B1 blogcsalád



Orbán kardcsörtet lengyel-ügyben, de hogy ezt mennyire komoly, azt nem tudni

Szelestey Lajos összeállítása

2017. július 23. - Szelestey
  • A bálványosi beszéddel tovább mélyítette a kelet-nyugati árkot az EU-ban a magyar miniszterelnök.
  • Olasz vélemény szerint Orbán Viktornak gőze sincs a tengerről, mégis adja a nagyokost a menekültek kapcsán.
  • Mészáros Lőrinc a stájerországi Murauban is kihelyezi az így-úgy szerzett pénzeket.

 

                                 Nemzetközi sajtószemle, 2017. július 23.

 

New York Times/Reuters

new_york_times.jpg

A hírügynökség azt emeli ki Orbán Viktor bálványosi beszédéből, hogy Magyarország megvédi Lengyelországot, amelyet az EU szankciókkal fenyeget, miután Varsó ki akarja terjeszteni ellenőrzését  a bíróságokra. A jelentés hozzáteszi, hogy a kormányfő és Kaczynski az utóbbi években tengelyt akasztott az unióval, amely úgy ítéli meg, hogy a két ország nem tartja tiszteletben a demokratikus szabadságjogokat. Orbán egyre inkább úgy állítja be, hogy ő szabadságharcos a jogkörén túlterjeszkedő Brüsszellel szemben. Ezúttal azt taglalta, hogy most a lengyelek „hazafias kormányzása” került az EU célkeresztjébe, épp úgy, ahogyan az korábban Magyarországgal történt. Egyúttal azzal vádolta meg az európai vezetőket, hogy azok a migráció ügyében elvesztették kapcsolatukat a valósággal és saját politikájukat kényszerítik a keleti tagokra.

http://www.reuters.com/article/us-poland-politics-judiciary-hungary-idUSKBN1A70C1

FT

financial_times.jpg

Az újabb Brüsszel-ellenes támadással Orbán Viktor még jobban elmélyítette a kelet-nyugati ellentéteket, miután kilátásba helyezte, hogy megvédi Lengyelországot az uniós szankciókkal szemben. Bálványoson azzal vádolta az EU-t, hogy az az emberek ellen szövetkezett, két vállra akarja fektetni Lengyelországot és évente egymillió migránst szándékozik Európába hozni. Mint mondta, itt Soros György birodalmáról van szó, amelynek része a brüsszeli elit. A tudósítás emlékeztet arra, hogy mind a magyar, mind a lengyel vezetést bírálatok érik, amiért azok fokozzák az állami ellenőrzést a bíróságok, a média és a civil szervezetek fölött. Varsó a magyar példát koppintja az igazságszolgáltatás átalakításánál.

Ugyanakkor Timmermans alelnök figyelmeztetése közelebb hozza annak lehetőségét, hogy az EU beveti a 7-es cikkelyt, beleértve a lengyelek szavazati jogának és anyagi támogatásának megvonását. Ehhez azonban egyhangú támogatásra volna szükség, ám Orbán bírálta, hogy Brüsszel támadja az igazságügyi reformokat. Emiatt heves összecsapások várhatóak a nyugati és keleti tagállamok között. Egy magyar illetékes aggodalmát fejezte ki, mivel a lengyel kormány nem hajlandó semmiféle kompromisszumra. A Teneo Intelligence londoni kockázatelemző egyik szakértője ugyanakkor azt tartja valószínűnek, hogy a közösség a következő pénzügyi időszakra szóló anyagi eszközök visszavonásával igyekszik majd jobb belátásra bírni Varsót, ám az már értésre adta, hogy ez sem riasztja el.            

https://www.ft.com/content/b1bd2424-6ed7-11e7-93ff-99f383b09ff9

Bloomberg

bloomberg.jpg

Lengyelországban már hetedik napja folytatódnak a több tízezres tüntetések, miután a parlament átfogó hatalmat adott a Jog és Igazságosság kezébe a bíróságok felügyeletére, ám Varsó most támogatást kapott a magyar kormánytól, miközben az amerikai Külügyminisztérium is tiltakozik a jogi reform ellen. Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország minden lehetséges jogi eszközzel a varsói vezetés segítségére siet. Előzőleg Szíjjártó Péter kijelentette, hogy az EU hajtóvadászatot folytat a PiS ellen. A konfliktus hatására erősen zuhan a zloty árfolyama, a hatalmon lévő párt támogatottsága pedig 4 %-ot esett és már csupán 1 %-kal haladja meg a két legnagyobb ellenzéki párt népszerűségét. 55 % ugyanakkor azt akarja, hogy Duda elnök vétózza meg a most elfogadott törvényt.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-22/polish-senate-seals-court-revamp-defying-protests-eu-warning

The Times

the_times.jpg

A Lengyelország az alkotmányos válság szélére került, pedig sokáig még minden várakozást felülmúlóan fejlődött ott a demokrácia és a civil társadalom. Így ítéli meg a helyzetet a brit konzervatív újság vezércikke. Ám az utóbbi két évben a Jog és Igazságosság bátorítja, sőt egyes esetekben vezényli azoknak az értékeknek a lebontását, amelyeken az ország jóléte is alapszik. Most pedig igencsak kockázatos az igazságszolgáltatás átalakítása, amit az ellenzék alkotmányos puccsnak minősít. Az EU számára az a veszély, hogy az idegengyűlölő populizmus megerősödik a Balti és a Fekete-tenger között. Lengyelország szemszögéből pedig még alattomosabb a veszély, mert egy párt szerény többséggel igyekszik holtvágányra juttatni a jó kormányzást és megfosztja az embereket az elfogulatlan bíráskodástól. Fennáll az esély, hogy az ország visszacsúszik egy olyan modell felé, amely ismerős már Moszkvából. Csak éppen Magyarország már jelezte, hogy megakadályozza a 7-es paragrafus alkalmazását.

https://www.thetimes.co.uk/article/poland-on-the-brink-mz9vhzwdf

Guardian

guardian.jpg

Úgy tudni, hogy Timmermans alelnök azt szeretné, ha az EU szeptember 25-ig adna időt Lengyelországnak az erősen vitatott igazságügyi reformok érvénytelenítésére. A Bizottság érzékeli, hogy előbb támogatást kell szereznie, és csak utána hozakodhat elő a nukleáris opcióval, a lengyelek szavazati jogának felfüggesztésével. Ezért veti fel jövő szerdán, hogy a lengyel fél két hónap alatt adjon választ a jogállam módszeres megsértésére vonatkozó aggályokra. Varsó eddig nem sokat törődött a testület által szabott korábbi határidőkkel, ám Brüsszel közben megszerezheti a többi tag jóváhagyását a szankciókhoz. Az unió bízik ugyanakkor abban, hogy már a következő héten két szerződésszegési eljárást is megindíthat, mert úgy látja, hogy az ország a tekintélyelvűség felé sodródik.  

https://www.theguardian.com/world/2017/jul/22/eu-will-hit-poland-with-deadline-to-reverse-curbs-on-judicial-freedom

Die Welt

die_welt_1.jpg

A magyar kormányfő szembemegy az unióval és látványosan Lengyelország mellé állt az igazságszolgáltatás átrendezéséről zajló vitában. Bálványoson úgy fogalmazott, hogy az EU inkvizíciós kampányt folytat a lengyel vezetés ellen és Sorossal együtt muszlimokkal akarja elárasztani Európát. Mint mondta, hiábavalóak a Bizottság próbálkozásai a megtorló intézkedések elrendelésére, Magyarország minden lehetséges jogi eszközzel meghiúsítja azokat.

https://www.welt.de/politik/deutschland/article166919749/Orban-wirft-EU-vor-muslimisiertes-Europa-anzustreben.html

Kurier

kurier.jpg

Az olasz külügyminiszerhelyettes azt üzente Orbán Viktornak és az osztrák diplomácia vezetőjének, hogy mondják meg nyíltan, ha a vízbe akarják hajítani a menekülteket a Földközi-tengeren. Della Vedova szerint a magyar miniszterelnök, illetve Kurz máris az olasz nacionalista jobboldal új hőseinek számítanak. Egyikük sem tud túl sokat a tengerről és a kikötőkről, mégis kioktatást tartanak, hogy kit kell megmenteni és kit nem, mintha a vonatkozó nemzetközi jogi előírásokból szabadon lehetne választani. Az osztrák külügyminiszter azt javasolta, hogy a migránsokat vigyék Lampedusa szigetére és hagyják ott, ám ez az elképzelés az olasz diplomata szerint hatalmas képtelenség, viszont populista és kegyetlen. Hozzátette, hogy Kurz az autoriter orbáni úton halad, a bezárkózó, reakciós Európát képviseli az összefogás kontinensével szemben.

https://kurier.at/politik/ausland/italienischer-vize-aussenminister-kurz-und-orban-als-helden-der-nationalistischen-rechten/276.494.963

Guardian

guardian.jpg

Európa teljesen megosztott a menekültválság kapcsán, márpedig itt hosszútávú megoldásra van szükség – már most. Olaszországba az idén csaknem 95 ezer szerencsétlen ember érkezett, sokuknak az élete forgott kockán odahaza. A helyzet rendezésére kitalált kvóták nem váltak be, Magyarország és Lengyelország nem hajlandó senkit sem befogadni, de többiek sem buzgólkodnak, ideértve a franciákat és az osztrákokat is. Az ellentétek nagyobb vitába torkollnak az EU-n belül  a nemzeti szuverenitásról. Orbán Viktor azt közölte, hogy nem enged a brüsszeli zsarolásnak. Ha rosszabbra fordulnak az állapotok, az felerősíti a populista, rasszista és idegengyűlölő hangokat az egész földrészen.  Az Ankarával kötött megállapodással az a baj, hogy az Amnesty International szerint Törökország nem biztonságos. A zavar és a megosztottság jellemzi az EU politikáját Líbiával szemben is. Ilyen körülmények között Merkel Afrikával igyekszik egyezségre jutni, hogy véget vessen a tömeges migrációnak. Ám terve csak hosszú idő alatt hozhat eredményt, a válság viszont itt van a nyakunkon.                        

https://www.theguardian.com/world/2017/jul/22/divided-europe-refugee-crisis-italy-serbia-greece

Der Standard

der_standard.jpg

Mészáros Lőrinc érdekeltségei felvásárolják a legjobb szállodákat az ausztriai Murau síközpontjában. A helyi sílifteket működtető társaság vezetője nem tartja kizártnak, hogy egy szép napon inkognitóban ugyan, de Orbán Viktor is lesiklik majd az ottani lejtőkön, a szállás miatt nem kell aggódnia. A telekkönyv tanúsága szerint ugyanis a Kreischbergnél a nagy hotelek már mind magyar kézben vannak. Persze hogy ki az igazi gazda, azt nehéz kideríteni, mert bonyoult céghálóval kendőzik el a tényleges viszonyokat. De az biztos, hogy a miniszterelnök bizalmasának számító oligarcha, Mészáros Lőrinc érdekeltségei már központi szerepet töltenek be a muraui idegenforgalomban. A dokumentumokban felbukkan pl. az Opimus, amely főszerepet játszott a Népszabadság szétverésében. A lap azt állapította meg, hogy legalább hat kisebb-nagyobb szállodát szereztek meg a magyarok, akik egy ingatlanközvetítőt is működtetnek a régióban.

http://derstandard.at/2000061638683/Ungarische-Investoren-kaufen-steirischen-Kreischberg-auf

Hangos sajtószemle:  https://soundcloud.com/user-51236798/hangszemle70723

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr412681785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indeksz ízisz alkajda mind CIA prodzsekt 2017.07.23. 09:08:01

Nagyobb baj, hogy úgy látszik az olaszok sem tudnak semmit a tengerről.
Legalábbis a haditengerészetük csak évek óta scupán taxiztatja az afrikai migránsokat.

Persze, a NATO- nak fontosabb dolga van, az orosz határokon kell provokálni a semmilyen fenyegetést nem jelentő Medvét.

imgur.com/a/Rwj2j
süti beállítások módosítása