B1 blogcsalád



FAZ: Orbánt nem lehet antiszemitának hívni, de mocskos játékot űz

2017. április 17. - Szelestey

A német lap szerint Orbánék Magyarországon a demokratikus és jogállami normákat nem bedöntik, hanem szép lassan bedaráljákSzelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. április 17.

 

A hangos sajtószemlét itt hallgathatja meg.

 

FAZfrankfurter_allgemeine.jpg

Orbán Viktort a kijelentései alapján nem lehet antiszemitának vagy szélsőjobbosnak minősíteni, de mocskos játékot űz.   Így látja a vezető német konzervatív lap kommentárja, amely kiemeli, hogy a kormányfő többször is nyilvánosan elhatárolódott a zsidóellenességtől és egyértelműen foglalt állást a holokausztban betöltött magyar szerep ügyében is, ám kétkulacsos politikát folytat. Hiszen csak meg kell nézni, miket írogat Bayer Zsolt, aki nem akárki a Fideszen belül, amúgy pedig még magas kitüntetést is kapott. És ő nem egyedi eset. Sok pártpotentát szívesen félrenéz, amikor hűséges támogatók antiszemita módon nyilvánulnak meg.

A nagy kérdés az, hogy az erős szélsőjobbos hazai vetélytárs miatt engedi-e Orbán az embereinek, hogy ilyen klisékkel játszadozzanak, vagy csupán azért nem használja a Fidesz-főnökség ezt a hangot, mert az teljesen tönkretenné a nemzetközi tekintélyét? De ugyanez igaz a sajtószabadságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére, a demokráciára, valamint az unióra is. A miniszterelnök mindig kettős nyelvet alkalmaz, úgy hogy nem lehet egyértelműen demokrácia- és Európa-ellenesnek nyilvánítani. Éppen emiatt azután időnként hisztérikusnak tűntek a személyét ért bírálatok. Magyarországon a demokratikus és jogállami normákat nem bedöntik, hanem szép lassan bedarálják. Ám a folyamat most új minőséget ér el a CEU és a civil szervezetek elleni támadással. És alighanem az sem véletlen, hogy a jelek szerint megszűnőben vannak Orbán gátlásai, amikor antiszemita közhelyeket vet be. Személyesen megy neki az NGO-knak és Sorosnak, utóbbi neve bizonyos körökben a világuralomra törő zsidóság kódjával egyenlő. Arra nincs szükség, hogy Orbán maga ilyesmit mondjon, a vonal hű sajtó készségesen fonja tovább a szálakat.

 

New York Times/Washington Post/AP

washington_post_1.jpg

A holokauszt több mint félmillió magyar zsidó áldozatára emlékezett és toleranciára szólított fel Budapesten az Élet menetének sok ezer részvevője. A szónokok azt is fontosnak nevezték, hogy az ország szembenézzen az igazsággal. A tudósítás idézi Szántó T. Gábor írót, aki kifejtette, hogy egyetlen nemzetet sem terhel kollektív felelősség a múltért, viszont mindannyiunkon múlik a jelen és a jövő. Ez már a 15. alkalom volt, hogy megszervezték a megemlékezést a deportálások kezdetének évfordulóján.

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

Csehország megtagadja, hogy további menekülteket vegyen át azon a 12-őn felül, aki már az országban van. Ezt a belügyminiszter jelentette be, biztonsági megfontolásokra hivatkozva. Chovanec elismerte, hogy ily módon az ország pénzbüntetésre számíthat az unió részéről, de úgy véli, hogy ennyit megér a dolog, mert ezeket az embereket nem szabad ellenőrzés nélkül beengedni. A jó másfél éve született kvótadöntés értelmében a csehekre csaknem 2700 menedékkérő jutna, noha annak idején a magyarokkal, szlovákokkal és románokkal együtt a határozat ellen voksoltak, amelynek célja Görögország és Olaszország tehermentesítése. Azóta Pozsony és Budapest az Európai Bírósághoz fordult, Orbán Viktor ugyanakkor felsült a népszavazással. A múlt héten a cseh államfő is trójai falovaknak nevezte a migránsokat, a lakosság pedig igencsak ellenségesen viszonyul a menekültekhez, így támogatja a kormányt. Egyébként idáig sem a lengyelek, sem az osztrákok nem fogadtak be egyetlen embert sem a program keretében.

 

FT

financial_times.jpg

Egy neves német közgazdász úgy látja, hogy a brit kilépés után mindenképpen el kellene kerülni a kétsebességes Európát. Hans-Werner Sinn felhívja a figyelmet, hogy az EU-n belül a britek kiválását követően megváltoznak a szavazati arányok. Az IFO Gazdaságkutató Intézet volt elnöke, a Müncheni Egyetem tanára rámutat, hogy többségbe kerülnek a déli államok, amelyek a protekcionizmus hívei. Tehát nem kizárt, hogy az unióból kereskedelmi erőd lesz, miután a szabad áruforgalom hívei, a németek, hollandok, osztrákok és svédek ezt már nem tudják megakadályozni. Azaz ez ügyben is sürgősen tárgyalásokat kell kezdeni. Viszont ha tovább reklámozzák a többsebességes integrációt, az elidegeníti a lengyeleket, dánokat, svédeket, cseheket és a magyarokat. Ha az euroövezetben megerősödnek a szövetségi jellemzők, az elválasztja egymástól a nyugatot és a keletet. A franciák persze Richelieu óta igyekeznek megosztani Közép-Európát. Ezért most olyan szövetségi modell szükséges, amely a többségi döntéseken alapul, ám erősen védi a kisebbségek jogait. Mert ha nem, az növeli annak az esélyét, hogy mások is távoznak az EU-ból. Ezt ugyan büntetésekkel meg lehet gátolni, de az már önmagában ellenségeskedést és instabilitást gerjeszt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1512431411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mérsékelt CIA terrorista 2017.04.17. 07:37:03

Olvassa még valaki egyáltalán ezeket a CIA- propagandatermékeket?

Pikkelő 2017.04.17. 16:41:47

@MaxVal BircaMan HJCD: Hát azért egy bérbirkánál hitelesebbek.

gmihaly621 2017.04.17. 23:03:29

Az Élet menete egyik szónoka" mondta: Egyetlen nemzetet sem terhel kollektív felelősség a múltért, viszont mindannyiunkon múlik a jelen és a jövő". Tehát akkor meg kell érteni a "vészkorszak" azon túlélőit és "árváit", akiknek "gyászmunkájuk" része, hogy látszólag nem mindig gondolják így. Igaz, hogy ők - vagy inkább a "szószólóik" - már "holokauszt" néven említik azt a korszakot. Csak hát az elmúlt 77 év történései után ez nem megy könnyen azoknak, akik pl. azóta születtek, és már ezért sem érintettek az akkori tragédiákban, viszont szeretik a hazájukat. A végletes "ellenreakciókat" ebben az összefüggésben is vizsgálni kellene. És miért nem vélelmezi a firkász a jó erkölcsöt, jó érzést, amikor a nagyobbik kormány nem használ antiszemita "kliséket" ? Nem kéne inkább megvárni, amíg a tények állásai döntik meg a vélelmet ?

morpho 2017.04.17. 23:04:47

@mérsékelt CIA terrorista:

Szerinted a "newnationalist" a hiteles hírforrás, a FAZ meg CIA propagandatermék...

Két dolog is eszembe jutott:
1. Nem vagy teljesen normális
2, Te vagy a propagandista bérhazudozó

Egyik se jó, de az első mégis jobb egy kicsit...

egypasas 2017.04.18. 06:32:10

mérsékelt birka
béget ki megvett torkán
hamis hangokat

mérsékelt CIA terrorista 2017.04.18. 10:27:27

Van itt más is:

imgur.com/a/Ffa8q

Soros külföldi felforgatói nélkül csak párezer belvárosi romkocsmás, bölcsészhallgató hőzöng.
süti beállítások módosítása