B1 blogcsalád



Ciki videó Gulyás Mártonéktól: így még nem látta Zagyva György Gyulát könyörögni

2017. június 06. - Mr Flynn Rider

A Fidesz-féle választási rendszer aránytalan, meglehetősen részrehajló, a „nyertes visz mindent”-alapon működik. A balos és (szélső)jobbos közszereplők, politikusok, színészek könyörgése Gulyás Mártonék videójában mindenképpen nóvum, de nem biztos, hogy eléri azt a hatást, amit szeretne.

 

„Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha Zagyva Gyula eljött Gulyás Márton videójába szerepelni? Semmi keresnivalóm nem lenne itt. Semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van” – hangzik el Zagyva György Gyulától.

 

Gulyás Márton a tavaszi tüntetéseken bejelentette, hogy „demokratikus, igazságos és konszenzusos választási rendszert” akar kiharcolni. A videóblogger és aktivista tegnap este újabb videót lőtt fel a netre, amiben közszereplők próbálnak komoly arccal kampányolni a „nagy célért”.

De hiába látjuk Pörzse Sándort (Jobbik, a Barikád volt főszerkesztőjé), vagy Stohl Bucit (a Vígszínház színészét) érveln, az érvelésben van pár elég komoly hiba:

  1. A megfelelő többséggel még nagyobbat lehetne ütni a Fideszen a jelenlegi választási rendszerben, mint egy arányosabban.

Természetesen, a mostani rendszer torzít, sőt, lehetőség van a csalásra is, hiszen a határon túli magyaroktól érkező szavazatokat nem ellenőrzi senki, vagy gondoljunk csak arra, hogy a Fidesz évek óta a mi adónkból, közpénzből kampányol saját maga mellett és tömi ki a propagandamédiát. (Elég csak elolvasni az Index mai vezető anyagát, hogy az embernek ökölbe szoruljon a keze.)

 

„Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy ne csaljatok most már!” – mondja Thuróczy Szabolcs.

 

  1. Gulyás Márton videója és a körülötte generált vita inkább a demokratikus ellenzék zavarát és a következő választásokra egy nagy bukót jelent az ellenzéknek.

Mert hiába áll Gálvölgyi mellett Zagyva György Gyula (aki az ATV-seket ostorral fenyegette a Magyar Szigeten és echte náci) és kérleli a pártokat, hogy dolgozzanak ki arányos választási rendszert, ha a Fideszben mindezt kiröhögik.

A Fidesz akkor fogja megint a rendszert módosítani, ha azt látja, hogy vesztésre áll. Megvesznek majd egy-két ellenzékit, hogy meglegyen a kétharmaduk hozzá. De eszük ágában sincs a rendszert az arányos és igazságos felé eltolni.

Míg Ceglédi Zoltán és Bauer Tamás jól elvitatkoznak Gulyás Mártonnal a HVG-n arról, hogy a rendszer arányos-e és mit kellene csinálni, addig a Fidesz széles eszköztárából válogat, hogy hogyan akadályozza meg mindenáron az ellenzék hatalomra jutását. Ha kell, erőszakkal, kopasz verőemberekkel, ha kell, egyszerű csalással és a közpénzek ellopásával. A bűnöző rendszerben dolgozó pártokat arra kérni, hogy harapjanak bele a kézbe, ami eteti őket: inkább szánalmas, mint hatásos. A megszólított emberek és pártok sosem fognak a rendszer összeomlásához asszisztálni. 

Bár a kiindulópontban egyet tudunk érteni Gulyás Mártonnal:

a jelenlegi keretek között a rendszer nem legyőzhető, de nem az arányos választási rendszerrel fog mindez megváltozni.

 

"Magyarországon jelenleg nem adottak a feltételek a demokratikus és szabad választások megtartásához, mert a választási rendszer nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalmon maradását" – derül ki a videó szereplőinek közléséből.

A választási rendszer egésze reformra szorul, nemcsak a választójogi törvény, hanem az egész intézményrendszer, beleértve a közmédiát, a média szabályozását, a kampányfinanszírozást és így tovább – hangsúlyozzák Gulyás videójában.

„A szélsőségesen igazságtalan választási rendszer igazságossá tétele szükséges ahhoz, hogy 2018-ban szabad és demokratikus választásokat lehessen tartani.”

Persze, reformra szorul. Kár, hogy igény nem nagyon van rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3012566619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK4 2017.06.06. 12:57:08

"...a Fidesz széles eszköztárából válogat, hogy hogyan akadályozza meg mindenáron az ellenzék hatalomra jutását. Ha kell, erőszakkal, kopasz verőemberekkel,..." erre egy példát tudnátok mondani? Amikor HATALOMRA JUTÁST KOPASZOKKAL akadályozott a Fidesz?

Én eddig azt hittem, akadályozni csak azt lehet, aki egyébként képes lenne. Szavazók nélkül képesség meg nincs.

Kútmester 2017.06.06. 13:05:35

Ha majd jövőre nyernek a szocik, akkor persze a választási rendszerrel semmi baj nincs.

Consuela NO NO 2017.06.07. 10:25:51

hát ez a videó engem nem hatott meg

metax 2017.06.07. 12:34:19

A Momentum ezzel a jobbikos gazembereket szerepeltető videóval végleg elásta magát.

A jelenlegi választási rendszert azért kell eltörölni, mert önkény szülte, antidemokratikus, nem biztosít egyenlő feltételeket és esélyeket mindenki számára. A mostani hatalomra lett szabva, és nem általában a győztesre.

Emellett az orbáni rendszer illegitim, így a választási rendszer is - aki azt elfogadja, és részt vesz a választási színjátékokon, az maga is a rendszer részévé, hasznos hülyévé válik.

Jakab.gipsz 2017.06.07. 12:35:22

Gulyás Márton és csipet-csapata, Mantrázzák az igazságos választás lehetőségét, éljünk a lehetőséggel és vizsgáljuk meg a tényeket.

A kínálat egyszerű Ordán és a Fidesz, vagy a Soros-CEU- s liberális értelmiség vezesse az országot, a 2018 -as választásokat követően.

Mérlegeljünk tárgyilagosan, megjegyzem, (egyikük sem Teréz anya, (ne is legyenek azok), a politikát nem neki találták ki).

Melyik a kisebbik rossz!?

Volocsájev nem eshet el 2017.06.07. 12:42:31

Nem véletlen, hogy Magyarországon mindig diszproporcionális rencer volt, mert a parttalan civakodás helyett legalább kormányozni lehet az orzágot. Még mindig jobb egy működőképes diszproporcionális választási rencer, mint egy proporcionális működésképtelen

Ezek a zagyva, momentán a pillanatnak élő ellenzékiek még azt se képesek felfogni, hogy nem a választók vannak értük, hanem fordítva kéne legyen

Volocsájev nem eshet el 2017.06.07. 12:51:40

A jelenlegi választási rencer bőven lehetővé teszi a bejutást, de nem egy olyan gyökértelen mozgalom számára mint a momentum. Hogy milyen simán be lehet kerülni a parlamentbe, arra ott van példának a Kész Zoltán, aki ugyan teljesen alkalmatlan, de helyi támogatással kiütötte a kormánypárti jelöltet

A zemberek többsége számára igazságosabb az egyéni jelölteken alapuló diszproporcionális rencer, mivel a saját helyi jelöltjeiket bevihetik a szavazással

Volocsájev nem eshet el 2017.06.07. 12:55:33

@Jakab.gipsz:
Igazságos rencer: Soros irányít a helyi mamelukjain keresztül. Majtényi a köztársasági elnök, Gulyás a miniszterelnök, Magyar Bálint a CEU-ügyi miniszter

Hmmm... 2017.06.07. 12:58:24

@metax: A Momentumnak ehhez a cliphez semmi köze... mint ahogy Gulyás Mártonhoz sem. Gulyás az a civil politikus, aki azt mondja, hogy minden oldalról meg kell keresni a partnereket azért, hogy a 2o1o-ben populista eszközökkel megválasztott, akkor még legitimnek tekinthető Fidesz azóta épített autokrata rendszerét meg lehessen dönteni.

Hmmm... 2017.06.07. 13:03:38

Nekem úgy tűnik, hogy a blog szerzője csak kinyilatkoztat, de nem érvel.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.06.07. 13:10:35

A jelenlegi választási rendszerben az MSZP egyedül is kormányozhat ha győz.

A régiben, avagy az úgynevezett igazságosban, csak a Jobbikkal együtt van esélye kormányt alaktani.

Biztos ezt akarjátok ?

metax 2017.06.07. 13:12:13

@Hmmm...: Igazad van, elnézést kérek a figyelmetlenségemért.

KukuxuBucsu 2017.06.07. 13:25:40

@Jakab.gipsz: Te oszt összetett egy dologként élheted meg a világot. Mondjuk valóban csak a kilégzés-belégzés az egyik fő motívum, szal lehet igazad van, de kétlem.
Támogatnám, ha csak annak lenne szavazati joga, aki a két választás között eltelt időszak legalább 2/3ában fizetett adót, máris több lenne a lehetőség, és a sok nyugdíjas hátradőlve nézhetné, merre tart a fiatalság, mert az, hogy sok szenilis volt munkásőr képes gúzsba kötni egy egész országot kibaszott zavaró. Mindezt 10ezer forintért, erzsébet utalványon.

Zsuzsa Szecsenyi 2017.06.07. 13:49:27

kedves blogger, ritka hülye vagy - ez a video ugyanis a legkevésbé sem a "demokratikus ellenzék zavarát" mutatja, hanem azt, milyen szánalmas mutatványokra képes pár perces szereplésért néhány önmutogató politikai analfabéta és nímand.

elképesztő, mennyi politikai amatőr és szédelgő osztja meg a fantazmagóriáit blog formájában ebben az országban. rendes helyeken a nyáladzó elmebetegek titkolják állapotukat, itt viszont büszkén kiállnak a közönség elé és bloggerkednek.

eßemfaßom meg áll 2017.06.07. 14:04:04

Az biztos, hogy sokkal könnyebb egy videót megcsinálni, mint összeszedni pármillió támogató szavazatot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.07. 14:26:51

@eßemfaßom meg áll: "Az biztos, hogy sokkal könnyebb egy videót megcsinálni, mint összeszedni pármillió támogató szavazatot. "

Igen, ugyanis az utóbbi LEHETETLEN. A nemzeti választási fidesziroda nem enged népszavazást tartani.

Andy73 2017.06.07. 14:42:17

"a választási rendszer nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalmon maradását"

Ja, nem a nép x-elt a Fideszre, hanem az ufók.
Az a baj, hogy a baloldaliak összekeverik a népakaratot a saját vágyaikkal. Azt hiszik, hogy az a népakarat, amit ők akarnak. Ha ezt komolyan gondolják, az lehet szimpla tájékozatlanság is: ők és a baloldali barátaik jelentik a népet, egy szűk körön kívül másokat nem is ismernek.
De az is lehet, hogy szerintük sak a baloldali szavazatok jelentik a népakaratot, a Fideszre leadottak nem.
A megoldás ezek szerint az lenne, ha a baloldali szavazatok duplán számítanának. Akkor talán összejönne nekik a győzelem. Kezdődhet az aláírásgyűjtés.

Tom66 2017.06.07. 14:47:02

A potenciális vesztesek szempontjából nézve a választási rendszer mindig igazságtalan.
Az ellenzék által favorizált arányos választási rendszerek jellemzője, hogy az pontosabban és arányosabban tükrözi a választói akaratot, így a kisebb pártok is eséllyel indulhatnak a mandátumokért. Ebből kifolyólag viszont ez a választási rendszer töredezettebb parlamentet eredményez és nehezebb létrehozni egy komolyan működő kormánykoalíciót, politikai stabilitás nélkül pedig nem lehet kulcsfontosságú reformokat végigvinni. Szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy évente új kormánya lesz az országnak hasonlóan, mint Olaszországban.

Simicska kibérelte Vonát a személyes bosszújára 2017.06.07. 15:02:32

Nevetseges, a libsik olyan valasztasi torvenyt akarnak, hogy egy 2 szazalekos part is tudjon ketharmaddal gyozni. Az lenne aztan csak demokratikus.

eßemfaßom meg áll 2017.06.07. 15:08:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: úgy tudom 4 évente aláírásgyűjtés nélkül is kiirnak egy népszavazást arról, hogy kik vezessék az országot 4 évig. Külön nevet is kapott: országgyűlési választások.

HABONYKOMMANDÓ. 2017.06.07. 15:11:46

"a jelenlegi keretek között a rendszer nem legyőzhető, de nem az arányos választási rendszerrel fog mindez megváltozni. "

A libbantak a 18-as valasztasi vereseguket magyarazzak jo elore.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.06.07. 15:15:49

Bevallom általában nem vagyok valami nagy véleménnyel a B1 dolgokról, de itt az első pontban benne van a lényeg. A baldal.sir, hogy mennyire aránytalan a rendszer, ami igaz is. Na de visszafelé is igaz. Tessenek szavazókat szerezni és relatív kis többséggel a fidesz is agyonverhető. Torz a rendszer, a győztes nagyon megtolja. Persze egy baloldali győzelem és hasonlóan felulreprezentalt parlamenti jelenlétük esetén nyilván egyből jó lenne nem? Azt hiszem Szekeres Imre mondta 2014-ben a választás után, hogy lehet csurni-csavarni az aránytalanságokat, de egy ekkora országban nem lehet választást nyerni, ha közel 1 millióval kevesebb szavazatot kap valaki. Az még külön egy érdekes kérdés, hogy a Fidesz lopcsalhatudik ugye, ez az állandó mantra, még az, hogy hatalmas kormányváltó hangulat van az országban. Ennek ellenére a teljes baloldal nepszerusege ilyen 25 +-2-3%-os tartományban mozog. Hol vannak a kormányváltó szavazók?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.07. 15:18:42

@eßemfaßom meg áll: Sőt, néha van forradalom is, azt ki se kell írni, akkor az előző rendszer elnyomóit és KOLLABORÁNSAIT fellógatják!!!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.07. 15:21:06

@dorian gray: "Tessenek szavazókat szerezni"

Ha megkapom a magyar média 90%-át, és hozzá végtelen mennyiségű lopott közpénzt, bármilyen hülyeségre szerzek neked 98% szavazatot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.07. 15:23:15

@dorian gray: "hatalmas kormányváltó hangulat van az országban. Ennek ellenére a teljes baloldal nepszerusege ilyen 25 +-2-3%-os "

Igen, szükség lenne legalább egy jobboldali pártra is.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.06.07. 15:25:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: mellébeszélész. De lehet, hogy az én reális agyam mondatja csak a következőt. Ha azt látom, hogy minden szar az országban, nem lehet belépni stb stb (ahogy a baloldal mondja) , akkor nem lehet az agyamat holmi szaros propagandával.mosni. bár az is lehet, hogy ennek az az oka, hogy viszonylag ertelmesebbnek, tajekozottabbnak tartom magam, mint az átlag.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.07. 15:31:27

@dorian gray: Cégek rengeteget költenek reklámra. Pedig azt mondják jó bornak nem kell cégér. Csakhogy a szavazók nagy tömegeire hat a reklám, és a pimpós bort is megveszik.

Jakab.gipsz 2017.06.07. 15:41:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Sőt, néha van forradalom is, azt ki se kell írni,". Ezt javaslod?

És mi megoldódott meg te istenek barma.

Az oroszok ezt a forradalmasdit meg csinálták, fellógatták az, arisztokráciát, a burzsoáziát, félig meddig a klerikális papságot is, aztán a kulákokat, aztán a szabad parasztokat (Ukrajnában), és annyi eszük nem maradt, hogy Soros Gyuri tanácsára ne essenek egymásnak.
Nos, itt tartanak most.
Ezt akarod?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.07. 15:46:34

@Jakab.gipsz: "Ezt javaslod?"

Nem lenne ellenemre.

Én a népszavazást javasoltam, görgess vissza, húgyagyú! :))

eßemfaßom meg áll 2017.06.07. 16:01:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ha megkapom a magyar média 90%-át"

no, a végén kiderül, hogy mindenki az M1-888-origo-TV2 tengelyről tájékozódik, ezért is olyan magas a nézettségük-látogatottságuk szemben az index-444-RTL senki által nem nézett híreivel.

Kelly és a szexi dög 2017.06.07. 16:13:00

Rakja fel a homár társkeresőre!

Thomas Dantes 2017.06.07. 16:25:12

@metax: EZ nem a Momtemtum te észlény. Gulyás Mártonnak semmi köze a Momentum párhoz...és te is szavazó vagy...ennyi ésszel. Gratulálok, megérdemlitek Orbánt

Ballib Cenzúrázók Réme 27 2017.06.07. 16:36:06

@Jakab.gipsz:

te Soros bérenc, mi az hogy Orbán Viktor a kisebbik rossz?? Meséld a liberális haz´´áruló romkocsma töltelék álcivil testvéreidnek hogy Orbán Viktor akárkitől is rosszabb lenne. Miben lenne rossz, abban hogy még mindig végtelen türelme van a te Gyurcsány csicska álcivil fajtátokkal szemben és még nem számolt le veletek? Ami késik, nem múlik, beírhatod a naptáradba, hogy 2018 után eljön ennek is a napja.

Amúgy meg fel se lehet sorolni Orbán Viktor érdemeit: megállította az államcsődöt amit Bajnaitól vett át, nem kellett neki IMF hitel cserébe orosz hitelt kapunk amihez nem kell megszorítást csinálni, Orbán Viktor alatt száguld a gazdaság, a munkanélküliség 2018-ra majdhogynem nulla lesz akárcsak az infláció és a pénz értéke, évi 1 millió migránst tartóztat fel Orbán Viktor kerítése és ma Magyrország az egyetlen ország ahol munkaerőhiány van, annyira száguld a gazdaság.

Persze ti Soros ügynökök m´ég a legnagyobb sikerekre is csak azt mondjátok hogy kisebbik rossz, ha már nem tudjátok sehogy eltagadni. Megnyugodhatdsz, a magyar ember választott: EU rabszolga élet vagy Orbán Viktor országa? A magyar ember nem akar az EU-s emberek sorsára jutni, ehhez pedig Orbán Viktor politikája az egyetlen garancia. Orbán Viktor tehat a legjobb választás, hogy Magyarországból ne legyen liberális EU válsághegy, hanem a nemzetállami béke és boldogság szigete legyen Európában.

Ahol nektek liberális Soros ügynökönek nem lesz helye, hiába is álmodoztok róla.
süti beállítások módosítása