B1 blogcsalád



Breaking news: Strasbourgi koki Orbánnak

Az első nemzetközi gyorsjelentések

2017. május 17. - Szelestey

                                

Der Standard

der_standard.jpg

Az Európai Parlament a most elfogadott határozatban arra szólítja fel a Tanácsot, hogy az a 7-es paragrafus értelmében indítsa meg az eljárást Magyarország ellen, ami elmehet akár a szavazati jog megvonásáig is a jogállami aggályok miatt. Nem valószínű persze, hogy odáig jutnának a dolgok, a döntés inkább jelképes fontosságú, de Strasbourg ily módon is nyomást gyakorol Orbán Viktorra. A végső szót az Európai Tanácsnak kell kimondania, egyhangúan, az érintett állam nélkül. Ám Lengyelország, amely hasonló okokból szintén összetűzött a Bizottsággal, aligha szavazza majd meg a javaslatot.

 

Frankfurter Rundschau

frankfurter_1.jpg

Az unió már régóta aggódik a magyarországi fejlemények miatt, most pedig az Európai Parlament eljárást követel a demokrácia leépítése miatt. A határozat sürgeti, hogy vegyék igénybe a 7-es cikkelyt is, amely szankciókat irányoz elő, ha súlyosan megsértik a demokratikus alapértékeket. Ezt a paragrafust idáig még sohasem alkalmazták. A nagy többséggel jóváhagyott döntés rámutat, hogy a jobboldali-nacionalista Orbán-kormány alatt lényegesen romlott a jogállamiság, a demokrácia és az alapnormák helyzete. Így erősen korlátozták a véleménynyilvánítást, a tanszabadságot, a migránsok emberi jogait, valamint a gyülekezési szabadságot. Ugyanez vonatkozik a kisebbségek, mint a romák, zsidók és a melegek jogaira is. Ehhez járulnak még az igazságszolgáltatás elleni támadások és a nyugtalanító korrupciós esetek. Ily módon fennáll, hogy módszeres veszély éri a jogállamot.  Az állásfoglalás arra is rámutat, hogy az EU vizsgázik az ügyben, mert be kell bizonyítani, hogy akar-e és képes-e reagálni, ha valamely tagja megszegi az alapvető értékeket. Ez annál is fontosabb, mivel aggasztó jelek vannak más országokban is, tehát hogy ott is hasonlóképpen aláássák a jogállamot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2012511521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK1 2017.05.17. 16:55:50

"Így erősen korlátozták a véleménynyilvánítást, a tanszabadságot, a migránsok emberi jogait, valamint a gyülekezési szabadságot." Hol? Mikor? A gyülekezési törvény konkrétan 1989-es. Az egy dolog, hogy az újságírónak fingja nincs, de Szelesteyről többet gondolt volna az ember.

Bambano 2017.05.17. 17:17:44

"Ez annál is fontosabb, mivel aggasztó jelek vannak más országokban is, tehát hogy ott is hasonlóképpen aláássák a jogállamot.": tehát más országokban tapasztalt jogsértéseket is rajtunk akarják leverni?

én nem szeretem, amit orbán csinál, de az eu még hülyébb... most nagy dérrel-durral kitalálják, hogy nekimennek az orbán rezsimnek, majd kiderül, hogy más országokban is ugyanez folyik, szépen fejjel megy a falnak az eu. amivel 500 évre elég muníciót adnak orbánnak.

csináljuk már azt, hogyha le akarjuk váltani orbánt, akkor olyanokat teszünk, amivel le lehet váltani, nem pedig olyanokat, amivel bebetonozzuk...

morpho 2017.05.17. 22:30:24

@Bambano: Két megjegyzés.
Egyrészt nem nagy dérrel-durral mentek neki, mert már évek óta csak nézik az egész "műsort". Amit az EU csinál, az konkrétan fingfűrészelés. Puhapöcs az EU.
Másrészt, a jogállam lebontásában ilyen messzire még senki sem jutott. A más tagállamok, az konkrétan Lengyelországot takarja, ahol vannak próbálkozások, de nem szeretnék, ha ez orbáni szintre érne, mert Lengyelországnak valós gazdasági és politikai súlya van, míg Magyarországnak nincs.

sinus67 2017.05.17. 23:28:53

@morpho: "...míg Magyarországnak nincs."

Már nincs! Amit lenulláztak Orbánék! (Mondjuk a mindenáron megfelelni vágyás sem volt valami tuti az MSZP-től!)
süti beállítások módosítása