B1 blogcsalád



Kezdenek idegesek lenni a DK-ban

2017. május 27. - nickgrabowszki

Kinyílt az olló az MSZP és a Gyurcsány-párt között, ezért ráparancsoltak a pártelnökre: hívja fel Botkát.gyuf_2.jpg

Ez maga Gyurcsány árulta el szombati beszédében, amit elvileg azért tartott volna, hogy ellopja a showt a Botkát miniszterelnök-jelöltté választó MSZP kongresszus elől, de se nóvum, se konkrétum nem volt benne azon kívül, hogy elmondta, az elnökségben minden héten megkérdezték tőle,

felhívta-e már Botka.

Nem hívta.

Ezért neki kell lenyelni a büszkeségét, és felhívnia. Pedig tudhatja, hogy Botka kitart a szándéka mellett, miszerint Gyurcsány nem kerülhet fel az MSZP listájára (vagy közös ellenzéki listára), ezt csomagolta abba a kongresszusi határozatba, hogy nem indítanak olyan jelöltet, aki 2010 előtt hozzájárult a Fidesz kétharmadához.

Nem (vagy nem elsősorban) Mesterházy ellen megy a játék, hanem a Gyurcsány elleni harchoz kért Botka kongresszusi támogatást.

Hogy ezt kérnie kellett, az azt jelzi, az MSZP-ben komoly szavuk van azoknak, akik a kiegyezést támogatják a DK-val, akár azon az áron is, hogy Gyurcsány előkelő helyet - és biztos parlamenti mandátumot - kap a majdani közös listán.

Azonban egyelőre Botka kitarthat a Gyurcsányt ignoráló álláspontja mellett: a közvélemény-kutatások azt mutatják, működik a kampánya. Mivel a szocialisták alkupozíciója nem volt kiugróan erős az ellenzéki pártok között, az MSZP nem tudta átvinni az akaratát, ezért az utóbbi hónapokban

a választóikon keresztül támadta az ellenzéki pártokat.

Azt nem lehet állítani, hogy átütő sikert ért volna el, a Fidesz még mindig jelentősen vezet a teljes népesség 25 százalékának támogatásával.

De viszonylagosat igen: a  Vasárnapi Hírekben megjelent Publicus-mérés szerint az MSZP 14 százalékos eredményével egyértelműen előzi a 10 százalékos Jobbikot, és messze a 3 százalékon álló DK előtt jár.

Ettől lettek idegesek a DK-ban: veszélyben a párt parlamenti bejutása, és a biztos képviselői mandátum. Vagy legalábbis kevesebbeknek jut belőle egy, a parlamenti küszöböt éppen csak átlépő pártban, mint amit esetleg ki tudnak csikarni maguknak az MSZP-ben teljhatalmat kapó Botkánál.

Botka amúgy - ugyancsak a Publicus szerint - a személyes támogatottságot tekintve 3 százalékponttal előzi a 40 százalékon álló Orbánt (aki januárban még 49 százalékon állt), 9 százalékponttal a 34 százalékos Vonát, és 24 százalékponttal a sereghajtó Gyurcsányt.

Egy heti Medián-mérés arra is rámutat: mi a viszonylagos MSZP-emelkedésnek és Botka jó eredménenyek az oka:

  • a megkérdezettek kétharmada egyetért a Fizessenek a gazdagok!-felszólítással (még a Jobbik-szavazók 70, sőt, a fideszesek 58 százaléka is támogatja);
  • valamint közel kétharmad egyetért az MSZP-kampány azon állításával is, hogy Magyarországon a szegénység a legnagyobb probléma (minden párt szavazói jelentős többséggel így gondolják, de a Fidesz-támogatók több mint fele is egyetért.)

A kampányával Botka Orbán elsőszámú kihívójává pozícionálta magát, pillanatnyilag kicsi többségben vannak a kormányváltást akarók a Fidesz maradását támogatókkal szemben,  és

már csak alig 5 százalékos a különbség

egy Orbán vezette Fidesz és egy Botka vezette ellenzék között (ha csak erre a lehetőségre lehetne szavazni).

Orbán nyilván azon dolgozik, hogy ne csak erre a kettőre lehessen. Ezért nem büntetik a kamupártokat: a Fidesznek az a jó, ha minél hosszabb listáról kell kikeresni a megfelelőt, hátha az összezavarja az egyszeri választót. Botka meg arra a törekszik, hogy csak két lehetőség legyen: a DK (némely politikusa) felkerülhet a listára, de csak Gyurcsány nélkül.

Gyurcsánynak tehát azt a Botkát kell felhívnia a DK nevében, aki pusztán egyetlen dolgot kér a DK-tól: azt, hogy Gyurcsányt magát ne indítsák a választáson. Nem kicsit ironikus, hogy ennek tudatában erre kérték.

Azt várják tehát tőle, hogy maga menjen elébe a (politikai) selyemzsinórnak.

  • Ha meg tudja törni Botkát, nekik az is jó.
  • Ha nem tudja, akkor viszont hátha belátó lesz, és a többiek érdekében visszavonul.

De ha az utóbbi, akkor tegye minél előbb, mert akkor DK-s társainak jobbak lesznek az alkupozíciói a befutó helyekre. Nekik a DK-ban mindegy, csak essenek már túl rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6912544665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-JzK- 2017.05.28. 15:55:51

Amikor a magyarországi szocialisták a "gazdagok" megadóztatásáról beszélnek, valójában nem a Ferrarival, yachttal és helikopterrel közlekedő, aranyozott tányérból homárt eszegető luxusmilliárdosok megszivatását fogja jelenteni, amely amúgy sokunk igazságérzétével még találkozna is.

Egyrészt azért, mert ennyire gazdag ember Magyarországon nagyon kevés van ahhoz, hogy a megadóztatásuk költségvetési szinten jelentős tétel legyen, másrészt pont az ilyen emberek adóztathatóak meg a legkevésbé, mivel vagyonuk nehezen megfogható, külföldi számlákon, betétekben, üzletrészekben csücsül, és a különadók elől ezek az emberek másodpercek alól el tudják menekíteni a vagyonukat, ld. Gérard Depardieu esetét.

Azok a "gazdagok" akiket a balosok sikeresen meg tudnának szivatni, azok hétköznapi magyar emberek lesznek, akiknek van mondjuk egy családi házuk meg egy autójuk, és ettől ők már idehaza palotaforradalommal elsöprendő mocskos burzsoának számítanak. Akit nálunk borzasztóan gazdag embernek hiszünk, az sokszor egy átlagos jövedelmű embernek számítana Münchenben.

Az amúgy is rendkívül törékeny és szűkös KKV-szektort, a magyar felső középosztályt baszogatni a lehető legidiótább politika, amit csak ember kitalálhat.

Az átlagos bérből élő dolgozókat ugyan a különadó nem érintené közvetlenül, azonban hosszútávon az ő munkájuk is attól függ, hogy van-e megrendelés a KKV-szektorban, pörög-e a gazdaság vagy sem.

Szóval a KKV-szektor szopatása csak arra jó, hogy fogatlan putriscigányok segélye ne a hónap első, hanem a második hétvégéig kitarthasson, hiszen ők lennének ennek a gazdaságpolitikának az egyetlen (és még ők is csak rövidtávú) haszonélvezői.

Az idióta szocialisták ideológiájával ellentétben a szegényeken nem azzal segítünk, hogyha az állam ad nekik kalácsot meg bébipapit, hanem ha pörög a gazdaság, van megrendelés, van munka.

Épphogy az kéne, hogy legyen a cél, hogy az állam által megforgatott pénz arányát minél inkább csökkentsük a GDP-hez mérten. Pl. nálunk 27% az ÁFA, és ehhez képest a román, szlovák, osztrák ÁFA a maga 19%-ával igen kedvezőnek tűnik, holott az is borzasztóan magas. Svájcban pl. 7,5 %, és akkor is még nem is beszéltünk az USA-ról, ahol egy csomó tagállamban egyáltalán NINCS ÁFA, és ahol van, ott is csak pár százalék.

A legtöbb ember bele se gondol, hogy miután megkapta a nettó fizetését, amely majdnem a fele a bruttónak, annak még az állam lenyúlja majdnem a harmadát. Igen, te, ha dolgozol, körülbelül augusztusig otthon mereszthetnéd a lábadat, ha nem lenne adó, és ugyanilyen életszínvonalon élhetnél.

És álljon meg a menet, én nem azért dolgozom az év felében, hogy az belekerüljön a közös kalapba, és ott ellenőrizhetetlenül szétfolyjon. És nem, nem a korrupció, nem Mészáros Lőrinc a nagy tétel költségvetési szinten, hanem az országos méretű pazarlás, hogy mindenhol vastagon fog a ceruza, ha az állam bármit csinál.

Meg kéne nézni konkrétan, hogy a GDP hány százaléka folyik át az állam kezén éves szinten. És azt le kéne csökkenteni radikálisan, felére-harmadára, amerikai libertariánus elvek alapján.

Azaz csökkenteni kell az állam kezén megforduló pénz arányát, nem növelni. Nem kell pénzt csorgatni a pénzt úgyis csak piára meg cigire költő cigányoknak, meg a nyugdíjat bioptron lámpára meg egyéb csodamatrcra költő elbutult nyugdíjasokra.

Abszolút le kéne választani a központi költségvetésből a TB-t, és a nyugdíjkasszát, és meg kéne tiltani, hogy a központi költségvetésből átfolydolgálhasson oda.

Eleve a TB miért jövedelemalapú? Aki háromszor annyit keres, annak háromszor annyiba kerül a gyógyítása, ha megbetegszik? Az egészségbiztosítással a testedre kötsz biztosítást, kb. mint az autónál a casco.

És mitől függ az autóra kötött casco illetve a kötelező felelősségbiztosítás mértéke? Az autó értékétől és az üzembentartó/tulajdonus bonus-malus pozíciójától. Ennek mintájára kéne az egészségbiztosításnak működni: milyen valószínűséggel milyen mértékben fogsz a biztosítónak pénzbe kerülni. Nyilván némi szolidaritási elemet téve bele, pl. ha valaki született leukémiás, lenne összeghatár. De ez ami most van, az egy működésképtelen rohadó szar.

Ad Dio 2017.05.28. 15:58:42

Botka elengedte a 2018-as választást. A célja az, hogy egyeduralkodó lehessen az MSZP a baloldalon ismét. Erre van is esélye.
Botka okos ember, még ha nem is a legjobb politikus, így valószínűleg számot vet azzal is, hogy a bukott választás után már nem ő lesz az MSZP vezetője, így igyekszik a new generation számára helyet csinálni. Btw ez számomra szimpatikus, de én csak egy buta jobber vagyok, így a véleményem ebben a kérdésben nem nagyon számít.

midnight coder 2017.05.28. 15:59:05

@Zöld atomerőmű: A gond az, hogy a király visszatér(het). Amitől én tartok, az egy újabb MSZP-s ciklus ahol ezerrel megy majd a szociális demagógia, újra meg lehet élni a farkadból, de szopás lesz annyit keresni mint egy osztrák takarítónő. Ami robbanásszerű kivándorlási hullámot indíthat el, és ami szépen felszámolja még a maradék hazai gazdaságot is. A szociknak különösen nagy érzékük van ahhoz, hogy taccsra vágjanak mindent.

-JzK- 2017.05.28. 16:00:18

Nagyon jól tudja ebben az országban mindenki, aki 120 fölött keres, hogyha a "gazdagok" megadóztatásáról beszélnek, akkor ezzel nem a multimilliomosokat fogják megszivatni, hanem őket. Mert ők pumpolhatóak, és meg is érzik azt. Tudják, hogy Magyarországon ők is bele fognak esni a "gazdagok" kupacába, holott épp csak egy orrnyival vannak előrébb a magyar ugar valóságától.

A valódi dúsgazdag oligarchából, Csányiból, Mészárosból, Vajnából nagyon kevés van ebben az országban, ez nem Manhattan, és ők valszeg úgyis így-úgy megúsznák az egészet.

A kis- és középvállalkozók viszont VISZONYLAG sokan vannak, a vagyonuk nem olyan nagy és állományra sem úgy jelenik meg, hogy könnyen menekíthető legyen, és ők fogják az egész "fizessenek a gazdagok" bulit állni.

Éppen ezért teljesen félreértitek, nem a felső tízezerrel vagyok szolidáris, sőt. Csak nagyon jól tudom, hogy ez a gyakorlatban mit jelentene.

A nagyon szűk felső-középosztály kis vagyonának átcsoportosítását a cigányokhoz. Azt a vagyont, amit a felső-középosztály, ha nem vonnák el tőle, épp hogy a legvalószínűbb, hogy hasznosan használná fel: vállalkozásokat alapítana, bővítene stb.

Ha valamiben, akkor ebben az egyben a marxizmusnak igaza volt, hogy a tőke nemzetközi. Bár én inkább korrigálnám: a nagytőke nemzetközi. Ebből az következik, hogy csak nemzetközi szinten lehet megrendszabályozni. A nagytőkés vagyonának mértéke és jellege (likvid vagyon, betétek, részvények) könnyen menekíthető, adóelkerülésre ezer és ezer út van. Így tehát csak egy világméretű közös szabályozással lehetne a nagytőkét megrendszabályozni, érdemben megadóztatni.

Minden lokális jellegű megoldási kísérlet, a "gazdagok" elleni hecckampány csak azokat szívatná meg, akik nem nem nagytőkések, nem Dagobert bácsik, hanem az országban maradni akaró, offshore-ozni, svájci meg timbuktui számlákra menekíteni nem tudó felső-középosztályhoz tartoznak.

Én az önhibájukból elszegényedettek felé mutatok kevesebb empátiát, a tanult tehetetlenség és az untüchtig lustaság esetéről beszéltem. Aki pl. azért nem dolgozik, mert nem tud, mert pl. született rokkant, természetesen méltó a segítségre.

És mert még egyszer: az elitet NEM LEHET megadóztatni. És nem is őket fogják. Hanem téged vagy a volt osztálytársadat fogják szopatni, akinek van egy KKV-ja, amely munkát ad 10-15 embernek és neki marad miután mindenkit kifizetett mondjuk nettó 10-15 milliója évente, amely ugyan a 120 nettóhoz képest óriási vagyonnak tűnik, de nyugaton egy hegesztő vagy egy buszsofőr bére.

Szóval jó lenne ha leszállnál erről a vádról, hogy a multimilliárdos oligarchákat védem. Szerintem fel is lógathatnák őket, nem ennek szólt a kritika. Hanem annak, hogy amikor ez a retorika előkerül, akkor kesztyűbábként ugyan őket mutogatják, de a végén a felsőközéposztály lesz megszopatva. Nem Soros György lesz megszívatva, és nem az alsó-középosztály helyzete lesz javítva. Hanem a magyar felső középosztály vagyona lesz a cigányoknak átcsoportosítva.

Az alsó-középosztály rövidtávon ezzel a politikával kb. zéróra jön ki, hosszútávon ők is megszívják, hiszen a felső-középosztály pumpolásával a gazdaság is befagy.

Kati Borbély 2017.05.28. 16:00:32

@morpho: Ez bizony nagy igazság,amit írtál!! Sajnos!!

midnight coder 2017.05.28. 16:03:15

@Ad Dio: Kétlem, hogy Botka ennyire okos lenne, vagy pláne ennyire önzetlen. Sokkal inkább arról van szó, hogy bízik a jó magyar, "dögöljön meg a szomszéd tehene is" hozzáállásban. És szerintem akár nyerhet is vele. Sajnos.

midnight coder 2017.05.28. 16:09:12

@-JzK-: Ez pontosan így van. A másik dolog pedig az, hogy az a csóka aki oligarcha általában mind a két oldalon jó kapcsolatokkal rendelkezik. És nem csak a milliárdos nagyhalak, de már a pár száz milliós kicsik is. Ezért nem volt és ezért nem is lesz soha elszámoltatás. Gondolj bele, hogy a gengszterváltás óta hány ezer milliárdot loptak el mindkét oldalon... Ehhez képest csak 2-3 lúzer kishal lett letartóztatva, azok is leginkább azért mert rosszkor voltak rossz helyen.

Zöld atomerőmű (törölt) 2017.05.28. 16:09:29

@midnight coder: Abból a bukott csapatból kinek kell bárki is... Botka nem lenne rossz, de az a csapat, aki mögötte áll és akiknek csak Botka neve kell, azok már nem kellenek.

Ez nekem egy percig sem volt vitás. Csak arra akartam kilyukadni, hogy 8 év alatt a Fidesz is eljutott ide. Most már semmi különbség nincs köztük és a maszoposok között. Mindkettőnek igaza van, amikor a másik felet maffiakormányozza.

Ad Dio 2017.05.28. 16:15:41

@midnight coder:

Botka egy polgármester. Jól érzi ott magát, anyagilag és emberileg jól van. Úgy hiányzik neki a vegza, mint kerekesszékesnek a púp. Én tényleg úgy gondolom, hogy mindezt csak az MSZP helyzetbe hozásáért csinálja, de persze majd a jövőben meglátszik 1. hogy sikerül-e, 2. hogy így van-e....

vajdasagi 2017.05.28. 16:26:07

@-JzK-: Neked természetesen gazdasági értelemben teljesen igazad van, de most ez még vagy 20-30 évig Magyarországon lehetetlen. Úgyhogy nem tudom, megéri-e ezt itt bizonygatnod. Attól tartok, hogy falra hányt borsó. Jól mutatja ezt pl. az is, hogy ilyen elveket valló pártunk/pártocskáink összesen nem kapnak 1% támogatottságot. mert ha lenne ez akár 3-4%, akkor persze én is oda szavaznék. De kevesen vagyunk ehhez.

Emiatt én már nem azt keresem, hogy melyik a számomra legjobb párt, hanem azt, hogy szerintem melyik párt okozná a legkisebb károkat Magyarországnak, ha hatalomra juttathatná őt az Istenadta Nép. És ez biztosan nem a Fidesz, de attól tartok, hogy nem is az MSZP. És innen aztán nem tudok továbblépni.

vajdasagi 2017.05.28. 16:31:39

@midnight coder: A kivándorlási hullámot nem kell most kirobbantani. Az folyamatban van, és megállítani kellene. Erre nem képes a Fidesz (én nem is akarja, mert nem áll rövid távú érdekében), de nem lenne erre képes az MSZP sem. Rajtunk már csak egy Momentum tudna (esetleg) segíteni. De az is lehet, hogy a magyarok számára már minden késő, és a világ elmegy előrefelé, mi meg itt maradunk egy skanzenben. Ahol esetleg nincs meg az akkor legmodernebb internet kapcsolat a világgal és ezért a te munkád is megszűnik - kihelyeződik Indiába. Ez az igazi veszély, és nem az általad vizonált MadMax Európa nyugati részén.

nick papagiorgo 2017.05.28. 16:39:21

Istenem, az a fránya matek:

"már csak alig 5 százalékos a különbség egy Orbán vezette Fidesz és egy Botka vezette ellenzék között (ha csak erre a lehetőségre lehetne szavazni)."

illetve

" az MSZP 14 százalékos eredményével egyértelműen előzi a 10 százalékos Jobbikot, és messze a 3 százalékon álló DK előtt jár."

Tehát MSZP 14 + DK 3, = 17, a Fidesz ezek szerint 22 %-on áll (5 %-al előz)? A Jobbik 10 %-on, ezek hárman összesen 49 % - hol marad a többi 51 % (ez több, mint a szavazók fele)?

Továbbá javaslom a "ha csak erre lehetne szavazni" elfelejtését, mert vélhetőleg a választáson nem csak kettő jelöltre lehet majd szavazni (Jobbik, LMP, Momentum stb bevallottan külön indul). Sem az összes ellenzéki szavazat szimpla összeadogatását. Ha ilyen matekkal futunk neki a választásoknak, erős nagy koppanás lesz :)

vajdasagi 2017.05.28. 16:42:42

@Ad Dio: Könnyne lehet, hogy igazad van Botkával. De fordítsunk rajta egy kicsit: foglalkozzunk azzal a kérdéssel, hogy mi áll MAGYARORSZÁG HOSSZÚ TÁVÚ ÉRDEKÉBEN.
(Bocsánat a nagybetűkért, szándékos volt).

Szerintem fiedsz, maszop, dk - mind mind egykuty. Ha ők játszák tovább önző játékaikat, akkor nekünk mint Nemzetnek befellegzett. Miért nem azt kérdezzük, van-e olyan, aki talán esélyt is adhatna. És én azt mondanám, ilyen a Momentum, a Kétfarkú, talán egy icipicit ez Együtt, aztán a PKP. Szóval miért nem őket emlegetjük minden adandó alkalommal ezek a férgek helyett? Nem mondom, hogy tuti siker, de mszp-ről, dk-ról, fidesz-ről beszélgetni végeláthatatlanul - ez csak káros lehet sajnos.

Tudom én, hogy a többség Bözsi nénikből, meg nyugdíjasokból, meg képzetlenek tömegeiből áll, de legalább a párszázezer képzett (én nem korrupt) ember miért nem próbál kitörni ebből a szörnyű karanténból?

zoszil 2017.05.28. 16:45:07

@morpho: A csúti patkány is meg fog tanulni szopni előbb vagy utóbb.

we dont want arabs here..So what 2017.05.28. 16:47:21

Kipusztultok a szavazáson. Ocsmány féreg Gyurcsány az ostobenkó Botkával együtt bukni fog.

2017.05.28. 17:03:10

@vajdasagi: miért gondolod, hogy esélyt adnának a nemzetnek az szdsz szellemi örökösei?

Brix 2017.05.28. 17:05:44

Az átlagember azt várja, hogy valaki végre-valahára megfingatja a gazdagokat... A kiindulópont a rendszerváltás, ott romlott el sokminden, amikor egy szűk réteg kisemmizte a többi embert, az privatizálandó állami vagyonból. Egyesek milliárdosok lettek a , mások földönfutók, ezért kellene az államnak mesterségesen belenyúlni a rendszerbe és igazságosabbat létrehozni...
A luxusadó nem segítene semmit, de az egyösszegű vagyondézsma, amit részvények kibocsátásával vagy földről lemondásban lehetne teljesíteni, igen...Perzse, irreális lenne a mai világban, hogy az elit lemondjon az összeharácsolt vagyona egy részéről, a többi ember javára...( politikai elit összefonódik a gazdasági elittel, így nem is hoznának ilyen törvényeket...) Pedig, szabadság nem létezik polgári tulajdon nélkül , ehhez- ha másképp nem megy a polgárosodás- kell az állami beavatkozás... A többkulcsos adó, is alkalmazható , hiszen jól bevált az összes fejlett tőkés országban, ezt kellene nekünk is átvenni , nyílván úgy, hogy ne a polgári réteg szélesedését hátráltassa , hanem a rendszer haszonélvezőit, a nagytőkés elitet sarkallja magasabb adófizetésre. Az mese , hogy őket nem lehet megadóztatni, mindenre csak törvényt kell hozni, az országból kimenekíteni szándékozott pénzekre, és az offshore cégekre... Meg lehet fogni ezt az élősdi réteget is, csak politikai akarat kell hozzá, semmi több! Azok, akik milliárdos állami beruházásokat nyernek el, elszívják az EU pénzeket, munka nélkül földalapú támogatásra tesznek szert, fizessenek több adót! Ennyi... Botka viszont alkalmatlan ember , egy igazságosabb rendszer kialakítására...

Janossz 2017.05.28. 17:13:38

@Moin Moin: Bizonyára sok mindenben igazad van. Lehet Neked is.
De az, hogy a kétszázat kereső embertől elveszek huszat, a millióstól meg kétszázat, nem megy. Tudom, hogy Szlovákia, meg a románok így csinálják, de nem vagyok biztos abban, hogy nekünk feltétlen őket kellene követnünk.
Az meg, hogy az eredeti tőkefelhalmozás magyarosch változata hogyan működött anno, tudjuk, láttuk (hagytuk).
Hogy ennyi év után ott tartunk, hogy még mindig megy a maradék kis állami (ha úgy tetszik Nemzeti) vagyon széthordása arra épp alkalmasnak tartott arcoknak, mindenképp vérlázító.
Ha tavaly sikerült megcsípned az osztásnál négyszáz hektár földet, neked már életedben nem kell dolgoznod, megélsz belőle. Sokat költened se kell rá, az EU-s pénz földalapon kitojja az árát.
Dőljünk hátra, vegyük tudomásul csendben? Még csak adót se fizessen szegény? Ugyan!
Tudom, buta idealizmus szemedben demagógia, de létezik olyan, hogy társadalmi igazságosság. Ami megteremti (-tené) a társadalmi békét.

Nyomortelepy 2017.05.28. 17:26:23

@sinus67:
Ennéli is prózaibb a valóság.

Mind az MSZP mind a DK ugyanabból az állóvízből halássza ki a vacsoráját: az idős balos szavazókat. Ehhez kell a nagy retorika, amire most Botka is rázendített teli tüdővel. Meg persze a nyugdíjemelés, amiben Botka hitelesebbnek számít, hiiszen a Fletó egyszer már elvette a 13.havi bónuszt

Persze hogy Botkához tolonganak most a szenior kommerek

Nyomortelepy 2017.05.28. 17:28:22

@Janossz:
Akinek papíron van 200 kiló jövedelme, az lehet hogy a valóságban tízszer ennyit keres. Tudod nem véletlen, hogy a posztszocialista országokban nem működik a skandináv modell. Vagy belátja ezt egy politikus és marad az egykulcsosnál, vagy légvárakat épít

Janossz 2017.05.28. 17:31:57

@Nyomortelepy: Lehet, hogy működne. Sose volt kipróbálva.
Tudod, a skandináv modell jócskán tartalmaz vagyonadó-elemeket is.

csárlszbrunzol 2017.05.28. 17:55:50

@-JzK-: "Épphogy az kéne, hogy legyen a cél, hogy az állam által megforgatott pénz arányát minél inkább csökkentsük a GDP-hez mérten. Pl. nálunk 27% az ÁFA,"
Az ÁFA költségvetési aránya a 20%-ot sem éri el.

Viszont a legfontosabb: a költségvetést kiadási oldalra tervezik. Azaz ha kienged a kormány az ÁFA-ból, azt majd beszedi másból *. Szóval szerintem nem az ÁFA itt a lényeg, hanem az újraelosztás mértéke. Ami most olyan 49-50%-on áll és előtte sem volt sokkal több.

"Meg kéne nézni konkrétan, hogy a GDP hány százaléka folyik át az állam kezén éves szinten. És azt le kéne csökkenteni radikálisan, felére-harmadára, amerikai libertariánus elvek alapján."
Lásd feljebb. Egyébként számszerűen olyan 17ezer milliárd. Nem mellesleg azt gondolom, ezt a felére, harmadára csökkenteni nagyon durva beavatkozás lenne. Kábé helló magánegészségügy, helló magániskolák, stb.

"Eleve a TB miért jövedelemalapú? "
Benne van a nevében: Társadalom-biztosítás. Valamilyen szintű szolidaritásra szükség van. A mértékén lehet vitatkozni - ahogy azon is, hogy úgy egyébként mizu ezzel az egész álságos "intézménnyel". Egyéni megfigyelés, hogy szolidaritás csak addig érdekes, amíg a közösből kivenni remél az ember. Ha többet kell adnia netán, az már nem annyira pálya.

* nagyon jó példa erre a az, amikor pár éve eltörölte az akkori kormány az EU hatására az autók behozatalának a sarcolását. Nem sokkal később kitaláltak mást és beszedték ugyanazt.

Mindazonáltal a főbb vonalakkal egyetértek, de remélem, nem bánod ezt a néhány finomítást

ROLEXLACI megvéd minket a gazdagoktól 2017.05.28. 17:59:11

"Ezért neki kell lenyelni a büszkeségét, és felhívnia. Pedig tudhatja, hogy Botka kitart a szándéka mellett, miszerint Gyurcsány nem kerülhet fel az MSZP listájára (vagy közös "

Hagyuk ezt a hazug pavatancot. Vegul ugyis egyutt fognak egy partkent fog indulni az mszp, dk, jobbik, lmp, momentum. Mert nincs mas eselyuk, csak ha az 5 partbol egyet csinalnak. CSAK EGY MARADHAT, mar csak az kerdes melyik lesz az az egy.

vajdasagi 2017.05.28. 17:59:39

@aleksz róz: Mert az, hogy "valakinek a szellemi örökösei", az csak a buták megvezetésére szolgáló lejárató kifejezés.

Vannak olyanok, akik már loptak/csaltak/ártottak, és olyanok, akik nem. Adjunk esélyt azoknak, aki nem. Aztán majd őket is ássuk le, ha kártékonyak lesznek. Merthogy eddig még nem voltak azok.

2017.05.28. 18:01:31

@Brix: a nagytőkés elitet pont nem érinti semennyire, hogy többkulcsos lesz-e az szja vagy sem. ha meg úgy akarod csinálni, hogy ne hátráltassa, a polgári réteg szélesedését, az nagyon max 50-60 ezer ember magasabb adóját jelenti. kiszámolhatod, mennyit ér... (mennyit számít a költségvetésben, mennyire csökkentheted az alacsony jövedelműek adóját abból az összegből)
progresszív adózásról a magyar jövedelmi szinten nem érdemes beszélni, ha nem akarod már a kevéssel létminimum feletti jövedelemmel rendelkezőket elkezdeni nyomorgatni
németeknél legalább 750 ezerig, de szerintem az osztrákoknál is több mint 600 ezer bruttóig gyakorlatilag ugyanannyi az szja, mint nálunk
azzal meg nem érdemes vakítani, hogy de ott olyan sokkal drágább az élet, mert nem az. az átlag magyar szinten való életvitelt tekintve csak a lakhatás sokkal drágább (persze csak számszerűleg, arányaiban olcsóbb)

csárlszbrunzol 2017.05.28. 18:02:33

@-JzK-: Azért a KKV-k ilyen idealizált képétől óvva intenélek, ők sem állnak ártatlanul az idők viharában. És amennyire tudom, bőven van olyan alkalmazotti réteg is, amely nagyon szarul járna a 'fizessenek a "gazdagok"' c. demagóg kislemezzel.
Arról már nem is beszélve, hogy a 2010 előtti SZJA elgondolás idején már átlagbér körül lehetett progresszív adókat fizetni.
És amit ezzel kapcsolatban nem nagyon szoktam olvasni, de annak idején eléggé szemet szúrt, hogy nem volt kifejezetten inflációra mozgó az akkori sávok egyike sem. Kivéve talán a TB-plafont. Azt elég szépen emelgették évről-évre, bezzeg az SZJA-sávokat őrizték jól, nehogy megfázzanak szegénykék...

2017.05.28. 18:05:32

@vajdasagi: ezt csak a buták gondolják így.

miért kéne esélyt adni azoknak, akik bevallottan ugyanazt akarják csinálni, mint akik már ártottak?

csárlszbrunzol 2017.05.28. 18:08:13

@vajdasagi: "de legalább a párszázezer képzett (én nem korrupt) ember miért nem próbál kitörni ebből a szörnyű karanténból?"
Sajnos nem ők döntik el a választásokat, met ahhoz túl kevesen vannak. Ráadásul az Ő elveik is különböznek a párszázezeren belül is, nem fog mindegyikük felsorakozni egy adott párt mögé.

Sansosz, hogy a ceh nagyobb részét amúgy ez a csoport állja, de még gyütt sem lenne annyi szavuk.

csárlszbrunzol 2017.05.28. 18:09:33

@Janossz: "maradék kis állami (ha úgy tetszik Nemzeti) vagyon"
Ez mi lenne?

midnight coder 2017.05.28. 18:11:43

@Brix: "Az átlagember azt várja, hogy valaki végre-valahára megfingatja a gazdagokat..."
Azt ugyan várhatja...

"A kiindulópont a rendszerváltás, ott romlott el sokminden, amikor egy szűk réteg kisemmizte a többi embert"
Hívhatjuk őket egyszerűen MSZP-nek is. Amúgy ez a folyamat már évekkel a gengszterváltás előtt elindult. 86-ban az elvtársak már bőszen spontán privatizáltak.

"A többkulcsos adó, is alkalmazható , hiszen jól bevált az összes fejlett tőkés országban, ezt kellene nekünk is átvenni , nyílván úgy, hogy ne a polgári réteg szélesedését hátráltassa , hanem a rendszer haszonélvezőit, a nagytőkés elitet sarkallja magasabb adófizetésre."

Ehelyett viszont a nagytőkés elitet ez nagyjából semennyire nem érintené, a képzett, nyelveket beszélő emberek viszont még viharosabb tempóban hagynák el az országot.
Más a helyzet egy skandináviában: onnan egy szoftverfejlesztőnek nem annyira meg éri meg elmenni másik országba - bár az USA-ba onnan is mennek, de ott azért lehet annyit keresni hogy ez csak egy szűk réteget vonzzon. Más a helyzet egy csóró kelet-európai országgal aki elsődleges célpontja az agyelszívásnak. Nálunk a többkulcsos SZJA a nemzet öngyilkossága lenne. Illetve lehet ilyet, csak ahhoz előbb fel kell húzni vissza a vasfüggönyt és lelőni a határon a disszidálókat.

Ha én teszem azt lopnék 10 milliárd állami vagyont, akkor örömmel fizetnék neked belőle progresszív SZJA-t arra a havi 5 millióra amit a személyes szükségleteim kielégítésére kivennék. Ezért nem idegesíti különösen az MSZP-s oligarchákat sem a fizessenek a gazdagok kampány: ez őket ugyanúgy nem veszélyezteti mint a fideszes kollégákat - bár gyanítom, hogy a csapatban elég nagy az átfedés - ezzel szemben ismét visszakerülhetnek a húsosfazék közelébe. Ezért igazán nem nagy ár nekik az a havi egy-két millió.

csárlszbrunzol 2017.05.28. 18:14:08

@Janossz: Az egyik felét (progresszív adó SZJA-csalókkal meghintve gazdagon) már kipróbáltuk.
Személy szerint a vagyonadót nagyon meggondolnám. Mondjuk elsőre tennék bele olyan kitételt, hogy legyen levonható a befizetett SZJA-ból. És az még mindig csak a bérből élők része. Nem tudni, mizu a nyugdíjasokkal és főként, hogy mi a - sokak által vagyonelkobzásra ítélt - valódi gazdagokkal. Szóval át kellene ezt is gondolni, mint megannyi mást is

2017.05.28. 18:14:14

@-JzK-: akkor nézzük meg a másik oldalról is: a kis és középvállalkozók majd 30 év alatt egy deka adót nem fizettek be, miközben fasza kis házakat építettek, vagány kocsikat vettek, külföldön nyaralgattak

midnight coder 2017.05.28. 18:15:05

@Ad Dio: "Én tényleg úgy gondolom, hogy mindezt csak az MSZP helyzetbe hozásáért csinálja"
A húsvéti tojást pedig a nyuszika hozza.

Janossz 2017.05.28. 18:26:16

@csárlszbrunzol: " Nem mellesleg azt gondolom, ezt a felére, harmadára csökkenteni nagyon durva beavatkozás lenne. Kábé helló magánegészségügy, helló magániskolák, stb"
A költségvetési újraelosztásról volt szó nagyban. Hogy jöttek ezek ide?
A költségvetési az állami, a magán az meg a magán.

nyelv-ész 2017.05.28. 18:34:58

@-JzK-: Ezt a vadkaptalista ideológiát gondolom, csak addig hirdeted, amíg egy nap te is rászorulója nem leszel a TB-nek vagy bármelyik, általad feleslegesen pazarlónK gondolt állami szolgáltatásnak. Engem például az basz fel, amikor az egészségügyben filléres gondok vannak, miközben stadionokra megy a pénz. Ugyanakkor az adózást minden lehetséges módon kerülő KKV-ért nem tudom hullatni a könnyem.

Janossz 2017.05.28. 18:41:53

@vajdasagi: Tudod, a hatalom öl, butít, és nyomorba dönt. Megtapasztaltuk.
A túlhatalom ezt valamivel gyorsabban teszi. Ezért nem szokták nagyon sokra vinni az egypárti (kvázi egypárti) irányítású rezsimek.

Janossz 2017.05.28. 18:47:32

@csárlszbrunzol: "Személy szerint a vagyonadót nagyon meggondolnám. Mondjuk elsőre tennék bele olyan kitételt, hogy legyen levonható a befizetett SZJA-ból."
Te egy igazi géniusz lehetsz, gyorsan jelentkezz egy doktoriért a Matolcsy-akadémián?
Miket beszélsz? Ha a karakószörcsögi polgármesternek leesett az osztásnál 200 hektár, azzal csökkentenéd a (ma még nem létező) vagyonadóját, hogy mennyit sikerült eltapsolnia a bevételéből egy évben? Ezt így hogy?

Brix 2017.05.28. 19:00:36

Szerintem az államnak valamilyen formában bele kellene nyúlni a mostani rendszerbe, mert úgy tűmik, a " kádári" középosztály, a kispolgárság elszegényedik, a felső középosztály és különösen az oligarchák meg tovább gazdagodak. Hosszú távon- ha nem akarnak további népességfogyást és kivándorlást- akkor támogatni kellene az elszegényedő kispolgárságot is. Ehhez át kellene gondolni az adórendszert és a családtámogatási rendszert is. Nem a gazdag sokadik gyerekének a megszületését kellene támogatni, hanem a kispolgár első gyermekét..
Picit irányt kellene váltani , a kedvezményezett társadalmi csoportok tekintetében... A baloldal a többkulcsos adóban, nagyobb újraelosztásban, vagy az alapjövedelem bevezetésében látja a megoldást. A Jobbik meg béruniót javasol (ami egy megvalósíthatatlan demagógia...)
Bárki kerül hatalomra 2018-ban , nem odázható tovább a kispolgári, és a szegényebb rétegek helyzetének javítása...A rendszeren élősködők: a politika kegyeltjei, iparmágnások, zöldbárók , és társaik, elképesztő mennyiségű pénz kisíbolnak a rendszerből , legyen szó társasági adóról ( amit szinte már nem is kell fizetni nekik...), EU-s vagy állami szubvencióról, projektpénzről , földalapú támogatásról...Hova tünnek az ezermilliárdok? Mert az átlagember még mindig nem él úgy, ahogy elvárható lenne, 10 évvel az EU-ba lépésünk után....

Janossz 2017.05.28. 19:06:50

@-JzK-:" Ja, de jelenleg csak olyanokkal KELL szolidárisnak lenni, akik kurvára nem érdemlik meg."
Ja, és minden kórházi portán lesz majd egy bizottság, aki megállapítja, ki "érdemli meg".
Veszélyes vizeken evezel. Ezt hívják fasizmusnak.

csárlszbrunzol 2017.05.28. 19:09:51

@Janossz: Arra próbáltam finoman célozni, hogy amennyiben az újraelosztást a mostani harmadára-felére csökkentenénk (ahogy épp Te írtad), akkor jó eséllyel vége lenne az állami oktatásnak és egészségügynek. Gondolom, a nyugdíjakat azért csak az állam fizetné továbbra is és vlaamiért azt is hiszem, hogy bizonyos közszolgáltatások azért csak megmaradnának. Hát így.

csárlszbrunzol 2017.05.28. 19:11:23

@Janossz: Karcolgatod a személyeskedést. Kérlek, fontold meg, hogy a véleményemmel vitatkozol és nem a személyem próbálod meg - ismeretlenül - támadni.
Azzal sincs baj, ha inkább ezt folytatod, de onnantól részemről ignore. Köszönöm a megértést!

csárlszbrunzol 2017.05.28. 19:15:04

@-JzK-: "És? Az talán kevés? " Az, hogy ez kevés vagy sok, éppenséggel politikai kérdés. Véleményem szerint ez már elég régóta ennyi és inkább ezt szedjék, mintsem progresszív SZJA. De ez csak az én véleményem, másé pedig értelemszerűen más. Mégis, a lényeg - szerintem - inkább abban rejlik, hogy mindenképp be fogják szedni azt, amit megterveztek. Ha engednek itt, akkor szorítanak amott.

csárlszbrunzol 2017.05.28. 19:20:58

@-JzK-: "Vagy ne szedj be, hanem annyival kevesebbet adjon ki. Pont."
Ez kábé a nyugdíjakra fordított összeg. Miattam oké lenne, hogy csökkentsék az újraelosztást, mivel ez az erősállamozás amúgy is elég populista.
Csak attól tartok, hogy akkor mindenki károgna, de csúnyán.
Nem akarom védeni egyik kormányt sem, de azt azért muszáj megjegyezni, hogy itt elég régóta van egy fura ellentmondás az elvárások felől:
Az állam ne szedjen be annyi pénzt / Az állam osszon szét többet.
És akkor innen el is lehetne jutni oda, hogy az állam mi vagyunk.

nyelv-ész 2017.05.28. 19:33:58

@-JzK-: Nem vitatom, hogy a jelenleginél jobban is tudna az állam gazdálkodni, de ne essünk át a ló túloldalára. Az egyéni megtakarításaid, biztosításod feltételez egy jövedelmező életpályát. Mi van, ha nincs mögötted ilyen fényes múlt, mert pl. 20 évesen baleset ér, mozgássérült leszel, netán született fogyatékos vagy? Lökjünk le a Tajgetoszról?

Ugye lejön, hogy az öngondoskodó polgár és az élősködő között van még néhány kategória, akikkel a te filozófiád rendesen kibaszna? Holott önhibájukon kívül lettek rászorulók.

jolka40 2017.05.28. 19:36:37

@Moin Moin: Jön el??? És nem "megy el"? Egy szó, mint száz, Neked már nem kell féltened a jövedelmedet a magyar adóztatástól.

Janossz 2017.05.28. 19:40:19

@csárlszbrunzol: " Nem mellesleg azt gondolom, ezt a felére, harmadára csökkenteni nagyon durva beavatkozás lenne. Kábé helló magánegészségügy, helló magániskolák, stb" Te írtad ezt? Igen.
" Arra próbáltam finoman célozni, hogy amennyiben az újraelosztást a mostani harmadára-felére csökkentenénk (ahogy épp Te írtad), akkor jó eséllyel vége lenne az állami oktatásnak és egészségügynek." Ezt is te írtad? Igen.
Egyébként épp nem írtam, de mélységesen egyetértek az újraelosztás drasztikus csökkentésével, amit okosan csinálva észre sem venne az ország.
Ha nem lenne világos ezek után sem az állami, meg magán közti különbség számodra, tényleg beszélgess inkább másokkal!

Moin Moin 2017.05.28. 19:53:06

@jolka40: Bocsesz: én csak hazajöttem, a Kárpátok Ölén tett kis négygenerációs kalandunkat követően...:-)

Tudod, "Kehr' ich einst zur Heimat wieder...!":-)))

vajdasagi 2017.05.28. 19:58:16

@csárlszbrunzol: Igazakat mondasz, de hozzátennék egy elemet: amikor helyesen az állami újraelosztást javaslod csökkenteni, akkor eljutsz az oktatásig és egészségügyig. A nyugdíjat meg szent tehénként kezeled. Pedig épp fordítva kéne: 1. az oktatás a jövőnket jelenti, azt még növelni is kéne 2. az egészségügy a jelenünket javítja ugyan, de ott elviselem akár az átgondolt csökkentést is 3. a nyugdíjakon kell jelentősen húzni.
Megjegyzem: nem haza beszélek, mert a gyerekeim is túl vannak már az oktatáson, az egészségügyet most veszem olykor igénybe, a nyugdíj meg majd talán vár rám egy évtized múlva. Tehát pont nem lennék haszonélvezője az ilyen átcsoportosításnak, de ez áll a Haza érdekében.

Másik dolog: amikor a mostani vezetés kártékonyságáról beszélünk, és aztán belefolyunk ilyen egykulcsos-többkulcsos vitákba, akkor én a következőket mondanám: szerintem a Varga pénzügyminisztériuma az egyetlen értelmesen lépegető része a kormánynak. Apró lépésekben a helyes irányban haladnak. Úgyhogy inkább ne őket akarjuk megreformálni, hanem az az álszent és kártékony emberminisztert, meg persze a főnökét.

vajdasagi 2017.05.28. 20:01:01

@jolka40: Attól még MoinMoin nyilváníthat véleményt, hogy nem itt él, nemdebár?

vajdasagi 2017.05.28. 20:03:05

@aleksz róz: Kinek vallott be melyik párt és mit? Idéznél? De ne ám az Origó nevű szennylapból. Te delíriumban élsz, ember.

csárlszbrunzol 2017.05.28. 20:18:12

@vajdasagi: Van itten pár félreértés. :)
Igen, szerintem is csökkenteni kéne az újraelosztást. Viszont nem javasoltam az oktatást és az egészségügyet csökkenteni, hanem azt mondtam, hogy ha _drasztikusan_ csökkentené bármelyik kormány, akkor ezeken vágna még jobban.
Ezzel nem azt mondom, hogy ez jó irány, (mert ugye erre lenne a széles politikai paletta*), hanem annyit, hogy jó eséllyel ezeket vágnák meg először. A nyugdíjakohz nyúlni politikai öngyilkosság, De tulajdonképpen az újraelosztáson hirtelen nagyot vágni is az, elemétől függetlenül.

A második bekezdéseddel nem vitatkoznék, mert az egyéni megítélés kérdése, ki mit tart jónak vagy elvetendőnek és ilyen hitvitába nem szállnék be, ha megérted. Köszönöm!

* Szerintem még mindig gond az is, hogy nagyon szűk a paletta. Ez sajnos nem most fog megváltozni, mivel próbálnak igazodni a választókhoz. Naná, ez a dolguk.
Például jobbliberális párt nincs is nagyon és valljuk meg, aki itt ma nem balos programot visz, annak harangoztak.

Egyallampolgar 2017.05.28. 20:22:23

Ellenzéki szavazó vagyok. Erős nemzeti identitással, balodali értékek iránti fogékonysággal, a liberális értékek iránti elköteleződéssel. SOHA nem fogok az MSZP-re szavazni. Soha nem fogom Orbán borzalmas, élhetetlen, tolvaj, fojtogató rendszerét, exMSZMP-sekre cserélni. Soha nem fogom támogatni az ellenségkép gyárat és az uszítást: "Botka: fizessenek a" .... valakikmások. Meghallgattam Botka László majálisi beszédét. Ebből a primitív habonyi uszításból van nagyon elegem.

2017.05.28. 20:33:20

@vajdasagi: már nem olvasok origót.
keress rá az említett pártok saját szövegeire a saját oldalaikon, illetve olvasd el nyilvános megnyilatkozásaikat, papám... tájékozódj, mielőtt véleményt alkotsz

2017.05.28. 20:45:00

@-JzK-: "A "fizessenek a gazdagok" azt jelenti, hogy add oda a pénzed a tetves cigányoknak, hogy hadd verjék el kannásborra, cigire és játékgépre." - ez így nem teljesen igaz, játékgépek már nem nagyon vannak

számos vállalkozó van, aki minden évben több lakás árát befizeti az államnak? tényleg? a magyar kkv szektornál nagyobb adócsaló nincs európában...
hát hol élsz te? :-D

2017.05.28. 20:54:45

@-JzK-: "hanem egyéni megtakarításokra és biztosításra építek. És ezt kéne mindenkinek csinálnia - teszem hozzá, ha lenne pénzügyi kultúra" - sokan csinálnák ezt, ha rendes fizetést adnának nekik az adócsaló kkv-k

vajdasagi 2017.05.28. 21:02:44

@aleksz róz: Én ugyan nagyon nem értek egyet a kommentjeiddel, de eddig nem mondtam olyat, hogy "fiacskám". Én eléggé jól tájékozódom. És ha Te mondod, hogy valaki az SZDSZ szellemi örököse, akkor azt neked is kell megindokolnod. Milyen párhuzamos univerzumban élsz, ahol szerinted a másik oldalnak kéne a te hazugságaidra bizonyítékot keresnie?

vajdasagi 2017.05.28. 21:04:35

@aleksz róz: A másoknak írt kommentjeid is ugyanolyan hülyeségek, mint amiket nekem írsz - csak szólok.

2017.05.28. 21:11:12

@vajdasagi: a tájékozatlanságodról igazán nem én tehetek
ketfarkukutya.com
egyuttpart.hu
momentum.hu

yotta 2017.05.28. 21:46:03

@Moin Moin: "Tudod, "Kehr' ich einst zur Heimat wieder...!":-)))"

Hát ez meg mit jelent?

nu pagagyí 2017.05.28. 21:51:42

@aleksz róz: "a magyar kkv szektornál nagyobb adócsaló nincs európában..."
Ez a sommás megállapítás pont olyan, mint a migránsozás. A vállalkozásra képtelenek szapulják a vállalkozókat, nekik mind egyforma.

Persze vannak csalók is. Már, aki. De az "adócsaló" vállalkozók még mindig becsületesebbek, mint a kamu munkákért közpénzből gazdagodók. Előbbiek ugyanis a munkát elvégzik, csak a bevételüket nem vallják be teljes összegében. Utóbbiak viszont felélték a komplett EU-s támogatást például (mintegy 7 ezer milliárdot a NER alatt) és nincs látható haszna a nemzet számára.

Hefe 2017.05.28. 21:58:09

"már csak alig 5 százalékos a különbség
egy Orbán vezette Fidesz és egy Botka vezette ellenzék között "

nem vilagos, hogy mit jelent a "Botka vezette ellenzék", merthogy olyan nincs.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.28. 22:01:16

@nu pagagyí: "Utóbbiak viszont felélték a komplett EU-s támogatást például (mintegy 7 ezer milliárdot a NER alatt) és nincs látható haszna a nemzet számára. "

Pontosan.

Hozzátenném, hogy a pénzt kivitték az országból, mert a GDP-n nem látszik, hogy itthon dolgozna.

nu pagagyí 2017.05.28. 22:07:49

@Moin Moin: Ennél többen már nemigen fognak elmenni, hacsak a nyugdíjasok nem kelnek útra. A szlogennel nincs gond, egy baloldali párt mégis mit hirdessen? Szegény pedig van éppen elég ebben az országban, nem kis részben a jelenlegi kormány ténykedésének köszönhetően. Ha nyernek, szakértő is lesz elég. Lehet úgy is kormányozni, hogy nem teszik tönkre az országot, de kielégítik az igényt a jelenlegi tolvajok megbüntetésére. Szerintem elég, ha becsületesebbek lesznek, komolyan veszik a teljesítmény elvet és a Fidesz által gründolt agyaglábú birodalom egy perc alatt összeomlik.

nu pagagyí 2017.05.28. 22:10:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A GDP-n úgy látszik, mintha beruházták volna a zsetont (van állítólag növekedés), csak a beruházás nincs sehol.

2017.05.28. 22:18:52

@nu pagagyí: nem kell szó szerint venni...
a kkv-k dicsérgetésével túlzásokba esett -JzK- hozzászólásaira válaszoltam hasonló túlzásokkal a kontraszt kedvéért

és ha már a migránsok: pont ilyenek a szegény toleráns fizikusmenekültek meg hét békés határon át üldözött aztán a magyar határon agyonvert és kirabolt kisgyerekes menekültcsaládok szövegeitek
persze, hogy bosszantja az embert, ha nem a valóságról beszélnek, hanem egy valaki szája íze szerint festett torz képet tolnak a pofájába (pl. ezért nem olvassa már szinte senki az origót)

2017.05.28. 22:22:39

@nu pagagyí: "Ennél többen már nemigen fognak elmenni" - emeld meg az adójukat és meglátod

BiG74 Bodri 2017.05.28. 22:32:56

Hát nálam meg pont kiverte a biztosítékot ez a fizessenek a gazdagok szöveg. Ilyen demagóg, ellenségkereső szarságot. Undorító tartalmatlan kampányszöveg a IQfighter rétegnek. Láthatóan a maszop megint nem kormányzásra készül, hanem arra, hogy úgy csináljon mintha..

Moin Moin 2017.05.28. 22:36:47

@nu pagagyí: 1.) "Ennél többen már nem fognak elmenni" .- Dehogynem! A ma gimnazista generáció zöme nem Magyarországon tervezi az egyetemet elvégezni é és aztán ugyan miért mennének vissza a magyar mocsárba?:-) Szóval: akinek van esze és képessége ahhoz, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is piacképes tudásra tehessen szert, attól nagy valószínűséggel elköszönhet a vérrel áztatott 93.000 m2.:-)

2.) Szlogennek jó és a szegények által talán még lehet is vele győzni - dehogy a győzelem után "lesz elég szakértő", az nem igaz: az MSZP körül nagyjából nulla a nemzetközi szinten is számító szakértők száma: az egy kontraszelektált csürhe! Tudod: a jó szakértők már réges rég nem a magyar tájakon éldegélnek.

3.) "Elég, ha becsületesebbek lesznek" - Ugyan mitől lennének azok? Hallottál te már tőlük olyasmit, hogy a saját leendő hatalmukat korlátozó alkotmányos és intézményes automatizmusokat építenek majd be az alkotmányba? Ugyan, nem lehetsz annyira reménykedő, hogy ennyire naiv lény emiatt!:-) A teljesítményelv komolyan vétele pedig azt jelentené, hogy a jelenlegi MSZP-ből senkit sem engedhetnének még a hatalom közelébe se (inkl. Botka).

...Nézd, én tudom és meg is értem, hogy remény nélkül nem lehet élni -d e én ezeket a beszélgetéseket lefolytattam már 2013-'14-ben is, az akkor épp Bajnaiban reménykedőkkel... Unom már ezt hallani!

Moin Moin 2017.05.28. 22:41:34

@yotta: "Egyszer visszatérek a hazámba" - egy híres, régi német dal (a Schlesienlied - Szilézia-dal) kezdő sora - www.youtube.com/watch?v=8Wbjg19sMlI

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.05.28. 23:47:38

Csak hogy lehűtsem egy kicsit a libsi kedélyeket: Ha a Fidesz valami csoda folytán nem is tudná megszerezni a parlamenti helyek többségét, és a Jobbik lenne a "mérleg nyelve" a kormányalakításhoz, akkor is sokkal inkább mennének bele egy Fidesz -Jobbik kormányba, mint egy közös kormányzásba a szocikkal és Gyurcsánnyal.
Persze alaposan megkérnék az árát. Először is, Orbánnak mennie kellene, és valszeg Lázár lenne a miniszterelnök.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.05.29. 01:20:13

Ez a fizessenek a gazdagok dolog még jól is hangozhatna. Ugye a progresszió adózást azért támogatják sokan, mert nem mindegy, hogy egységnyi adót x fizetésből vonsz le vagy, 10x-bol, értelemszerűen 10x annyit, mert az elvonás százalékban kifejezve fix, csak lehet, hogy kevésbé problémás. Mindegy ez egy matekos-kozgazos-szocialis érzékenységű stb stb vita, felesleges nekikezdeni itt. Ami fontosabb szerintem. Az MSZP bebizonyította már, minden hatalomra kerülésekor, hogy ezt hogyan is gondolja. Mondjuk mai életszínvonal mellett szépen belonek a határt, ami felett már gazdagnak számít valaki mondjuk a havi bruttó 220-250-es fizetésre és szépen agyonadoztatnak az also-kozelosztalytol felfelé mindenkit. Na hát ebből elég kevesen fognak kérni jövőre...

chrisred 2017.05.29. 05:47:45

@midnight coder: Manapság a képzett, nyelveket beszélő polgárok döntő többsége semmilyen értelemben nem sorolható a gazdagok közé. Pont ezért hagyják el az országot.

midnight coder 2017.05.29. 06:42:17

@chrisred: Egy jól képzett mérnök, szoftverfejlesztő, stb. simán megkeresi a hazai átlagfizu többszörösét egy multinál, ami akár egy osztrák takarítónő bérét is elérheti, és bizony ezzel bőven benne van abban a kategóriában amit gazdagnak fognak tekinteni.

anyo05 2017.05.29. 06:51:47

Alig 5%:DDDDDDDD Hol, mikor, lenne, volna???????

midnight coder 2017.05.29. 06:56:26

@nu pagagyí: Kis naiv. A töredéke ment még csak el annak, aki elmehet. És ha mindenki elmegy, azt onnan fogod észrevenni, hogy nem működik az ország. Mert hogy a szabolcsi segílykés rétinéger nem fogja meggyógyítani a gyereked, nem fogja megjavítani az autód, és előbb-utóbb azt veszed majd észre, hogy nincs villany, gáz, internet. Mert hogy ezek mögött valahol mind egy-egy csapat "gazdag" polgár áll, aki pont 4x annyit tud megkeresni egy határral arrébb.

legális 2017.05.29. 07:12:53

Engem csak az erdekel, hogy Botka hogyan fog felferni a sajat listara?
A politikai szuzessegevel, vagy a fidesz hatalomra kerulese elotti tevekenysegenek megtagadasaval?
Es ehhez tapsolnak az msz(m)pben? Tisztara mint Feri, amikor az igazsag bajnokat jatszotta. Azert kicsit skizo ez a botka-fele ertekrend. Az itt szepen kitargyalt, de nem vedheto, nem megvalosithato fizessenek a gazdagokkal egyutt

Ad Dio 2017.05.29. 07:16:05

@midnight coder:

Lefordítom úgy, hogy Neked is elfogadható legyen: Botkat az MSZP mögött álló érdekcsoport arra utasította (azért fizeti), hogy helyzetbe hozza az MSZP-t és újraépítse a baloldali monolitot. Mindezt teszi úgy, hogy ha elvégzi a házi feladatát, maradhat az ami szeret lenni: szegedi polgármester.

Ad Dio 2017.05.29. 07:18:54

@Egyallampolgar:

Nemzeti baloldalt itthon sajnos nem találsz.

Ad Dio 2017.05.29. 07:33:31

@vajdasagi:

Önmagában semmi baj az MSZP-vel vagy épp a Fidesszel. A DK kissé más tészta, mert egy politikai hulla köré épül.
Ha belegondolsz hogy Európa vagy épp Amerika nagy pártjai milyen hullámvasutakat jártak már be "minőségben", akkor azért belátható, hogy nem a név a
lényeg, hanem a tartalom. Én bízok ebben a Botka féle kísérletben. Ha sikerül kinyomnia az mszp-s masztodonokat, sikerül kissé felvenni a távolságot a liberálisoktól és inkább nemzeti baloldali irányban elindulni, ha sikerül választ adnia néhány igazán kardinális kérdésre, akkor lenne sansza, hogy egy vállalható baloldal jöjjön létre. A kis szatelitek fontosan egy demokráciában, de ha csak nem alakul nagy hatalmi vákum, nem fognak soha megnőni, így lelkesedni lehet értük, de max mérleg nyelveként lesznek fontosak.

csárlszbrunzol 2017.05.29. 08:00:13

@chrisred: Amennyiben maradnak bérből élő "munkások", akkor soha nem is lesznek azok. Sem itthon, sem külföldön.
Aki bérből fizetésből él, az nem gazdag.
Az már csak az MSZP tragédiája, hogy bérből-fizetésből élőket néz gazdagnak. Ez baromi populista, mert nagyon sokan azt gondolják, hogy milyen jó lesz, amikor a rohattgazdagokat majd jól megsápolják és végre jut tejre, kenyérre nekik is. De sajnos egyik sem igaz.

Pipas 2017.05.29. 08:25:09

@csárlszbrunzol: "Aki bérből fizetésből él, az nem gazdag."

Mi a különbség a bér és a fizetés között?

Pipas 2017.05.29. 08:28:50

@chrisred: "Manapság a képzett, nyelveket beszélő polgárok döntő többsége semmilyen értelemben nem sorolható a gazdagok közé."

A baloldalt ez roppantul fogja ám zavarni, mikor éppen most magyarázzák, hogy egy diktátort le lehet győzni választásokon. :D

indeksz isis al kaida mind CIA projekt 2017.05.29. 08:34:17

Érdekes, hogy az a Botka (milyen orosz név ez már, nem gyanús?) papol a Gyurcsány- féle tetvek eltakarításáról, aki ő maga is szó nélkül végighallgatta az őszödi beszédet illetve támogatta Lopcsányt a bizalmi szavazáson, csakhogy polgit játszhasson továbbra is luxus- terepjárókkal, Rolexekkel és Szeviép- ügyekkel.

Pipas 2017.05.29. 08:48:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Hozzátenném, hogy a pénzt kivitték az országból, mert a GDP-n nem látszik, hogy itthon dolgozna. "

A csávó, aki százalék pontosan meg tudja saccolni mennyinek kell lennie a GDP-nek. A világon az egyetlen!

No és amikor nem annyi, akkor azt is tudja, hogy hol a pénz! Ez az ember mindent tud! :D Azt is, hogy mennyi lesz húsz év múlva a paksi erőmű nyeresége (semennyi, sőt), azt is, hogy mekkora hatalmas üzlet lesz napelemet telepíteni... (hatalmas, öcsém, ingyen lesz az áram és ezért mindenki napelemet fog telepíteni) :D

Ez a csávó egy zseni! :D

csárlszbrunzol 2017.05.29. 09:15:08

@Pipas: Semmi, igazad van. Régről jön, rossz megszokás.

Pipas 2017.05.29. 09:27:27

@csárlszbrunzol: "Régről jön, rossz megszokás. "

természes, nem is kötekedésből mondám! :)

Ad Dio 2017.05.29. 10:00:24

@vajdasagi:

"a világ elmegy előrefelé"

Az igazság a mad max és a Forradalmian Forradalmi Szép Új Modern Világ közt lesz szerintem.
A világot holnap a kényszer fogja "vezetni". Mégpedig annak a kényszere, hogy fenntartsuk azt amit létrehoztunk, nem pedig az, hogy még gyorsabb, még szebb, még kényelmesebb legyen. Ha szerencsénk van, okos hozzáállással fent tudjuk tartani a nyugati világot olyannak amilyen: keresztény, liberális, demokráciára alapuló. Ha nem, akkor meg... úgyis mindegy :-(.

Pop40 2017.05.29. 10:08:25

@midnight coder:

Hülyeség.
Ha a Bözsi nénik szoci elkúrások után is leszavaztak volna a szocikra, a fidesz sose kap kétharmadot 2010-ben.
De a balos szavazók a fideszes csürhével szemben nem szavaztak le, mert nem voltak elégedettek.
Arra persze nem számítottak, hogy a fidesz ezerszer többet lop-csal-hazudik majd, és a fideszes csürhe ennek ellenére ugyanúgy leszavaz rájuk.

A balos szavazóknak a tizede szemétséget se lehetett ledugni a torkán annak, amit a fideszes majmok nemcsak, hogy gond nélkül benyelnek, de tapsikolnak is hozzá.
Persze csak akkor, ha a vajdájuk, meg a maffiája csinálja.

Pop40 2017.05.29. 10:15:02

@Nyomortelepy:

A szenior kommerek Vityánál tolonganak, nem Botkánál.
Végignézve 1-1 fideszes pártgyűlés átlagéletkorát, szerencsére már nem sokáig.

Tosó Doncsev 2017.05.29. 11:39:30

A dksok azt szeretnék,ha a Feri jól p*csánrúgná és "leszedné" az alkslmatlan nagyarcú Batkát..

vajdasagi 2017.05.29. 18:07:58

@Ad Dio: A mesterséges intelligencia közelgő térnyerése nagyon sok mindent újrarendez majd a világon. Az igazság közelebb lesz a Forradalmian Forradalmi-hoz, de nem hinném, hogy az Emberiségnek szép lesz. Azonban a technológia nagyon gyorsan fog fejlődni, és Te ezt mintha nem vennéd eléggé figyelembe. Kicsit közel áll ez a szakmámhoz, tehát nem teljesen alaptalanul beszélek.

vajdasagi 2017.05.29. 18:12:20

@aleksz róz: Tudod a bizonyítás az nem egy link. Másold ide azt a szöveget, amely szerint a Kétfarkú párt az "SZDSZ szellemi örököse". Ezt azért gondolod, mert humoroak, vagy azért mert egyik is meg a másik is gazembernek tartja a most hatalmon lévőket? Vagy van netán harmadik közös vonás is? Netán mindkettő kétfarkú?

2017.05.29. 23:49:25

@vajdasagi: hát abban biztos lehetsz, hogy nem fogom neked egyesével az említett pártok több száz megszólalását kigyűjteni, bemásolni és összehasonlítgatni

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.30. 01:46:25

@Pipas: "A csávó, aki százalék pontosan meg tudja saccolni mennyinek kell lennie a GDP-nek."

Az a közgazdász. Attól még hogy hülye vagy hozzá, nem kell fetisizálnod.

"és amikor nem annyi, akkor azt is tudja, hogy hol a pénz!"

Igen, látszik, hogy az ellopott pénz - ezermilliárdok - nem növelik a GDP-t.

"mennyi lesz húsz év múlva a paksi erőmű nyeresége"

Veszeséges beruházás. A világ legrdágább atomerőművét tervezik építeni.

"mekkora hatalmas üzlet lesz napelemet telepíteni."

Az már most hatalmas üzlet. Pár évtized műlva állami támogatás nélkül is az lesz.

"Ez a csávó egy zseni!"

Rám gondolsz? Valóban olvasott vagyok, de ebből még ez nem látszik. Egyébként a fideszseggturkász agyhalottakhoz képest egy ötödikes is zseni.

vajdasagi 2017.05.30. 08:03:06

@aleksz róz: Biztos vagyok, hogy nem fogod kigyűjteni, mert nincs is mist kigyűjteni. Egyszerűen hazudsz, mert a te kedvenceid gonosztevők, és nem látod őket védhetőnek Ezért úgy gondolod, az egyedüli védelem a másik lejáratása. Csakhogy azok nem tettek még semmi gazemberséget. Te nem az igazságot keresed, hanem tolod a nemzetvesztők szekerét. Szégyelld magad.

2017.05.30. 16:18:52

@vajdasagi: hát akkor ne tájékozódj, ha nem akarsz

gyarapítsd te is nyugodtan a nagy többséget, a megtévesztettek táborát, nyeld le szó nélkül, amit a szádba tolnak :D

vajdasagi 2017.05.31. 07:11:22

@aleksz róz: Elképesztő, hogy te mennyire tévesen látod a világot. Ha te valakit bemocskolsz (most itt például a Kétfarkú Kutyapártot), akkor neked kell bizonyítanod is. Az nem lehet, hogy elvárod másoktól, hogy nyomozzanak a te hazugságaid alapján.

Ezek a pártok igenis rendben vannak azok alapján amit látunk. A te pártod meg (a fidesz) gazfickók gyülekezete. És te kérheted tőlem, hogy bizonyítsam a fidesz-ről a gazemberségeket, és azt én majd megteszem, ha kéred. Én meg tőled azt kérem, hogy akik szerinted rosszak, azokról te mutasd is meg, miért rosszak.

Ez így megy a világban többezer éve. A te agyadban azonban zavar van.

2017.05.31. 17:38:39

@vajdasagi: szerintem meg te látod tévesen a világot.

neked rendben vannak, mert te a liberális(nak mondott) torz eszmevilágot érzed üdvözítőnek. én meg nem, tehát nekem nincsenek rendben.

hidegen hagy a fidesz. ha szerinted gazfickók gyülekezete, akkor legyen gazfickók gyülekezete.
de még az intézményesített lopás és a tagadhatatlan antidemokratizmus ellenére is egy fokkal jobbak, mint ti. szóval akkor milyen rosszak lehettek ti? :-D ezen kéne elgondolkodni, hogy ezért támogatják még mindig többen a fideszt, mint az összes ballib ellenzéki pártot összesen.

én aztán nem várok el semmit tőled, papám, ha akarsz, tájékozódsz és levonod saját magad a következtetéseket, ha nem akarsz, tájékozatlan maradsz.

én csak leírtam a véleményemet és egy mondatban azt is megindokoltam, miért az a véleményem: azért, mert a lényeges kérdésekben ugyanazt gondolják.
te pörögtél rá, hogy igenis bizonyítsam be, miért az a véleményem.
csak.
ez nem egy kinél nőtt jobban a gdp vagy mitől fals a versenyképességi index című kétkattintásos téma. mondtam, hogy nem fogom neked a több száz megszólalást egyesével kigyűjtögetni, bemásolgatni és összehasonlítani.
(annyit nem érsz sem te, sem a vita)

vajdasagi 2017.06.01. 19:44:20

@aleksz róz: Persze hogy nem fogod "kigyűjtögetni". Egyet sem fogsz "gyűjteni", mert nincs.

Én egyébként egy konzervatív pártra szavaznék, ha tehetném, de olyan itt nincs. Ezért marad a Momentum. Meg még szóba jöhet a Kétfarkú.

És mivel a fiedsznek most ezektől tartania kell, jön majd az iránymutatás a rogán tóniéktól, hogy hogyan lehet őket bemocskolni. Legjobb azt szajkózni róluk, hogy ők az SZDSZ szellemi örökösei. Ezt az agyatlanok majd befogadják. Ezen gondolkozzál el.
süti beállítások módosítása