B1 blogcsalád



A vizes vb megnyitója megmutatta, mennyire önbizalomhiányos, kis nemzetnek gondoljuk magunkat

2017. július 16. - ashwood

lead-1024x576.jpgA szokásos, vizuálorgábia csomagolt nemzeti giccparádét mutattunk a világnak a vizes vb megnyitója alkalmából. Volt történelmi ív, ezredéves ittlevés bizonygatása - csak épp az nem, amiről annyit beszélnek: önbizalom, magabiztosság.

Nem akarjuk a megnyitó művészi értékét elemezni: leginkább azért, mert aki látta, már kialakította róla a véleményét, másrészt nem célunk csatlakozni ahhoz, hogy mindenből, de tényleg mindenből politikai kérdést csinálunk. (Az ténylegesen a tobzódó téboly jele, ha már egy revüműsört is pártszimpátia alapján ítélnek meg a nézői.) Azon sem akarunk immár lamentálni, hogy vajon megérte-e a rá költött 3 és félmilliárdot, ellopták-e a felét, stb… Megvolt, letudtuk.

Inkább arról beszélnénk, amit hiányoltunk e két órás, nemzeti giccsparádéban.

Elképzelni sem tudjuk, mit értett meg mindebből az a néhány millió – vagy milliárd, mindegy, mit sugall a propaganda – külföldi, aki nézte a megnyitót. Az üzenete azonban – számunka – meglehetősen világos: ezer éve jelen vagyunk, nálunk több köze a vízhez aligha lehet európai nemzetnek. Nem biztos, hogy mi ezt tartottuk volna a legfontosabbnak kommunikálni, de az kétségtelen, hogy az üzenet - ellentétben a kormányzati kommunikációval - jelentős mennyiségű igazságot tartalmazott. Humort azonban nyomokban sem. Sem önreflexiót. Egy csöpp kikacsintást.

Semmit, ami azt üzente volna: vagyunk olyan erősek, önbizalomtól duzzadóak - mert van mire -, hogy némi öniróniát, viccet is belecsempésszünk a saját magunkról szőtt, idealizált képbe. Nem félünk kellő ütem- és arányérzékkel kicsit kigúnyolni magunkat. Mielőtt más teszi meg. Merünk nevetni néha saját botlásainkon. A humor is segít feloldani a görcseinket.

Nem, ehelyett pátoszt kaptunk és matyó öntudatot. Mint mindig. A kormány aktuális színétől függetlenül. A görcsös bizonygatását nemzeti nagyságunknak, ittlétünk történelmi jogalapjának. A kisebbségi komplexus legbiztosabb jele, kényszeresen bizonygatjuk nagyságunkat.

Pedig semmi szükség nem lenne erre - már ha a mindenkori vezetés és híveik valóban el is hinnék, amiket mondanak. Nincs semmi okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy azt bizonygassuk: nem vagyunk alacsonyabb rendű államalkotó nép bárkinél. Részben mert nem is vagyunk, másrészt mert senki nem tol ilyesmit az orrunk alá. Azonban mégis ettől rettegünk: hogy megkérdőjelezik létjogosultságunkat a Kárpát-medencében vagy Európában. Ugyanis mi előszeretettel tesszük ezt a környező nemzetekkel. Önmagunk tükörképétől rettegünk - végtelenül ostoba és szánalomra méltó módon.

Pedig így is lehet világra szóló eseményeket rendezni: 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr312667331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK7 2017.07.16. 11:40:04

Érdekes, hogy ugyanazok az emberek, akik Facebookon hónapok óta gyalázták az egész vb-t a 444, HVG, index stb oldalain, a megnyitó óta az indexet, 444-et, HVG-T, stb gyalázzák. Leesett nekik, hogy legalább erre a két hétre legyünk magyarok, és ne fikázzunk csípőből mindent.

A "független" sajtó most bukja el a 2018-as választást az ellenzék részére. Kösz, az ország nevében;)

a nagy hohoohooo 2017.07.16. 13:58:31

@werecke,FCUK7: @indeksz izisz alkajda mind szíájé:

Én csak azért ülök a budin, mert ott jó. Nem háborgat senki, zümmögnek a bogarak, és ha beriglizem az ajtót, szinte az anyám ölében érzem magam? Hát akkor miért dörömbölnek? Rossz ez? Bűn ez? Vagy talán valami betegség?

Örkény István: Tóték hehee.....

Anna Kisfaludiné Baán 2017.07.16. 15:08:05

Te meg megmutaod, hogy mekkora barom vagy!

2017.07.16. 17:20:32

A vizes vb megnyitója megmutatta, mennyire önbizalomhiányos, kis nemzetnek gondoljuk magunkat - ti gondoltok minket annak...

Pop40 2017.07.16. 17:40:49

@FCUK7:

"A "független" sajtó most bukja el a 2018-as választást az ellenzék részére"

Hát persze, bolsi, nyilván most.

Bár kicsit talán hitelesebb lenne, ha nem nyomnátok be ugyanezt a szöveget kb bármilyen téma alá a blog.hu-n, ami a fideszmaffia lopásaival/elkúrásaival foglalkozik.

Ja, meg ha nem itt rettegnétek szakmányban 120 nicken fejenként, napi 24 órában. :D

Ha a független sajtó elbukta a választást az ellenzéknek, akkor kár itt rontanotok a levegőt, mehettek a vajda valagát nyalni a hírhamisító fideszes kanálisokba, origo, 888, prostisrácok, stb. Ott a maffia bármilyen túlárazott-szétlopott baromságáról tuti csak jót írnak majd.
De ti valahogy mindig itt vagytok. :D :D

Sir Galahad 2017.07.16. 18:03:26

Már megint nem volt rajtunk sapka.

nemecsekerno_007 2017.07.16. 18:26:16

Juhász Péter például leönthette volna magát egy vödör jeges vízzel. Vizes is, vicces is.

NemodaBuda 2017.07.16. 18:39:22

Nehéz elfogadni, pedig igaz ! Ez egy röhej volt, szívfacsaróan nagy röhej ! Egy erőlködés, semmi figyelemreméltó. Mindenki megizzadt bele, az is, aki nézte. Nem ilyent kellett volna és nem is így. Vannak Magyarországon olyan művészek és olyan rendezők, olyan forgatókönyv-írók, akik jót is tudtak volna csinálni. De nem orbánnak kellett volna egyszemélyben kijelölni a határokat és a személyeket. Az ő ízlése kificamodott, és nagyon szereti a saját maga által kívánatosnak tekintett jellemvonásokat meglévőknek tekinteni ! Emeletes hiba ! Aki mentegeti ezt az ostobaságot, annak valójában nincs lelkiismerete !

morpho 2017.07.16. 18:52:35

@aleksz róz: @Sir Galahad: Kurva unalmas ez a kizárósdi a nemzetből. Vagytok ti az igazmagyarok és vagyunk mi, az idegenszívű sorosbérencek, akik ki vannak zárva a nemzettestből, mert kurvára nem tetszik "nekünk", hogy 3 és fél Mrd forintért rendeztek meg egy senki által nem követett eseményt. Azt gondolom, hogy ilyen áron nem kell megnyitót rendezni. Sőt azt is gondolom, hogy 170??? Mrd forintért vizes VB-t sem kell. Nem ertől volt szó! Ennyi pénzért Magyarország ne rendezzen sporteseményt. Költse egészségügyre, közoktatásra, nyugdíjra. Ha én ezért nem vagyok magyar, akkor ti betegek vagytok. Nem kicsit. Nagyon.

A demokrácia leszakadó függönye (törölt) 2017.07.16. 20:01:38

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy csak 3,4 milliárd ment el rá, és a felcsúti kisvasút benne se volt a programban. Ami sok, az sok, megyek szavazok a Gyurcsányira inkább...

Zsoltbacsi 2017.07.16. 20:35:47

A HVG hasonló tartalmú fikacikkének fórumából:

2002 és 2010 között ezt a kormány olcsó IMF kölcsönből kétszer ennyiből megoldotta volna, hogy Bajnai és Lendvai elénekli az Internacionálét, aztán Alföldi rendezésében Szent István és Mátyás király intenzíven szereti egymást, miközben a háttérben bőgatyás magyarok vagoníroznak...
Ezeknek nincs stílusérzékük és nem felvilágosultak... Ez telt ki tőlük.

hatodikx 2017.07.16. 20:44:50

Miért nem lehet örülni annak , ami van, miért kell egyfolytában pityeregni azért, ami nincs? Máskor szervezze meg maga a megnyitót, és olyan humort tejhet bele, amilyet akar!

gmihaly621 2017.07.16. 20:54:19

Undormány elvtárstempó, tb. firkász !.

morpho 2017.07.16. 21:31:02

@Zsoltbacsi: Ezzel az a baj, hogy amikor Orbánék 170???? Mrd forintból "rendeznek" vb-t, akkor nem érdekel.

én csak hallgatok 2017.07.16. 21:32:26

Ez az egész tisztára olyan, mint a falusi lakodalmak. Korábban nagy presztizs értéke volt, hogy kinek mekkora lagzija volt, akinek nem lehetett, az a gyerekének nagyot akart, ha belegebedt is. Minden korban volt aki a pézügyi lehetőségeine túl nyújtózkodott, de ezt elsősorban a családtagok tudták, érezték. A mai korban elsősorban a hasznosság, praktikum szempontok dominálnak, ezért ilyen szemüvegen kereztül nézik az egész "felhajtást". Természetesen a vendégek dícsrni fogják, hiszen volt neki kgyereksobájuk, ezért tudják, hogy kell viselkedni a házigazdával, de a költségeket ebben az esetben is a családtagok viselik, akik nagyon jól látják, hogy mennyi minden másra lehetett volna hatékonyabban elkölteni a megnyitóra szánt pénzt.
A riói olimpia előtt is voltak helyi hírek a túlköltekezésről, a lebonyolítás során azonban ez háttérbe szorult, hiszen a megtérülés is Brazília ügye volt, igazából nem érdekelet senkit. Ez Így van a vizes VB esetében is, a vendégek örülnek, ámúldoznak, dícsérni fogják a rendezést és szépen hazamennek, jövőre már csak a résztvevők, ezek közül is inkább az érmesek, pontszerzők fognak emlékezni az egészre. Az itt maradóknak kellene foglalkozni a megtérüléssel és hatékonysággal és láthatólag senki nem akarja meggyőzni a "családtagokat", hogy pénzügyileg is érdemes volt megrednezni a VB-t.
A devizahiteleseket sokan kárhoztatták, hogy miért voltak feleőletnek, meg többször mondogatták, hogy hiányzik a pénzügyi kultúra, ami alapján felelősségteljesebben tudnánk gondolkozni.
Egy ilyen, állami szintű beruházásnál, hol látszik a felelősségteljes előrelátás? Úgy tűnik, hogy csak az volt a cél, hogy 2 hétig Budapestről, Magyarországról beszéljen az egész, sportszerető világ. Az itt élőket csak akkor tölthetne igazán jó érzéssel mindez, ha tudnánk, hogy az alapvető dolgaink rendben működnek, ezt is megengedhetjük magunkna, de ez sajnos nincsen így.
Az meg külön sajnálatos a mai helyzetben, hogy akik mindezeket a kérdéseket felteszik, a másik oldalról rögtön megkapják a hazaárulókomcsilibsisorosbérenczsidó címkét, methogy az igaz magyar akkor is megmutatja az egész világnak milyen jól él, ha bele is döglik. Mikszáth országában nagy hagyománya van a dzsentri virtusnak.

morpho 2017.07.16. 21:32:46

@hatodikx: Téged nem zavar hogy 170 Mrd-ból rendeznek VB-t? Tényleg nem???

morpho 2017.07.16. 21:38:06

@én csak hallgatok: Korrek összegzés. És igen, ha nem látnám, hogy valahonnan hiányzik ez a pénz, kb nem érdekelne az egész. Ha minden működik, had szóljon! De ha ránézek az egészségügyre, vagy a közoktatásra, elmegy a kedvem az úszástól.

Zsoltbacsi 2017.07.16. 21:41:54

@morpho: Engem nem zavar, 2 okból:

1 Ennek a nagy része itt marad. Például az 50 db mentőkocsi, illetve az infrastruktúra. Ugye emlékszel hogy epét hánytatok, hogy állítólag Tarlós utálja a bicigliseket, aztán mégis fasza bicigliút épült a parton+újracsatornázták a komplett Margit szigetet és környékét
2 Nekem megéri hogy az olyan libbantak mint Te és a b1 blog megpukkadjanak az irígységtől. Ennél már csak a következő pofáraesésetek lesz szebb nekem 18 tavaszán....

morpho 2017.07.16. 21:51:11

@Zsoltbacsi:
Ha neked 170!!!! Mrd elégetése (a te pénzedből is) megéri azt, hogy én rosszul érezzem magam, akkor te beteg vagy! Ki a fasz vagyok én???

morpho 2017.07.16. 21:59:48

@Zsoltbacsi:
Egyébként meg nyilvánvaló, hogy Orbánék nyerik a jövő évi választást, meg az azt követőket is. Emiatt tehát évek óta nem izgatom magam. Ezerszer leírtam már neked, hogy Orbánék meghekkelték a rendszert. Csak ők nyerhetnek. Ne áltasd magad azzal, hogy Magyarországon demokrácia van.

Zsoltbacsi 2017.07.16. 22:03:31

@morpho: Szokásos ballibsi kettős mérce...
Légyszi bizonyítsd be, hogy MIND a 170 milliárdot ellopták. Értem én a propagandátokat, amikor pl Mészáros elnyer valamit, akkor nyilván a teljes összeg a lopás, a stadionokat/uszodákat/közműveket nyilván ingyen építi fel ingyen alapanyagokból.
De ha így játszunk, akkor magyarázd meg légyszi, hogy miért lopott a Demszky+Gyurcsány+Apró 450 milliárdot a 4es metróból+a 3000 milliárd autópályaköltség is mind el lett lopva, ugye? Csak hogy fairek legyünk....

Zsoltbacsi 2017.07.16. 22:06:32

@morpho: Ez csak a te hülyeséged. A fideszen akarod leverni, hogy a lófasz se hajlandó rátok yzavazni.... Már sokszor feltettem egy kérdést ezügyben neked, de mindig kikerülted a választ, így már feladtam

hatodikx 2017.07.16. 22:06:48

@morpho: A humorról volt szó, nem a pénzről. De azért megkérdem, mennyiért kellett volna megrendezni? Egyáltalában honnan veszed a 170 milliárdot? Valaki felröppentett egy számot, aztán minden sérves újságíró erről nyögdécsel. És miét kell csak az egészségügyre meg a közoktatásra költeni? Te csak kenyeret eszel, nem engedsz meg magadnak egy pofa sört? vagy csak dolgozol, szórakozni nem szoktál? Még egyszer: a cikk alapvető gondolata az volt, miért nem volt humor a megnyitó ünnepségben, de már megint a köznyomorról papolunk.

dr. mesterséges színezék 2017.07.16. 22:28:39

Nem értem, miért nem megnyitó felvételeit nézi az ország apraja-nagyja, mint tavaly a magyar-osztrákot napokon át. Hogy van a idő itt vitázni, miközben aviban meg emkávében parlagon hever az a sok nemzeti kultirális szépség?
Ááááh... gyöngyök a mangalicák előtt.

morpho 2017.07.16. 22:45:02

@Zsoltbacsi: Ne hazudozz narancskullancs! Ezerszer leírtam már neked, hogyan hekkelte meg a fidesz a választási rendszert. Ez azért van, mert eleinte hülyének tudtál nézni, én meg jóhiszeműen mindig leírtam. De ezt te is tudod. Viszont nincs olyan, hogy rátok. Én egyedül vagyok. Itt ülök a klaviatúra előtt. Tök egyedül. Tök komolyan. Ezen kívül nem indulok választáson, pláne nem csapatostul. Tudod én nem lógok ki egyetlen politikus seggéből sem, szemben veled. Én nem modtam, hogy mind a 170 Mrd-ot ellopták. Hol írtam én ilyet? A hazudozás az egyetlen fegyvered? Tényleg? Azt írtam, hogy Orbánék 170 Mrd-ból rendeztek vébét. Szerintem kb 100 Mrd-ot lophattak el. A 70Mrd, is a duplája amúgy a reális költségeknek.

morpho 2017.07.16. 22:51:26

@hatodikx: No várjunk egy percre. Elfelejtetted a többi kommentelőnek megírni ugyanezt. Pedig volt itt szó még holokausztról is... Én azért a megnyitónál maradtam. Nem? Seszták "cégbejegyző" Miklós mondta, hogy 130 Mrd. Itten mondja ni: index.hu/sport/uszas/2017/05/02/vizes_vilagbajnoksag_koltsegvetes_sesztak_miklos/

Aztán kiderült, hogy az internet+wifi 30 milliárdja ebben még nincs benne. Az meg itten van: index.hu/sport/2017/fina_vizesvb_budapest/2017/07/11/vizes_informatika_szoftver_orosz_antenna/

Légbőlkapott....Ja....

Zsoltbacsi 2017.07.16. 22:58:50

@morpho:

Valasztas

Akkor lenne igazad, ha kb ugyanannyi ember szavazna a fideszre es a "demokratakra" de megis a fidesz gyozelme jonne ki a valasztasokon. Viszont biztos emlekszel, szoktak lenni tisztan listas valasztasok is (EP), es valahogy ott se hasitanak a balfaszok.

Ok, nem a lopasra irtad a 170et. Szo szerint azt irtad, hogy "elegettek" 70-et. Szoval akkor nem kell az 50 vadiuj mentokocsi? Mert a logikad szerint azok ingyen voltak. Vagy nem kellett volna fullra felujitani azt a 4 uszodat? Lehet. Akkor viszont nem ertem miert hanytal epet januarban, amikor az volt a fika targya, hogy miert kell Hosszu Katinkanak a folyoson oltoznie...
Tipikusan a nyuszi es a sapka esete...

Zsoltbacsi 2017.07.16. 23:00:22

@morpho: Bocs elirtam 170et egettek el szerinted

morpho 2017.07.16. 23:12:51

@Zsoltbacsi: Hosszú Katinka ügyben kurvára más a véleményem mint a közvélemény nagy részének, de ezt megtartom magamnak, nem kommentelem a vele kapcsolatos cikkeket. Légyszíves told ide, ahogy hányom azt az epét!
Lehet venni mentőautót, lehet építeni wifit és lehet építeni felesleges sehova nem vezető bicikliutat is, de akkor nem kell vizes vébének hívni. Ez olyan mint egy salátatörvény, mint amikor berakják a politikailag motivált plakáttörvényt és mondjuk a mentőautó vásárlást egyetlen szavazásba. Aztán aki nem támogatja a politikai töltete miatt, arra lehet mutogatni, hogy a rohadék nem akar mentőt! Elégettek, igen! Írtam már, hogy Ennyi pénzért Magyarország ne rendezzen sporteseményt. 35-ről volt szó bazmeg!!!
A választási matek meg nem a te világod. Nem vagyok biztos benne, hogy a rendszer minden összefüggésével tisztában vagy. Maradjunk ennyiben és ez most jófejségvolt tőlem.

2017.07.17. 01:28:55

@morpho: nem rólad van szó, papám...

senkinek nem tetszik, hogy csilliárdokat költenek erre úgy, hogy a nagy részét ellopják, pláne, hogy közben pl. a kórházakat hagyják lerohadni...
(sok fanatikus szavazópolgár lelke persze ezt nem bírja elviselni, ezért támadja vehemensen az ellenfelet, lásd kognitív disszonancia)

na de mindezek alkalmából a magyar nemzetet fikázni, az gusztustalan
vannak olyanok, akik minden alkalmat megragadnak arra, hogy mocskoljanak mindent, ami magyar
ezek ugyan magyar állampolgárok, de utálnak mindent, aminek bármi köze van a magyar nemzethez, hagyományokhoz, a magyar érdekekhez, egyáltalán bármihez, aminek köze van a magyar szóhoz, semmiféle közösséget nem vállalnak a magyarsággal (rájuk mondják igen találóan, hogy idegenszívűek)

akkor én mint magyar ember ugyan miért vállaljak közösséget velük???

(az nem játszik, hogy azért, mert ugyanolyan magyar, mint én. mert nem az, lásd fentebb. saját maga szerint se az.)

2017.07.17. 01:44:50

@morpho: @aleksz róz: ezen vitázott egyszer régen két (etnikai/vallási kisebbséghez tartozó) arc valamelyik fórumon, az egyik magyar ...-ként határozta meg magát, a másik magyarországi ...-ként
utóbbi még a különbséget se értette

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.07.17. 02:09:31

@aleksz róz: "minden alkalmat megragadnak arra, hogy mocskoljanak mindent, ami magyar"

Kevered a csúti gecit a magyarokkal.

Egy magyar hazafi nem nézheti szó nélkül, ahogy a hazaáruló ruszkibérenc gazdád kifosztja a nemzetet.

2017.07.17. 02:16:24

és jön és beletrollkodik

Nzoltan 2017.07.17. 07:52:06

Baszki. Nem a maszop magyarázta, hogy merjünk kicsik lenni? Akkor most ki az önbizalomhiányos?
Máskor a blogger egyeztessen a pártvezetssel, mielőtt hülyét csinál magából.

notC 2017.07.17. 11:01:55

Természetesen kurva sok pénz a 170 milliárd, de az azért megvan, hogy mekkora az a buksza, amiből ezt a pénzt "elszórtuk"?
Rész-részlet a 2017-es költségvetésből: (csak a kiadási oldal nagyon leegyszerűsítve)

Oktatás 9,850mFt
Nyugdíj 3,168mFt
Egészségügy 2,084mFt
Összesen: 15,102mFt (azaz 15 ezer milliárd)

A túlköltött (és valóban!!!!) vizes VB kötségvetése 170mFt (vagyis az előző 3 tétel 1.12%-a). Ez az összeg az átlag magyar nettó 120 ezres fizetésénél 1440 forintot jelent, vagyis még a késdobálóban sem lehetne rendesen berúgni belőle!

(ha valaki utána számolna, akkor itt: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1600090.tv )

nikkel odeon 2017.07.17. 11:05:16

@Zsoltbacsi: "Légyszi bizonyítsd be, hogy MIND a 170 milliárdot ellopták. Értem én a propagandátokat, amikor pl Mészáros elnyer valamit, akkor nyilván a teljes összeg a lopás, a stadionokat/uszodákat/közműveket nyilván ingyen építi fel ingyen alapanyagokból."

Komolyan ilyen sötét vagy basszus? Vagy esetleg még csak középsikolás vagy, és neked is rosszul sikerült a Pisa teszt, mert szándékosan szar az oktastás???

Amúgy hogy a búsban van az, hogy gyakorlatilag MINDEN nagyobb beruházást Mészáros (az új Simicska) nyer (korábban meg ugye az eredeti Simicska), meg még néhány "kiválasztott"? Komolyan csak néhány vállalkozó van ebben a kurva országban? Rendben van, hogy a vizes VB alatt csak Matolcsy sört lehet venni? Vagy az, hogy Pénztáros Lőrinc egy év alatt 120 milliárddal gazdagodott?

"Demszky+Gyurcsány+Apró 450 milliárdot a 4es metróból+a 3000 milliárd autópályaköltség is mind el lett lopva, ugye? Csak hogy fairek legyünk...."

Na még egyszer, mert bonyolult: senki sem mondta azt, hogy az egész el lett lopva (még jó, hogy nem, bár azért ez nem olyan nagy vigasz). Mindenek vagytok, csak fairek nem amúgy. Ráadásul azt is fel kellene fognia - amúgy mindkét oldalnak -, hogy EGYIK OLDAL LOPÁSAI SEM LEGITIMÁLJÁK A MÁSIK OLDAL LOPÁSAIT. Vagy ha én ellopok tőled 100 forintot, akkor te is nyugodt szívvel ellophatsz mástól egy százast (csak mert én elvettem tőled), vagy akár még többet is? Hát egy nagy lófaszt! Amúgy szerintem csak a vizes vb-n meg a Puskás stadionon van legalább akkora "felár", mint ami az egész négyes metrón volt. ...aminek az építését amúgy a Fidesz nagyon sikeresen késleltette, és ez is jelentősen hozzájárult a drágulásához. Ez persze nem mentség az előző garnitúrának SE. És nem csak az egyik oldallal, hanem MINDKÉT oldallal kritikusnak kell(ene) lenni, pártszimpátiától függetlenül. Én például rühellem azt, amivé a Fidesz VÁLT, a fiatal Orbán tutira szemen köpné saját magát, de a többi szarrágó társát is. Minden rendben van amúgy a nagy vezérrel, csak két jó dolog hiányzik belőle: a jó szándék (mondjuk a néhány száz barna nyelvű erről mást mondana) és a józan ész - ez utóbbi hiányát egyre gyakrabban, és egyre durvábban bizonyítja. És ebből még amúgy nem következik, hogy szeretem az MSZP-t, mert nem, nem szeretem, de egyébként úgy vagyok vele, hogy a jelenlegi Fidesztől gyakorlatilag BÁRMI csak jobb lehet. Legyen az akár a Jobbik, vagy az egészen nevetséges DK. Szarabb, hülyébb, magukra szabottabb törvényeket úgyse tudnak hozni (már csak az esetlegesen szükséges kétharmados többség egyértelmű hiánya miatt se), szóval ha kevesebbet lopnak - mondjuk évi pár száz milliárddal -, és kevesebbet költenek focira, az már elegendő lehet a jelentősen sikeresebb kormányzásra...

nikkel odeon 2017.07.17. 11:14:39

@notC: Na ez egy orbitális demagóg faszság. Az a kicsivel több, mint 1% egy költségvetésben igen is rohadt nagy összeg. Számoljunk kicsit másképp: Ha azt vennénk, hogy 50 millió Ft egy új busz (nem tudok konkrét árakat, egy csuklós ettől akár jóval drágább is lehet, egy szóló viszont valószínűleg jóval olcsóbb), akkor ebből lehetett volna venni 3400 (háromezernégyszáz) darabot. Szerintem majdnem az egész magyar buszflottát meg lehetett volna újítani. Vagy sok száz iskolát felújítani. Vagy mehetett volna a kórházak korszerűsítésére is. Meg még sok más, sokkal hasznosabb, akár ténylegesen hasznot/megtakarítást hozó dologra is.

Gyakran tíz-százmilliók nincsenek meg egészen alapvető dolgok elvégzésére, szóval igenis egy százhetven milliárdos lyuk az nagyon is sokat számít!

Ha az összvagyonod tíz-húszmillió körüli (aka. van lakásod vagy házad), akkor adnál nekem 100-200 ezer forintot csak úgy? Meg se éreznéd, olyan kevés pénz...

Skorpió53 2017.07.17. 11:17:33

@Zsoltbacsi: Te is egy iskolázatlan barom vagy. Hány osztalyt vegeztel, hogy a bicikli szót sem tudod leírni, te nagy magyar. Miert van az, hogy a legjobban magyarkodó, Orban seggnyalóknak szinte sosem jó a helyesírása. Es nem elírás, mert többször is leírta, hogy biciGli.

nikkel odeon 2017.07.17. 11:20:54

@morpho: "És igen, ha nem látnám, hogy valahonnan hiányzik ez a pénz, kb nem érdekelne az egész. Ha minden működik, had szóljon! De ha ránézek az egészségügyre, vagy a közoktatásra, elmegy a kedvem az úszástól."

Erről van szó... Önmagában nem a vizes VB-vel van a baj (sőt, az kifejezetten örvendetes), hanem "csak" két dologgal: egyrészt nem volt erre pénze az országnak (ezen persze lehetne vitatkozni - az olimpiát is meg tudnánk rendezni, ha mondjuk a nyugdíjasok nem kapnak nyugdíjat 1-2 évig, az meg kit érdekel, ha éhen döglenek...), vagy legalábbis hasznos dolgokra is költhette volna, másrészt ha már feltétlenül meg kell mutatnia Viktornak, hogy milyen istencsászár ország vagyunk, akkor ezt max. feleennyiért kellett volna megtennünk... Normális kivitelezés mellett a tartalom ugyanennyi lett volna, vagy még több is, csak akkor a Pénztárosék nem tudtak volna akkora mértékben gazdagodni, mint ami kívánatos volt nekik.

2017.07.17. 11:22:59

@notC: ez kb akkora baromság, mint a hány lélegeztetőgépet lehetett volna belőle venni szöveg... de azt azért lássuk be, a 170 milliárdnak csak az ellopott részéből pont kitelne az egészségügyre fordított kiadások tíz százaléka.

2017.07.17. 11:41:30

@aleksz róz: @notC: pontosabban az egészségügyi ellátásokra fordított kiadások tíz százaléka

tegnaptuska 2017.07.17. 12:24:59

Most olvastam, 528 ezren nézték az m4-en a megnyitót, szerintem ez iszonyú kevés. Ez tisztán pénzégetés volt, egy kétségtelenül látványos giccsparádéba csomagolva. Lehet ennek cinikusan örülni, meg lehazaárulózni azokat, akik szerint ez nem normális dolog, de szerintem ez pusztán nemzetellenes magatartás, hogy érthetőbb legyen: türhőség, sudribunkóság, tehát olyan, mint az orbán-bayer rendszer.

notC 2017.07.17. 16:20:27

@nikkel odeon: Nem nagyon akarok belemenni abba, hogy mi a demagógabb ("buszra lefordítani", vagy berúgni a kocsmában), de azt gondolom, hogy arányaiban véve mégiscsak "aprópénzről" beszélünk. Most olyan 17.5 ezer milliárd a központi költségvetés bevételi odala. Ez azt jelenti, hogy egy nemzetközi esemény megrendezésére 1 százalékát költöttük el a "jövedelmünknek". Ha mondjuk ezt lefordítom családi kassza szintjére, akkor egy nettó 250+250 havi fizetéssel bíró család 60 ezer forintból megy el nyaralni. Nem túl sok :-)

De nézzük másként: a 17.5-ből 15-öt elvisz a 3 "húzó ágazat". Ez kb olyan, mintha a nettó 500 ezres család össz jövedelmének 86%-át a kötelező rezsi vinné el (430e.-Ft-os gáz, villany számla). Ha erre még rádobunk 1%-ot az kb lófütty (ugyanez minuszba: a 430 helyett már "csak" 425e havi rezsi!, dekurva jó lett nekünk!), ha viszont elmulatunk ugyanennyit (mondjuk 2 éjszakára becsukjuk az ablakot és nem 28 fokra melegítjük a szobát, akkor kb meg is van az ára!), az már égbekiáltó bűn!

De van másik olvasata is... A KSH szerint a 17.5 bevétel mellett 18.6-ot költünk el (ebből 15 még mindig a "rezsi" -munkanélküliek, hivatalnokok, demokrácia, populizmus, és a beruházások a maradék-). Ha viszont azt nézzük, hogy a hiány (1.166 ezer mrd) 14%-át teszi ki a buli, akkor tényleg dzsentri módon vigadtunk! persze nyilván nem számolva az esetleges megtérülési rátával, a sok hülye turistával a városban, aki szórja a pénzt a Pistabá kocsmájában, meg megveszi az összes szállodai szobát 2-3 hétre, meg lehet kimegy az F1-re is, ha már unja az úszókat...

Amúgy nem értek egyet azzal, hogy buszokat kellene venni (igen, van ami szar, de alapjában véve nem olyan rosszak!). Nagyobb bajnak látom, hogy nincs egy olyan tökös politikai banda sem, amelyik be merne csapni és koncepcionálisan át merné alakítani az állami szerepvállalást, kicsit megkurtítaná a szociális hálót. Mert nyüszögünk, hogy nincs budipapír a kórházban, meg nincs mindenhol CT, meg hogy alacsony a nyugdíj, ugyanakkor túl magas az adó, így inkább feketézünk. Nem veszünk bérletet, mert "miazhogymár fizetni kell a tömegközlekedésért!". 50 pár évesen nyugdíjba megyünk (mert rendőr, mert bányász, mert nő), de 70-80 évesen még befekszünk egy szívműtétre és egy pattanással is bőrgyógyászhoz megyünk. Elvárjuk, hogy a gyerekeink minőségi oktatást kapjanak, de sajnáljuk a pénzt a közalkalmazottaktól, így marad tanárnak, aki vagy teljesen hülye (elhivatott), vagy teljesen hülye (nem ért máshoz - sem).

Figyelj, mert nem volt benne politika! Ez társadalmi kérdés, "nyugat-betegség", populizmus, kettős mérce, irracionalitás, vagy ha jobban tetszik, akkor demagógia...

Vagy csak együtt gondolkodás, ha lenne kedved hozzá....

morpho 2017.07.17. 16:36:41

@notC: Az baj ezzel, hogy a te logikád szerint bármire el lehet égetni 170 Mrd forintot mert aprópénz. A Puskás stadion 190 Mrd-ja a köztévé 80 Mrd-ja a vizes Vb 170 Mrd-ja és most nincs kedvem folytatni, de ha ezeket összeadod, az már komoly költségvetési tétel. A sok 100 milliárdól jönnek össze az ezer milliárdok. Ezért aztán teljesen elfogadhatatlan az aprópénzezős duma. Neked miért jó az, hogy Mészáros Lőrinc(Orbán Viktor) tavaly 100 Mrd forint közpénzt nyúlt le? Aprópénz? Aha. Ez tipikus kormánysimogató vaker, ráadásul ez lenne a zsinórvezető az együttgondolkodáshoz?

morpho 2017.07.17. 16:55:09

@notC: A BKK építtetett egy kerékpáros hidat a vizes vébére, amire a vizes vébé idején tilos kerékpárral felhajtani. 400 millió forintért biztos megérte. De aprópénznél is apróbb pénz, kit érdekel! Igazad van!

tegnaptuska 2017.07.17. 17:07:34

@notC: Tök jó gondolataid vannak az állam szerepvállalásával kapcsolatban, de a szociális hálót hol kurtítanád? 70 évesen szívműtét az gáz? Az állam sajnálja a pénzt a közalkalmazottaktól, ezért én el sem várom, hogy a gyerekem minőségi oktatást kapjon, ezért jár alapítványi suliba. A vizes vb egy orbitális, megalomán őrültség amúgy, még ha "aprópénz" is...

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.07.17. 17:22:55

@morpho: "Neked miért jó az, hogy Mészáros Lőrinc(Orbán Viktor) tavaly 100 Mrd forint közpénzt nyúlt le? "

Erre neked semmilyen bizonyetokod nincs, mert pont olyan kitalacio, mint a mutet kozben ct-re szallitott gyerek tortenete.
De meg ha ugyis volna, inkabb mint hogy a libbantak lenyuljanak 270 milliardot a 4-es metrobol.
Mert az garantalt, hogy Meszaros Lorinc minden forintot, ami hozza kerul azt a magyar nemzet a magyar nep erdekeben fog elkolteni.

nikkel odeon 2017.07.17. 20:40:21

@EGY a megingathatatlan KÉT millióból: "Mert az garantalt, hogy Meszaros Lorinc minden forintot, ami hozza kerul azt a magyar nemzet a magyar nep erdekeben fog elkolteni."

Te komolyan ilyen hülye vagy, vagy trollkodsz??? Nyilván mind a (feltételezett) 120 milliárdja magyar bankokban meg magyar takarékokban van (hacsak nem vesz magának egy bankot, és akkor a saját bankjában lesz a saját pénze), és magyar Mercedes terepjáróval jár, magyar carrarai márványt vesz, kizárólag magyar bort és pezsgőt iszik, és csak belfölfön nyaral (nemrég vett egy 800 milliós nyaralót, amit 370 millánál nem akartak olcsóbban eladni; az üzleti zsenijére vall, hogy 300-ért megkapta...). Nyilván nincsenek svájci/offshore számlái, amiket a büdös életben nem tudnának rajta számonkérni, és valószínűleg soha semmilyen külföldi ingatlant se venne, mert az nem lenne magyaros. Amúgy mit gondolsz, a bőven több mint 100 milliárdos vagyonát mire költi majd el, véreshurkára? Vagy majd halálakor szétosztja a szegény parasztok között? Előbb égetné el, csak hogy ne kelljen semmit se adnia azoknak, akiktől ellopta! Mert igenis az eltúlzott ár-érték arányú (és gyakran még szarul is kivitelezett) közbeszerzések igenis LOPÁSOK, akár Simicska, akár Pénztáros, akár Gyurcsányi, akár Józsi a szomszédből csinálja. Ha a Pénztáros jó lenne, akkor már elsősorban nem a szűk magyar piacon garázdálkodna, hanem a(z érthetően) sokkal nagyobb külföldi piacokon - ott persze nem versenyképes, mert nem csókos, szóval nem is érné meg...

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.07.18. 12:12:46

@nikkel odeon: Eloszor is, azt mindenki tudja te is, hogy a 100 milliardos szamok, az csak egy kitalalt hazugsagok. A media olcso, buntetlenul lehet hazudni.
Ezenkivul, az a par milliardos vagyon novekedes, ha volt egyaltalan az 95 %-ban az ingatlan arak altalanos novekedse miatt van.
De nem szamit mennyi akarmennyi is, mert 100 szazalek, hogy az orszagot fogja epiteni es vedeni az a vagyon.

Nem ugy mint a libbantak idejeben akik 100 milliardokat utalgattak Sorosnak, es civiljeinek, hogy abbol szervezzek meg az arab nepvandorlast, meg az europai terrorizmust.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.07.19. 16:52:06

@EGY a megingathatatlan KÉT millióból: "a 100 milliardos szamok, az csak egy kitalalt hazugsagok"

Neked súlyos szervilis appendicitiszed van, sürgősen fordulj orvoshoz. :))
süti beállítások módosítása