlovákoknak is több eszük van attól, hogy hagyják magukat, és lefekszenek az EU-s nagyhatalmaknak.

Az a történelem során soha nem jött be eddig, nekik se."

Trianonról meg nem is hallottál még. Bejött nekik (is).

Jakab.gipsz 2017.08.22. 18:55:50

@BiG74 Bodri: Tetszetős érvelés, csakhogy hamis és téves.

A fehér és keresztény felsőbb-rendűség, egy reményteli világ látásmód eredménye, ezen a látásmódon, még minden kreált ideológia még csak rontott, és megrontotta.

Ne kapkodd el a viszont választ, gondold át.

BiG74 Bodri 2017.08.22. 19:11:55

@Jakab.gipsz:
Nem gondolom, hogy a kereszténységnek nem volt formáló szerepe a jelenlegi keresztény Eu kialakulásában. Badarság lenne ilyet állítani, de tény, hogy a vallás akkor került a helyére, mikor végre ismét az egyént kereshette meg, ajánlhatott valami többet, melyet az egyén elfogadhatott, vagy nem. De az elfogadás esetén az életét és döntéseit alakíthatta, ezáltal tud a kerestény értékrend hitelesen megnyilvánulni, nem hatalmi tényezőként, mégis kultúránk súlyozott részeként. Az iszlám hatalmi tényező, a területein a vallás határoz meg mindent, ilyen volt nálunk is, csak régen, mondhatni akkor és ott amikor kellett.

Janossz 2017.08.22. 19:19:49

@Jakab.gipsz: Te felsőbbrendű lény, a külön- és egybeírás, meg a vessző használata még mindig nem az igazi...
Nem lenne jobb, ha hazádban hirdetnéd a felsőbbrendűséged? Az anyanyelveden.

2017.08.22. 19:22:40

@Ballib cenzúrázók réme 25: " a Cseheknek és Szlovákoknak"

Írni mikor tanulsz meg végre, Orbán-csicska?

@Sir Galahad: "az érdekel a leginkább a nyugati politikában"

Ne már... egy Orbán-tálibot mióta érdekli a nyugati politika? Nem éred be a Viktorod illiberális hányásával? Személyiség zavaraid vannak, ha a libsi blogok mellett még a nyugati politika is érdekel. Ha legalább értenél hozzá...

2017.08.22. 19:27:01

@Jakab.gipsz: "most már sokkal tájékozottabbak vagyunk !"

Ja, hogy te most többen vagy...

Észak nem felejt! 2017.08.22. 20:06:22

@Ballib cenzúrázók réme 25: Elősször a csehek dobbantanak. 1867-et máig nem bocsájtották meg, és picit le is néznek (náluk a buta ember megnevezése "ty madar - te magyar). Velük mennek a szlovákok, mégiscsak hozzájuk állnak legközelebb. És a lengyeleknek meg, bármilyen is most a kormányuk, Oroszország sosem lessz alternatíva.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.22. 20:19:43

"A nacionalizmus végzetesen megfertőzheti az uniót"

Azaz megfertőzi az a hazafias érzés, emocionális attitűd, amelyet az emberek a falujuk, városuk, megyéjük, országuk iránt éreznek, melyet maguk alakítanak, formálnak a saját igényeik szerint kultúrával, élettel és nemzeti identitással töltenek meg.

Ha ez az uniónak fertőzés, akkor bizonytalan a jövője!

Észak nem felejt! 2017.08.22. 20:22:33

@Evel Knievel: Hogy Európában mindenki írni olvasni tud, nem a kereszténységnek, hanem a felvilágosodásnak köszönheted. Amit ugye a papok elleneztek a legjobban.

Rafael Balázs 2017.08.22. 20:58:08

Istenem... 1. Macron nem jön Pestre, 2. aki Csehet, Szlovákot, Magyart írt, az más galádságra is képes.

BiG74 Bodri 2017.08.22. 21:02:56

@atomic power 1986DucaDuca:
Fingod nincs a nacionalizmus negatív oldalairól, mi?

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.22. 21:53:20

Eljön meg a pillanat, ahogy Orbán dülledő erekkel kiakiabálja hogy Soros meg Gyurcsany akarta Magyarországot az unióból kiléptetni. De ő megvédte az uniós tagságunkat.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.22. 21:59:45

@atomic power 1986DucaDuca: Ezzel a hazafias érzéssel irtották egymást évszázadokig európában is. Van aki ezen felül tud emelkedni és vannak az agyhalottak akik visszasírják ezeket az időket.

Nyers Fa 2017.08.22. 22:04:29

@Evel Knievel: valamit félreolvastál. Macron nem jön Budapestre, ahogy Merkel és Trump sem jön. Viszont jön Putyin, többször is.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.22. 22:05:36

@Jakab.gipsz: Ha a papokon múlt volna, most te is földtúró paraszt lennél. De most meg fartúró paraszt vagy. Az igény megmaradt, hogy gazdád legyen.

Europa akkor emelkedett fel, amikor az egyházat leválasztották az államról.
A kereszténység mindig is a fejlődés gátja volt, demagógiával butítottak a népet. Most sincs másképp a narancs uralomban.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.22. 22:48:52

@Orbán Hazaáruló Viktor:

A toleráns nacionalizmusról írtam, nem a sovinizmusról.

Haveravera 2017.08.22. 22:51:22

@Sir Galahad: A franciáknál már nemzeti tradíció, hogy a választásokat követő napon megbánják a döntést.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.08.22. 22:56:28

A vak is láthatja, hogy ezt a Makaront is a Soros pénzeli. Ez felháborító!!!

:-)

Az EREDETI 2017.08.22. 23:04:40

Miért van az, hogy a indexen/blog.hu-n lelhető fel a legtöbb, legelvakultabbb fideszseggnyalókázó paréj?

morpho 2017.08.22. 23:13:58

@Az EREDETI: Gondolom itt a legjobb a társaság :)

Az EREDETI 2017.08.22. 23:14:28

@Jakab.gipsz: neked kellett volna átgondolni, hogy valójában mit is akarsz írni, mert ez egy értelmezhetetlen katyvasz lett.

ben2 2017.08.22. 23:25:19

@Orbán Hazaáruló Viktor:

Európa akkor emelkedett fel, amikor gyarmatbirodalmat épített és meggazdagodott belőle. A nyugat meg azért tart előrébb, mert nem szállta meg és zsigerelte ki egy idegen hatalom, mint a keleti blokkot. A többi rizsa.
Sem a kereszténység szerepét, sem a felvilágosodást nem kell túldimenzionálni, az értemiségi fingreszelésnek sosem volt lényegi ráhatása a gazdasági fejlődésre, ahogy most sincs.

Az EREDETI 2017.08.22. 23:26:05

@Jakab.gipsz: "..., amit éppen G. Soros importál a demokrácia export helyébe. "
Erre milyen bizonyítékod van? Kíváncsivá teszel. Mond meg nekünk is!
Csak azt ne mond, hogy mert a ráncos cipóképű rezsibiztos is aszonta

vNHM 2017.08.23. 03:26:17

Konkretan, ki a fasz ez a makaroni?

2017.08.23. 06:57:41

Macron támogatja az integráció elmélyítését, de közben megvédené a francia munkaerőpiacot (főleg a lengyelektől). Ezt hogy gondolja? Milyen integráció az, ahol fel kell adni szuverenitást a kelet-európaiaknak, de közben kidobják őket a nyugati munkaerőpiacról? Ez inkább francia erőpolitika, ultranacionalizmus, diktátum. Az EU egyetlen kézzelfogható előnye az átlag románnak, szlováknak, lengyelnek az, hogy mehet nyugatra dolgozni.

A migriválság pont azért idézte elő az EU válságát, mert az EU nem egy migrifelvevő hivataln lett kitalálva, nincs joga elosztani migriket sehova. Az egyetlen ország, ami megfelelően, jogszerűen és hatékonyan kezelte a migrikérdést, az Magyarország volt.

Lehet ajvékolni, hogy jaj, drótkerítés, de ha nem lett volna drótkerítés a magyar határon, akkor az osztrákok és németek zárják le a belső határokat, ami az EU jogot sérti. Tehát az egyetlen jogszerű, szakszerű védvonal a schengeni határ.

Tessék megnézni Olaszországot. Nyitva hagyták a déli határaikat, erre elözönlötték őket a négerek. Most kamilláznak meg fogadkoznak, hogy több hajót nem engednek a partjaikhoz. 2 évvel azután, hogy Magyarország példát mutatott, hogy rövid úton hatékonyan megoldható a kérdés. De az olasz miniszterelnök akkor csak köpködni tudott a magyarokra.

Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a migrik nem menekültek. Egyszerűen potyautasok akarnak lenni egy jóléti államokból álló EU-ban, hisz a saját kultúrájuk egy nagy foshalmazt eredményezett.

bloggerbendu 2017.08.23. 07:29:22

Ha tetszik, ha nem - nekem speciel tetszik - nem a csicska, fafejű nyugat-európai népséghez tartoznak az itt élő nemzetek. Az Eu egy gazdasági közösség - mindössze arra, hogy egyszerűbb legyen a kereskedelem. A szocialista demagóg ideológiájával meg menjen a francba. Ki az a makrón?

bloggerbendu 2017.08.23. 07:33:10

Abból meg igen-igen kezd elegem lenni, hogy a kultúrmaexistáknak azt jelenti a közteherviselés, hogy én dolgozok, - szeretném élvezni a munkám eredményét - közben a milliós lumpen réteg az adómból habzsidőzsizik. Az én pénzemből más nem eszik.

apro_marosan_petergabor 2017.08.23. 07:35:57

Libero lapszemle... Lendvai(volt AVH ügynök)... Macron - igen, Macronnal eléggé mellé nyúltak a francia választók, s lassan rá is jönnek erre...

Sexual Harassment Panda 2017.08.23. 07:40:30

@Orbán Hazaáruló Viktor: "Europa akkor emelkedett fel, amikor az egyházat leválasztották az államról. 
A kereszténység mindig is a fejlődés gátja volt, demagógiával butítottak a népet. Most sincs másképp a narancs uralomban."

Én meg már azt hittem hogy azért, mert végig rabolták és gyilkolták a világot, "gyarmatosítás" néven.

chrisred 2017.08.23. 07:41:05

@atomic power 1986DucaDuca: A patriotizmus (hazafiság) és a nacionalizmus közti különbséget illene ismerni. Az utóbbi politikai fogalom.

chrisred 2017.08.23. 07:42:30

@Sexual Harassment Panda: Az már a társadalmi-technikai fejlettség kiaknázása volt. Nem ok, hanem következmény.

Sexual Harassment Panda 2017.08.23. 07:44:28

@Orbán Hazaáruló Viktor: "A kereszténység mindig is a fejlődés gátja volt, demagógiával butítottak a népet. "

Az iszlamista milliók betelepítése viszont majd biztos jót tesz Európának.

Sexual Harassment Panda 2017.08.23. 07:49:59

@chrisred: szóval a nyugati bezzegországok 2 turnusban leigázták a fél világot, tízmilliókat kiírtottak, és most osztják az észt emberi jogokból.

chrisred 2017.08.23. 08:50:01

@Sexual Harassment Panda: Hát igen, ez így történt. És az egészben a legrosszabb, hogy még így is minden alapjuk megvan arra, hogy kioktassák a világ többi részét, például Kelet-Európát az emberi jogokról. Ez mindent elmond arról, hogy errefelé mi folyt az elmúlt pár évszázadban, és mi folyik még mindig.

Sexual Harassment Panda 2017.08.23. 08:52:41

@chrisred: milyen alapjuk?? Ne viccelj már.
Szolgalelkű fasz vagy

Ranó Matyi 2017.08.23. 08:54:26

Mink jobbódaliak mind tudjuk, hogy Soros, a tévéből. Mert mi onnan tájékozódunk, és mindent elhiszünk. Akkor vagyunk igazi megmondók ha beletesszük szóösszertételekbe is, pl. Soros-csicskák, Soros bérenc, Soros kotta. Mink belátunk a kártyák mögé, mert mink a TV1-ET NÉZZÜK!

chrisred 2017.08.23. 09:07:14

@Sexual Harassment Panda: Nem, csak tudok gondolkodni. Nálam a szolgalelkű fasz kategóriájába az tartozik, akinek a számára az aktuális hatalom propagandáján kívül más közélettel kapcsolatos gondolat az eszébe se jut.

chrisred 2017.08.23. 09:12:09

@Ranó Matyi: migránsorospolkorrektbrüsszel

n3spr3ss0 2017.08.23. 09:21:13

Inkább egy millió Macron, mint egy Orbán. A francia egy gondolkodó kultúrlény.

torró 2017.08.23. 09:44:06

Az internacionálét még tudjátok? Mert csak az a fasza gyerek aki nem nemzet érzelmű, hanem internacionalista. Orbán addig volt fasza srác amíg a szadesz szárnyat erősítette,de amint rájött, hogy vakvágány,mint az ki is derült, Azonnal ellenséget üvöltöttek meg mindent amivel becsmérelni lehet.Érdekes, hogy akik azelőtt vehemensen szidták a kizsákmányoló kapitalista hatalmakat, most ők a legnagyobb seggnyalói. Igen, most jön az, hogy Orbán is köpönyeget fordított. Igen! Csak most már ő is belátja, hogy kereskedni muszáj. Az Oroszok venni is akarnak tőlünk, nem csak eladni. A migráns ügy meg még nem lejátszott meccs. Lesz ott még probléma bőven..

élveteg 2017.08.23. 09:45:00

@chrisred: Arra felé mi folyt itt olvashat egy szép példát

tortenelemportal.hu/2015/02/belga-kiraly-kongoi-remuralma/

Úgyhogy például ezeknek aztán semmiféle joguk nincsen hogy kioktassanak bárkit is a világon Esetleg fel tudna mutatni a kérdéses időszakban nálunk vagy bárhol Kelet Európában ehhez hasonló gyalázatosságot ? Nem hiszem

chrisred 2017.08.23. 09:53:54

@élveteg: Egyetértünk, Lipótnak azok után, amit a magánbirtokán művelt, semmi alapja nincs, hogy másokat kioktasson. De ezt az összes illibsi hatalomgyakorlóra ki lehet terjeszteni.

Hari Seldon 2 2017.08.23. 10:11:25

@ben2:
Kicsit forditva ulsz a lovon. Nyugat Europa azert tudott gyarmatbirodalmat epiteni, mert mar akkor volt eleg tokeje hozza. - Mar az elejen.
Tudod a hajoepites eleg koltseges dolog. Arra hol volt penz? - Ja, az mar magatol lett.
A 16-ik szazatol kezdve beindult a BELSO kereskedelem. Aztan megteremtodott az anyagi lehetoseg arra, hogy elkezdhetek hajokat / flottakat kiepiteni.
Peldakent a 16-17-ik szazadi mogul birodalomban nagysagrandekkel nagyobb vagyonok halomozodtak fel egyes embereknel. Viszont nem egyenletesen oszlott el a sok ember kozott. - Nem is indult be a belso kereskedelem. Kovetkezmeny: eloszor feloszotottak maguk kozott az angook es a franciak, majd a franciakat kiszoritottak.
Tehat elso lepesben BERUHAZTAK a nyugati orszagok a gyarmatszerzesbe, aztan lett gyarmatuk. Ahova azutan KIHALYEZTEK toket (epitettek kikotoket, utakat), hogy gaz modon "ki tudjak rabolni". Ekkor nyertek rajta? Feltetlenul. DE; Jobban jart a bantu, aki a bananjat eladta a kizsakmanyolo fehernek? - Persze, hiszen a bananjanak eddig sem volt piaca. Alig kaptt erte ket liter kecsketejet. - Megjelent a feherember. - Piaci igenyt teremtett a termekenek. Nagyobb volt a kereslet. Valamivel tobbet kapott.

Ja, azt termeszetesen NEM allitom, hogy ebben a fazisban a feher ember nem elt volna vissza a gazdasagi folenyevel. Persze hogy visszaelt. - De ez igy van most is.
Az erosebb orszag visszael most is. - Meg lehet nezni, hogy az UK hogy pattan le folyamatosan az EU-rol. Ugyangy az EU nelkul mi (Fr) vagy barmelyik EU allam pattanna le monjuk Kinarol. Igy is erosen kell vedeni a poziciokat.

Hari Seldon 2 2017.08.23. 10:18:46

@élveteg:
Aha, ugy 44 tavaszan kb.
A nemetek alig birtak fogadni a sok tehervontatot.
Olyan hatekonysaggal vegeztek a helyi erok az munkat, ami a szervezeshez szokott nemeteket is meglepte.

Hari Seldon 2 2017.08.23. 10:27:36

@élveteg:
Ez egyebkent tenyleg nagyon elitelendo. De azt tudni kell, hogy ezt az angolok nagy erosen feltupiroztak. Egy akkora kiterjedesu teroleten akkor ilyen szepen feltartak a sok gaztettet? Akkriban az volt a helyzet, hogy a nagyhatalmak a berlini konferencia utan kicsit pofara estek, mert a belga kiraly kezebe kerult ez a nagy terlulet. Es fel akartak osztani maguk kozott az angolok franciak es a nemetek. Ezert elkezdtek a emberi jogi propagandat. - Itt is az erosebb kutya el szexualis eletet elv van. - Ismeros? Ugyanez van MOST is: az amerikaiak emberi jogokat kivanjak vedeni. - Nincs uj a nap alatt. Aztan atvette a gyarmatot a belga allam.

Masreszt erdekes azt latni, hogy pont azok szeretik ezt a belga kongot felhozni, akik legjobban agalnak a bantu menekultek ellen, hogy "ide aztan ne jojjon a csocselek" - Ha most csocselek, akkor miert moralizal az "akkori amerikai (angol) propagandan"?

Sexual Harassment Panda 2017.08.23. 10:52:03

@Hari Seldon 2: talán van árnyalatnyi különbség, hogy ne költözzön ide fél Afrika, vagy hogy 10milliókat írtsunk ki?

chrisred 2017.08.23. 11:11:34

@Sexual Harassment Panda: Nem különbség, hanem összefüggés. Ha az európai jóléti társadalmak az őseik véréből, verítékéből és kincseiből keletkeztek, akkor kinek van erkölcsi joga megtiltani, hogy ők is kivegyék a részüket belőle?

konrada 2017.08.23. 11:29:14

@chrisred:
Jogos moralizálás.
...mint ahogyan annak ellenkezője is: a magát kizsákmányoltnak érzőnek kinek van erkölcsi joga megtiltani, hogy próbáljon tenni a kizsákmányolása ellen az érdekei megvédésével is?

Hari Seldon 2 2017.08.23. 11:29:31

@Sexual Harassment Panda:
10 millio ember nem is elt akkor Congoban. - Talan ha 1-2 millio ember tudott eltartani /elt az akkor itermelesi korulmenyek es egeszsegi viszonyok kozott az a terultet. - Ergo a nepirtas - ami, nem tagadhato, es nem is tagadom, valoban megtortent - nagysagrendileg el van tulozva. - Lasd: emberi jogokert aggodo amerikaiak a kozel keleten.
Cinikus hozzafuzni valo, ha valoban akkora merteku lett volna az akkori nepirtas, akkor MOST nem kene aggodni a fel afrika miatt. - Merthogy alig lennenek negerek.
Tovabba, ezek az esetek, az akkori kozlkedesi es elerhetosegi lehetosegekbol kifolyolag csak relative kis tetuletet erinthettek a 2.3 millio negyzetkilometerbol.

Akkoriban - ahogy akar most is - hatalmas tersegek elerhetetlenek voltak. - Ez azt jelenti, hogy a kegyetlenkedesek - amit meg egyszer modom, elfogadhatatlan - csak kis part menti es az akkori logisztikaval viszonylagosan elerheto teruletekre vonatkozhatott.

Az akkori angol propaganda, pedig felnagyitotta ezt (ahogy mint ismetlem a mai amerikai propaganda az olaj ugyeben) hogy a katangai rezbanyakat megszerezze.

Ahol / amikor mar mukodott a logisztika ott valoban sikerult teljes nepeket kiirtani akar Europaban is, mint jeleztem.

Hari Seldon 2 2017.08.23. 11:45:27

@konrada:
Az megint egy masik kerdes, hogy ki erzi magat kizsakmanyolva? - Ilyen alapon mindenki. Pl a magyarok akik nem kapnak annyit a munajukert mint 300 km-el nyugatabbra szinten ezt erzik. - De valyon, ha nem lenne "kizsakmanyolva a Mercedes gyarban", akkor azzal jobban jarna? Mehetne napszamosak Maszaros-birtokra.
Ugyanez volt a 19-ik szazadban Afrikaban: a feher olcson vette meg a banant, es nagy haszonnal eladta a nyugati pacokon. De vajon, ha nem veszi meg a kizsakmanyolo feher a banant, akkor a szegeny bantu mit csinal vele? - Ha nincs ra kereslet, meg akkora erteke sem lett volna a bananjanak (csak egy hulye pelda a banannal, irhattam volna mast is) - Tovabbra csontkessel harcolt volna az oroszlannal, de igy akkor tudott venni fem kest Azzal tobb eselye volt.
- Szoval nem olyan egyszeru ez a gyarmatositasi mese, ahogy nehany szoban elitezik egyesek.

Tovabba: ahhoz hogy "ki lehessen zsakmanyolni" ahhoz eloszor, mint irtam, fel kellett epiteni egy infrastrukturat - Ez micsoda erdekesseg: Penzbe kerul, Elso bekerulesi koltseget ki allja? - A vallakozo, aki a penzet kockaztatja. Ha elsullyed a hajo a rakomannyal csodbe megy - Nem neki jar a szabadkereskedelembol a legnagyobb haszon?
gyarmatok kifosztasa - a 40 evig nyomatott kommunista propaganda tovabbelese. Es baloldali okoskodok bolcselkedese, legalabbis itt felenk.

chrisred 2017.08.23. 11:48:04

@konrada: "A magát kizsákmányoltnak érző": ez erősen a melegjogi aktivisták vezérgondolata, vagyis ha valaki jogfosztottnak érzi magát, akkor már annak is kell tekinteni. Természetesen az összes társadalmi érdekcsoportnak esélyt kell adni, hogy az érdekeit kinyilváníthassa, igényt nyújthasson az érdekében a közösség felé stb. De alapvető igazság, ha valakinek adunk valamit, azt valószínűleg másoktól kell elvenni. Ezért a különböző érdekeket súlyozni kell, értékelni, összhangba hozni és konszenzust teremteni köztük. Ez a politika feladata lenne, csak a magyar politikusok erre alkalmatlanok.

Leooo 2017.08.23. 11:49:46

@Evel Knievel: Majd, ha itt lesz a Macron, akkor azt el lehet hinni. Csak ugye a bejelentés óta sok víz lefolyt a Dunán, és képes lehet egy finom franciás oldalmozdulatra is, amikor nem jön Bécsnél közelebb, s a cseh és szlovák partnerével is ott fog tárgyalni. Majd látjuk, ahogy a közmondás tartja:" hasznosabb dolog idejében érkezni a vacsorához, mint meghívást kapni rá!" . Minden türhő ezt szokta gyakorolni...

Sexual Harassment Panda 2017.08.23. 12:17:13

@Hari Seldon 2: igazad van, csak pár milliócska halt meg, amúgyis meleg volt, meg sok szúnyog, a sok gyerek ráadásul csaj nyűg, jobb is hogy meghaltak.

konrada 2017.08.23. 12:24:52

@Hari Seldon 2:
Pont erről írtam: ahogyan erkölcsi fölényként éli meg a befektető azt, hogy övé a haszon túlnyomó része, úgy érezheti azt a másik oldal is, hogy az ő munkájuk, nyersananyag forrásai nélkül nem volna haszon, így igazságosabban kéne azt szétosztani.

...s persze ez valóban baloldali gondolat, de hát enélkül nem volnának olyan jóléti társadalmak sem nyugaton, mert ezt azokban az országokban a saját érdekeiket védő "kizsákmányoltak" harcolták ki.

... az is igaz persze, hogy ennek egy hosszú - sokszor persze egymás kölcsönös zsarolásával végig vitt - alkunak kell lenni. ...mert ha ez forradalmi jellegű, úgy mindenki bukni fog.
De a lényeg, egyik se az erkölcsi fölény oldaláról akarja ezt elintézni, mert az erkölcs megfoghatatlan dolog. Attól még nem lesz erkölcsös hozzáállás az, hogy mindent megtehet, mert gazdasági fölényben van...

Hari Seldon 2 2017.08.23. 12:32:59

@konrada:
"Attól még nem lesz erkölcsös hozzáállás az, hogy mindent megtehet, mert gazdasági fölényben van..."
Ebbe tokre igazad van. De attol meg a realitas az, hogy az ersebb probal "kicsit jobban jarni". Amig a merteke nem aranytalan, addig meg ertheto. - Es itt elrtunk a lnagy kerdeshez: kinek mi az aranytalan? - Ettol fuggetlenul egyetertek az elvvel, hogy termeszetesen torekedni kell az igazsagos(abb) elosztasra.

konrada 2017.08.23. 12:34:10

@chrisred:
...no azt azért nem gondoltam rólad, hogy nagy egyenlőség-páritként: migránsok szószólója, alapfizetés és a sávos adó legfőbb propagálójaként homofób vagy.;))

...egyébként meg: nem is írtam azt, hogy önbevallásra kell valamit annak tekinteni, amit mond.
De azt igen, hogy meg kell hallgatni, tudni kell miért mondja. ...ha azért, mert férfi külsőjegyekkel nem mehet be a női mosdóba, az is egy szempont,
...vagy azért, mert ugyanolyan gyárban ugyanolyan gyártósoron-gépeken ugyanannyi munkáért, ugyanolyan termék előállításáért 1/3 annyi fizetést kap, miközben ugyanolyan életminőséghez legalább 4/5 pénz volna szükséges, akkor tán máris másként nézünk arra, melyiket látjuk nagyobb kizsákmányolásnak...

chrisred 2017.08.23. 13:21:29

@konrada: Nem vagyok a migránsok szószólója, többször leírtam, hogy személy szerint egyet se akarok, aki kényszerűségből kénytelen elhagyni a hazáját, se ki, se be. Csak elismerem, hogy egy jogállamban nekik is vannak jogaik. Homofóbnak se érzem magam attól, hogy a csoportérdekeiket nem tekintem abszolút társadalmi elvárásnak.

Az egykulcsos adózás és a bérből-fizetésből élő emberek jogi-anyagi kiszolgáltatottsága között pedig végképp egyenes összefüggést látok.

n3spr3ss0 2017.08.23. 13:40:22

@Ballib cenzúrázók réme 25: Mondj már egy értelmes valakit, aki nem szarja le a visegrádi bohócokat?

VT Man 2017.08.23. 13:46:59

@chrisred:
"Az egykulcsos adózás és a bérből-fizetésből élő emberek jogi-anyagi kiszolgáltatottsága között pedig végképp egyenes összefüggést látok."

Le lehetne mar szallni errol az egykulcsos adozasrol.

Ingatlant berbeadni nagyon kedvezoen lehet, mert jovore mar csak a 15% SZJA-t kell utana megfizetni.

De neked ez nem tetszik, lenne inkabb 30-40% ado, es ujra minden feketen?

Mit er a magas ado, ha nem lehet beszedni?

VT Man 2017.08.23. 13:49:22

@Hari Seldon 2:
"A nemetek alig birtak fogadni a sok tehervontatot. "

Hat igen, a bunos magyarok, csak raktak, raktak a tehervonatokat, a szegeny artatlan nemetek meg emiatt nem tudtak mit tenni, ki kellett nyirjak tomegesen az embereket, mert nem volt hova tenni. Persze, hogy ez a magyarok hibaja.

Csak igy tortenhetett.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.23. 13:50:17

@chrisred:

"A patriotizmus (hazafiság) és a nacionalizmus közti különbséget illene ismerni. Az utóbbi politikai fogalom."

Nem tudok elképzelni hazafiságot" józan" nacionalizmus nélkül, amely nem ártalmas más népekre, amely nem jelenti más népek gyűlöletét, nem jelent faji előítéletet, azaz nem soviniszta.

Fordítva is igaz: az "egészséges" nacionalizmus törvényszerűen magában foglalja a hazafiság attitűdjét, akkor is, ha az előbbi politikai fogalom, míg az utóbbi erkölcsi nézet.

A két dolog nem választható el egymástól véleményem szerint.

A baj ott van, hogy a "józan" nacionalizmust sokan összemossák a sovinizmussal.

Proud Mary 2017.08.23. 14:48:15

@chrisred: tehát úgy voltak fejlettek, h valójában a kereszténység elnyomta. köszönjük emese.

konrada 2017.08.23. 14:57:09

...ja és hogy a témához is hozzászóljak:
Inkább hanyagljon egy francia államfő egy magyar miniszterelnököt, mint hogy Becsület-rendet adjon neki, mert ez utóbbiból nem igazán jöttünk jól ki...

(Lásd: hosszú ideig leállított atomerőműblokk, Alstrom, Suez.., Sodexo...)

Segna 2017.08.23. 15:15:41

@Az EREDETI: "Miért van az, hogy a indexen/blog.hu-n lelhető fel a legtöbb, legelvakultabbb fideszseggnyalókázó paréj?"
Ezen már én is tűnődtem... szerintem
a.) fizetnek nekik,
b.) kényszeres megfelelési vágyból önként gyalázkodnak, mert azt hiszik hogy valaki(k) valahol ezt számontartják, és valamikor, valahol ez számítani fog. (Felveszik a hülye gyerekét az "elit iskolába" az ő érdemeire való tekintettel, helye lesz a Kútvölgyiben amikor kifakad az aranyere mittomén..)
ezt a dézsát már láttuk valahol.. ill. valamikor.. Bakker, nem ez ez a létező szocializmus rendszere?!

Segna 2017.08.23. 15:21:37

@atomic power 1986DucaDuca: "A baj ott van, hogy a "józan" nacionalizmust sokan összemossák a sovinizmussal. "
Józan nacionalizmus? Ez egy oximoron! A nacionalizmus egy emocionális attitűd (izé, érzelmi megközelítése egy dolognak) tehát eleve nem racionális, nem észbeli, vagyis józan megfontolás.
A nacionalizmus, egy pozitív érzelmi hozzáállás (de ettől még értelmetlen, adott esetben káros válaszreakciókat adó attitűd) míg a sovinízmus, ugyanabból az okokból fakadó negatív hozzáállás (értelmetlen, vagyis nem észérvekkel okolható, minden esetben káros válaszreakciókat adó attitűd.)

chrisred 2017.08.23. 15:37:22

@atomic power 1986DucaDuca: A hazafiság személyes attitűd, a nacionalizmus politikai viselkedésforma. Hogy mi egészséges és mi nem, az mindig az adott kulturális és társadalmi környezet dönti el. A franciák és a németek egészségesnek tartották majdnem egy évszázadon hullahegyeket felhalmozni az elzász-lotharingiai bányákért.

chrisred 2017.08.23. 15:38:43

@Proud Mary: ? Ez mellécsúszhatott, a kereszténység szóba se került.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.23. 16:14:23

@Segna:

Oximorn a "józan sovinizmus".
A nacionalizmust a szélsőjobboldal járatta le és ez máig tart.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.23. 16:19:17

@chrisred:

Elzász-Lotharingia jórészt frankok által lakott terület. A frankokat a németek és a franciák is elődeiknek tartják.

Segna 2017.08.23. 16:35:05

@atomic power 1986DucaDuca: "Oximorn a "józan sovinizmus".
A nacionalizmust a szélsőjobboldal járatta le és ez máig tart. "

OXIMORON,, ha már és egyáltalán... keresd ki a (tőled) idegen szavak szótárában
Én a józan nacionalizmus írtam oximoronnak, csak a pontosság végett.

és végül NEM, a sovinizmust nem kellett senkinek sem lejáratnia, az önmagában egy gáz érzület. A fanatizmus, akár vallási (lsd. fundamentalista keresztények és dzsihádista muszlimok) akár faji (lsd. Ku-klux-klán, vagy a cigány gyűlölők) akár sport indíttatású (B közép egyéb ultrák) vagy akár Hello Kittyi imádat jóra nem vezet, azt még csírájában el kell fojtani, fel kell nyitni a vele kacérkodók szemét, mert a jóravaló (általában fiatal és tapasztalatlan és tanulatlan tizenéves egyszer csak ott találja magát mint inkvizítor, mint tömegbehajtó terrorista, vagy a Duna partján üres cipők mellett. (És, nem, nem menti fel, hogy az Erdélyben, a Délvidéken ellenünk mások mit követtek el...)

Helyetted a házid, csak gyorsban: SOVINIZMUS: A nacionalizmus szélsőséges, agresszív formája, amely valamely nemzet, népcsoport felsőbbrendűségét hirdeti, valamely nemzet számára kiváltságos jogokat követel, ellenséges érzületeket és gyűlöletet táplál más nemzetekkel szemben, azok üldözésére, leigázására, alávetésére uszít.
Read more: www.kislexikon.hu/sovinizmus_a.html#ixzz4qaYQnUms
Ez meg a Wikiről: egy politikai ideológia, ami alatt általában a hazafiság fanatikus megnyilvánulását értik, a haza vagy nemzet elvakult imádatát, kritika nélküli csodálatát tükröző, annak felsőbbrendűségét hirdető nézeteket.

Segna 2017.08.23. 16:42:14

@atomic power 1986DucaDuca: "Elzász-Lotharingia jórészt frankok által lakott terület. A frankokat a németek és a franciák is elődeiknek tartják."
Megint csúsztatsz! Frankok által lakott (?)
EGYKOR. A források szerint, a frankok által lakott.
Ez olyan, mintha azt mondanád, Magyarország pannonok által lakott, akiket az itt élők elődeiknek tekintenek. (oké sántít) de kb. annyi köze van a mai Elzász és Lotharingia lakóinak a frankokhoz, mint a dunántúliaknak a pannonokhoz.
A frankokat a franciák tartják az elődeiknek, nekik valójában nem sok közük volt hozzájuk, csak így akarnak kontinuitást teremteni a Frank birodalom és Francia királyság között. A frankok, ha jól emlékszem valahonnan Frízland felől érkező germán törzs volt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.23. 17:22:44

@Sir Galahad:

Micron rosszabb. A szocik legalább időnként próbáltak valami balosat tenni, míg Micron nyíltan a nagytőke nyílt diktatúráját akarja megvalósítani.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.23. 17:24:47

@egyjózsi:

A régió sose lesz a Micron-vonal híve, ne áltasd magadat.

Ami pedig az oroszokat, láthatóan ez semmilyen gondot nem okoz: az agresszívan oroszellenes Lengyelország kíválóan együtt tud működni az oroszellenességet elutasító másik 3 visegrádi országgal. mert a közös ellenség elleni harc a fontosabb.

chrisred 2017.08.23. 17:32:00

@atomic power 1986DucaDuca: Igen, és a frank birodalom a verduni szerződéssel három részre szakadt, létrejött a keleti és a nyugati frank királyság (ezekből lett Németország és Franciaország), míg a köztük lévő rész a császári címmel Lotharnak jutott, akiről Lotaringia a nevét kapta. A történelmi lecke semmiben nem igazolja az ezer évvel későbbi nemzetállamok politikai ambícióit.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.23. 17:38:15

@Sexual Harassment Panda: "Én meg már azt hittem hogy azért, mert végig rabolták és gyilkolták a világot, "gyarmatosítás" néven."

Nem zárja ki egymást.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.23. 17:38:48

@Sexual Harassment Panda: "Az iszlamista milliók betelepítése viszont majd biztos jót tesz Európának."

Nem állítottam ilyet.

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.23. 17:46:23

@Segna:

"Én a józan nacionalizmus írtam oximoronnak, csak a pontosság végett."

Nem értettem félre. Én csak a "józan sovinizmust" tartom oximoronnak.

"és végül NEM, a sovinizmust nem kellett senkinek sem lejáratnia, az önmagában egy gáz érzület."

A nacionalizmust járatták le, nem a sovinizmust. Egyetértek vele, hogy ez önmagát járatta le. A sovinizmus bűneivel, veszélyességével egyetértek, anélkül is, hogy ezt hosszabban taglalod. Úgy írsz, mintha én a sovinizmusról bármi jót állítottam volna.

"SOVINIZMUS: A nacionalizmus szélsőséges, agresszív formája......."

Ha a nacionalizmus egy politikai nézetrendszer, akkor annak, mint minden ideológiának lehet szélsőséges elhajlása. Ezért vannak szélsőbaloldali, baloldali és balközép pártok, vagy jobbközép és szélsőjobboldali pártok. A nacionalizmusnak is van egy elfogadható, mérsékelt változata.

Janossz 2017.08.23. 18:11:50

@atomic power 1986DucaDuca: A józan soviniszta általad is értelmezhető megtestesülése a szűz kurva. Így érted?

atomic power 1986DucaDuca 2017.08.23. 18:55:55

@Janossz: Nincs józan soviniszta. Ha ennek ellenkezőjét értetted ki abból, amit írtam ,akkor a szövegértéssel van baj.

Janossz 2017.08.23. 19:33:28

@atomic power 1986DucaDuca: Szövegértéssel nincs hiba. Az összevissza beszéddel annál inkább. Magyarul hablattyal.

"Nincs józan soviniszta" Lehet, hogy nincs.
Amíg józan, nacionalista. Mikor már nem annyira józan, soviniszta. Ilyen egyszerű.

19540511 2017.08.23. 19:56:54

@Ballib cenzúrázók réme 25: Öregem, te hol élsz?! Mo. hipp-hopp a periférián lesz és pénz sem fog úgy csurogni, mint eddig. A románoknak mindig több eszük volt, a csehek sokkal fejlettebbek nálunk, a szlovákok meg már bizonyították, hogy nem velünk vannak. Orbánod jól pofára fog esni, azaz már esett.

Magyarország Europa jovője 2017.08.23. 20:03:20

"Macron a jelek szerint nem kívánja látni Orbánt"

Macron Orban Viktor nemzetkozi ismertsege, politikai tekintelyehez kepest egy SENKI.
Nevetseges lenne, ha ilyen SENKIKKEL talalkozna.

Segna 2017.08.24. 08:35:33

@atomic power 1986DucaDuca: "Ha a nacionalizmus egy politikai nézetrendszer, akkor annak, mint minden ideológiának lehet szélsőséges elhajlása. Ezért vannak szélsőbaloldali, baloldali és balközép pártok, vagy jobbközép és szélsőjobboldali pártok. A nacionalizmusnak is van egy elfogadható, mérsékelt változata. "
Sajnos az utolsó mondatoddal már nem tudok egyet érteni. Ismerve a Kárpát-medence és a Balkán, de akár egész Kelet- és Közép-Európa XIX-XX. századi történelmét, láthatjuk, hogy a nacionalizmus, még ha jó szándékú is, csak békétlenséget és bajt okoz. Talán abban az idilli esetben, amikor a népek jól elhatárolható területen élnek, nem lehet mozdítani a határokat (pl. sziget) jó lehet, de egyébként...
A legjobb példa rá Erdély. Amíg a választóvonalak nem a nacionalizmus mentén húzódtak a népei között, működött, mint területi-gazdasági egység, és viszonylagos jólétet adott a lakóinak, de amint megjelentek a lánglelkű próféták a magyar meg a román meg a szerb oldalon, azóta elszabadult a pokol, és a halmozódó vélt és valós sérelmek, nagyon megnehezítik az együttélést. Megfejelve a nacionalizmussal mindig kart-karba öltve járó történelem hamisítással és farok méregetéssel*, már-már kaffkai abszurdokat produkál, ez a szerinted pozitív érzelem. (*ki volt itt elébb, kinek mennyi joga van itt lenni, kinek van kultúrfölénye... stb. )
A döbbenet a következő, az alábbi sorokat a költő jó 100 éve írta...
" Dunának, Oltnak egy a hangja,
Morajos, halk, halotti hang.
Árpád hazájában jaj annak,
Aki nem úr és nem bitang.

Mikor fogunk már összefogni?
Mikor mondunk már egy nagyot,
Mi, elnyomottak, összetörtek,
Magyarok és nem-magyarok?"

Élmény volt veled beszélgetni, szép napot!
süti beállítások módosítása