B1 blogcsalád



Varsó kiverte a biztosítékot az EU-ban, de az áram várhatóan a lengyel kormányt rázza meg

Szelestey Lajos összeállítása

2017. július 22. - Szelestey
  • Erősen valószínű, hogy Kelet-Európa félreértelmezi a saját lehetőségeit.
  • Lengyelország kapcsán eldől, hogy az unió képes-e érvényesíteni a saját normáit.
  • A zsarnokok nem szeretik a hatalmi ágak megosztását, mert az gátolja korlátlan hatalmukat.

                                                       Nemzetközi sajtószemle, 2017. július 22.

 

Wall Street Journal

wsj_2.jpg

Az unió vezetését és az amerikai diplomáciát is megrázta, hogy a lengyel parlament átfogó jogkört adott a kormány kezébe az igazságszolgáltatás ellenőrzésére, viszont a lengyeleket nem zavarja különösebben a fejlemény. A felmérések azt tanúsítják, hogy a Jog és Igazságosság továbbra is meglehetősen népszerű: 37 % támogatja, és így 16 %-kal előzi meg legveszélyesebb riválisát. A megkérdezettek több mint fele, azon belül is főként a fiatalság nem szereti a pártot, de azt nem tudja, kire kellene voksolni. Ugyanakkor leginkább az ifjabb nemzedékek hajlanak arra, hogy oda se figyeljenek a politikára. Márpedig jelentős részben éppen ez utóbbi tényből fakad a kelet-európai populista hatalmak ereje, illetve éppen ez zavarja nagy mértékben az EU-t.

A PiS hívei örülnek, hogy vezetőik nekimennek az európai demokrácia normáinak, a többiek viszont apátiába süllyednek. A kormánypárt azzal érvel, hogy fel kell számolni a kommunizmus maradványait, és nagyjából erre hivatkozott Orbán Viktor is, amikor bebetonozta hatalmát. Egyébiránt Magyarországon is sok fiatal fordult el a Fidesztől, de nem tudtak közös frontba tömörülni.

https://www.wsj.com/articles/polands-high-court-move-unnerves-eu-but-not-many-voters-1500667642

Bloomberg

bloomberg.jpg

Európa puha magja bekeményít: az euróövezet országai a németek és a franciák vezérletével már nem riadnak vissza attól, hogy viszályba keveredjenek az EU többi tagállamával, illetve külső hatalmakkal. A 19 állam halad az összefogás útján és már nem udvarol a többieknek. Nemigen zavarja, hogy az éles retorika, vagy a nyíltan hangoztatott megvetés miatt elidegednek tőle a keleti tagok, vagy olyan, a felvételre váró országok, mint Ukrajna és Törökország. Példa erre a lengyelekkel kialakult patthelyzet, amelyben Timmermans alelnök példátlan módon belengette a 7-es paragrafus alkalmazását. Az EU még Magyarország esetében sem folyamodott ehhez a lépéshez, pedig a populista Orbán-kormány szintén meggyengítette az igazságszolgáltatást. Berlinben és Párizsban komoly tárgyalások zajlanak arról, hogy az uniós támogatások a jövőben attól függjenek, eleget tesznek-e a keleti partnerek az európai értékeknek. Ez újfajta fenyegetés, válaszul az illiberális irányzatokra, illetve arra, hogy az érintett hatalmak nem segítik a nyugatot a migrációs válságban.

 A keletiek a jelek szerint úgy érzékelik, hogy nem komolyak a kilátásba helyezett szankciók. A Visegrádi Csoport a héten arról tájékoztatta az olasz miniszterelnököt, hogy készek támogatni a menekülthullám kapcsán, de nem kívánnak egyetlen menedékkérőt sem befogadni. A kihívó magatartás mögött az a feltételezés van, hogy a nyugat részéről mindez csak vaklárma, ám könnyen hibásnak bizonyulhat a keletiek helyzetfelmérése. A Brexit mutatja, milyen kemény tud lenni az EU és ezt megtapasztalhatják a keleti végeken is. Lehet persze, hogy a nyugati határozottság csupán optikai csalódás, miután a politikai közép pártjai kénytelenek határozottan fellépni a populista fenyegetéssel szemben. De jelentheti azt is, hogy kisebb, jobban összetartó és keményebb Európa születik, amely a saját feltételei alapján dönti el, hogy ki a szövetségese. A kontinens nyugati fele kezdi elveszteni a türelmét és ökölbe szorítja a kezét.

https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-07-21/europe-s-soft-core-is-getting-tougher

DailyTelegraph

daily.jpg

Az uniónak a saját lelkéért kell megvívnia, miközben a zsarnokság felé menetel Lengyelország, az EU legújabb problémás gyereke. A legfrissebb gond az, hogy a jövőben a varsói kormány menesztheti a Legfelsőbb Bíróság minden tagját, noha az igazságszolgáltatás az utolsó hatalmi ág, amely még nem került központi felügyelet alá. A Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítheti a választási eredményeket, megakadályozhatja, hogy a pártok állami támogatást kapjanak. Ám Lengyelország nincs egyedül a térségben, a szóban forgó törvényjavaslat az egyre erősödő tekintélyelvűségről tanúskodik, mellesleg Magyarország és Románia is jócskán elmarad a demokratikus ideáloktól. Most nagy vizsga következik, mármint hogy Brüsszel el van-e szánva elvei érvényesítésére. Csakhogy az unió bizonytalankodik és ez lehetőséget ad az euroszkeptikusoknak, hogy a tagállamok demokráciájának és függetlenségének megsértésével vádolják meg a szervezetet. Viszont a 7-es cikkely bevetését megfúrhatják a lengyelek keleti szövetségesei, ily módon pedig az EU azt kockáztatja, hogy képtelen fenntartani normáit. Már a menekültválság feltárta kelet-nyugati ellentéteket. Az unió ugyanakkor aggódik saját törékenysége miatt, így reagálni igyekszik arra, hogy Keleten szembeszállnak a liberális elvekkel. De bármit is tesz, annak számtalan kedvezőtlen következménye lehet.

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/07/21/poland-marches-towards-jaws-autocracy-eu-faces-battle-soul/

Economist

economist.jpg

A francia elnök új életet lehet az unióba, de egyben meg is osztja azt. Így nem árt, ha Európa hívei kicsit óvatosabbak az újdonsült derűlátás közepette. Merthogy Macron egy sor kérdésben a korábbi francia álláspontot tolja. A külföldi kiküldetésben dolgozó keleti munkavállalók esetében pl. az érintett kormányok úgy érzékelik, mintha ki akarná tessékelni kevés bért kereső polgáraikat a nagy fizetésekkel kecsegtető Nyugatról. Azon kívül igencsak felidegesítette a visegrádi államokat, amikor az államfő azt üzente nekik, hogy bizonyos országok önkiszolgáló boltnak nézik az EU-t. Ötleteihez a támogatók javarészt az euróövezeten belül vannak, viszont a britek kiválásával a kívül maradtak már nem tudják megvédeni magukat.

A mag-Európa vonzó azoknak nyugati kormányoknak, amelyek mélyebb integrációt akarnak. Ám a keleti partnerek nem kérnek abból, hogy hivatalosan is másodrendűeknek minősítsék őket. Viszont pl. a lengyel kormány saját érdekei ellen cselekszik, amikor aláássa a demokratikus értékeket. Lehet, hogy akadnak országok, amelyek rokonszenveznek az egységes piacról vallott varsói állásponttal, de visszariadnak attól, hogy társuljanak egy olyan hatalommal, amely a populizmus szorításába került. Ha utóbbiak továbbra is távolodnak az alapnormáktól, akkor a többiek valószínűleg mennek a maguk útján és hátrahagyják az eltévelygőket.  A híd szerepét Németországnak kell betöltenie a két fél között. Merkel nem akar további megosztottságot, ám a kötelező kvóta követelésével maga is hozzájárul ahhoz. Kialakulhat a többsebességes Európa, de ha rosszul csinálják, akkor kakofón zűrzavar lehet belőle. Ez lesz a francia államfő legfontosabb vizsgája.

https://www.economist.com/news/europe/21725332-eurocrats-should-temper-their-new-optimism-bit-caution-emmanuel-macron-revitalising

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

„Farkasdemokrácia” címmel a kommentár kiemeli, hogy az autokraták gyűlölik a hatalmi ágak megosztását, mert azt arra találták ki, hogy megakadályozza a hatalom monopolizálását. Kaczynski teljesen elvesztette az önkontrollt, és nem akarja, hogy bárki beleszóljon a politikájába. Ez igencsak jellemző az ő Lengyelországára, amely kiszáll a demokráciából. Merthogy utóbbi lényege éppen az önkorlátozás. Ám az olyanok, mint Erdogan, Orbán és Trump hallani sem akarnak róla. Nem hogy visszafognák, hanem inkább túlbecsülik magukat. Megmutatkozik ez abban, hogy milyen közönséges nyelvet használnak az ellenfelekkel szemben, amit azután hasonlóan közönséges tettek követnek. Törökország jó példa a farkasdemokráciára, amely felfalja a bírálókat és az ellenségeket és ezzel saját magát is. De hasonló veszély fenyeget az USÁ-ban is, pedig ott a demokratikus biztosítékok sokkal erősebbek, mint a magyaroknál vagy a lengyeleknél.

A demokrácia értékközösség, amit minden tagnak tisztelnie és védenie kell. A többségre hivatkozva nem lehet akármit megtenni. Máskülönben megosztott lesz a társadalom, bizonyos embereket kiközösítenek, és akkor megnyílik a terep a rasszizmus előtt. Egy olyan demokráciában, amelyben figyelmen kívül hagyják a jogot és az alkotmányt, ott az állítólagos többség és annak vezetőinek túlzott önbecsülése uralkodik. Szükség van az ellensúlyokra, arra, hogy lehetséges legyen leváltani a hatalmon lévőket. A zsarnokok éppen azon vannak, hogy meggátolják a váltást, vagy ha az mégsem lehetséges, akkor következmények nélkül menjen végbe. Ám a lényeg az, hogy senki se juthasson korlátlan uralomhoz. A demokrácia jövője attól függ, sikerül-e megszabadulni az öntúlbecsülés mámorától.

http://www.sueddeutsche.de/politik/macht-missbrauch-erdoan-co-wolfs-demokratie-1.3597818

Der Standard

der_standard.jpg

Az elemzés arra figyelmeztet, hogy Lengyelország lakmuszteszt az EU számára, és ha a közösség nem cselekszik sürgősen, akkor Varsó elvész Európa számára. Az unió egyik fontos államában lábbal tiporják a sajtószabadságot, a jobboldali-populista kormány a tömegtiltakozások ellenére egymás után üti ki helyükből a demokrácia pilléreit. A tekintélyelvű állam felé vezeti az országot. Nem törődik közben a figyelmeztetésekkel, a jogállamiság elveivel, a demokráciák számára kötelező hatalommegosztással. Hogy még van szabad média, az természetesen szálka Kaczynski szemében. Viszont a köztévé és –rádió után most már a kereskedelmi csatornák kerültek célkeresztbe. Pl. büntető feljelentést tettek a Gazeta Wyborcza egyik újságírója ellen, aki könyvben tárta fel, hogy a védelmi minisztert bizalmas szálak fűzik Moszkvához, miközben a politikus a nyilvánosság előtt nem győzi ostorozni az oroszokat. Mintha még mindig a szocializmusban lennénk, a szerző akár 3 évet is kaphat. Ez az ügy jól mutatja, merre tart a lengyel demokrácia. A brüsszeli tiltakozás ebben a helyzetben nem elegendő, itt lépni kell.

http://derstandard.at/2000061634333/Polen-ein-Lackmustest-fuer-Europa

Die Presse

die_presse.jpg

A német Bahlsen kekszgyár enged az erős kelet-európai nyomásnak és a jövőben az eredeti recept alapján készíti el azokat a termékeit is, amelyeket a volt szocialista országokban árulnak. Vagyis kizárólag vajat használ hozzájuk és lemond a pálmaolajról. A térséget a lengyelországi üzemből látják el áruval és már ettől a hónaptól kezdve a most bejelentett döntésnek megfelelően dolgoznak. Ám a cég jelezte, hogy időbe telik, amíg az üzletek polcain csakis az új összetételű áruk lesznek.

http://diepresse.com/home/wirtschaft/verbraucher/5256215/Butter-statt-Palmoel_Bahlsen-stellt-Produktion-fuer-Osteuropa-um?from=suche.intern.portal

Hangos sajtószemle: https://soundcloud.com/user-51236798/hangszemle70722

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7312679857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly621 2017.07.22. 07:50:45

Nem éppen a kiegyensúlyozott tájékoztatás iskolapéldája ez a lapszemle, kedves Lajos.

indeksz ízisz alkajda mind CIA prodzsekt 2017.07.22. 08:41:31

A CIA- csicskasajtó már csak véleménycikkekbe tud menekülni.

De, hogy ezt, mint tényeket adja elő valaki...

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.07.23. 12:32:30

A lengyeleknél is pont az fordult elő, mint a magyaroknál: az összes értelmesebb és a világot értő ember elvándorolt, a szögesdrót kerítésen belül meg csak a mindennel beetethető, sikhülye csőcselék maradt meg.
Mint az az előző kommentek is bizonyítják.

torró 2017.07.23. 12:42:09

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy:
És te még itt vagy? Csak nem vagy te is síkhülye? Ilyen okos embereket tárt karokkal várnak a liberális világban. Csak megleszünk valahogy nélküled! Miért maradnál ilyen szar országban?

rasztaszív 2017.07.23. 14:39:09

úgy látom,jó pár ország sajtójának sikerült úgy írnia a magyar,és lengyel helyzetről,hogy egy szó nincs a politikai katolicizmusról.ez a vakság lehet európa veszte.

Sir Galahad 2017.07.23. 15:03:11

Megint jönnek az "európai értékekkel"... Rendben van, de mielőtt ezzel dobálózna bárki, tessék összehívni egy konferenciát/tanácskozást/akármit az összes uniós tagország részvételével, és állapodjanak meg abban, mik ezek az értékek. Ha ez megvan, utána lehet követelőzni... Magyar részről én például javasolnám az európai értékek sorába az őshonos kisebbségek közösségi autonómiáját.

Egyébként migráció-ügyben is hiányzik a konszenzus. A nyugati országok a migránsok beengedését, majd számukra kedvező szétosztását javasolják, a keletiek meg a határvédelmet és az európai kulturális identitás megőrzését. Márpedig ha nincs konszenzus, szerintem minden országnak nemzeti hatáskörben kell eldönteni, mit tesz ez ügyben.

Janossz 2017.07.23. 15:47:03

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes:
"Kösz, nem kérünk az európai értékekből."
Beérjük a pénzükkel.

rasztaszív 2017.07.23. 15:52:08

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: te,meg az aranyhalad?vagy egyedül vagy többen...?

Bikkfanfutyulo 2017.07.23. 16:15:21

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Hogy ha neked pórázra van szükséged, az legyen a te bajod, ne beszélj mások nevében.
Milyen érdekes, hogy Orbán számon kéri az EU-n a jogait, de itthon meg egyre kevesebbek élhetnek ezzel.
Aztán amikor beléptünk az EU-ba, aláírtuk (az akkori kormány az ország képviseletében) azt a szerződést, ami egyfajta házirendnek tekinthető. Egyetlen házirendben sem szerepel, hogy nem szabad a sarokba xarni, mégis általában betartják az emberek, De nem GOV. Ami nincs leírva, az nem számít, ami meg le van írva, azt megváltoztatjuk. Én egy ilyen tipusú vendéget már rég kibaxtam volna...

Bikkfanfutyulo 2017.07.23. 16:25:00

@gmihaly621: "Nem éppen a kiegyensúlyozott tájékoztatás iskolapéldája ez a lapszemle, kedves Lajos."
Az M1 híradót meg a Tények című balett műsort direktben is élvezheted, ehhez nem kell az Index. :-)

morph on deer 2017.07.23. 16:36:48

@rasztaszív:
"... egy szó nincs a politikai katolicizmusról..."

Hogy mi van?
Úgy érted, hogy orbán meg Duda válasza a shariára? Vagy mi ez a ... szóval mi ez?

ben2 2017.07.23. 16:37:01

@Janossz:

Ahogy ők is köszönik szépen a mi pénzünket.
Az EU felzárkóztatási alap nem segély, hanem üzlet: az adott ország megnyitja a piacait a többi előtt, az EU pedig pénzt ad az infrastruktúra fejlesztésére. Egy üzletben pedig senkinek sem kell hálát rebegnie azért, mert a másik teljesíti a maga részét.

rasztaszív 2017.07.23. 16:56:29

@morph on deer: gondolod,puszta véletlenek összjátékaként domborodik ki a magyar,és lengyel politikában egyre jobban a vallási vonal?én nem hinném.az autonóm agymosási helyzetre törekvő keleti blokk bukása megnyitotta számukra az utat,és nem tétlenkednek.gondolj bele:az egyetlen szervezett,ideológiai alapú,terjeszkedésre törekvő globális szerveződés a kontinensen.
és van egy nagyon rossz hírem : a vatikánnak útban van a jelenlegi eu.amíg ugyanis liberális demokráciák szövetségeként létezik,addig ők itt (vagy ott...?!) nem juthatnak világi hatalomhoz.

Janossz 2017.07.23. 17:28:57

@ben2: És a felzárkóztatási alapot nem az ország, nem a nép életszínvonalának emelésére adják? Csak kevesekére??
Az, hogy egy tíz év alatt száz turistát nem látott alföldi faluban tizenegy csókos paraszt, akinek megsúgták a lehetőséget, kilátót épít az udvarába 10 millió/db áron, tök rendjén való, mi?(megjegyzem, ilyen tákolmányra, ha akarnék se tudnék kettőnél többet költeni)
És ez csak csepp a tengerben.
Loptok.

Janossz 2017.07.23. 17:35:29

@rasztaszív: Nem vagy te buta. Ami ezekben az országokban zajlik, az a feudalizmus rekonstrukciója. Az meg a klérussal úgy tartozik össze, mint a borsó, meg a héja.

morph on deer 2017.07.23. 18:29:26

@rasztaszív:
"... az egyetlen szervezett,ideológiai alapú,terjeszkedésre törekvő globális szerveződés a kontinensen."

Hmmm...
Míg elvben akár egyet is lehetne érteni a felvetéseddel, a gyakorlat jócskán eltér.

Hogy szekuláris mindkét állam, akár szót sem érdemel, ez gondolom téged sem zavar különösebben.
Hogy a vatikán jelenlegi vonalvezetése egyáltalán nem a saját dominanciára hajt, gondolom az sem befolyásol.

Az viszont, hogy két posztkommunista ország vezetője a vallást használja saját céljaira, számomra egyáltalán nem meglepő. Az az egyetlen szignifikáns közös (trigger) pont, amire hivatkozva egységbe lehet rántani a naív lakosságot, ha valaki a megfelelő módon játssza ki a vallási kártyát!
A "katolicizmus" elsősorban a lengyeleknél lehet nyerő, bár amilyen szellemileg kihívásokkal küzdő az átlagos, egy egységnyi magyar választó, az nyilván nem okoz gondot, hogy az alapvetően hitetlen, ámbár 'református' színekben játszó orbán a katolikus pápa gyűrűjét csókolgatja...

Szóval ne idegeskedj egy percig se, 'Európa' mindezt azért nem veszi komolyan és azért nem kalkulálja be a tennivalók közé, mert teljes mértékben tudatában van annak, hogy ez nem más mint porhintés.
Bullshit - az idegen nyelveket kedvelők számára.

Összefoglalva: Európában tisztában vannak a lengyel-magyar kisded játékok lényegével!

A minap olvasom, hogy orbán majd "megvédi" a lengyeleket is a hetes cikkely hatásaitól, mert ő nem hagyja, stb.

Az gondolom fel sem merült hős vezérünk fejében, hogy ha mindjettőnk ellen egyszerre és egyidőben indítják az eljárást, akkor kb. a posványosi szájtépés lesz az összes, amit meg tud tenni? Márpedig ez egy lehetséges kimenete a dolgoknak, nem gondolod?

Csak mint változat, ami kimaradt a "bölcs" vezér gondolatmenetéből...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.23. 19:17:35

@Bikkfanfutyulo:

Hát ez az, legyen szíves Brüsszel nem a sarokba szarni a fejünkre.

rasztaszív 2017.07.23. 20:35:22

@morph on deer: nem kétlem,hogy orbán ezt nem gondolja komolyan,de nagyot tévedsz,ha azt hiszed,hogy a vatikán sem.
a vatikán jelenlegi vonalvezetése alapvetően ugyanaz,mint bármikor máskor,ne hagyd magad félrevezetni a belső hatalmi harcoktól.per pillanat a vatikánon belül balszélre sodródott jezsuiták próbálják megfékezni a kőkemény reakciós opus dei-eseket.de még ha sikerülne is,azért ez nem a progresszió diadala lesz...

rasztaszív 2017.07.23. 20:38:17

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: ez mind te vagy?csupa többesszámban?napóleon?a megváltó?ők nem te vagy?plusz még buddha,biztos,ami biztos.

morph on deer 2017.07.23. 21:14:05

@rasztaszív:
"a vatikán jelenlegi vonalvezetése alapvetően ugyanaz,mint bármikor"

Elhiszem amit mondasz, csak a relevanciájával kapcsolatban vannak kétségeim. Ugyanis én például semmiféle együttműködés jelét nem látom a Vatikán és az említett mai haszonlesők között!

A teljes képhez ugyanis ez is hozzá kéne, hogy tartozzon az általad említett esetben, hogy pl a kormány valamilyen módon kooperál a Vatikánnal, és például a Bayer nevű végtermék mocskolódásait - a szerzőjükkel együtt - kivonja a forgslomból, mivel fontosnak tartja a keresztény, sőt, katolikus emberek érzelmeit!
De ez nincs így, mint tudjuk: a Bayer nevű féreg szabadon mocskolja a pápát, a "keresztény értékek védelmét

morph on deer 2017.07.23. 21:18:31

Hangoztató személyes barátja hallgatólagos jóváhagyásával!

Mert ugye ez másképpen nem lenne lehetséges..!

Szóval, a helyedben én nem biztos, higy forszíroznám ezt a vonalat...

rasztaszív 2017.07.23. 21:33:39

@morph on deer: húsz éve nyomják a fidesz propagandát a templomaikban,most veszik át az oktatást,és számolgatják a bejövő lóvét.nem mondhatod komolyan,hogy te semmi jelét nem látod együttműködésnek...?!

bayer most épp a kőkemény reakciósok szócsöve,az ő fröcsögése a vatikáni belső harcok része.

morph on deer 2017.07.23. 22:04:07

@rasztaszív:
Hát, mivel én nem ismerem a belső harcokat, ahhoz nrm tudok hozzászólni.
Lévén több, mint ötven éve ateista ez nem hiszem, hogy túl meglepő lehet.

Ismerve viszont az ornáni opportunista és gerinctelen hozzáállást, nagy valószínűséggel merem megtippelni, hogy itt együttműködésről szó sincs.
A legjobb esetben is csak arról lehet szó, hogy orbán "rárepült" egy bizonyos vallásos réteg meglévő igényére, és hajlandó őket hülyíteni, mert egyébként ki venné komolyan a KDNP-s mamelukokat a kormányában, de tényleg?

Nagy játékos, és egy jellemtelen puhatestű egyidőben!

A vallás meg - igazából akármelyik - meg csupán eszköz a hatalom birtoklása érdekében!

Én ebben a játékban egyáltalán nem látom a Vatikán részvételét, - ez csupán orbán érdekeit szolgálja, a vallásos csomagolás dacára is!
Van annyira gátlástalan, hogy bármit, így a hitet is felhasználja a saját személyes céljai érdekében.
Szóval amit látunk az orbán, és nem a Vatikán..!

rasztaszív 2017.07.23. 22:14:36

@morph on deer: amit látunk,az orbán,mert őt tolják előre.veszélyes strucctaktikát játszol,és sajnos nem vagy vele egyedül...

morph on deer 2017.07.23. 22:52:00

@rasztaszív:
Feladom, mert nem ismerem igazán és mélységében mindazt amiről beszélsz.
Kívülről és tisztán logikai megközelítésből ez látszik és ez jön le.
Innentől azért figyelek erre is, ez eddig nem volt szempont, tekintve a fentieket
süti beállítások módosítása