B1 blogcsalád



Orbánt csak a magyar nép állíthatja meg a zsákutcába vezető úton

Jávor Benedekkel Kardos Ernő beszélgetett

2017. június 27. - B1blog

 Talán mégis van remény arra, hogy bíróság elé állhatnak majd a korrupt magyar politikusok, mert civil szervezetekkel a háttérben elkezdte működését a Közérdekvédelmi Központ. Az Együtt-PM európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek kezdeményezésére létrejövő szervezet nemcsak feltárná a gyanús ügyeket, de azokat a megfelelő büntetés érdekében a hazai és európai bírói fórumok elé vinné; az első perek már ősszel várhatóak. Jávor szerint az Orbán kormány unióellenes politikájának az lesz a következménye, hogy az ország az európai térség peremére sodródik. Kardos Ernő interjúja

javor_benedek.jpg

 

Épp beszélgetésünk alatt szavazza meg a magyar parlament a plakáttörvényt. A jelek szerint a Fidesznek egy trükkel sikerül kijátszani, hogy a jogszabály elfogadásához kétharmados többségre legyen szüksége a kormánypártoknak. Meglepi ez a csel?

Dehogy lep meg, hisz világos, hogy célja érdekében a Fidesz mindenre elszánt, még az alkotmányosság elveit is kész semmibe venni.  Miután Simicska Lajos milliárdjait nagyon szeretnék kicsenni a Jobbik pénztárcájából, a jogbiztonság elvét veszélyeztetve úgy módosítják a kétharmados többséget igénylő választási törvényt, hogy formálisan csak a feles, településkép védelméről szóló jogszabályt szigorítják. Az ilyen cseles megoldások egyébként is nagyon közel állnak Habony Árpád habitusához. Arra aligha szabad számítani, hogy Áder János alkotmányos érzékét ez a politikai otrombaság zavarná, ezért az ellenzéknek mielőbb alkotmánybírósághoz kell majd fordulni, ahol talán még jogorvoslatot talál. 

Egyébként a plakáttörvény végjátékában az ellenzék fellépése meglehetősen kaotikusra sikeredett, különösen a szocialisták bonyolódtak bele saját koreográfiájukba. Az kétségtelen, hogy a jelenlegi szabályozás a kormánypártoknak kedvez, de a változtatás a mégis érdekében áll a hatalomnak is, mert Simicska átállása most a Fidesz helyett a Jobbik malmára hajtja a vizet. Ezen a helyzeten akar a kormány változtatni, amit az ellenzéknek okosan ki lehetett volna használni.

Vagyis ön is úgy gondolja, hogy egy átlátható, tiszta helyzet kialakítása most a kormánynak és ellenzéknek egyaránt érdeke lenne?

A kampányfinanszírozást ettől függetlenül is rendbe kéne tenni, ugyanis totális befolyást szerzett a kormány a teljes médiapiac felett, s megszállta a közmédiát is. Az ellenzék számára a nyilvánosság elérése rendkívüli nehézségeket okoz, ezért igyekezett az Együtt a javaslatával kiegyensúlyozott, fair viszonyokat teremteni legalább a plakátpiacon. Felszámolható lett volna a kormányzat jogtalan előnye, ráadásul a szabályozás következményeként mélyen az ár alatt a Jobbik sem kapna hirdetési felületet. Tehát a törvények átírása a demokratikus ellenzék érdeke is lenne, de végül sajnos az egész bonyolult kérdés leegyszerűsödött arra, hogy ki hajlandó összejátszani a Fidesz törvénygyárával, ki képes ellenállni a kormányzati úthengernek. Nyilván senki sem vállalta még a gyanúját sem az elvtelen együttműködésnek. Persze okkal voltak mindenkinek kétségei, hogy ha az ügyben mégis megállapodás jön létre, akkor a kormány betartja-e a szavát, vagy egyáltalán, hajlandó lenne egy korrekt kompromisszumra. Nem jellemző rá.

Egyelőre még dúl a plakátháború, a kormány a falragaszaival Brüsszelt igyekszik megállítani, az ellenzék pedig a Fideszt. A normális országokban nem tűzfalakon, hanem újságoldalakon ütköztetik a véleményeket, a világlapok például azt találgatják, hogy az európai vezetők meg tudják-e állítani a demokratikus értékeket semmibe vevő Orbán Viktort. Vagy másként: fizetés nélkül le tud-e lépni az európai szupermarketből. Érzékeli a választ?

A lehetséges stratégiák az európai csúcsokon sokszor kikristályosodnak, de Európa nem egy-egy találkozón elhangzó nagyszabású bejelentésekkel működik. A változások fokozatosak, és lépésenként haladnak előre.  Ma még az unió reformja van napirenden. Ennek alapja ma az a meggyőződés, hogy az integrációt nem lehet valamennyi tagállammal együtt folytatni. Vannak országok, köztük kiemelt helyen a magyarok, de részben a lengyelek, és mások is, akik nem kívánják erősíteni a további együttműködést. Ezek az államok a kétsebességes Európa külső köreihez fognak tartozni, így a perifériára sodródva nem tudják majd akadályozni a többiek mélyülő integrációját. És beleszólásuk sem lesz abba.

Tehát az unió vezetőinek esze ágában sincs Orbán Viktort megbuktatni, ehelyett hagyják kisodródni a perifériára, s amíg a saját választói nem lesznek elégedetlenek a miniszterelnökkel, addig az ország csúszik a semmibe?

Pontosan, a magyar választók döntik el, hogy tudomásul veszik-e Orbán Viktor politikáját, tehát eltűrik-e annak a kormánynak a hatalmát, amely az országot Európa peremvidéke felé hagyja sodródni, s ezáltal súlyos gazdasági, társadalmi és politikai kockázatoknak teszi ki hazánkat. Ezt pontosan érzik az állampolgárok, gondoljon csak bele, a legfrissebb adatok szerint ma egymillióan akarják elhagyni Magyarországot.  Ha a választók elégedetlennek ezzel a folyamattal, akkor választások útján, vagy társadalmi ellenállással meg kell buktatni Orbán Viktor kormányát.

Gondolom, az a kérdés, hogy sodródva Európa perifériája felé mennyire romlanak majd itthon az életkörülmények?

Nézze, az ország ma még nagyon jelentős összegeket kap az uniótól, a magyar beruházásokat tíz éve lényegében az európai nemzetek finanszírozzák. A beérkező pénzek nélkül a ma még fejlődést mutató gazdaság csak zsugorodna, ami drasztikusan ronthatná a magyarok életlehetőségeit. Illetve ha az ország 2020 után a perifériára szorul, akkor a pénzügyi támogatások elsöprő többségétől elesik. Még ennél is nagyobb katasztrófa lenne, ha Magyarország csak elszenvedője lenne az unió gazdasági döntéseinek, mert nem tudná azt saját érdekeinek megfelelően befolyásolni, miközben az ország továbbra is szélsőségesen függene azoktól, hiszen exportunk jelentős része az EU-tagországokba megy. Orbán vagy utódja ugyanis aligha lesz ott a tárgyalóasztalnál, ahol ma még lehet ugyan otrombán viselkedni, de van beleszólásunk abba, ami történik. A perifériára sodródás eredménye tehát nem a szuverenitás visszanyerése lenne, hanem a magyar érdekek elsikkadásával járna. Elveszíthetjük ráhatásunkat az európai folyamatokra, miközben helyettünk az érdekeinket senki sem fogja képviseli.

Gondolja, hogy az alacsonyabb sebességű Európát választja a kormány akkor is, amikor elutasítja az Európa Korrupcióellenes Ügyészség joghatóságát Magyarországon?

Természetesen, a döntéssel egy újabb lépést tett Magyarország a periféria felé, mert kimarad egy fontos együttműködésből. A területet felügyelő uniós biztos, Jourova asszony ugyanis máris jelezte, hogy szerinte a korrupciós ügyészség tevékenységét elutasító országok a jövőben ne kapjanak majd kohéziós forrásokat. Ezt teljesen reális forgatókönyvnek látom. Ugyanis napi tapasztalat, hogy a jelentős támogatásokat felhasználó országokban nagy a korrupciós veszély. A német kormány pedig azt is jelezte: az unió alapértékeivel szemben állóknak nem juttatnának fejlesztési pénzeket. 

A magyar kormány indoklása szerint azért nem csatlakozik az európai ügyészséghez, mert sérti szuverenitását. Valós ok ez, vagy csak jobban ellopható az a pénz, amit nem ellenőriznek?

Mindkét állítás lehet igaz. Hollandia és Svédország sem csatlakozott az ügyészséghez, de oda nem érkeznek uniós pénzek, tehát nincs mit ellenőrizni, esetükben valós indok lehet a szuverenitásra való hivatkozás.

A tagországok közül hozzánk érkezik a legtöbb pénz, viszont egy friss jelentés szerint Magyarországon 13 nyomozásból 11 esetében az OLAF pénzügyi- és büntetőjogi ajánlásokkal élt. A strukturális-és a mezőgazdasági alapok esetében a csalással és korrupcióval érintett összegek aránya tízszerese az uniós átlagnak. Ez teret ad a nemzeti burzsoázia építésének?  

Szinte tényként kezelhető, hogy a Polt Péter vezette magyar ügyészség rendre kimosdatja a korrupciós ügyek politikai szereplőit. Pedig nálunk, ahol az OLAF ellenőrzést végző szakemberei szétnéznek, ott szinte mindenhol találtak visszaélésre utaló jeleket, tehát indokolt lenne az uniós pénzek ellenőrzését engedélyezni az európai ügyészség számára. Elsősorban az ország érdekében.  Az állami pénzek elköltésénél tapasztalható rendszerszintű korrupciót akadályozná az általam javasolt nemzeti korrupcióellenes ügyészség is, amelynek felállítására a Párbeszéd már négyszer tett javaslatot. A parlament minden alkalommal leszavazta, így védte meg a magyar törvényhozás a korrupt politikusokat. Ezért kezdeményeztem - Juhász Péterrel közösen - hogy kezdje el a működését a Közérdekvédelmi Központot, amely nem csak feltárna korrupciós ügyeket, hanem a nyilvánosságra kerülő ügyekben el kíván jutni a jogkövetkezményekig is. Nem csak azt jelezné tehát, hogy bizonyos ügyek tettesei milyen büntetést érdemelnek, hanem a központ a gyanús ügyeket elviszi a rendelkezésre álló hazai és európai fórumokra is, hogy kikényszerítsük a megfelelő hatóságok vizsgálatát. Civil szervezetekkel együttműködve bíróság elé viszünk eseteket, mert reményt kell adni az embereknek, hogy van olyan intézmény, amelyik azon dolgozik, hogy legyen következménye a korrupciónak Magyarországon is. Már el is kezdtük a munkát, ősszel remélhetőleg már láthatóak lesznek az első eredményét.

Az ön kezdetektől fontos témája a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozása. Mit szól ahhoz, hogy a közelmúltban a Kúria is magáévá tette a Nemzeti Választási Bizottság álláspontját, mely szerint Paksról nem lehet népszavazást tartani?

Világossá vált, hogy Paks ügyében egyetlen népszavazási kérdést sem engednek át, a társadalom tehát nem mondhatja el véleményét a nukleáris energia felhasználásáról. Az illetékesek ugyanis nem azt nézik, megfelel-e a beterjesztett népszavazási kérdés a jogszabályoknak, hanem olyan jogszabályt keresnek, amire hivatkozva meg tudják fúrni a referendumot. Nálunk ugyanis nem működik a demokratikus intézményrendszer, mindössze végrehajtja a politikai döntést a paksi atomerőmű bővítéséről. Tehát a kormányt védi a társadalommal és a törvényekkel szemben, miközben fordítva kéne, hogy legyen.

Az unió hatására a magyar kormány csöndben visszalépett attól a törekvésétől, hogy kikerülje az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezési eljárását, amivel gyengítette volna a nukleáris biztonsági előírásokat. Ön szerint innentől fogva a kormány eláll a hasonló próbálkozásoktól, illetve a Paks II meg fog felelni az uniós biztonsági előírásoknak?

Nem fognak elállni az ilyen erőfeszítésektől, folyamatosan próbálkoznak, akkor is, ha az sérti az uniós jogot. Az a kérdés, hogy ennek gátat tudunk-e vetni. Most végül az általam benyújtott panasz nyomán az unió bizottsága kényszerítette ki a visszakozást. Korábban sikerült megakadályoznom a nukleáris erőmű adatainak széles körű titkosítását lehetővé tevő módosítást is. Két hete pedig a szegregált oktatás lehetővé tételét is sikerült megakadályoznom. Mindebből az látszik, hogy a kormány szívesen kerülné meg az európai megoldásokat, a saját mozgásterének bővítése érdekében, és sajnos az állampolgárok biztonságának kárára. Mindezt egyelőre még sok ügyben sikerül meghiúsítani. Ez ugyanakkor még nem garantálja, hogy Paks II megfelel majd a biztonsági előírásoknak, de kicsit nehezebbé teszi a politikai érdekek érvényesítését a szakmaiakkal szemben.

Paks ügyében az EU-nak még lehet bármilyen korlátozó ereje?

A bizottság ugyan lezárta már a beruházás vizsgálatát, de tudomásom szerint Ausztria az európai bíróság elé viszi annak eldöntését, hogy joggal kap-e állami támogatás egy évtizedeken keresztül veszteséges erőmű. Ez a bírói döntés még teljesen új helyzetet teremthet a paksi bővítés ügyében.

Térjünk vissza az uniós csúcsra, ahol persze a menekültkérdés is szóba került. Ön korábban azt jósolta, hogy a magyar kormány meg fog hajolni az uniós kvótadöntés előtt. Csalódott, hogy ez a jóslata nem következett be?

 

Vigyázzon, a kormánypropaganda ne tévessze meg! Egyelőre még nem született meg a luxemburgi bíróság döntése, ráadásul a magyar kormány álláspontja mára jelentősen puhult, hisz pár napja azt ígérték, hogy az ítélőszék döntését betartják! Igaz, azóta azt is monda a miniszterelnök, hogy egy jottányit sem engednek. Mindenesetre, ha a bíróság a bizottság javára dönt és elutasítja a magyar keresetet, akkor Orbán Viktor kormányának kötelessége lesz a kvótadöntés végrehajtása. De szerintem a politikai környezet is ebbe az irányba tolja majd az országot. Uniós jogi keretek között már nem lehet a kvótadöntést elszabotálni, a bíróság határozatának végre nem hajtása az EU alapvető működésének a felrúgása lenne.  És ne felejtse el, itt összesen 1297 menekültügyi kérelem elbírálásáról van szó; ami a magyar eljárásokban a pozitív döntések arányát figyelembe véve 100-200 oltalmazotti vagy menekültstátuszt jelentene. A statisztikák szerint ennek havonta a többszöröséről döntöttek a hatóságok 2016-ban, senkinek nem tűnne fel a kvótadöntés végrehajtása. Tehát amíg jelentős uniós forrásokra számít, szerintem Orbán is igyekszik elkerülni az uniós játékszabályok felrúgását. Legfeljebb a magyar nyilvánosságot nem értesítik arról, hogy a kormány visszavonulóra kényszerül. Közben cinikusan akár még a menekültellenes hecckampányt is folytathatja.

 

Kuncze Gábor azt nyilatkozta blogunknak, hogy a magyar kormány lélekben már rég nem tagja az uniónak. Ön szerint?  

 Egyetértek, de ne felejtse el, hogy a magyar társadalom hetven százaléka viszont uniópárti, Magyarország történelmi helyét nyugaton látja. Orbán Viktor ezért sem mer kilépni az unióból, miközben a plakátkampányok segítségével rendületlenül igyekszik megváltoztatni a magyar társadalom uniós elkötelezettségét, hogy aztán a kilépés se jelentsen számára akadályt. Még nem tudjuk, hogy a magyar választó hogyan viszonyul ehhez, hosszú távon eltűri-e, vagy eljön majd az a pillanat, amikor Orbán Viktort a saját népe megállítja a történelmi zsákutcába tartó úton.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1812620787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Szikora 2017.06.27. 14:46:29

húúúúúúúúúúúú,vaze,a Beni mondtaaaaaaaaaaa.

legeslegujabbkor 2017.06.27. 21:48:44

"Az ilyen cseles megoldások egyébként is nagyon közel állnak Habony Árpád habitusához. Arra aligha szabad számítani, hogy Áder János alkotmányos érzékét ez a politikai otrombaság zavarná"
"A kampányfinanszírozást ettől függetlenül is rendbe kéne tenni, ugyanis totális befolyást szerzett a kormány a teljes médiapiac felett, s megszállta a közmédiát is."

"a magyar választók döntik el, hogy tudomásul veszik-e Orbán Viktor politikáját, tehát eltűrik-e annak a kormánynak a hatalmát, amely az országot Európa peremvidéke felé hagyja sodródni, s ezáltal súlyos gazdasági, társadalmi és politikai kockázatoknak teszi ki hazánkat."Elveszíthetjük ráhatásunkat az európai folyamatokra, miközben helyettünk az érdekeinket senki sem fogja képviseli.

ebella 2017.06.28. 04:10:02

Meg fogjuk állítani kéhlek alássan! Hamarosan vége a köpcös kisz-fiú uralmának, hiába agitál itt az orosz ügynök birkaman folyamatosan, a szövetséges gorbán mellett. A végén úgy is a magyarok győznek.

HAJRÁ MAGYAROK! HAJRÁ JOBBIK!

Netuddki. 2017.06.28. 08:33:47

@legeslegujabbkor: A tolvaj maffiának pontosan ez a célja...

Jakab.gipsz 2017.06.28. 08:33:49

Kuncze Gábor azt nyilatkozta blogunknak, hogy a magyar kormány lélekben már rég nem tagja az uniónak. Ön szerint?

Szerintem nem a bolondok hajójára váltottunk jegyet.

apro_marosan_petergabor 2017.06.28. 08:51:40

Ügyesen be van osztva, hogy minden napra jusson egy ilyen libero böffentés?
Nem baj fiúk, a kutyaugatástól még vígan halad a karaván...
Remélem, még jó sokáig.

2017.06.28. 09:01:55

"Ha a választók elégedetlennek ezzel a folyamattal, akkor választások útján, vagy társadalmi ellenállással meg kell buktatni Orbán Viktor kormányát."

Ez a juhar tényleg ennyire hülye ?

Zoszil 2017.06.28. 09:09:12

Nem baj Fiszesztán néven orosz gyarmatként biztos sokkal jobb lesz.

Jakab.gipsz 2017.06.28. 09:19:50

@Zoszil: Vagy Sorosisztán, így jobb?

vadi3 2017.06.28. 09:37:25

@apro_marosan_petergabor: " a kutyaugatástól még vígan halad a karaván..." Eddig rendben is lenne, csak mond már a karaván vezetőjén kívül tudja valaki más is, hogy merre megy a karaván?

Brix 2017.06.28. 10:28:32

Csak annyi a probléma, hogy egyelőre nem látszik más kormányképes alternatíva, így a zemberek újra a jelenlegi kormányt fogják újraválasztani...A baloldal a határok megnyitását és a többkulcsos adó visszavezetését kínálja, ami inkább riasztó, mint vonzó alternatíva. A Jobbik , " bérunió" programja egy megvalósíthatlan demagógia, hiszen még egy országon belül is különböznek a bérek, nem hogy EU-s szinten...
Az a helyzet, hogy a zemberek többsége konzervatív beállítottságú Magyarországon , és ezt azt igényt még mindig Orbán tudja leginkább kielégíteni...
A balliberális oldal nem is akar hatalmat igazán, mert ha akarna , akkor következetesen kiállna az illegális migráció megfékezése ellen. Amit most csinálnak, az inkább önsorsrontó politika, hiszen a CEU és a "civil " szervezetek sorsa nem érdekli az átlagembert, a migránsokat meg utálja a többség...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.06.28. 11:26:12

@vadi3: Igazából ő sem tudja. Öreg már és bolond. Két dologra nem tud koncentrálni, a közpénz pedig fontosabb neki, így a döntéseket a nyúlható pénz mozgatja mindig aktuálisan.

Simicska kibérelte Vonát a személyes bosszújára 2017.06.28. 11:27:54

"Gondolom, az a kérdés, hogy sodródva Európa perifériája felé mennyire romlanak majd itthon az életkörülmények?"

Mi ez a sodrosadas, nem ugy volt eddig, hogy 7. eve ugyis kilep Orban a Uniobol, es ha epp nem lep ki, akkor meg kizarnak minket.
Most akkor kilepunk, kizarnak, vagy csak sodrodunk ??
De akkor miert beszel 7. eve kilepesrol az ellenzek, csak nem hazudtak mar megint ??

Ballib Cenzúrázók Réme 26 2017.06.28. 11:30:53

A Soros bérenc Gyurcsány csicska blogok ma is arról ábrándoznak hogy jövő keddre Orbán Viktor megbukik. Mint ahogy Merkel is megbukik náluk már vagy két éve a liberálsok migrisimogatása óta.

Aztán mind Orbán Viktor mind Merkel olyan szilárdan áll a hatalomban, mint Putyin. Ez mind jó nekünk és a magyar nép által megszvazott választási törvény tesz róla hogy ez így is maradjon örökre. Ha ezt Merkel megtanulná Orbán Viktortól és Putyintól, akkor neki se kellene négy évenként félnie, hogy esetleg nem lesz meg a kétharmados győzelme.
Mint mindig, most is ránk magyarokra jutott a szerep, hogy megmentsük Európát és a szövetségeseinket.

IMÁDKOZZON MINDENKI ORBÁN VIKTORRRAL EGYÜTT MERKELÉRT, HOGY TOVÁBB FOLYTATHASSA AZ EURÓPÁT FELVIRÁGOZTATÓ POLITIKÁJÁT!

apro_marosan_petergabor 2017.06.28. 13:32:21

@vadi3: Erősebb gazdaság, magasabb életnívó, védett határok, stabilitás.

NagyLaszlo137 2017.06.28. 13:53:01

De en nem is ertem mi nem tetszik a liberalisoknak! ...ja, tudon h nem ok lehetnek zse mellett. Aztan adomanyozzak Magyarorszag reszeit a hulye nyugatiaknak es hozzaj rank a fraszt es a buzisag hitet.
Addig amig egy kirmany kepviseli erdekeim es adja a bisztinsahom addig engem nem erdekel h mi a jussa! Igen, legyenek a fideszesek gazdagok mert megerdemlik es legalabb nem hordanak el mindent kulfoldre!!!!
Bisztos h a Fidesz es Orban nem tokeletes, de a jelenlegi helyzetben a legmegfelelobb vezeto Magyarorszagon es lehet h egesz Europaban is!

Midnight Run 2017.06.28. 14:13:58

Ugyan már, drága Benedek, a magyaroknak nem az átlátható meg tiszta világ való. A magyarok többsége nem azért sír, mert nagy a korrupció, hanem mert nincs benne!

A magyarok többsége egy megalkuvó, nyelvet nem beszélő, bezárkózó és írígy kádári kisember, aki a napi biztonságnak hitt darab kenyérért feladja a szabadságát, főleg ha a gyűlöletét megfelelően kielégítik és elhítettik vele, hogy saját balsorsáért mindenki felelős, csak ő maga nem.

Szóval ha ti Orbán székét akarjátok, nektek nagyobb és ügyesebb hazugnak és gazembernek kell lennetek, mint ő. Ügyesebben kell kitalálnotok, hogy ennek a népnek milyen szemfényvesztés kell. És ha megvan a hatalom, kiméletlenül ki kell csinálnotok az ellenfelet, ha pórázon tartani, mint amit Viktorunk is csinál. Ügyesen adagolni a bűvészkedést és magatoknak is hazudni, ha éppen szükséges.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.28. 17:01:20

@Jakab.gipsz: "Szerintem nem a bolondok hajójára váltottunk jegyet." Hát ez az, rossz helyre irányított a kalauz.

meszena 2017.06.28. 17:02:10

@Gaspen: választás, vagy társadalmi elégedetlenség útján megbuktatni?
a "vagy" arról árulkodik, hogy egyesek itt már leszámoltak a parlamenti demokráciával

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.28. 17:03:23

@NagyLaszlo137: nyuxik a beteg... mingyá kap egy kis orbán szarból présel pirulát és attól elönti a boldogság.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.06.28. 17:05:34

Az az egyik nagy baj, hogy a közösségi lét lényegét tekintve sokan lineáris módon valamiféle diktatúra-demokrácia ellentétben gondolkodnak. Mintha lenne egy pont, a diktatúra és annak ellentéte a demokrácia. Ez nem csak ott hibádzik, hogy a dolgok nem fehérek vagy feketék: a diktatúra és a demokrácia között is egy széles átmenet található és sehol sincs abszolút demokrácia, de még csak abszolút diktatúra sem (bár utóbbihoz a hírek szerint pl. É-Korea elég közel áll - de ők is csak viszonylag közel állnak hozzá).
Nem, nem itt hibádzik igazán nagyot a dolog. Hanem ott, hogy a cél nem a demokrácia, hanem a működőképes társadalom. Az más dolog, hogy ehhez nagyon sok esetben a legmegfelelőbb eszköz a demokrácia. De ahhoz olyannak kell lennie a társadalom gondolkodásának. Azonban egy olyan társadalomban, melyben az adót harácsnak tekintik az emberek és nem értik, miközben az állammal szemben olyan elvárásaik vannak, hogy "adjon" munkahelyet, ingyenességet az egészségügyben, meg ki tudja miben (úgy, hogy adót közben ne kelljen fizetni), ott nem beszélhetünk arról, hogy a társadalom demokráciára érett.
Lehet ezt vitatni, fröcsögni emiatt, fasisztázni, tudomisén. De ellenőrizhető a dolog: vajon demokráciára érett-e egy olyan társadalom, amely egy nem kifejezetten demokratikus erőt juttat hatalomhoz? Na jó, nyilván, tévedésből előfordulhat ilyesmi egy demokráciában. Na, de hogy újra is válasszák azt? és hogy még azt követően is magasan az első helyen álljon a pártok között?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.06.28. 17:07:07

@Brix: "Csak annyi a probléma, hogy egyelőre nem látszik más kormányképes alternatíva,"

Szerintem pedig egyáltalán nem látszik (ebben a pillanatban) kormányképes alternatíva.

Jakab.gipsz 2017.06.28. 17:08:08

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Bezzeg a fejlett modern nyugati demokrácia az igen az a kánaáni jó lét.

Nem tudod-e véletlenül megmondani, miért van Francia országban rendkívüli állapot?

nemecsekerno_007 2017.06.28. 17:35:57

Sose szavaztam a Fidesz-re, de nagyon úgy néz ki, hogy 2018-ban rájuk fogok.
A legkisebb rossz.

Az ún. "demokratikus ellenzék":
- nem ért se a pénzhez, se a kapitalizmushoz
- ha nem sérülnek a demokratikus normák v. lehet melegfelvonulás akkor nekik minden oké
- még akkor is ha közben a külföld tőke kilopja a szemünket, persze úgy, hogy már várjuk, hogy mikor adhatjuk oda.

Nagyon idegesítő a közélet amit a kormány és az ellenzék "tart fenn" de egyenlőre sokkal jobb, hogy a jelenlegi ellenzék ezt ellenzékben csinálja és kormányon. Isten őrizz, hogy ezek legyenek kormányon. Aztán majd elzavarják a választók a Fidesz kormányt ha kezd böszmülni. Emiatt senki se aggódjon.

nemecsekerno_007 2017.06.28. 17:36:48

és nem kormányon. (elírás volt bocs)

Janossz 2017.06.28. 19:00:31

@nemecsekerno_007: Kicsit csodálkozom rajtatok. Komolyan azt hiszitek, hogy az ország (mely negyven évig mint egy Zikkurat emelkedett ki a K-európai posványból, életminőségben, színvonalban, kultúrában) népe sokáig fogja tűrni, hogy Románival, meg Bulgáriával osztozzon a sereghajtásban?
Azt gondoljátok, hogy nem tudja a szalag-melós, hogy Pozsonyban ugyanazért a munkáért a kétszerese jár, mint itthon? Mondom Pozsony, nem Ingolstadt!
Ezek ennyire voltak képesek, ennyit tudtak kezdeni a hatalommal. Meg lopni, ahhoz nem kell ész.
Kisüsti, birkapörkölt, magyarnóta, meg a foci. Sokaknak ez kevés.

guvat 2017.06.28. 19:48:07

Janossz

Átböngészhetnéd az EU statisztikákat, hogy melyik kormány szakértő vezetése alatt süllyedtünk Románia és Bulgária szintjére....

Janossz 2017.06.28. 20:11:15

@guvat: Tudjuk, az emútnyócév... Csak azóta elmúlt hét, és csak rosszabb lett minden.
Hány évtizedig gondoltátok ezt a visszamutogatós projektet futtatni? Uncsi már.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 20:25:57

Orrbanisztán, korruptisztán, putyinisztán, fasisztán, orr bán hülye is tán? Szerintem az orr bán birkák vissza is költözhetnek a szittya pusztára, és vihetik magukkal or-banu kánjukat is. Valahova oda putyin segge alá délre a késes gyilkos szomszédjába. Az eu-t meg hagyják meg nekünk igaz magyaroknak.

legális 2017.06.28. 20:29:37

@Janossz: nem tudom, bátyó, volt -e már hiteled?
Ha volt és annak visszafizetésére kerestél, esetleg nem zavart-e a szomszéd, aki ballaszt nélkül jobban halad?
Képzeld el nagyban a kétkörös elqrást.
Volt egy Horn kormány, aki elkótyavetyélte a háziezüstöt, nehogy jó feltételekkel vehess fel hitelt. Ezt kezdte Orbán rendbe rakni az első "királysága" alatt. Majd egy jól irányzott hazugságkampány (nem lesz gázáremelés), egy fél kurzus idióta hitelből adományozós Megyó- uralom, majd egy hitelből csak adósságot, de értéket nem termelő Ferenc tesvér után egy vérszegény, de legalább hitelképtelen ország, ami épphogy túlél (amikor a tőlünk még gyengébb lengyelek simán), akkor jött megint orbán.
Jött a 100 m-es síkfotás, mi indulhattunk 10 m hátrányból, mezitláb. Hála Orbánnak, legalább jó irányba. Talán ennyit a visszamutogatásról. Szólj, ha nem érted.
A Románia, Bulgária összehasonlítást meg csak az használja, aki nem járt még a Balkánon. Ha mégis "versenytársként" tekint rájuk, akkor komoly értékproblémákkal kell szembenéznie.
De a fideszbirka, vidéki, bugris stb tételeket kerüljük, én sem használom.

legális 2017.06.28. 20:34:24

@bluebear: Aztán te igaz magyar, ugyan kinek a zászlaja állnál be (természetesen magyar zászlóra, nem szivárványosra gondoltam). Meg miért lesz ott jó nektek, és hányan lesztek?
Ha lesz egy jó segg, ami megfelel a kényes ízlésednek, te fogsz érte fizetni, vagy pénzért helyezkedsz el alatta?
Amúgy milyen az a fidesz-birka? Csak ha a honfoglaló játékban kérdés lesz tudjam.

vaffanculo 2017.06.28. 20:35:20

@NagyLaszlo137: Nem isz értem mit olvaszok itt tőled bazmeg. Hiányoztál-e nyelvtanóráról hejesírásilag, bazmeg? :)

vaffanculo 2017.06.28. 20:36:44

@Midnight Run: Igen, sajnos igazad van. És ez végtelenül szomorú....

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 20:55:00

@legális: Ne magadból indulj ki. Ti szoktatok seggeket nyalni a csuti kánotoktól a ruszki cárotokig. A demokraták közösen döntenek, és az ilyen autokrata-korrupt rendszereket, mint a tietek, amik a seggnyaláson alapulnak, nem igazán szeretik. Ezt a pénzért helyezkedést meg hagyjuk. 7 év alatt bizonyítottátok, hogy abban világbajnokok vagytok. Ezek a jellemzők a fidesz birkák különös ismertetőjegyei.

Janossz 2017.06.28. 20:55:04

@legális: Öcsém, a bizalmaskodást hagyd meg a cimboráidnak, ha kérhetném!
" nem zavart-e a szomszéd, aki ballaszt nélkül jobban halad?"
Engem az a szomszéd zavart mindig inkább, aki iszonyatos hátszéllel indul. Ebben vagytok nagymesterek. Felkapni elég habzó pofával komcsizó mindenféle elemeket.
Aztán dédelgetni őket. Itt egy föld, ott egy trafik, és már meg is vannak véve.
Nemzeti burzsoázia? Még mit nem! Taplók. De a rendszer szereti őket, ők meg a rendszert. Amíg nem jön jobb ajánlat.
Szólj, ha nem érted.
"Jött a 100 m-es síkfotás, mi indulhattunk 10 m hátrányból, mezitláb."
Érdekes, erről nem beszélt Orbán, mikor átvette a kormányt. Megköszönte a konszolidációt Bajnainak. Akkor még nem volt tévéd?
Ez a nyelvújításod a síkfotásról eléggé emlékeztet a sík fosásra, csak nem az következik most?

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 20:58:18

@legális: Hont meg foglalhattok újra a csuti kánotokkal együtt, csak az ellenkező irányba, nyugatról jelezte a tarim medencébe, Árpáddal ellentétesek. Már indulhattok is. Menjetek a késes gyilkosotok nyomába.

legális 2017.06.28. 21:05:35

@bluebear: Lehet, okádás közben rosszul látsz, de kérdeztem, kinek a magyar és nem szivárványos zászlaja alá állnál be. Ez szerintem méltányos kérés, tekintve, hogy engem már elhelyeztél egy táborba.
A honfoglaló játék (lehet nem ismered?) olyan, hogy kérdésekre kell válaszolni.
Ott, ha az a kérdés, hogy +Meg miért lesz ott jó nektek, és hányan lesztek?", nem sok pontot kap az a válasz, hogy a demokraták közösen döntenek. Már csak azért sem mert a demokraták magukat nevezték annak, és közösen a kérdést sem értik, nem hogy választ találnának.
Egyébként mocskos a pofád, következő komment előtt töröld meg.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 21:07:21

@Janossz: Szerintem az elmúlt nyolc évet úgy kell értenünk, hogy abból hét a jelenlegi kúrmányé. És akkor így már minden megvilágosodik, és helyreáll az elkúrások rendje.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 21:13:49

@legális: Egy kis törpe csuti gnóm és pár százezer seggnyalója táborába semmiképpen nem állok be. Én mindig a többség zászlaját követem, abban pedig ez a korrupt orrbáni microtársulat a fasorban sincs. A többség mindig győzedelmesedik a kisebbség felett, orrbán uraság és kisebbsége hiába görcsöl el fogja tiporni az európai többség. Én inkább őket választom, mert utálok veszteni.

legális 2017.06.28. 21:13:54

@Janossz: T. Janossz
Azt feltételezem, nem sikerült megértened, hogy nem mindegy milyen gödörből mászunk ki, és az sem mindegy, hogy aki a gödröt ásta, az nem ugyanaz, aki most kifelé megy belőle.
Az szerintem korrekt cél, hogy a gödörásó ne kapjon még egyszer eszközt, lehetőséget.
A konszolidáció, az kb., annyit jelentett, hogy elcsitult a vihar, de attól még nagyon le voltunk maradva és nem csak mezítláb voltunk, hanem még csupasz picsával is.
Nem gondolnám hibátlannak a mostani kormányzást, de érdekelne kire cserélnéd. Tidod olyanra, aki nem lop, gazdaságilag előre vezet (GDP, államadósság, alapkamat, munkanélküliség, befektetés, bérkérdések, stb). Csak azért kérdezem, mert én nem látom. Ha jó irányt mutatsz, akár még társulok is.
A sajtóhiba meg elkövetődött, szerintem legalább olyan ízléstelen rajta élcelődni, mint., hogy te kopasz vagy , esetleg pupos is

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 21:15:46

@legális: Nekem mocskos, neked meg orbán szaros, a törlés inkább neked dukál.

Janossz 2017.06.28. 21:19:58

@bluebear: Reagálok nemecsekre, erre válaszol guvat (ami egy gusztustalan madár), válaszolok erre, jön egy legális nevezetű...Ugye milyen frankón megy a párbeszéd ezekkel a nemzetinek mondott kemény gerincű csávókkal? :-)
Bár lehet, hogy egy volt, csak több neve, mint egy spanyol grandnak...
Tényleg szóba ezekkel a senkikkel állni? Jó ötlet?

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 21:26:19

@legális: Amúgy meg miért akarod annyira görcsösen, hogy kinek a táborába tartozom? Fogd már fel, hogy én nem cárokban, kánokban és bánokban gondolkodom, ahogy te, hanem demokratikus elvekben, amik teljesen különböznek a te autokrata, középkori, elmaradott gondolkodásodtól. Én nem személyekben, egyszemélyi vezetőkben, diktátorokban gondolkodom, hanem a közösség erejében. Ott pedig teljesen lényegtelen, ki a vezető.

Janossz 2017.06.28. 21:28:10

@legális: Kopaszokat kéretik nem emlegetni, tavaly február óta tudjuk, hol a helyük!:-)
Választási irodák tartozékai, valami oknál fogva. Nem felejtjük, kösz.
Kérdésedre egész egyszerű a válasz. Olyan kormányt szeretnék, mely, ha bebizonyítja alkalmatlanságát, demokratikus eszközökkel leváltható. a mostani -fájdalom- nem ilyen.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 21:45:52

@legális: A demokrata azt jelenti kis tudatlan, hogy hajlik a kompromisszumra, megkérdezi a másikat, hogy neki mi a jó, nem önállóan dönt mindenben, és nm próbálja meg erőszakkal elnyomni a másik véleményét. Tud engedni ha kell, belátja ha hibázik stb, stb. No, kispofám ebben a képességben a jogász szarkavaró orr bán kúrmányod igen szűkösen áll, még élvezi is ha kibaszhat másokkal, egy igazi geci klánnak is nevezhetjük őket. Nem lennék sokáig a szomszédja ilyen embereknek, az egyszer biztos.

legális 2017.06.28. 21:54:52

@Janossz: bocs hogy itt voltam és mást gondaltam, mint ti, igazi, vezető nélküli l'art pour l'art demokraták. A további nickek gazdáit nem ismerem, de ha a te eszedben ilyesmi megfordul, legalább is szégyelld magad.
Érdekelnének a választástól demokratikusabb eszközök, mert ugye az most is elérhető, azon bukott Orbán és Gyurcsány is.
Azt meg mindketten tudjuk, hogy kik alkalmatlanok, de ki az igazi? Nincs kedvem alkalmatlanságból leváltani. Annak 2016-ban lett volna az ideje, de kedvenc demokratáid összezártak Ferenc tesvér mellett.
A mostani kormányt én tényleg csak jobbra cserélném, próba-kormányra nem.

legális 2017.06.28. 22:00:46

@bluebear: a demokrata nem jelenthet céltalan, hontalan, sehova se tartozó, igazodásképtelen mocskosszájú kekecet. Mert, ha jelenthetné használhatnád magadra.
Így viszont csak egy mindenbe belekötő, alternatívát nem mutató rosszindulatú, savanyú ember vagy.
Elég messzire kell már visszatekinteni, de érdekelne, 7-15 évvel ezelőtt mikor sikerült azért örvendezned, hogy a "nagyok" demokratikusan megkérdezték a véleményedet? Akit meg nem kérdeztek, és volt vélemény, arra meg lovasrendőrös gumilövedéket köldtek. A most nem kérdezett vélemények gazdáit szerinted miért nem verik meg, lövik le, stb. Hja a demokrácia, meg a hatalommánia.

legális 2017.06.28. 22:02:35

@Janossz: a kopaszokat és a sajtóhibát sem sikerült megagganod. Vagy csak szívózól, vagy terelsz. Nehéz neked bármilyen képletes dolgot leírni, mert kiforgatod.

Janossz 2017.06.28. 22:05:10

@legális: "Nincs kedvem alkalmatlanságból leváltani. Annak 2016-ban lett volna az ideje,..."
Sőt, 2014-ben! Látod, van amiben egyetértünk. Pá!

legális 2017.06.28. 22:06:03

@bluebear: érdekelne a többségről a fejedben kavargó fogalom.
Tudod, amelyiknek része vagy és győz.
Nem kérek fotót, de érdekelne, egy igaz "demokrata" szavazó hány fideszbirkát ér számrendszerben. Ha több mint 1, annak a magyarázata is érdekes lehet.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 22:11:18

@legális: Kit nevezel te igazi vezetőnek? Aki olyan gyáva, hogy egy vitára sem mer kiállni? Aki teljesen mást pofázik itthon, mint külföldön. Aki mindig az érdekei szerint cselekszik? Aki mindig a haveri és családi körét részesíti előnyben a népe helyett? Aki az eus közössége helyett egy harmadik állam seggét nyalja, a saját eu közösségét meg minden fórumon okádja, szidja? Aki csak a saját seggnyalói előtt mer szónokolni, az ellenségei elől meg menekül? Láttál már te igazi vezetőt? Én bizony erre az orbán nevezetű cigány tolvajra nem bíznám még a lovakat sem. Egy biztos, pofázni tud, de ezek nem vezetői erények, ilyet még Háry János is tudott.

legális 2017.06.28. 22:21:11

@bluebear: bocs, válaszolni, állítani, kijelenteni is tudsz? Véleményed van?
Vagy csak beleszólsz, belekötsz dolgokba, reális alternatíva nélkül.
Én már leírtam, hogy kisebb hibákkal, de nekem ez megfelel.
Te sem témát, programot, MINISZTERELNÖKÖT nem szólsz, íg y nehéz a semmire reflektálni. Másrészt a semmiből valamit kihozni is nehéz.

legális 2017.06.28. 22:22:44

@Janossz: te is tudod, hogy 2006-ról van szó. Látom lecsapsz, mint az a gyöngytyúk.
Valami érdemit?

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 22:29:13

@legális: Én globális mértékben gondolkodom. A magyar egy kis nép. A jelenlegi világban egy nagyon jelentős kisebbség. Már nem a középkorban élünk, amikor azt sem tudták mi történik a szomszéd faluban. Most még azt is tudjuk, hogy a világ másik felén egy kínai hányat fingott. A jelenlegi globális világrendben egy tizmilliós ország porszem, az érdekeit csak egy nagyobb közösség többszázmilliós tagjaként tudja érvényesíteni a legjobban. Ehhez csatlakozott az ország 13 éve, amit a jelenlegi vezetés veszélyeztet. Nem köpönyeget kell évtizedente forgatni, ahogy tették ezt elődeink az elmúlt évszázadok során is, hanem megfelelni a jelenlegi tagságnak. Ezzel a tűzzel játszik orbán és kockáztatja az ország jövőjét, ahogy a kun bélák, horthyk, kádárok, kossuthok is tették a múltban. Ezért tart ott jelenleg az ország ahol.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.28. 22:44:12

@legális: Öreg, 2006-ban orr bán rühes kutyái utcaköveket, molotov koktélokat hajigáltak, kocsikat, kukákat borogattak, feldúlták egész pestet, és csak a szerencsén múlott hogy ezzel nem oltották ki embertársaik életét. Egy gumilövedék kutya fasza egy utcakőhöz, égő benzinbombához képest, tehát arányos védekezés volt a garázda magatartásra, emberélet kioltására alkalmatlan. Most azért nincs ilyen robbantás, törés- zúzás, mert orr bán ellenzéke nem garázda bűnöző csürhe, más úton fogja ezt a korrupt tolvaj bandát leváltani, demokratikus úton. Csak idő kérdése.

legális 2017.06.28. 22:48:03

@bluebear: alakul, alakul.
Már nem vagy mocskos.
Már csak a merre, hogyan, kivel? kérdések megválaszolatlanok.
Egyébként nem kizárt, hogy 60-100 év mulva Orbánt nagy névként emlegetik majd. A te listád elég vegyes. Pl. Kossuth és Kun Béla között annyi a hasonlóság, hogy k betűvel kezdődik a nevük. A Kossuthok nélkül talán nem lenne Magyarország. A többiek meg mertek kicsik lenni annak érdekében, hogy megengedjék nekik a játszadozást itt a medencébe. Kossuth és Orbán ezt engedély nélkül teszik

legális 2017.06.28. 22:52:09

@bluebear: ha az Orbán kutyái lettek volna, akkor ott helyben megkoronáztathatta volna magát.
Gumilövedék most is van, zsebben. A Gyurcsányrendőrség ennyi provokáció után leverte volna a mostani hidlezáró, szabadidős tüntizgető libbant forradalmárokat. De nem ez a kérdés, hanem a merre, hogyan, kivel?
Jelzem, kicsit arrébb gurult a gyógyszered

postumus mumus 2017.06.28. 23:02:29

@legális: Mit nem értesz? Le lett írva minden. A kinek nincs jelentősége, mert a demokrácia nem királyokról, cárokról szól mint a középkorban. A merre már ki lett jelölve 13 éve az eu-ba, nem kell állandóan picsát forgatni, mert az nem vezet sehova. Ez a csuti paraszt most döntött, inkább a keleti illiberális antidemokratikus kuplerájokat választotta, ami nem jó irány.

postumus mumus 2017.06.28. 23:13:29

@legális: De ha így folytatja, az értelmes emberek mind elhagyják az országot, mert nyugaton minőségibb életet lehet élni, az hogy milyen nyelven beszél valaki, mi a nemzetisége, a mai világban már nem fontos. Az értelmesek beszélnek 2-3 idegen nyelvet, külföldön érvényesülni tudnak, a mai fiatalok többsége ilyen. Itt meg marad az állam csöcsén csüngő, állami támogatásokon élősködő, a nyugdíjas, meg a nyomorék munkakerülő. Ez az ország menthetetlenül elsüllyed a pöcegödörben ha még orbán sokáig marad.

postumus mumus 2017.06.28. 23:26:16

@legális: Ugyanúgy, ahogy a leírt személyek is irreális faszsággal akartak maradandót alkotni. Kossuth rossz időben, rossz helyen lázongott, kun béla, kádár a kapitalizmus csúcsán kommunizmust akart játszani, horthy meg fasizmust. Mindegyik jellemzője, hogy nem a kornak megfelelő rendszert akart építeni, annak megfelelni, hanem valami irreális szarságot kreálni, ahogy orbán az illiberális utópisztikus torzszülöttet akar faragni, a világ sikeres rendszereivel ellentétesen.

legális 2017.06.28. 23:47:53

@postumus mumus: Bocsi PM, de most nem azért mennek, mert muszáj, hanem mert lehet. Korábban nem lehetett.
Az ilyen feltörekvőknél mindig így van. A különbség, hogy a szerb/horvát/indiai kint is megtartja identitását, pedig ők is valami elől sok pénz reményében mennek. Múlt héten láttam Horvátországban a menyasszonyi autó még mindig viszi a nemzeti zászlót, meg a zászló az utolsó kecskesütőre is ki van rakva - pedig náluk sincs nagyobb nemzeti egység, és tőlük is nyugaton dolgozik a fiatalság.. És kimásztak a háború romjai alól.
Ha meg "merünk kicsik lenni", akkor bizony sikerülni is fog.
Ezért (is) igaza van Orbánnak. Ha ő azzal nyert, hogy nemzeti-keresztény lesz, akkor kötelessége a nemzeti zászlót lobogtatni. Nem mellesleg az unortodoxiával is nyert, nyerni fog az illiberális demokráciával is. Mert van demokrácia liberalizmus nélkül, sőt hamarabb volt.
Ma meg az Orbán-nélküliség egy nagyon laza utópisztikus elképzelés. Kék medve sorstársadból próbáltam kiszedni, hogy mégis mi ez az utópia, merre visz, hogyan, de válasz nélkül maradtam. Gyanús, te sem szabsz irányt. Fanyalogni könnyú.

postumus mumus 2017.06.29. 00:04:28

@legális: Nem kell irányt szabni állandóan mindig újabbakat. A rendszerváltáskor irány lett szabva, azt kell követni, nem szabad feladni. Vagy elégedetlen vagy a sorsoddal? Akkor tegyél azért, hogy megelégedj. Nm mindig az államtól kell a jobbulást várni. A munka meghozta gyümölcsét, jelenleg ma Magyarországon az állam csöcsén csüngőkből van rengeteg. Ők a fidesz szavazók többsége. Ez rossz irány.

postumus mumus 2017.06.29. 00:13:05

@postumus mumus: Tulajdonképpen az említett személyek csak rombolást hoztak az országra. Akik építettek, azok Deák, Széchenyi és társaik. És ők is megmaradtak magyarok, nem kell ahhoz sem lázadni sem harcolni, sőt! Orbán is az első négy sorsára jut, mert csak rombolni tud. Nagy névnek nem nevezném, rendkívül megosztó figura, és az ország többsége vagy rühelli, vagy közömbös neki. Sajnos a magyarok többsége nem áll mögötte, mert erőszakos.

nemecsekerno_007 2017.06.29. 09:41:39

@Janossz: " Kicsit csodálkozom rajtatok. Komolyan azt hiszitek, hogy az ország...."

Amit írsz, az a rendszerváltás utáni kormányok, a választók, a magyar és külföldi cégek együttes "munkájával" alakult ki.
A magyar vs. szlovák béreket emlegetni lehet, de ettől nem vagyunk előbbre. A szlovákok az utóbbi 10 évben az 50%-os elvonási szintet levitték 40-45% közé. Nálunk még mindig az 50%-hoz közelit pedig itt is csökkentették. Nyílván tovább fogják csinálni, mert azért Varga Mihályban lehet bízni, elég normális a csávó. Tegyük hozzá, szerencsére. Nálunk is lehetne jobban csökkenteni az adókat, járulékokat, de akkor hozzá kéne nyúlni a kiadási oldalhoz is, abból meg hőbörgések lennének.
Sajnos ezek a dolgok lassan változnak, türelem kell hozzájuk, van ugyanis 3 millió nyugdíjasunk, 800 ezer köztisztviselő/közalkalmazott, meg van egy csomó iskolás/egyetemista akik pénzbe kerülnek. Az még plusz szívás, hogy a gazdag nyugati országok munkerő utánpótlásra használnak bennünket, de az itt kieső járulékokat nekünk kell megteremelni. A szokásos reakciók erre a következők:
- dehát egy csomó pénzt ad az EU: ja igen, csak nem a nyugdíjrendszer finanszírozására.
- nem mennének el innen a fiatalok ha normális fizetést kapnának: magas az elvonási szint nálunk, ezért kevesebb a nettó. Azért magas mert finanszírozni kell belőle a fent említett 3 millió nyugdíjast, közszférát etc...
- stadionok helyett lehetne erre költeni: ez is igaz, csak a többség nagyon el van tévedve a nagyságrendekkel. Stadionokra 3 év alatt költöttek kb. 270 Mrd-ot, a szociális kiadások 5000 Mrd-t tesznek ki évente.
süti beállítások módosítása