B1 blogcsalád



Merkel szerint Macronnak igaza volt, amikor helyre tette Orbánt és Kaczynskit

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. június 23. - Szelestey
1053637877.jpg
  • Ne játssza senki sem a mimózát, mert az unión belül helye van az őszinte szónak - közölte a német kancellár
  • A többsebességes Európa lehetősége miatt repedezik a cseppet sem gránit szilárdságú visegrádi tömb
  • A kormányhű sajtó még a parndorfi perben sem mondhatja, hogy 71 halott áldozat volt
reuters.jpg
 
A magyar és a lengyel kormány nekiment a francia elnöknek, amiért az számon kérte rajtuk a közös értékeket, ám Merkel igencsak odaállt Macron mellé, pedig egyébként nem szereti nyíltan bírálni a keleti államokat. Mint emlékezetes, Orbán Viktor kijelentette, hogy a francia vezető nagyon fiatal, most vesz részt először uniós csúcson, ám a rajtja nem túl kedvező, mert azt gondolta, hogy indulásként bele kell rúgnia a kelet-európai országokba. Csakhogy a dolgok nem így működnek. Ehhez képest a német kancellár szerint fontos, hogy Macron újból tisztázta: nem lehet belemarkolni a közös alapokba, ha valaki nem veszi komolyan a játékszabályokat. Majd még azt is hozzátette, hogy a németek és a franciák teljesen ugyanúgy vélekednek ebben a kérdésben. Ez nem fenyegetés akar lenni – emelte ki -, de meg kell mondani, amikor nem tetszik, ahogyan a dolgok alakulnak. Merthogy az EU a közös értékeken alapszik és rá lehet kérdezni az elvek betartására.
 
Egyébként a francia államfő ma reggel találkozik Brüsszelben a visegrádiak vezetőivel, de az ügy éppen akkor pattant ki, amikor egyébként is egyre mélyül a vita Budapesttel és a Varsóval, mert a Bizottság úgy látja, hogy a két kormány aláássa a jogállamot és a demokratikus normákat.
die_welt.jpg
 
Az újság úgy látja, hogy Merkel és Macron megtöri a Visegrádi csoport ellenállását, bár a négyek egyelőre nem kérnek a mélyebb integrációból. Ám akkora ellenszél támadt, hogy az szétrombolhatja a magyarok, lengyelek, csehek és szlovákok együttműködését. Macron sikerével új erőre kap az Európa-motor, kialakulhat a többsebességes unió. Az euróövezet fokozatosan európai szövetségi állammá nőheti ki magát, a többiek ebből kimaradnának. Jelenleg a V4-ek adják meg a hangot a menekültkérdésben és a Brexit csak növeli politikai súlyukat. De nem szeretnének a periférián rekedni. Számukra az a nagy kérdés, hogy beadják-e derekukat és csatlakozzanak a maghoz, vagy netán álljanak ellen, ami kedvezőtlenül hatna ki gazdasági fejlődésükre is. Magyarországon politikai és üzleti szempontból egyaránt mérlegelik a helyzetet. Egyelőre azonban úgy ítélik meg, hogy az euró bevezetése több veszteséggel járna, mint amennyi hasznot hozna. Ám Orbán egy nap 180 fokos fordulatot hajthat végre, ha úgy gondolja, hogy az kifizetődik számára. Merthogy a hatalom vezérli és ott kíván lenni, ahol a döntéseket hozzák. Egy szakértő szerint szükség esetén még arra is képes, hogy bejelentse: nemzeti érdek a szuverenitás nagyfokú feladása. Egyelőre azonban mind a magyarok, mind a lengyelek nagyobb politikai mozgástért akarnak. Ha másként nem megy, ketten, ha a csehek és a szlovákok leválnak róluk.
 
new_york_times.jpg
Közép-Európa kemény döntés előtt áll, arról kell határoznia, hogy kit kövessen: Macront vagy Orbánt? Erről ír a szófiai Liberális Stratégiák Központjának vezetője, aki rendszeresen publikál a lapban. A dilemma Krasztev szerint ott van, hogy magyar és a lengyel kormány félti a további integrációtól az általa létrehozott illiberális rendszert. Mások ugyanakkor attól tartanak a térségben, hogy a német kancellár és a francia elnök kezdeményezése nyomán kétsebességes unió alakul ki és abban nekik csupán másodrendű szerep jut. Annál is inkább, mivel Macron büntetni kívánja az olcsó munkaerő exportját, az pedig veszélyezteti a régióban meghonosodott gazdasági modellt. A Valutaalap úgy számol, hogy ha a mostani ütemben folytatódik a munkavállalók kiáramlása, az 2030-ig kb. 9 %-kal fogja vissza a GDP-t a kontinens középső és déli részén.
 
A közép-európai ellenállás az új Berlin-Párizs-tengellyel szemben egy újfajta EU-t harangozhat be. Az érintett államok azzal néznek szembe, hogy csatlakozzanak-e a szorosabb együttműködéshez, vagy ha erre nem hajlandók, akkor a partvonalra szorulnak. Sajnos, a magyar és a lengyel illiberális fordulat sokakat arra késztetett nyugaton, hogy ne figyeljenek oda a bizonyos fokig jogos panaszokra a földrész másik felén. Mert pl. az ésszerű volna, hogy minden ország saját maga dönthesse el, kit akar befogadni a menekültek közül. Csak éppen a hisztérikus magyar megnyilvánulások miatt a többieknek könnyű azzal elutasítaniuk a megalapozott félelmeket, hogy itt nem kívánatos nacionalizmus érhető tetten. Az persze már csak illúzió, hogy a visegrádiak egységesen lépnek fel. A szlovákok és a csehek nem kérnek az EU ostorozásából, a lengyeleket és a magyarokat pedig az oroszokhoz fűződő viszony osztja meg. Szóval hamarosan választani kell Macron és Orbán között. De a 20. század tapasztalata az, hogy ha nem ülsz ott az asztalnál, akkor téged szolgálnak fel menüként.
 
 
Az elemzés ideális homokzsáknak nevezi Soros Györgyöt, csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor miért fordult ellene? A milliárdos az évek során több száz millió dollárt költött az oktatásra és civil szervezetekre Magyarországon, ám mostanra ő lett a miniszterelnök első számú politikai célpontja. Budapesten óriásplakátok mindenütt úgy ábrázolják, hogy ő mozgatja a szálakat. A civil törvény kifejezetten az általa támogatott NGO-kat célozta meg. Az üzletember hírneve a magyar vezetés körében a két évvel ezelőtti menekültválság során rendült meg, amikor Soros humánus elbánást sürgetett az érkezők számára, ám ez ellentétben állt a jobboldali, nacionalista Orbán ultrakonzervatív álláspontjával. Az utóbbi hónapokban azután még inkább fokozódott a vita. Kovács Zoltán megerősítette, hadüzenetnek tekintik, hogy Soros Brüsszelnek maffiaállamnak minősítette Magyarországot. Goran Buldioski, az OSI európai igazgatója ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a befektető az uniós belépés óta drámaian visszafogta a magyaroknak nyújtott támogatásokat.
 
Heather Grabbe, a Nyílt Társadalmak Európai Politikai Intézetének igazgatója azt mondja, Soros kapóra jön Orbánnak, mert egyrészt fel lehet tüntetni olyan külföldiként, aki beleavatkozik az ország belügyeibe, másrészt pedig magyar zsidó, merthogy a kampánynak egyértelműen antiszemita felhangjai vannak. Ám ez utóbbit illetően a magyar zsidó közösségen belül megoszlanak a vélemények. Buldioski megjegyzi, hogy korábban jobboldali nacionalisták bírálták Sorost, néhány radikális baloldalival együtt. De most már bekerült a főáramlatba, hogy támadják. Bencsik András feltételezi, hogy a milliárdosnak titkos terve van az ország megsemmisítésére, de azt már nem tudta megmondani, hogy mire lenne jó ez az összeesküvés.
 
economist.jpg
 
A Momentum új liberális erőként kihívja a tekintélyelvű Orbán Viktort és azon van, hogy megszabaduljon a politikusok régi nemzedékétől. A tömörülés demokratikus forradalmat készít elő. Néhány magyar álmodozó szemében a párt felbukkanása az utóbbi évek egyik legígéretesebb politikai fejleménye. Vezetői fiatalok és Marcontól merítenek ihletet. Ők is szeretnék áthidalni a régi jobb- és baloldali ellentéteket. Ám Magyarország nem Franciaország. A kormányfő 2010 óta módszeresen támadja a fékeket és ellensúlyokat. A Fidesz javára alakította át a választási rendszert. Csoda lenne, ha ilyen körülmények között egy új párt képes lenne jó eredményt elérni.Az összefogás kínál esélyeket, csakhogy Fekete-Győr Andrásék nem kaphatók rá. Ők szabadulnának a teljes politikai elittől, mert menthetetlenül korruptnak tartják.
Dühük nagy része az MSZP ellen irányul. Annak egykori vezetőjét, Gyurcsány Ferencet a Momentum csaknem épp úgy megveti, mint Orbánt. A liberálisok belső vitái közepette az ultranacionalista Jobbik marad a legnagyobb csoport a kormánnyal szemben, ám igyekszik a közép felé újra pozícionálni magát, de gondjai lehetnek szélsőséges szavazói megtartásával. A miniszterelnök közben évek óta nem látszott olyan sebezhetőnek, mint most. A Lex CEU ellen 80 ezren tüntettek. Széleskörű a felháborodás a korrupció miatt. A liberálisok nem szalaszthatják el a lehetőséget. Mert új esélyük nem lesz, hiszen Orbán fokozza a civil társadalom elnyomását.
der_spiegel.jpg
 
Főleg a német és az osztrák sajtó rendkívüli érdeklődést tanúsít a parndorfi tragédia pere iránt: a nyitónapra 100 külföldi újságíró érkezett, ellenben a kormánybarát hazai média erősen visszafogott volt. Az MTI pl. csupán egy rövid hírt közölt az első tárgyalási napról.  A hozzáállást szégyenletesnek tartja Gergely Márton a HVG-től. Miklósi Gábor, az Index helyettes főszerkesztője úgy gondolja, hogy a magyar kormánypárti tudósítások igazodnak az Orbán-kabinet logikájához, miszerint a menekültek illegálisak, visszaélnek a juttatásokkal és terroristák. Ezért nem lenne jó, ha a per kapcsán áldozatként mutatnák be a migránsokat.
 
Az egész ügy azért is kínos a hatalom számára, mert felvetődött, hogy a magyar titkosszolgálat megakadályozhatta volna a drámát, ha előbb elemzi a tettesek lehallgatott telefonbeszélgetéseit.  A belügyi cáfolat ellenére azonban továbbra is nyitott, hogy a kormány hatalmas pénzeket költött az uniós menedékpolitika elleni kampányra, majd több százmillió euróért felépítette a két kerítést. Különleges határvédelmi egységet állított fel, ahelyett, hogy az embercsempészek elleni harc céljából a technikára és szakemberekre áldozott volna. Segélyszervezetek felróják, hogy a kormánynak sokkal előbb fel kellett volna ismernie: a bezárkózás fellendíti a bűnözők üzletét. Gergely Márton pedig azt szeretné tudni, nem voltak-e a bandának cinkosai egynémely magyar hivatalokban. Hiszen 26 utat szerveztek és mindegyikhez ideiglenes rendszámot rendeltek. Ám mint írta, Magyarország felelősségét ebben a jogi eljárásban nem vizsgálják, és aligha ül minden bűnös a vádlottak padján.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9512615299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saro444 2017.06.23. 09:42:38

Nagyon helyes Macron Francia Köztársasági Elnők fellépése és nagyon jó,hogy a német Kancellár is közölte véleményét mely szerint Orbán meg kell regulázni mi magyarok nagyon sajnáljuk,hogy egy ilyen összeférhetetlen hazug Miniszterelnök teszi tönkre az országot!
Kérjük az EU-t,hogy mindent tegyenek meg Magyarország politikai STABILITÁSA ÉRDEKÉBEN!Ennek alapja az Orbán maffiakormány leváltása!!Nagyon fontos lenne az EU-s-pénzek elherdálását ellenőrizni!Nekünk kemény EU-kell !

Akhmed Há CIA terrorista 2017.06.23. 09:48:03

Wishful thinking.

A V4- en belül mindenki tisztában van vele, hogy a 16%- os
Macaron, a gerontofil pár héten belül megbukik.

Akhmed Há CIA terrorista 2017.06.23. 09:49:15

@saro444:

Neked inkább egy kemény cokifaf kéne, ahogy látom.
A kedvenc "nem- terrorista" migriceidtől.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2017.06.23. 13:05:30

@Akhmed Há CIA terrorista: Csak ennyire futotta a véleményből? Sehol egy anyázás? Ma nagyon gyenge vagy. Orbánt kell megtanitani az illemre, hogy nem lopjuk el mások pénzét.

épeszű 2017.06.23. 14:06:13

gránitszilárdságú Alaptörvény
gránitszilárdságú V4 egység...

ezek annyira értelmezhetetlen fogalmak, mint a:

korrupcióellenes fidesz
értelmes Kósa Lajos
normális Németh "Rezsi" Szilárd
őszinte Lázár János
tisztességes Rogán Anti
vagy
zsenge korú Vajna "Romeo" Andy.
A csehek és a szlovákok úgy lépnek át a Berlin-Párizs tengelybe és dobják Tesco Napoleont, mint a kéthetes használt zoknit...

Bambano 2017.06.23. 15:29:29

"Merthogy az EU a közös értékeken alapszik és rá lehet kérdezni az elvek betartására.": így van. a közös érték azt is jelenti, hogy annak meghatározása, hogy mi a közös érték, közös munka. tehát nem merkel értékein alapszik. jelenleg merkelbanya azt erőlteti, hogy az ő privát értékeit fogadják el közösnek, csak az akkor nem lesz az.

fenti véleményből nem következik, hogy egyébként egyetértek orbánnal. én az összes hülyét egységesen utálom.

Anna Kisfaludiné Baán 2017.06.23. 17:44:55

Vajh miért nem akarta Kohl kancellár felesége, hogy Merkel mondjon beszédet a temetésen?

Sir Galahad 2017.06.23. 17:57:53

Apró megjegyzés: Sorost Magyarországon egyértelműen azért támadják, mert pénzemberként, anyagi erejét felhasználva beavatkozik a magyar belpolitikába, és nem azért, mert történetesen zsidó származású. Ebben antiszemitizmust látni minimum szándékos rosszindulat.

A közös európai értékeket meg értelmetlen számon kérni a migrációs válság kapcsán. Egyrészt ezen értékek eleve tisztázatlanok (hogy egy példát hozzak mindjárt, amikor határon túli magyarokat ér valamilyen emberjogi sérelem, érdekes módon senki nem veri az asztalt Nyugaton, de ha mondjuk egy magyarországi kisebbségit, akkor megy a balhé...), másrészt a kettőnek nincs sok köze egymáshoz. A németek meghívták magukhoz korlátozás nélkül a migránsokat - ehhez joguk van, de ez az ő belügyük, oldják meg házon belül. Mivel a meghívásról nem született közös döntés, értelmetlen a kvótáról mint közös kötelezettségről beszélni.

P. J. Fry 2017.06.23. 17:58:10

"amikor Soros humánus elbánást sürgetett az érkezők számára, ám ez ellentétben állt a jobboldali, nacionalista Orbán ultrakonzervatív álláspontjával"

Soros konkrétan azt sürgeti, hogy az EU vegyen kölcsön tőle és az általa képviselt pénzügyi köröktől és ebből a pénzből fogadjon be és tartson el sokmillió "érkezőt". A "humánus elbánást sürgetett" elég rossz kísérlet a lényeg elhazudására.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.23. 18:06:58

@Sir Galahad:

Ráadásul Soros tipikusan nem lép fel zsidó érdekekért, ezért is nehéz antiszemitizmusnak minősíteni Soros ellenzését.

Jakab.gipsz 2017.06.23. 19:00:14

Egy igazi, hithű zsidó, nem lehet ateista-materialista, marxista, neo-marxista zsidó, ha még is, az elmekórtani eset: szkizofrén, ezért gyanús ez a G.Soros.

Amit egy ember úgy mint Ő, önmagáról állít azt tekintsük mind igaznak.
Ez esetben egy elmekórtani eset, (beteges hazudozó), szavahihetőségét kell vizsgálni.

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2017.06.23. 19:08:15

"Soros humánus elbánást sürgetett az érkezők számára, ám ez ellentétben állt a jobboldali, nacionalista Orbán ultrakonzervatív álláspontjával."

Ha csak azt akartak volna...
Soros es az altala penzelt migracio-parti szervezetek tevekenysegenek a hattereben az a vilagkep van, amely szerint az emberiseg egyszer majd hatalmas puszik kozepette osszeborul a nagy multikulti utopiaban, ami eddig csak a mocskos rasszistak miatt nem tortent meg. Valojaban ok az extremistak ebben a helyzetben.

Az, hogy az illegalis, tomeges migraciot meg kell allitani barmi aron, az egy centrista allaspont, amivel a baloldaliak tobbsege is egyet ert. Az eszkozokben van legfeljebb vita.

Potyka Kálmán 2017.06.23. 19:26:36

Macron-nak olyan elképzelése van, hogy megjelenik Brüsszelben és onnantól ő diktál.

Állítólag. A gyakorlatban az egyik tárca, amit leadott a MoDem-nek (Bayrou) érdekes módon pont az EU kapcsolattartási.

Arról nem is szólva, hogy elfelejti, mindehez új szerződés kell. Azt meg pont a franciák szavazták le legutoljára.

Szerintem Orbánnak csak azért szólt be, hogy ne legyen olyan feltűnő, hogy liberálisként pont ő protekcionista intézkedéseket sürget. Így jól jött neki az "illiberális pofozóbábú".

Ehhez képest hogy mit ír a N.Y.T., a Guardian és mások...

nemecsekerno_007 2017.06.23. 19:26:36

"közös értékek."

Ez a gittegylet Eu gyakorlatilag úgy működik mint egy bullshit generator :)

Egyébként inkább közös érdekek lennének, de abból sincs sok :)

Lsd.: index címlap cikk :)

index.hu/gazdasag/2017/06/19/nemetorszag_trump_eu_kereskedelmi_tobblet_folyo_fizetesi_merleg_tobblet_a_nemetek_nagyon_rosszak/

NemodaBuda 2017.06.23. 19:51:14

És ez nem csak Macron véleménye ! Meg Merkelé ! Ez az átlagos, normál nyugat-európai véleménye. Még tovább menve, Magyarországon is talán a többség véleménye ez, de nem fogjuk megismerni, mert a kormány mindent megtesz az ilyen vélemények elnyomására. Kerítés - elfutás a probléma elől, másokra kenjük a sarat ! Milyen elevenek lehetnénk a konfliktus helyi megoldásában, nekünk aztán mindenki elhinné, hogy nincs gyarmatosító szándékunk, csak jóindulatunk ! Ha esetleg lenne.....

Consuela NO NO 2017.06.23. 19:54:09

Macron úr lefeküdt ovinak :))

eu-s szolidaritás meg alapértékek: "A francia szakszervezetek kézzel-lábbal tiltakoznak ellene, hogy román, magyar, lengyel és más, a mi régiónkban működő építőipari cégek elhappolják a franciák elől a építkezési projekteket, mert olcsóbban elvégzik a munkát, mint a francia vállalatok."

index.hu/kulfold/eurologus/2017/06/23/a_menekult-ugyet_nem_nezi_el_nekunk_macron_es_merkel_sem/

Hari Seldon 2 2017.06.23. 20:07:17

Egyértelmű, hogy Macron felértékelődött. Az UK kiválásával Franciaország maradt az EU-ban az egyetlen atomhatalom.
(eddig is az USA és az Oroszok után nekünk volt a legnagyobb atomerő, méf De Gaulle úgy foglamazta meg, hogy akkora kell, hogy orosz támadás esetén Oroszország teljes európai területét el tudják pusztítani a válaszcsapásban)
Plusz legerősebb katonai erő nyugat Európában. Jelenlét több kontinensen.
Ezen felül az UK kiválásval a "latin tömb" súlya megnövekedett amire Franciaországnak van hatása.
Németeknek meg jól jön, egy erősebb fellépés az Unio ügyeiben.

déjá vu39 2017.06.23. 20:10:36

@Anna Kisfaludiné Baán: MIért nem akarta, hogy Merkel beszéljen? Mert nem voltak puszipajtások.

P. J. Fry 2017.06.23. 20:36:46

Ez a francia csóka úgy is fogalmazhatott volna, hogy elege van már abból, hogy Budapesten soha nem hajtanak teherautók a tömegbe. A franciáknak joguk van rá, hogy magyarokat is gyilkoljanak végre az arabok.

AussieBloke 2017.06.23. 20:51:48

Ha Macron és Merkel a nyugat-európai szövetségi állammal megbuktatják Orbánt, vagy elszigetelik a rasszista, idegengyűlőlő, kivagyi (de azért a másokét tarháló) Magyarországot, akkor már megérte Trianon.

taga20 2017.06.23. 20:56:13

@P. J. Fry: te szerencsétlen fasz, ez még tőled is szar volt!

ja és nyertél egy kört a hármasmetrón!:)))

Hari Seldon 2 2017.06.23. 20:57:24

@P. J. Fry:
Ja, nem csak a múltkor a szalonból kihozott autó gázolt járókelőket:
444.hu/2017/05/16/vetlennek-tartja-magat-a-dozsa-gyorgy-uti-balesetben-a-feher-sportautot-vezeto-m-richard
Azok is meghalltak, és mégse muzulmán vezette, hanem csak egy alvilági alak. Így biztos mindjárt más az áldozatnak...

Brix 2017.06.23. 21:00:36

Milyen más reális opció van, a " bezárkózás " helyett? A határok megnyitása? Akkor ugyanaz a helyzet lenne, mint Szerbiában: sok ezer illegális bevándorló tartózkodna az országban....Mi értelme lenne kockáztatni az ismeretlen hátterű és szándékú tömegek beengedésével?
Integráció fokozása? Először azt kellene tisztázni, hogy milyen célból fokozzuk az integrációt? Ha csak ezért, hogy a magországok még jobban rákényszerítsék a keleti tagállamokra az akaratukat, akkor nincs értelme ebbe belemenni...Viszont fair-nak kell lenni , az olyan kérdésekben, amiben lehet és jogos, pl: a munkaerő-kiszrevező , csaló cégek elleni fellépés
A migráció tipikusan nem ilyen, mert a migráció soha nem lehet EU hatáskör, hiszen minden nemzet joga eldönteni, hogy kivel akar együtt élni. Másrészt, a migránsok elsősorban a gazdag tagállamokba igyekeznek, így ezt a problémát nekik kell rendezni a migránsokkal , nem szétteríteni EU-s szinten..
A migrációt már régen kezelni lehetett volna, de a nyugati álszent vezetők, 10-15 évig tétlenül nézték, sőt könnyítették a kontinensek közötti illegális népmozgásokat... Most, egyék meg amit főztek!
Európára a legveszélyesebb a farizeus , liberális politika , amely távol esik a józan ész és az emberi természet realitásain.!
Lehet Orbánt bírálni, hogy populista vezető, de ő legalább racionális ezekben a kérdésekben, ellenben az álszent , farizeus nyugati vezetők többségével!

P. J. Fry 2017.06.23. 21:01:38

@AussieBloke: "rasszista, idegengyűlőlő, kivagyi"

Magyarország semmivel sem rasszistább vagy idegengyűlölőbb mint a legtöbb ország. Sőt, a legrasszistább és legidegengyűlölőbb népek pont azok, akiknek a befogadását most követelik.

Hogy a fenébe lehet, hogy magyarország elszigetelését helyesled, a sokkal rasszistább, középkori szabályok szerint élő muszlim bevándorlók elszigetelése ellen meg foggal-körömmel védekezel?

Szerintem te rasszista vagy és gyűlölöd a magyarokat!

Consuela NO NO 2017.06.23. 21:37:43

@AussieBloke: e hsz ékes példája az idegenszívű "demokratáknak". mocskos szar alak vagy, akinek sem az ország sem a lakói nem számítanak, ha önös piti érdekei azt kívánja. ja, nem megy a demokrácia, jöjjenek az idegenek kormányt buktatni? nyomorult fotelforradalmár

Bambano 2017.06.23. 21:40:36

@Anna Kisfaludiné Baán: mert Kohlt merkel követte és sokan úgy gondolják, hogy merkel megpuccsolta kohlt, így lett főnök.

illaim 2017.06.23. 21:42:24

Mindig jókat nevetek ezeken a fröcsögő fidesses majmokon! Itt van ez a nemzetközi sajtószemle, ezek meg lökik ezerrel a baromságaikat utánlövésként! LOL
Mégis vajon miben hihetnek ezek az ökrök, birkák? Az említett sajtótermékeknek majdnem több olvasója van mint Magyarország népessége! Vagy talán a fröcsögésük hatására mindenki fidesses birka lesz?
De jó hogy vannak mert legalább jókat lehet nevetni rajtuk! LOL

dr. mesterséges színezék 2017.06.23. 21:45:10

Nem olvastam és nem olvasom el, de ha tényleg arról szól, ami a cím, elmehet a naccsasszony a sunyiba.
Az emútnyócévben közel végtelenszer volt oka és lehetősége "helyretenni Orbánt", de feszt a Néppárt létszámával volt elfoglalva.
Minta kötelező volna egy kereszténydemokratának egyben farizeusnak is lenni.

P. J. Fry 2017.06.23. 21:45:23

@illaim: majmok, ökrök, birkák... ma sem emelkedtél felül az óvodás szinvonalon. :D

taga20 2017.06.23. 21:49:08

@P. J. Fry: te anyaszomorító! mikor tucc leszakadni a tetves vajdádról?

legális 2017.06.23. 22:17:34

@Anna Kisfaludiné Baán: az is jo kerdes, miert gondolta Kohlne, hogy Orban ellenben mondhatna beszedet, es errol mirt "beszeltek le?
Egyebkent pont Kohl es merkel olyan pelda, amit nem szokott elovenni az ellentabor, amikor Orban ujravalasztasarol van szo. Igaz ezt Kohl maga elfogadta volna, merkel viszont nagyon azon van, ne kovetkezzen be

legális 2017.06.23. 22:22:55

Mutti szerint annak az oszinte szonak van helye az Euban, amit o mond, vagy megenged
Fokozottan helye van annak, ami a mutti ujravalasztasat segiti, vagy legalabbis eltalalja a mutti aznapi allaspontjat, ami hal istennek valtozik, de nem eleg gyorsan

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.06.23. 22:53:48

Sajnos Merkel meggondolatlan volt, amikor ezt mondta:
"...az unión belül helye van az őszinte szónak", hisz Orbán ezt nem értheti.

2017.06.23. 22:58:31

Nem vagyok Orbán rajongó, de franciában nem szabad megbízni. Fuck the france, fuck the trianon, fuck the micron-macron.

Alick 2017.06.23. 22:59:27

"az unión belül helye van az őszinte szónak"

Pontosan... Merkel mutti megérdemelt volna néhány kokit és sallert (Orbán ehhez puhapöcs), mert a "mindenki jöhet" káoszteremtő menekültpolitikájából a német menekültipar nem tudott kellőképpen profitálni (a migránsok zöme képezhetetlen analfabéta), ezért lepaktált a törökökkel, hogy azok bármi áron (akár éles lőszerrel is) tartsák vissza a további migrációs áradatot.
Na erre a végletességre építsen valaki közös, egységes európai menekültpolitikát... és persze ennyit az "ájrópai értékekről".

taga20 2017.06.23. 23:00:21

@Tweed: de az vagy, és még hazucc is geci!

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.06.23. 23:33:20

@Akhmed Há CIA terrorista: "A V4- en belül mindenki tisztában van vele, hogy a 16%- os
Macaron, a gerontofil pár héten belül megbukik."

Látom rólad végképp letettek az elmeorvosok, ezért ajánlottak be a végső szakaszra a fidesz maffiába.

Aztán mikor fog megbukni Macron te kretén fidióta? Jövő hét kedden? Mint Merkel, aki szerintetek már két éve minden szerdán megbukik?

Egyébként Macron elnöki székben, élőben fogja végigröhögni amikor ez az alkesz debil orbán bukik és a családjával Moszkva fele próbál majd menekülni.

shakespeare 2017.06.23. 23:42:26

P. J. Fry - nek , helyes meglátásai vannak, az ellenfelei pedig akárhogy is nézem agyatlan karattyolók, visszaböfögik azt amit a liberálisnak hazudott újságíró elébük tett, az információt nem tudják feldolgozni, értelmezni és kontextusba helyezni, csak szajkóznak mint a szajkók, "értékek", "európa"....
ha pedig nem tudnak mivel visszavágni, csak és kizárólag agyatlan személyeskedést vetnek oda, mint valami szőke nő aki a testéből él, agya minimális

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.06.23. 23:48:54

@P. J. Fry: "Magyarország semmivel sem rasszistább vagy idegengyűlölőbb mint a legtöbb ország. "

Dehogynem! Fényévekkel! Te vagy erre a az aljnépségre a legjobb példa! Meg László Petra, meg a nyáladzó határvadászok meg a messzeföldön hírhedt brutális magyar rendörök.
Na meg persze a felcsúti nácivezéred orbán, a hírhedt hitleri fajelméleteivel.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.06.23. 23:52:29

@shakespeare:

mi van te társtroll, véded az éjjeli müszakos debil párttársadat?

2017.06.24. 00:00:57

@taga20:

Látom én, hogy beletapostam a lelkivilágodba. Valószínűleg azért, mert francia felmenőkkel rendelkezel. Nem baj inkább iratkozz be egy nyelvtanfolyamra. Nem fog ártani.

taga20 2017.06.24. 00:16:53

@Tweed: tezsvérem, nyalok, szopok, gombot varrok :)))

aszt ismered, hogy papülapadon?

ja és vesszen triatlon!:)) a kurva franciafelmenőim bassák meg makront!

haver, egy fasz vagy, mint a mentorod rezsiszilárd!:)))))))))))))))

she_wolf 2017.06.24. 03:44:26

@legális:
Ezért utálják egymást, mint a soknapos szart:)
Mutti ott csinálja azt, amit itt Vittor. Két dudás, meg a csárda esete.
Jelzem: Orbánt szívesen szemközt köpném (de úrinő vagyok, tehát nem teszem), Merkelt meg egy szaniba befektetném picit, ráférne egy kis pihi.

Foxtrotty 2017.06.24. 07:19:42

"A kormányfő ... a Fidesz javára alakította át a választási rendszert. Csoda lenne, ha ilyen körülmények között egy új párt (Momentum) képes lenne jó eredményt elérni."

Sikerült megint eljutni a libsi hatalmi logikához: akkor van demokrácia Magyarországon, ha egy libsi párt kormányoz. Nem számít, hogy még csak nem is párt, és soha nem mértetett meg a választáson. Kapna talán 1-2%-ot, de a libsi logikát ez úgyse tudja felülírni

Foxtrotty 2017.06.24. 07:28:24

Elég sötét jövőt jósol az EU-nak az a háborús retorika, amit az idézett cikkeket jellemzi. Még akkor is, ha jó részük az EU-n kívülről üzen

Szerencsére egyelőre csak xarral dobálóznak, ami még mindig jobb mint a kézigránát

Foxtrotty 2017.06.24. 07:32:43

Szokás szerint a Spiegel cikke a legocsmányabb. Ha nem "zárkózik be" Magyarország, akkor nincs a 71 halott a hűtőkocsiban? Merthogy azokat nam Magyarországra akarták becsempészni, hanem Németországba. Úgyhogy inkább saját német Muttijukat okolhatnák

P. J. Fry 2017.06.24. 09:11:49

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: "mi van te társtroll, véded az éjjeli müszakos debil párttársadat? "

Az ilyen beszólások után nem érzed úgy, hogy értelmetlen az életed? Tudod, hogy teljesen felesleges vagy, hogy jobb lenne a világ nélküled?

shakespeare 2017.06.26. 10:39:53

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy:
dehogy védem, ez a véleményem róla
és a véleményem rólad

tényleg nem tudok hozzáfűzni mást, nincsen mit, ennyi a véleményem, így látom és kész
süti beállítások módosítása