B1 blogcsalád



A Bosszúállók: Polgárháború új részét a Magyar Úszószövetségben forgatják majd

A Fidesz által besuvasztott új elnök nem seper jól az úszók szerint

2017. augusztus 01. - Mr Flynn Rider

Az Index szerint úgy néz ki, el is jött az elnökváltás ideje. A hatalmi harc mindenesetre már elkezdődött: két frakció kezd kialakulni az Úszószövetségben. 

bienerth-gusztav.jpg

Hosszú és kíméletlen írás jelent meg Bienerth Gusztáv munkamódszereiről az Index egyik cikkében, még májusban. 

Az írást úgy lehetne röviden összefoglalni:

az új elnök ugyanott folytatta, ahol Gyárfás abbahagyta.

  • Furcsa kinevezések,
  • fideszes kapcsolatok,
  • apró stikák, visszaélések,
  • a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyása

jellemezte a cikk szerint az utóbbi hónapokat. Minden olyan húzás, amiért Gyárfásból elege lett az úszóknak. 

Egy másik írás szerint a februárban még a politika teljes támogatásával megválasztott úszószövetség-elnök körül már májusra teljesen elfogyott a levegő. Ennek több jele is van:

  1. A májusi közgyűlésen Darnyi Tamás még a szövetség – azaz lényegében Bienerth Gusztáv – jelöltjeként indult az elnökségi tagságért. Mostanra a leváltását követeli. 
  2. Bienerth Gusztáv a vb-n nem adott egy érmet sem, míg például az a Csurka Gergely, aki előmenetelét a nemzetközi szövetségnél (FINA) megakadályozta volna, igen. A magyar elnöknek felajánlották a 4x200-as váltónál a pódiumra lépést, de nem fogadta el.
  3. Tegnap az úszók (köztük Darnyi is) és a szakma egy része közleményt adott ki, amiben Bienerth Gusztáv távozását követelik.

Székely Éva, Darnyi Tamás, Szabó József, Hargitay András és Risztov Éva is változást sürget a szövetség élén, mellettük pedig több neves edző, edzők például Turi György, Plagányi Zsolt és Petrov Iván is igen keményen nekiment Bienerth-nek.

Nézzük, mit mondanak a leváltást követelők (akik között most kivételesen nincs Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup):

  • Turi György (Kőbány SC) – Egerszegi Krisztina, Kovács Ági vagy Risztov Éva korábbi edzője – szerint: Ez a sportág többet érdemel, ez így nem mehet tovább.
  • Plagányi Zsolt, az Egri Úszó Klub vezetőedzője szerint: “A szép szavak helyett végre tettekre volna szükség, de azokra eddig hiába vártunk.”
  • Petrov Iván, a Győri Úszó Klub vezetőedzője, korábbi ifjúsági szövetségi kapitány pedig azt, a szakmában általános ellenvetést fogalmazta meg az elnökkel kapcsolatban, hogy semmilyen múltja nincs az úszásban: “Annyi olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal rendelkezik a magyar úszósport, közülük többen is alkalmasak lennének a sportág élére.”

Érdekesség, hogy Bienerthtel együtt tartott sajtótájékoztatót több vb-szereplő úszó is: Milák Kristóf, Gyurta Gergely, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid és más vb-szereplők is dicsérték az elnök teljesítményét  a vizes vb alatt. Ezek szerint két frakció alakult ki az Úszószövetségben. 

Nem mond le, mert a kormányzat támogatja

Bienerth azt mondta, megdöbbentő, hogy már a vébé után egy nappal is pitiáner bosszút forralnak egyesek.  A mai sajtótájékoztatóján közölte, hogy nem fog lemondani. Ilyen okokat mondott, hogy miért nem:

- szerinte az elnökség támogatását is élvezi – erről annyit, hogy az Index szerint az elnökség 15 tagjából csak tízen vannak jelenleg, közülük a pletykák szerint négyen írásban már megfogalmazták lemondásukat. Ráadásul az ellenőrző testület vezetője most adta be a lemondását (erről később) és ha ő ezt nem teszi meg, akkor ők mondtak volna le. Tehát az elnökség nagyon hiányos és egyelőre gyengének látszik.,

- Bienerth szerint "rossz híre van", mondván ő arra kapott felhatalmazást, hogy véget vessen a barterkorszaknak, a támadások pedig csak megerősítik abban, hogy jó úton jár. Mint mondta, az elnökség ebben egyöntetűen megerősítette tegnap. Ehhez képest a bírálatok pont azért érkeztek, mert Bienerth is a barterkorszakot folytatja tovább.

- bizalomvesztés a nagypolitika szereplői felől nem érkezett – ja, Gyárfás lemondása előtt pár nappal még „mindenki” támogatta az előző elnököt is. Aztán megsúgták neki, ideje felállnia. Bienerth viszont korábban a fideszes Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumi elnöke volt, tehát elmondhatjuk róla: a Fidesz embere. 

Kiújult a háború 

A Magyar Úszó Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén kiderült: lemondott az ellenőrző testület vezetője, Pósa Józsefné. Emiatt az elnöknek rendkívüli közgyűlést kell összehívnia. Ezen a közgyűlésen bármi a napirendre kerülhet, akár egy tisztújítás is.

A lemondás egyidejűleg azt jelenti, hogy 15-30 napon belül közgyűlést kell összehívni, erről az elnök azt mondta, még nincs meg az időpont.

Valószínűleg a belpolitikai hírek nagy része augusztusban arról szól majd, hogyan háborúzik a két frakció egymással az úszószövetségben. Hosszú Katinak egyébként egyik frakcióhoz sem csatlakozott eddig.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4912708282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása