B1 blogcsalád



Európa lehetőséget kapott, hogy rendezze belső ügyeit, bár igen fontos kérdésekben nagyon is eltér a "zemberek" és az elit véleménye

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. június 20. - Szelestey
  • Az EU-nak szűk mezsgyén kell haladnia a tagállamok szuverenitása és aközött, hogy érvényt szerezzen az együttesen vállalt normáknak.
  • Az uniós polgárok jó fele nem kér az újabb muzulmán bevándorlókból.
  • A kínai beruházások megtették hatásukat: a magyarok és a görögök már nem találnak kivetnivalót Kína emberi jogi politikájában. 

    FT
financial_times.jpg
A vezércikk úgy ítéli meg, hogy Macron üstökösszerű felemelkedése erősíti a bizakodást az unióban, mert Európa ily módon esélyt kap, hogy megoldja régóta húzódó bajait. Úgy tűnik, hogy a földrész sértetlenül vészelte át a populista lázadást, amelytől pedig annyira tartott. Az EU a jelek szerint az egység fontosságának felismerésével reagált a Brexitre és Trump sokkszerű megválasztására. Fontos, hogy a tagállamok kihasználják a derűlátást és új típusú együttműködéssel, illetve elszántsággal próbálják orvosolni a belső gondokat. A fő probléma, hogy jobban működjön az euróövezet. Az elsőszámú erő a német-francia tandem, de Merkelnek és Macronnak tekintettel kell lennie a spanyolokra, az olaszokra, valamint Közép-Európára. A populizmus tartja magát Magyarországon és Lengyelországban, de fenyeget a cseheknél is. Kezeléséhez az uniónak egyensúlyoznia kell a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartása, illetve a közös politikai értékek betartatása között.
der_standard.jpg
Az unió tíz tagállamában, köztük Magyarországon, átlagban a lakosság 55 %-a nem akarja, hogy újabb muszlimok vándoroljanak be, de más alapkérdésekben is eltér a politikai vezetés és a társadalom véleménye. Ez abból a reprezentatív felmérésből derül ki, amelyet a híres londoni kutató intézet, a Chatham House végzett el. Az elemzés kimutatta, hogy az embereket leginkább a homályos terrorveszély foglalkoztatja. A politikusok viszont jócskán vesztettek szavahihetőségükből, amiből az unióellenes, populista pártok profitálnak. Ezzel szemben áll az EU-barát hangulat. Viszont feltűnő egyetértés van a két oldal között az ügyben, hogy szükség van az európai szolidaritásra. Ám míg az elit a jó ideje tartó békét tekinti a szervezet legnagyobb eredményének, addig az emberek számára a szabad utazás a legfőbb vívmány. 22 % szerint az EU leginkább a menekültválság kezelésében mondott csődöt. Ezzel szemben áll, hogy magas rangú politikusok, gazdasági szereplők szerint a migráció siker, amely gazdagította Európa sokszínűségét. A megkérdezett átlagemberek többsége ugyanakkor azt gondolja, hogy az érkezők miatt erősödött a bűnözés.
Sem az elit, sem a nép nem tudja, hogy merre menjen tovább az unió, de azt jó 50 % támogatja, hogy a tehetősebb tagállamok segítsék a gyengébbeket. A tanulmány egyik szerzője azt a következtetést vonta le az adatokból, hogy jelentős nézetkülönbségek miatt igencsak nehéz lesz a politikus számára meghatározni a követendő stratégiát. Ily módon az EU-nak sürgősen vissza kell szereznie politikai legitimitását.
wsj_2.jpg
Görögország a minap megakadályozta, hogy az EU elítélje Kína politikáját az emberi jogok ügyében, ám ez azt igazolja, hogy kifizetődnek a sokmilliárdos pekingi befektetések az unió pénzszűkében lévő perifériáján. Úgy tűnik, hogy a szegényebb tagállamokban végrehajtott kínai beruházások igencsak elhallgattatják a bírálatokat az országban elkövetett jogsértések kapcsán. A többi közt vasút, erőművek, utak és hidak építéséről van szó, a görögöknél, magyaroknál, horvátoknál és portugáloknál. Magyarország és Horvátország tavaly  meggátolta, hogy az EU hasonló nyilatkozatban állítsa pellengérre Pekinget, illetve a görögökkel együtt meghiúsította, hogy a közösség állást foglaljon a Dél-Kínai-tengeren folytatott agresszív politika ellen.  
Az egyik amerikai intézet kutatója azt mondja, hogy ezek a kormányok nehéz anyagi helyzetben vannak, így kell nekik a kínaiak pénze. Pekingi részről nem tagadják, hogy a beruházási kölcsönökkel diplomáciai befolyást igyekeznek szerezni Európában. Ilyen projekt a Belgrád és Budapest közti, 2 milliárd dolláros gyorsvasút. Magyar politikusok tapsoltak a kínai szerepvállalásnak. Orbán Viktor a múlt hónapban Pekingben kijelentette, hogy egyre sértőbb, amikor fejlett államok kioktatást tartanak az emberi jogokból. Az Európai Zöld Párt társelnöke viszont arra figyelmeztet, hogy ha minden kormány szeretne több kínai befektetéshez jutni, mint a szomszédja, akkor ez felhívás az „oszd meg és uralkodj”-politikájára.
suddeutsche.jpg
Alighanem feldühítette Orbán Viktort, aki közismerten bírálja Merkel menekültpolitikáját, hogy a szegedi fellebbviteli bíróság új eljárást rendelt el a terrorizmussal vádolt Ahmed H. ügyében. Mint emlékezetes, a szír férfit korábban 10 évre ítélték azzal a váddal, hogy 2015 őszén, a menekültválság csúcspontján ő vezényelte a migránsok rohamát a határkerítés ellen Röszkénél. A múlt hónapban az Európai Parlament is bírálta a döntést Nem volt ugyanis elég bizonyíték, ellentmondásosnak bizonyultak a tanúvallomások, azon kívül rendkívül kemény büntetést szabtak ki, miközben a terrorizmus vádja nem állt meg. Ha átvesszük Orbán Viktor kifejezését, akkor most egy magyar bíróság is egy „terrorista” oldalára állt. Az ügyészség viszont elutasította az új eljárást és az követelte, hogy emeljék fel a szabadságvesztés időtartamát akár 20 évre. Ugyanakkor jó pár civil szervezet úgy értékelte, hogy első fokon kirakatper zajlott, amellyel a hatalom próbált mindenkit elriasztani, illetve erőt mutatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2512607735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akhmed Há CIA terrorista 2017.06.20. 08:35:25

Hát, itt erőteljesen buktára áll ez a Makarón nevű gerontofil narkós- buzi.

Üstökösszerűen felemelkedett :DDD
A bukott, 4%- os Hollande, bukott pénzügyminiszteréből, 49%- os részvétel melett 32%- kal szerzett 70%- ot.
Magyarul, pártja kb az összes választó 15- 16%- ának támogatásával nyert el 70%- os teljhatalmat. Ezek a szavazók valszeg amúgyis a muszlim bevándorlók lehettek.
Francia Afrika végleg elbukott.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.20. 10:43:35

Kínai beruházások? Mikor fiuettek valamilyen magyarországi beruházást kínai pénzből? Eddig csak a Fidesz-kormány mesélte sajtótájékoztatókon, hogy miket ígértek nekik...

morpho 2017.06.20. 18:24:11

@Akhmed Há CIA terrorista: Megint nagyon szórakoztató hsz-t írtál! :)

FCUK6 2017.06.20. 18:39:30

"most egy magyar bíróság is egy „terrorista” oldalára állt." srácok, ha így lett volna, nem tartják fenn az előzetest. tényleg nincs senki, aki jobban odafigyel a gerendákon kívül a szálkákra, is, és az ilyen szar cikkeket már be sem válogatja???

sinus67 2017.06.20. 20:03:20

@FCUK6:
A bíróság nem azt mondta másodfokon, hogy nem követett el bűncselekményt. Azt mondta: tessék újra tárgyalni az ügyet, mert az elsőfokú ítélet nem elég megalapozott! A Btk. 314-re nem elég megalapozott. A vád attól még marad, azaz az előzetes letartóztatás kritériumai továbbra is fenn állnak!

A poszthoz: A másodfok nem azt mondta, hogy nem terrorista!

Brix 2017.06.20. 20:38:44

Az a lényeg , hogy jól kell lavírozni, az EU, USA, Kína és Oroszorszàg között, akkor nem lehet baj!

kunzoo 2017.06.20. 21:41:04

Azon bezzeg senki nem abajog hogy az USA rengeteg fegyvert ad el Szaúd-Arábiának. Az ottani emberi jogokhoz képest Kína maga a paradicsom. Az USA bármilyen megalapozott gyanú nélkül képes Guantanamón éveken át fogva tartani és kínvallatni sok embert. Ez miért nem csípi a blogíró szemét?

Indriq 2017.06.21. 07:56:41

@Akhmed Há CIA terrorista: csak szólok, Macron 355 képviselője az 580as parlamentben nem 70%. De a matek tuti nem a te erősséged. Gondolom a fityisznél a 60%-os részvétel mellett 44%-os eredménnyel 66%-ot kapni teljesen okés :)
A másik poén, hogy tényleg nem veszik észre a fityisz szimpatizánsok, hogy brutál komcsi módszerekkel magyarázzák az echte komcsi tetteiket.

Netuddki. 2017.06.21. 08:59:01

@Indriq: Én meg azon csodálkozom, hogy vannak még olyan lúzerek akik szóba állnak a fizetett tolvajfidesz trollokkal...

2017.06.21. 09:20:06

@Netuddki.: Nem jól nézed. A trollkodás segít megőrizni a magyar munkahelyeket, sőt ahogy látod még új munkahelyek létesítésére is van mód közpénzből. Mivel egy migráns sem beszél magyarul, itt nehezebben lehet elvenni a magyarok munkáját. Bár nagy kérdés, hogy az ovi által belengetett milliós nagyságrendű "jó" bevándorlók miben jobbak, ám ők sem beszélnek magyarul.

nemecsekerno_007 2017.06.21. 10:55:20

@kunzoo: Ott a pont. A demokrácia (is) relatív :D

konrada 2017.06.21. 11:25:44

...azért annak van valami diszkrét bája, amikor német meg amerikai újságok más országot b.sztatnak amiatt, hogy azok a népelnyomó Kínával üzletelnek, miközben mindkét országban %-osan jóval nagyobb arányban jelentkezik befektetésekben, bevételekben a kínai piacon elért eredményeik.

...ha csak nem azért megy a csesztetés, mert a konkurencia az akkor is konkurencia, ha kicsi is...

konrada 2017.06.21. 11:34:34

@Indriq: Igaz.
Valóban csak 61%-ot szerzett meg Macron pártja 49%-os részvétel, s abból is 32%-os támogatással.
...hát az tényleg okésabb, mint a 60%/44%-ból a 66%;))

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.06.21. 12:59:30

A fidesz pénzért bármit, a fideszesek akár saját anyjukat is...

ZX 2017.06.21. 13:17:46

@Akhmed Há CIA terrorista: Legalább olyanban ne hazudj amit fél parc alatt meg lehet cáfolni. Egy olyan ostoba is 2 perc alatt megkereshetné a neten az infokat mint te.

Indriq 2017.06.21. 13:27:19

@konrada: nem tudom, hogy a franciáknál vannak-e 2/3-os törvények, de nálunk a választások előtt közvetlenül hozzányúltak, hogy megszerezzék azt. Míg a franciáknál nem

konrada 2017.06.21. 13:52:16

@Indriq:
No de 66% az nem 2/3.

Az meg tény, hogy egy cca. 360 fős parlament túl nagy egy ekkora országnak, így a létszámcsökkentéshez változtatni kellett a körzetek méretét is, az meg elég hülyén nézett volna ki, ha megtartják ahhoz azokat az arányokat, mely néhány kihalt körzetben 1 szavazat 2x annyit ért, mint a felduzzadt aglomerációs körzetekben.

...az 1 fordulós választást meg az MSZP-SZDSZ találta ki még 1994 őszén. Ami nem volt rossz ötlet, így nem gondolom, hogy probléma lenne a kiterjesztése az országosra is...

ZX 2017.06.21. 13:53:11

@konrada: A matek az ugye nem az erősséged. Ügyesen kiszámoltad, hogy 49% részvétel mellett a szavazatok 66%-a mellett aMacron támogatása 32%.
Akkor 61% részvétel mellet 44% az mennyi támogatás is? Kevesebb mint 27%. Legaláb számolni tudjál b+!

konrada 2017.06.21. 14:18:18

@ZX:
Jaja már te kis te!
Legalább figyelj oda, mi volt a sorrend az előzményemnél és nálam, ha már nem veszed a fáradtságot, hogy utána nézz:
Macron pártjára 32% szavazott a részt vevő 49%-ból.

...tudom, te a 2. fordulót nézted, de ott sem volt meg 66%-os támogatás, miközben a részvétel is 43%-ra ment le.

De az első fordulóban a támogatottsága csak 14% volt.

..ha már mindenáron számolgatni akarsz b+.

(Nem mintha engem zavarna. Választást kell nyerni, és az adott szabályzók között. A francia választási szisztéma torzsága meg engem nem zavar, mert az volt a feltétel.
...én csak azokon az 1biteseken röhögök, akik szerint az frankó, a kevésbé torz - mert listást is tartalmazó - magyar meg nem, s mindezt azért, mert ott olyan győzött, aki az egyéni ideológiájának jobban megfelelt...;))

ZX 2017.06.21. 15:01:41

@konrada: Te mégis mi a faszomról beszélsz?

"A francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a választók 65,3 százaléka adta le szavazatát délután 5 óráig - közölte a francia belügyminisztérium."
"Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni."

"Az április végi első fordulóban is jóval többen adták le szavazatukat délután 5 óráig, akkor csaknem 70 százalékos volt a részvételi arány."

Legalább utánanéznél.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.21. 15:23:35

@morpho: @Online Távmunkás: @sinus67: Áh, ezt nagyon élvezem, hogy összevitatkoztak a tolvajlásokon. :))

www.atv.hu/videok/video-20170621-kozlemenyben-itelte-el-az-egyesult-allamok-a-magyar-civil-torvenyt
Közleményben ítélte el az Egyesült Államok a magyar civil törvényt
Az ATV Start vendégei Pető Péter felelős szerkesztő, 24.hu és Pindroch Tamás, a Figyelő rovatvezetője.

konrada 2017.06.21. 15:24:15

@ZX:
Vazze!

Te azzal sem vagy tisztában, miről volt szó!!!!

Kevered a szezont a fa.zo..al, az elnökválasztást a parlamentivel ( amiről a polémia elindult), aztán még agresszívóskodol is. ;)

...az dicsérendő, hogy utána néztél a végén valaminek, csak hát azt már nem nézted meg, miről volt szó.;)

ZX 2017.06.21. 16:07:58

@konrada: Igazából mindegy is, pont leszarom. A lényeg ugyanis az, hogy ott egyik fél sem magára szabta a választási törvényt. Pont.
süti beállítások módosítása