B1 blogcsalád



Harmadszor is nyomozást indítanak a nokiás doboz ügyben

2017. június 16. - Spectra

1_0_0.jpg

Eddig összesen négy és fél évet, azaz 53 hónapot, közel 1600 napot nyomoztak az ügyben - eredménytelenül. 2010 óta a harmadik kampányidőszakra is megpróbálják felhasználni a nem létező pénzzel tömött nokiás doboz meséjét.

Orbánék már most elkezdték előkészíteni a terepet a 2018-as választásokra, és nagyon úgy tűnik, hogy jóslásunk beigazolódik: ismét a nokiás doboz lesz az egyik kampánytéma. Hiába vonta vissza Balogh Zsolt a korrupciós pénz átadásáról szóló hazugságát, hiába állapította meg a bíróság, hogy nem létezett a nokiás doboz, most újra vizsgálódni kezdenek.

A BKV-ügy elsőfokú ítéletében a bíróság felmentette Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest a nokiás doboz vádpontban. A Szegedi Fellebviteli Főügyészség ennek ellenére egy alaki hibáktól hemzsegő indítványában kezdeményezte, hogy nyomozzák újra teljesen elölről, immár harmadszor a nokiás doboz meséjét. Ha az indítványt elfogadja a Szegedi Ítélőtábla, akkor abszurd módon ez már a harmadik nyomozás lenne ugyanabban az ügyben, és harmadszor is hazugságra alapozott kampánytémává válna.

Készítettünk egy áttekintést arról, hogyan a nokiás dobozt a kampányok során:

2010-es választási kampány kényszervallatásra alapozva

Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója 2010 februárjában kezdett arról beszélni, hogy tizenötmillió forinttal tömött nokiás dobozokat kellett átadnia Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek.

Nyilatkozatát követően az egész ország megbotránkozott. A nokiás doboz a korrupció szimbólumaként került be a köztudatba a 2010-es választások idején. A Gyurcsány-kormányt bírálók számára beigazolódni látszott a korábban a jobboldali média által a köztudatban már sikeresen kialakított előítélet a "velejéig romlott, korrupt balliberális kormányról". A baloldal a lejárató kampány hatására nem csak elvesztette a választást, Balogh története hozzájárult ahhoz is, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerezzen, és szétzúzza a fővárosi szocialista szavazóbázist.

Az első nokiás dobozzal kapcsolatos nyomozás 2010 februárjától 2011 októberéig, az iratismertetésig tartott. A 2012-es vádirat ezen a vizsgálaton alapult. 20 hónapon, azaz 600 napon át tartott, és mint később kiderült eredménytelenül zárult. Balogh beismerte: csak azért találta ki a nokiás dobozos mesét, hogy a nyomozók elvárásainak megfelelő dolgokat mondva elkerülje a börtönt.

2014-es választási kampány inkrimináló bohócos plakáttal

Ahogy 2010-ben kampánytémát tudtak csinálni belőle, úgy a 2014-es kampányra is elővették a nokiás dobozokat. Az időzítést azonban jóval korábban eltervezték: már egy 2012-es sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elsőfokú ítéletet a 2014-es választás kampányhajrájában fogják kihirdetni.

Orbánék azonban nem zavartatták magukat, amiért végül 2014-re nem született számukra kedvező ítélet. Hagyót ismét a korrupció példájaként emlegetve használták a 2014-es kampányban, holott a volt főpolgármester-helyettes akkor már négy éve nem foglalkozott politikával. Mesterházy, Gyurcsány és Bajnai mellett ő is szerepelt a Fidesz civilszervezetének bohócos óriásplakátján, amelyen bűnözőnek állította be a baloldali politikusokat. Az óriásplakáttal az egész országot kitapétázták, illetve „ismeretterjesztő kiadvány” formájában eljuttatták valamennyi – összesen mintegy 4 millió – magyarországi háztartásba is.

A nokiás dobozokkal kapcsolatos második nyomozást szinte egyedülálló módon az iratismertetés és a vádemelés után, a kecskeméti tárgyalással egy időben folytatták le. Az eljárás rendkívül részletes és hosszadalmas volt. 2012 novemberétől 2015 júniusáig zajlott (33 hónapon, vagyis közel 1000 napon keresztül), és ez is eredménytelenül zárult.

Balogh Zsolt 2010-es terhelő vallomása óta tehát összesen négy és fél évet, azaz 53 hónapot, közel 1600 napot nyomoztak az ügyben - eredménytelenül.

2018-as választási kampány harmadszor indított nyomozással

Idén immár harmadik alkalommal kezdenék el teljesen elölről a nyomozást az állítólagos nokiás dobozos vesztegetés ügyében. A cél, hogy ez alkalommal minden érintettet hallgassanak meg újra tanúként, ám csak és kizárólag Hagyó legyen az egyetlen gyanúsított. Hiába mentette fel a bíróság a mára már csak 15 millióra zsugorodott ügyben a volt főpolgármester-helyettest.

 Mire számítanak Orbánék? Talán ők is hisznek a magyar népmesék hármas szerencséjében? Azt remélik, hogy harmadszor vizsgálatot indítva, harmadszor meghurcolva Hagyót, ha eddig nem is, most harmadszor sikerül rákenni a korrupciót? Vagy egyszerűen csak az elmúlt kampányok sikerén felbuzdulva harmadszor is felhasználják a hangzatos nokiás doboz szólamot.

Az ügyet nyomon követőket már meg sem lepheti, hogy az iratok megérkezésével szinte egy időben Polt Péter kitüntette az eljáró szegedi ügyésznőt, Kaszáné Horuczi Zsuzsannát.

Ha felmerül önökben a kérdés, vajon elfogadja-e a Szegedi Ítélőtábla a Kaszáné indítványát, kérem, ne legyenek illúzióik. A Szegedi Ítélőtábla elnöke Harangozó Attila volt az, aki “kenyéradó gazdának” nevezte Handó Tünde OBH-elnököt, Orbán Viktor jó barátját.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3812598119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sinus67 2017.06.16. 10:55:29

Azután újra nyomozást indítanak a tiszaeszlári ügyben, majd a kékcédulás választások ügyében is! :D

Ennyire hülyének nézik a választókat! Igaz, van rá alapjuk, amíg van rá vevő!

miért 2017.06.16. 16:08:36

Kell még nekik a választásokig pár vezetőszáron bemutatható szoci!
Farkasflórit, vagy Voldemort mégsem tehetik a képernyőre bilincsbe verve!

sinus67 2017.06.17. 00:17:45

@miért: Nem hát! Azokkal egy asztalnál ülnek és nevetgélve új pénzeket osztanak!
süti beállítások módosítása