B1 blogcsalád



Orbán nagy formában van, amikor őrült látomásokat kell vázolni Európa baljós jövőjéről

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. augusztus 5.  

2017. augusztus 05. - Szelestey

• ;Az illiberális rendszereket a gazdaság felől fenyegeti a legnagyobb veszély;

• A nepotizmus és a korrupció a Putyinok, Erdoganok, Orbánok rendszerének sírásója;

• Ádáz küzdelemben dől el, hogy Európa milyen stratégiát alakítson ki Trumppal szemben, a következmények pedig súlyosak lesznek.

 

Reuters

Az európai vezetők küszködnek azzal, hogy milyen stratégiát alakítsanak ki az amerikai elnökkel kapcsolatban. Merkel úgy gondolja, hogy az EU-nak ezúttal az USA ellenében kell magasabb szintre emelnie az összefogást. Ám Trumpnak vannak szövetségesei is a földrészen és ez a megosztottságot jelzi. Egyértelműen közéjük tartozik a lengyel vezetés, de ez cseppet sem meglepő, hiszen a Fehér Ház ura egy szóval sem említette meg az igazságügy készülő megszállását, amikor Varsóban járt. Azért a washingtoni Külügyminisztérium később bírálta a lépést. Orbán Viktor, a szintén autokrata vezetésű Magyarországról azt az euroszkeptikus vezetőt látja a politikusban, aki kész támogatni az erős határokat, valamint gátolni a bevándorlást. Ahogy halad előre a Brexit, Nagy-Britannia úgy függ majd egyre inkább az amerikai piactól. Vagyis a kontinens álláspontja nem egységes az Egyesült Államok ügyében. Merkel és Macron szembenáll Trumppal a legtöbb kérdésben, de fenn kell tartaniuk vele a szívélyes viszonyt. Ugyanakkor az uniót illetően sok ellenfelük van a tagállamok közt, amelyek élvezik Trump támogatását. Azaz kemény harc következik – jelentős kihatásokkal az Atlanti-óceán mindkét partján.

 

Guardian

A kommentár szerint nem jó az, ha álhírek terjednek, ám az még rosszabb, hogy az erős emberek világszerte a maguk céljainak megfelelően átírják a történelmet. Orbán Viktor pl. pár hete azt állította az egyik előadásában, hogy Soros iszlamizálni akarja Európát, ezért évi egymillió muzulmánt hozna be Brüsszel segítségével. Az autoriter-populista politikus nagy formában van, amikor ilyen őrült víziókat kell kifejteni. Szokása lett, hogy gerjeszti az idegengyűlöletet és a muzulmánellenességet. Szívesen ráerősít a szélsőjobbos összeesküvés elméletekre, mármint hogy a demográfia oldaláról veszély fenyegeti a keresztény többséget. Üzenete azonban nem csak a jelent illetően hamis, tele van történelmi torzításokkal is. Vezérelve az, hogy Magyarországnak elégtételt kell kapnia az egykori megaláztatásokért, de ezt intézi a kormánya. További manipuláció a részéről, hogy teljesen újraírja a történelem sötét fejezeteit. Nyilvánosan nagy államférfinak nevezi pl. Horthyt, aki pedig együttműködött a nácikkal.

De a hamisításban nincs egyedül, a török és az orosz rendszer is szívesen ellenőrzést alatt tartja az emlékezést. Kínában nem beszélnek a kulturális forradalomról vagy a Tienanmen téri mészárlásról. A kollektív amnézia minden témára vonatkozik, ami alááshatja a párt legitimitását. Trump is sajátosan értékelte a lengyel történelmet, amikor a minap Varsóban járt. Ahogy Orwell írta, aki ellenőrzi a múltat, az ellenőrzi a jövőt. És aki ellenőrzi a jelent, az ellenőrzi a múltat. A demokráciának viszont megvan az az előnye, hogy akit érdekel, az elmélyedhet a múltban, mégpedig központosított, cenzúrázott felügyelet nélkül. Ám egyes vezetők a feledékenység útjára akarnak vinni bennünket, csakhogy ez az út értelmetlen és álnok.

 

Der Standard

Putyin, Erdogan, Orbán népszerűek, mert viszonylag egyszerű gazdaságpolitikát folytatnak. Kérdéses azonban, hogy ezek az erős emberek képesek-e illiberális politikai rendszerüket gazdasági vonatkozásban liberálisnak megtartani. És mikor lesz elég a korrupcióból, a haverok meggazdagodásából. Így látja ezt a brüsszeli Politikai Tanulmányok Központjának igazgatója. Daniel Gros nagyon sajnálatosnak tartja az ilyen rezsimek kialakulását. Az jellemzi őket, hogy van egy vezető (Führer), aki a saját kezében összpontosítja a hatalmat. A legveszélyesebb azonban az, ahogyan az orosz, a török és a magyar politikus fenntartja a tömegek támogatását. Ennek érdekében a sajtó ellenőrzése magától értetődik, ám az igazi kulcsot a gazdaság jelenti. Ügyelnek arra, hogy az emberek nagyjából elégedettek legyenek, uralmukat inkább az identitáspolitikára építik. Nem rövidtávú gazdasági intézkedésekkel próbálják megőrizni a népszerűségüket. Ezért nem költekeznek túl, mert válság esetén az IMF-hez kellene fordulniuk, az pedig hatalmuk végét jelentené.

Támogatják a növekedést, és nem igyekeznek teljesen gúzsba kötni a gazdaságot. Vagyis a nacionalista retorika ellenére elmarad a protekcionizmus. Idővel ugyanakkor erősődik a kísértés, hogy a barátoknak, családtagoknak engedjék át a gazdaság mind nagyobb részét. A korrupció nő, mert politikai kapcsolatokat kell kiépíteni ahhoz, hogy valaki elnyerje a rezsim jóindulatát. Ez azonban lenyomja a fejlődés ütemét. És mivel a három ország egyre jobban tekintélyelvűvé válik, fokozatosan megkérdőjeleződik, hogy meddig tudják féken tartani a választókat.

 

Wall Street Journal

A jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője úgy gondolja, nincs olyan fogalom, hogy illiberális, és nem szabad egy kalap alá venni a totalitárius rendszerek képviselőit, az autokratákat, a konzervatívokat, illetve a demokratikus nacionalistákat. Yoram Hazony szerint általában sokféle rendszert értenek illiberális alatt, mellesleg ideveszik Magyarországot is, de erőszakosnak és elnyomónak tartják őket. Az elemzők és az újságírók azt sulykolják továbbá, hogy a jelenség igen veszélyes. A marxisták annak idején reakciósnak minősítették volna az idesorolt irányzatokat. A másik oldalon a liberalizmus van, mint a jogállam, az egyetemes emberi jogok megtestesítője, ezzel áll szemben az illiberalizmus, vagyis minden, ami az előbbit tagadja. Olyannyira, hogy sokak szemében ma már ez jelenti a fő választóvonalat a nyugati társadalmakon belül, nem pedig a liberálisok és a konzervatívok ellentéte. Csakhogy ez nem jó, mert sok mindent összemos, olyasmit is, amit érdemes volna továbbra is intelligens módon, toleránsan kezelni. Szóval vissza kellene találni a finom megkülönböztetésekhez, hogy el lehessen választani egymástól az igazi ellenséget a potenciális szövetségesektől és barátoktól. Külföldön és odahaza egyaránt. 

 

New York Times

A magyar gazdaságpolitika nemcsak országban, hanem nemzetben gondolkodik. Ezzel indokolta Kovács Zoltán, hogy a kormány miért avatkozott be a csiki sör körüli névvitába. Hozzátette, hogy Magyarországnak ezen az alapon kell megvédenie a saját érdekeit és nem hagyhatja, hogy a multik visszaéljenek előnyös helyzetükkel. Mint ismeretes, egy igen ötletgazdag erdélyi vállalkozó négy éve gyártja a Csiki sört, ám a név miatt hamar összetűzésbe keveredett a Heinekennel, amely már jóval korábban megvetette lábát a térségben és a körzet román nevén értékesíti a saját termékét. Az óriáscég szerint a két elnevezés igen hasonló és őket illeti meg az elsőség. A perben a magyar üzem vesztett, csakhogy színre lépett Orbán Viktor, aki céljának tekinti a kisebbségek védelmét és a gazdasági patriotizmust. A két fél ezek után kiegyezett. A csiki sör tulajdonosan most úgy látja, hogy terméke – így vagy úgy – de segített fellendíteni a nemzeti büszkeséget, azon kívül Székelyföldön a túlélési harc jelképe lett és csak jót tett neki a nyilvánosság. Egyébként továbbra is tiltott sör néven árusítja, viszont a gyárban a látogatók kipróbálhatnak egy bokszzsákot, amely a Heineken feliratot viseli.

 

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4012721192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akmed Há CIA terrorista_bocs mérsékelt lázadó 2017.08.05. 07:59:27

A putyini agresszió eredménye:
Szerbia, Irak, Szíria, Líbia törvénytelen szétbombázása
Afganisztán megszá- bocsánat, felszabadítása, aminek következtében rekordokat dönt az afgán ópiumtermesztés.
És a milliónyi Európa felé tartó menekültről nem is beszéltünk!

imgur.com/gallery/UzaEGyw
süti beállítások módosítása