B1 blogcsalád



Új erőpróba bontakozik ki az EU-ban, ezúttal Brüsszel és Közép-Európa között, nagy nyugati fölénnyel

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. július 31. - Szelestey

lengyelmagyar1.jpg

•  Duda vétója nem is olyan egyértelmű, ám az uniónak érvényesítenie kell a jogállami normákat

• Magyarország és Lengyelország csak abból ért, ha nem kap közösségi támogatást

• A magyar kormány a jelek szerint nagy ívben tesz a strasbourgi bíróság ítéletére (is)

Wall Street Journal

wsj_logo_jo.jpg

A lengyel igazságszolgáltatás reformja miatt új veszély leselkedik az unió egységére, de itt most már az egész európai terv jövője a tét. Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a tagállamok mindenekelőtt jogközösséget alkotnak, a közös szabályoknak pedig szükség esetén a helyi bíróságnak kell érvényt szerezniük, éppen ezért jogos az EU aggodalma Lengyelország miatt. Vagyis, hogy a jogállam módszeres aláásását jelenti, ha az igazságszolgáltatást politikai ellenőrzés alá helyezik. Így most először arról is szó van, hogy egy tagállamot megfoszthatnak a szavazati jogától, ez ügyben minden tagnak állást kellene foglalnia. Egy beavatott varsói forrás szerint azonban a Bizottságnak nem kellene örülnie az államfő vétójának, mert Duda hasonlóképpen ítéli meg a kérdést, mint a hatalmon lévő párt. Emellett úgy gondolja, hogy az unió beleavatkozott az ország belügyeibe, mert az igazságügy nemzeti hatáskörbe tartozik. Elsősorban belpolitikai megfontolásokból lépett közbe, nehogy nagyobb elégedetlenségbe csapjanak át a tiltakozások. Ugyanakkor azt mindkét fél tudja, hogy a 7-es paragrafust úgysem lehet alkalmazni, mert Magyarország megakadályozná.

Bloomberg

bloomberg.jpg

A kelet-európai lázadás mutatja, hol lesz a következő törésvonal az EU-ban, ezúttal azonban politikai válság érlelődik. A lengyel igazságszolgáltatás átalakítása megosztja a keletet és a nyugatot. Varsó mindeddig példátlan büntetéssel néz szembe, miután jelenleg az elsőszámú célpont az eltévelyedett államok megregulázását célzó hadjáratban. A magyar és a lengyel populista vezetőket felbátorította Trump megválasztása és a Brexit. Ám a kontinens magja német és francia vezérlettel védi Európát a centrifugális erőkkel szemben, amelyek azzal néznek szembe, hogy politikailag a margóra szorulnak, de lehet, hogy gazdaságilag is. Viviane Reding kiemeli, hogy a rebellisek Magyarország és Lengyelország körül csoportosulnak, mivel ez a két kormány intézett támadást a demokratikus intézmények ellen, és tekintélyuralmi irányban halad.

A másik oldal rájött, hogy kezdeményeznie kell a közös értékek és szabályok védelmében. Orbán Viktor illiberális államot akar, a CEU, illetve a civilek elleni jogszabály miatt az unió jogi eljárás alá vonta a magyarokat. Egy brüsszeli elemző intézet vezetője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre nehezebb lesz figyelmen kívül hagyni a jogállami normákat. Fontos, hogy a lengyel tüntetők az EU oldalán állnak. Reding szerint a renitens államok csakis abból értenek, ha megvonják tőlük az uniós támogatásokat. A már idézett szakértő viszont jónak tartaná, ha beélesítenék a 7-es cikkelyt, hiszen itt a jogállamról, a demokráciáról és az alapvető jogokról van szó.

Der Standard

der_standard.jpg

A kommentár szerint az uniónak nincs más választása, mint hogy a lehető legkeményebb eszközök bevetésével lépjen fel, miután Lengyelország jogi kútmérgezést folytat. A Bizottság mindössze két nappal a nyári szünet előtt jelentette be, hogy megkezdi a szerződésszegési eljárást, bár Timmermans alelnök pár nappal korábban még arról beszélt, hogy Varsó kap egy legeslegutolsó határidőt, hogy választ adjon a jogállam módszeres megszegésével kapcsolatos aggályokra. Kilátásba helyezte, hogy idáig példátlan módon bevetik a 7-es paragrafust, a mostani lépés ebbe a folyamatba illeszkedik bele. Rendszer van abban, ahogy Varsó az igazságszolgáltatás kapcsán nekimegy a jogállamnak. De a lengyeleknek tudniuk kell, hogy mi a tét. Mert aki feladja a jogállamot, az önmagát és a demokráciát adja fel.

Die Presse

die_presse.jpg

A magyar külügyminiszter rátett még egy lapáttal az osztrák kancellárral kialakult vitában, miután Kern megismételte, hogy az unió értékközösség, és nem szabad megengedni, hogy a magyar és a lengyel kormány fokozatosan felszámolja a demokráciát, korlátozza a sajtószabadságot és megszüntesse a hatalmi ágak megosztását. Mint mondta, ezt nem szabad ennyiben hagyni, mert a két ország igen sok pénzt kap az EU-tól és cserében legalább annyit el lehetne várni tőlük, hogy betartsák a játékszabályokat. Szíjjártó erre úgy reagált, hogy az osztrák politikus csupán saját népszerűségi adatait igyekszik javítani, Magyarország soha nem avatkozna bele más állam belügyeibe, viszont elutasítja az efféle liberális arroganciát. Előzőleg pedig azt állította, hogy az osztrák miniszterelnök azoknak a balliberális politikusoknak az oldalára állt, akik a Soros-terv alapján tömegesen akarnak migránsokat Európába hozni. Erre válaszolta azt az osztrák szociáldemokraták frakcióvezetője, hogy Szíjjártó mérsékelhetné magát.

Politico

politico_1.jpg

A Helsinki Bizottság és a táborlakók szerint a magyar kormány ismételten megsérti nemzetközi jogszabályokat, amikor nem hajlandó javítani az életkörülményeken a tranzitövezetekben, ahová a menedékkérőket nem ritkán hónapokra bezárják. A szögesdróttal körülvett és rendőrök által őrzött két létesítménybe az újságírók nem léphetnek be, mint ahogy a legtöbb emberi jogi szervezet képviselői sem. Magyarországot most azzal vádolják, hogy semmibe veszi az Európai Emberi Jogi Bíróság döntéseit a központokban fogvatartott családok és kiskorúak ügyében, vagyis, hogy megszegi a Nemzetközi Emberi Jogi Konvenciót. A testület ugyanis egy 7-tagú iráni-afgán család ügyében még májusban kimondta, hogy az érintettek számára véget kell vetni a megalázó, illetve embertelen bánásmódnak.

Mivel nem történt semmi, két hónappal később újabb felszólítás érkezett Strasbourgból, külön kiemelve, hogy rendszeres étkezést kell biztosítani az apának, a feleség mellé pedig tolmácsot kell adni az orvosi vizsgálatok során. Az asszony akkor már előrehaladott terhes volt. A tudósítás hozzáteszi, hogy az új magyar jogszabályok értelmében nem kell gondoskodni az ételről olyanok esetében, akiknek az első menedékkérelmét már elutasították és a családfő éppen ebbe a kategóriába esik. Így a férfi kénytelen volt időként a szemeteskukából guberálni, hogy csillapítsa éhségét. Ám az újabb felhívás is eredménytelen volt, ezért két hete a Vöröskereszt ad időnként ennivalót a menekültnek. A kormányszóvivő szerint ugyanakkor a hatóságok nem hagytak figyelmen kívül semmiféle bírósági rendelkezést, a migránsok az összes érintett létesítményben a nemzetközi szabályoknak megfelelő ellátásban részesülnek. Orbán Viktor pár napja Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy EU arra készül, hogy területét átengedje egy kevert, iszlamizált Európának.

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2412702729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.31. 06:49:11

Lengyelországot megvédjük az agresszorok ellenében!

Zoltan Hazafi 2017.07.31. 09:02:59

Legyen Lengyelország - ismét - nemesi köztársaság! Hajrá, történelem!
Magyarország pedig - oligarchikus királyság. Hajrá, Aba Omodé, Borsa Kopasz, Mészáros Lőrinc!

gmihaly621 2017.07.31. 21:40:18

Szelestey szegény hozott anyagból dolgozik, nem tehet róla, hogy a n yugat-mucsai médiamunkások ostobák.

Kivlov 2017.08.01. 10:18:16

Sokadjára:
Az EU-nak nem jogközösségnek kell(ene) lennie, hanem gazdasági uniónak.
Csakhát az nem érdeke a frank-fricc okostojásoknak.

MACISAJT 2017.08.01. 10:42:03

Bloomberg: "A kelet-európai lázadás mutatja,"

Most akkor mégis van lázadás és annak éve?:P

Wall Street Journal: "Ugyanakkor azt mindkét fél tudja, hogy a 7-es paragrafust úgysem lehet alkalmazni, mert Magyarország megakadályozná."

És akkor ki is áll vesztésre?

Muhaha

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.08.01. 10:57:08

@morpho:

Ezt tesszük, annak ellenére, hogy több kérdésben nem osztjuk a lengyelek álláspontját, De a közös ellenséggel szemben összetartunk.

Ad Dio 2017.08.01. 11:06:49

Borzasztó, hogy ezt kötélhúzásként kell megélni, ahol vesztesek és győztesek vannak. Pedig valójában nincsenek. Valójában győztesek ugyanis nincsenek.
Az EU egy inhomogén terület. Gazdasági, világnézeti szakadékok vannak benne. Az ideológiai árkok ideig-óráig befedhetőek szalmával, de ameddig az azokat generáló gazdasági szakadékok megvannak, újra fognak generálódni. A Centrumnak el kell döntenie: olcsó(bb) munkaerőt és felvevőpiacot szeretne a periérián, vagy egy homogén Európai Birodalmat? Ha az első a cél, akkor ha tetszik he nem, mozgásteret kell adnia a perifériának és nem kellene erőltetni a nem gazdasági uniót. Ha az utóbbi a cél, akkor pedig be kell jelenteni a bérúniót is jelentsen ez bármit is. Mindkét irány előnyeinek erőltetése szvsz kudarcba vezet, ami akár a periféria leszakadását is jelentheti. Főleg ha a baloldal által oly sokszor emlegetett pénzügyi szankciók is bevetésre kerülnek.

Józanság emberek. Kevesebb ideológia, több praktikum.

legális 2017.08.01. 11:09:52

Jól gondolom, hogy ezek még csak nem is idézetek a hivatkozott "elfogulatlan" sajtótermékekből, hanem az "elfogulatlan" szemléző sajtómunkás interpretációi, leegyszerűsítései, vagy vágyai?
Mert azért az elég valószínűtlen megfogalmazás pl. ...
Nem is hozok példát, mindegyik pongyola, bulvár, pontatlan stb. Nem hiszem, hogy a fenti szösszenetek ebben a formában jelennek meg.

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2017.08.01. 11:26:19

Hazugság hazugság hátán. Brüsszel irigyli a példátlan magyar sikereket, az unortodox módszerekkel kivívott magyar gazdasági csodát, és megpróbálja megfojtani a nyugati gyarmatosítók riválisait, mielőtt még a lengyelekkel karöltve végleg Közép-Európa válna az EU gazdaságilag legfejlettebb területévé a hanyatló nyugati országok helyett.

Csakhogy a nyugati országokat mozgató Sorosnak annyi esélye van megállítani a magyar felemelkedést, mint Kanut királynak a dagályt. A dekadens, hanyatló Nyugat a bukás küszöbén áll, a jövő a nemzeti identitásukat őrző közép-európai nemzeteké lesz. Első helyen a magyarokkal!

ZX 2017.08.01. 11:54:02

@troll ellenpólus: Így van elvtárs. Mutassuk meg ennek a rothadó nyugatnak, hogy mi milyen fasza szocialista országot építünk. Majd nézhetik a lukas gatyánkból kikandikáló seggünket úgy elhúzunk mellettük.

VT Man 2017.08.01. 14:04:46

Torokorszag is rengeteg penzt kap az uniotol, megse nagyon "tartja be a szabalyokat".

De nem baj, azert csak nyomjak oda meg a penzt.

jandera 2017.08.01. 14:36:00

A rendszerváltásig hallgattam a rothadó, szakadék szélén álló nyugatról a híreket, aztán egy darabig nem. Most a történelem ismétli önmagát? Jön a forradalom/ellenforradalom, jönnek az oroszok? Kádár????

febiha 2017.08.01. 15:20:27

@troll ellenpólus: nem csak azt irigylik. Persze azt is. De micsoda vezetőik vannnak? A gyanús nemi identítású francia elnök, a görnyedt olasz miniszterelnök, a slampos Mutti, a krakéler osztrák kancellár - nem is folytatom. Bezzeg nálunk. Az első számú vezető igazi géniusz, látja a világ jövőjét, és tudja is, hogy ebből mi következik. Hunyadi után ő második magyar, aki megmenti Európát. A külkülminiszter ifjú zseni, na jó, ilyen Auasztriában is van, de az azért nem ennyire zseniális. Hogy a házelnök urat ne is említsem... hihetetlen módon párosul benne a széles látókörű világpolgár és a nemzetéért élő és haló hazafi. Vagy a pártelnökhelyettes, rezsi- és Soros-szakértő. Minden megvan benne, amiért a polgári Magyarország gondolatát megszerettük. A hanyatló Nyugat ilyen vezetőt egyik országban sem képes felmutatni, na ugye?

morph on deer 2017.08.01. 15:45:42

@MACISAJT:
"Ugyanakkor azt mindkét fél tudja, hogy a 7-es paragrafust úgysem lehet alkalmazni, mert Magyarország megakadályozná."

Lófax, picim!
Mert csak egyidőben és egyszerre kell benyújtani mind a kettőjük/kettőnk ellen, és le van tudva a probléma!
Gondold csak végig!

Hogy is mondtad?
Ja igen: "Muhaha"
;)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.01. 15:53:19

inkább a libsiposvány eu-t kell akarják megmenteni - önmaguktól

VaradiJanos 2017.08.01. 17:09:54

@legális: persze, hogy nem, majomka ferdíti őket

Brix 2017.08.01. 17:15:55

Magyarorszàgnak és Lengyelorszàgnak a sajàt útjàt kell jàrni, hogy kezdeményezői legyenek az EU reformjànak. A cél: leszàmolni a marxizmus 2vh utàn itt maradt szellemi\politikai irànyzataival, és az erős, nemzetek Európàjàt létrehozni , egyenlőségi alapon. A fejlődés Közép-Európàban van. A nyugat megrekedt és soha nem làtott tàrsadalmi vàlsàg küszöbéhez érkezett...Ideje àtalakítani a liberàlis demokràciàt, mert az úgy nem fog működni, ha mindenkinek kitàrjuk az ajtókat...Az emberjogi törvények is àtalakítàsra szorulnak, mert a 70 évvel ezelőtti marxista ideológiànak megfelelő tézisek màra elavultak. A farizeus politikànak véget kell vetni! Magyarorszàg a magyaroké, Németorszàg a németeké...A 30 év alatt lakossàgukat megnégyszerező " fejlődő" orszàgok meg oldjàk meg a sajàt problémàjukat úgy , ahogy tudjàk Mi elvagyunk nélkülük...

morph on deer 2017.08.01. 17:33:51

@VaradiJanos:
"örülnél, ugye, hazátlan parazita?"

Amit nem fogsz fel ugye, te szegény, hogy itt arra hívtam fel a figyelmet, hogy lehetőség van, kár előre röhögni!

Amúgy felesleges idegeskedned, mivel egyhamar úgysem csavarja ki senki kezéből a fakardot, vagy veri le a papírcsákót szeretett vezéred fejéről.
Sőt, még a hintalóról sem lökik le, szóval tovább harcolhat, küzdhet, csatázhat, vagy bármi egyéb tetszőleges módon röhögtetheti ki magát, meg szerencsétlen agyhalott imádóit!
Szóval nincs okod az aggodalomra!

morph on deer 2017.08.01. 18:14:52

@VaradiJanos:
"... legfőképpen a fajtád miatt elmozdíthatatlan ..."

Azért a te helyedben elmerengenék ezen a "fajtád" kitételen, főleg ebben az összefüggésben. Még az is lehet, hogy rájössz: miért! :))

midnightcoder2 2017.08.01. 19:27:01

Igazából a keletiek azt próbálják megakadályozni, hogy Európa felszámolja saját magát. Ha a nyugati politikusok győznek, azzal kb. annyit nyernek mint a vietnamiak amikor megnyerték a háborút, és azóta is élvezhetik a szocializmus áldásait.

Nemfajtalan srác 2017.08.01. 22:00:50

"a férfi kénytelen volt időként a szemeteskukából guberálni, hogy csillapítsa éhségét"

Folyton arra biztatnak, hogy ne dobjuk ki a felesleget kukába, inkább el kell juttatni a harmadik világ éhezőinek. Tessék, Orbán megtalálta a nyitját: ki lehet dobni a kukába és mégis eljut hozzájuk

Magyarország jobban teljesít!
süti beállítások módosítása