B1 blogcsalád



Orbán megint elásta magát a nemzetközi sajtó előtt (is), de még hogy

2017. április 05. - Szelestey

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. április 5.

Washington Post

washington_post_1.jpg

A Közép-Európai Egyetem Felügyelő Testületének elnöke és két tagja úgy ítéli meg, hogy a CEU elleni idegengyűlölő támadás mindenhol veszélyt jelent a szabadsággal szemben. Botstein, a new yorki Bard College elnöke, valamint a Kaliforniai Egyetem rektorhelyettese, illetve a Columbiai Egyetem egyik professzora rámutat, hogy Magyarországon a büszkén illiberális kormány miatt tűz alá került az oktatás szabadsága. Az új törvény a bevándorlás-ellenes jogszabály része, és homályosan körvonalazott biztonsági megfontolásokra hivatkozva korlátozza a diákok és a tanárok mozgását. Nincs bizonyíték arra, hogy a CEU bármi törvénytelenséget követett volna el, illetve hogy a hallgatók és az oktatók bármiféle felforgató tevékenységet folytattak volna. A szerzők úgy gondolják, hogy nincs mit szépíteni a történteken: a támadást az idegengyűlölő nacionalizmus és a szabad kutatással és tanítással szemben érzett értelmiségellenes bizalmatlanság vezérelte. Az akció beletartozik Orbán hadjáratába az NGO-k és és a szólásszabadság ellen.

Az egyetemi autonómia és a szabad kutatás nem vita tárgya. Ha ez a kettő nincs meg, akkor még a legjobb tanintézmények is lesüllyednek a középszerűségbe. A tudás csak akkor bővülhet és a jövő nemzedékei csak akkor kapnak megfelelő képzést, ha megvan hozzá a szabadság és a függetlenség. Ha a kormány átveheti a CEU ellenőrzését és az egyetem elveszti jelenlegi státuszát, akkor azt a többi felsőfokú iskola is megsínyli. Olyan precedens jön létre, ami visszaveti az egész felsőoktatást. Nem jönnének többé Magyarországra a legkitűnőbb tanárok és diákok. Vagyis nagy a tét és a következmények messze túlnyúlnak a határokon. De meg kell állítani a tanszabadság és függetlenség szétverését célzó próbálkozásokat, mert különben ki tudja, hol végződik a folyamat!

 

New York Times

new_york_times.jpg

A magyar parlament elfogadta az a törvényjavaslatot, amelynek célja a jelek szerint az, hogy bezárassa a Soros György által alapított CEU-t. Ez a legújabb lépés abban a sorban, amely megfigyelők szerint a szabad véleménynyilvánítás és a liberális értékek ellen irányul. Az Orbán-kormány dühödt támadásokat intéz a civil szervezetek ellen, amelyek közül sok az üzletembertől kap támogatást és bírálja a fennálló hatalmat. Közben a Freedom House úgy foglalt állást, hogy Orbán Magyarországa, illetve Kaczynski Lengyelországa nyíltan lerombolja azt a nézetet, miszerint a demokrácia nem működhet független intézmények és többség számára előírt korlátok nélkül. A tudósítás ugyanakkor felidézi, hogy a kabinet már a kancellárok kinevezésével beleavatkozott az egyetemek önállóságába. Lázár Domokos az Eötvös Károly Intézettől azonban úgy gondolja, hogy a CEU nem kívánja ilyen ellenőrzés alá helyezni magát.

Reuters

reuters.jpg

Magyarország jóváhagyta azt az új jogszabályt, amely arra kényszerítheti a Közép-Európai Egyetemet, hogy elhagyja az országot, noha a tervezet ellen tiltakoztak idehaza és elítélték az külföldön is. A hatalom ismét lecsapott olyan független intézményekre, amelyek úgy ítélték meg, hogy Orbán szövetségesei egyre nagyobb befolyásra tettek szert az igazságszolgáltatásban, a médiában és a jegybankban.

Bloomberg

Orbán Viktor továbbra is megingathatatlan, miután az Országgyűlés megszavazta a Közép-Európai Egyetem ellen irányuló kezdeményezést. A viszály emblematikusan tükrözi azokat az aggályokat, miszerint Magyarországon hanyatlóban van a liberális demokrácia. A kormányfő kiiktatta a fékeket és ellensúlyokat és azzal vádolja Soros Györgyöt, aki az emberi jogok és a hatalom átláthatóságán ügyködő civil csoportokat is támogat, hogy az üzletember megpróbálja megbuktatni őt. A törvény elleni tiltakozások arra sarkallták a miniszterelnököt, hogy csalással vádolja meg a CEU-t.

FTfinancial_times.jpg

Magyarország Sorost veszi célba az egyetemek korlátozásán keresztül. A bírálók szerint a mostani lépés is az elégedetlenség elfojtására szolgál. Orbán egykor Soros-ösztöndíjas volt, ám keményvonalas populista lett belőle, aki egyre élesebben támadja a befektető támogatását élvező civil szervezeteket, a milliárdost és hálózatát pedig árnyékhatalomnak minősíti, amelyet szerinte az idén ki kell szorítani Európából. Stratégiája követőkre talál az egész térségben. Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem tanára azt mondja, hogy az ügy rávilágít, milyen régóta figyeli a Fidesz gyanakodva a tanszabadságot, hiszen már 2011-ben magához ragadta a legtöbb rektor kinevezésének jogát. A CEU működött az utolsó független felsőfokú tanintézményként, de csak idő kérdése volt, hogy a hatalom mikor száll rá. Sorosról pedig úgy vélik a hívei, hogy ő ideális bűnbak, ha egy ország külföldi ügynökökként akarja lejáratni az önálló hangokat. Goran Buldioski, a Nyílt Társadalom Alapítványok európai igazgatója hozzáteszi, hogy az üzletember hasznos ködfüggöny, amely mögött az érintett államok lerombolhatják a civil társadalmat. Megjegyezte azt is, hogy az EU nem sokat tud tenni, ha valamely ország nekimegy a civileknek. A következmény pedig az, hogy meggyengülnek a közös európai normák. És ha ezek az erők feljönnek, mind az unión belül, mind azon kívül, akkor az azt jelenti, hogy Brüsszel képtelen fenntartani a saját értékeit.

The Times

the_times_1.jpg

Orbán megnyerte a harcot, hogy bezárassa a Soros-féle liberális egyetemet. A parlament döntése ugyanis kikényszerítheti, hogy lehúzza a rolót a CEU, amelyet a kormányfő jó ideje a liberalizmus fészkének tekint. Az időpont 2021 lehet, de már jövőre nem lehetne új hallgatókat felvenni. A javaslat, amelyet pár nap alatt vertek keresztül az Országgyűlésen, Budapesten tiltakozásokat váltott ki, nemzetközi keretekben pedig felháborodást keltett.

Foreign Policy Magazine

foreign_policy.jpg

A magyar jogszabály-módosítás azt jelenti, hogy bezár a CEU, amelyet pedig Soros György azért hozott létre, hogy segítse a demokratikus gondolkodásmód megerősödését Magyarországon. Nem valószínű, hogy a washingtoni kormányzat megállapodást ütne nyélbe a magyar féllel, mármint hogy annak területén amerikai egyetemek működhessenek – mutat rá Ignatieff rektor. Talán nem véletlen, hogy egyidejűleg a Soros által finanszírozott nem kormányzati csoportokat is fenyegeti egy készülő jogszabály. Viszont egy német elemző szerint a vasárnapi tüntetés valószínűleg ösztönözte arra a kabinetet, hogy hozza előre a döntést, nehogy a tiltakozók lendületbe jöjjenek. Orbán minden bizonnyal abban bízik ugyanakkor, hogy az USA nem törődik azzal, mi történik a budapesti egyetemmel. Az európai vezetőket viszont feltehetőleg már riadóztatta a magyar hozzáállás. A kormány nem egyszerűen becsukja a CEU-t, hanem keményebben nacionalista vonalra áll rá a választások előtt. Csakhogy az EU az aggódáson kívül más nemigen tud tenni. Melyik uniós politikus kezd harcba Magyarország ellen a Brexit idején? Orbán pontosan azt reméli, hogy a többi gond elvonja a figyelmet. Pedig hatalmas problémáról van szó, ám Brüsszel nem sokat csinálhat.

BBC

bbc_1.jpg

 Az új törvény gyakorlatilag távozásra kényszeríti a Közép-Európai Egyetemet, amelyet a Fidesz illetékesei többször is a liberalizmus bástyájának neveztek. Vagyis ez a legújabb csata abban a küzdelemben, amit Orbán a liberalizmus ellen hirdetett meg. A CEU azonban ellenállást jelentett be.

NZZ

neue_zurcher.jpg

Az Orbán-kormány átnyomta a Parlamenten a vitatott felsőoktatási törvénymódosítást, amely olyan korlátokat tartalmaz a CEU számára, hogy azok a véget jelenthetik az intézmény számára. A hatalmat nem érdeklik a hazai és a külföldi tiltakozások sem. A lényeg az volt, hogy gyorsan meglegyen az intézkedés, nem egészen egy hét alatt lezavarták. Soros már régóta ősellenségnek számít a magyar vezetés számára, különösen mivel az általa támogatott civil szervezetek egyre másra bírálják a kabinetet. Ezért most törvény készül azok ellen az NGO-k ellen is, amelyek külföldről is kapnak forrásokat. A milliárdos emberbarát egyébként nem csak Magyarországon, hanem Macedóniában, Romániában és Szerbiában is szembekerült a nacionalista körökkel. Utóbbiak mindenütt az orosz példát másolják. Kelet-Európa erős emberei őt teszik felelőssé minden kormánykritikus megnyilvánulásért, nem ritkán antiszemita felhanggal. Ugyanakkor az kétségtelen, hogy a milliárdos 1989 óta hatalmas pénzeket ölt a demokrácia fejlesztésébe a térségen belül. Ily módon elősegítette, hogy ellensúly jöjjön létre a gyakran korrupt kliensrendszerekkel szemben. Ám az elitek csak maguknak köszönhetik, hogy járványos elégedetlenség alakult ki a népben a rossz gazdálkodás és a vezetés meggazdagodása miatt.

FAZ

fraknfurter.jpg

  1. A CEU esete mutatja, hogy a magyar kormány miként nyom le egy neki nem tetsző főiskolát. Orbán a külföldi befolyás ellen küzd, éppen a hét végén indította meg az újabb nemzeti konzultációt, amely mögött nincs törvény, tehát jogilag teljesen közömbös a kimenetele. Viszont időről időre nagyon nehéz elrejteni a lólábat a válaszokat sugalló kérdéseknél. A célpont ezúttal Brüsszel, de támadják a mögötte állónagy konszerneketis, ám a séma mindig ugyanaz: mi döntsünk, vagy a sötét hatalmak? Utóbbiakat a migráció esetében bizonyos nemzetközi szervezetek testesítik meg. Ilyen a Helsinki Bizottság, vagy az Amnesty International. A munkájukat megtiltani nem lehet, de a fő, hogy a megbélyegezzék és gyűlöletessé tegyék őket. A célpont azonban kimondatlanul is Soros. Ugyanilyen szempontok alapján kell megítélni a felsőoktatás átalakítását is, merthogy bizonyos rendelkezéseket láthatólag a CEU-ra szabtak. Abban azonban alighanem elszámította magát az Orbán-kormány, hogy az Egyesült Államok kritikával és követelésekkel reagált.
  2. A német államfő közös cselekvésre szólította fel Európát és úgy vélte, hogy a földrésznek nagyobb szuverenitást kell kapnia, különben idegen hatalmak játékszere lesz. Steinmeier elnökként most először szólalt fel az Európai Parlamentben. Felelőtlennek minősítette a brit kilépésről hozott döntést és ellenállásra szólított fel a populistákkal szemben. Mint mondta, tévedés, hogy a mai világban bármely állam egyedül, az unió nélkül hallathatná hangját vagy érvényesíteni tudná a gazdasági érdekeit. Ugyanígy könnyelműség beadni az embereknek, hogy falakkal vagy sorompókkal el lehet hárítani az olyan veszélyeket, mint a terrorizmus vagy a klímaváltozás. Galádság arról papolni, hogy az egyre bonyolultabb világban egyszerűbbek lesznek a válaszok. A német vezető hangsúlyozta, hogy csakis az egyesült Európa jelent sikeres választ a történelemre. Kitért a magyar helyzetre is, kiemelve, hogy ha az EU világító torony akar lenni az világ számára a jogállamot és az emberi jogokat tekintve, akkor nem lehet közönyös, amikor ez az alap inog a földrész közepén. A kontinens nem hallgathat, amikor pl. Budapesten egy egyetemtől elvonják a levegőt.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Magyarország nemet mond a tudományra, miután a vonatkozó törvényjavaslat elsősorban a CEU-t pécézte ki, hiszen az pl. nem zavarta Orbánt, hogy az Andrássy Egyetemnek sincs kampusza az alapító németnyelvű országokban. Ott nem érdekes, hogy előnyt élvez a hazai felsőfokú tanintézményekkel szemben. A tiltakozások egyelőre semmit sem használtak. A kormányfő megrendíti az egyetemi autonómiát. Az oktatási hatóság szerint az CEU ugyan semmi rosszat nem csinált, minden törvényi feltételnek eleget tesz, a hatalom mégis roppant mód megnehezíti a fennmaradását. Bővel elképzelhető, hogy már jövőre kénytelen lesz becsukni. A tanárok és a diákok így vagy úgy, de túszok lesznek Orbán háborújában, amelyet Soros ellen vív. Ma pedig a befektető által támogatott nem kormányzati szervezetek megregulázásáról szavaznak az Országgyűlésben.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Orbán számára a liberális Soros egyfajta közellenség, a most elfogadott törvény a CEU-ra utazik, az egyetem léte került veszélybe. Az üzletember hevesen szokta bírálni a magyar kormányt, ezért sok megfigyelő látja úgy, hogy igazából rá akarnak lőni, amikor igyekeznek kipaterolni a liberális elitegyetemet. És tényleg úgy tűnik, hogy a változtatásokat éppen erre a tanintézményre szabták. Nem kevesen feltételezik azt is, hogy a miniszterelnök igyekszik a saját embereit berakni a CEU vezetésébe.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Orbán keresztülverte a törvényt a Soros-féle egyetem ellen, de egyhamar aligha szabadul a témától. A dolog azért volt annyira sürgős, mert a törvényjavaslat olyan felháborodást váltott ki, hogy olyat a kormányfő már régen nem látott. Még Navracsics Tibor is a CEU fennmaradása mellett foglalt állást. Ezért a prostestálókat kész helyzet elé kellett állítani, Orbán ezt két napja nem is igen igyekezett leplezni. Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese úgy nyilatkozott, tényleg úgy néz ki, hogy az iskola bezáratása a cél. Lehet, hogy a miniszterelnök csak nem szereti az önálló intézményeket, de az is elképzelhető, hogy pl. az oktatás és az egészségügy bajairól próbálja ily módon elvonni a figyelmet. Orbán nem sok kétséget hagyott afelől, hogy nem kíván tárgyalni a CEU-val. Soros egy ideje ellenségkép a magyar vezetés szemében, mert a liberális társadalmi modellt szorgalmazza és egy sor civil csoportot segít. Utóbbiak ellen már az Országgyűlés előtt van az új szabályozás terve, amely nagyon hasonlít a vonatkozó orosz jogszabályra. De nem kizárt, hogy a Közép-Európai Egyetem miatt nagy tiltakozó mozgalom alakul ki, mert a felzúdulás a konzervatív és kormányhű tudósok körére is kiterjed.

Die Presse

die_presse.jpg

Gyorsan átment a törvényhozáson a Soros-egyetem elleni, vitatott indítvány. A hatalmas tiltakozás ellenére végveszélybe került a CEU. A bécsi polgármester-helyettes máris felajánlotta, hogy költözzön az osztrák fővárosba a tanintézmény. Az ausztriai zöldek képviselője pedig azt kérdezte, mikor zárja ki végre a Fideszt az Európai Néppárt, amikor Magyarországon módszeresen elhallgattatják a bíráló hangokat? Ugyanakkor a magyar sajtó azt veti Orbán szemére, hogy a megmentőt akarja játszani, mivel tárgyalni kíván az amerikai kormányzattal az egyetem további sorsáról.

Der Standard

der_standard.jpg

  1. A magyar Parlament a hazai és külföldi tiltakozásoktól kísérve hagyta jóvá a Lex CEU-t, amely csak arra megy, hogy az ország megszabaduljon a tekintélyes egyetemtől. Az egészhez alig kellett pár óra, ám az eljárás pontosan beleillik abba a politikába, amit Orbán a Soroshoz kötődő szervezetek és intézmények ellen folytat. Hogy az egész a milliárdos ellen megy, azt Balog Zoltán sem leplezte.
  2. Orbán a szabad szellemmel háborúzik – írja a kommentár. Felidézi, hogy a német szociáldemokraták kancellárjelöltje a minap a jobboldali demagógok elleni harcra hívott fel, mert nem szabad megengedni, hogy a demokrácia eszközei a demokrácia ellenségeinek a kezébe kerüljenek. E folyamat részeként már mindenütt megindult a küzdelem a szabad szellem ellen, Trumpisztántól Orbanisztánig, Putyinisztántól Erdoganisztánig. A kritikus hangok veszélyt hordoznak a populista tekintélyuralom számára. Magyarországon Orbán Viktor kormánya gyakorlatilag becsuk egy magánegyetemet, amely szinte már csak egyedül bírálta a rezsimet. A CEU ellen érdekes egységfront alakult ki az antikapitalista baloldal, a régi vágású, antiszemita jobboldal és az új nacionalisták között. Soros napjainkban az autoriter rendszerekkel szembeni ellenállást támogatja. Ezért ellenségkép minden újsütetű tekintélyelvű politikus számára. Ha az egyetem elesik, akkor oda a szabad szellem egyik legutolsó védvára. Nem túl jó, hogy a térségben úgy alakulnak az események, mint a múlt század 30-as éveiben. Erősen bűzlik, hogy jönnek az „erős emberek”, Magyarországon, Lengyelországban és most már Szerbiában is.
  3. Az újság úgy látja, hogy a CEU-nak Budapesten, Varsóban vagy Prágában a helye, nem pedig Bécsben. Az egyetem esetleges bezárása miatt érzett felháborodás Ausztriát is elérte, de számítás is meghúzódik az ajánlat mögött, mármint hogy települjön át Bécsbe a Közép-Európai Egyetem. Az osztrák főváros kapva kapna rajta, csakhogy igazából nagyon is jól jönne Orbánnak. Megszabadulna egy engedetlen tanintézménytől és még azt is mondhatná, hogy ő aztán nem tette tönkre azt. A CEU-t Soros azért hozta létre, hogy erősítse a civil társadalmat a volt szocialista országokban. Ausztria nem húzhat hasznot a liberális Magyarország gondjából. Itt volna az ideje, hogy a Kern-kormány is hallassa a hangját, éspedig azért, hogy Budapesten maradjon az egyetem.
  4. Az újság portrét közöl Michael Ignatieffről, a CEU rektoráról.

https://www.nytimes.com/2017/04/04/world/europe/hungary-george-soros-university.html

https://www.washingtonpost.com/news/global-opinions/wp/2017/04/04/hungarys-xenophobic-attack-on-central-european-university-is-a-threat-to-freedom-everywhere/?utm_term=.61992e28819c

http://www.reuters.com/article/us-hungary-soros-parliament-idUSKBN17619Q

https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-04-04/hungary-s-orban-doubles-down-on-university-bill-after-protests

https://www.ft.com/content/9d03da8e-189f-11e7-9c35-0dd2cb31823a

https://www.thetimes.co.uk/article/orban-wins-battle-to-close-soross-liberal-university-kgwpm5xtv

https://gma.yahoo.com/hungary-passes-law-targeting-soros-163011454.html

http://www.bbc.com/news/world-europe-39493758

https://www.nzz.ch/international/existenz-der-central-european-university-bedroht-orban-nimmt-ungarns-elite-uni-ins-visier-ld.154293

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/umfragen-gegen-auslaendischen-einfluss-in-ungarn-14954314.html

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/brexit/rede-vor-eu-parlament-steinmeier-nennt-brexit-unverantwortlich-14956969.html

http://www.sueddeutsche.de/bildung/studium-ungarn-sagt-nein-zur-wissenschaft-1.3450603

http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-04/ungarn-parlament-hochschulgesetz-central-european-university

http://www.spiegel.de/lebenundlernen/uni/ungarn-verabschiedet-gesetz-gegen-central-european-university-a-1141835.html

http://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5195560/Ungarn-winkt-Gesetz-gegen-SorosUni-durch?from=suche.intern.portal

http://derstandard.at/2000055372452/Ungarns-Parlament-beschliesst-umstrittenes-Hochschulgesetz

http://derstandard.at/2000055397134/Nationalpopulisten-Der-Krieg-gegen-den-freien-Geist

http://derstandard.at/2000055396355/Wien-und-die-Soros-Uni-Hilfe-mit-Hintergedanken

http://derstandard.at/2000055395345/Michael-Ignatieff-Kaempferischer-Rektor-der-Politik-kann

 

Hangos sajtószemle: https://soundcloud.com/user-51236798/hangszemle70405

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1512402337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nzoltan 2017.04.05. 07:24:23

Ezeket még olvassa valaki?
A tömegek már a közösségi médián lógnak.

mérsékelt fegyveres lázadó (nem terrorista!) 2017.04.05. 09:53:48

@Nzoltan:
A CIA- ügynökök még innen szemlézik a napi terjesztendő CIA- propagandát.

www.mintpressnews.com/poll-60-of-americans-dont-trust-the-mainstream-media/210337/

Ha már az igencsak sikeres agymosást végző USA- ban ez 60%, akkor milyen lehet a "világ többi részén"

Chiccbp 2017.04.05. 12:34:03

"A magyar jogszabály-módosítás azt jelenti, hogy bezár a CEU, amelyet pedig Soros György azért hozott létre, hogy segítse a demokratikus gondolkodásmód megerősödését Magyarországon." érdekes, ha ez volt a cél, miért nem nálunk hozta létre??? Az, hogy az FP hazudik, egy dolog, de Szelestey meg úgy szopja be, mintha kötelező lenne :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.05. 14:26:16

@Chiccbp: "miért nem nálunk hozta létre?"

Röhögni fox. Nálunk hozta létre.

"de Szelestey meg úgy szopja be"

Nem. Szemlézi. Kötelező az eredetit hűen visszaadni.

Chiccbp 2017.04.05. 14:52:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "The University was founded in 1991 in response to the fall of the Socialist Bloc. The founding vision was to create a university dedicated to examining the contemporary challenges of "open societies" and democratization. The initial aim was to create a Western-modeled yet distinctly Central European institution that would foster inter-regional cooperation and educate a new corps of regional leaders to help usher in democratic transitions across the region. It was originally located in Prague, but because of "political and financial conflict between its founder and [the] Czech government,"[5] represented by Vaclav Klaus, it was moved to Budapest."

röhögök. rajtad :)
süti beállítások módosítása