B1 blogcsalád



A Momentum csak szeretne ott tartani, amikor Orbán összehozta a Polgári Köröket

2017. augusztus 21. - Mr Flynn Rider

Cselekvés Körei nagyon nem hasonlítanak a Fidesz polgári köreire; olyan, mintha a házimacskát hasonítanánk össze az oroszlánnal. És nem a Momentumnak vannak nagyobb karmai. 

momentum_cselekves_korei.jpg

  1. 2002. május 7-én, a Dísz téren a leköszönő miniszterelnök felszólította híveit a polgári körök megszervezésére.
  2. 2017. augusztus 20-án, az A38-on a Momentum elnöke meghirdette a Cselekvés Körei mozgalmat. 

Melyik hangzik jobban?

Ugye, hogy az első?

 

A Polgári Körök kulcsa az volt, hogy Orbán megtalálta a megfelelő politikai terméket a megfelelő kielégítetlen politikai fogyasztók számára. 

A kulcskérdés az, hogy a Momentum a jelenlegi helyzetben képes-e erre. Orbánnak azért volt könnyebb dolga, mert megvolt a politikai igény a jobboldali szavazókban. Vajon megvan-e valami hasonló vágy a mostani szavazókban és arra megfelelő-e egy momentumos parlagfűszedés a falu határában? 

A 2002-es országgyűlési választás ellentmondásos következményekkel járt a Fideszre nézve (akik akkor még a „Magyar Polgári Párt” nevet is hozzáragasztották a Fidesz végére): a párt és a vele közösen indult MDF kis különbséggel alulmaradt az MSZP-vel és az SZDSZ-szel szemben. Viszont a két választási forduló között a kampánytól addig távol maradó Orbán Viktor által mozgósított jobboldali szavazótábor megerősödött és homogenizálódott a választási küzdelem során. Kérdéses volt viszont, hogy milyen következtetést vonnak le a Fidesz vezetői a vereségből, illetve mihez kezd Orbán Viktor a lelkes és a választás eredményét nehezen tudomásul vevő tömegbázissal.

Emiatt hozta létre a polgári köröket Orbán, amiket mostanra nagyítóval se nagyon lehet megtalálni – hiszen nincs rájuk szüksége.

Látható, hogy egészen más mind a politikai helyzet, mint a Momentum helyzete, mint amikor a polgári köröket létrehozták.

Gavra Gábor elemzése szerint anno a Polgári Körökkel Orbán

  1. visszaszerezte a hatalmat a Fidesz felett,
  2. mozgósította a párt tömegbázisát.
  3. Kimozdította a megvert Fideszt a holtpontról.

 

A polgári körök számára meghatározott célokat Orbán két agyoncitált jelmondata foglalta össze: a "ha mozdulni kell, együtt mozdulunk" a mozgalom készenléti állapotának fenntartását, az áprilisban mozgósított tömegbázis szétszéledésének megakadályozását, az "egy a tábor, egy a zászló" pedig a pártuniótól berzenkedő jobboldali politikai erők (mindenekelőtt az MDF) "pártok feletti" mozgalom révén történő nyomás alá helyezését takarta. Ugyanakkor a Magyar Nrancsnak nyilatkozó egyik fideszes politikus azt mondta:  

"A mozgalom segítségével Orbán egyszerre próbálta meg lenyúlni a MIÉP és az MDF szimpatizánsait" (…) "az egységet és erőt mutató demonstrációk a húzódozó pártok számára is megmutatták, hol az átalakuló jobboldal centruma".

A Dísz téri nagygyűlés és a július 4-i budapesti Erzsébet hídi demonstráció közötti időszakban Orbán offenzívája eredményesnek tűnt: happeningjein fellépett a MIÉP kivételével az összes jobboldali irányzat legalább egyik szervezetének vezetője. A jobboldal középpontját akkoriban a Polgári Körök dzsemborijai jelentették, aminek csúcsa egyfajta pártunió lett volna a MIÉP-pel és az MDF-fel. Ám mindkettő nemet mondott, el is tűntek a süllyesztőben, hogy felbukkanjon a Polgári Körökből a Jobbik, Vona Gáborral az élén. (Erre Orbán sem számított.)

Azért van szükség erre a kis politikatörténeti értekezésre, hogy lássuk: egészen más volt a politikai helyzet 2002-2003 környékén, mint most. Ami közös a Momentum által bejelentett Cselekvés Köreiben és Orbán Polgári Köreiben, hogy mindkét pártnak irtózatosan szüksége volt arra, hogy a parlamenten kívül megszervezze magát a következő választásokra, feltüzelje, mozgósítsa a szavazókat. A Momentum maga is ezzel az eszközzel nyúlhatja le az elégedetlen jobb- és baloldali szavazókat, akik várhatóan egyre többen lesznek, főleg a következő évi választás után, ahol a Fidesz, hála a saját magára formázott választási rendszernek, várhatóan megint nyerni fog.

Viszont a Momentum nem a tömegrendezvényeken, kiéhezett és feltüzelt szavazók előtt jelentette be, hogy megalkotják a Cselekvés Köreit, hanem az A38 hajón, viszonylag szűk körben; a Momentumnak még nincs meg a több ezer csalódott, frusztrált szavazója.

A nagy kérdés az, hogy a Cselekvés Körei meghozzák-e a Momentumnak a kitörési lehetőséget és a szavazókat.

Hiszen ez egyelőre egy 2%-os párt, amelyik újonnan indult. Tehát míg Orbán a már eleve meglévő szavazók kiszolgálását és aktivizálását tűzte ki célul a Polgári Körökkel, addig a Momentum még csak most kezdett hozzá a szavazók gyűjtögetéséhez.

De nem csak a két párt helyzete teljesen különböző, hanem a politikai körülmények is nagyon mások. A mostani választásokkal a Momentum maximum bekerülhet a Parlamentbe, kormányerő szinte biztosan nem lesz belőle. Így a Cselekvés Köreinek valószínűleg négy év múlva, a következő utáni választáson lehet valami értelme - ha jól csinálják. (A Párbeszéd pl. teljesen elrontotta a pártépítést, mostanra az egész párt Karácsony Gergelyt tolja előre, hátha ő még talpon marad jövőre, de ugyanezt teszi az Együtt Juhász Péterrel.) Ha Fekete-Győr Andrásék jól számolnak, a 2022-es választásokra az ellenzék teljesen felmorzsolódik a Fidesz által kitalált politikai rendszerben, vagy egyszerűen felszámolja saját magát, mint az MSZP-DK-párharca is mutatja. Egyszerűen csak kimerülnek, mint az LMP, amelyik teljesen elvesztette a karakterét (akárcsak a többi párt). Fekete-Győr Andrásék úgy kalkulálnak, hogy ők szívják fel majd a politikai képviselet nélkül maradt szavazókat. Ennek lehetne egy eszköze a most bejelentett mozgalom.

A Cselekvés Körei viszont nem úgy indul, mint aminek sok értelme lenne.

A padfestést a Kétfarkú Kutyapárt már kitalálta; a Momentum mozgalmának akkor lenne értelme, ha jól kitalált, megosztó politikai témákra repülnének rá, amelyek mentén nem csak szavazókat szerezhetnének, de a szavazók aktívak is maradhatnának.

Jelenleg azzal, hogy kisebb, közösségi problémákat osztanak meg és együtt oldják meg, a Momentum a civileket, vagy egy-egy helyi közösséget próbál helyettesíteni, felülről megalkotni. Ilyen alapon Facebook-csoportokat is szervezhetnének

Orbán anno a Polgári Körökkel hozta magát vissza a pályára és a pártját ezzel tette újra nyerővé; a Momentumnak egyelőre a túlélésért kell kapaszkodnia, ami nem egyszerű feladat. Mindezt pedig közösségi parlagfűirtással csupán nem lehet majd megoldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr612768526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proud Mary 2017.08.21. 16:01:51

majd kiderül mi lesz ebből

Carmichael 2017.08.21. 16:19:11

A Fidesz anno négy évre tervezett a körökkel, már volt bázis, csak fent kellett tartani az aktivitást, szervezettség, témák kellettek, stb. amit meg is tudtak oldani az akkori helyzetükből.
A Momentum kb. 10 hónapra tervez most, más céllal, nekik be kell gyűjteni a baloldali szavazókat, egy lendülettel el kell menni a választásokig, nem is lesz más cél és téma. Ezek a körök nem a jobbosok megszólítására mennek rá, elég, ha a szétforgácsolt baloldaliaknak és bizonytalanoknak mutatnak némi irányt, és szervezettséget, hogy legyen mi mellé odaállni. Ők a baloldalt akarják "elfoglalni" első lépésként, a Fidesz nagyon messze van...
Mivel mindkét irányban zártak, saját bázist kell építeni, és ez kétségkívül lehet egy jó kezdőrúgás. A többit majd a jövő megmutatja.

Keen25 2017.08.21. 16:24:30

elmondom, hogy miert ertelmezed tevesen a dolgot.
1. A lekoszono miniszterelnok mogott azert volt jocskan penz, es a valasztasi vereseg miatt egy remenyvesztett, duhos bazis. A polgari korok megadtak a lehetoseget a hiveknek, hogy ne erezzek magukat elhagyva, es lehetoseget adtak arra, hogy aktivak maradjanak.
2. A Momentum, megprobalja az embereket, a kiabrandult, passziv szavazokat ott megfogni, ahol meglehet. Egy anyuka, akit zavar, hogy a helyi jatszoteren nincs egy normalis hinta, egy allergias bacsi, akit zavar, hogy az utcajaban nincs vagva a parlagfu, egy ingazo, aki azt latja, hogy szarul nez ki a hev-megallo, es akik eddig hiaba mentek pl. a fideszes, szoci, jobbikos onkorihoz, hogy megoldjak orulni fognak, ha ezek az apro dolgok a Momentum kezdemenyezese reven megoldodnak, ha csak ideig-oraig is. Mar csak az, hogy valahol kiadhatta a bajat, es ott meghallgattak, sokat szamit.
ez, piciben, a kocsmaban elmeselve, a jatszon beszelgetve, a hevmegalloban raeszmelve sokat segithet a momentumnak, mert, es ez a durva az egeszben, az atlag ember ott lesz boldog, ahol el, es ott, ahol lathatja, hogy vele foglalkoznak.
A napi politika semmit nem tesz kozvetlenul a polgarokert. Ha megoldja valaki (mert en pl nem tudok az onkori telken parlagfuvet kaszalni valamiert) akkor
a, jo fejnek tartom a Momentumot, hogy a segitsegukkel megoldotta
b, lehet, hogy ezt majd valamikor meg is halalom.

A problema nem itt van. Mig a polgari korok tolva voltak penzzel, aktivistakkal, es egyeb forrasokkal, addig itt ez nem all. Pista valsz nem fog haveri alapon hintat festeni, vagy keritest javitani korulotte, mert akkor inditsuk be az orszagot, hiszen mindenki onzo, es fasult. Ergo, 99% hogy nem fog mukodni.

élveteg 2017.08.21. 16:45:24

"Momentumnak egyelőre a túlélésért kell kapaszkodnia, ami nem egyszerű feladat. Mindezt pedig közösségi parlagfűirtással csupán nem lehet majd megoldani."

Pedig micsoda látvány lenne a Fekete-Győr után tóduló parlagfűírtásra kiéhezett több tízezres tömeg

zokogjatok 2017.08.21. 16:46:48

No, lesz még ma fideszesnek titulálva a momentum és/vagy ez a blog? :D

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2017.08.21. 17:14:48

Örülök ennek. Le lehet húzni az ötletet mielőtt elindulna, de az garantált kudarc. Így, hogy legalább el lett kezdve még lehet is belőle valami.
Ha nem pontosan az orbáni statégiát követik.
Orbán ugyanis kiválló generális (sajnos kormányzónak pocsék) jól navigál és szerez sereget egy háborúhoz, ami akkor különösen hasznos, ha háborús a hangulat.
Most nem az. A legtöbben fárádtak a nagy harci helyzettől, van az a pont ahol a nép tovább nem heccelhető, mert már kurvára veszélyes. Közel vagyunk ehhez.
Orbán körei véres kardokat hordoztak körül, remélem a momentumosok olajágakkal teszik ughyanezt, Akkor működhet.

jaap 2017.08.21. 17:34:26

Kár, hogy pont a lényegi különbséget nem érti a posztíró. Semmi köze a Momentum cselekvés köreinek a Fidesz polgári köreihez. Egészen másról szól a kettő. A polgári körökhöz hasonló kezdeményezéssel 2010-ben kellett volna élnie a maszopnak és társainak, hogy valamivel egyben tartsák az összezuhant szavazóbázist. Nem tették ezért ( is ) tartanak ott ahol. A Momentumnak viszont ez egy jó kezdeményezése persze erősen kérdéses, pénz nélkül mire jutnak vele.

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.08.21. 19:10:10

Biztos lehetne talalni valamilyen torvenyt, amivel ezeket a koroket be lehetne tiltani. Es nem azert, mintha ez a szanalmas probalkozas barmi veszelyt is jelentene az orszagra, vagy a kormanyra, hanem egyszeruen csak kibaszaskent betiltani, meg hogy rohejesse valjanak.

The reaper 2017.08.21. 19:54:11

@EGY a megingathatatlan KÉT millióból: Sőt. Lehetne rá hozni egy törvényt, ha még nincs. Pár maszopos naplopót beszervez a fidesz, 2/3-dal meg már tuti lehet ilyen törvényt hozni.

A valóság páros lábbal rugta pofán a libbantakat 2017.08.21. 20:12:48

Szerintem is bekéne tiltani a köröket, csak hogy szopasuk a libbantakat. És hogy röhögve hallgassuk amint magukat lejáratva megint diktaturát visitanak.

Európai téridő 2017.08.21. 23:42:52

"Egyszer volt Budán kutyavásár".

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2017.08.22. 09:35:51

@EGY a megingathatatlan KÉT millióból: Magad alá szarsz, dobálkozol vele, és az hiszed az a szánalmas akit eltalálsz.

Xebu 2017.08.22. 11:54:26

Momentumnak nem a Fideszt kell legyőznie, csak a baloldali pártokat. Ha a legjobb és cselekvőképes bal-lib alternatívát nyújtja a párt, akkor megnyerte a választást - legfeljebb nem most, hanem a következő választás során...
Szóval nem a Fidesz vagy Jobbik ellen kell jobbnak lennie, hanem csak az összes befásult baloldali pártnál.
süti beállítások módosítása