B1 blogcsalád



Trump azt csinálja, amit Putyin, Erdogan és Orbán: fel akarja számolni a demokráciát

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. augusztus 02. - Szelestey
  • Az amerikai alkotmány sem képes megvédeni önmagát, ezért a Kongresszusnak haladéktalanul lépnie kell az elnök ellen.
  • Lengyelország könnyen ráfizethet, ha sokat kakaskodik az EU-val. A Fitch beszólt Varsónak.
  • A magyarok bevették a kormánypropagandát és tényleg azt hiszik, hogy a migráció hatalmas veszélyt jelent

New York Timesnew_york_times.jpg

 Magyarország lassan, de biztosan eljutott oda, hogy már nem igazi demokrácia. Így látja ezt vendégkommentárjában a Harvard Egyetem egyik tanára. Yascha Mounk szerint nálunk a demokrácia nem akkor ért véget, amikor Orbán Viktor telerakta saját embereivel a választási bizottságokat, a híveit állította a közmédia élére, vagy amikor megváltoztatta az alaptörvényt, hogy kiterjessze hatalmát. Ám mindezen lépések miatt az ellenzéknek csekély az esélye, hogy leváltsa a jövő évi választásokon. A magyar párhuzam annak kapcsán merült fel, hogy a szerző szerint Amerika általános alkotmányos válság felé tart, miután Trump megsemmisíti a demokráciát. Véget akar vetni a jogállamnak, hogy megússza az ellene zajló vizsgálatot. Fontos, hogy fokról fokra jutna el céljához, ahogyan azt Putyin, Erdogan és Orbán tette. Valamennyien azzal kezdték, hogy szeretnék megerősíteni a demokratikus intézményeket, ám a folyamat egy idő után ellenőrizhetletenné vált, már túl késő volt a hatékony ellenállásra.

Persze az Egyesült Államok ettől egyfelől még messze van, másfelől azonban javában tart az alkotmányos dekonszolidáció felé. Trump mindinkább a nagy többséggel megválasztott erős emberek kottájából játszik, akik súlyos és hosszantartó károkat okoznak a demokratikus intézményeknek. És a lakosság 40 % még mindig támogatja, amit művel (ezen belül 80 % a republikánusok aránya. Ez azért aggasztó, mert az alkotmány nem tudja megvédeni önmagát, és ha a törvényhozás nem száll szembe az elnökkel, akkor az azt hiheti, hogy még azt is átvészeli, ha jogköre alapvető korlátait sérti meg. Utána akár bírósági ítéleteket hagyhat figyelmen kívül, kritikus újságokat zárathat be, és az igazságügyi tárcához kinevezett megbízottain keresztül vádat emeltethet Hillary Clinton ellen. Szóval, a Kongresszusnak jeleznie kellene számára, hogy hol a határ. Ha ez sem segít, akkor jönnie kell az impeachmentnek, az alkotmányos vádemelési eljárásnak. A halogatás veszélyes. A köztársaságot csak úgy lehet megvédelmezni, ha a konzervatív képviselők szembeszállnak az elnök tekintélyelvű hozzáállásával. Már ma. 

Reutersreuters.jpg

A Fitch arra figyelmeztet, hogy egyelőre ugyan nincs kihatása, középtávon viszont hátrányosan érintheti a lengyel növekedést és az állam fizetőképességét az unióval kialakult egyre rosszabb viszony. A jogállami eljárás az utolsó szakaszába lépett és a Bizottság kilátásba helyezte a 7-es paragrafus alkalmazását. Persze Magyarország már jelezte, hogy meggátolja a szavazati jog felfüggesztését. A nagy veszély azonban az Varsó számára, hogy korlátozzák a következő években a közösségi támogatásokat, vagy további feltételekhez kötik azokat. 7 év alatt összesen 86 milliárd euró sorsa forog kockán, miközben a nemzeti hozzájárulások jelen állás szerint már úgyis visszaesnek a britek távozása miatt. Azon kívül a belső megosztottság visszavetheti a külföldi befektetéseket, ronthat az ország vonzerején. Márpedig ez kedvezőtlenül befolyásolhatja az ország hitelbesorolását, ha párosul a makrogazdasági bizonytalansággal és az alacsonyabb növekedési ütemmel. 

Bloomberg                                   bloomberg.jpg

A kommentár arra figyelmeztet mindenkit, akinek fontos az EU megújulása, nehogy visszacsinálják a brit kilépést! Az unió ugyanis erősebbnek látszik jelenleg, mint korábban, de vannak gondjai a célok, sőt még az alapvető értékek meghatározásával. A keleti tagok a magyarok és a lengyelek vezérletével a tekintélyelvű kormányzás felé tartanak, és keményebb intézkedéseket szorgalmaznak az etnikai homogenitás megőrzésére. A nyugatiak ragaszkodnak a liberális normákhoz és megértőbbek a bevándorlás ügyében. Ilyen helyzetben már csak az hiányozna a brüsszeli bürokráciának és a magországoknak, hogy felbukkanjon még egy kifelé tartó erő. Márpedig az Európai Tanácsban a briteket szavazták le a leggyakrabban, ők kértek mentességet a legtöbb közös ügyben. Az ő példájuk ösztökélte a keletieket, hogy kivonják magukat bizonyos együttes döntések hatálya alól. London nélkül könnyebb elérni az egységet, a szorosabb uniót. Itt a kiút igazából az volna, ha az Egyesült Királyság csatlakozna az Európai Szabadkereskedelmi Egyezményhez. Akkor megmaradnának a gazdasági kapcsolatok, csak a szigetország nem szavazhatna, tehát nem tudna kerékkötő lenni az EU-ban.    

Pew Research Center

Európában csak a magyarok gondolják úgy, hogy napjainkban a migránsok jelentik a legnagyobb veszélyt. Nálunk 66 % ezt jelölte meg az első helyen. Ez derül ki az amerikai Pew közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet a Föld 38 országában végeztek el. A jelentés hozzáteszi, hogy az idén csitultak az aggodalmak a menekültek miatt. Tavaly átlagban még 49 % mondta azt, hogy a nagyarányú bevándorlás nyugtalanítja leginkább, ám ez a szám az idén lement 41 %-ra. A lengyeleknél jelenleg 60 %-on áll, de ott többen tartanak pl. az orosz szándékoktól. A magyarok a 2. legnagyobb veszélyforrásnak az Iszlám Államot tartják, összesen 64%-nyian, de ezzel messze elmaradnak pl. a franciáktól és a spanyoloknál, akiknek 88 %-a látja úgy, hogy az ISIS minden másnál több bajt okozhat. Magyarországon a képzeletbeli dobogó 3. helyére a klímaváltozás okozta bonyodalmak kerültek.  

Der Standardder_standard.jpg

Orbán Viktor semmit sem akar a véletlenre bízni a választásokon, ezért teljes egészében ellenőrzése alá kívánja vonni a helyi lapokat. Pedig a győzelmét semmi sem fenyegeti, hiszen autoriter kormányzást alakított ki, ugyanakkor az ellenzék gyenge. Most mégis azon van, hogy megszerezze az összes megyei lapot, miután azok a helyi kötődésük miatt továbbra is igen népszerűek, szemben a legtöbb egyéb nyomtatott sajtótermékkel. Persze már régóta kacérkodott azzal, hogy megkösse ezeknek a független lapoknak a kezét, főleg ha azok nem fújtak egy követ a hatalommal. Nos, most már közvetlenül a cél előtt áll, miután az osztrák Russmedia bejelentette, hogy eladja három kelet-magyarországi újságját a Heinrich Pecina-féle Vienna Capital Partners cégcsoportnak. Utóbbi 12 regionális orgánumot már átpasszolt a Mészáros Lőrinc irányította Opimusnak, előtte azonban bedöntötte a Népszabadságot. Azóta ezek a lapok a kormánypropagandát nyomják, összesen 16 megyében, beleszámítva azokat is, amelyeket Andy Vajna vett meg. A Vienna Capital Parners-közeli cég egyébként az MKB-Bank és a Takarékszövetkezeti Bank hiteléből bonyolítja le az adásvételt, mindkét pénzintézet Mészáros alá tartozik. 

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8012709774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2017.08.02. 15:12:29

Az agymosás működik! Kormányzati kommunikációval sikerült megtéveszteni egy egész társadalmat. Szép volt fiúk! Hajrá Magyarország!
süti beállítások módosítása