B1 blogcsalád



Az uniós országok munkavállalói a Brexit után nem lehetnek másodosztályú polgárok Nagy-Britanniában

Szelestey Lajos összeállítása

2017. július 10. - Szelestey

theresa-may_1.jpg

  • Az EU Brexit-megbízottja szerint kizárt, hogy a közösség elfogadja a brit kormányfő javaslatát az Egyesült Királyságban dolgozó 3 millió uniós polgár jogi státuszának átalakítására
  • Ausztria nyilvánvalóan rossz néven vette, hogy a magyar kormányfő leszólta az osztrák diplomáciát
  • A bécsi Collegium Hungaricum vezetője fura magyar szokást akart meghonosítani az osztrák sajtóban, miután az egyik képet kicenzúrázta az intézet kiállításáról, mondván hogy az nemzeti jelképet sért 

independent.jpg
A Brexit uniós fő tárgyalója elfogadhatatlannak minősítette a brit kormányfő javaslatát a szigetországban dolgozó EU-polgárok státuszának módosítására. Verhofstadt, aki a legfontosabb EP-frakciók vezetőivel együtt hozta nyilvánosságra véleményét, teljesen elhibázottnak tartja London elképzelését, kiemelve, hogy szó sem lehet szerzett jogok visszamenőleges feladásáról. Azon kívül a brit indítvány bizonytalanságba taszítaná az érintett 3 millió embert. Brüsszel törekvése az, hogy a tagállamok polgárai a kilépés után is ugyanolyan jogokat élvezzenek az Egyesült Királyságban, mint jelenleg a közösségi jog alapján. May ezzel szemben úgy képzeli, hogy kevesebb jog illetné meg őket, mint amennyit az unió a briteknek kínál a szervezet egész területén a kiválást követően. Vagyis mint Verhofstadt megfogalmazta, onnantól kezdve másodosztályú polgárok lennének. Az állásfoglalásból kiderül az is, hogy a tárgyalások során nem lehet túllépni a 2019. március 31-i határidőt, mert utána választások jönnek a közösségben, és addigra Nagy-Britanniának el kell hagynia az EU-t. A brit liberálisok vezetője úgy értékelte a fejleményt, hogy May kockáztatott, megpróbálta alku tárgyaként kezelni az uniós munkavállalókat, de a blöff nem jött be. Ráadásul London ellen fordította az európai szövetségeseket, úgy hogy már csak Trump maradt meg barátként.
die_zeit.jpg
Az elemzés káros illúziónak nevezi, hogy a menedékkérők elosztásával meg lehetne oldani a migránsválságot. A hivatalos brüsszeli érv az, hogy a szolidaritással van baj, hiszen az unió területén 500 millióan élnek, így elvileg nem lehetne gond befogadni az első félévben érkezett 100 ezer embert.  Meg az is igaz, hogy az EU joggal ostorozza az olyanokat, mint Orbán Viktor, aki a helyzetet az idegenek elleni uszításra és azon keresztül saját hatalmának megerősítésére használja fel. Ez gusztustalan, de ettől még nem szabad átsiklani az elutasítás mellett felhozott érveken. Mert az tény, hogy ha nem őrzik jobban a külső határokat, akkor ezzel újabb tömegeket ösztönöznek arra, hogy ők is nekivágjanak az útnak. Vagyis aki a határok hatékonyabb felügyeletét sürgeti, az még nem rasszista. Azon kívül nem csak a magyarok utasítják el a kvótákat, csak éppen – Orbán agresszivitásának hála – a többiek el tudták kendőzni álláspontjukat.

Az nem gond, hogy osszák el a menekülteket, csak ne kötelező módon, mert az ellenállást vált ki és még inkább megosztja az uniót. És nem biztos, hogy ilyen ügyekben elfogadható a többségi döntés, hiszen itt voltaképpen az a kérdés, ki lesz a szomszédunk.  Egyelőre túl sokan és túl gyorsan jönnek, de hogy ez ne így legyen, ahhoz sürgősen meg kell teremteni a külső határok hatékony ellenőrzését.

der_standard.jpg
Ausztria csupán a külügyi tárca 2. emberét küldi el arra a budapesti, miniszteri szintű tanácskozásra, amelyet a Visegrádi csoport soros elnökeként Magyarország mára kezdeményezett, az osztrákok, a horvátok és a szlovénok bevonásával. A V4-eket igazából a menekültválság hozta össze, mert mind a négyen elvetik a kvótahatározatot. Szíjjártó Péter tegnap kijelentette, hogy a csoport erősebb és hatékonyabb, mint valaha, és akaratát a nyugati államoknak is figyelembe kell venniük az uniós döntéseknél. Orbán Viktor pedig nemrégiben arról beszélt: Ausztriának fáj, hogy nem tudott csatlakozni a visegrádiakhoz vagy más regionális szerveződéshez. Hozzátette, hogy a mostani osztrák kormánynak fogalma sincs a külpolitikáról. Az előzmény az volt, hogy Kern kancellár szankciókat követelt a menedékkérők átvételének elutasítása miatt. Budapesten ezt úgy tekintik, hogy Bécs megpróbálja megosztani a négyeket, miután a miniszterelnök Bécsben azt közölte, hogy a cseheknél és a szlovákoknál tapasztalt készséget a szerepvállalásra a migránskérdésben.

 
Az osztrák kurátor cenzúrának és példátlannak tartja az utóbbi 25 évre visszatekintve, hogy a bécsi Collegium Hungaricum vezetője eltávolított egy alkotást még az intézetben rendezett kiállítás megnyitása előtt, mert az szerinte nem megfelelően ábrázolta a nemzeti lobogót. A jelek szerint Molnár Mária számára nem létezik a művészet szabadsága. A szóban forgó mű, Borsos János és Lőrinc Csilla triptichonja, amelyen a magyar zászló egy-egy színe mindig fekete. Ám az igazgatónő szerint a nemzeti jelképpel nem lehet játszani, és hogy nem ízléses a kulturális intézetet politikai célokra felhasználni. A lap a botrány kapcsán 7 kérdést juttatott el a direktornőhöz, ám annak titkárnője azt válaszolta, hogy a főnöke szabadságon van, és nem tudja, mikor tér vissza. Másnap viszont Molnár egy közleményt küldött a szerkesztőségnek, azzal a feltétellel, hogy azt csak teljes terjedelmében, változtatás nélkül lehet közölni. Az ilyesfajta megkötés a Lajtán túl teljesen szokatlan. Amúgy a nyilatkozat azt tartalmazza, hogy a festményt még a kurátorok is csak aznap látták, amikor a művészek felakasztották a falra, és egyébként is a tárlat témája az, hogy a realizmus miként jelent és jelenik meg a magyar képzőművészetben.

A főkurátor, Vitus Weh szerint viszont az nem szokott gond lenni, ha a kérdéses mű csak az utolsó pillanatban készül el, és a kifogásolt motívum is előfordult már az alkotóknál. Egy bécsi galériatulajdonos, akinek Budapesten is van bemutatóterme, hozzáteszi, hogy viták más intézeteknél is voltak, de ilyen nyilvánvalóan még soha tettek indexre egy festmény annak témája miatt. Az igazgatónő érveléséről pedig azt mondja, hogy az csupán a cenzúráról igyekszik elterelni a figyelmet. Azt nem tudni, hogy Molnár Mária a saját szakállára vagy utasításra járt-e el. Mivel Orbán Viktor átalakítja az államot, a független alkotók a művészetben is egye kevesebb lehetőséghez jutnak. A már idézett galerista úgy látja, hogy a támogatásokat barát-ellenség-alapon osztják el. Aki nem működik együtt a hatalommal, az nem kap semmit, így körükben riasztó mértékben nő a szegénység. Ennélfogva sokan gondolkodnak a kivándorláson. Azok maradnak, akik nem tudnak elmenni. Ők vagy továbbharcolnak, vagy megalkudtak.
FAZ
fraknfurter.jpg
Súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek a német cégek Közép-Kelet-Európában, olyannyira, hogy az már a növekedésüket fenyegeti. A legrosszabb a helyzet Csehországban, ahol gyakorlatilag nincsenek állástalanok, teljes a foglalkoztatás. Pedig nagyon kellenének további szakemberek, mert nélkülük a vállalkozások kénytelenek megrendeléseket elutasítani és átgondolni tervezett beruházásaikat. Hasonló a helyezet a magyaroknál, valamint a lengyeleknél és a szlovákoknál is. A Német-Magyar Kamara vezetője úgy véli, hogy nálunk drámai módon rosszabbodtak a viszonyok. Minden 4 cégvezető közül 3 leginkább arra panaszkodik, hogy nem talál embert, főleg ha nagy konszernekről van szó, amelyek exportra termelnek. Ez azután felnyomja a béreket, és mivel a reáljövedelmek is emelkednek, csökken a különbség a német szinthez képest, miközben a termelékenység nagyjából azonos. Jelenleg egy keleti munkás hozzávetőleg a harmadát kapja annak, mint német kollégája. Hogy megtartsa a versenyelőnyt, a magyar kormány az idén 5 %-kal csökkenti a szociális járulékot és a nagy cégek esetében 9 %-ra viszi le a nyereségadót. Súlyos gond az is, hogy az érettségizettek 90 %-a továbbtanul, vagyis nem szakmát szerez. Ennek ellensúlyozására a vállalkozások erőltetik az automatizálást.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr912652203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása