B1 blogcsalád



Pont Kohl temetésén mondhasson beszédet Orbán, aki lábbal tiporja az európai alapértékeket?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. június 24. - Szelestey
- Macron azt állapította meg, hogy szép szavakban nincs hiány a visegrádi országoknál, de a tettek már korántsem annyira meggyőzőek, sőt.
- Az EU tudná presszionálni a magyar kormányt, ha az Európai Néppárt kizárná a Fideszt, ha a támogatások megvonásának kilátásba helyezésével terelnék a jó irányba Budapestet és ha kényszerítenék, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez
- A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint is elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor kivételes politikusnak minősítette Horthyt
orban_macron.jpg
 
        

                             Nemzetközi sajtószemle, 2017. június 24.
 
 der_spiegel.jpg
 
Spiegel
 
Az újság szerint az unióban sokan a lehető legrosszabbtól tartanak a jövőben a Kohl-örökségről folyó vitában egyedül amiatt, hogy az özvegy bedobta Orbán Viktor nevét, mármint hogy a magyar kormányfő is mondjon beszédet a gyászszertartáson. A lap úgy tudja, hogy a botrányt a Bild Zeitung főszerkesztője akadályozta meg, aki lebeszélte Maike Kohl-Richtert az ötletről. Hiszen az egykori kancellár politikailag mindig messzire tekintett, tanult a német történelem legsötétebb fejezeteiből és olyan Európát építetett, amely nem az erősebb államok hatalmára épül. És pont ennek az embernek a temetésén jusson szóhoz olyasvalaki, aki lábbal tiporja az európai alapértékeket, aki aláássa országában a hatalmi ágak megosztását, és aki erkölcsi imperializmussal vádolja meg Merkelt? Ez sértés a földrésszel, a demokráciával és azzal szemben, amit Kohl képviselt.
le_monde.jpg
Le Monde
 
Francia források szerint Macron elnök az összes vitás kérdést megtárgyalta Brüsszelben a Visegrádi csoport képviselőivel, ideértve a jogállamiságot is, és nem titkolta ellenérzéseit ez ügyben. A cél azonban az volt, hogy előrelépjenek, hogy párbeszédet folytassanak. Vagyis a hangsúly a megbékélésen, a dialóguson volt, noha nem rejtették véka alá az ellentéteket sem. A franciák úgy értékelik a találkozó után, hogy a négyek hirdetik ugyan az európai értékeket, csak éppen a maguk módján értelmezik azokat. A mostani megbeszélésen szóba került a menekültek elosztása is, de ez ügyben nem alakult ki vita, csak rögzítették, hogy eltérnek a vélemények. Ugyanakkor a magyaroknak és a lengyeleknek jól jön, hogy kapcsolatot építettek ki Macronnal, mert ily módon el tudják kerülni a közvetlen konfrontációt Berlinnel, miután annak befolyása az utóbbi hónapokban egyre nyomasztóbbnak tűnt Párizs európai súlyának csökkenése miatt.
 
 suddeutsche_zeitung.jpg
Süddeutsche Zeitung
 
A lap helyesli, hogy a brüsszeli csúcson a francia elnök szóba hozta az unió alapkonfliktusát, a kelet-nyugati ellentétet. Az elemzés azonban annyiban kiigazítja Macront, hogy a lengyelek erős embere nem szupermarketnek tekinti az EU-t, hiszen egy üzletben fizetni is kell. Sokkal inkább áll az, amit Kaczynski maga mondott, miután egyszer találkozott Orbán Viktorral, hogy ti. az unió olyan istálló, ahonnan közösen lehet lovat lopni. A francia államfő kritikája sértő, mert, de csak azért, mert telibe találja a lényeget. Még akkor is, ha ily módon szétzúzza az egységes és öntudatos Európa képét.  A hallgatással azonban nem lehet eltüntetni egy ekkora viszályt.
 
Legelőször is a menekültválság kapcsán tanúsított szolidaritásról van szó. Az biztos, hogy a kemény keleti elutasítás kihat a gazdag nyugati államok készségére, tehát hogy pénzt adjanak a lengyeleknek, magyaroknak, cseheknek. De ez még mindig csak a felszín. Orbán Viktor szabályszerű uszító kampányban állítja be ördögként Brüsszelt, mint a terror importőrét. Ám nem az EU van válságban, hanem a fiatal, keleti demokráciák. Kaczynski és a többiek újra becsomagolják a hazugságokat és „alternatív tényként” terjesztik azokat a lakosságnak. Erre válaszul világosan meg kell mondani, hogy az értékek nem alaktalan masszát jelentenek, hanem alapokat. Ám hogy az építményt egyben lehessen tartani, ahhoz demokrácia és jogállam kell. Persze az unió nem fog rámenni a vitára, az volna végzetes, ha harmóniát hazudna.
3
 
die_zeit.jpg
Die Zeit
 
A kommentár felhívja figyelmet, hogy Merkel és Macron látványosan hangsúlyozza az egységet, de emiatt tovább mélyülhet a szakadék Kelet és Nyugat között. A 27-ek persze tudják, hogy jobb, ha együtt maradnak, és aki netán kokettál a kilépéssel, azt alaposan megrémítette a Brexit. Odakint ugyanis nagyon kemény tud lenni. Ugyanakkor a mostani csúcstalálkozó semmivel sem vitt közelebb a menekültek elosztásához. A kancellár és az elnök rábólintott, hogy a Bizottság szerződésszegési eljárást indított Budapest, Varsó és Prága ellen. Ez hadüzenettel ér fel. Ehhez jött még hozzá a kiküldetésben dolgozók bére, ami szintén érinti a keleti tagokat. Ha tényleg lendületbe jön a Berlin-Párizs-motor, az még inkább a margóra szoríthatja a keleti országokat. Ebben persze ők maguk is ludasak. Orbán Viktor hazai sikere pl. az Európa-ellenes provokációkra épül. De ha Merkel és Macron az EU-t előbbre akarja vinni, akkor meg kell találniuk a módját, hogy ezek az államok is velük tarthassanak. Csak kényszerrel nem fog menni.
 
 
 
economist.jpg
Economist
 
A vezércikk szerint az uniónak megvannak az eszközei, hogy visszakozásra kényszerítse az autokrata Orbán Viktort, miután az lebontja a demokráciát. A politikus 28 évvel ezelőtt még a Hősök terén ítélte el, hogy egyetlen párt diktatúrát gyakoroljon, ám azóta alaposan megváltoztak a dolgok. Magyarországot egyre inkább a Fidesz uralja, a választások lehet, hogy szabadok, de nem tisztességesek. A kormányfő illiberális államot akar. Az utóbbi időben fokozta a támadásokat a még megmaradt független intézmények ellen, lásd a civil szervezeteket. Lopakodó tekintélyelvűsége nem csupán az ország számára gond – közvetlen kihívást jelent az európai terv alapvető értékeivel szemben. A példát mások is követhetik, mint pl. a lengyelek, akik már ugyanezen az úton járnak.
 
Az EU túl sokáig becsukta a szemét Orbán túlkapásai láttán. Jó, hogy ez végre változik, de az Európai Néppártnak nem szabad megállnia a nyilvános bírálatnál, meg kell szabadulnia a Fidesztől. Továbbá az uniónak a közelgő költségvetési tárgyalásokat kihasználva nyomást kell kifejtenie. Brüsszelnek általában ki kell maradnia a tagok belügyeiből, de ha bizonyos kormányok ilyen kirívóan megszegik a demokratikus normákat, akkor csak számítsanak szankciókra, ideértve hogy kevesebb támogatást kapnak a szerkezeti alapokból. Végül pedig az EU-nak lépnie kell, hogy ne lopják el az európai adófizetők pénzét. Az OLAF egyedül a 4-es metró építésénél 300 millió eurós csalás nyomaira bukkant. A további kifizetések feltételéül kell szabni, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.  
Egyesek attól félnek, hogy ha az EU szembeszáll Orbánnal, akkor az megpróbálja szembefordítani a magyarokat a szervezettel. Ám ez veszélyes stratégia volna számára, arról nem beszélve, hogy már javában csinálja. Két éve támadja Európát a menekültpolitika miatt. Ám az unió továbbra is népszerű Magyarországon. Az emberek jobban bíznak benne, mint a saját kormányukban. Sokak számára az unió a szabadságot jelképezi. Brüsszelnek nem szabad cserben hagynia őket, illetve saját magát.
 
 nzz.jpg
NZZ
 
A kommentár arra figyelmeztet, hogy nem szabad kényszerzubbonyt húzni Európára, mert hiába igyekszik Macron mélyebb integrációval túl lenni a válságon. Nem merev szabályokra, hanem rugalmasságra van szükség, a végén úgyis a németek mondják ki a döntő szót. Mindenesetre a francia államfő cselekvésre noszogatja Berlint, ám azt elsősorban a saját érdekei vezérlik, miután csakis Németország képes egyben tartani az EU-t. Márpedig jelenleg el kell határoznia, hogy sok pénzért akar-e több hatalmat. Merkel tudja, hogy saját választói nemigen pártolják ezt a lehetőséget, ezért fékez. Viszont a Trump-féle Amerika kivonulása arra ösztökéli az uniót, hogy önállóbban lépjen fel a nemzetközi politikában. Mindent egybevéve úgy tűnik, hogy a kancellár számára is a szorosabb együttműködés jelenti a legjobb receptet az integráció stabilizálásához.
 
A német politikai elit a Brexitet és a populista robbanást nem ösztönzésnek, hanem figyelmeztetésnek tekinti, hogy nem szabad teret engedni a nemzetállamnak. Ám ehhez a Brüsszelnek nem szabad hergelnie azokat a tagokat, amely fontosnak tartják a szuverenitásukat. Butaság, hogy a menekültek átvételének megtagadása miatt kötelezettségszegési eljárás indult. Azon kívül a német-francia-duónak ajánlatot kell tennie azok számára is, akik klasszikus nemzetállamnak tekintik saját magukat.   
 
new_york_times.jpg
New York Times/ABCNews/AP
 
A Zsidó Világkongresszus elnöke bírálta, hogy Orbán Viktor méltatta Horthy Miklóst. Ronald Lauder, úgy fogalmazott, az általa vezetett szervezet mindig is el fogja ítélni az olyanok tetteit, mint az egykori kormányzó, de azt is, ha bárki megpróbálja tisztára mosni vagy igazolni azokat. Mert soha nem lehet megbocsátani azokat a szörnyűségeket, amelyeket a tengernagy okozott a zsidó közösségnek, illetve az országnak. Mint ahogy azt sem, hogy milyen szerepet töltött be több százezer zsidó deportálásában és meggyilkolásában. A tudósítás emlékeztet arra, hogy a kormányfő szerdán, mindössze néhány órával azelőtt nevezte Horthyt kivételes államférfinak, hogy a Parlamentben találkozott volna Lauderral.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8412617341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly621 2017.06.24. 09:54:24

Hát, nem piskóták ezek a nyugat-mucsai firkászok !

Consuela NO NO 2017.06.24. 10:35:54

tiszteletben kéne tartani az özvegy kérését. ő jobban tudja, mint ti, h mit akar
süti beállítások módosítása