B1 blogcsalád



Orbán annyira megosztó, hogy a nyugatnak nincs más választása: el kell utasítania mindent, amit a kormányfő hirdet

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. május 07. - Szelestey

hjhktkpturbxy9lzgq1ntq5odk3ota4zmriyzg1mtayownjmwy3zjnlzc5qcgeslqmazqihzq2azqeykwxnaxtnabw.jpegFAZ: Orbánnak is csak jót tenne, ha nem élezné annyira ki az ellentéteket. Már a Greenpeace is aggódik a magyar nacionalizmus miatt. Csakis az európai identitásra építve lehet elhárítani a nagy, nemzetközi gondokat - mutat rá a Spiegel.

FAZ

fraknfurter.jpg

A kommentár levezeti, hogy miként is okoz kárt Orbán Viktor. A miniszterelnök a CEU elleni támadással hatalmas dühöt zúdított a saját fejére. Főleg a nyugati politikusok és újságok háborodtak fel. Az unió felemelte a mutatóujját. A Néppárt odáig meg, hogy felmerült a Fidesz kizárásának lehetősége. Csak éppen ebben nincs semmi új. Orbán már sokszor előadta a nyugat neveletlen gyermekét. Sőt, rendszer van abban, amit csinál. A külföldi kritikát úgy értelmezi, hogy itt az ország kerül veszélybe. Ily módon akarja maga mögé állítani a nemzetet, ő volna a magányos és hős harcos, aki megvédi a magyar ügyet. Ez idáig bevált, egyben eltereli a figyelmet, mondjuk, az egészségügyről és a korrupcióról. De rafinált, mert tudja, hogy az EU-tagságot a lakosság többsége támogatja, ezért a Közép-Európai Egyetem és a civil szervezetek kapcsán sem ment el odáig, hogy súlyos szankciók fenyegetnék.

A CEU esetében a cél az, hogy rövidebb pórázra vegyék, mint szinte minden más intézményt. Ám ha Brüsszel fogást talál a törvényen, akkor Orbán ezúttal is szép, csendben visszakozik. A baj azonban nem a részletekkel, hanem az összképpel van. A Fidesz mindent maga alá akar rendelni, ám a demokrácia több mint a négyévenkénti választás, szükség van ellenőrzésre, egyensúlyra. A kormányfő által előidézett károk közt kevésbé tűnik szembe, hogy Orbán rendkívüli mértékben megoszt, és ez lehetetlenné tesz minden differenciálást. Mert csakis ellentmondani lehet, ha mindent úgy állítanak be, hogy az sötét amerikai pénzügyi spekulánsok titkos aknamunkája Magyarország és Európa ellen, legyen szó Sorosról, a CEU-ról vagy a civilekről.

Le Monde

le_monde.jpg

A Greenpeace francia igazgatója azt közölte, hogy nagyon nyugtalanítja a szervezetet a nacionalizmus megerősödése Magyarországon és Törökországban, és nekik kötelességük felemelni a szavukat ellene. Abból az alkalomból mondta ezt, hogy a csoport aktivistái kijátszották az őrséget és hatalmas plakátot feszítettek ki az Eiffel-toronyra a nagy francia forradalom hármas jelszavával, amivel a Front National ellen kívántak tiltakozni az elnökválasztás mai, 2. fordulója előtt. Ezek után a hatóságok megerősítették a látványosság védelmét. A Greenpeace hasonló akciót hajtott végre az év elején Washingtonban is, amikor beiktatták Trumpot. Akkor szintén ellenállásra szólított fel, bár fő területe a környezetvédelem és csak igen ritkán avatkozik bele választási kampányokba, illetve nemzeti politikai kérdésekbe.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Az elemzés azt hangsúlyozza, hogy a földrészen sok helyen bizonyos politikusok ismét a nemzeti értékeket forszírozzák, ám a különbségek helyett azt kellene kiemelni, ami összeköt, mert ez ügyben már igencsak jelentősek az eredmények. Az elsőre példa Nagy-Britannia, Lengyelország, vagy éppen Magyarország, ahol Orbán Viktor a magyarság állítólag ősi hagyományait idézi fel. Ez veszélyes terep, mert aki keményen elzárkózik a másiktól, az érzelmi akadályokat állít fel a társadalmon belül és azok között. Márpedig ez megnehezíti a békés egymás mellett élést. A nemzeti korszellem újraéledése azzal fenyeget, hogy visszatérnek a múlt század elejének mániái és viszályai. A vitát azonban ezzel együtt nem lehet megkerülni, a közös azonosság nélkül szétesnek a társadalmak. A szolidaritás érzése nélkül nemigen lehet egyben tartani egy demokráciát. Ha mindenki csak a saját akaratát igyekszik keresztül vinni, akkor lehetetlen a szabad fejlődés. 

Ugyanakkor a céllal ellentétes a multikulturalizmussal szemben álló vezérlő kultúra hirdetése. Először is, mert hiába nyúlnak vissza a nemzeti kategóriákhoz, azokkal nem lehet olyan, globális gondokat megoldani, mint a migráció vagy a terrorizmus. Kollektív identitásra van szükség a határok meghaladásához. Másodszor pedig a Leitkulturt napjainkban nem lehet fölülről elrendelni, annak alulról kiindulva kell kialakulnia és elterjednie. Viszont már jó ideje létezik az irányadó európai kultúra, csak éppen nem tűnik fel, mert a nemzeti viták az eltérő vonásokat emelik ki. Független, nemzetközi média kell ahhoz, hogy tudatosuljanak az összekötő kapcsok. De emellett demokratizálni kell az európai politikát, anélkül nincs igazi valutaunió, sem védelmi szövetség. Aki előre akarja vinni a kontinenst, annak el kell gondolkodnia azon, hogy miként lehet leépíteni a szellemi határokat a nemzetek között, ahelyett, hogy új elválasztó vonalakat húznának fel.

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1712486639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2017.05.07. 08:44:03

A nacionalizmus a XIX. sz. azaz a polgári államok kialakulásának terméke. Előtte a feudális királyságok korában huszadrangú fontossága volt hogy kinek mi a nemzetisége, az volt a meghatározó, hogy ki a hűbérura. A globalizáció /ami nem újkeletű, csak újabban gyorsult fel/ során a nacionalizmus elveszti előremutató jellegét, sőt retrográddá, hátramozdítóvá vált.
Tehát a nacionalizmus az emberiség történetének egy átmeneti fogalma, tényezője.
SŐT már a XX.sz.-ban előjöttek a nacionalizmus súlyos hibái és bűneimert

István Tamasi 2017.05.07. 08:47:38

@István Tamasi:
folytatás:
...mert nem volt képes megakadályozni a maga szélsőséges vonásainak - sovinizmus, rasszizmus, felsőbbrendűségi teóriák, ember ember elleni gyűlölet keltése - előre törését amik óriási károkat okoztak az emberiségnek.

gmihaly621 2017.05.07. 09:31:18

Nem tudom, a lapszemle címét kiadta, de úgy hülyeség, sőt uszítás, ahogy van. Európa nyugat-mucsai térfelének kellene inkább hosszú időkre visszamenő (longue durée) önvizsgálatot tartania, hogy mikor rontották el többször is - nem is kicsit, nagyon -, a kontinens "dolgait", amelyeket - József Attila gondolataival élve - rendezni kellene, végre-valahára. A fritzek pedig ne nacionalistázzanak, úgy könnyű, hogy náluk a nemzet is nép, lásd pl. a berlini Bundestag (Reichtagsgebäude) timpanonján a feliratot.

estónia 2017.05.07. 09:35:41

Ez mind igaz viszont van egy egészen kicsi bibi...........- az Orbán kormányt megszavazta az emberek többsége és ha most lenne szavazás akkor is nyerne egy esetleges választáson, és miért van ez, valószínű,hogy az emberek többségének megfelel az uralkodása. Ezt a tényt ne próbálja meg felülbírálni az UNIO!

Toportyán Zsóti 2017.05.07. 10:14:07

@estónia: Van 1 kis bibi,azemberek többsége nem a gcsuti sorosbérencre szavazott.

Toportyán Zsóti 2017.05.07. 10:15:49

@gmihaly621: Kelet mucsai észkombájn,intellektusod elig problemás.

gmihaly621 2017.05.07. 10:17:46

@Toportyán Zsóti: Te pedig csak úgy szimplán vagy hüje.

Toportyán Zsóti 2017.05.07. 10:18:13

Gcsuti sorosbérenc végighazudta az életit,volt már minden csak akasztott ember még nem,összekeveri magát a magyar néppel,álamvallássá akarja magát tenni aztán cél a galaxis....

gmihaly621 2017.05.07. 10:21:36

@Toportyán Zsóti: Ámítgasd csak Tenmagadat, öcsi!

Anna Kisfaludiné Baán 2017.05.07. 11:13:08

'56-ban a nyugat nem jött segíteni, így a szovjet hatalom elborított minket. Egész történelmünk azt bizonyítja, hogy más-más hatalmak elnyomása alatt éltünk. Most, hogy Orbán Viktor ragaszkodik az ország önállóságának megvédéséhez, mindenki ellene fordul. A legaljasabb a magyar ún. ellenzék árulása az EP-ben nagy pénzeként hazát árulókról már nem is beszélve. OV sem hibátlan, de rendbe hozta az mszp-szdsz által totál kiárusított ország pénzügyeit, és a migránsokat nem engedi be. A cikk írója akárhonnan is ollózta össze a cikkét, tudhatná ill tudja is, hogy az összes libsi lap egymást másolja. A választásokat jövőre majd meglátjuk, de semmi esetre sem hagyhatjuk, hogy az ország a Soros-spekuláció, és Simicska sértődöttsége miatt a nyugat, a minimum kettős mércét alkalmazó EU és a migránsok martaléka legyen!

a nagy hohoohooo 2017.05.07. 14:46:00

@Anna Kisfaludiné Baán: Az apád faszát segghülye Ann Ban heheee....mérmindig a leghülyébb takonynáci vezénylik ki trollszolgálatra?
Fizetésemelés jár a hülyeségért a takonynáci trolloknak?
A nyugat és az USA nem is ígérték a segítséget,azt a SZER üvöltötte,jóval előtte még a nyáron a tudatták egymással az orosz és az USA kormányok a jaltai egyezmény sérthetetlenségét és éppen egy 3 vh.elhárításán dolgoztak ,mily véletlen a oroszokkal együtt ,tovább tudtak az orosz hidrogénbomba sikeréről ....Hruscsov beígérte ,hogy
használni fogja ha 48 órán belül nem lesz vége a támadásnak...... :) az
volt a bűnös aki a csapataink harcban állnak hazugsággal és egy szál
puskával a tankok elé küldte a fiatalokat ,de közben ő maga elhúzott a
jugó nagykövetségre :)
Ha lett volna érzéke a nemzetközi politikához valamint nem idiótákra hallgatott volna, tudta volna, hogy az oroszok nem fognak rést hagyni a nyugati pajzsukon, nem engedik közvetlen a határukhoz a kapitalizmust. Ráadásul az amerikaiak is kijelentették, hogy nem adnak katonai segítséget, csak élelmiszert.
Forradalom csak az, ami előre forgatja a világot. Nem visszaveti. Ami a megtagadott rendszernél jobb, igazságosabb, tisztességesebb, emberségesebb világot kezd teremteni. A vélt vagy valós dühök szadista kiélése ismeretlen utcai járókelőkön, vagy fehérzászlós parlamentereken, fegyvertelen, ártatlan huszonéves sorkatona fiatalokon, majd a tetemek horrorisztikus meggyalázása nem éppen a forradalom kategóriája. Aligha lehet nyitánya egy szép, új, emberségesebb világnak.
Petőfiéket ma a kutya se ünnepelné forradalmárként, ha valami hasonló vandál őrjöngést rendeztek volna a pesti utcákon 48. Március idusán..56 egy fasiszta restaurációs kísérlet is volt amellett, hogy a rendes emberek szabadság vágyát is kifejezte. Sokkal bonyolultabb volt mint a legtöbben elképzelik az egybites központi rendszerükkel.Társadalmi változást kivánó lelkes fiatalok voltak a kezdeményezők. Hogy aztán kétes ,bűnöző elemek is csatlakoztak hozzájuk az sajnos az igaz.Mi jellemezte leginkább az ötvenhatos" forradalmat"? Újpesten azzal kezdtek, hogy kirabolták a Tanácsházzal szembe lévő "Óra ékszer " boltot.
Angyal István így látta: Az igazságnak nincs szüksége semmiféle diplomáciára, sem elhallgatásra, sem elkendőzésre. Igenis tudja meg a világ, hogy ez a forradalom népi-nemzeti és elsősorban szocialista forradalom volt, s azt csak megnyergelni kívánták a reakciós ellenforradalmi erők.Sajnos az 56-nak volt sokféle drámája az ország szinte minden részén, bűnözők randalíroztak , mert kiengedték őket a börtönökből s fegyvert is adtak a kezükbe. káosz volt , s nem az - ország összefogott -akció. Még azt sem tisztázták hogy B.Pesten a sorsdöntő lövéseket kik kezdték .Mert nem az oroszok ! Több nagykövetségi csoport is volt a helyszínen, s nem erősítették meg hogy az oroszok lőttek volna először a mieinkre.
Sőt az első CIA jelentések is arról szóltak,hogy a rádiónál először a felkelők lőttek a Lámpagyárból elrabolt fegyverekkel .Ezért írom most is le, hogy ez nem legenda hogy színezzük ! hanem dráma, ahol több oldalon is negatív személyek játszottak főszerepet..
Mai fejjel addig lehet forradalomként értékelni 56-ot. Mégpedig azért, mert a tüntetők nem a kapitalista, Horthy-rendszert akartak visszaállítani,hanem élhetőbb szocialista rendszert. A "Ruszkik haza" jelszóval csak egy önálló, szabad, szocializmust építő országot akart, jugoszláv mintára. Nagy Imre kommunista volt. Tehát ezért nevezhető forradalomnak mert egy sztálinista diktatúrából valódi néphatalmat akartak csinálni.
Aztán persze jött a csőcselék, a nyugatról visszatántorgó nyilasok, a börtönből kiszabadult bűnözők, akik fegyverhez jutottak és mindent elrontottak.

Más,szerencsétlen Soros ugyanazt a szerepet tölti be itt, mint Orwell Állatfarmjában az elűzött Hógolyó. Bármi a téma, ő a felelős...ezen már csak röhögni lehet.... ha a hülyeséged virágozna, már régen virágoskert lennél.Ezt a sok veretes baromságot el is hiszed,vagy csak minket kápráztatsz vele?...vagy sírni...
Fel kellene mérni, hogy ki vezeti a "ki tud a leghülyébb" lenni címért
folyó versenyt Soros témában! Az élmezőny szoros a kormány tagjai, mezei
IQ hiányos halandók, és a kormányközeli konzumidióták között.

a nagy hohoohooo 2017.05.07. 15:04:23

@Toportyán Zsóti: Ezen a gmihályon csak röhögni lehet .A kórlapját nem látta, a kórelőzményt nem ismerem.
Azt egyértelmű. hogy agyhalálon túl van...
Ez egy segghülye orbánseggszolgálatos :
"vastagbor.atlatszo.hu/2017/05/06/bayer-zsolt-otletebol-epult-emlekpark-a-6-lakosu-faluban-562-millio-eu-s-penzbol/

Profilkép
Higany • 21 órája

Végül is, tökéletesen bemutatja a magyarságot ez az emlékpark és a környezet, amiben található:

"Állok a pusztában, gatyám lobog.
Seggem kilóg, gyomrom korog.
Nézek a magosba, gondolok nagyot!
Magyar égre magyar csillagot!
Nyugati szél fú, délibáb ragyog.
Magyar vagyok, szittya vagyok!"

75

Válasz

Megosztás ›

Profilkép
gmihaly Higany • 4 órája

Te empátiahiányos pesti marha ! Én vagyok annyira antik, hogy az árvíz után rakodtam ki az újjáépítéshez a sódert, meg a téglát a fehérgyarmati állomáson, a Tüzép-telepen, én közvetlen közelről láttam a helyiek bánatát a főelvtársaknak a falut a későbbi árvizeknek martalékul odadobó kitelepítő döntése miatt.
3

Válasz

Megosztás ›

Profilkép
Jacopo Belbo gmihaly • 3 órája

Ezen nem értem mit lehet felháborodni. Napnál is világosabb, hogy azt a félmilliárdot nem erre kellett volna elkölteni, hanem iskolákra, kórházakra, infrastruktúrára. Ha egy kormány valóban az ország érdekeit nézné, nem költene ennyit presztízsberuházásokra addig, amíg nincs WC papír a kórházakban, meg hónapokat kell várni mert nincs eszköz meg ember.
4

Válasz

Megosztás ›

Profilkép
hammurabbi gmihaly • 3 órája

Csaxólok te is "pesti marha"vagy gecimihály :"

Mihály Gerbner

Elte btk

www.facebook.com/mihaly.gerbner
Munkahely: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Itt tanult: elte btk

Ide járt: Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest

Lakhely: Budapest

Születési hely: Budapest

OK emlékpark! Ez a silány térség, ami még 562 ezerből is sok és annak az
ezerszerese hova tűnt? ki nyúlta le? Vagy osztoztak?Nem Brüsszelt, hanem
a lenyúlást kell megállítani!


Módosítás

Válasz

Megosztás ›

Profilkép
kmeindwatz gmihaly • 4 órája

Szóval géci vagy,Mihál?"

morpho 2017.05.07. 19:05:40

@a nagy hohoohooo:
Lófaszt került ez 562millióba. Még százba se. Sima mezei lopás volt ez(is) semmi más. Attól, hogy a lopást körbepakolják hangzatos faszságokkal, az még lopás marad.

FCUK 2017.05.07. 22:47:02

"Orbán annyira megosztó, hogy a nyugatnak nincs más választása: el kell utasítania mindent, amit a kormányfő hirdet"

ezt teszi a hazai baloldal 7 éve, meg lehet nézni az eredményét. sikeresnek valahogy nem nevezném ezt a viselkedést, de tessék csak :D

Szúrófény 2017.05.08. 04:40:19

@István Tamasi: Sok idióta fordult elő ezen a konferencián, (pártkongresszuson Eu vezetésben) sok nagyképű, önelégült idióta — falra tudok mászni ettől a fajtától! A közönséges idiótákkal nincs semmi baj, mert szót lehet velük érteni és jobb belátásra lehet őket téríteni. De az önelégült idióták — azok az idióták, akik leplezni igyekeznek valódi mivoltukat, mindenféle hókuszpókusszal sikerül is elhitetniük, hogy ők az emberiség díszpéldányai— őket egyszerűen KÉPTELEN VAGYOK ELVISELNI! A közönséges idióta nem csaló, a közönséges idióta őszinte, a képmutató idióta viszont álságos, kibírhatatlan képződmény! Richard P. Feynman (Nóbel-díjas) Önéletrajzából.

A politikában az emberek mindig az ámítás és az önámítás együgyű áldozatai voltak és azok is maradnak, amíg meg nem tanulják, hogy bármely erkölcsi, vallási, politikai, szociális frázis, nyilatkozat, ígéret mögött fel kell fedniük egyik vagy másik osztály érdekeit A réginek a védelmezői mindig rá fogják szedni a reformok és javítgatások híveit, amíg ezek meg nem értik, hogy minden régi intézmény, bármily használhatatlan és rohadt is, egyik vagy másik uralkodó osztály erejére támaszkodik. Lenin: Mi a teendő.

„A tömegek szegénysége és műveletlensége újból egy hatalmas furkósbottal ellátott fegyveres vezér fenyegető alakjában materializálódik. A valaha eltávolított és megszégyenített bürokrácia a társadalom szolgálójából annak urává lett. Ez társadalmilag és erkölcsileg olyan messze távolodott a tömegektől, hogy többé tettei és jövedelme fölött semmiféle ellenőrzést nem engedhet meg.”
(Lev Davidovics Trockij)

ISIS nevű CIA projekt 2017.05.08. 09:16:22

"Mi csak a mérsékelt lázadókat támogatjuk"- Barak Huszein Obama
"Európának ki kell nyitnia határait a háború elől menekülő nők és gyerekek előtt"-
John (Kohn) Kerry
süti beállítások módosítása