B1 blogcsalád



Orbán Viktor kancellári rendszere tökéletesen visszahozta a szocializmust az egyetemi életbe: IBUSZ-irodával utaztatják az oktatókat

2017. augusztus 12. - Mr Flynn Rider

Emlékszik még valaki az IBUSZ-os utazásokra? Nem a színvonal a lényeg, hanem, hogy Bölcs Vezető mindent ellenőrizni tudjon. 

ibusz.jpg

Nemrég több hírportál is foglalkozott azzal, mennyire alacsony az egyetemi oktatók fizetése ahhoz képest, amennyit egy árufeltöltő keres a szupermarketekben. De az egyetemi oktatók életében vannak azért még más furcsaságok is. 2014-ben jött létre a kancellári rendszer, Orbán Viktor, megtörve az egyetemi autonómiát, személyesen nevezett ki pénzügyi vezetőket az egyetemek élére. Az oktatók azóta is vitatkoznak azon, hogy ez az alkotmányosságnak megfelelően történt-e, de láthatóan jogi lépéseket senki sem tett az ügyben.

A kancellárok több dolgot csinálnak az egyetemen:

  1. Megbonyolítják az adminisztrációt;
  2. Beleszólnak minden pénzügyi kérdésbe, így pl. az oktatók felvételébe és kirúgásába is;
  3. Felveszik a milliós fizetésüket. (Az amúgy is folyamatosan fizetési gondokkal küzdő egyetemeknek úgy kellett az újabb vezető és a hozzá tartozó plusz adminisztráció, mint egy falat kenyér.)


Mindezek a tevékenységek ideálisak ahhoz, hogy valaki visszaéljen a hatalmával; nem egy olyan „fülest” kaptunk, hogy egyes kancellárok „leszóltak” a megfelelő oktatónak, hogy kinek a kicsodája kapjon jobb jegyet, vagy szóltak bele abba például, hogy milyen, az oktatáshoz szükséges eszközöket lehessen vagy még inkább ne lehessen beszerezni egy-egy karon. 

De lépjünk tovább: nézzük meg, mit csinál a kancellária, ha egy egyetemi oktatónak konferenciára kell utaznia!

Korábban a rendszer úgy működött, hogy az oktató, egyeztetve a szak / kar / tanszék vezetésével, elutazott egy konferenciára, megszervezte magának a szállást, utazást, kifizette a részvételi díjat és ennek számláit bemutatta az egyetemének, amely általában állta a költségek egy részét. (Az oktatóknak a tudományos előmenetelükhöz folyamatosan utazniuk kell és részt kell venniük a tudományos élet eseményein, konferenciákon főleg.)

A legtöbb egyetemen a kancellárok érkezése óta minden pénzügyi kérdésről ők döntenek. 

A kancellárok azonban az utazási költségek felett is diszponálnak: így az utazás megszervezését 1-2 éve a legtöbb egyetemen központilag intézik. A központi intézés azt jelenti, hogy az oktató előre jelzi, hova utazna, mely konferenciára és elkezdődik a hosszú levelezés a kancellária megfelelő alszervével, amely az egész egyetem (legtöbb esetben több ezer oktató) utaztatásával van megbízva. Ezek a közbeszerzési eljáráshoz hasonlóan versenyeztetik meg az utazási irodákat és néznek ki utazási, elszállásolási lehetőségeket az oktatók számára. Mivel alig egy-két ember intézi ezt, ezért az ügyintézés rettenetesen lassú, bonyolult.

Az oktatók nem kapnak akkora autonómiát, hogy önállóan intézzék a saját utazásukat és bemutassák a költségekről szóló papírokat, mindent jóvá kell hagynia a kancelláriának- de ez csak a kisebbik gond. Valójában mindenki rosszul jár a rendszerrel:

  • az oktatót végig bizonytalanságban tartják, tud-e egyáltalán utazni,
  • végig gazsulálnia kell a szőnyeg szélén a hivatalnak, hogy intézzék már el, szervezzék le az utazását;
  • akinek egyéni, netán különlegesebb igényei vannak, az egy életre elássa magát az ügyintézőknél;
  • az egyetem a lassú és rossz szervezés miatt később foglalja le az utazás és a szállás lehetőségeit, emiatt sokkal többe kerül minden, többet fizet az egyetem, hiszen valaki minél később foglal, annál drágább az utazás és a szállás költsége;
  • így a legtöbb konferencia részvételi díja is drágább lesz;
  • mindez extra munkával jár az egyetemnek és az oktatóknak is;
  • az csak a cseresznye a habon, hogy szinte mindig az évek óta haldokló vidéki IBUSZ-irodák adják a „legversenyképesebb” ajánlatokat.

A rendszer tehát tökéletesen visszahozza a szocializmust az egyetemi életbe, kiszolgáltatottá teszi az amúgy is borzalmasan kereső oktatókat Orbán Viktor kegyeltjeinek. 

Nyilván, ez csak egy apró igazságtalanság Magyarországon, de felmerül a kérdés: nem lehetne máshogy intézni a közös ügyeinket? És felmerül egy még fontosabb kérdés: vajon mi a rendszer célja? Az átláthatóság vagy inkább az oktatók és magyar tudományos élet ellehetetlenítése.

Centralizált elbutítás: érdemes biztosra menni, a közoktatástól a felsőoktatásig.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2112741444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK10 2017.08.12. 13:17:27

a fizetési gondokkal küzdő egyetemeknek épp azért kell a kancellár, hogy a hülye kiadásokat visszavágja. aki ezt nem érti, ne blogoljon, hanem tájékozódjon :)

Okos Tóbiás 2017.08.12. 13:28:14

Majd pont a fidess rablóbanda kancellárja vágja vissza (inkább zsebre) a kiadásokat. LOL

morpho 2017.08.12. 13:35:14

@FCUK10: Te pubi. Miért küzdenek fizetési gondokkal az egyetemek?

2017.08.12. 14:13:48

@FCUK10: gengszterváltás előtt azért kellett a vállalati párttitkár is mindenhova. Ja, nem...

FCUK10 2017.08.12. 14:17:43

@morpho: nem tudod? pl mert olyan szar PPP konstrukciókba mentek bele a szocik alatt, hogy a fal adta a másikat? vagy mert ragaszkodnak a régi, szarul használható, ellenben sokba kerülő épületeikhez? vagy mert a rektorok csak a saját szakterületükhöz értenek?

morpho 2017.08.12. 15:05:49

@FCUK10: 7 éve Orbán kormánxoz. Magasról szarok a szocikra. Szerintem inkább Csák Máté tehet róla. Közben félmilliós-milliós tandíjat szednek. (tudod, az az ami nincs, mert leszavaztuk)

Bicepsz Elek 2017.08.12. 17:23:36

A maganegyetemeken nincsenek ilen gondok.... Pont a futball+sportszakosztalyokkal es az egyetemekkel kellett volna kezdeni a privatizaciot
A legtobb konferencia arrol szol, hogy osszejovunk mas orszagok lehutoivel, 4-5 csillagos szallodaban eszegetunk, elcsevereszunk, vitatkozgatunk a nagy semmirol, csinalnk par fenykepet aztan megbeszeljuk a kovetkezo talalkozot(esetlem meg peep showba, qrvazni elmegyunk kozosen apolni a nemzetkozi kapcsolatokat). Na ezekre megy el sok adofizetoi penz!!
A legtobb egyetemi oktato docens felett
mar ezt csinalja oktatas helyett.

Visceroid 2017.08.12. 19:13:21

Magyarországra nem kell értelmiség! Meg lett mondva, hogy a szakértelem kommunista trükk! Melós kell, akik automatizálható munkákat csinálnak meg kézzel! A különbözetet meg fizetik majd a szovjet elvtársak!

joe jimbo 2017.08.12. 19:42:51

a repjegy, szállás, utazás, biztosítás: talán érthető (nem, nem az valójában. az indok, hogy egy egyetemen éves szinten X millió Ft felett vannak ezek a költségek, ezért kell központosítani).

a vicc: a konferencia részvételi díjra is rárepültek, a cégek vigyorogva ráteszik a saját X %-ukat

(ha a párthuszárok nem értenék: egy regisztráció a TE személyre szabott jelentkezésed: függ a végzettségtől, a korodtól, ha tag vagy egy nemzetközi szervezetben, stb. most jön helyettük egy cég és ő intézi, a kedvezményeid meg mennek a levesbe, a magyar állam fizet, a te adódból)

más országok léhűtői: persze, ülj le, ne legyél hülye: a más országok léhűtői ott mondják el, hogy egy műtétnél milyen apróbb vágáson keresztül műtenek majd meg téged, milyen speciális fonallal fognak összevarrni, milyen gépek lesznek itthon (30 év múlva), stb

kivéve, ha északkoreában élsz, mert akkor minek neked műtét...

miért 2017.08.12. 19:47:26

@FCUK10: És hallottál mar olyan "kancellárról" aki értelmesen megdolgozott a fizetéséért?
Megoszthatnád itt ezt a csodát!

legeslegujabbkor 2017.08.12. 19:50:49

@Bicepsz Elek:
Ezt inkább beszéld meg a magyar kormánnyal, amelyik kötelezően előírja különböző szakmákra az éves továbbképzést.

A külföldön szervezett továbbképzések az adott szakma legfrissebb, leghasználhatóbb részeiről szólnak

miért 2017.08.12. 19:53:37

@FCUK10: Nahát!? Mintha ezt a konstrukciót pontosan a barátaid kezdték el az ezredfordulón!

Zoltán Lukács 2017.08.12. 20:32:40

Ehhez még annyit, hogy a mindig fix összegű részvételi díj befizetését is "közbeszerzik" és "megversenyeztetik", ami azt jelenti, hogy a részvételi díjra is ráteszi a bűszke győztes a maga százalékát. Ami sztem nettó hűtlen kezelés, mert egyártelműen veszteséget indukál.

JGDus 2017.08.12. 20:36:37

Az egyetemek régesrég elvesztették a minőség jelzős szerkezethez való viszonyukat számos területen.
Adminisztrációs struktúrájuk és eszközeik elavultak, erőforrásaik szegényesek. A kancellárok feladata nem más, mint szarból várat építeni". Sikertelenségüknek ezernyi oka közül elég ha a rendszeridegen, kívülről jött ejtőernyős elleni zsigeri betartást említjük.
"és hát a magyar igen találékony, ha gáncsolni kell....."

felső határ nincs 2017.08.12. 21:31:37

a rémesen korrupt szoci-szadi egyetemi vezetés féken tartásár tlálták ki a pénzügyi helytartókat

azóta kevesebbet lopnak és nem engedik eladósodni az egyetemeket

morpho 2017.08.12. 21:39:19

@felső határ nincs: Aha. De csak akkor, he felfedezik Atlantist és megtalálják Attila sírját. Különben meg nem. Juteszembe anyád hogy van?

Le Orme 2 2017.08.12. 22:18:28

Milyen kár, hogy tele van hazugságokkal az írás.

Le Orme 2 2017.08.12. 22:20:34

"Orbán Viktor, megtörve az egyetemi autonómiát, személyesen nevezett ki pénzügyi vezetőket az egyetemek élére"
Ez hülye.
Milyen autonómiát? Kié az egyetem? Az éppen véletlenszerűen oda került oktatóké? Az állam a finanszírozó.

morpho 2017.08.12. 22:24:12

@Le Orme 2: Azért ugye te is tudod, hogy amit felvázolsz az terelés és hazugság? Ugye tudod?

Le Orme 2 2017.08.12. 22:24:48

"Az oktatók nem kapnak akkora autonómiát, hogy önállóan intézzék a saját utazásukat"

De. Ők jelentkeznek a konferenciára, ők mondják meg, mettől-meddig-hol-hogyan.
A központosítás igazi árnyoldaláról kellett volna írni, a regisztrációs díjra rárakodó ostoba közbeszerzési díjról. Egyébként a kiutazó most is megmondja, mikor megy, hova, mivel, hol száll meg. Ebből a szempontból ugyanolyan maradt a rendszer.

Le Orme 2 2017.08.12. 22:27:48

@Bicepsz Elek: "A legtobb konferencia arrol szol, hogy osszejovunk mas orszagok lehutoivel"
Van ilyen, de nem ez az általános. Akinek nincs minőségi publikációja, az részt tud venni néhány konferencián, de aztán selejtként hullik ki a rendszerből.

xclusiv 2017.08.12. 23:16:05

@felső határ nincs: "a rémesen korrupt szoci-szadi egyetemi vezetés féken tartásár tlálták ki a pénzügyi helytartókat"

Egen, 2013-ban lett először ilyen. Hamar ébredtek a fijjug...

"azóta kevesebbet lopnak és nem engedik eladósodni az egyetemeket"

Aha, ja. Lehet.
Csak az is kérdés, hogy ez miért van. Mert ingyenes - oppardon, államilag finanszírozott, mert ingyenes soha nem volt - képzés nem nagyon van ma már.

xclusiv 2017.08.12. 23:17:57

@Le Orme 2: "Milyen autonómiát?"

Olvass utána :)

"Kié az egyetem?"

It's complicated...

"Az éppen véletlenszerűen oda került oktatóké?"

Nope...

"Az állam a finanszírozó."

Részben. Kisebb részben...

xclusiv 2017.08.12. 23:23:13

@Le Orme 2: "De. Ők jelentkeznek a konferenciára, ők mondják meg, mettől-meddig-hol-hogyan.
...
Egyébként a kiutazó most is megmondja, mikor megy, hova, mivel, hol száll meg. Ebből a szempontból ugyanolyan maradt a rendszer."

Ja, csak nem mindegy, hogy az oktató mondjuk fél évvel korábban foglal olcsón repjegyet és szállást,, vagy épp a kancellári adminisztráció 2 héttel az esemény előtt kezd el ezzel foglalkozni. Mert akkor minden drágább lesz. Erről szólt a cikk.
Ne hidd azt, hogy a konferenciára járóknak hiányzik az, hogy ezzel is foglalkozzanak. Csak ha átlag 3x annyiba kerül egy ilyen részvétel, akkor harmadannyira tudnak elmenni, már ha nem lett sokkal nagyobb a keret. És szerintem nem lett...

"A központosítás igazi árnyoldaláról kellett volna írni, a regisztrációs díjra rárakodó ostoba közbeszerzési díjról."

Az egy nettó lopás ha jól értem. fideszes lopás

Le Orme 2 2017.08.13. 01:31:49

@xclusiv: "ha jól értem"
nem jól érted

Le Orme 2 2017.08.13. 01:34:57

@xclusiv: az egyetemi autonómiára hivatkozás az egyik legnagyobb blöff

sakkosfx 2017.08.13. 01:37:29

Nem az állam a finanszírozó hanem az adózó nép! És saját bőrünkön érezzük hogy az állam nem jó kezekben van!

Hórukk 2017.08.13. 01:51:54

@FCUK10: Kellene még - vétójoggal - al- és főkancellárokat is kinevezni, néhány hivatalnokot még alájuk rendelni, így ők még tovább gátolnák a kifizetéseket és a rencer még jobban működne. Ugye?

Wod Meselo 2017.08.13. 04:57:24

Hàt nem is olyan fontos az az egyetemi autonómia,se a hallgatóknak se az oktatóknak.
Szarnak bele, ott ül a fidesznyik a nyakukon, néha egy egy belvárosi, lengyellaszlo pulóveres, mamahotel lakó beböffenti ,hogy de szar minden, és ,hogy holnap már a nap se kell fel, de fel kell az, és a fidesz addig marad kormànyon amíg orbàn még nem döglik. Az meg nem most lesz.

mh1973 2017.08.13. 06:47:10

Ez sajnos így van, a bizalmatlanság netovábbja ami árad a fityiszes fattyú "kancellárokból" és ez esetben sem az van, hogy menjen, hozzon számlát, de ne cilikével repüljön a konferenciára és ne 5 csillagos szállodában aludjon, szimplán mondják meg ennyi a keret és férjen bele.

zuhanorepulesss 2017.08.13. 09:39:01

Az idei nyaralás szervezésénél kicsit megdöbbentem, hogy az Ibusz egyáltalán létezik.
A második döbbenet akkor ért, hogy minőséginek tűnő szolgáltatást kínáltak versenyképesen.
A harmadik meglepetés akkor, amikor nem ért meglepetés, s jegyáremelő trükközések helyett azt kaptam, amit ígértek, meglepően jól működő staff-al külföldön. Szóval nem biztos, hogy az Ibusz rossz választás.

igazi hős 2017.08.13. 11:01:17

@Bicepsz Elek: Tippeljek, hány konferencián voltál?

martineden 2017.08.13. 11:54:08

@Wod Meselo: ,,,hogy holnap már a nap se kell fel, de fel kell az"...kel, kedves baratom, a kell egesz mast jelent, vagy neked mindegy, ,hogy vidd ki a bilit, vagy idd ki a bilit?

timargabor · http://kard.blog.hu 2017.08.13. 17:12:10

Ez mind kb. igaz, amit a poszt ír, annyit tennék hozzá, hogy nem a kancellári rendszertől van ez, hanem a közbeszerzéstől. A kancellárok ehhez kb. annyit tesznek hozzá, hogy ahol eddig nem így volt, ott is kikényszerítik. Nálunk eddig is így volt, és tényleg őrültekháza ez.

Nemcsak az utazásokban, hanem pl. a számítógép-beszerzésekben (meg úgy általában bárhol) így minden
- drágább
- rosszabb
- és lassabban beszerezhető lesz.

Példa: hallgatói terepgyakorlat, amelyet célszerűen vidéken érdemes tartani, részben mert ott van hozzá "terep", részben meg ha este otthon laksz, soha nem gyakorlod be, milyen is a tényleges terepi munka. A helyszín legyen mondjuk egy kemping. Szépen letárgyaljuk velük, hogy mit, mikor és mennyiért. Ja, de hát ez csak közbeszerzéssel megy. Megkeressük az egyetem közbeszerzettjét, hogy intézze el a dolgot, akkor és ott. El is intézi: 10% felárral. Amikor az egyetemet kérem, hogy tekintsünk el emiatt a közbeszerzéstől, nem válaszolnak (ugye mindenki elkezd gondolkodni, hogy vajon miért?). A cégtől amikor kérdezem, hogy ez mi, azt mondják, hogy "rajtuk keresztül ez ennyibe kerül". Na persze, nem rajtuk keresztül meg nem lehet. Még arra is hajlandók voltak, hogy ráírják a számlára, hogy "szállásköltség: ennyi; közbeszerzési ügyintézési költség: ennyi".

Szóval a kancellári rendszertől függetlenül valószínűleg megérné a jelenlegi közbeszerzési rendszert beszántani, és ha valaki valamikor egy hasonlót csinál, akkor mindazokat az ügyintézőket, akik a mostaniban benne vannak, soha a közelébe sem engedni.

Le Orme 2 2017.08.14. 10:46:59

@timargabor: A közbeszerzésnek ahhoz a hangulatgerjesztéshez van köze, ami minden állami, állami intézményi költésnél korrupciót kiált. Valójában pedig nincs korrupció, a normális egyetemi működéshez szükségesek a nyomtatópatronok, tollak, utazások stb.
süti beállítások módosítása