B1 blogcsalád



Magyarországon eltörlik a szabad és tisztességes választásokat

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. május 14. - Szelestey

9530ee3f47db43ed984a9be40dd62805.jpgA Guardian vezércikke szerint a magyarokat, lengyeleket és törököket immár tekintélyelvű alapokon kormányozzák. Az uniót csak a több Európa mentheti meg. A Néppárt haladékot adott Orbán Viktornak.

Guardian

guardian.jpg

A világban olyan államokban számolják fel a liberális demokrácia meghatározó elemének számító szabad és tisztességes választásokat, mint Magyarország, Lengyelország és Törökország. A vezércikk szerint névleg mind a három demokratikus, vagyis az embereket rendszeresen az urnákhoz hívják, ám mind a hármat tekintélyelvű módon kormányozzák, igaz az autoriter hatalom szintje más és más. A Freedom House azt állapította meg tavaly, hogy a földön már a 11. egymást követő évben szorul vissza a globális szabadság. A nyugati társadalmak immunisnak tekintik magukat az illiberális irányzattal szemben. Azt gondolják, hogy a választási rendszerüket nem lehet kikezdeni, ám az veszélyes önhittség. A pálya mind inkább azok felé lejt, akik sokat tudnak költeni a kampányra. Amerikában pl. az ilyen pénzek 60 %-át 132 ember adta össze, vagyis a szupergazdagok segítették hatalomra az önállóságát hangoztató Trumpot. Nagy-Britanniában elvileg sokkal szigorúbb a választási hadjárat finaszírozásának szabályozása, ám a Brexit ügyében látni, hogy könnyedén megkerülték a tilalomfákat. A nagytőke egyre inkább képes manipulálni a politikai vitákat, főleg a közösségi portálokon keresztül. Márpedig ez aggasztó kérdéseket vet fel a demokrácia szempontjából.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A hetilap arra figyelmeztet, hogy Európa részéről minden támogatást meg kell adni az új francia elnöknek, mert ha kudarcot vall, jön Le Pen és azzal vége az uniónak. A világ veszélyben van, nemcsak a terrorizmus, hanem épp olyan mértékben az EU esetleges összeomlása miatt is. Visszatér a nacionalizmus, a népek önzése, az pedig felszámolhatja a háború utáni összefogást, véget vethet a megbékélésnek, ami az eddigi rend legfőbb célja volt. Csak éppen a háborús nemzedék távozásával kezd feledésbe merülni. Macron győzelme ne tévesszen meg senkit, a franciák egyharmada a szélsőjobbos Le Penre voksolt, aki szégyentelenül rasszista és nacionalista, és akinek láthatólag nincs ínyére az európai egység. Ezért ismét határozottan ki kell állni a szolidaritás mellett, ami ez esetben azt jelenti, hogy meg kell engedni a franciáknak a gazdasági megszorítások fellazítását. Ehhez a németeknek fel kell adniuk a takarékosság politikáját, hozzá kell járulniuk az unió reformjához. Különben búcsút inthetünk az uniónak és a földrész ismét tele lesz olyan nemzetekkel, amelyek csak a saját érdeküket nézik. És készek akár erőszakkal érvényt szerezni annak. Vagyis a kiutat csakis a szorosabb együttműködés hozhatja el.

Die Presse

die_presse.jpg

Az unió bővítési biztosa megerősítette, hogy Orbán Viktor még egy esélyt kapott az Európai Néppárttól. Az előzmény az volt, hogy a magyar politikus az EPP legfőbb testületében megígérte: visszacsinálja a vitatott felsőoktatási reformot. Johannes Hahn, aki az osztrák konzervatívokat képviseli, hozzátette, hogy a kormányfő most időt kapott, mármint hogy érvénytelenítse a Közép-Európai Egyetem de facto tilalmát. A biztos arról is beszélt, hogy a Néppártban szintén hatalmas felháborodást váltott ki a Brüsszel-ellenes kampány, mivel az valótlanságokat állít, Európa-ellenes közhelyek és előítéletek segítségével. Ez azonban nem segíti elő az együttműködést a kontinensen. Hahn abból indul ki, hogy Orbán eleget tesz az EPP, illetve a Bizottság kívánalmainak.

 Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3312503879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galicius 2017.05.14. 07:42:08

Amíg az EU haladékot ad Orbánnak,addig mi beledöglünk a mindennapokba.

Csaba Szikora 2017.05.14. 13:39:54

Már most parázik a ballib a választástól?Esélytelenek nyugalmával kiabálnak már most kígyót-békát?Szánalmas bagázs.

rovid 2017.05.14. 18:17:53

mit kell még tennie Orbánnak, hogy ne haladékot kapjon!?, hanem odacsapjanak!

birka menet 2017.05.14. 23:32:04

@Csaba Szikora:

Lopbán gazdid nem mer elmenni immáron 10 éve (mikor is gyurcsány felmosta vele a padlót) egy darab választási miniszterelnökjelölti vitára sem, egy darab ellenzéki TV-be sem.
Befosásban tehát a ti bandátok jár elöl.

dr. mesterséges színezék 2017.05.15. 01:01:26

@rovid: Egy apróságot azért látni kell: Európai iparibb (nem hehéz annak lenni) és szervezetten agrár felének minden borzongása ellenére nincs ellenére egy protekcionizmussal elbaszott feudalizmus.

Van is eszében a falu fazekasának eltörni a részeges tahó kezeit csak azért, mert az rendszeresen veri az asszonyt és közben összetöri a konyhaneműt!

bigdata 2017.05.15. 03:47:59

Emberek, helyén kellene kezelni a sajtószemlét...

Pipas 2017.05.15. 05:28:11

Azért bírom, hogy a B1 az egyik nap objektív és pártatlan tájékztatást követel a sajtótól, a másik nap meg gondosan válogat sajtószemle címen.

Az egyik hazug cikket ír, a másik idézgeti. Aztán holnap cserélnek, és meggyőzik egymást, hogy nekik mennyire igazuk van. Aztán jönnek a választások, szembejön a valóság és nem értik. Azt hiszik, biztos csalás volt, hisz ők nem így énekelték meg a világot. :D

Pipas 2017.05.15. 06:34:17

"Feladta a küzdelmet és elfogadta a 100%-os brüsszeli büntetést a kormány"

Jó cím, aki elolvassa, az tudja, hogy az orbán kormány megint rosszul csinált valamit, megint vereséget szenvedett, megint bukott. Nyilván korrupció is van a dologban.

Aztán ha elolvasod a cikket, akkor kiderül, hogy jah, az mszp kormány csinált egy 18 milliárdos projektet, annyira gáz, hogy az eu most az egész pénzt visszakéri. Még most is az mszp elk.rásait, lopásait bukjuk nap mint nap.

Na, amúgy ennyit ér a liberális sajtó, már a címben is kenik a másikra a dolgot.

midnight coder 2017.05.15. 06:56:32

Sehol nincs demokrácia ahol nem a liberósbolsik nyertek!

midnight coder 2017.05.15. 06:58:40

Amúgy erre a demokráciára már volt megoldás a létező szocializmusban. Ott simán betiltották a többi pártot, így mindig a bolsik nyertek. Az újkori kollégáik még csak most kezdik felfedezni a népi demokráciában rejlő lehetőséget.

Fortress 2017.05.15. 07:00:54

Nem csak demokráciák meg diktatúrák léteznek. A kettő közt számtalan fokozat és árnyalat van.

RonIQa 2017.05.15. 07:14:33

A demokrácia puszta illúzió.

sinus67 2017.05.15. 20:12:13

@RonIQa: Így igaz! Illúzió! Az ókori görögök óta tudjuk, hogy mindenütt csak annyi és annak jár a demokrácia, amennyit és akiknek a gazdagok megengednek! Ha éppen nagyot akarnak kaszálni, vagy új gazdag jelöltek vannak, akkor pár évre, évtizedre szünetel a demokrácia!
Majd visszajön, ha a nép eleget szenvedett és a feltörekvő fiatalabbak, ügyesebbek át akarják venni a hatalmat!
Azután pár évig megint lesz olyan-amilyen demokáré, majd megint jön valaki, aki mindent magának akar!
Körforgó ez a javából! Azért valamikor, sokára talán megjön az emberiség esze és mindenki olyan helyen lesz, amit megérdemel, vagy kiérdemel.
Addig is lesz jobboldal, meg baloldal, meg közepek, meg szélsőségesek, sértődöttek, akik nem fértek a vályúhoz!
Egyszer minden mese véget ér!
Azért, ha illúzió is, jobban szeretem ha a gondolataimat nem megmondják nekem, hanem pici agyacskámból pattanik ki! Még akkor is, ha tévedhetetlen nem vagyok!
Így szép a világ! Nem úgy, mint Észak-Koreában!

FCUK1 2017.05.15. 23:50:57

a szabad és tisztességes választásokat? azt már 2006-ban eltörölték, amikor hazugságok, jaj elnézést, trükkök százaival nyertek a szocik.

na de komolyra fordítva: azért, mert egy politikai erő nem tud nyerni, még nem lesz tisztességtelen a választás. amíg meg van függöny, addig szabad.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 00:05:58

@FCUK1: "a szabad és tisztességes választásokat? azt már 2006-ban eltörölték, amikor hazugságok, jaj elnézést, trükkök százaival nyertek a szocik. "

Így van!

De ez nem jogosítja fel a geci hazaárulót, hogy sokkal durvább módszerekkel bebetonozza magát.

FCUK1 2017.05.16. 00:45:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ugyanaz a törvény lesz jövőre, mint 2014-ben. ha akkor jó volt, most is jó lesz. márpedig jónak kellett lennie, mert elindult rajta mindenki.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 00:50:48

@FCUK1: "ugyanaz a törvény lesz jövőre, mint 2014-ben"

Valószínűleg.

"ha akkor jó volt, most is jó lesz. márpedig jónak kellett lennie, mert elindult rajta mindenki. "

Ökörség.
süti beállítások módosítása