B1 blogcsalád



Tusk ellenzi az újabb német-orosz külön gázvezetéket

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. június 6.  

2017. június 06. - Szelestey
  • Az Európai Tanács elnöke úgy látja: az uniónak nem érdeke, hogy megépüljön a Balti-tenger alatt az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat-2.
  • A tehetős, ám gyengébb érettségit produláló német diákok magyarországi kerülővel bejuthatnak német orvosegyetemekre.

 

FT

financial_times.jpg

Az Európai Tanács elnöke azt akarja, hogy az unió fontolja meg jobban, engedi-e megépíteni az Északi Áramlat 2. gázvezetéket, mert Tusk attól tart, hogy a beruházás csak Moszkva befolyását növelné a földrészen. A lap megszerezte a levelet, amelyet a politikus ez ügyben küldött a Bizottságnak, és amely azt hangsúlyozza, hogy a csőrendszer nem szolgálja Európa érdekeit, ráadásul kiszolgáltatja az ukránokat Moszkva kényének-kedvének. A Junckerhez intézett üzenet tükrözi az EU-n belüli megosztottságot. Egyfelől Németország erősen pártolja a Gazprom közreműködésével elhatározott programot, másfelől a lengyelek, magyarok és a térségből még 7 állam viszont ellenzi, mert nem szeretnének még jobban függni az orosz gáztól. Az unió azon van, hogy a szállítások ukrán területen keresztül 2019, tehát az után is folytatódjanak, ha lejár Kijev szerződése a Gazprommal. A németek ellenben úgy gondolják, hogy a Balti-tenger alatt futó vezeték tisztán kereskedelmi jellegű, és nem tartozik az EU illetékességébe. Brüsszel az ellentábor megnyugtatására igyekszik kibővíteni mandátumát, hogy beleszólhasson az Északi Áramlat 2. ügyébe is.

 

FAZ

fraknfurter.jpg

Kedvező tapasztalatokat szerzett a Szegedi Egyetem orvosi karán egy német diák, aki csak több évvel az érettségi után szánta rá magát a pályaválasztásra, viszont ennél fogva elvileg lecsúszott a németországi tanulmányok lehetőségéről. A helyzetet úgy hidalta át, hogy 3 évet Magyarországon járt és itt pótolta azokat a vizsgákat, illetve jó jegyeket, amelyeket a német felsőoktatásban megkövetelnek. Úgy értékeli, hogy igen kemény, de roppant hasznos volt az a 3 év, amit Szegeden töltött. A vizsgaidőszakban valósággal kifogyott a nadrágjából, annyit kellett magolni. Szóval nem úgy van, hogy pénzért alájuk tolják a papírt, viszont az oktatásról igen kedvező tapasztalatokat szerzett, mert kis csoportokban tanultak és a közvetlen kapcsolatban álltak a professzorokkal. Ráadásul a legnehezebb, de a németországi folytatáshoz leginkább szükséges fizikából addig lehetett vizsgázni, amíg nem sikerült. Amikor azzal megvolt, a német diák nem egyszerűen ugyan, de átjelentkezett a würzburgi egyetemre és most már az államvizsga előtt áll.

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1812566283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK4 2017.06.06. 10:49:32

Kész, Szelestey elveszett. 2 cikkből 2 szerint jó, amit csinálunk. Mi történt a hétvégén? Hogy fog így megbukni a patás???
süti beállítások módosítása