B1 blogcsalád



Simicskának atombombája van Orbán ellen

2017. április 23. - ashwood

336564_simicska_geci.jpg

Orbán egykori kollégiumi szobatársa, a fideszes oligarchák archetípusa lassan kimerészkedik a fényre. Az Index lényegében nyílt birtokba vétele bepillantást enged a milliárdos hosszabb távú terveibe.

A rendszerváltás óta kiemelkedően ritka pillanatnak számított, amikor Simicska Lajos nyíltan, saját nevén vállalt fel valamit. Ilyen volt a rövid, ám de annál hatékonyabb Fidesz-pénztárnoki szerepvállalása, és a hasonló jelzőkkel illethető adóhatósági elnöksége. És természetesen a G-nap szánkózós riportja. Ezektől eltekintve komoly hadsereget sorakoztatott fel önmaga és a nyilvánosság közé. Ezért is sokat mondó, hogy az Index bekebelezésekor már csak egyetlen lépésnyivel áll a reflektorfény mögött. A Magyar Nemzet esetében is elmondható mára ugyan ez, azzal a fontos különbséggel, hogy ott saját fia az akaratának közvetlen érvényesítője.

Jelen pillanatban Simicska Lajos birtokolja a Magyar Nemzetet, a HírTV-t és az Indexet. Jelentősnek mondható sajtóerő: a Népszabadság kiesése után a legnagyobb példányszámú politikai napilap, a legolvasottabb hírportál és egy mág mindig befolyásos tévé. A hírfogyasztók elérésének azonban ára van, nem is kicsi. A Hírtévé talán nullás vagy csak vékonyan veszteséges, az Index ugyancsak - eddig. Most, hogy a pénztermelő tartalmak egy részét kihúzták az alapítványba szervezett portál alól, miközben az érdemi és értékes hír-munkát végző élőerő - vagyis az újságírók - a lapnál maradtak, komoly veszteségekkel kell számolnia a tulajdonosnak. A Magyar Nemzet pedig vastagon veszteséges – mint majdnem minden, adóforintokkal ki nem tömött sajtótermék.

Vagyis Simicskának komolyan a zsebébe kell nyúlnia, hogy befolyását ezeken a médiumokon keresztül fenntartsa.

Nem aggódunk a milliárdos kasszája miatt – kellően kitömte azt Orbán az elmúlt években adóforintok tízmilliárdjaival. Azonban az ősoligarcha tartalékai sem kiapadhatatlanok, miközben a Fidesz mindent elkövet, hogy tovább csökkentse a Simicska befolyási övezetébe tartozó cégek bevételeit.

Mindebből egyetlen logikus következtetés vonható le – amennyiben fenntartjuk, hogy Simicska okos és számító –: 2018 után aligha lenne képes fenntartani média- és egyéb cégekből álló birodalmát, ha a Janus arcú állam nem villantja rá ismét milliárdos mosolyát. A Index bekebelezésének nyíltsága, valamint az egyre egyértelműbbé tett Jobbik-szimpátiája azt sugallja: komolyan betárazott az Orbánnal végigharcolt negyedszázad ügyeiből.

A Jobbik favorizálása sem lehet véletlen. 2002 és 2010 között elég pletyka szólt a Simicska - Puch László összefonódásról, vagyis ha az oligarcha borítani akar, annak az MSZP környékén sem fognak örülni. Tehát nem marad más politikai erő, amelyet a Simicska okozta politikai vákuum beszippanthatna, mint a civilizálódó Jobbik.

Ehhez azonban igazi atombombát kell Simicskának Orbánra dobnia, mégpedig egy pontosan kiszámolt időpontban – kellően közel a választáshoz, hogy ne tudjon kimosakodni belőle a miniszterelnök, de ahhoz is időt kell hagyni, hogy a választók minden rétegébe leszivárogjon a botrányt okozó információ. Esetleg egy négyszemközti beszélgetés hangfelvétele, Orbán öszödi beszéde. Nem kétséges, hogy ha valakinek, akkor Simicskának a birtokában lehet ilyen anyag. Ez már csak a Fidesz rettegésén is lemérhető.

Ez a forgatókönyv azonban azt jelentené, hogy Simicska saját bosszúhadjárata érdekében a végletekig lerombolná a közintézményekbe és a közpolitikába már most is megingott választói bizalmat, hogy ez zavaros fejű, felkészületlen, durván szélsőjobbos pártkatonákból álló erőt emelne hatalomba.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1812447409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.23. 11:53:01

Annyi a bökkenő, hogy a piszkos Orbán-Simicska ügyekből Simicska se jött ki tisztán, így visszaüt a Jobbikra, ha őket támogatja. Megint megy majd a verseny, hogy ki a korruptabb és ezekből kell választani...

vagye2 2017.04.23. 13:16:19

Koránt sem vagyok benne biztos, hogy ez nem zsaroló pozíció. A végén Orbán busásan kárpótolja azért amit akkor elvett tőle, a tékozló fiú hazatér és a milliárdok ismét polgári oldalon győznek.

Gezane Molnár 2017.04.23. 17:51:19

@vagye2: Egyik kutya ,másik eb. Csaló mindkettő,azaz mind.

sinus67 2017.04.23. 19:06:21

@Online Távmunkás: Sokaknál ez most is így van. Fideszessel "vitázva", sokszor az a megállapítása, hogy

- Jó! Szar, de Orbánék kevesebbet loptak!

Azután mélyebbről kiderül, hogy tulajdonképpen jobbikos, csak a Jobbikot még nem lehet vállalni.

Mellesleg, ha Simlicska az ügynökdologgal operál, az veszett fejsze nyele, ha valami nagy lenyúlással, őszödi beszéddel, akkor rajta is kattan a bilincs.
Nem lesz itt semmi atombomba, csak ijesztgetés, hátha hibázik valami elementárisat a Fidesz.
Az ellenzék töketlen. Az emberek jó része így is a Jobbikra fog szavazni, aztán a 2/3 lehetőségének reményében Orbán magához emeli a Jobbikot.

sinus67 2017.04.23. 19:07:43

@vagye2: Ezt már Lőrincke miatt nem tudja megtenni. Kitörne az oligarcha háború!

sinus67 2017.04.23. 19:08:37

@sinus67: Na attól mentsem meg minket Imhotep!

interweld 2017.04.23. 20:44:31

van bizalom a közintézményekben?

Skorpió53 2017.04.23. 21:37:36

Akkor most mi van? Úgy kellene Orbánt megbuktatni, hogy közben azért a választók bizalma a politikusokban ne inogjon meg? Bizalma csak a Fidesz fanoknak van Orbanban, es pont az lenne a cél, hogy ezt leromboljuk, és felvilágositsuk őket, hogy ideáljuk egy gazember. Miután ez az igazság.
süti beállítások módosítása