B1 blogcsalád



Nem csak felmentették, de kártalanították Ruttner Györgyöt

2017. április 27. - Mr Flynn Rider

Ruttner Györgyöt még 2014 márciusában gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Ő az az ügyvéd, aki védte Damu Rolandot és Stohl Andrást. Később minden vád alól felmentették, most pedig még kártérítést is ítéltek meg neki. ruttner_1.jpg

A házi őrizetet ugyan 5 hónap után lakhelyelhagyási tilalomra módosította a Budai Központi Kerületi Bíróság, de Ruttner pert indított az állammal szemben, miután

a múlt évben felmentették.  

A Budapesti Nyomozó Ügyészség ügyvédi visszaélés bűntette, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt folytatott nyomozást ellene. 2013 decemberben emeltek vádat jelentős értékre elkövetett sikkasztás, ügyvédi visszaélés, büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás és más bűncselekmények miatt.

Az ügyvéd a vád szerint az ügyvád az ügyfeleitől lenyúlta azokat a letéteket, amiket fizetőképességük alátámasztására kért tőlük. A hivatalos közlemény szerint Ruttner György 2010. és 2012. között ingatlanvásárlás fedezeteként összesen négy ügyfelétől, fejenként tízmillió forintot meghaladó összeget vett át ügyvédi letétként. Az adásvétel nem jött létre, de a pénzt Ruttner nem adta vissza.

Két évvel később az ügyvédet bűncselekmény hiányában jogerősen felmentették az ellene emelt vádak alól: 2016 júniusában a Székesfehérvári Törvényszék helybenhagyta a Székesfehérvári Járásbíróság elsőfokú ítéletét, és bűncselekmény hiányában felmentették.

A törvényszék a járásbíróság indokolásával értett egyet abban, hogy a vádlottnak a sértettek nem letéti megbízás, hanem kölcsön jogcímén adtak át összesen nem több mint 51 millió forintot, igen magas kamatra. A vádlott e jogügyletben adósként, a sértettek pedig hitelezőként léptek fel.

Megállapították, hogy nem ügyfél-ügyvéd közti jogviszony volt szó, mivel a letéti megbízás színlelt ügylet volt. Így a vádlott nem szegte meg az ügyvédi törvény rendelkezéseit és a Magyar Ügyvédi Kamara szabályzatában a letétkezeléssel kapcsolatos előírásokat. A kölcsönnel jogosult volt sajátjaként rendelkezni, jogtalan hátrányt a sértetteknek nem okozott.

Ruttner a B1 szerkesztőségével közölte: a mai napon kihirdetett ítéletében a Fővárosi Törvényszék 3.500.000 Ft kártalanítást és 120.000 Ft perköltséget ítélt meg a javára a Magyar Államot marasztalva, a vele szemben jogtalanul és alaptalanul foganatosított kényszerintézkedések - így a házi őrizet - kompenzálására.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2312458967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása