B1 blogcsalád



Különvélemény Nagy-Britanniából: Orbán nem zsarnok, nem antiszemita, hanem demokrata, a migránsok ügyében pedig ő legalább nem ül a fenekén

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. április 21. - Szelestey

A Közép-Európai Egyetem immár az Uniótól vár segítséget, miközben továbbra is özönlenek a bírálatok, amiért a kormány le akarja húzatni a rolót a CEU-val. Közben egy jónevű, magyar származású angol író szerint Orbán valóságos grállovag és az a rossz, aki rosszra gondol. Hangos sajtószemle itt.

 

Frankfurter Rundschau

frankfurter_1.jpg

Magyarországon és Lengyelországban formálódik az ellenállás a kulturális ellenforradalommal szemben, azaz vannak reményteli jelek a változásra. Ezt még a hivatalos propagandát továbbító sajtó sem tudja elhallgatni. A nemzeti-konzervatív Orbán Viktor, akit senki sem képes feltartóztatni, hogy ne építsen illiberális államot az uniótól oly szívesen felmarkolt pénzből, nagy dicséretet kapott elvbarátjától, Kaczynskitól. Utóbbi kijelentette, hogy a magyar kormányfő olyasvalaki, aki megmutatta Európának, hogy minden lehetséges. Egyik országban sem kívánatos a hatalmi ágak megosztása. De most egy lépéssel tovább mentek és V4-es égisz alatt létrehozták az angol nyelvű Visegrád TV-t, amely a nemzeti és vallási identitáson alapuló értékeket kívánja hirdetni a nyugattal szemben. A Jog és Igazságosság vezére már az első interjúban világossá tette, hogy a tét a kulturális ellenforradalom. Ám ugyanakkor alakul az ellenfront. Budapesten több tízezer fiatal vonult az utcára a CEU fennmaradását követelve. Konrád György nyílt levélben sürgette, hogy mondjon le Orbán, akit a legkártékonyabb magyar politikusnak minősített. A propaganda adókra nagy feladat hárul, hogy úgy tegyenek, mintha nem történt volna semmi. Viszont a lengyelek is követik a magyar példát, tehát hogy az állami intézmények nem rendelnek ellenzéki lapokat, tovább azoknál nem hirdetnek. Ám az egyre hangosabb ellenzéki megnyilvánulások reményt adnak a civil társadalom fellépésére.

Bloomberg

bloomberg.jpg

A CEU rektora arra hívta fel az egyetem támogatóit, hogy járjanak közben az európai törvényhozóknál, illetve a brüsszeli Bizottságnál a tanintézmény érdekében. Ignatieff szerint a harc most Brüsszelbe tevődik át. Megismételte, hogy az egyetem kész tárgyalni, de a tanszabadság olyan érték, amely nem lehet alku tárgya. Mint emlékezetes, Orbán Viktor a jövő héten személyesen válaszolhat a bírálatokra Strasbourgban, miután az Európai Néppárt több tagja is azt sürgette, hogy zárják ki a Fideszt a konzervatív pártcsaládból. A jelentés ugyanakkor felidézi, hogy Magyarország megismételte az igényét, miszerint az amerikai kormányzattal kíván egyeztetni a CEU jövőjéről. Az ország heves nemzetközi kritika kereszttüzében áll, mivel megpróbálja bezáratni az egyetemet. Azonban az Egyesült Államok, amely az európai szövetségesekkel, köztük a németekkel együtt nehezményezi a magyar vezetés eljárását, már jelezte, hogy nem tartja magát illetékesnek. Vagyis hogy beszálljon az egyeztetésekbe. Az Orbán-kabinetnek magával az intézménnyel kell tisztáznia a gondokat.

FAZ

fraknfurter.jpg

A konzervatív újság honlapja lehozza a német közszolgálati tévé, a Deutsche Welle csaknem hatperces riportfilmjét arról, hogy bezárás fenyegeti Magyarország egyik elitegyetemét. Budapesten hetek óta tüntetnek, a megmozdulások egyik szervezője, Békés Gáspár azt húzta alá, hogy mindenkinek joga van a megfelelő képzésre. De éppen azt fenyegeti veszély, hogy az ország szabad, nyitott és nyugatias legyen, hogy a jövő elitjét ebben a szellemben tanítsák. A jobboldali-populista kormánynak nem tetszik, hogy az egyetem két diplomával bocsátja útra a végzősöket. Palkovics László úgy nyilatkozott, azt szeretnék, ha a CEU csak magyar egyetem lenne. Ennél egyértelműbben beszélt ugyanakkor Balog Zoltán, aki a törvényjavaslat országgyűlési vitájában azzal vádolta meg a Soros-féle szervezeteket, hogy azok befolyásolni igyekeznek a belpolitikát. A beszámoló úgy értékeli, hogy a hatalom brutális eszközökkel lép fel az emberbarát milliárdos liberális elképzeléseivel szemben. Békés Gábor azonban felhívja a figyelmet, hogy itt egy nagyobb támadásról van szó, nézzük csak meg, hogy mi folyik az oroszoknál vagy a törököknél. Ott is el akarják folytatni, a független, a kritikus és szabad gondolkodást hirdető intézményeket. Ignatieff rektor pedig azt tette szóvá, hogy frontális rajtaütés indult az egyetem ellen: nem kérték ki a véleményét, elutasították, hogy tárgyaljanak velük. Ám úgy tűnik – hangsúlyozza a riport -, hogy ezúttal egy lépéssel túl messzire merészkedett a kormány.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

A tudományos kutatás szabadsága mellett foglalt állást az egyik legfontosabb német kutató intézet vezetője. A Max-Planck-Társaság elnöke azt hangsúlyozza vendégkommentárjában, hogy a politika nem használhatja eszközként a tudományt, annak továbbra is úgy kell működnie, hogy időnként kifejezetten kényelmetlen tényező a hatalom számára. Merthogy olyan ismereteket tár fel, pl. a szociális egyenlőtlenségről vagy a bevándorlásról, ami nem mindenki számára kedves. Martin Stratmann egy nappal az előtt tette közzé véleményét, hogy a világ több mint 500 nagyvárosában megtartják a tudomány menetét. Mint rámutatott, a tudomány szabadságát főként olyanoknál sértik meg, akik megkérdőjelezik az állam tekintélyét. Így van ez a többi közt Magyarországon, amely történetesen az EU tagja, ám az autokrata törekvések szembekerültek a tudomány igényével, hogy nemzetközi és nyitott legyen.

A kutató éberséget tanácsol, hogy időben lépjenek fel Európában, nehogy egyesek apránként lebontsák a tudomány szabadságát. Mert a demokratikus társadalmak profitálnak a kritikus gondolkodásmódból, a tárgyszerű elemzésekből, a tények felsorakoztatásából, ezek mind alapul szolgálnak a politikai döntésekhez. Ugyanakkor végzetes, ha a politika tagadja a számára kellemetlen nézeteket, ha autokrata rendszerek fontos, demokratikus ellenőrző eszközöket iktatnak ki és a szakértők ismereteit „alternatív tényekkel“ állítják egy sorba.

Der Standard

der_standard.jpg

A bécsi Egyetem egyik politológusa azt mutatta ki, hogy Orbán ide, vagy Erdogan oda, azért hosszú távon teret nyernek a demokráciák, bár azért hiba volta úgy venni, hogy a demokratikus vívmányok az idők végezetéig fennmaradnak. Mert pl. kár volna bagatellizálni, hogy Törökország egyre inkább tekintélyelvű irányba csúszik. Azt sem lehet triviálisnak tekinteni, hogy a magyaroknál és a lengyeleknél támadások érint a jogállamot és a sajtószabadságot. Ezek a fejlemények ugyanis sok millió ember számára szűkítik a politikai és polgári szabadságjogokat. Ám a világ egészét tekintve azt látni, hogy 1990 óta a demokrácia jelenti az uralkodó társadalmi rendet. Csakhogy éppen a török, a magyar és a lengyel változások tanúsítják, hogy a demokratizálódás nincs kőbe vésve. Egyes államokba bőven lehetnek visszalépések.

Guardian

guardian.jpg

Tibor Fischer továbbra is jónak tartja, amit Orbán Viktor csinál. A már Angliában született magyar gyökerű író nem fogadja el, hogy a magyar vezető zsarnok lenne. Neki nem áll össze, amit a nyugati sajtó ír, hogy ti. a magyar vezető a demokrácia ellensége és antiszemita volna, sőt a maga részéről gusztustalannak tartja ezt a beállítást. Szerinte a Lajtán túl képtelenek megérteni, hogy Magyarország demokrácia. Hiszen sok párt működik, szabad és tisztességes választásokat tartanak, a parlament törvényeket hoz. Ha az emberek nem értenek egyet a jogszabályokkal, akkor tüntetnek, amint az látnivaló. És az Orbán által meghirdetett illiberális demokráciában a demokrácia a fontos. Ha valakinek más a véleménye, az még nem jelenti azt, hogy szeges bakancsot visel. Az meg különösen rejtélyes a szerző számára, miért mondják azt a bírálók, hogy a magyar kormány elhallgattatja a sajtót. Egy sor orgánum rendszeresen ostorozza a miniszterelnököt, lásd az Indexet vagy a 444-hu-t. 

Orbánt azért is megróják, ahogyan bánik a migránsokkal, de ő legalább csinál valamit. Fischer szerint annak idején, 56-ban a szülei nem lázadoztak volna, ha a vizsgálat idejére bezárják őket a szigetországban. Sőt, egyenesen megköszönték volna. Ugyanakkor az a legaljasabb vád a politikus ellen, hogy antiszemita, mivel Soros zsidó - folytatódik az okfetjés. Közben pedig a kormányfő vezette be a holokauszt-oktatást az iskolákban, elfogadtatta a holokauszt tagadását tiltó törvényt és pénzt adott a Saul fiára. Ami pedig a felsőoktatási törvény reformját illeti, az nem pécézi ki a CEU-t. Az egyetem kér kivételes elbánást. Ám Fischer úgy látja, az nem megy, hogy az iskola két diplomát adjon ki. De ha tényleg annyira kiváló intézményről van szó, akkor nem riaszthatja el a jelentkezőket, ha a jövőben csupán magyar papírt kapnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7712442181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2017.04.21. 12:26:20

"És az Orbán által meghirdetett illiberális demokráciában a demokrácia a fontos."

Bizony, ahogy ha az illiberális demokráciát hirdette volna meg, akkor tán még ennek az érvnek is lenne némi alapja. De sajnos nem ez a helyzet!

Orbán igyanis kizárólag az "illiberális állam" kifejezést használta abban az elhíresült első fejtegetésében, amit aztán vazallusai próbáltak "illiberális demokrácia" néven emészthetőbbé tenni.
Orbán a Merkel kancellárral közösen tartott emlékezetes budapesti sajtókonferencián próbálkozott ugyan az illiberális demokrácia kifejezéssel, mire Merkel válaszában kijelente, hogy számára ez a megfogalmazás "értelmezhetetlen".
Ami - valljuk be - nem is csoda, hiszen Angela merkel művelt és intelligens személy.

Remélem, hogy Tibor Fischer kissé fel fogja frissíteni a témába vágó ismereteit, és legközelebb már megalapozottabban hivatkozik.

Egyébként abban igaza van, hogy "ha valakinek más a véleménye, az még nem jelenti azt, hogy szeges bakancsot visel" - mert itt valóban nem szöges bakancs az a bizonyos lábbeli!

Hanem gumicsizma.
süti beállítások módosítása