B1 blogcsalád



Teljes a káosz az e-jegyrendszer körül: ebbe a főpolgármester simán belebukhatna

2017. augusztus 06. - Mr Flynn Rider

12000.jpgMiközben elindult egy csomó nyomozás az e-jegyrendszer ügyében, a BKK és a politikai vezetés felelősségét, a korrupció gyanúját nem vizsgálja senki. Pedig valami nagyon bűzlik az e-jegyrendszer körül.

Két okot tudunk megnevezni azzal kapcsolatban, hogyan robbant ki az e-jegyrendszer körüli botrány:

  1. kapzsiság;
  2. inkompetencia.

Nézzük, mi is történt idáig?

Két héttel ezelőtt elindult a BKK online jegyértékesítési rendszer, amiről bár azt állították, nem a vizes világbajnokságra dobták össze sebtében, kiderült a BKK és a T-Systems az indulás előtti napokban szerződött – ráadásul az utolsó pillanatban teszteltették a cég munkatársaival. Időközben az is kiderült, hogy valószínűleg az első háromezer felhasználó adataihoz hozzáférhettek mások is, az LMP pedig pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta: lemondatnák a BKK-vezér Dabóczi Kálmánt.

A cég ellen nemrég tüntettek is, Vitézy Dávid, a BKK 2010 és 2014 közötti vezetője szerint ehhez hasonló eset az elmúlt tíz évben nem volt. A főváros egy hete azt mondta, kibertámadás alatt áll a BKK online rendszere; egy 18 éves fiút, aki felhívta a BKK figyelmét arra, hogy 50 forintért is lehet venni tízezres bérletet, a Nemzeti Nyomozó Iroda vitte el egy reggel. A fiatalt azóta súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják.

Normális országban a főpolgármester már rég lemondott volna, az e-jegyrendszer fejlesztésében részt vevők pedig gyanúsítottak lennének. Magyarországon viszont a rendszer hiányosságait feltáró, 18 éves etikus hackert állítja elő a Készenléti Rendőrség. Tarlós István pedig zagyva sajtótájékoztatót tart, ahol magán kívül mindenkit hibáztat (akárcsak a BKK vezetője).

A 444 cikke szerint

irgalmatlanul nagy összegekkel károsították meg Magyarországot, a fővárost és a BKK-t azok, akik a BKK e-jegyrendszerének kifejlesztésében részt vettek és arról döntöttek.

Ebben az ügyben azonban nem folyik nyomozás – vagy nem tudunk róla. Folyik viszont nyomozás az alábbi ügyekben:

  • Nyomoznak a 18 éves etikus hekker ellen;
  • hűtlen kezelés gyanúja miatt közérdekű bejelentésre (itt Szaniszló Sándor, a fővárosi pénzügyi és ellenőrző bizottság MSZP-s elnöke a bejelentő);
  • a BKK rendszeréből kikerült személyes adatok miatt; (és a Mol Bubi közbringa online rendszeréből tömegesen kikerült adatok miatt);
  • ezzel egy időben fővárosi vizsgálat is zajlik az említett ügyekben;
  • valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik;
  • és végül operatív, titkos munka is folyik a BKK és a T-Systems rendszereit ért túlterheléses támadás miatt.

Akkor tegyük fel a kérdést: vajon azzal kapcsolatban miért nem indult el egy nyomozás sem,

  • hogyan költhetett el a BKK a mi adónkból 28 milliárdot az e-jegy rendszerre, aminek elvileg jövő év végén működnie kellene;
  • ki és mikor döntött úgy, hogy minimális teszteléssel „élesítik” az e-jegyrendszert egyik napról a másikra?
  • volt-e politikai nyomás a vizes vb miatt a T-Systemsen?
  • hogyan adhatott ki egy multicég ennyi hibától hemzsegő rendszert a kezéből és miért nem tudták előre, hogy ekkora botrány lesz belőle?

A 444 dokumentumokra és szerződésekre hivatkozva a következő információkat írta le az egyik cikkében:

  • szabálytalan lehet a BKK és a T-Systems között kötött szerződés;
  • a közbeszerzési törvény megkerülésének tűnik, hogy nem írtak ki új közbeszerzési eljárást, hanem egy teljesen más témájú szerződést bővítettek ki;
  • olyan cég nyerte az automaták telepítését, amelyiknek sosem volt ilyen projektje; csak az automatákat tudják telepíteni, de a szoftvert az e-jegyhez még sosem fejlesztettek;
  • a finanszírozó nemzetközi bank, az EBRD tesz a magyar szabályokra, saját, a transzparenciát nélkülöző eljárása szerint kellett az eljárást lefolytatni;
  • a BKK online jegyértékesítésének szerződésmódosítását ugyanis július 13-án sikerült aláírni, pont aznap, mikor a jegyrendszer indult;
  • a T-Systems az üzlettel két év alatt 588 millió forintot keres; egyesek szerint a rendszer fejlesztése jó drágán 175 millió lehet. De hol a többi pénz? (A T-Systems nem válaszolt a lapnak.)
  • az is felmerül, hogy a BKK le sem szerződhetett volna senkivel online jegyrendszer fejlesztésére vagy üzemeltetésére: mivel a BKK a főváros cége, csak a tulajdonosa jóváhagyásával vehet bármit. Semmi jelét nem találtuk, hogy bármilyen üzleti tervben szerepelt volna forrás vagy jóváhagyás ehhez, a fővárosi közgyűlés anyagaiban sem talált ilyet a lap.

Ezekre a kérdésekre Tarlós István nem válaszolt, helyette össze-vissza beszélt és vádaskodott a sajtótájékoztatóján. És persze: Tarlós szerint mindenki hibás, csak a főváros és a BKK vezetése nem. Lássuk, mit mond a főpolgármester: 

A sajtó a hibás: Szerinte a kezdetektől hamis információkat közöltek le az újságok, ki kell várni a végét, hogy kiderüljön, mi történt igazából.

Tarlós ilyeneket mondott, hogy

„ő nem tartozik az érzelmi ordítozók körébe, akik anélkül tesznek közzé anyagokat, hogy tudnák, mi történik a valóságban. (…) Látszik, hogy sok ember szükségét érzi, hogy megszólaljon, van egy olyan látszata az egésznek, mintha arra menne ki a dolog, hogy jaj, csak a teljes igazság nehogy kiderüljön valahogy. Hősöket próbálnak gyártani, pedig nem is tudni, mi történt kronologikus sorrendben. Erről feltételezések, kitakarások, vélemények hangzanak el sorjában nagyon erőszakosan, de hogy mik ezeknek a lépéseknek a következményei, azt senki nem tudja. A végeredményt sokan tudni vélik, de az odavezető utat nem.”

Tarlós akkor mond véleményt, ha a hatóságok vizsgálatai lezáródnak. Emiatt nem váltja le a BKK vezérigazgatóját, Dabóczi Kálmánt sem. Az RTL Klub arra volt kíváncsi, Tarlós elégedett-e Dabóczi Kálmán munkájával. A főpolgármester azt válaszolta, az.

„Nem fogom bizonyos körök nyomásának hatására meneszteni őt, az a gyengeség jele lenne részemről. (...) „Ha a vizsgálatok Dabóczi felelősségét mutatják ki, akkor majd el lehet gondolkodni.”

első vizsgálatot rendelt el az online rendszer minőségének tisztázására. Szerinte nincs feltörhetetlen rendszer, itt azt kell megállapítani, hogy a BKK-T-Systemsé a könnyen vagy a nehezen feltörhetők közé tartozik.

Cáfolta, hogy az e-jegyrendszer sok millió forint közpénzbe került volna: a BKK nem finanszírozója ennek a projektnek, ő a szolgáltatás igénybevételére szerződött és arra sem fizetett ki még semmit. Állítása szerint ez eddig egy fillérjébe sem került sem a BKK-nak, sem a Fővárosnak. (Persze lehet, hogy eddig nem fizettek ki érte semmit - de mégis, van egy 558 milliós, erősen túlárazott szerződés, ami erről szól.)

Aki a BKK ellen hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, örüljön, hogy ellene nem indul.

– mondta a főpolgármester, aki még hozzátette, a német tulajdonosnak nem szabadna hallgatnia, magyarázatot kell adnia a történtekre.

„Annyira nincs köze a német cégnek a magyarhoz, mintha azt mondanám, nekünk nincs közünk a BKK-hoz” (...)  „sajtófélelmi okokból simogatják az elkövetőket, a károsulttól pedig még senki nem kért bocsánatot.”

Újságírói kérdésekre válaszolva kiderült:

  • a szerződésmódosítást is vizsgálja a belső vizsgálat,
  • amit amúgy nem a BKK végez, de azt nem mondta el, hogy ki
  • a vizsgálati jelentés nyilvános lesz,
  • az ügyet nem akarja tulajdonosi (fővárosi) szintre emelni,
  • jelentése van arról, hogy nem jogilag nem volt szükséges, hogy közbeszerzést írjanak ki a szerződés előtt, illetve
  • egymillió euróba, 300 millió forintba került a támadás.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9712722194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BAZINGA2 2017.08.06. 17:04:53

Jó meglátás! : "belebukhatna!" .... csak itt nem bukik bele, senki semmibe. Ez egy ilyen ország.... Magyarország, én így szeretlek!

ulpius66 2017.08.06. 18:17:53

De jó! De jó! De jó!

ezen a héten nem csak a patás bukott meg, hanem a főpolgármester is!!!!!!!
(vagy legalább is, megbukhatott volna.......)

Bambano 2017.08.06. 21:40:25

az ugye megvan, hogy KÉT e-jegy rendszer van?
az egyiknek a határideje 18. december; a másik bukott most meg. ugyanígy a 18. decemberire van vaskos közbe-szerzés.

states1 2017.08.07. 02:35:57

Ja persze, a 20 évig épített és szétlopott 4-es metróba, na meg az adósság- és kutyaszarhegyekbe, a Hagyó-Hunvald-lopásprojektekbe nem bukott bele a főpolgármester, de ebbe a piszlicsáré szarba majd igen. Tarlós többet adott, tett a fővárosért egy hét alatt, mint Demszky 20 alatt. Csak a vizes vébére átadott létesítmények sokszorosa annak, mint a Demszkyéké, ugyanis a semminek a sokszorosa semmi. Olyan 70-es trolival jártam 20 évig, aminek a rozsda megette az oldalát, látszottak kintről az utasok lábai. Most még a legszélső kerületekben is vadiúj, légkondis buszok, villamosok, trolik járnak. És folytathatnám a végtelenségig.

Nzoltan 2017.08.07. 06:48:54

Ez a bukott e-jegy rendszer is több annál, mint amit a "demokratikus" ellenzék hagyott maga után.

kószák egyike 2017.08.07. 06:56:48

@BAZINGA2: Egyetértek. Itt csak a feltételes módról van szó. Minden normális országban egy ilyen botrány töredékének következményei lennének. Ja bocsi itt is van, a hibára figyelmet felhívó srácnak szét lehet baszni a jövőjét. És ki a hibás? Már Soroson kívül? Mi! Tátott szájjal állunk és nézzük ezt az egész Monty Python jelenetet. Nincs tömegtüntetés a felelősségre vonást követelve. Nem harsogják százezrek, hogy Tarlós takarodj! Semmi csak utazunk a tarlós szaunán, már ameddig még működik és olvassuk a lokált. Ennyit tudunk. Igen. Magyarország én így szeretlek!

morpho 2017.08.07. 10:20:59

@states1: Folytasd légyszi!
@Nzoltan: Van aki a dzsungelben a mai napig nem hiszi el, hogy véget ért a II. világháború.
@werecke: Memóriazavaraid vannak. A combinoval elég sok balhé volt.

Csaba Szikora 2017.08.07. 12:53:02

már megint egy retardált iromány.

bande\' · http://kardigan.blog.hu 2017.08.07. 13:32:06

Azért van egy fontos kérdés a szerződés aláírásával kapcsolatosan:

1. A BKK Tarlós tudomása és a Főváros jóváhagyása nélkül írta alá a szerződést és vette át a projektet(lásd élesítés)
-> fedezet nélküli szerződéskötés
-> közbeszerzési törvény megsértése
-> saját belső eljárásrend súlyos megszegése

Ha így volt, az aláírók+a jogi osztály azonnali lapátratétele+ rendőrségi feljelentés.
(És persze nyilvános bocsánatkérés a hazugság miatt.)

2. A BKK Tarlós tudtával és egyetértésével írta alá a szerződést és vette át a projektet
-> fedezet nélküli szerződés - a jóváhagyás papírozása elmarad
-> Közbeszerzési törvény megsértése (a főváros jóváhagyásával)
-> Saját eljárásrend figyelmen kívül hagyása.

Ha így volt, a politikai felelősség Tarlósé, aki ráadásul hazudott is benne. Egyébként ugyanaz mint az 1.-es verzióban.

És ha mindezt jóváhagyják, hogy EU-s pénzből menjen mindezek ellenére akkor helló OLAF.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.07. 16:25:05

Van már egy Demszky szintű tolvaj elkúrótok, aki megint lerohasztaná Budapestet, azért támadjátok Tarlóst ?

n3spr3ss0 2017.08.07. 17:00:25

@states1: Te hülye, Tarlós az utca átnevezéseken kívül semmit nem tett a fővárosért.Bocs, kifelejtettem , hogy a feleségének ne kelljen fizetni, na azért tett.

n3spr3ss0 2017.08.07. 17:02:12

@Ballib cenzúrázók réme 25: Tarlós ha beledöglik sem lesz 20 évig főpolgármester, pedig nagyra tartja magát.Én is. Nagy baromnak.

Bobby Newmark 2017.08.07. 17:08:28

@states1: Ki a FASZOMAT érdekel már Demszky?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.07. 17:13:19

@n3spr3ss0:

Tarlós tulajdonképpen mindent megcsinált amivel a ballib tolvajok kampányoltak 20 éven keresztül.
4-es metrót, Moszka-tér felújjítás, 1-es villamos Budára, ....

Ezért kell a ballib tetveknek lejáratni, mert a tények alapján, Demszky város rombolása után, csak a teljesen marha Gyurcsány csicska szavazna ballib polgármester jelöltre.

Indriq 2017.08.07. 17:16:29

@states1: a vizes vbre nem az állam adta a pénzt? Vagy rosszul tudtam, és tarlós a zsebéből fizette?
Amúgy mi van a fakocka-gate-tel? Megtalálta már tarlós a fehér ház pincéjébe vezető nyomokat a "pont beleilleszkedő fakocka gyárhoz"?
tarlósnál inkompetensebb polgármester talán csak kósa lehet, egyedül pofája van, de tudása ott merül ki,hogy "majd beszélek ovival"

Bobby Newmark 2017.08.07. 17:27:39

@Indriq: " de tudása ott merül ki,hogy "majd beszélek ovival""

Őszintén szólva egyébként ez a legfontosabb szkill a NERben, mert a kis geci nélkül fingani nem mer senki, és még ha merne is, nem kap rá engedélyt.

Tarlóssal leginkább az a baj, hogy modern, 1970-es évekbeli elvek szerint gondolkozik, műszaki és politikai szinten is. Igazi komcsi őskövület, és áttolja a faszságait a rendszeren.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.07. 18:01:15

@states1: Jól van öcsi, terelsz. Ez a melód. Na nézz utána mennyi dolog épült Demszki alatt! Hosszú a lista.

morpho 2017.08.07. 18:16:09

Azért az nem gyenge, hogy küldenek ide kullancsokat ezt a szart bevédeni, miközben nyilvánvalóan nem létezik olyan ember, aki egy ekkora ótvarságot megvéd. Ezt a BKK elkúrta. Nincs itt miről pofázni. Vezért kikúrni, szerződést felmondani, T-systemset beperelni. Ennyi.

VT Man 2017.08.07. 18:23:28

Nem lehet korrupcio, mert a Deutsche Telekomot (anyavallalatot) 2017 februarban auditaltak, antikorrupcios szempontbol, es tokeletesnek talaltak.

www.telekom.com/en/company/details/anti-corruption-auditors-certify-deutsche-telekom-484924
"External auditors have once again confirmed that Deutsche Telekom is well-equipped to fight corruption. For Thomas Kremer, Member of the Board of Management for Data Privacy, Legal Affairs and Compliance, this confirmation is a key when it comes to customer trust in the company."

apro_marosan_petergabor 2017.08.07. 18:26:11

A szokásos sok libero marhaság és csúsztatás van ebben a cikkben.
Etikus hacker - a szerzőnek fogalma sincs mi az. Az etikus hacker nem hozza nyilvánosságra találmányát, diszkrét és csendes - ráadásul szerződés alapján dolgozik.
Mint tudjuk a BKK tisztában volt a rendszer sérülékenységeivel, hibáival, s ezt listán átadta a T-systemnek... akkor minek ide az e-hacker? - maximum botránykeltéshez...
A cikk és a média össze-vissza dobálódzik számokkal, tényekkel azok ferdítéseivel s kitalációkkal - miért, mert közeledik a választás, túl jól működik a BKV, a főváros, Tarlós és a vizes VB is professzionális és szép volt...
A kutya ugat a FIDESZ-KDNP karaván halad, ez a baj...:))

miért 2017.08.07. 18:43:47

@states1: Ügyes lódítások! 20 év, hunvald, Demszky. Csak úgy a levegőbe!
Azért a bkv-nál álljunk meg: tíz éve a peremterületi járatok kiszervezése miatt (kb. 5-6 vonal) habzó szájjal üvöltöztek a barátai! Most a bkv járatainak lassan 2/3-a jórészt a széles-birodalom hitbizománya!
Sajnos a szocik sokat loptak (csak valahogy a fidesz sem tudott, akart bizonyítani semmit), de az ön üzlettársaihoz képest gyenge vizesnyolcasok voltak!

miért 2017.08.07. 18:48:34

@Ballib cenzúrázók réme 25: kisöreg! a négyes metrót taplós csak átadta! Az uniós pénzek nagy része, melyből a csüngőhasú adakozik, csak a 2006 után érkezett, melynek jó része a vidékfejlesztésre (mint ötven méteres kilátó, többszáz település térkövezése) ment el, melynek jórészét már rajongott főnököd tette zsebre!

ben2 2017.08.07. 19:41:57

@miért:

"Sajnos a szocik sokat loptak (csak valahogy a fidesz sem tudott, akart bizonyítani semmit), de az ön üzlettársaihoz képest gyenge vizesnyolcasok voltak!"

Ezt milyen adatokkal tudja alátámasztani? Az kétségtelen, hogy a jelenlegi kormány ellen nagyságrendileg több a bizonyíték nélküli vádaskodás, csúsztatás, sejtetés és rágalom, mint a szocik idejében volt (az akkori "független" sajtó valahogy kevésbé volt érzékeny a korrupció témára, mint most), de ezt nem kellene összetéveszteni a valódi korrupciós ügyekkel.

Duplaxiii 2017.08.07. 19:49:47

Mondjuk ilyenbe sehol semelyik vezető nem bukik bele, mert egy alárendelt cég volt a megbízó, annak a vezetője a felelős! Majd őt lehetne kirúgni. A T-nek sincs sok felelőssége, mert a BKK vette át a cuccot. Ha nem jó, nem kell átvenni, kifizetni és elindítani.
Nem a tarlós a megbízó!
.
Terlós abba bukhatna bele, hogy műszaki létére nem tudja a kocka és a hasáb közötti különbséget, mert annyira ostoba és tahó!

HanG99 2017.08.07. 19:54:16

@apro_marosan_petergabor: gyenge vagy mint az e-jegy-rendszer védelme :)
ha a bkk tudott a rendszert védtelenségéről, akkor mért engedték az elindítását? csak nem politikai nyomásra?

Pierr Kardán 2017.08.07. 20:48:48

Azért azon a fidesz párti kommentelők is elgondolkodhatnak, hogy Vitézy Dávid (aki elég közel áll Orbán Viktorhoz) rendesen kikelt az ügy kapcsán Tarlós és Dabóczi urak ellen. A korábban itt Tarlós úr védelmében felhozott fejlesztések 90 %-a Vitézy Dávidnak köszönhető, ennek ellenére Dabóczi úr első lépése a BKK vezetésének átvételekor az volt, hogy az előző vezérigazgatót (Vitézyt) feljelentette a rendőrségen (adatlopás miatt :-)))))

Erőlködhetnek itt a liberális újságírók ahogy akarnak, a háttérben fideszes belháború megy, amíg az nem dől el, addig nem történik semmi. Ha Dabóczi egyszercsak repül, akkor az nem a szakmai hibái miatt lesz (amivel egyébként meg lehet tölteni egy Encyklopedia Britannicát is), hanem azért, mert az ő keresztapjának a kosarában kevesebb narancs volt, mint az ellenlábasa kosarában.

morpho 2017.08.07. 21:10:23

@Pierr Kardán: Nyilván fideszes belharc. Normál esetben Dabóczi már rég lapáton lenne, a BKK meg a T-systemset perelné valami brutális összegre. Csak hogy itt valaki ezt a projektet a fideszből nyomta és most hogy szétesett az egész, még nem döntötték el, hogy kinek a nyakába öntsék a vödör szart.

jotik (törölt) 2017.08.07. 21:26:43

@BAZINGA2: Én meg úgy utálom, mint a xaromat. Átkozom azt az időszakot, amikor nem mentem el innen a búsba. Most meg már késő. Hál istennek három felnőtt gyermekem közül már kettő kint él, a harmadik most készül elmenni.

miért 2017.08.07. 21:27:14

@ben2: Jól fizetik a semmit mondást? A pártja logikája alapján a kádár-rendszerben sem történt semmi visszaélés, hiszen soha egy lopásra, hazaárulásra akkor nem derült fény! És most polpotpéter is mindent elken!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.07. 21:40:19

@apro_marosan_petergabor: "Mint tudjuk a BKK tisztában volt a rendszer sérülékenységeivel, hibáival, s ezt listán átadta a T-systemnek."

Te idióta! Akkor hogy engedhették el éles üzemben? Minimum megsértették a 2012-es nemzeti adatvagyonról szóló törvényt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2017.08.07. 22:00:30

Ebben az országban ennél nagyobb disznóságokba sem szokás belebukni.

GABOR2 2017.08.08. 18:31:12

A story többről szólt, de ez kínos a digitális állam építése közben: ujtechkor.blog.hu/2017/08/08/a_bkk-nal_is_nagyobb_volt_a_story_de_errol_hallgattak
süti beállítások módosítása