B1 blogcsalád



Felvette, ahogy a Liget Projekt biztonsági őre lábtöréssel fenyegeti

2017. július 06. - Mr Flynn Rider

"Hallod, állj fel és takarodjál innen, a kezed-lábad eltöröm, te faszfej!"

ligetvedok_sorban_ulnek.jpg

Két napja újra áll a bál a Városligetben: most két olyan fát akarnak átültetni a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. megbízásából, amelyik még az épületeknek sincs útban. Tájékoztatás nincs, csak erőszak: a biztonságiak és a rendőrök a ligetet védőket, a civilek pedig a kordont rángatták. Így épül a budapestieknek a kultúra a Városligetben. 

A híradások alapján két fa van útban a Városligetben (elég abszurd: a Városligetben útban van a fa), ezért át akarják ültetni. Az átültetéssel foglalkozó német cég szerint a fák túlélik majd, a Ligetvédők és az általuk megszólatatott szakértők szerint nem:

Emiatt tegnapelőtt és tegnap is a ligetet védő civilek összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel és a biztonsági őrökkel – akik a fa árnyékában hűsölve őrzik napok óta az útban lévő  fákat. 

A HVG videója remekül foglalja össze, mi is történt az utóbbi két napban az ügyben:

 

A Ligetvédők és a velük szövetséges civil szervezetek (Levegő Munkacsoport, Greenpeace) már több éve küzdenek a Városliget zöldjét drasztikusan csökkentő múzeumi negyed fairtása ellen. Ahogy a Magyar Narancs írta: valódi küzdelemről van szó, amelyet nem kizárólag transzparensekkel, szavakkal, hanem békés, passzív formában a saját testükkel is folytatnak az aktivisták.

  • A munkagépekhez láncolják magukat,
  • a buldózerek elé fekszenek,
  • ülősztrájkkal, foglalással akarják megakadályozni egy épület elbontását.

A hatóságokat, a beruházók által kirendelt biztonsági őröket, de a kivitelezőket nem hatja meg ez az állhatatosság. Számtalan eset történt az elmúlt évben, amikor tettlegességre került sor.

  • Véresre vernek egy ligetvédőt,
  • zárt osztályra zárnak egy épületfoglaló tiltakozót,
  • gyomrost osztogat az állami cég alvállalkozója,
  • eltörik az aktivista ujját,
  • és markolókanállal találnak el tüntetőket.

Újabb videót is találtunk a Ligetvédők egyik Facebook-csoportjában, ahol az egyik biztonsági őr tegnap azzal fenyegette meg az egyik tiltakozót: eltöri a kezét-lábát, ha nem takarodik el onnan. 

A konkrét részsikerek a tüntetők tevékenységének is köszönhetőek, így nem került sor föld alatti kiállítótért kialakítására a Közlekedési Múzeum esetében, valamint végül az előírások szerint járt el a kivitelező az azbeszttel szennyezett bontási törmelékekkel. Ráadásul a Ligetvédők nélkül nem gondolnánk úgy a Városliget beépítésére, mint ha pár tiltakozás után feladták volna. A Ligetvédők már most szimbolikus győzelmet értek el, akárcsak korábban az Eleven Emlékmű és más tiltakozók a német megszállási emlékmű kapcsán. A Városliget-projekt sosem lesz már annyira vállalható sok politikusnak, múzeumi embernek, építésznek, mint az lehetett volna a Ligetvédők kitartása nélkül – írta a Magyar Narancs.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6412645711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a-kjudíit 2017.07.06. 22:09:27

Mi van most már?
A német megszállási emlékműről csak az EE csoport jut mindenkinek az eszébe?
Agyam eldobom ettől?
Az EE csoport alig vett részt az effektív tiltakozásban, ők csak a beszélgetéseikre koncentráltak akkor is!
A Ligetbe is csak addig mentek tavaly, amíg lehúztak róla egy-két bőrt a maguk számára, aztán ött más és odébb is álltak. Lehet most majd megint mennek "beszélgetni", mert aktion van!

ebella 2017.07.07. 10:31:24

Miért fényképezik, a biztonsági őrt, ha nem adott rá engedélyt. Én nem vagyok őr, de ha engem fotózol, lehet, hogy a kamerád bánja.

ROLEX LACI megvéd minket a gazdagoktól 2017.07.07. 12:23:15

Nem ertem, ezt most miert toljak meg mindig a Sorosek.
Ebbe a liget ugybe mar egy evvel ezelott sem bukott bele az orbanrezsim.
Most mire szamitanak talan megis ?

hidroponi 2017.07.07. 12:33:11

@ROLEX LACI megvéd minket a gazdagoktól:

fideszmalac! arra meg nem gondoltalm hogy nem az szarbankormanyt akarjak megbuktatni, hanem a fakat vedik, a kornyezetunket?

legális 2017.07.07. 12:39:28

1. Ki bízta meg, bérelte fel, választotta meg a "ligetvédőket" erre a favédésre? Én nem, gyanítom többen nem.
2. Miből gondolják a "ligetvédők", hogy igazuk van, téved a hatóság, a tervező, a kivitelező, stb?
3. Miből gondolják az ilyen "civilek", hogy megakadályozzák a parkom építését, lezárják a hidamat, gatyában riszálnak az Andrássy utamon, az nemek tetszik? Ha meg még sem, akkor mit fogadnak el ellenvéleményként?
+1. Ha nem provokálom a biztonsági őrt/ rendőrt, nem fog sem beszólni, sem megverni (pontosabban ez nem mindig van így, ld. 2016)

ROLEX LACI megvéd minket a gazdagoktól 2017.07.07. 12:47:01

@hidroponi: Nem, ez egy pillanatig sem jutott eszebe, mert 8. eve ebben az orszagban minden arrol szol, es kizarolag azert tortenik, hogy megbuktasak az orbanrezsimet.
Es nem is hiszem el, hogy barmelyik libbantnak ezenkivul volna mas celja az eleteben, mint Sorost szolgalni, es megbuktatni a nemzeti kormanyt.

nem vagyok itt 2017.07.07. 13:21:00

Ingyenélő élősködők mulatsága. Némi gumilövedék és könnygáz segítene rajtuk.

Lucifer Morningstar 2017.07.07. 15:10:41

@nem vagyok itt:

Ez jogos. És sajnos közben még testi sértéssel is fenyegeti a másikat. No problem, felvétel van róla, fel kell jelenteni az ilyen ingyenélő élősködő köcsögöt, ezeket máshogy nem lehet megtanítani az egymás mellett élésre. De az jogos, hogy előtte gumival rommá lőni mindegyiket, akkor talán megtanulja, hogy hol a helye.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.07. 15:20:24

Lejárt lemez. Bármennyire is igyekszik az a pár ligetromboló drogos megverni saját magát, nem fog ez összejönni. A Liget épül és szépül, hiába dühöng a ballib agytröszt.

gyurmicsek 2017.07.07. 16:02:50

@nem vagyok itt: Ingyenélő élősködők mulatsága. Némi gumilövedék és könnygáz segítene rajtuk.
Látod, 2006-ban is ezt történt akkor fel voltál háborodva. :)

2007alex 2017.07.07. 21:32:13

@ebella: Neked pedig a kezedet kellene beleszúrni a hátadba, ha ennyire tapló vagy!
Közzterületen, bárki, bármit fényképezhet, ha nem tiltja tábla! (Ez törvény!)
Amúgy pedig az ilyen nagy arcú fiúk, meg szokták nézni, hogy kinek a kameráját szeretnék összetörni!
Kicsit nagyobb darab, kigyúrt, az nem tárgya az erősködésüknek!
Az is törvény, hogy aki ilyen feladat ellátása közben visszaél....
Na de minek is írom, úgy sem fogod fel!
Nincs mivel!
süti beállítások módosítása