B1 blogcsalád



Macron nem enged a szorításból, megint nekiment a magyar és a lengyel kormánynak

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. május 11. - Szelestey

Az új francia elnök nem akarja hagyni, hogy Orbán és Kaczynski kicsemegézze az unió előnyeit, a kötelezettségek aló viszont kibújjon. Macron a "nevers-i vágás" a populistáknak? Orbán vereségét jósolják a hírügynökségek a kvótaperben, de az EU ketté is szakadhat az ügy miatt. Trócsányi László: Magyarország hallani sem kíván a menekültek kötelező elosztásáról. Valószínűleg már Orbán propagandistái sem képesek felmérni, hogy mit érdemes feltenni a miniszterelnök Facebook-oldalára és mi az, amivel nagyon nem tanácsos büszkélkedni.

 

Bloomberg

bloomberg.jpg

Az új francia elnök Magyarországot és Lengyelországot hozta fel annak példájaként, hogy vannak olyan tagállamok az unióban, amelyek büntetlenül megsérthetik a közös normákat, ám mint mondta, ő ezt nem fogja annyiban hagyni. Macron közölte, a következő öt évben azért fog küzdeni, hogy az EU-n belül mindenütt a lehető legaprólékosabban tiszteletben tartsák a szabadságjogokat, illetve az alapvető jogokat. Mert az nem megy, hogy pl. a költségvetésről késhegyig menő vitát folytatnak az országok, ugyanakkor tétlenül szemlélik, hogy mit művelnek a magyarok és a lengyelek. Nem lehet megengedni, hogy bizonyos tagok kihasználják az adók, illetve a szociális hozzájárulások szintjében meglévő különbségeket, közben pedig megszegik a szervezet elveit. Az államfő úgy látja, hogy az unió csak akkor létezhet, ha a hozzátartozó államok meggyőződésén alapszik, de az összefogás egyben politikai szükségszerűség is. A hírügynökség megjegyzi, hogy a nyilatkozat azt jelzi: Macron újfajta vitát akar Európáról. A lengyel kormány különben máris visszautasította a vádakat.

 

Libération

liberation_1.jpg

A lap úgy értékeli, hogy Macron az első győzelmet jelenti a populizmus fölött. A politikus odahaza nem számíthat kegyelmi időszakra, de Európában az elején nagyon is építhet a támogatásra. Sikere egészen példátlan, ugyanakkor kettős kihívást jelent. Egyfelől a hanyatlás érzetével szemben, ami legalább 8 éve mérgezi Franciaországban a légkört. Másfelől az idegengyűlölő populizmussal szemben, ami a jelek szerint áthatja az egész nyugatot. Ennélfogva mindkét fronton nagyjelentőségű, hogy az elnök sikert arat vagy netán kudarcot vall. Ami az uniót illeti, eredménye az első érdemi feltartóztató vágás a nyomuló xenofób populizmussal szemben, amely lehetővé tette a Brexitet és Trump megválasztását, sőt a magyaroknál és a lengyeleknél már hatalomra is jutott. Mi több, csak egyre erősödni látszott a kontinensen.

Mutatkoztak ugyan ellenállási gócok, így Ausztriában és Hollandiában, ám a nagy kérdés az volt, meg lehet-e állítani Le Pent? A válasz meglepően egyértelmű lett. A legeurópaibb jelölt lenyomta a legnacionalistább vetélytársat. A populista hullám a legnagyobb, leglátványosabb vereségét szenvedte el. Macronnak ily módon személyes hitele is van és annak segítségével sok mindent elérhet a közös szociálpolitika, energetika, védelem, illetve beruházások területén. Ha ezt meg tudja csinálni, abból meríthet hazai céljai eléréséhez is.

 

Bloomberg

bloomberg.jpg

A hírügynökség úgy gondolja, hogy politikai vereséget hozhat Orbán Viktor számára a kvótarendszer ügyében indított per, ugyanakkor kimozdíthatja a holtpontról az európai menedékrendszer ügyében zajló próbálkozásokat. Emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfő mindig is ellenezte a nyitott kapuk politikáját, kerítést emelt a déli határon, konténertáborokba zárja a menedékkérőket és egyértelműen elutasítja a menekültek elosztását. Nézetét, miszerint meg kell őrizni az ország etnikai egyneműségét, más államok is hangoztatják a térségben. Ugyanakkor a néhány hónapon belül várható ítélet befolyásolja majd a Bizottság tervét, amely állandó rendszert kíván létrehozni, hogy szükség esetén tehermentesítsék a peremállamokat, ha azokat megint elárasztja a két évvel ezelőttihez hasonló emberáradat.

 

Reuters

reuters.jpg

Az Európai Bíróság előtt lévő kvótavita azzal fenyeget, hogy kettészakítja az Európai Uniót. A luxemburgi perben a magyar és a szlovák fél védelmébe vette, hogy egyetlen menedékkérőt sem kíván befogadni, ugyanakkor a németek és mások megrótták őket ezért, mondván, hogy az EU-n belül szolidaritást kell tanúsítani. Orbán Viktor és Robert Fico igyekszik úgy beállítani, hogy a két éve, többségi szavazattal hozott döntés mutatja, miként akarják rákényszeríteni akaratukat a brüsszeli bürokraták a tagokra. A két ország mellett tegnap egyedül a lengyel képviselő állt ki, a nemzetbiztonságra hivatkozva. A másik oldalon volt a német, a francia, a svéd, a luxemburgi, a belga, az olasz, a görög megbízott, valamint a Bizottság embere. A német képviselő felhívta a figyelmet, hogy a készülő ítélet jelentősége messze túlmutat majd a mostani ügyön. Berlinnek és több más, nettó befizető államnak egyre inkább elege van abból, hogy a keletiek nem segítenek, de azért felmarkolják a nagyvonalú brüsszeli támogatásokat. Ha a bíróság elmarasztalja a két felperest, az további érvet ad a másik tábor kezébe, hogy a menekültek átvételére szorítsa rá a magyarokat és a szlovákokat. További jogvita, illetve pénzbírság sem kizárt. Viszont ha a kvótadöntés húzza a rövidebbet, az csak még inkább összekuszálja az unió migrációs politikáját. 

 

Die Welt

die_welt_1.jpg

Európai toloncmechanizmust sürget a magyar igazságügyi miniszter. Trócsányi László azzal érvel az új rendszer mellett, hogy jelenleg szinte lehetetlen bárkit visszaküldeni, ha elutasítják a menedékkérelmét. Ehhez szerinte a Frontexet, a közös határvédelmi ügynökséget kell jogkörrel és pénzzel felruházni, hogy repülővel visszajutassák az érintetteket oda, ahonnan eredetileg jöttek. A hivatalnál január óta 690 fővel már működik az az egység, amelynek feladata, hogy a gyakorlatban segítsen a tagállamoknak ilyen ügyekben. A miniszter ugyanakkor tart attól, hogy az EU az őszi német választások után fokozza a nyomást a tagokra a kötelező kvóták érdekében. Ám hangsúlyozta, hogy abból Magyarország nem kér. 

 pipd.jpg

piqd.de

„Magyarország én vagyok – Orbán, Bözsi néni, a nyugdíj és a röfik”. Így vezeti fel legújabb magyar életképet a Spiegel szakértője, aki szerint a nemzet konzultáció lényege, hogy a hajánál előrángatott témákban a kormány demagóg kérdéseire az emberek demagóg válaszokat ikszelhetnek be.  De végül is teljesen mindegy, mit jelölnek be, következménye úgysincs. Időnként a miniszterelnök is személyesen is vállalkozik „nemzeti konzultációra”, így látogatott el a minap Nagygécre, Bözsi nénihez. A hat fős településen gigantikus nacionalista emlékpark épült, majdnem két millió eurós uniós támogatásból. Hogy Brüsszel tud-e erről, az most másodlagos. A lényeg, hogy a kormányfő megígérte a házigazdának a nyugdíjemelést. Merthogy ő az állam. Ezt azonban hivatalosan úgy fordították le, hogy lesz emelés. Talán már a kormánytolmácsnak is kínos volt az egyes szám első személy. Egyébként miközben a politikus az idős asszonnyal beszélt, két kezét szinte végig a zsebében tartotta, ami roppant neveletlen dolog. Ráadásul a hasa ezáltal csak még nagyobbnak látszik. A végén még üdvözölte Bözsi néni malacait is. Hát, ezt lehet látni Orbán Facebook-oldalán.

 

Hangos sajtószemle.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7312497433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubuka56 2017.05.11. 09:27:56

most már a franciáknak is van egy ferikéjük, hajrá.

gépeklázadása3 2017.05.11. 10:11:58

@bubuka56: A lényeg lejött, a többit el se kell olvasni.

tireless treehugger 2017.05.11. 12:13:13

franciáknál nem jelentősek a pártok. A politika középre húz, időnként kicsit balról időnként kicsit jobbról. A lényeg a progresszión van, a múlt nem térhet vissza.

"megfontolva előre"

És hogy ehhez ki a vezérigazgató abszolút nem számít, az 5.köztársaság a liberál-progresszív-humanista-merkantilista-technokrata vonalon mozog.

természetesen attól még álmodozhattok, ez itt annak a helye, na lökjétek a belétek ültetett sablonos képzeteket, hajrá:

Nátloz Aszoj 2017.05.11. 18:22:18

Ezt a MAKARÓNI-t még a franciák is megbánják!!

Gróf Leninkoerúthy Taszyló 2017.05.11. 23:11:03

Ahol európaiakat fenyegetnek, nem európaiak érdekében, az nem európai és nem unió.

Pyrrhus 2017.05.12. 00:28:22

Lényeges különbség, hogy Franciaországban Macron népszavazáson, a néptől kapott felhatalmazást az elnöki pozíció betöltésére.

Magyarországon sem g.Orbán, sem Káder János nem kapott egyetlen választópolgári szavazatot sem, amelynek alapján abba pozícióba kerülhetett, amelyben tetszeleg.

Sir Galahad 2017.05.12. 09:51:43

Nem olyan bonyolult ez... Migránsügyben a szolidaritást emlegetni ostobaság. Minden államnak a saját belügye kell, hogy legyen, kíván-e migránsokat fogadni és ha igen, mennyit. A peremállamokat nem azzal kell mentesíteni a migrációs nyomás alól, hogy a hozzájuk érkezőket máshová viszik tőlük, hanem azzal, hogy segítséget kapnak a határaik őrzéséhez és csak annyi migránst engednek be magukhoz, amennyit ők maguk szeretnének.

exterminador 2017.05.12. 10:10:22

Ez a Macron egyre szimpatikusabb. Az uniós támogatási pénzeket felvenni, közben pedig teli szájjal, fröcsögve mocskolni Brüsszelt, nahát ez undorító eljárás. Az Unió impotenciáját jól bizonyítja, hogy tűrik. Remélem, már nem sokáig.

room_101 2017.05.12. 10:24:55

Reszkető hangotokból látom, érzitek, hogy szopni fogtok. Jönni fog kutyára dér.

1ghost 2017.05.12. 10:28:56

Macronnak igaza van! Hiszen az ideöntött tengernyi pénzzel az EU tartja a felszínen ezt a mocskos, tolvaj, korrupt rendszert.

legális 2017.05.12. 10:29:22

Azért azt jó lenne megvárni, milyen kormány meg parlament fog összeállni, az mit fog megengedni.
Az sem mellékes, hogy az első dáma mit fog neki megengedni.
Mellesleg egészen jól sikerült semleges sajtószemlét kaptunk a korrekt tájékoztatás jegyében. Úgy, mint máskor.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.12. 10:32:29

@Sir Galahad: "csak annyi migránst engednek be magukhoz, amennyit ők maguk szeretnének."

Nem kéne egy migránst se beengedni.

A menekültkérelmeket el kell bírálni, a valódi menekülteknek ideiglenes védelmet adni, a migránsokat visszaküldeni. Az nagyon helyes, ha a belső államok a peremállaok terhének egy részét átvállalják, ha megindulna egy menkülthullám, Magyarországra, Görögországra, Olaszországra túl nagy teher hárulna.

morph on deer 2017.05.12. 10:33:03

@exterminador:
Valószínűleg ő sem állja a tahó viselkedésmódot, ahogy az egyetlen kulturembernek sem szimpatikus - pártállástól függetlenül.
Az meg azért kifejezetten gyászos, hogy az ország 'első embere' évtizedek alatt sem tanult meg viselkedni, maradt a neveletlen felcsúti bugris a focipályáról, aki véletlenül most épp miniszterelnök.

Mindnyájunk nagyobb dicsőségére :(

Szélmalomharcos 2017.05.12. 10:34:06

"Macron közölte, a következő öt évben azért fog küzdeni, hogy az EU-n belül mindenütt a lehető legaprólékosabban tiszteletben tartsák a szabadságjogokat, illetve az alapvető jogokat. "

Mondja egy olyan tagállam vezetője, ahol már úgy másfél éve rendkívüli állapot van érvényben

Szélmalomharcos 2017.05.12. 10:38:11

" politikai vereséget hozhat Orbán Viktor számára a kvótarendszer ügyében indított per,"

Már megint, ezen a héten ötödször is megbukik? Bezzeg ha befogadna 15 millió fekát meg arabot, akkor az óriási politikai győzelem lenne

Szélmalomharcos 2017.05.12. 10:41:47

"Berlinnek és több más, nettó befizető államnak egyre inkább elege van abból, hogy a keletiek nem segítenek, de azért felmarkolják a nagyvonalú brüsszeli támogatásokat."

Szívesen segítünk, akár hajóval is szállítjuk a migrincseket Németországba. 1 millió elég lesz, vagy legyen inkább 2?

chrisred 2017.05.12. 11:04:03

@Sir Galahad: Ezért nem is migránsügyben emlegetik a szolidaritást, hanem menekültügyben, ami a közös uniós politikákhoz tartozik, és az uniós országok hatósági szervei közti szolidaritásról lenne szó. Ha a magyar állam nem vonná ki magát belőle.

we dont want arabs here..So what 2017.05.12. 11:24:01

@1ghost: Az ideöntött pénz a német cégek zsebében landol. Macron tisztában van ezzel, ezért akarja rajtunk keresztül verni a németeket. Csak egy faszfej állíthat valamit úgy ahogy te, tudás és információ nélkül. Ergo, faszfej vagy.

Sir Galahad 2017.05.12. 11:24:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem kell átvállalni semmilyen terhet senkitől. Nem kell beengedni a migránsokat és nincs teher.

1ghost 2017.05.12. 12:09:29

@we dont want arabs here..So what:
"Az ideöntött pénz a német cégek zsebében landol. "

Hehehe! Ostoba fidesztroll! Ezzel esetleg Bözsi néninél házalhatsz!

Az ideérkező EU-s pénzt amikor elköltik abból 27% egyből áfaként folyik be a költségvetésbe. Utána jön belőle a több befolyó adó: a bérek utáni szja, járulékok stb.

De te, mint ócska fidesztroll természetesen ehhez hülye vagy. Neked a gazdád seggének fényesre nyalásában kell jeleskedned! :)

Iraki Tömegpusztító Fegyverek 2017.05.12. 12:27:39

Makarón elvtársnak még nem is létezik a pártja a képviselőházban.
Nulla, azaz NULLA darab képviselője van a pártjának.

Olyan ez a keménykedés, mint amikor a romkocsma- forradalmárok sör-bor-marihuanagőzben fel akarják szabadítani Moszkvát.

2017.05.12. 12:28:30

Most majd jön Marcontól és a "zunijótól " a tockos, a koki, a saller és a nyakleves.
És ha ez bejön, akkor lehet nyöszörögni, libsizni meg migránsozni. Mert ma már ott tart a sok agyhalott fidióta,hogy a külföldről haza jötteket is migránsként kezelik ! Bravó, csak igy tovább ! Ez az igazi magyar virtus ! Aki hazajön az migráns, aki pedig pénzért vette a letelepedési kötvényt --antilop és zsivány bandájától--az igazi magyar lett ! Igaz, irni, olvasni nem tud magyarul és beszélni sem, de volt pénze megvenni --kilóra az offshore lovagokat.

De aki még nem dolgozott a frankoknál, nem élt le minimum két évet, az talán most halkabban oszthatná az észt. Mert rendkivüli állapot ide, vagy oda, ám mégis működik az országuk és megoldják --egyenlőre még ha néha kissé hosszan is--de a problámákat

De jobb ha tisztában vannak vele sokan a soroscsicska fideszesek és a csicskalitasz tagok közül, hogy mi a frankoktól, minimum 60 évvel vagyunk lemaradva. Majd akkor ugassanak a hős melldöngető vezetők, ha olyan lesz a közlekedésünk--földön, vizen, levegőben--mint nekik, vagy olyan termékeket gyártunk--úgy az iparban, a hadiiparban, a mezőgazdaságban,élelmiszeriparban, vagy a járműgyártásban, a tengeri hajózásban mint ők--na akkor lehet vau vau.

Addig több szerénységet, több alázatot és több őszinteséget, a hazugság, a lopás, a korrupció terén. Pláne akkor amikor már a Románok és a Bulgárok is elszáguldoztak mellettünk--szinte minden téren. Mi pedig arra vagyunk büszkék hogy az "unijó" pénzén éldöglődünk, miközben vezéreink--milliárdosok a "unijótól" kapott pénzekből.

Nos, akkor lehet gondolkozni és sunnyogni, mert amit a kormány mond annak a bizony negyede sem igaz. De addig is dübörögjön az állítsuk meg Brüsszelt, mert az onnan kapott pénz már kevés ! Küldjenek többet , ne csak 5 milliárd eurót ! Legalább 30 milliárd kellene , vagy talán még több .

legális 2017.05.12. 13:06:01

@Szélmalomharcos: Biztos Te is egyetértesz, hogy ez a migráns történet biznisz. Mi nem akarunk ebben a bizniszben részt venni.
Amit kiemeltél:"Berlinnek és több más, nettó befizető államnak egyre inkább elege van abból, hogy a keletiek nem segítenek, de azért felmarkolják a nagyvonalú brüsszeli támogatásokat." az meg simán gennyes dolog. Milyen aljas dolog a területi felzárkóztatás céltámogatását hozzákötni a további elszegényedést hozó migránsbefogadással. Lehet, Macronnak csak kicsúszott a száján ez az árukapcsolás, de felháborító.

morph on deer 2017.05.12. 13:25:14

@legális:
"Lehet, Macronnak csak kicsúszott a száján ez az árukapcsolás, de felháborító."

Ja!
Az a szégyentelen még elvárná, hogy orbán és zsíragyú népe a feladatokból ugyanúgy kivegye a részét, mint az anyagi javakból!
Pfúj!
Mert a buta franciája nem ismeri a"zigazi magyar virtus" nevű kényszerképzet minden civilizációs normát felülíró hatását!

Mi nem veszünk részt csakazértse, beeee! Mert mi vagyunk a magyarok, nekünk lehet, beeee!
"Nicht ugribugri" - ahogy egy 'zigazi magyar mondta, egyenesen a turul seggéből beszélve..!
Na, csak azééé!

Nincs közöttünk csicska 2017.05.12. 13:40:20

Makaron már rég letudja a maga 15 perc hírnevét és visszatér a balettbe, amikor Orbán még mindig miniszterelnök lesz

Renzire vetheti vigyázó szemeit

Nincs közöttünk csicska 2017.05.12. 13:44:18

"Berlinnek és több más, nettó befizető államnak egyre inkább elege van abból, hogy a keletiek nem segítenek, de azért felmarkolják a nagyvonalú brüsszeli támogatásokat."

És mégse raktak ki a zEUból, pedig 2 hete is ebben reménykedtetek!

De még a néppártból se! Nincs igazság! Európa segíccs!

Iraki Tömegpusztító Fegyverek 2017.05.12. 13:51:17

Csak a lippsi csicskamédia CIA- pénzeit kéne megvonni.

bbwd 2017.05.12. 13:51:18

ez a kisköcsög gerontofil miért nem a saját dolgával foglalkozik?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.12. 13:59:45

@bbwd: Most mit vágsz fel azzal, hogy a te anyád fiatabb volt, mikor először megbasztad.

bbwd 2017.05.12. 14:04:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

nem szóltam hozzád, kiskancsó...

anyádat nálatok szokás baszni a disznóknak

konrada 2017.05.12. 14:09:37

@jános515:
...majd ha jön...
...de eddig csak akkor jött, amikor pont azok voltak hatalmon, akik nagyon komolyan be akarták tartani az EU-s megmondók tanácsait, lásd kötelezettségszegési eljárás, vagy 4-es metró.

...de azóta csak ígéret, amivel most már 7 éve minden héten nyugtatja magát az ellenzék...

Serény Vélemény 2017.05.12. 14:22:54

Annyira föl akarnak zárkóztatni, hogy azért közben mindennél jobban sikerüljön leszakadnunk.

Netuddki. 2017.05.12. 14:26:45

@Nátloz Aszoj: Dedó bazmeg. Csak nem te is az egyik fidelitasos hülyegyerek vagy a tegnapi videóról?

Netuddki. 2017.05.12. 14:27:53

@bbwd: Na, ez meg a másik fidelitasos hülyegyerek...

Jakab.gipsz 2017.05.12. 14:53:36

Köszönjük a lapszemlét Lajos, most már sokkal tisztában látunk!

Marcon egy neo-kommunista barom, ezzel a proletár internacionalizmusával egyetembe, csak átöltözött neoliberális köntösbe és most multikulti lett.
Jé ezek ugyan azok a balfa-xok, akik azt hiszik, mi mindent elhiszünk. ( a templomba se nagyon szoktunk, mindent el hinni), ne reménykedjetek.

1ghost 2017.05.12. 14:54:09

@Tibi !:

Na ja! Tényleg az! Olyan síkhülye, hogy csak két választása van: a fidelitasban lenni, vagy éhen dögleni a piacgazdaságban. :)

Nietzsche__ 2017.05.12. 15:08:50

"... xenofób populizmus" Rávilágít a lényegre. Hozzátehetjük: korlátolt, xenofób, nemzeti populista kleptokrácia; és ezzel az orbánista rendszer mind az 5 jellemzőjét összeszedtük.

korlátoltság (bezárkózás a világ elől)
idegengyűlölet (mindenki a magyarok ellen van)
nemzetieskedés (csak az a karaj, aki magyar)
populizmus (MINDENKINEK jó lesz aki velünk van)
kleptokrácia (a 10 nagy Fidesz klán mindent ellop, de legalább magyaroké lesz)

Ennyi. Így mennek itt a dolgok. És még vagy 8-10 évig így is marad. Macronnak meg tökéletesen igaza van. Ilyen szarházi bandát miért hagynának tollasodni. Én a franciák helyében már rég kivágtam volna Orbánékat és vele ezt a szánalmas országot is az EU -ból. Még türelmesek is velünk. Ki tudja meddig.

lombozódó 2017.05.12. 15:18:21

@Sir Galahad: Az meg a vezető hatalmak belügye, hogy mennyi pénzt fognak adni, hogy felkopjon az állunk :-)))) Nem automatikusan jár a nyugati adófizetők pénze mint támogatás az oligarcháknak :-)))

lombozódó 2017.05.12. 15:20:51

@Jakab.gipsz: Majd Németh Szilárd megmondja, hogy ő is Soros bérenc :-)))

Szélmalomharcos 2017.05.12. 15:21:28

@legális:
Sajnos az EU-n belüli ideológiai megosztottság lejutott a kocsmai kötekedés szintjére. Minden érv annyit ér, amennyit a másiknak ártani lehet vele. Az ilyen érvelés csak egy ideológiai husáng, aztán meg már csak a nyers erő marad, ezt képviseli az ifjú titán Makró

Két út van ebből a helyzetből: vagy megszálló erőket küldenek, vagy szétesik az EU. Én a harmadikra szavazok: térjen vissza az EU a pragmatikus Európai Közös Piac állapotához, aki pedig ideologizálni akar, az menjen Észak-Koreába

Sir Galahad 2017.05.12. 15:23:11

@lombozódó: Amiatt nem kell aggódni, hogy nem adnak támogatást, azzal ugyanis nem mi járunk jól, hanem ők: index.hu/kulfold/eurologus/2017/02/28/nemetorszag_nagyot_szakit_az_eu-bol/

MEDVE1978 2017.05.12. 15:23:39

A franciák ugyanazt a német mítoszt erősítik a "szolidaritás" ilyen módon számon kérésével, amin a német lakosság nagy része szellemi maszturbál már egy éve. Egyértelmű, hogy a "menekült" vagy "migráns" egy percig sem akar Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Magyarországon vagy Horvátországban maradni. Németországba vágyik vagy Nyugat-Európába.
Ebből kifolyólag ez egy álomhajhászás, amit részben a Visegrádi országok tartanak életben. Ha befogadnánk 1124 ilyen szerencsétlent, itt maradna belőle 100, az összes többi lelépne nyugatra.
(A letteknél volt is valami hasonló: befogadtak 50-et, mind elment).

Macron alapvetően az estabilishment jelöltje, ráadásul úgy, hogy levetkőzte már azokat a "gátlásokat" is, amelyek a régi pártokat, a szocdemeket és a kereszténydemokratákat jellemezte. Migránspárti, neoliberális, a szorosabb EU híve, akár egy nagytőkés program testesült volna meg. Már a megválasztása sem más, mint egy mázli, de ha kicsit összeesküvéspárti valaki, akkor mást is láthat mögötte. Ugyanis januárban még nagyon Fillonnak állt a zászló, aki a hagyományos néppárti, egy kis liberális gazdaságpolitika fűszerrel. Viszont messze nem ennyire menekültbarát. Aztán "hirtelen" megjelent róla egy pár hír... Kérdés, hogy ez kinek állt érdekében. Az biztos, hogy nem Le Pennek, mert ő örült volna egy erős Fillonnak, aki egy megerősödő Macronnal harcol....
Mindenesetre egyedül ez - Fillon bukása - tette Macront elnökké.

Macron viszont nagyon magasra tette a lécet, extrém könnyen bukhat. Már az, ha a parlamenti választásokon nem jól szerepel a mozgalma, egy kínlódó 5 évet vetíthet előre. A szorosabb EU álmai a németeken bukhatnak, míg a megszorító hazai program és a migránssimogatás miatt a franciák utálhatják meg nagyon gyorsan.

lombozódó 2017.05.12. 15:25:25

@Serény Vélemény: Hát nem akarnak megállni, pedig mi csak utol akarjuk érni az EU-t :-))) Ezért üzenünk nekik állandóan, de nem értik. :-)))

Mihajil Ignatyev 2017.05.12. 15:28:47

A gerontofil, nemlétező párt, fantom- elnökének először egy darab képviselőt kéne juttatnia a Francia Nemzetgyűlésbe.
Utána lehet esetleg keménykedni...

Mihajil Ignatyev, CUE- proktőr és anal- izátor (orosz hacker) s.k.

legális 2017.05.12. 15:34:30

@1ghost: láttál már EU-s támogatást? Nem az Indexen, hanem Támogatási Szerződésben?
Ha igen, akkor tudhatod, hogy ÁFA-t nem finanszíroz, néhány önkormányzatos támogatás kivételével.

legális 2017.05.12. 15:40:25

@morph on deer: zsíragyú néptől vereséget szenvednetek nagyon xar lehet, de, mint "tuggyuk" sok lúd disznót győz.
Az árukapcsolás meg roppant aljas történet. Mert amikor a térségfejlesztési tárgyalások lementek, akkor nem volt szó arról, hogy te zsíragyú magyar, kapsz pénzt, aztán majd fogunk tőled kérni valamit, vagy ahogy az úriemberek mondják, lesz egy visszautasíthatatlan ajánlatunk.
Azt tudtuk, hogy egy darabig mi vagyunk az EU egyik széle, de hogy majd azt is megmondják, hogy ne csak a határukat védjük meg, hanem a migráncsok kimazsolázott részéből nyeljük is be, nem volt szó. Ha lett volna, biztos más a tárgyalások eredménye.
Amúgy meg, anémetek most már tudják, hogy mazsolázni sem könnyű a ganajból.

lombozódó 2017.05.12. 15:45:14

@Sir Galahad: A cikk nélkül is minden értelmes ember tudja, hogy a németek jártak a legjobban. Persze ez a rendszerváltással kezdődött, mikor is eladtunk minden mozgathatót és utána maradt a nagy üresség. Utána már minden pénz jó jött. Hiszen nem maradt adót termelő gazdaságunk, amit a mai napig nem próbáltak felépíteni.
/ ma az adót termelő iparágak mind a külföldi tőkések tulajdonai, ahonnan azért cseppen némi befizetés/ adó a büdzsébe is , amit pedig ellopnak, igy marad csóró a társadalmunk /

Tom66 2017.05.12. 15:50:04

"Az új francia elnök nem akarja hagyni, hogy Orbán és Kaczynski kicsemegézze az unió előnyeit, a kötelezettségek aló viszont kibújjon."

Persze ők a kiváltságosok kicsemegézhetik, ez nyilván rendjén van (üzletelhetnek az Oroszokkal, évek óta nem számít a Francia költségvetési hiány, stb.).

illaim 2017.05.12. 16:53:16

@Mihajil Ignatyev: Ezt mind a moszkvai utcalány anyukád mesélte? LOL

morph on deer 2017.05.12. 17:40:07

@legális:
"Amúgy meg, anémetek most már tudják, hogy mazsolázni sem könnyű a ganajból."

Gondolom ezért van itthon még ennyi fideszes :)

Akkor azt is figyelmedbe ajánlom, hogy tán nézd meg a csatlakozás dátumát, aztán meg azt, hogy mikortól merült fel a migrációval kapcsolatos munkamegosztás.

A másik dolog amit a figyelmedbe ajánlok az a sorrend: a magyarok előbb megtagadták annak az ezerháromszázegynéhány személy személyazonosságának ellenőrzését és menedékkérelmének elbírálását - aztán merült fel sokadjára a retorzió lehetősége!

Ugyanis erről van/volt szó, hiába hazudozik orbán, hiába utánozod te is, ez a helyzet.

Eddig csak azt sikerült összehoznia ezügyben, hogy "ha igent mondunk, akkor majd biztos tízezreket fognak küldeni" - azaz csak jövendőmondáson és feltételezésen alapuló ok miatt járatja le az országot orbán és hívőinek agymentes gyülekezete.

Aki pénzt fogad el, legaláb ne kötözködjön azokkal akiktől kapja, mert nem jár jól.
Nagyobb baj az, hogy az ország sem!

Nincs közöttünk csicska 2017.05.12. 17:53:22

@morph on deer: 'Aki pénzt fogad el, legaláb ne kötözködjön azokkal akiktől kapja, mert nem jár jól.'

- mondták az okos libsik.

Miután mondták hogy kidobnak az EUból és Orbán kivezeti.

Meg a néppártból is kidobják meg kivezeti.

Lehet számítani rá, hogy amit a lipsik mondanak az úgy is lesz.

Nincs közöttünk csicska 2017.05.12. 17:55:23

Mivel i kezdődött ez a kidobják kivezeti címü libsi nóta?

Az elmennekabankokkal, vagy az IMF vitával még 2011ben, már nem emléxem.

Brix 2017.05.12. 19:10:17

A lényeget már leírták a korbábban hozzászólók: Macron, a kizsákmányoló tőkés elit embere, nem fog sem új munkahelyeket teremten, sem nagyobb szociális biztonságot, így hamar kiábrándulnak belőle...
A kvóta per, megint vágyálmokon nyugszik, hiszen a migránsok alapvetően csak oda akarnak menni, ahol hatalmas segélyeket markolhatnak fel , és már van diaszpóra...A kelet--közép-európai országok sem hülyék, hogy a befogadással kísérletezzenek , hiszen a nincstelen, gyökértelen, fiatal migráns férfiak egy időzített bombát jelentenek , ahol megjelennek...A nyugatiak és az EU Bizottság az mondja hogy " Megoldjuk" de mindenki tudja, hogy ezt a problémát már nem lehet megoldani soha, sőt a végét sem látni, egyelőre... A legjobb amit tehetünk, kimaradni ebből! Ne legyen senkinek sem illúziója, úgysem lesz kohéziós támogatás 2020-tól, mert a migránsok elgyengítették az EU magországait, pénzügyileg. A pénz a migrókra fog elmenni 2020-tól, így semmi zsarolási potenciáljuk sincs tovább velünk szemben! Egyet mondok : Ló..sz a seggükbe azoknak a liberális szellemű politikusoknak , akik miatt nem kívánt embermilliók telepedtek Európába, fenyegetve a közbiztonságot és az itteni emberek megélhetését! Amit tettek, annak viseljék a következményeit a németek és a többi befogadó ország!

David Bowman 2017.05.12. 19:28:22

Ámokfutó kis köcsög. É-Algéria új góréja.
Aponyi Albert megmondta: Önök most megásták Magyarország sírját, mégis mi fogunk ott állni az önök országai sírjai fölött.
És lőn.

Szélmalomharcos 2017.05.12. 19:28:54

@chrisred:
"menekültügyben, ami a közös uniós politikákhoz tartozik, és az uniós országok hatósági szervei közti szolidaritásról lenne szó. Ha a magyar állam nem vonná ki magát belőle."

A magyar állam akkor kért először segítséget, amikor ellepte az országot a migránsáradat két éve. Erre föl az olaszok kapták az újonnan létrehozott alapból az oroszlánrészt, a maradékot a görögök, a végén pedig nem jutott Magyarországnak szinte semmi, pedig akkor már nálunk regisztrálták a legtöbb migrincset. Még meg is magyarázta egy német szocdem főokos, hogy ha okosan viselkedünk egyéb kérdésekben, akkor talán minket is felvesznek a listára.

Üres hablaty duma a szolidaritás, egyedül a szomszéd országoktól kaptunk erkölcsi támogatást, és egy korlátozott számú határőrizeti kontingenst

Pipas 2017.05.12. 20:06:52

@morph on deer: "Eddig csak azt sikerült összehoznia ezügyben, hogy "ha igent mondunk, akkor majd biztos tízezreket fognak küldeni" - azaz csak jövendőmondáson és feltételezésen alapuló ok miatt járatja le az országot orbán és hívőinek agymentes gyülekezete. "

Fél éve volt egy cikk az indexen, hogy eddig 50 000 migránst próbáltak meg visszaküldeni németországből meg svédországból hozzánk. Nem kéne annyire elsietni az "agymentes gyülekezet" dolgokat, ha ennyire nem követed az eseményeket. :(

nick papagiorgo 2017.05.12. 20:09:38

Szerény véleményem szerint, szokás szerint, egy teljesen objektív, elfogultságmentes, igazi újságírói munkára rámutató válogatást láttunk.

Márminthogy a válogatás is elfogultságmentes, meg az írások is. Én naponta többször ki vagyok oktatva, hogy a "lakájmédia" az csak a fidesz seggét nyalja pártutasítások alapján, ellenben az igazi, független média, az objektív témákról tudósít, objektív szemszögből, tények alapján. Na, ennek szép példája ez.

Szintén nagyon jó látni, hogy Orbán már megint megbukott (ezen a héten hetedszer, pedig még csak péntek van). Ennek nagyon örülök.

Több ilyen kéne. Végülis, az orbánellenes hangulat így is elég erős (legutolsó kutatások szerint 99,9 % hogy Orbán megbukik - csak a megfelelő embereket kell megkérdezni, ugye), de nem lehet megállni félúton.

Annak is örülök, hogy sikerült megtalálni az új hőst, Macront, akit (rossz nyelvek szerint) csak azért sikerült megválasztani, mert "mégse Le Pen" továbbá parlamenti támogatottsága (mint páran rámutattak ) is a nullához konvergál, de elég tökös gyerek, hogy megválasztása első napján beszóljon Orbánnak. Mondjuk Merkelnek is beszólt, "megjöttem, nyisd ki a bukszát mutti, hitelből fedezzük a fejlődést", erre a párbeszédre még kíváncsi leszek, gyanítom fajsúlyosabb lesz , mint az Orbános. Nem teljesen értem, hogy miért nem ezt emeltük ki, illetve értem, de mindegy :)

Pipas 2017.05.12. 20:13:10

@Szélmalomharcos: "Üres hablaty duma a szolidaritás,"

A szolidaritás az valami olyasmit jelent, hogy aki nehéz helyzetben van, annak segítünk.

Nem úgy működik, hogy mutti beleugrik a kútba, de nekem is vele kell ugranom, mert szolidárisnak kell lennem! Úgy működik, hogy ha bele akar ugrani, akkor lefogjuk, amíg a muszájkabátot rá nem adják. :D

felső határ nincs 2017.05.12. 20:32:45

Nyeu még mindig szolidaritásról beszél - persze csak a szavak szintjén - de nyilvánvaló hogy évi 1-2 millió ember is eléggé megviselte a magországok ellátórendszerét.

Egyébként amit Soros fejtegetett, hogy kéne évi 1 vagy pár millió bevándorló, az valós. Európa 400 milliós, és a legöregebb átlagéletkorú kontinens. Mármint friss fiatal munkavállalók kellenének, olyanok akik akarnak és tudnak dolgozni. Ezt pedig csak bevándorlásból lehet megteremteni.

Ami biztos, hogy a bevándorlást nem így kell megoldani, ahogy eddig, alapfeltétel a szigorú határőrizet és az önző szempontok -tehát nem a szolidaritás- szerinti szelekció.

Illetve, a bevándorlás elvileg lehetne EUn belüli is, van millió olasz spanyol keleti munkanélküli, de fizetni ugye nem akarnak, ezek meg nem mennek el a hazájukból hugyér szarér.

Köv. nagy kérdés, hogy ki fizesse az integrációt? Jelenleg a gazdag nyugati középosztályt éri ez a megtiszteltetés, másik opció azok a multik lennének akik azzal számolnak hogy szükségük lesz pár év múlva a többlet munkaerőre.

MÁSIK opció hogy Európa hosszú távra lemond a gazdasági növekedésről, és akkor megúszhatja bevándorlás nélkül. A fogyó népesség még sokáig jól élhetne ettől, hisz kevesebb szájat is kéne etetni, csak ezzel Európa elvesztené a világgazdasági-világpolitikai súlyát ami az eliteknek nem tetszik, nekik ez presztízskérdés.

Pipas 2017.05.12. 20:49:36

@felső határ nincs: "elvesztené a világgazdasági-világpolitikai súlyát"

Hát azért elég beteg elképzelésnek tartom, hogy majd a muszlimok növelik a világgazdasági súlyunkat. :D Ahonnan jönnek az a vidék például nem olyan nagy világgazdasági súlyú...

Pipas 2017.05.12. 20:55:56

@felső határ nincs: "Egyébként amit Soros fejtegetett, hogy kéne évi 1 vagy pár millió bevándorló, az valós."

Hát erről meg annyit, hogy ott van pl. az usa. Nyilván igen nagy mértékben nőtt a kontinensük súlya, amikor odament pár millió európai, de azért az indiánok nem nagyon tapsikoltak ennek.

Olyan ez, mintha azt mondanád: hát figyu, van egy házam, fel kéne újítani, renoválni kellene és a garázsba is elférne egy audi. Namost nekem nincs erre pénzem, de ha odaadnám a bélának a házat ajándékba, annak vannak gyerekei, azok megcsinálnák a házat, előbb utóbb audira is lenne pénz, aranyos kisgyermekek édes kacajával telne meg a domboldal. Hát kiköltözöm a sufniba, a háznak vérfrissítésre van szüksége.

Abszurd.

felső határ nincs 2017.05.12. 21:13:40

@Pipas: Nem ezt mondtam. Azt tartom, hogy Amerika, Ausztrália meg az a pár gazdag ország Európában versenyzik a bevándorlókért, különben mindnek a gazdasága sorvadni fog, egymáshoz meg a világ maradékához képest.

És itt nem arabokra gondolok, de nem is zárom ki őket. Sima angolszász bevándorlási kvóta pl. ebben az évben bejöhet 712 ács, 280 vízszerelő, 200 tanár stb.

felső határ nincs 2017.05.12. 21:20:20

@Pipas: Nem, nem. Ez az amit Európa most csinál.

Én azt tartanám ésszerünek, ha az EU v. az országok maszekban, bevándorló toborzást végeznének, szervezetten, az EUn kívül és az EU szegény részeiben is: Tehát csak az kaphatna letelepedési engedélyt, akár családdal, akit azonnal el tudnának helyezni a munkaerőpiacon.
És a világ 6 milliárd szegényéből gondolom lenne is évi 1-3 millió, aki motivált is és kvalifikált is. Azt, hogy vallási vagy bőrszín alapon szelektálni kéne-e, illetve hogy ez fontosabb-e mint a bevándorló gazdasági haszna, azt én inkább a nemzetállamokra hagynám.

Tehát amit itt elképzelek, és ami szerintem müködhetne, annak semmi köze a szolidaritáshoz, ez üzlet, mind2 félnek.

morph on deer 2017.05.12. 21:35:13

@Pipas:
"eddig 50 000 migránst próbáltak meg visszaküldeni"

A hír igaz!
Csak éppen nem a "kvótáról" szól!
"Visszaküldeni" - mert itt léptek be az EU-ba, és a sokszor hivatkozott 'dublini egyezmény' miatt itt kéne megvárniuk a történet végét, de nem teszik, mint tudjuk.

Még egyszer mondom: ez nem az a történet ami ellen épp pereskedünk!
Csak nálunk ugye nem a 'dublini egyezmény' miatt volt népszavazás - egyébként arra hivatkozva építjük a legjobb 'okos' kerítést money can buy - hanem amiatt az ezerháromszázakárhány szerencsétlen miatt akikkel kapcsolatban a menekült státusz meg- vagy meg nem adása miatti vizsgálatokat kéne nekünk elvégezni, ami után vagy megengednénk, hogy maradjanak, mert rászorulók, vagy meg nem... Azaz nálunk lenne a végleges döntés. Normális kormány a 'dublini egyezmény' megváltoztatásáért lobbizna - de nekünk nincs ilyen.

Az a szomorú, hogy ezzel kapcsolatban jobbról balról csak a túlzások hangzanak el, nem is igazán csoda, hogy a három milliónyi 'bözsinéninek' fogalma sincs a valóságról.

Talán igazat kellett volna mondani az első perctől, akkor legalább megalapozotta(bba)k lennének a vélemények.
De nálunk is csak a kerítés 'okos'...

morph on deer 2017.05.12. 22:00:26

@Brix:
"Macron, a kizsákmányoló tőkés elit embere, nem fog sem új munkahelyeket teremten, sem nagyobb szociális biztonságot, így hamar kiábrándulnak belőle..."

Meg:

"Ne legyen senkinek sem illúziója, úgysem lesz kohéziós támogatás 2020-tól, mert a migránsok elgyengítették az EU magországait, pénzügyileg."

Kiskegyed nem a jósnő a tévéből véletlenül? Csak kérdem, merthogy "olyan meggyőző"..!

chrisred 2017.05.13. 03:32:38

@Szélmalomharcos: Két éve az Unió nyújtott is volna segítséget (hotspotok létrehozása Magyarországon uniós pénzből és szakmai irányítással). De a magyar állam elutasította. Nehéz olyannal szolidárisnak lenni, aki minden együttműködési lehetőséget elutasít és az egyetlen tárgyalási alap nála, hogy minél több pénzt akar.

Nzoltan 2017.05.13. 06:48:14

@morph on deer: Orbán nem járatja le az országot. Azt a hazai baloldal teszi.

gmihaly621 2017.05.13. 09:08:52

Vannak, akik már kételkednek abban, hogy egy esetleges, a kvótaperben hozott (el)marasztaló ítéletnek sikerül érvényt szerezni.

Szélmalomharcos 2017.05.13. 10:25:13

@chrisred:
Hotspotokat éppúgy be lehetne rendezni Luxemburgban vagy Dániában is, vagy akkor még lehetett volna az UK-ban mint Magyarországon. Ez egyébként nem uniós, hanem ENSZ projekt.

Valójában az egzotikus országok számára találták ki, egy óriási sátortábor több tízezer emberrel. Ha nem zárja le a határt Orbán, akkor már sok százezer migrincs táborozna több tucatnyi ilyen táborban szerte Magyarországon. Ehhez képest a mostani konténertábor a határon fejedelmi ellátást biztosít és a környező lakókat is kíméli

Szélmalomharcos 2017.05.13. 10:28:20

@gmihaly621:
Hogyha oda kötik vaslánccal a Magyarországra küldött migrincseket akkor maradnak, máskülönben elhúz mind. Semmi szükség itt rájuk

morph on deer 2017.05.13. 10:53:44

@Nzoltan:
"Orbán nem járatja le az országot. Azt a hazai baloldal teszi."

Nem nyert!
A hazai baloldal ugyanis nincs abban a helyzetben, hogy ezt érdemben megtehesse. Véleményem szerint egyébként semmilyen helyzetben sincs, ha lehet még egyáltalán beszélni 'hazai baloldal' nevű képződményről...

Azt meg azért már az odaadó fideszeseknek is illene észrevenni, hogy az a viselkedésmód amit orbán és sleppje produkál legfeljebb már csak a felcsúti kocsmában számíthat elismerésre, Európa civilizált részén messze nem ez a helyzet! Ideje lenne a vezér tudomására hozni, hogy arrafelé bizony elvárják az evőeszközök megfelelő használatának ismeretét, és a modortalanság ott nem a 'bátorság' sőt, 'hősiesség' megfelelője, hanem a suttyóságé - és annak megfelelő fogadtatással jár.
Ő már nem a 'fenegyerek', hanem a bunkó, - és ez elég szomorú.
Az meg még szomorúbb, hogy fel sem ismeri a különbséget!

Na de nem lesz ez mindig így, lesz még orbánmentes, európai Magyarország, tiszta sor! :)

chrisred 2017.05.14. 04:55:19

@Szélmalomharcos: Itt az uniós projektről van szó:

ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/european-agenda-migration/background-information/docs/2_hotspots_hu.pdf

Ilyeneket csak ott van értelme létrehozni, ahol a menedékkérők átlépik az Unió határát, ennélfogva Dániában vagy Luxemburgban semmi. Na de a magyar kormány érve is éppen az volt, hogy mi nem vagyunk uniós határország, és ezzel szépen ki is lőtték a te szívhez szóló szolidaritás kártyádat.

chrisred 2017.05.14. 05:01:33

@Sir Galahad: Ez az érvelés ott kap léket, hogy a német cégeknek gyakorlatilag mindegy, hogy az eddig hozzánk befolyó támogatási összegekre ezentúl nem Magyarországon, hanem valamelyik másik kelet-európai országban pályáznak majd.

Szélmalomharcos 2017.05.15. 11:04:00

@chrisred:
Az Unió határát biztos nem itt lépték át először, hanem Görögországban vagy kisebb részben Bulgáriában. Az sem igaz, hogy máshol nem lehet ugyanúgy létrehozni hotspotokat, akár a határokon kívül (Törökország, az újabb tervek szerint Líbia) vagy belül, egy kis utaztatással. Csak az összes egoista álszent, aki most a szolidaritásra hivatkozik, valójában a saját bajait akarja rálőcsölni másokra, nem pedig fordítva.

A gyarmati mentalitás újjáélesztéseként átpolitizált rablómese ez a szolidaritásról, amiben mi lennénk az új gyarmatok

Szélmalomharcos 2017.05.15. 11:12:19

@chrisred:
"Mindegyik HOTSPOTON működik első fogadási létesítmény, amely körülbelül 1 500
személy fogadására alkalmas és lehetővé teszik a helyszíni azonosítást, regisztrációt és az ujjlenyomatok adatbázisba vételét. "

Ez a hotspot éppolyan béna és hasznavehetetlen mint a többi EU-s elképzelés. 1500 fős hotspot mire jó akkor, amikor naponta több mint 5 ezer fő jön? Akik természetesen nem hajlandók ujjlenyomatot adni (ebből volt az egész hacacáré a Keletinél, miután nem voltak hajlandólk Bicskére menni)

A megoldás az amit Orbán csinált, a kettős kerítés. Ide nem jönnek és ne is jöjjön ez a hülye erőszakos nagypofájú banda

chrisred 2017.05.15. 21:22:45

@Szélmalomharcos: Az Unió csak az uniós országok területén végezhet hatósági feladatokat, addig terjed a jogköre.

chrisred 2017.05.15. 21:26:15

@Szélmalomharcos: A kerítés csak arra jó, hogy másfelé tereljék az érkezőket. A lényeg, hogy az érkező személyeket teljes körűen, minél gyorsabban és pontosan azonosítsák, ez a menekültügyi eljárásnak és a terrorizmus elleni küzdelemnek egyaránt az alapja.
süti beállítások módosítása