B1 blogcsalád



FAZ: Orbán teljesen alaptalanul feketíti be Sorost, összeesküvéselmélete légből kapott

Szelestey Lajos összeállítása

2017. július 28. - Szelestey
  • A Soros elleni kampánnyal rég elfeledett szellemek kelnek új életre Magyarországon.
  • Szíjjártó fogja vissza magát, mert az Unió nem bankomat!
  • Minden 2. magyar baljósnak gondolja a gazdasági kilátásokat, 42 % viszont e pillanatban így is a Fideszre szavazna.

                                                         Nemzetközi sajtószemle, 2017. július 28.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Képzelt összeesküvés. Ezt a címet adta egész oldalas helyzetelemzésének a vezető német konzervatív lap, amely azt taglalja, miért gondolja úgy Orbán Viktor, hogy hadban áll Soros Györggyel. Azzal vádolja a milliárdost, hogy az haszonszerzés céljából milliókat akar Európába telepíteni. A tudósító felkereste a Helsinki Bizottságot, amely a hatalom szerint a földrész békéjét és biztonságát fenyegető spekuláns maffiahálózatának egyik központja. Soros és az NGO arra példa, miként lehet egy embert és annak életművét torz tükörben úgy beállítani, hogy elvész minden mérték, és még azt is nehéz kihámozni, hogy mit tett és mondott az illető valójában. Magyarország egyben nyomasztóan illusztrálja, hogy rég eltűntnek hitt démonok kelnek újra életre ebben az eltorzított képben. Orbán nem hagy ki egyetlen alkalmat sem, hogy a szóban forgó civil csoportokat úgy tüntesse fel, mint amelyek külföldi pénzekből titokban szervezik az illegális migrációt, valamint tudván-tudatlanul trójai falóként szolgálnak a bevándorlást kísérő terrorizmus behatolásához. 

De Soros egész Európában minden rossz okozója az összeesküvés elméletek hívei, a korrupcióval vádolt politikusok, valamint az autoriter hajlamú vezetők számára. Szélsőjobbos körökben a nevét már régen összekapcsolják a „pénzes zsidó“ fogalmával. Ez a mozgatórugó újabban a magyar kormánynál is előkerült. Orbán ugyan tagadja a vádat, ám a plakátakció pontosan az antiszemita reflexeket mozgatta meg az arra fogékony rétegnél. A hivatalos lapnak számító Magyar Idők pedig egyik vezércikkében minden további nélkül bedobta a klasszikus antiszemita klisét, a vándorló zsidó fogalmát. 

Soros élő legendának számít a pénzvilágban, pedig nem egyszer jócskán rá is fizetett az üzletre. Azt sem lehet tagadni ugyanakkor, hogy egy sor országban a civileken keresztül van közvetett befolyása a dolgokra. Kovács Zoltán azzal vádolja ezeket a szervezeteket, hogy megpróbálják felpuhítani az európai jogot és szabályokat a menedék és a határok ügyében. Ezért kellett ellenük törvényt hozni. Bakonyi Anikó a Helsinki Bizottságtól ugyanakkor tagadja, hogy Soros-bérencek lennének. Költségvetésüknek csupán egyharmadát kapják a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Forrásaikat közzé teszik, viszont nem fogadnak el politikai ukázt senkitől sem. Azt ellenben teljes tévedésnek tartja, ha azt hánytorgatják fel nekik, hogy több menekült számára is kivívták az igazat az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt, hiszen Magyarország vállalta a vonatkozó nemzetközi konvenció előírásait. 

De Orbán nem csupán a „humanitárius blablát“ utasítja el. Az ő szemében a Soros-alapítvány külföldi, tehát törvénytelen ellenzéket testesít meg. Goran Buldioski, az OSI európai igazgatója viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy nem adnak pénzt politikailag aktív csoportoknak. Ugyanakkor már a szocialista kormányok alatt is sürgették az érintett szervezetek a jogállamiság betartását. Egy rágalmazási perben védték annak idején Orbán Viktort is. Emellett segítik a korrupció ellenes küzdelmet is, és tény, hogy az idevonatkozó vádak a mélybe taszították a kormány népszerűségét, mielőtt a miniszterelnök a migrációval át nem rendezte a közbeszédet. Bakonyi Anikó kiemeli, hogy a hatalom mindenkire nyomást gyakorol, akinek más a véleménye, mint neki. És mindenkit ellenségnek tekint, aki nem szorul rá az állam pénzére

 ke_pernyo_foto_2017-07-28_12_07_30.png

Jungle World

„Közösen Soros ellen“ címmel a lap arról ír, hogy Orbán Viktor barátjának tekinti az izraeli minszterelnököt, az amerikai emberbarátot pedig ellenségének. Ugyanakkor bagatellizálja a Horthy-rezsim szerepét a tömegpusztításban. Az unió viszont bajban van, mert annak idején egyhangú döntéshozatalt határozott meg, mert nem gondolt arra, hogy lesznek politikusok, akik nem racionálisan gondolkodnak, lásd a magyar vezetőt. A tusványosi beszéd azt támasztja alá, hogy Orbán nem egyszerűen hisz az összeesküvés elméletben, hanem hajlik a megalomániára. Valamiféle Soros-tervről regélt, mármint hogy évi egymillió menekült jöjjön Európába, és hogy adjanak nekik fejenként 15 ezer eurót. Ennyi pénzről a szegénységben élő 41 %-nyi magyar csak álmodhat. Azon kívül a politikus teljesen képtelen állításokat terjeszt arról, hogy Soros meg akarja buktatni. Ám kiderült, hogy a plakátkampány csak vesztegette a pénzt, a magyar zsidókat viszont a hadjárat a Horthy-időkre emlékeztette, így ők félnek. 

Orbán néhány éven belül elérte, hogy az ország illiberális demokrácia és maffiaállam legyen. Nemrégiben még kivételes államférfiként beszélt Horthyról, Netanjahunak viszont azt fejtegette, hogy annak idején a kormány hibát követett el, mert nem védte meg zsidó polgárait. Kell ahhoz egy adag cinizmus, hogy hibának minősítse a deportálásokat, amelyek nem lettek volna lehetségesek a magyar államapparátus lelkes és aktív közreműködése nélkül. A vendég viszont hatalmas szolgálatot tett a magyar kormánynak, hiszen nem tette szóvá a holokauszt hivatalos bagatellizálását, a történelemhamisítást, valamint a nyílt és burkolt antiszemitizmust.  

 

Die Presse

die_presse.jpg

1. Kitért a béketűrésből és válaszolt a magyar külügyminiszter legújabb kirohanására az osztrák szociáldemokraták frakcióvezetője. Szíjjártó ugyanis élesen nekiment Kern kancellárnak, aki azt nyilatkozta, hogy a magyar és a lengyel kormányt jobb híján pénzügyi nyomással kell jobb belátásra téríteni. A magyar diplomácia vezetője szerint az osztrák kormányfő azonban ily módon azoknak a balliberális erőknek az oldalára állt, akik a Soros-tervet akarják végrehajtani. A tudósítás megjegyzi, hogy a magyar vezetés szerint a milliárdos több millió menekültet akar Európába hozni. Nos, minderre Andreas Schieder úgy reagált, hogy amit Szíjjártó mondott, az nívótlan, és jobb lenne, ha a magyar politikus mérsékelné magát. Egyben arról tanúskodik, hogy Magyarország mennyire elszakadt a valóságtól. Azt is mutatja, hogy a magyar demokrácia és emberi jogok leépítése egyre nyersebb támadásokhoz vezet a szomszédos államokkal szemben. Hozzátette, hogy az EU értékközösség és nem szabad összekeverni egy pénzautomatával. Nem lehet az előnyöket kicsemegézni.

 

2. A lap egy másik cikke úgy érzékeli, hogy repkednek a pofonok Budapest és Bécs között és számítani lehetett a magyar visszavágásra, miután Kern a támogatások visszafogásával fenyegette meg a magyar és a lengyel kormányt. Így is történt, Orbán Viktor a külügyminiszterét küldte csatába, aki önzéssel vádolta meg Ausztriát. Kijelentette, hogy egyetlen más állam sem olyan szolidáris az osztrákokkal mint Magyarország, merthogy a kerítés a szomszédokat is védi. A kancellár előzőleg azzal vádolta meg a magyar vezetést, hogy az véget akar vetni a jogállamnak és a hatalmi ágak megosztásának. Ausztria különben a jövő év második felében lesz az EU soros elnöke, így érdemben bele tud szólni a 2020-tól esedékes szubvenciók elosztásába. Itt elsősorban a strukturális alapok jönnek szóba, és ebből a szempontból érdekes, hogy a jogi ügyekben illetékes biztos pár napja éppen az pedzegette: a következő költségvetés meghatározásánál figyelembe kell venni azt is, egyes kormányok mennyire tartják tiszteletben a jogállami normákat. 

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

A kommentár szerint az úgy nem fog menni, ahogyan a német szociáldemokraták kancellárjelöltje javasolja, hogy ti. pénzügyi eszközökkel vegyék rá Magyarországot és Lengyelországot az uniós jog betartására. Német és európai intézmények a migráció ügyében tanúsított teljes elutasítás miatt már jó egy éve fontolgatják, hogy megvonják a támogatásokat a két kormánytól, de ez rövid távon sem jogilag, sem politikailag nem lehetséges. Vagyis csak a 2020-ban kezdődő következő pénzügyi időszak jön szóba, és várhatóan azt jelenti majd a gyakorlatban, hogy a szubvenciók egy részét más államok javára csoportosítják át. Ám mivel ez ügyben egyhangú döntésre van szükség, erősen valószínű, hogy az érintett tagok blokkolni fognak, így viszont nem lehet majd átalakítani a közös büdzsét. Úgy hogy marad szankcióként a már ismert kötelezettségszegési eljárás. De akkor még mindig nagyon messze vagyunk a tényleges bírság kiszabásától.

Mivel a bevándorlási hullám tovább tart, az elemzés azt javasolja, hogy gyorsan dönteni kell a gazdasági migránsokról és mielőtt vissza kell küldeni őket saját országukba. Emellett lehetővé kell tenni a legális munkavállalást, amihez meg kell könnyíteni a vízumok kiadását. Ennél a pontnál üdvözlendő, hogy az UNHCR segítségével évente több tízezer menekült települ át törvényesen Európába. Ugyanakkor segíteni kell enyhíteni az olaszokra nehezedő nyomást. Egyébiránt hiba volna, ha bizonyos kormányok a félelemtől vezérelve teljes határellenőrzést rendelnének el, pl. a Brenner-hágón.  

 

Foreign Policy

foreign_policy.jpg

A magyarok nem látják túl rózsásnak a saját gazdasági kilátásaikat. Orbán Viktor ugyan az eltelt egy évben kampányt folytatott a menekültek ellen, nekitámadt a civil szervezeteknek, bezárással fenyegette meg a CEU-t. Azon kívül ostorozza Soros Györgyöt, valamint az Európai Uniót, ami kedvező fogadtatásra találhat bizonyos választóknál, csak éppen a lakosság többségét nem győzi meg arról, hogy az életük jobbra fordul. Ez derül ki a Nemzetközi Republikánus Intézet felméréséből. Eszerint az emberek 50 %-a úgy gondolja, hogy az ország rossz irányban halad. 74 % pedig nem hiszi, hogy nagy jövő előtt állna az ifjúság. 68 %-nak az a véleménye, hogy a politikusok nem figyelnek oda az ifjabb nemzedékek vágyaira. 

A veszélyekről szólva 34 % mondta az, hogy leginkább a csőd, valamint az egészségügyi ellátás, valamint a társadalombiztosítási rendszer bedőlése fenyeget. Ugyanakkor csak 19 % tart komolyan a migrációtól és mindössze 3 % véli valóban elképzelhetőnek a kultúra és a hagyományos nemzeti értékek elvesztését. 28 % a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget nevezte meg a legnagyobb gondként, 15 % szemében a korrupció a bajok fő forrása. Viszont 42 % voksolna ma a Fideszre, messze többen, mint az ellenzékre. A közvélemény kutató igazgatója úgy összegezte a jelentést, hogy kiderült, a magyarok mennyire elégedetlenek egy sor gazdasági mutatóval, és mennyire félnek, hogy nem tudnak kedvező jövőt hátrahagyni az utódokra. 

 

Reuters

reuters.jpg

A Bizottság elnöke Kelet-Európa oldalára állt a nyugati cégekkel zajló élelmiszervitában. Juncker azt mondta, az nem lehet, hogy a gyártók gyengébb minőségű összetevőkből állítsák elő a Keletre szánt termékeket. Jelezte, hogy Brüsszel irányelveket ad ki az élelmiszerbiztonsági rendelkezések értelmezéséről, de azt sem zárta ki, hogy új jogszabály születik a kérdésben. Mint közölte, nem szeretné, ha egyfajta másodosztály alakulna ki a földrészen, és mindent megtesznek azért, hogy véget vessenek a diszkriminációnak. A hírügynökség megjegyzi, hogy az ügy azért vált sürgetővé a volt szocialista országok számára, mert félnek, hogy vesztenek befolyásukból, mivel a németek és a franciák vezérletével több tagállam is a szorosabb összefogást szorgalmazza. Ugyanakkor tanulmányok bizonyítják, hogy multik nem egyszer silányabb minőségű árut küldenek keletre, mint nyugatra – egyazon márkanév alatt.

 

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2812695701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolompár Deszpászító 2017.07.28. 09:12:03

"Orbán nem egyszerűen hisz az összeesküvés elméletben, hanem hajlik a megalomániára. Valamiféle Soros-tervről regélt, mármint hogy évi egymillió menekült jöjjön Európába, és hogy adjanak nekik fejenként 15 ezer eurót."

Ez nem rege, egyenesen Dzsordzsi bá' írta:
irst, the EU has to accept at least a million asylum-seekers annually for the foreseeable future. And, to do that, it must share the burden fairly – a principle that a qualified majority finally established at last Wednesday’s summit.

Adequate financing is critical. The EU should provide €15,000 ($16,800) per asylum-seeker for each of the first two years to help cover housing, health care, and education costs – and to make accepting refugees more appealing to member states.

www.project-syndicate.org/commentary/rebuilding-refugee-asylum-system-by-george-soros-2015-09

a nagy hohoohooo 2017.07.28. 13:21:05

@Kolompár Deszpászító: Mérmindig a leghülyébb mihígmélymagyar takonynáci vezénylik ki trollszolgálatra?...jahúgy ennyi a választék,te vona ...ööö..vónál a jobber elit?...akó'milyen lehet azajja hehee...
Mondottam volt"hülyéket és mihígmélymagyar takonynácikat ingyen sem tanítok ,de veled kivételt teszek,mert 2 in 1-ben hehee.

A tények mindig zavarólag hathatnak a mihígmélymagyar tudati állapotokra.
Ezzel szemben az a valóság, hogy írt egy cikket 2015-ben, miszerint Európának fel kell készülnie arra, hogy évente kb. egymillió menekült fog érkezni - ami egyébként nagyjából meg is felelt a valóságnak, 2015-ben és 2016-ban is nagyjából ennyien érkeztek.
Soros 2016-os eredeti riportjának a linkje.
This Is Europe’s Last Chance to Fix Its Refugee Policy
The EU’s piecemeal solutions are coming apart. Only a surge of financial and political creativity can avoid a catastrophe.

By George Soros
foreignpolicy.com/2016/07/19/this-is-europes-last-chance-to-fix-its-refugee-policy-george-soros/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201707
7 pont. ebből 5 pontot a V4 és Orbán enyhén szólva lenyúlta:. Soros kötelező kvóta ellen beszélt, Dublini III elavultnak tartotta, erős uniós határőrizetről beszélt,táborokat az unión KÍVÜL, Merkel migráns behívását kritizálta stb.

Soros
1. pontja: A menekülteket a befogadó országoknak közvetlenül a
frontvonalban levő országokban kialakított központokból kéne
befogadniuk. Ott bírálnák el a kérelmeket, aki pedig nem ezeken a
központokon át érkezik Európába, az elveszítené a jogát a
menekültsátusra. Soros szerint Európának évi háromszázezer menekültet –
tehát nem bevándorlót, hanem üldözöttet – kellene befogadnia, mert ez
már elég nagy szám ahhoz, hogy a menekülők esélyt lássanak kérelmük
pozitív elbírálására, és ne próbáljanak illegálisan eljutni Európába....
EZT MONDTÁK A V4-ek és Orbán SOROS után!

Soros
2. pontja : 2. Európának erős határőrizetre van szüksége!!!!Hogy az 1.
pont működhessen, annak feltétele az európai határok védelme. „Kevés
dolog rémiszti meg jobban a közvéleményt a kaotikus jeleneteknél” – írja
Soros, aki szerint a menekültválság
tavalyi képei nagyban befolyásolták a kérdés európai percepcióját. A
káosz felszámolásának részeként forrásokat kell biztosítani a
görögországi és olaszországi szükségtáborok feljavítására is, emellett
kompetens, összeurópai határőrizeti szervet is létre kell hozni. V4
átvette és Orbán.

Soros 3. pontja: 3. Megfelelő pénzügyi keretrendszert kell teremteni a válság kezelésére
Soros szerint rendkívül rövidlátó döntés volt, hogy 2014-ben a tagállamok
teljes GDP-jének 1,23 százalékában határozták meg az EU költségvetésének
felső limitét. Így a menekültválság
kezelését csak ad hoc pénzügyi támogatásokkal tudják megoldani. Soros
szerint a migrációs válság kezelése évi 30 milliárd euróba kerülhet, de
ez megtérülő befektetés: „A Bertelsmann alapítvány becslése szerint a
schengeni rendszer feladása évi 47-140 milliárd eurónyi GDP-kiesést
okozhat”. A pénzt európai adókból gyűjtené be. Ezt nem vették át.

Soros 4. pontja: 4. Egységes rendben kell elbírálni a menekültkérelmeket
Soros szerint a mostani rendszer, a Dublin III felett eljárt az idő. A
dublini rendszer szerint a menekültkérelmeket abban az EU-tagállamban
kell elbírálnia a helyi hatóságoknak, ahol
egy menedékkérő először az EU területére lépett. És minden felelősség
is azé az országé. Ehelyett Soros szerint egységes rendszer kell, ahol
nem nemzeti, hanem EU-s szervezetek döntenek a menekültkérelmekről, így
azok elbírálása nem a nemzetállamokon múlna, cserébe a felelősség sem
csupán rájuk hárulna a menekültekért.V4 és Orbán átvették,

Soros 5. pontja 5. Egyetértésen alapuló összeurópai rendszert kell kidolgozni a menekültek elhelyezésére
Enélkül az előző pont nem is működhetne. Soros szerint a jelenlegi kötelező
kvótarendszer kontraproduktív: jelentős ellenállást vált ki több tagorsszágban
is, amelyeket rákényszerítenek olyan menekültek befogadására, akiknek
amúgy eszükben se volna azokba az országokba menni. Ehelyett önkéntes
alapon kell működtetni a rendszert, hogy a menekültek is oda
kerülhessenek, ahova mennének is, és szívesen is lássák őket. NEM KELL
KÖTELEZŐ KVÓTA, Átvette Orbán és a V4-ek.

6. pontaj:6. Az EU-nak és a nemzetközi közösségnek sokkal bőkezűbben
kéne támogatnia a konfliktusövezetekkel szomszédos befogadó államokat
Soros szerint ezekben az országokban a töredékét is elég lenne elkölteni annak, amit most az EU a saját határain tervez elkölteni menekültközpontokra. Soros ugyanakkor bírálja azt az
európai ötletet, ami a gazdasági segélyek utalását a menekültek és
vándorlók feltartásához kötné: ez egyrészt szembemegy a segélyezés alapgondolatával, másrészt értelmetlen is, mert pont ezekből a
segélyekből lehetne javítani azon a helyzeten, ami a vándorlás alapvető kiváltó oka. Átvették és ez lett Törökország.mos tervezik Libíávál.,ezzel ott tartsák a menekülteket.

morpho 2017.07.28. 13:37:29

@Kolompár Deszpászító: Már bocs, hogy érdeklődöm, de neked a Lassan a kereszt, vagy vezetékneved? Lassan Kolompár, vagy Kolompár Lassan? Tudod a megszólítás miatt jó lenne tudni!

Csaba Szikora 2017.07.28. 14:24:30

nincs itt semmi látnivaló,haladjanak tovább.

hederg 2017.07.28. 14:26:48

Orbán egy jellemtelen gazember! Nem annyira bonyolult a kérdés! Egy senkiházi! Bírom amikor taktika meg minden baromsággal mentegetnek egy számító "gecit"!

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.28. 19:27:13

És mégegyszer, hogy nehogy elsikkadjon a Soros csicskák agynélküli tagadása mellett a lényeg:

Itt az eredeti hír:
idokjelei.hu/2016/04/soros-azt-javasolja-hogy-az-eu-vegyen-fel-kolcsont-a-menekultek-finanszirozasara/
Soros úgy gondolja, hogy az európai vezetőknek ?nagyon gyorsan? kell felvenni az általa javasolt hiteleket, hogy elkerüljék a politikai ellenállást.

A kölcsönvett pénzt Soros szerint a migránsokat segítő jóléti vagy segélyprogramokra, valamint “a menekültválság legveszélyesebb következményeinek kezelésére” kellene költeni, amibe “beletartozik a tagállamokban tapasztalható migránsellenes hangulat, ami tekintélyelvű politikai pártok megerősödéséhez vezetett.”

------

Itt a hivatkozás, amit Soros maga saját kezűleg írt le:
www.nybooks.com/daily/2016/04/09/europe-how-pay-for-refugees/

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.28. 19:28:53

Egyébként azért jó ez a sajtó szemle, mert megtudhatjuk belőle kik tartoznak a külföldi lapok között a Soros kezén levő, tényeket tagadó migráns-segnyaló média halmazhoz.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.28. 19:30:21

@Kolompár Deszpászító:

Basszus..

Te tényleg azt hiszed, hogy számít az agyatlan ballibeknek ha Sorostól személyesen idézel, ami cirka 600 helyen jelent meg ?

A napot is lehazudják az Index féle hírhamisítók, és a morpho féle Soros csicska bérbloggerek.

BAZINGA2 2017.07.28. 20:11:01

Nem normálisak. Ahelyett, hogy megköszönnék neki a támogatást. Szánalmas az egész bagázs, meg az is aki felül a lejárató kampányuknak! Jobb lenne ha a kórházakra költenék azt a pénzt, nem pedig plakátokra!

rasztaszív 2017.07.28. 22:20:17

@Ballib cenzúrázók réme 25:

olvasd már el:
a nagy hohoohooo 2017.07.28. 13:21:05

hogy nehogy elsikkadjon a lényeg...ami nem feltétlen az,amit te kiszemezgetsz

morpho 2017.07.28. 22:36:16

@rasztaszív: Ő nem azért van itt, hogy olvasson, hanem hogy írjon. Írni tud, de olvasni nem. Ugyanazzal a faszsággal fosta tele a teljes blogteret. Egy halom poszthoz bemásolta ugyanazt a konteót. Végzi a munkáját. Csórikám!

gmihaly621 2017.07.29. 08:40:10

Konteóilag is: "Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja" (Magyar nóta). Edvard Benes későbbi csehszlovák külügyminiszter és dekrétumos köztársasági elnök is hogy elhencegett a különféle konspirációival, pl. Ausztria-Magyarország sikeres szétzúzásával és az annak végrehajtásával kapcsolatos "trükkös" mozzanatokkal.
süti beállítások módosítása