B1 blogcsalád



Mindeközben a Balatonról már a takarítók is eltűntek

2017. július 24. - nickgrabowszki

Előbb a szakácsoknak veszett nyomuk, majd a pincéreknek, végül eltűntek a takarítók is. Dupla órabérét se találni már segédmunkást.cleaners.jpg

És már korábban eltűntek az informatikusok, az orvosok, az ápolónők, mindenféle szakma mesteremberei, gyakorlatilag mindenki, akinek nemzetközi, nyelvtől független a hozzáértése. Szinte csak azok maradtak, akik

  • lusták vagy gyávák országot váltani,
  • túl idősek hozzá, 
  • vagy még túl fiatalok (még túl fiatalok)
  • vagy akik nem akarnak sokat keresni,  mert kevéssel is beérik,
  • esetleg akiknek a szakmája kötődik a magyar nyelvhez és/vagy a kultúrához,
  • valamint azok, akik nem értenek semmihez.

Illetve már azok sem.

Mert ahogy morpho nevű kedves olvasónk tájékoztatott bennünket, már a takarítók is eltűntek. Egyúttal arra biztatott, hogy járjuk körül a témát. (Talán azért bennünket, mert két éve megtaláltuk az eltűnt magyar pincérnőket.)

Azonban olyan nagyon sokat nem tudnák hozzátenni ahhoz, amit morpho írt:

Esetleg írhatnátok egy posztot arról, hogy a Balatonnál konkrétan nincs takarító. Egyáltalán nincs! Elmentek Ausztriába négyszer annyiért és németül is ugyanúgy kell takarítani. A magánpanziókban és apartmanokban a tulajok takarítanak családostul. Mikor takarítók után érdeklődtem, volt hely ahol szó szerint kiröhögtek a kérdés hallatán. Próbáltuk azt is, hogy megduplázzuk az órabért, de úgy sem. Persze pincér sincs. Lellén az egyik étteremben a következő felirat volt kirakva:

"Kedves vendégek! Kéretik nem baszogatni a pincért! Vendégből sok van, de pincérből csak ez az egy!"

Aztán nem lehet szakmunkást sem találni semmire. A csempés Fonyódon februárban októberi!!!!! időpontot mondott a fürdőszoba felújításra. Budapestről kellett lehívni egy arcot kétszer annyiért + benzin. A duguláselhárító forma 5!!! nap múlva ért rá és potom 26 ezerért megoldotta 10 perc alatt a problémát. 

Morphónak az egész egy Index-hírről jutott eszébe, ami arról szólt, hogy megdupláznák a vendéglátósok fizetését.(A fenti képen nem az eltűnt magyar takarítók láthatók, hanem ausztrálok. Az persze nem kizárt, hogy esetleg magyarok ők is.)

Írhatnák belőle persze cikket mi is, és remekül le tudnák vonni a következtetéseket. De morpho ezt is megtette helyettünk:

Úgy felmerült, hogy ki a fasz fog Magyarországon dolgozni, járulékot fizetni??

Miközben a nemlétező migránsok távol tartása a legfontosabb, már segédmunkás takarítót sem lehet találni,

mert ők is elmentek.... Ha meg mégis, kétszer annyit kér egy napra, mint amennyit egy tanár keres.
(tőlem takaríthatna egy eritreai is, pont leszarnám amúgy, ugyanis jelenleg a másik két opció az, hogy nem takarít senki, vagy nekifeszül a család) Mi a fasz jön ki a végén ebből?? De most tényleg!
Ez a jelenség kb 5 éve kezdődött és úgy tűnik mára a végére is értünk.

Talán csak annyit tudnánk hozzátenni, ebből is látszik, hogy már megint igaza van Orbán Viktornak. Két dologban is.

  • Egyrészt abban, hogy Magyarország büszke, erős, jó erőben lévő ország.
  • Másfelől meg abban, hogy nincs a világnak olyan rendezvénye, legyen sport-, vallási, kulturális, politikai, bármilyen, amit ne tudnánk megrendezni.

Feltéve persze, ha takarítót mindenkit hoz magával, mert nekünk az már nincs.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4312684679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK7 2017.07.24. 19:13:08

Morpho-reklámot olvashattak :)

én már várom azt az időt, amikor a balos bloggerek is elmennek dolgozni végre, ha külföldre, még jobb :)

Budapest a kutyaszar városa 2017.07.24. 19:45:51

@FCUK7: Ezt az ajánlatot tedd meg mondjuk Pöttyös seggű Kuszaszem elvtárs kurvájának, vagy akár valamelyik narancsos zabhegyező alapítvány, stratégiai kutatóintézet, tudásközpont, századvég(bél) intézet, bohócügyi kormánymegbízott, nemzeti ökörségügyi államtitkár, biciklésügyi miniszter, a Kerényi-féle MMA ajándék-ösztöndíjon élő huszadrangú művésznek mondott parazitáinak és hasonló, kormányhoz közel álló, roppant nélkülözhetetlen "munkát" végző pénzszivattyús haszonélvezőnek is !

FCUK7 2017.07.24. 20:28:56

@Budapest a kutyaszar városa: bocs, én nem az emberek háta mögött szoktam pofázni. A jelzettek nem járnak ide, a b1-es bloggerek meg igen. Persze a gerinc neked úgysem mind semmit;)

sinus67 2017.07.24. 21:28:30

@indeksz ízisz alkajda mind CIA prodzsekt:

Te nem kapsz 100.000 Forintot a kattintásokért? A helyedben felmondanék! Strapálod itt magad úgy, hogy nem éri meg? Vagy szívből csinálod? Mondjuk az még rosszabb!

2017.07.24. 23:35:12

na ne mondd már, hogy a zorbán hibája, hogy ausztriában négyszer annyit lehet keresni...

Bicepsz Elek 2017.07.24. 23:44:11

Ja Erdelyben(Nemetorszagban a torokok stb. Stb. )is ugy kezdodott, hogy takarithatna itt eritreai, bocsanat roman stb. sz.re-hugye csak ocso legyen, megbecsuni nem kell ugyi?

Bicepsz Elek 2017.07.24. 23:45:06

@aleksz róz: Amikor 2005-ben 8x annyit lehetett keresni az nem a Gyurcsany hibaja volt, csak kevesen tudtak rola...

mics.1 2017.07.25. 00:49:32

Kihagytál egy réteget:
Akik azért maradtak itthon, mert olyan szakmájuk van amivel már itthon is jól lehet keresni mert olyan kevesen vannak, hogy bármennyit kérhet. Pl a cikkben említett duguláselhárító, de lényegében a legtöbb szakmunka ilyen.

Fruka1 2017.07.25. 00:50:09

Mondjuk jó lett volna tudni mennyi az a dupla bér? Bruttó v. nettó?
Mivel a takarító munkakör alapból nincs sehogy sem megfizetve, gondolom hogy ez kb. 800-1000Ft -ot jelent per óra. Mármint a dupla bér ennyi lenne gondolom én.....
Namost ez nem sok, ezért nem csodálom hogy senki sem akar hotelt, panziót takarítani, wc-t pucolni a Balcsin, ráadásul ez csak szezonmunka ott, le kell oda költözni ez miatt, közlekedési költség ecetera...
Ja, meg erre se szabi, semmi sem jön, mivel be se jelentik az illetőt, gondolom én megint csak.
Szóval ez a "jajj elfogyott má a munkaerő" címü szappanopera kippukadhatna, mert egy megfelelőbb bérért már senki sem menne Ausztriába ilyen munkára. De ez az ezer ft körüli összeg azért nem vonzó valljuk be! A balatoni szállodásoknak nem csak a szállás és ételárakat kéne ilyen buzgón és szorgalmasan emelgetni, hanem mondjuk a személyzet bérét is. Akkor most nem volna min siránkozniuk!

2017.07.25. 01:45:11

A balatoni pincérkedés, takarítás, szakácskodás szezonmunka volt mindig is. Akármennyit is fizetnek a szállodások, az csak egy 2-3 hónapos munka lesz. Ellenben Ausztriában egy alpesi szállodában van nyári szezon, 5 hónap, meg téli szezon, 5 hónap. Közte 1-1 hónapot otthon tölt az ember Magyarországon és elintézi az ügyes-bajos dolgait.
Az a pénz persze, amit Ausztriában takarítással keres az ember, az ott picsafüst, abból ott nem fog megélni normális színvonalon, de ugródeszkának jó, meg ha Magyarországon költi el, akkor egy nagyon jó fizetés.
Ja, és míg a Balatonon a proli a saját szállását fizette, addig Ausztriában ez kb. ingyen van egy bentlakó takarítónak.

Ez nem Orbán hibája, egyszerűen a balatoni munka egy rövid nyári szezonról szól, Ausztriában meg négyszerannyiért dolgozhat évi 10-12 hónapon át a proli.

2017.07.25. 01:51:09

@Fruka1: igazad van, de gondolj bele, hogy ha valaki tényleg dolgozni akar, az melyiket választja? Egy évben dolgozik 2-3 hónapot egy balatoni szezonban nyáron, feketén, 1000 forintért óránként vagy 10-12 hónapot Ausztriában, bejelentve, szállása biztosítva, négyszeres bérért?
Egy balatoni, feketén, szabadnapok nélkül lehúzott 3 hónapos szezon után mit csinál az ember Magyarországon?

Meridian74 2017.07.25. 01:54:18

A libsiknek ki volt az abarom aki azt mondta, hoyg eritreából, szíriából az ide jövők DOLGOZNI AKARNAK?

NEM AKARNAK AZOK DOLGOZNI! SEGÉLYÉRT JÖTTEK... de jól tudják, az itt nincs, ÉS EZÉRT MENNEK TOVÁBB NÉMETORSZÁGBA ÉS SVÉDORSZÁGBA, mert ott meg van.

Ingyenélők ezek, nem munkaerő pótlás.

Amúgy meg amikor IT support informatikusi meló esetén a munkáltató (akinek minden egyes alkalmazottjára éves szinten 82 milliós Ft-nyi bevétel jut - jórészt állami megrendelésekből, 2015-ös céginformációs adatok alapján!) a nettó 240 ezres bérigényre (ami éves szinten ~5.5 millió Ft kiadás cakk-pakk a cégnek) azt mondja, hogy hát annyit még bruttóban sem tud adni, na, akkor NE CSODÁLKOZZUNK SEMMIT SEM AZON, HOGY MINDENKI ELHÚZ INNEN!

2017.07.25. 02:21:03

@Bicepsz Elek: pontosan így van.
nem is hibáztattam érte...
hiszen nem csinált ő semmit
és a fidesz se

ballib oldalon szeretik úgy beállítani, hogy a fidesz miatt mennek sokan külföldre, pedig legalább ugyanennyien mennének akkor is, ha ők lennének kormányon
na de hát meg lehet érteni, hiszen jól lehet ezzel kampányolni, ez van (fordítva is pont így menne)
csak az a gáz, hogy egyszerre ígérnek magasabb béreket és alacsonyabb béreket is.
mekkora ostobaság már ez...

2017.07.25. 02:24:13

@Meridian74: ez igaz. A muzulmánok nem dolgozni mennek Nyugat-Európába.
Nem véletlen, hogy nyugaton a magyart, lengyelt, szlovákot, románt tekintik konkurenciának a szakszervezetek, nyugati munkavállalók, míg a munkaerőpiacon meg se jelenő, kizárólag segélyen élő muzulmánt, afrikait nem.

2017.07.25. 02:30:16

amikor már kínából hazahozza a cég a gyártást, mert olcsóbb itthon a munkaerő, mint az egytálrizsért dolgozó kínaiak, az milyen? mit mond ez az olcsómunkaországa modellről?

2017.07.25. 02:45:40

@aleksz róz: Kínában rohamosan nőnek a bérek, rengeteg cég vonult ki a gyártással, Vietnam, Indonézia sokkal olcsóbb, mint Kína.

szlan 2017.07.25. 06:14:39

Probáltatok ajánlani négyszer annyit? Vagy csak a sírás megy? Jó persze lehet, hogy akkor nem tudná megkeresni valaki a lepukkant Balatoni nyaralóval a szezonban mások éves keresetét, dehát gondolom azért nem tud a család takarítani mert amúgy dolgozik mellette.

Marques 2017.07.25. 06:59:20

@indeksz ízisz alkajda mind CIA prodzsekt:

"naponta akar napi 100. 000 Ft- or keresni."

Ezt gondold át szerintem.

2017.07.25. 07:53:55

@karandash: hát ez az. kivel akarunk versenyezni a nagy ócsításban? és mi lenne ennek a következménye?

Marques 2017.07.25. 08:00:22

@Meridian74:

"A libsiknek ki volt az abarom aki azt mondta, hoyg eritreából, szíriából az ide jövők DOLGOZNI AKARNAK?"

Hidd el, hogy a nagyobb részük dolgozni akar.

ui: Nem vagyok libsi, tapasztalatból beszélek.

Marques 2017.07.25. 08:02:06

@karandash:

A szaktudásuk és a hozzáállásuk miatt választják a kelet-európai lakosokat nyugaton, nem a származásuk miatt.

chrisred 2017.07.25. 08:14:00

@karandash: Valaha a balatoni szezon is négy hónap volt alsó hangon. A rendszerváltó elit Orbánnal a soraiban főzte ki a magyar munkavállalók számára azt a levest, hogy se pénzük, se idejük ne legyen hosszabb nyaralásra.

Carlo72 2017.07.25. 08:17:08

20 éve nem volt választás.A munkaadó azt mondta,hogy 10-en vannak a kapuban helyetted.Kénytelen voltál dolgozni annyiért ,amennyit ajánlott.Persze nem bejelentve azt sem.Rommá keresték magukat,de még az is kevés volt.A melóst persze minek megfizetni.Ha akkor egy kicsit kevesebbel beérték volna,és megfizetik a melóst,ma nem mennének ki.De aki volt már lenn a balcsin,és látta,hogy hogyan élnek azú.n.vállalkozók,az akkor is kimenne,ha ugyanannyit fizetnének,mint odakinnt.Barátnőm egy szórakozóhelyen dolgozott siófokon,milliós bevétel naponta!De a jattot akkor is elvették tőlük.Arra is nagy szüksége volt a vállalkozónak.Kellett még egy másik BMW is.Persze,mi megoldottuk okosban.Lementem én is,a visszajáróból jó fizetésem volt.
És még csodálkoznak,hogy nincsen takarító.
Az előttem hozzászóló jól fette fól a kérdést.Mennyi is az a dupla pénz.
Biztosan elég nevetséges.Nahát ezért is.
De ugyanez megy a cégemnél.is.
10 évvel ezelőtt elromlott a céges telefonom,kaptam egy cserét.
Benne maradt az előző használónak küldött netbankos üzenete,a fizuja 533000 ft volt.10!évvel ezelőtt.Akkor nekem 120 körül volt,úgy,hogy mi kerestük meg az ő pénzét is.Fizetésemelésről hallani sem akartak.
Így hát megoldottam ott is okosban,és kiegészítettem a fizum 500-ra.Jobb a hangulatom,"becsületesen"dolgozom,ma 45 vagyok,és öt év múlva "nyugdíjba"megyek.Én így csinálom.

2017.07.25. 08:34:30

@Carlo72:
Elkezdetem volna írni nagy levegővel, de megelőztél.

A leginkább hibás a rendszerben, az az a kis és középvállalkozói réteg, aki a "válság" előtt telibeszarta a melóst és kiröhögte a nettó 120-130-nál már.
(Persze az nem jutott eszébe egyik nyomoroncnak sem, hogy ha nincs fizetés, akkor nincs fizetőképes kereslet sem, na de a hitelezés meg pörgette a piacot, nem számított, de ez egy másik része, ez most off)

Aztán rájött mindenki, aki tud és tudott jól melózni, hogy ha itt leszarnak, akkor elhúzok külföldre.
Most meg néz mindegyik nagypofájú KKV-s, hogy nincs munkaerő. Pontosabban normális, értelmes és dolgozni akaró és tudó munkaerő.
Ja, meg a kedvencem - főleg az balatoni nyekergős lehúzós munkáltatók részéről a mocsok mentalitás még mindig - hogy hát a jattot kezdik el beleszámolni a munkabérbe és így akarják meghatározni, hogy ők majd mennyit adnak.
Érted???
Azért adok csak 80-100 ezret, mert majd te keresni fogsz 30-40 ezret jattból.
Ez van/volt benzinkutaknál is, van/volt pizzafutárnál/felszolgálónál is még mindig.

Nem az elvégzett munkáját akarja kifizetni, hanem kitalálja, hogy amit más adott pénzt az embernek - amihez kibaszottul semmi köze - azt majd ő beleszámolja a fizetésbe, mert ez így jó.

Na, de mindegy is ez a kis kitérő, a helyzet bizony ez, itt a fő elqró a politikától függetlenül ez a KKV-s réteg, akik basztak megfizetni a normális munkaerőt akkor, most meg sírnak.

Hát így jártatok, beszoptátok tövig.
Most a melós diktál.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.25. 08:39:12

Ez a bérrettegés meglehetősen nívótlan.

"2011. május 1-től a magyar munkavállalók Németországban is teljes mértékben élvezhetik a szabad munkavállalást,"

Azaz nem azért nem mentek ki korábban, mert nem kerestek volna négyszer annyit, hanem azért mert nem tudtak kimenni.

Már 50 éve és háromszor annyit kerestek.

különvélemény2 2017.07.25. 08:45:31

Jé, véget ért a "20 másikat találok a helyedre" munkáltatói duma, amivel évtizedekig alázták a munkavállalókat.
Most visszanyalt a fagyi.
Még legalább 5 évig maradhatna ez a helyzet, hogy a munkáltatói kultúra kicsit helyre billenjen.

chrisred 2017.07.25. 08:53:30

@Ballib cenzúrázók réme 25: A hét éves munkavállalói moratóriumot csak Németország és Ausztria nem oldotta fel korábban.

Sexual Harassment Panda 2017.07.25. 08:58:13

@Marques: "Hidd el, hogy a nagyobb részük dolgozni akar."

Gondolom akkor puszta véletlen hogy 90% nem dolgozik.

Marques 2017.07.25. 09:12:47

@Sexual Harassment Panda:

A 90% hogy jött ki?

Képzetlenek és ezért nem találnak munkát. Persze olyan is van, aki nem is akar dolgozni természetesen, de közel sem 90%-uk.

Nzoltan 2017.07.25. 09:15:22

A munkabért is a kereslet-kínálat határozza meg. Azon belül az, hogy az adott személy mennyire alkuképes.
Abban igaza bolt låzårnak, hogy mindenki annyit ér, amennyit keres. Legalábbis a munkaerōpiacon.

chrisred 2017.07.25. 09:19:50

@Nzoltan: Csak ő azt mondta, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér. Szóba sem került ott semmi munka, egyértelműen az össze(harácsolt)gyűjtött vagyonról volt szó, még a fia partiképességét is belefűzte.

chrisred 2017.07.25. 09:22:13

@Sexual Harassment Panda: Nem véletlen, a többségnek még tart a menedékérelem elbírálása, papír nélkül meg nem vállalhat munkát.

2017.07.25. 09:27:11

@Nzoltan: egy nyitott munkaerőpiacon igen, mindenki annyit ér, amennyit adnak érte, a munkaerejéért.
Most hirtelen, hogy a nyitott európai munkaerőpiac felszívja a kelet-európaiakat, mindenki sokkal többet ér. Csak 1000 kilométerre nyugatra kell költözniük.

Lázár meg a hasonszőrűek nem a munkaerőpiacon keresnek sokat, hanem ő például Rapcsák táskahordozójából lett valaki és messze több a vagyonuk, mint ami az összes illetményük, tiszteletdíjuk stb. összege. A maguktól táguló lakásaikról nem is szólva.

@Sexual Harassment Panda: a 90% az agysebész, atomtudós, analitikai kémikus, mikrochip-tervező mérnök. Ők nyilván azért nem dolgoznak, mert ezekben a szakmákban nem tud Németország azonnal munkahelyeket kínálni. Adjunk nekik időt, segélyt, nehogy elégedetlenségükben máshova menjenek. Vagy egyenesen haza Afrikába vagy a Közel-Keletre. Az nagy veszteség lenne.

2017.07.25. 09:36:08

@indeksz ízisz alkajda mind CIA prodzsekt: te haver, ezt úgy személyesen elmondanád mondjuk egy burgenlandban melózó magyar kőműves brigádnak is? Szerintem a homlokodba kapnád a kőműves kalapácsot

Mmarci 2017.07.25. 09:42:46

Hat, talán meg kellett volna fizetni az alkalmazottakat és emberi körülmények között dolgoztatni, kedves munkaadók

VT Man 2017.07.25. 09:43:21

Mi a f*szt csinál közben a 200 ezer "47 ezerbõl nem lehet megélni" közmunkás!?!?!

2017.07.25. 09:47:17

@karandash: Összetett probléma, benne van a kormányzat sara is, persze nem a rohadt Orbán szintű vádpont alapján. A Balatoni vendéglátósok nagy része a 70-es, 80-as években kialakult, német és osztrák nyaralók vérét szívó rendszerben szocializálódott. Még mindig az a bunkó módszer megy, hogy kaszáljuk le a vendéget 3 hónap alatt, zsákmányoljuk ki a szezonmunkást és az év többi részében éljünk kevés munkából. Senki nem próbált átfogó programot kidolgozni arra, hogy a Balaton környéki turizmust egész évre próbálják népszerűsíteni. Kimeríthetetlenek a lehetőségek van a fürdésen, strandon kívül. Gasztroturizmus, ökoturizmus, kultúrturzmus stb... A turisztikai pályázati pénzeket eleve egy ilyen programmal kombinálva kellene szétosztani, hogy ki tudja maradéktalanul megvalósítani ezeket a lehetőségeket. Ennek nyoma sincs. A pénzeket úgy osztják szét, hogy nem érdemes pályázni, mert már a pályázatok megírása előtt megvannak azok, akik megakpják a pénzt. Szóval nem kell csodálkozni, a bunkóság marad, a nép megy

je suis chauve (törölt) 2017.07.25. 09:49:01

@je suis chauve: *kimeríthetetlen lehetőségek vannak...

Carlo72 2017.07.25. 09:59:32

Igazából még az a bosszantó,a minapi hírből kiindúlva"szerbiai,és ukrán ápolókat akarnak behozni a munkaerőhiány enyhítésére".Nem is lenne ezzel gond,ha azt a fizut adnák amit a magyarok kapnak.(akkor senki sem jönne)Nade meghatározták,hogy 240ef-nál nem adhatnak kevesebbet.Persze hozzátették.hogy ebből bérfeszültség lehet,mert ugyanis a magyarok csak 180000-et keresnek.Milyen okos megállapítás,ezt senki sem gondolta volna!Akkor hogy is van ez.Külföldi vagy 240,magyar vagy 180.És mennek ki külföldre.Felteszem a költői kérdést.
Vajon miért?

almásderes 2017.07.25. 09:59:43

Az is a magyar KKV-k jellemzője volt az aranykorban, mikor még fillérekért dolgoztak neki a szakmunkások, hogy szinte egy forintot sem forgattak vissza a vállalkozásukba. Ezek jelenleg 30-40 éves eszközökkel geccsolnak, dolgozik a család is, esetleg néhány lecsúszott figurával kiegészülve, akik kosztért-kvártéjért meg egy kis zsebpénzért adott esetben még velük is lakik. Ezek sírnak most, hogy nincs munkaerő (azaz négyórásban vagy feketén havi 120000-ért dolgozó jól képzett balek). Röhögve lenyomták őket a multik, meg az a néhány értelmes vállalkozó, aki fejlesztett.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.25. 10:00:56

@chrisred:

"Szóba sem került ott semmi munka, egyértelműen az össze(harácsolt)gyűjtött vagyonról volt szó,"

Mindig megdöbbenek milyen pofátlanul hazudoznak a magadfajta GYurcsnyista tetvek.
Az eredeti idézet:
"Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen. Abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni. Az ember gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér, én azt gondolom. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem"

je suis chauve (törölt) 2017.07.25. 10:10:41

@almásderes: Ez a vállalkozásfejlesztés elhanyagolása még ma is néphagyomány nálunk. amikor a hülyéje megveszi a full új lexust, de az alkalmazottak számítógépein még xp fut

Bafana 2017.07.25. 10:15:36

@chrisred: "Valaha a balatoni szezon is négy hónap volt alsó hangon."
Soha nem volt 4 hónap. A szezon a suliszület kezdetétől (jún. 15. körül) aug 20-ig tartott és tart ma is. Nem állítom, hogy előtte-utánna nincsenek nyugdíjas lézengők, de azokra nem érdemes kinyitni még egy lángossütönek sem.

chrisred 2017.07.25. 10:16:30

@Ballib cenzúrázók réme 25: Igazán akkor lett volna hatásos, ha belecsempészed volna azt a szöveget, amire reagáltam: "...mindenki annyit ér, amennyit keres." Mert így engem igazoltál.

cog3981 2017.07.25. 10:16:54

"A tény, hogy a XXI. századi generáció ellustult elkényelmesedett, két kattintással naponta akar napi 100. 000 Ft- or keresni."

Aze' ha az arak mar ny-europai szinvonalat is tullepik (sot sokszor dragabb vasarolni M.o.-n, van osszehasonlitasi alapom) akkor a fizetesnek is annak kell(ene) lennie.

Az hogy a gazdasag nem birja kiizzadni magabol, az az elmult 30 ev alatt levo kormanyoknak koszonheto. EU evente 1000 milliard Ft-ot ad felzarkoztatasi programra mar 10 eve. Lehet hogy nem a sajat zsebeket kellett volna megtomni (including Mszp and Fidesz).

különvélemény2 2017.07.25. 11:01:41

A megoldáshoz a problémát kell megkeresni, és az nem az orbán kormány.
Itt van 2 keresés:

Ausztria, Fertő tó: goo . gl/HxKMiZ
Magyarország. Balaton: goo . gl/CwTMeH

A linkekből törölni kell a szóközöket.

Direkt nem rendeztem semmire, a legnépszerűbbek vannak elöl, nagyjából látszik, hogy azonosak az árak, nincs észrevehető eltérés a szórásban.
A különbség, hogy az egyik egy fejlett nyugati országban van, bejelentett, nyugati fizetésű alkalmazottakkal, a másik meg a lepukkant, lehúzós, feketén dolgoztatós Balaton.

A kérdés, hogy hol van az a pénz, amivel a magyar szállásadó nagyobbat kaszál?

2017.07.25. 11:21:24

@VT Man: a balatoni szezon pár hétre zsugorodott, akkor reggeltől estig hatják az alkalmazottat a vállalkozók, persze feketén, majd a szezon után lapátra teszik. Ami évi 2-3 hónap munkát jelent. Fizesd a saját szállásod, étkezésed, utazásod.
Szerinted egy nyírbogáti vagy battonyai földönfutónak majd az önkormányzat megengedi, hogy egy hónapra leruccanjon melózni a Balatonra? Nem mert akkor ugrott a közmunka, ugrott a segély. A balatoni segédmunkából nem lehet megélni még a Balaton mellett se. Miért? Mert egyszerűen egy hónap a főszezon, hiába fizetnek 300ezret a reggeltől estig hajtott pincérnek akkor, ha utána 9-10 hónapig nem lesz munkája.
Nem az ország 200ezer közmunkása nem megy a Balatonra dolgozni ilyen körülmények közt, hanem a helyi, balatonparti települések lakóinak is jobban megéri Ausztriában dolgozni. Mert ott van egy téli meg egy nyári szezon a hotelekben. És ott szállás, élelmezés ingyen van biztosítva a dolgozóknak, nem mint Magyarországon!

chrisred 2017.07.25. 11:35:07

@karandash: Szerintem a közmunkás-napszámosokra is ebben az időszakban van leginkább szüksége a földesuraknak.

Nyers Fa 2017.07.25. 12:05:02

@Nzoltan: nem azt mondta, hogy amennyit keres, hanem "annyit ér amennyije van".

Mmarci 2017.07.25. 12:20:11

@icipicicsipa: ott a pont. 15 éve is 100-120 volt a fizu most is

Smith Johni 2017.07.25. 12:23:26

@Carlo72: mennyi lenne magyarországon (kis m. nagyon kicsi) ma a reális bér??

107.065 ft nettó? (b 161) ebből kijön az albi, és hogyan tovább, pl. egy főnél vagy 3 nál?????

Proud Mary 2017.07.25. 12:28:57

na, akinek eddig kétsége volt a bérnickekről, annak most itt a bizonyíték: morpho=nickgrabowszki

Lacock 2017.07.25. 12:33:32

@különvélemény2:
"a problémát kell megkeresni, és az nem az orbán kormány."

Pedig jó nagy része van a probléma kialakulásában. Ők állapítják meg az adókat, és ők döntenek annak felhasználásáról, vagyis ők lopják el annak egy jó részét.
Egy ország helyzetét a kormánya tudja befolyásolni, nem a balatoni takarító.
Pl. ha nem 3 milliárdért építenének kazánházat egy focipályához, nem építenének 11 db kilátót egy kis faluba eu -s pénzből, (2013 óta Tyukod 264 milliót kapott kilátókra.),
nem ölnék meg a gazdasági versenyt az egyes szektorokban a haveri cégek előnybe hozásával, nem a debil elvtársakat ültetnék a zsíros állami pozíciókba ... holnapig sorolhatnám a példákat. Tényleg nem látod a az összefüggést?

"A kérdés, hogy hol van az a pénz, amivel a magyar szállásadó nagyobbat kaszál? ":
a választ lásd fent.

Smith Johni 2017.07.25. 12:43:52

@Lacock: jajjmár. mennyibe volt az úszóvébé "stadionja" 140+ milliárd. kéne nekünk olimpia.. abba rokkanna meg az ország.

focivébé azért nincs, mert nincs elég stadion. :D

mit akarunk egy olyan országban, ahol fontosabb az autópálya, a stadionok egy vb, mint az eü, az oktatás, a munkahelyek?
lásd Dél-pesti kórház, ápolói go to ikea. :D

nyelvtanulás, és húzni a francba...

Meridian74 2017.07.25. 13:17:59

@Marques: "Hidd el, hogy a nagyobb részük dolgozni akar."

Nem hiszem el, mert mások a tapasztalatok. NEkem ez már nem HIt kérdése, hanem tudás és ismeret.

Egyedül (a nem "fehér" etnikumok közül) a kínaiak/vietnámi és az indiaiak akik ide azért jönnek, mert dolgozni akarnak. Viszont azt is tudni kell: ne akarj építeni az indiaiakra. Borzalmas lesz a végeredmény. És mielőtt valaki megint hitetlenkedésének adna hangot, ez esetemben ismét csak tapasztalat. Nagyvállalati tapasztalat. Amit sokan mások is megerősítettek, saját tapasztalataikkal.

különvélemény2 2017.07.25. 13:26:41

@Lacock:
Kihagytad a stadionokat, a lélegeztetőgépet, és korunk népszerű mémjét a minden bokorba új CT-t, valamint a kisvasutat, soros györgyöt, schmitt pált, stb.

Fejlődnöd kell még az értelmetlen, demagóg trollkodásban.

Marques 2017.07.25. 13:51:04

@Meridian74:

"Viszont azt is tudni kell: ne akarj építeni az indiaiakra."

Ezt tudom, dolgoztam velük.

Smith Johni 2017.07.25. 13:52:06

@különvélemény2:

"mikor Mészáros Lőrinctől megkérdezték, hogy mi állhat a már-már mesébe illő meggazdagodása mögött, hiszen még a Facebook alapítója, Marck Zuckerberg sem tudta ilyen ütemben növelni vagyonát, mire az felelte:

Hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?"

ennyi. lehet itt pénzt keresni, csak ész kell. :D

chrisred 2017.07.25. 14:03:30

@Meridian74: Senki sem azért jönne, mert dolgozni akar, hanem megélni. Ha egy kínai meg tudja oldani, hogy munka nélkül megéljen, ő sem fog dolgozni.

okleveles naiv 2017.07.25. 14:33:29

Néhány balatoni munkáltató megírhatná, h milyen feltételekkel alkalmazná azokat a takarítókat, akik nem mennek, mert a blogger és a lelkes kommentelők csak hipotézisekkel játszanak.
Jól hangzik pl a dupla órabér, de ha az óránként 300,- Ft-os fizut emelték óránként 600,- Ft-ra, két órára bejelentve (nem poltika, de a jelenlegi kormány vezette be) a valóságban 10 órát dolgoztatva naponta, akkor a munkáltató szarjon sünt harántkekvésben, miközben migránsok verik Batz-papuccsal...
Szóval: tényeket!

Jimbo75 2017.07.25. 14:34:21

Megérdemlik az adócsaló vállalkozók, akik bejelentés nélkül szaros minimálbéren foglalkoztatták az alkalmazottakat. Nem tudom sajnálni őket, majd takarít a család, igen.

je suis chauve (törölt) 2017.07.25. 14:57:20

@okleveles naiv: Milyen hipotézis? Én pl tényeket írtam, arról viszont, amit írtál fogalmam sincs mi volt a célod. Követhetetlen. Nem érthető

Fruka1 2017.07.25. 14:59:42

@karandash: Hát nem tudom hogy Ausztriában szezonmunkával ma valaki 12 hónapot dolgozik folyamatosan, de biztos így van, fogadjuk el.(én olyan 2x4 hónapot tippelek jó esetben, de fogadjuk el a 12 hónapot)
Én csupán azt mondom, ha a balcsin egy szezonmunkán nem 1ezer ft lenne az ún. DUPLA bér, hanem több, jóval több, nagyobb eséllyel találnának mondjuk takarítót.Ja, igaz, akkor a panziós nem tudja megvenni az M osztályt a bömösből, csak a sima 530D-t, de hát istenem, szar az élet.
Nem mindenkinek éri meg, vagy tud kimenni Ausztriába. Pl. családi helyzet, nyelvtudás hiánya, itthoni elfogadható körülmények, sorolhatnám)Persze, aki itthon közmunkán tengődött éveket, annak biztos kánaán.

Fruka1 2017.07.25. 15:07:26

@Meridian74: "a nettó 240 ezres bérigényre (ami éves szinten ~5.5 millió Ft kiadás cakk-pakk a cégnek) azt mondja, hogy hát annyit még bruttóban sem tud adni, na, akkor NE CSODÁLKOZZUNK SEMMIT SEM AZON, HOGY MINDENKI ELHÚZ INNEN!"
Gyakorlatilag itt van a szappanopera lényege, a kutyus elföldelve! Lehet siránkozni hogy nem lehet embereket már éhbérért foglakoztatni!!!
Uraim, a szabadrablásuknak VÉGE!

okleveles naiv 2017.07.25. 15:10:28

@je suis chauve: 2
"Néhány balatoni munkáltató megírhatná, h milyen feltételekkel alkalmazná azokat a takarítókat"
Nos, ha ezt nem tudod értelmezni...

Fruka1 2017.07.25. 15:12:24

@Carlo72: Hát ez nagyon briliánsan lett megfogalmazva! Ez a helyzet, egyetértek!

Smith Johni 2017.07.25. 16:36:59

@Fruka1:
"Lehet siránkozni hogy nem lehet embereket már éhbérért foglakoztatni!!!
Uraim, a szabadrablásuknak VÉGE! "

még nem. sajnos nem...

Smith Johni 2017.07.25. 16:38:57

Elindult az albérletroham

Origo2017.07.25. 09:26

Egy hét alatt 5 százalékkal nőtt a kiadó lakások kínálata Budapesten, ahol átlagosan 150 ezer forintos áron indul az albérletszezon. Szegeden 90 ezer forintért, Debrecenben 84 ezerért, Pécsen 82 ezerért kínálják a lakásokat.

no, ez lenne az alapja az éhbérnek. lakás 100. akkor sok a nettó 200??

Meridian74 2017.07.26. 13:52:14

@chrisred: ..."Senki sem azért jönne, mert dolgozni akar, hanem megélni. Ha egy kínai meg tudja oldani, hogy munka nélkül megéljen, ő sem fog dolgozni. "...

Ne mesélj...! Csakugyan? Ó, hát te ennyire hülye vagy? Tényleg...?
Ezt elmondtad azoknak a magyaroknak, lengyeleknek, észtek, letteknek, szlovákoknak, sőt románoknak, bulgároknak, akik mondjuk kimentek Londonba? Ők azért mentek-e oda hoyg munkát és jobb keresetet találjanak, vagy azért, hoyg ha van ingyen segély akkor azt felmarkolni?
Hát nem. Ők valóban dolgozni mentek oda, meg sem fordul a fejükben HOGY A SEGÉLYÉRT MENJENEK ODA!

Kivéve a cigányokat, de azok európa kecskebaszói, rokonságban állnak a pakikkal.

Ezzel szemben a niggerek afrikából, az arabok a kecskeólból azért jönnek az EU-ba, és azon belül is célországnak Német és Svédország, és Anglia, mert nekik azt mondták, hogy pl Párizsban naponta parfümeső van, és ingyen megkapnak mindent. lakást, autót, pénzt.

Igen, JÓL LÁTOD, ezért jönnek, nem pedig dolgozni. Amelyik mégis azt mondja hogy szeretne tanulni és dolgozni, az csak ezt mondogatja, mert amikor megkérdezik mégis milyen előtanulmányai képzettsége van mondjuk 23 évesen, az derül ki hogy írni-olvasni nem tud, jobb esetben a nálunk a 8 általános szintű iskolai tanulmányai szintje van, de nem több.

Az is jól bemutatta ezt, amikor 2015-ben elkezdtük lezárni a határt, és a csürhe horvátországon keresztül SZLOVÉNIÁBA nyomult, és ott a riporter rákérdezet arra hogyan tovább, a muszlim _nő_ (akik köztudomású hogy eleve nem dolgoznak!) fennhangon kijelentette, nem akarnak itt (szlovénia) maradni mert ez egy nagyon szegény ország (értsd: itt nincs megfelelő összegű segély)!

Hát a jó kzrva anyjába, ott zavartam volna haza.

morpho 2017.07.26. 15:15:10

@Meridian74: Te vagy a fidesszavazó prototípzsa! Beked ragasztják a pkakátokat!

morpho 2017.07.26. 15:17:30

@Meridian74: Nu akkor mégegszer. Te vagy a fidesszavazó prototípusa! Neked ragasztják a plakátokat!

chrisred 2017.07.27. 05:46:54

@Meridian74: Mielőtt leírsz egy hosszú monológot, előbb próbáld meg azt a szöveget értelmezni, amire reagálsz. Nem, a sok magyar, észt lengyel stb. nem azért ment ki nyugatra, hogy munkát találjon, mert az otthon is lett volna. Azért mentek ki, hogy megéljenek. Mielőtt erre a szövegre is reagálnál valami hasonlót, próbáld előtte elolvasni és értelmezni. Ha nem megy, kérj meg valaki mást, hogy segítsen.
süti beállítások módosítása