B1 blogcsalád



A jövő héten újabb kötelezettségszegési eljárás esedékes Magyarország ellen a migránsok elutasítása miatt

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. június 10. - Szelestey
  • Theresa May 25 méterről látványosan a saját kapujába bombázott. Ő megérdemelte, de az ország jól jöhet ki belőle.
  • Juncker amellett van, hogy ne teketóriázzanak, és már a jövő héten rendeljék a kádi elé a visegrádi államokat a menedékkérők átvételének megtagadása miatt. Orbán különben ki szokta akasztani a luxemburgi politikust, amikor a színfalak mögött hevesen vitáznak.
  • Svájc nem küldhet vissza migránsokat Magyarországra - így döntött a helvét legfelső közigazgatási bíróság.
  • Cohn-Bendit szerint ha Európa sarkára áll, kisfiú lesz Orbánból és Kaczynskiból is.
  • A chipsadótól ellenére a magyarok túlsúlyától kiakad a mérleg nyelve.theresa-may.jpg

Daily Telegraph

daily.jpg

A jobboldali újság vezércikke azt hangsúlyozza, hogy Theresa May tekintélye hatalmas csorbát szenvedett a választási kudarc nyomán, sőt lehet, hogy végzetes csapás érte, de most a Brexitre kell összpontosítani. Idő előtti választásokat kiírni persze mindig hazardírozást jelent, ám ez esetben még meglepőbb volt a húzás, figyelembe véve a kormányfő ösztönös óvatosságát. Ám feladta az elővigyázatosságát, mert annyira gyenge volt a Munkáspárt és annak vezetője. Egy miniszterelnök ritkán méri fel ennyire rosszul az esélyeket, hiszen mostantól nincs abszolút többsége, viszont kisebbségi kormányzásra kényszerül. Ugyanakkor feltűnő, hogy nem ismerte el a személyes felelősségét, noha most a bizonytalanság időszaka következik – az ország történelme számára kritikus pillanatban. Ez még akkor is így van, ha a toryk minden eddiginél több voksot kaptak, mint Thatcher 1983-as győzelme óta. Viszont kevesebb mandátumhoz jutottak, mert a munkáspártiak minden várakozást felülmúltak. May fő feladata jelenleg az, hogy felkészüljön a roppant nehéz kilépési tárgyalásokra. A kormányfő azért folyamodott a választásokhoz, hogy erősebb pozícióhoz jusson Brüsszellel szemben, ám csak meggyengült. A konzervatívok kötelessége az, hogy átvezessék az országot azon a zűrzavaron, amit a miniszterelnök idézett elő.

Guardian

guardian.jpg

Theresa May ötlettelensége, üres negatív beállítottsága rászolgált a bukásra, de örüljünk neki, mert a kudarc hatalmas változást harangoz be. A derűlátás ugyanis felülkerekedett a megszorításokon. Így látja ezt a baloldali lap kommentárja, amely szerint a miniszterelnök először is a gazdaság miatt sült fel. A konzervatívok alatt megugrott az infláció, a bérek csökkentek. És csak még rosszabb idők jönnek, függetlenül a kiválástól. A másik tanulság, hogy működik a vesztegetés: a Munkáspárt meg tudta nyerni ígéreteivel a nyugdíjasokat. De ugyancsak jobb jövőt kínált a fiataloknak, amikor kilátásba helyezte a tandíjak eltörlését - mindenkinek. Végül pedig fontos, hogy a közvélemény nem szereti a szükségtelen szavazásokat. Viszont az roppant jó, hogy mostantól nem lehet hirdetni: teljes gőzzel kifelé az egységes piacról és a vámunióból. A kilépés fanatikus hívei jó nagyot koppantak. Esély van arra, hogy Nagy-Britannia olyan közel maradjon legszorosabb szövetségeseihez, amennyire az csak lehetséges – egy veszélyes és barátok nélküli világban. Mindehhez azonban nem May a megfelelő vezető. A toryknak találniuk kell egy bölcsebb, kevésbé szélsőséges politikust, bár ilyet nem látni.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

A Bizottság elnöke pártolja, hogy a testület a jövő héten indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország és a többi közép-európai állam ellen, amiért azok kivonták magukat a menedékkérők elosztásából. Juncker szerint az uniós döntés érvényes, függetlenül attól, hogy a szóban forgó kormányok nem szavazták azt meg. Mint a hetilapnak elmondta, itt a tét az európai szolidaritás, és az nem lehet egyirányú utca. Emlékezetes, hogy a politikus két napja, Prágában külön is figyelmeztette a cseheket, ne faroljanak ki az EU-határozat mögül, mert az kihathat a kohéziós alapokból kapott támogatásra. Csehország pár nappal korábban bejelentette, hogy biztonsági megfontolásokból nem vesz át több migránst, neki elég az eddigi egy tucat, bár eredetileg csaknem 2700-at vállalt.

A mostani interjúban Juncker arra is kitért, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal zajlik a vita a két kormány bizonyos jogi felfogása miatt, ám a másik fél nemigen tanúsít eközben türelmet. Ezért a Bizottságnak kell ezt az erényt gyakorolnia. A politikus megjegyezte, hogy időnként neki is kedve lenne helyre tenni az összeférhetetlen tagállamokat, azaz megvonni tőlük a támogatásokat, csakhogy nincs szükség újabb elválasztó vonalakra az EU-ban. Azt ugyanakkor cáfolta, hogy belenyugodna a helyzetbe. Ami a nevezetes „Helló, Diktátor!”-üdvözlést illeti, a Bizottság első embere elárulta, hogy ő már jó ideje ilyen hangon beszél Orbán Viktorral, akivel személy szerint jól megvan, de tartalmi kérdésekben már igencsak akadnak ellentétek közöttük. Olyannyira, hogy gyakran veszekednek. A kormányfő ilyenkor megőrzi türelmét, inkább Juncker az, aki kiakad. Legutóbb például a nemzeti konzultáció kérdései és az ’Állítsátok meg Brüsszelt!’-kampány miatt. Mondta is magyar partnerének, hogy igazából saját magadat állítod le, hiszen te is Brüsszel vagy. Merthogy a magyar vezető megszavaz minden döntést. Azt azonban nem lehet elfogadni, hogy ezek után Orbán úgy tesz, mintha az unió idegen hatalom volna, amely titokban le akarná rohanni Magyarországot. 

NZZ

neue_zurcher.jpg

Orbán Viktor minden lehetséges eszközzel értésre adja, hogy az ország nem kér a menekültválságból. Ezt írja a lap, miután a svájci szövetségi bíróság elrendelte, hogy a továbbiakig senkit sem lehet visszatoloncolni Magyarországra. A kommentár szerint más államok is fontolgatják, hogy hasonló döntést hoznak, mivel március óta a magyar hatóságok zárt táborokban tartják a menedékkérőket a déli határon. Csakhogy az automatikus őrizetbevétel, amihez részben rettenetes körülmények társulnak, miközben fontolóra sem vesznek bármilyen enyhébb lehetőséget, nos, ez a gyakorlat ellentétes az Európai Menekültügyi Konvencióval.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság már elmarasztalta ezért az Orbán-kormányt. Valószínűleg ugyanez várna Svájcra is, ha bárkit visszaküldenek a magyarokhoz. A svájci bírósági ítélet egyébként azt is kimondta, hogy a Migrációs Államtitkárságnak tisztáznia kell, milyen is a menedékkérők helyzete magyar földön. Viszont az ügyből az is kiderül, hogy ameddig ennyire eltér két ország álláspontja a menekültek minimális jogairól, mint ez esetben, addig csődöt mond a dublini rendszer. Ám Orbán kőkemény számítása beválik, ellenben azok az államok húzzák a rövidebbet, amelyek betartják a normákat. Ugyanakkor a svájci parlament a múlt héten nagy többséggel elvetette, hogy Orbán elutasító politikája miatt általában is mondjon le a menekültek kiadásáról.

Frankfurter Rundschau

frankfurter_1.jpg

Daniel Cohn-Bendit szerint Orbán Viktornak nagy a szája, de azért igénybe veszi az uniós támogatásokat. A lengyelek hasonló okokból ötször is megfontolják, mielőtt a kilépésről döntenének. A volt zöld EP-képviselő úgy látja, hogy a világ választóvonalhoz érkezett: ami Magyarországon, Lengyelországban, Amerikában vagy Oroszországban zajlik, azt lehetne akár ellenforradalomnak is nevezni, de azért akadnak kedvező fejlemények is. Pl. Macron győzelme, de ugyanide tartozik, hogy az új, európai szociálliberális áttörés, ami csak jót tesz a földrésznek. Sőt az őszi német választás után egészen példátlan kezdeményezésekre kell számítani. Ami a nemzetközi politikát illeti, Cohn-Bendit azt emeli ki, hogy az orosz politika nem tiszteli Európát, azért azzal csak szembe lehet menni. Ugyanakkor az EU-nak is tennie kell azért, hogy kiérdemelje Moszkvától az elismerést.

A politikus úgy gondolja, hogy kár annyit vesződni a többsebességes Európával, szerinte aki 10 év múlva nem lesz benne az euróövezetben vagy Schengenben, az csupán megkülönböztetett partner lehet, ideértve akár a briteket, akár a magyarokat vagy a lengyeleket. Nem lehet szemezgetni, hogy ki mit választ az együttműködésből. Meg kell védeni, sőt az egész világon el kell terjeszteni az olyan értékeket, mint a hatalmi ágak felosztása, vagy a kisebbségek védelme. Az viszont nem megy, hogy egyes államok tagok akarnak lenni az unióban, belemarkolnak a támogatásokba, viszont a közös értékeket nem szeretnék osztani. Egy fenékkel nem lehet két lovat megülni. És ha Európa ragaszkodik az elveihez, akkor sarokba szorul Orbán vagy Kaczynski.

Economist

economist_1.jpg

Menjen be bármelyik budapesti étterembe az, aki tudni akarja, hogy miért a magyarok a legkövérebbek Európában. A kávéházakban kalóriadús Dobostortát, Somlói galuskát és gesztenyepürét kínálnak. A piacokon sajttal szórt lángost árulnak, dívik a zsíros kenyér, nem beszélve a gulyáslevesről. Az OECD legfrissebb adatai szerint a lakosság csaknem kétharmada túlsúlyos, majdnem minden 3. pedig kórosan elhízott. Ellenben kevesebb zöldséget esznek, mint a legtöbb ember a civilizált világban, viszont jól megsózzák az ételt. És teljesen mindegy, hogy tanult vagy kevésbé képzett az illető. A várható élettartam 76 év, ami öt évvel elmarad az uniós átlagtól. Orbán Viktor 6 éve kivetette a chipsadót és tud is némi sikert felmutatni vele. A gyártók 40 %-a kevésbé egészségtelen összetevőket alkalmaz. A cukrozott italok fogyasztása 3 év elteltével egy tizeddel visszaesett. Viszont 2015-ben ily módon 61 milliárd forintos többletbevétel keletkezett az egészségügy céljaira. Más országok is igyekeznek követni a példát. Lehet, hogy a magyarok elbillentik a mérleg nyelvét a kövérség elleni harcban.

Hangos sajtószemle

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr112582917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahmed H CIA terrorista 2017.06.10. 07:48:55

Az uborka görbülete ellen is indítottak mán ilyent.

Egyébként meg kinek is csicskázik Junker elvtárs:

www.youtube.com/watch?v=Nu2w38j5TwA

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.10. 08:24:33

Cohn-Bendit csak egy képviselő, legitimitása minimális ahhoz képest, ami a demokratikusan megválasztott kormányoké.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2017.06.10. 14:41:21

"A chipsadótól ellenére a magyarok túlsúlyától kiakad a mérleg nyelve."

Most akkor nincs éhezés? Csak mert az elhízott személyek nem éhezhetnek... Vagy a gazdagok küzdenek túlsúllyal?
süti beállítások módosítása