B1 blogcsalád



Tovább a putyini úton: jogállam maradékának üzen épp hadat a kormány

2017. július 31. - ashwood

1507.jpgMost épp a bíróságokra vetett - újra - szemet az Orbán-kormány. Politikai kinevezetteket ültetne az elvben független, önálló hatalmi ágba. Persze tudjuk, mit gondol Orbán Viktor a fékekről és egyensúlyokról.

A kormány ugyan néha meghátrálni látszik, de a terveit soha nem adja fel. Épp egy éve dobta be az igazságügyi tárca a közigazgatási bíróságok rendszerének ötletét. Ezen a fórumon olyan kérdések dölnének el, amelyek kényelmetlenek a jelenlegi hatalomnak. Közigazgatási bíróság előtt lehet megtámadni a közérdekű adatokat eltitkoló kormányzati szerveket, a közbeszerzések végeredményét, de a választásokkal és a politikai megmozdulásokkal kapcsolatos közigazgatási eljárásoknak is itt a vége. A kormány a bíróságok nyomására és az Alkotmánybíróság döntését követően végül csak létre hozta a közigazgatási bíróságok rendszerét, de elállt attól, hogy saját maga nevezzen ki oda döntnököket.

Az önmérséklet eddig tartott.

A 444 megszerezte a tárca legújabb ötletét, amely már a parlament elé sem vinné az ügyet, megoldaná okosban, egy egyszerű miniszteri rendelettel. A trükk egyszerű: a bírói kinevezések pontrendszerébe piszkálnának bele. Mégpedig úgy, hogy a közigazgatásban szerzett tapasztalatok után kapható objektív pontszámot utóbbiak esetében megdupláznák az azonos életpályájú bírói titkárokéhoz képest. Egyszerűbben: a közszolgának kétszer annyi esélye lenne bíróvá válni, mint annak, aki közel egy évtizede készül erre a pályára.

Hogy mi a probléma a közigazgatásban dolgozókkal, azt az Országos Bírói Hivatal - élén Szájer József feleségével - igen szabatosan meghatározta: „A bírói ítélkezési tevékenység független, s mint ilyen, hozzájárul az állampolgárok Alaptörvényben biztosított jogorvoslathoz való jogának érvényesítéséhez. (...) A többi, azonosítható hivatásrend esetén a szervezet, a hierarchikus rendből fakadó irányítás-felügyelet vagy a megbízóval, képviselttel fennálló érdekkapcsolat az, ami a függetlenségnek nem hagy teret." Vagyis: egy hivatalnok esetében a kormánytól való függetlenség elképzelhetetlen, hisz épp lojalitása miatt bízott meg benne korábban a végrehajtó hatalom.

Orbán Viktor tehát nem szeretne mást, minthogy mindhárom hatalmi ágat kézi vezérléssel irányítsa. A kormány, vagyis a végrehajtó hatalom az övé, a törvényhozóban abszolút többsége van, már csak az igazságszolgáltatás van hátra.

Azokat a rendszereket, ahol a három hatalmi ágat egyetlen ember irányítja diktatúrának szokás nevezni. Úgy működik, hogy hozok egy törvényt, úgy alkalmazom, ahogy akarom, akinek pedig nem tetszik, az elítélem. Ha pedig valaki beszól, mondjuk egy civil szervezet vagy a sajtó, az magára vessen.

Még az egykori választási szlogenük, a "Csak a Fidesz!" is hazug. A valóság: Csak a Viktor!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1412704593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

19540511 2017.07.31. 19:07:59

@Akhmed há CIA terrorista bocs_mérsékelt lázadó: Szerintem meg az van hátra, hogy Orbánodat elküldjük oda, ahová való: szép csíkos öltönyben egy rácsos szobába egyedül egy olyan nagy házba, ahol sok-sok hozzá hasonló bűnöző van elhelyezve.

FCUK9 2017.07.31. 20:04:47

A blogger utána nézhetett volna, hogy szakvizsga is kell... fingja nincs a rendszerről, de miért kell ezt híresztelni is?:)

Ha viszont valaki szakvizsgával a közigazgatásban dolgozik, persze, hogy jobb bírónak, mint a szakvizsgával szintén rendelkező, de a közigazgatásban nem jártas titkár. Lapozzunk:)

István Hámori 2017.08.01. 12:57:50

Fiktív rémhírek és "értesülések" bizonyítékai a demokratikus jogállamiság "leépülésére"

fillérbaszó vadász 2017.08.02. 05:37:26

Amúgy ha megnézzük a sok tetú bírót, akik a cigányoknak gyilkosságért felfüggesztettet , magyaroknak meg tizedannyiért éveket osztogatnak, hát rájuk is fér a "tisztogatás".

Két hasonló eset:
Egy magyar nő mérgében megdob egy rendőrt műanyag flakonnal. 3 év letöltendő.
Cigány "fiatal" jogsi nélkül vezet. Rendőrök megállítják, a "fiatal" rájuk támad. Egyiknek agyrászkódása lett, a másik rendőrnek meg az álkapcsa tört el. Ítélet: felfüggesztett.

áÍlyen ítéletet hozó bíróknak egy igazságos társadalomban a börtönben lenne a helye védenceik mellett.

2017.08.02. 07:08:45

Aki picit is jártas a jogászi szakmákban, az tudja, hogy egy közigazgatási hivatalnok sose kerül olyan ügyek közelébe, pláne olyan jogi megítélési problémák közelébe, mint egy bírósági titkár.
Egy komplex szerződésrendszert majd hogy fog pártatlanul megítélni, kibogozni egy korábban olyat sose tanulmányozott arc?
Elég beteg ötletnek tűnik.
Bár az is igaz, hogy a bíróságokon a pozíciók lassan örökletessé válnak, rokonok adják egymásnak a stafétát, a nepotizmus burjánzik, akinek nem bíró az anyja, apja, testvére, az esélytelen, hogy akár fogalmazónak is felvegyék. Mondjuk ez a közigazgatásra és ügyészségre is érvényes.

chrisred 2017.08.02. 08:23:41

@karandash: Kerülni éppen kerül, de teljesen más megközelítésből, más jogalkalmazási szempontok vezetik. Kábé olyan a különbség, mint a sofőr és a szerelő között.

1ghost 2017.08.02. 08:30:07

Remek cikk, gratulálok a szerzőnek. Ebben a velejéig rohadó, véleményt elfojtó cenzúrázott médiában az ilyen tárgyilagos, korrekt írásokra óriási szükség van. Minden szava arany, s a szabadság, és tisztánlátás levegőjét hozza az olvasónak.

Egyébiránt az elemzés kulcsmondata ez: "Egyszerűbben: a közszolgának kétszer annyi esélye lenne bíróvá válni, mint annak, aki közel egy évtizede készül erre a pályára."

Pontosan ez a fidesz módszere: aljas sunyi módon intézni el a demokráciát, éppen úgy, ahogyan aljas sunyi módon szerveztek ki maguknak piacokat (trafikok), vagy adófizetői pénzeket (TAO). Egy jellemtelen, harácsoló, antidemokratikus bagázs bitorolja a hatalmat az országban, ezt ma már csak az nem látja, aki nem akarja.

Ki gondolta volna 1990-ben, hogy ez a tolvaj, korrupt, köpönyegforgató orbán visszaviszi 2017-re az országot abba a világba, amelyből a magyarok 1990-ben eufóriávial megszabadultak.

A konklúzió mindezek után vitán felül áll: aki a fideszt támogatja az bizony egy diktatúrapárti, szarházi, gerinctelen ember.

De meg fogunk tőlük szabadulni, és a magyar nép előtt fog ez mocskos narancsbanda felelni a gaztettekért, orbántól kezdve mészároson át, az utolsó tetves fideszvazallusig bezárólag.
Honfitársaink túlnyomó többsége már fogcsikorgatva várja a választás napját, hogy a fidesz nevezetű ócska emberek gyűjtőhelyévé váló bandának megadhassa azt, ami jár nekik.

willcox 2017.08.02. 08:57:14

@FCUK9: De az azért borítékolható, hogy egyirányba fognak mutatni a döntések. Te jó NER társ vagy Neked minden jó, pedig már elég szürrelis hely lett kis hazánk.

chrisred 2017.08.02. 09:04:49

@FCUK9: Mert megszerzett egy papírt?

chrisred 2017.08.02. 09:07:31

@fillérbaszó vadász: "Ha már levágták az ujjaidat, akkor miért zavar, ha az egész karodat amputálják?" Nagyjából ezt írtad. Minél mélyebbre ássák a gödröt, annál nehezebb lesz kimászni belőle.

Európai téridő 2017.08.02. 10:13:30

A Nagy Példakép, az USA is mostanában a hatalmi ágak kapcsolatrendszerének a mára "kifejlődütt" kuszaságai miatt küszködik.

fillérbaszó vadász 2017.08.02. 11:52:19

@chrisred: Hasonlót sem írtam ,mint amit ideböfögtél. Nagyon rossz példa!

"éleményt elfojtó cenzúrázott médiában"

Ezt nem értem. Te is ideírhatod a véleményedet. A blog szerzője is. Mi cenzúrázott?

fillérbaszó vadász 2017.08.02. 11:52:55

@chrisred: Az utóbbit nem te neked szántam, tehát bocsi!

FCUK9 2017.08.02. 12:03:29

@willcox: kb 20 alatt lehet a szám, amiről beszélünk:)
süti beállítások módosítása