B1 blogcsalád



Balog Zoltán egy havi fizetését ajánlja fel, ha maradt benne emberség

tehertétel - erőforrás szemben a "Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok"-kal

2017. július 26. - jdesi

Vessünk össze két mondatot.

Az egyik:

"A magyar közösségek és a kormány még nem döntötte el, hogy a határon túli magyarul beszélő cigányság tehertétel vagy erőforrás". Aki ezt mondta egy lelkész. Jelenleg minisztere egy elnyomó hatalomnak.

A másik:

 "Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok!" –  Ezt – többek között - egy Puczi Béla nevű „magyarul beszélő cigány” kiáltotta társaival.

 ke_pernyo_foto_2017-07-26_16_18_23.png

1990-ben járunk, amikor a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom idején a magyarok védelmére kelőtek a cigányok. Az addig tisztes polgári életet élő Puczi Béla volt az egyik vezetője a magyar védő roma csapatnak, pedig senki nem kérte rá – idézi most fel az emlékét a Roma Sajtóközpont. Puczit a részvételért megtorlásul börtönbe zárták és megkínozták, de a legfájdalmasabb számára az volt, ahogy a magyar állam fogadta. Amikor a börtönbüntetés elől Magyarországra menekült, nem a hősként, hanem román cigányként tekintettek rá. Menekülttáborba zárták, majd illegalitásban élt - egy évtizedbe telt, míg menedékjogot kapott. Addigra azonban teljesen tönkrement. Sok hányattatás után 2009-ben, 61 évesen hajléktalanként halt meg Budapesten.

 Tisztelői most szeretnének egy emléktáblát avatni a Nyugati téren, ahol Puczi utolsó időszakában kocsivigyázóként kereste meg a napi betevőt.

 

Puczi Béla hajléktalanként halt meg, most családját is a hajléktalanná válás veszélyezteti. A család két 15-20 -négyzetméteres helységben lakik az erdélyi Marosszentgyörgyön, a Temető utcában – pontosabban egy abból nyíló, az utcaszinttől méterekkel mélyebben fekvő területen.  Nagyobb esők idején az utcáról lezúduló víz a rossz szigetelés miatt gyakorlatilag szabadon folyik át a szobán. Marika, Béla özvegye ottjártunkkor arról beszélt: fél, hogy egyszer az egész házat alámossa az eső.

Mindezek érdekében közadakozást kezdeményeztek az adjukossze.hu oldalon, ahol összesen 350 ezer forint támogatást kérnek.

Mire költenénk a támogatást?

 Emléktábla anyagköltségére.  

Egy 40x60 cm-es gránittábla, rajta egy Puczi Bélát ábrázoló bronz domborművel. Az emléktáblát Kállai András szobrászművész fogja önkéntes munkában elkészíteni.

Az anyagköltség ára: 250000 Ft.

 Vízzáró fal anyagköltségére, hogy ne dőljön össze Puczi családjának otthona.

Amire szükségük van: 5 zsák cement, BCA (Ytong) tégla kb 15nm, 2-3 tekercs szigetelőanyag, kátránypapír, polyeszter, ragasztó és rabitzháló, egy új bejárati ajtó, egy kocsi sóder. A falat a Puczi Béla fiai fogják megépíteni.  

Mindezek költsége: 100000 Ft. 

Iitt található a Roma Sajtóközpont kezdeményezése 

 És ha Balog Zoltán miniszterben emberségből csak egy csepp maradt, akkor még ma felajánlja mondjuk egy havi fizetését a nemes ügyért. Ezzel nem tesz persze jóvá semmit, csak talán saját háborgó lelkiismeretén enyhít egy kicsit.

Kezdetnek az is valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8012691905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pyrrhus 2017.07.26. 23:02:22

Csak nem hiszitek, hogy egy fideszesnek a központilag beléjük táplált hülyeségeik miatt háborogni fog a (nem is létező) lelkiismerete?

Amúgy mi a helyzet az országon belüli cigánysággal? Tehertétel vagy erőforrás?
Esetleg egy népszavazás az ügyben? Eléggé egyhangú lenne az eredmény.

Dr.Zomboss 2017.07.26. 23:43:08

@Pyrrhus: Majd ha választások lesznek, akkor erőforrás. Addig tehertétel.

2017.07.28. 05:55:36

Balog, egy senkiházi , műhely takaritó segédmunkás volt és ma is az maradt.
Csak a seggnyalásért, a hazugságért és a fölényeskedésért rangot kapott.
De mint mindennek, ennek is vége lesz egyszer, ugye "lelketlen lelkész úr " ? Már ha az úr ebben az esetben--kimondva -- nem szégyenletes ?!
Mert az ember a múltját nem tudja mássá tenni sem megmásitani !!
süti beállítások módosítása