B1 blogcsalád



Többet dolgozunk, mint a németek, mégis kevesebbet ér - a korrupció megfojtja a gazdaságot

2017. július 04. - ashwood

korrupcio_1.jpgÉvente 400 órával dolgoznak a magyarok többet a németeknél - mégsem sikerül még csak elindítani sem a felzárkózást Berlinhez. Az ok a nem rossz munkavégzésben, hanem a gazdaságpolitikában és a mindent átszövő korrupcióban keresendő.

Az OECD legfrissebb kimutatása alaposan elkedvetleníthet mindenkit. A magyarok termelékenysége, vagyis az, hogy egy óra munkával mennyi értéket tudunk előállítani, 2010 óta stagnál, miközben a környező államok minden képesek voltak hatékonyság-növelést elérni. Pedig nem lehet azt mondani, hogy a magyar lusta lenne: a kimutatás szerint az erős középmezőnybe tartozunk évi 1761 ledolgozott órával. Ez ugyan messze elmarad a mexikói 2255-től, de majdnem 400-zal veri a németek 1363 óráját. A kimutatás azt is cáfolja, hogy a görögök a lustaságuknak köszönhetnék a permanens válságot: a déli országban 2035 órával a lista harmadik helyén áll.

Ennek ellenére tény, hogy míg az átlag magyar munkaerő egy óra alatt nagyjából 30 dollárnyi értéket állít elő, addig német, francia vagy amerikai társai ennek a dupláját. Ugyancsak tény, hogy 2006 és 2010 között - a 2009-es év döccenésével együtt - 5 dollárnyival, nagyjából 20 százalékkal emelkedett a termelékenység, azonban 2010 óta egyetlen centtel sem mozdultunk előre. Eközben a többi visegrádi ország mind javított termelékenységén: a szlovákok már a 40 dollárt ostromolják, a csehek a 35-höz közelednek, a lengyelek pedig zárkóznak fel a 30-as szinthez.

Az ok - nem győzzük hangsúlyozni - nem a magyar munkaerő renyheségében vagy képzetlenségében keresendő. Ha szétszálazzuk a gazdasági szektorokat, akkor az létszik, hogy a feldolgozóipar jelentős, 15 százaléknyi javulást ért el 2010 óta, miközben a versenyszféra stagnált, a szolgáltatások piaca pedig 6 százaléknyit esett. A feldolgozóipar szárnyalása természetesen nem véletlen: a német - és japán - autóipari óriásoknak dolgozó magyar beszállítókat a verseny rákényszerítette a termelékenység növelésére, a hatékonyság javítására. Befektettek, jobb gépeket, eszközöket vásároltak, képezték munkavállalóikat - mert aki nem a legjobbat kínálja a legjobb áron, azzal a piac leszámol.

Ugyan ez már messze nem mondható el a gazdaság többi részéről. A kormányprogram szintjére emelt korrupció - amit nem átallanak középosztály-erősítésnek nevezni, noha köze sincs hozzá - a kádári vállaltvezetés legrosszabb ösztöneit ébresztette fel. A magyar cégeknek eszükben sincs innovációra, fejlesztésre fordítani tőkéjüket. Minek is? Elég, ha megfelelő kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek, máris hízhatnak az állami csecsen. Itt pedig nem számít a minőség, az árképzés - csak a visszacsorgatás. Magyarországon már nem az üzleti élet korrumpálja a döntéshozókat, hanem a kormány a cégeket.

Egy egyszerű példa: a kormányzati propaganda adómilliárdjait el lehetne hatékonyan is költeni - nem lenne kevésbé gyomorforgató a tartalom. Ez viszont azt jelentené, hogy bíbelődni kéne olyasmivel, hogy mennyi pénzből lehet elérni egy állampolgárt, hol a legnagyobb a látogatottság, olvasottság, hol dolgozik leghatékonyabban a közpénz. Ez arra kényszerítené a médiumokat, hogy növeljék látogatottságukat, hisz a piac legnagyobb hirdetője, az állam, csak akkor csorgat hozzájuk pénzt, ha meg is éri. Ezzel szemben Magyarországon Rogán propaganda minisztériuma nem azt nézi, melyik lapot hányan olvassák, hanem azt, ki az adott felület tulajdonosa. Ha senki által nem olvasott, de baráti - talpnyaló - felületről van szó, máris röppennek a milliárdok. A piacvezetőket pedig messze elkerülik a hirdetések.

A fenti helyzetben az állam nem támogat semmiféle, a piacgazdaságban hasznos vagy felhasználható vállalati tulajdonságot. Nem számít a hatékonyság, az innováció - ezért aztán nem is lesz fejlesztés, fejlődés. Csak az államtól való függőség erősödése.

Ebből néhány tucat oligarcha remekül megél, még a dédunokája bölcsőjét is kipárnázza a mi adóforintjainkból. Viszont világszínvonalú, a nemzetközi piacra betörni és ott talpon maradni képes magyar termék vagy szolgáltatás a rendszernek nem része. Az az néhány - az elmúlt években összesen ha fél tucat - Magyarországról indult sikertörténet nem a kormány támogatásával, sokkal inkább épp annak ellenére jöhetett létre.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1312640143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2017.07.04. 11:53:18

Hülyeség.
...mert lehetne akár ezzel is magyarázni, de az egészet elhitelteleníti az a tény, hogy német tulajdonú gyárakban, szolgáltató- és kereskedelmi cégekben dolgoznak ebben az országban sokszázezren, amelyekben a német technológia, know-how gyakorlatilag teljesen megegyezik az anyaországbelivel, mégis ugyanazon munkakörökben, ugyanazon hatékonyság mellett a fizetések töredékei az anyaországbélinek.

...ezt meg azért elég nehéz a korruciónak betudni, kivéve, ha a német cégek korruptálták a magyar hatóságokat agyon.
...viszont ha azok ennyire korruptak, úgy a különbség mégsem ebben van....

Gerilgfx 2017.07.04. 12:44:44

nem csak a korrupció a gond, hanem a túl sok adó, bürokrácia, és a hozzáállás is. egyrészt olyan társadalmi és jogi és adókörnyezet van, ami kiírtandó kulákként kezel mindenkit, aki nem a magyar vagy külföldi földesúr gyárában kapál, így pedig sem innováció, sem magyar munkahelyek, sem magyar termékek nem fognak létrejönni, és esélytelen, hogy ezen bárki is változtasson a mai magyar politikai elitből (az egymillió köztisztviselőből nem fognak 300 ezret csinálni, a 80%-os adóból nem fognak 20%-ost csinálni, mert akkor sajnos nem lesz hol szarniuk meg saját látbra állniuk a képviselők kölykeinek, szomszédainak, szexállatjainak).

2017.07.05. 07:00:01

@konrada: Biztosan sokat dolgoztál odakint. A tokosoknál, a frankoknál vagy netán a sógoroknál is.
Bár ezt nehezen hiszem, mert akkor nem irnál hatalmas butaságot és nehezen hihető meséket.
Ám ha ott annyira rossz és annyira borzalmas, akkor miért is mennek el a dolgozni tudó és akaró emberek ebből az " orsós-farkasflóri -rogán, takony és mégszaros " által létrehozott álomvilágból ?
Megmondom--mert ott aki tud és akar dolgozni, az megél és nem rabszolga ! Ha nem hiszed próbáld ki !

konrada 2017.07.05. 15:09:41

@jános515:
Írd le, melyik voltak azok a mondatok beírásomban, amire ez a válasz jött.
...mmert egyébként csak hőzöngés beírásod...

2017.07.05. 15:43:21

@konrada: Nem hözöngés, hanem tapasztalat. Mert odakint is magyar a magyarnak farkasa. De nem akartalak sem megsérteni sem megbántani. Ha ilyet olvasol ki akkor bocs.
Nem a korrupció itt csak a baj, hanem az hogy a magyar fővállalkozók, alvállakozók egyike másika, elfelejt fizetni, vagy netán valamiért kevesebbet fizet mint amit megbeszéltek a kollégával. Igy aztán nem kell csodálkozni, ha lassan több a becsülete a románnak, a töröknek, a lengyelnek , a jugónak mint a magyarnak. A hazai adókról pedig nem is beszélve, mert az már a világon közröhej tárgya lett.

Hogy kevesebbet keresnek itthon ? Ez igaz, ebben igazad van. De miért is ? Mert a kérdés ez. Miért is nem lehet itthon, közel a kinti bérekhez közeli pénzeket keresni ? Mert akkor már piacgazdaság volna, ahol a politikai elit, nem tudna lopni ! Mert a magyar tökések, a vagyonukat lopással és offshorozással szerezték. Azaz csaltak is mellé.

És az sem igaz hogy a magyar nem tud dolgozni, mert aki ezt állitja az hazudik ! Ha van értelme ha van jövőképe ha van célja akkor igenis , kidolgozza a belét is. És nem szarért húgyért, még akkor sem, ha ez a bérszinvonal--ami az ottani minimálbérnél talán vagy kicsit több--de alacsonyabb az "echte--ottani " hazai melós bérénél.
Még akkor is igaz ez, ha a melós csak egy auslander netán.

Meg aztán nem kell elfelejteni hogy ahol 2 főnök kell, ott csak 2 fönök van. A szervezés terén az időre történő munkavégzés terén, a teljesités terén, a kiszolgálás terén, a logisztika terén még van mit tanulni a " mocskos külföldi kizsákmányoló kapitalista tőkésektől " ! Nem is keveset ! És én is, mint sokan mások ezt sokat megtapasztaltam !
Igaz ott nincs közmunka és nincs állami pénzek lenyúlása, elrablása és hangzatos propaganda. De van fejlődés és van életszinvonal növekedés is !

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.07.05. 16:17:47

Közpénzmatek

Miért hagyja a NAV, a TEK,
Hogy elüljön minden sanda
Gyanú s nőjön közpénzmatek,
Amit űz a lopós banda?

Kötelesség lenne még itt,
Szóljon valaki a mórnak,
Fogja meg a munka végit,
Mert honunkban mindent csórnak!

Vagy esetleg jöjjön Yoda,
Jó Erője van még annak,
S fénykardjával sújtson oda,
Ahol enyves kezek vannak!

Chuck Norris for President! :)

na4 2017.07.05. 16:18:57

Ilyen teljesen elaggott, burjánzó, pazarló, bürokratikus, ó-szocialista korrupt államaparátussal és kifosztó, lenyúló adórendszerrel teljesen reménytelen a felzárkózás. Teljesen.

nemecsekerno_007 2017.07.05. 16:22:20

@na4: és szerinted miért ilyen az adórendszer? Mire kell az a pénz? Hehhh?!!!!!

Jó lenne kicsit tovább gondolni.

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2017.07.05. 16:29:58

Soha ilyen tiszta, korrupció mentes nem volt még a közélet mint Orbán Viktor alatt. Egy közbeszerzést mindenki átlát, tudja hogy aki nyerte miért nyerte. Miközben az elmúltnyolcévben állandóan csak bújtatták az előre kiválasztott strómant, aki aztán külföldi ofsór számlákra csorgatta vissza a lét a vezérpolitikusnak.
´És ezek után jönnek a liberások hogy Orbán Viktorra ma is hányjanak, mert irigyek a sikereire, amit ezzel az országgal elért.

A másik hazugság meg hogy a magyar cégeknek eszükbe se jut fejlődni. Na ez igazi Soros bérenc rizsa. Rengeteg színtiszta magyar vállalkozásnak sikerült Orbán Viktor alatt a nulláról a milliárdos árbevételre kitörnie, ezt pedig nem a ballibnek köszönhetik, hanem kizárólag Orbán Viktornak!

Mészáros Lőrinc az ékes bizonyíték arra, hogy a szegény, olajfoltos kék munkásruhában feketén fusizó falusi melós szorgalommal és Orbán Viktor gazdasági utmutasításainak a betartásával pár év alatt 100 milliárd forintos vagyonnal rendelkező, Boss ruhát viselő értelmiségivé válhat! Csinálják utána a ballibek, ha olyen okosak!

Orbán Viktor csodát tett ezzel az országgal, ma már függetlenedtünk az egész hanyatló nyugattól, a mi fejlődésünk szerencsére már majdnem levált a nyugattól. 2018 után pedig ez még meg is lesz gyorsítva!
Ez itt mind tündérmese, ahogy Matolcsy György is megmondta, nemhiába Orbán Viktor országa a migránsok fő célpontja, szerencsére Orbán Viktor megvédte a magyar jólétet a kerítésével és mindennapi harcával Brüsszel ellen.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.05. 16:34:00

A korrupció egy kamutéma, a valódi problémánk más.

sunabajnok 2017.07.05. 16:39:31

Kint egy kétkeresetű család megkeres 5000 olyrót. A kutyát nem érdekli, Merkel mennyit lop, ha lop. Kint a német havi 168 órát dolgozik, itt a magyar 300-at. És nem él meg!!!
Ha mesterségesen nyomorítják meg a népet, és néha odadobnak egy kis koncot, ezek állva fognak tapsolni. Bocsánat! Máris tapsolnak.

Irbisz 2017.07.05. 16:46:55

@konrada:
„Hülyeség.“
Szerinted, mert semennyire nem ertessz hozza.

„...mert lehetne akár ezzel is magyarázni, de az egészet elhitelteleníti az a tény, hogy német tulajdonú gyárakban, szolgáltató- és kereskedelmi cégekben dolgoznak ebben az országban sokszázezren, amelyekben a német technológia, know-how gyakorlatilag teljesen megegyezik az anyaországbelivel, mégis ugyanazon munkakörökben, ugyanazon hatékonyság mellett a fizetések töredékei az anyaországbélinek.“
Egyreszt nem töredeke, hanem harmada-ötöde, masreszt teljesen logikus hogy miert van ez igy, lasd lentebb.

„...ezt meg azért elég nehéz a korruciónak betudni, kivéve, ha a német cégek korruptálták a magyar hatóságokat agyon.
...viszont ha azok ennyire korruptak, úgy a különbség mégsem ebben van....“
Persze hogy nem ebben van, de ez a fentivel együtt olyan elmeroggyant gondolatmenet, hogy nem is tudom melyik tabor alultajekozott tagja vagy :(
Egyszerü az ok: ha ugyanannyit fizetnenek mint otthon, akkor aruld mar el, mi a banatos lopikulaert telepitenenek ide komplett gyarakat?? Az olcsobb elömunkaerö ebben az egyik, talan legfontosabb szempont. Szamit meg ilyen-olyan könyvelesi, elszamolasi trükkök a különbözö orszagok közötti elterö adozasi stb. elöirasok kihasznalasaval (kiskapuk), a kisebb munkavallaloi jogok (melyek csökkenteseert az orban kormany eleg sokat tett, hogy ezzel is vonzza öket), illetve a kormany altal adott komoly adokedvezmenyek.
A fizetestpedig mindig az adott orszag ill. regio gazdasagi környezetehez igazitjak mindenhol- meg itthon is, mert ugyanaz a ceg (sokkal) többet fizet azonos pozicioban levö munkavallalonak ha budapestiek, mintha valamelyik videki telephelyen dolgoznak.
Igy is sokkal többet fizetnek mint akar a hazai vallalkozok, akar az allam – kiveve persze ha a tüz (fidesz) közeleben van valaki, a perspektiva, karrierlehetöseg is sokkal nagyobb, es igen, a munkakörülmenyek is joval jobbak.
Az meg megis hogy nezne ki, ha „egyszerü“ mernökök többet keresnenek mint a lehütö, nemdolgozo es kartekony honatyak, polgarmesterek, allamtitkarok.

nemecsekerno_007 2017.07.05. 18:36:25

"A korrupció megfojtja a gazdaságot" Ja persze.

Akkor nem a felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer, meg az egészségügy torz finanszírozási rendszere mi.

Lényeg, hogy a demokratikus alapértékek ne sérüljenek.

Meg nyílván az is a korrupció miatt van, hogy a gazdag nyugati országok munkaerőforrásnak használnak bennünket.

Le Orme 2 2017.07.05. 18:47:32

Milliószor cáfolt baromságokat ismétel a cikk. Történelmi távlatban gyors felzárkózás zajlik Németországhoz.
Mikor fogják végre megérteni, hogy a termelés tőkésítettsége (amelyben évről évre csökken a különbség) az oka munkabérkülönbségnek?? Ukrajnában, Albániában a nap 24 órájában dolgozva sem tudnának a magyarral megegyező termelési színvonalat elérni, mert a magyar gazdaság tőkésítettsége nagyságrenddel nagyobb azoknál. A német meg nálunk, egyelőre.
@konrada: "német tulajdonú gyárakban, szolgáltató- és kereskedelmi cégekben dolgoznak ebben az országban sokszázezren, amelyekben a német technológia, know-how gyakorlatilag teljesen megegyezik az anyaországbelivel"
Dehogy! Egyáltalán nincs így. Az adott termelési folyamatokon belül munkaintenzívnek számító termelést telepítenek Magyarországra, nem tőkeintenzívet! Igaz ez az Audira, Mercedeszre és a kevésbé ismert cégekre is. Másrészt a munkaerőpiaci szabályozás is kedvezőbb Magyarországon, mint Németországban.

kewcheg 2017.07.05. 18:50:35

Én aszt mondom jóll van itt a bér.Szinte minden egyhatvan magas,görbellábu pocakosm agyar tud enni szalonát meg ódalast,meg tud hallgatni kisdzsordzsót vagy grófot vagy mit...Szal van pénz zsíra is meg kenyérre, mi kel több? a magyarok mindigg szegénnyek voltak, méirt élnének jóll, ahoz át kel ene alakulni skandinávvnak vagy skótnak vagy némettnek....

jo.e 2017.07.05. 18:56:03

Ez jó felvetés, igazi komment mágnes :) Rengeteg írás foglalkozik ezzel most megpróbálok belinkelni 1et.
www.portfolio.hu/gazdasag/miert_alacsonyak_a_bereink_valasz_a_portfolio_irasara.1.210244.html
Én hajlamos vagyok egyetérteni vele.

MIx 2017.07.05. 21:48:44

Időben többet dolgozik, aki dolgozik. De nem kellő hatékonysággal.
Ausztriában egy autópályás kátyút 1 autóval 2 ember javított (mindkettő dolgozott). Átjöve a határon kb ugyanakkora felület (1-2 m2) 3 db autó (egy előbiztosító egy záróbiztosító, és egy a szerszámok stb. Létszám 8 fő, ebből 2 dolgozgatott, a többi álldogált, beszélgetett.
Na ilyen munkaszervezéssel soha nem kerülünk a nyugat közelébe.
Aztán a borzalmas munkaszervezés, kijavítanak egy útszakaszt, egy hónap múlva csatornások felbontják. Kátyúzás: október novemberben +4 fokos hőmérsékletnél egy teherautó hoz egy plató gőzölgő bitument, a gödröket még ki sem söprik, a kijelölt nagyobb kátyúba belelöknek néhány lapáttal a lentálló szétteríti, lapáttal lelapogatja, mennek tovább. Tavaszra már felfagy. Az utcánkban tavaly karácsony előtt 2 nappal a járdát lebitumenezték, még sötétben is dolgoztak. Tavasszal a gazok (növények) áttörték a bitument.
Aztán a mérhetetlen bürokrácia, a mérhetetlen korrupció és a rengeteg korrupció, és az ipari szintű lopás.
A lopás főleg a pártoknál (kormánypártok) és az ún. "él"sportnál iszonyatos pénzeket visz el.
Aki meg tényleg szorgalmasan dolgozik, annak járna, de nem jut, mint az anekdotabeli prímás mondta.
Elkeserítő!
süti beállítások módosítása