B1 blogcsalád



Orbán, a nagy kombinátor láthatólag elkalkulálta magát

2017. április 03. - Szelestey

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. április 3. Hangos sajtószemle16291491_dd5630939d7bf7efb9228912b404fee0_wm.jpg

New York Times

new_york_times.jpg

A Közép-Európai Egyetem rektora a lapnak írt cikkben hívja fel a figyelmet arra, hogy Európán belül, a tekintélyelvű rezsimekben veszélybe került az egyetemi autonómia. Így Oroszországban, Törökországban, legújabban pedig már Magyarországon is. Ignatieff megismétli, hogy a benyújtott törvényjavaslat gyakorlatilag felszámolná a CEU-t, annak működését a kormány ellenőrzése alá helyezné. Ráadásul a hatalom kampányt indított az intézmény lejáratására. Csalással vádolta meg, noha az illetékes felügyeleti hatóság kimondta, hogy az egyetem teljesen törvényesen működik.

Ha elfogadják az előterjesztést, akkor az azt jelenti, hogy egy uniós tagállam első ízben megy el odáig, hogy törvényesítse az egyetemi autonómia elleni támadást. Továbbá az Egyesült Államok egyik szövetségese, a Nato tagja most először ugrik neki egy olyan amerikai érdekeltségnek, amely a területén működik. A Trump-kormányzat ugyan nem rajong a felsőoktatásért, de nagy kérdés, hogy a helyzetet figyelmen kívül hagyhatja-e egy olyan adminisztráció, amely Amerika elsőségét hirdeti. Nehéz továbbá elképzelni, hogy az Európai Parlament, valamint a Bizottság belenyugodhat-e a szabadság egyik alapelvének megszegésébe. Amit a magyar kormány csinál, az vagy meggondolatlan politikai vandalizmus, vagy az öncsonkítás látványos esete. A célpont ugyan a Soros nevéhez kapcsolt egyetem, de az igazi szándék az, hogy megrémítsék a felsőoktatást és véget vessenek egy olyan intézménynek, amely még képes szembeszállni a hatalommal a mai Magyarországon. Az egyetemek önállósága nem pártkérdés, az állam sehol sem szólhat bele az önigazgató testületek munkájába. A tengerentúlon könnyű belátni: Washington nem engedheti meg, hogy egyik szövetségese megfélemlítsen egy amerikai intézményt. A Közép-Európai Egyetem senki javára nem adja fel az autonómiáját.

New York Times/Washington Post/AP

washington_post_1.jpg

A szervezők szerint 10 ezren vonultak fel a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem támogatására. Deák Dániel, a Corvinus tanára úgy értékelte, hogy az Orbán-kabinet be akarja záratni a CEU-t, a tervezet egyben az összes egyetem tanszabadsága és önállósága ellen irányul. A jelentés hozzáteszi, hogy a kormányfő ideológiai ellenfelének tekinti Sorost, az üzletember által vallott nyílt társadalom szemben áll azzal, hogy Orbán illiberális államot akar létrehozni. Utóbbiban a többségi hatalom felülírja a polgári szabadságjogokat és a kisebbségek jogait.

Bloomberg

bloomberg.jpg

Az esti tüntetés része az egyre nagyobb tiltakozáshullámnak, amit az váltott ki, hogy az Orbán-kormány szigorítani akarja a feltételeket a külföldi egyetemek számára, ám a CEU szerint az ő bezárásukat célozza. A miniszterelnök, aki gyakran bírálja Sorost, ideértve, hogy a befektető támogatja az emberi jogok tiszteletben tartását és a kormányzati munka átláthatóságát szorgalmazó civil szervezeteket, nos, Orbán azt ígéri, hogy kiirtja a liberális demokráciát az uniós tag Magyarországon.

 

NZZ

neue_zurcher.jpg

Az Orbán-kormány bürokratikus eszközökkel próbálja tönkre tenni az amerikai kézben lévő Közép-Európai Egyetemet, de ezt még megkeserülheti. A miniszterelnök, aki az illiberális állam felépítésén dolgozik, Sorosban egyfajta közellenséget lát. Tavaly azt közölte, hogy az idén kiszorítják Európából a milliárdoshoz kötődő szervezeteket.

Kleine Zeitungkleine_zeitung.jpg

Az osztrák Rektori Konferencia közleményben ítélte el, hogy a magyar kormány be akarja záratni a Közép-Európai Egyetemet, amely pedig az egyik legsikeresebb felsőfokú tanintézmény a régióban. A testület elnöke úgy fogalmazott, hogy napjainkban Magyarországon ismét a vonalhűség és a nacionalizmus számít, a földrész közepén megintcsak feljövőben vannak a nyílt társadalom ellenfelei. Példa erre, hogy az Orbán-kabinet bele akar avatkozniaz egyetemek autonómiájába. A rektor jelezte, hogy nem egészen 3 hét múlva a CEU-ért és a nyílt Magyarországért is tüntetnek Bécsben.

Spiegel

der_spiegel.jpg

Egy neves amerikai történész arra figyelmeztet, hogy a világ sötét időkhöz térhet vissza. Timothy Snyder, a Yale Egyetem professzorának most megjelent könyve 20 pontban foglalja össze, hogyan kell harcolni a populizmus ellen. Ezek közül a legutolsó csupán egyetlen mondat, hogy ti. legyél bátor, amennyire csak lehetséges. Hiszen ha senki nem hajlandó meghalni a szabadságért, akkor valamennyien a zsarnokság alatt pusztulunk el. Vagyis fel kell venni a küzdelmet a demagógok, az igazság meghamisítói és mindazokkal szemben, akik megvetik a demokráciát. A szakember rámutat, hogy egyre több országban vész el a demokrácia, lásd Egyiptomot és Törökországot. Magyarország és a teljes Nyugat-Balkán erősen inog. És sorra kerülhet az USA, valamint Franciaország is. Hogy ez ne így legyen, ahhoz talán a legfontosabb, hogy meg kell védeni az intézményeket, a bíróságokat, a törvényeket, a szakszervezeteket.  

Emlékeztet arra, hogy Hitler forgatókönyvének legrégibb trükkjét alkalmazzák azok, akik valamilyen katasztrófára hivatkozva sürgetik a hatalmi ágak megosztásának felszámolását, az ellenzék feloszlatását, a véleményszabadság és a jogállam korlátozását. Ilyen volt a törököknél a puccskísérlet. Mert nem szabad azt hinni, hogy a hatalom gazdái nem nyúlnak hozzá azokhoz az intézményekhez, amelyek segítségével győztek. Ehhez kellő illusztrációt szolgáltat, ahogyan Magyarországon és Lengyelországban megnyirbálják a jogállamot. De ebben nincs semmi új, ilyesmit már látott a világ. Épp ezért fogalmaz úgy Snyder, hogy amikor túllépünk az igazságon, akkor már a fasizmus előtt vagyunk.

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

A lap szerint csalódás éri mindazokat, akik a magyarok és a lengyelek segítségével akarják bedönteni az uniót. Az igaz, hogy Közép-Európában vannak Brüsszel legharciasabb bírálói, olyan kormányok, amelyek hajlandóak, sőt talán boldogok késhegyig menő csatát vívni az EU-val. Sokan teszik a régióra a tétjüket, ha arról van szó, hogy hol rúgják ki az európai ház következő pillérét. De hát Orbán Viktor nem győzi ostorozni a közösséget, emiatt kiérdemelte a rossz fiú minősítést és büntetésül sokat állt a sarokban. Ám Lengyelország követte. A lengyeleknél nagy tömegek gondolják úgy, hogy meggyőződésükkel ellentétes a szorosabb összefogás, a kozmopolitizmus és mindennek a megvetése, amit Brüsszelben nacionalizmusként érzékelnek. De mindezzel együtt tévedés azt hinni, hogy a térség EU-ellenes volna, országai a szervezeten belül képzelik el jövőjüket. A múlt héten egy magyar miniszter azt nyilatkozta: szűklátókörű úgy értelmezni az unió bírálatát, hogy az ország ki akarna lépni. Ennek oka egyrészt az, hogy szívesen veszik a jelentős anyagi támogatást, De ezen túlmenően az emberek emlékeznek arra, amikor másodosztályú polgárok voltak a földrészen. Ez a kötelék a későbbi nemzedékek számára nem lesz érdekes, de jelenleg még hat.

Bloomberg

bloomberg.jpg

Szerbiában Vucsics földcsuszamlás-szerű győzelme lehetővé teszi, hogy a politikus még inkább kezébe kaparintsa a hatalmat, illetve Oroszország esélyhez jut, hogy növelje befolyását a Balkánon. Az új elnök ugyan kiáll az uniós csatlakozás mellett, de szorosabb kapcsolatokat akar Moszkvával. Így nem kizárt, hogy követi Magyarország és Törökország példáját, azaz letér a liberális demokrácia útjáról és inkább a Putyin-féle modellt választja. Vucsics a választás előtt járt az orosz fővárosban és ott MÍG vadászgépek valamint páncélozott járművek vásárlásáról tárgyalt az államfővel. Egyébként ő is ellenzi az oroszellenes szankciókat. Ugyanakkor jó barátság fűzi a német kancellárhoz és azt ígéri, hogy az ország 2020-ra készen áll majd az EU-s tagságra.

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3912396699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blazekid 2017.04.03. 09:10:02

Azon filózok, hogy ha mondjuk minden posztkommunista és balkáni ország illiberális állammá válna, vajon hogyan működnének együtt? Milyen érdekek mentén kötnének szövetséget? Egyáltalán: baráti volna a viszonyuk? Most még viszonylag az, de hogy alakulna ez a jövőben?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.03. 09:17:35

@Blazekid: 40 évig kipróbáltuk. Nem volt vicces. Ha valaki nem akart baráti lenni, az oroszok beküldték a tankokat. :))

mérsékelt fegyveres lázadó (nem terrorista!) 2017.04.03. 13:29:04

Senkinek semmi joga, hogy megakadályozza honfii- vagy nem honfitársait abban, hogy félévenként 1.860.000 Ft- ért gender- elméletet oktassanak neki a CEU- n.

legeslegujabbkor 2017.04.03. 20:08:07

@mérsékelt fegyveres lázadó (nem terrorista!):
A kulcs szó a nyílt társadalom és a liberális demokrácia.
Ha valakinek nem tetszik, menjen olyan országba, ahol csak egyféleképpen lehet gondolkodni.
Kívánom, hogy pont nem úgy, ahogy szeretné

mérsékelt fegyveres lázadó (nem terrorista!) 2017.04.03. 20:34:22

@legeslegujabbkor:

Hoppá- szóval a "másként gondolkodás" az már tudomány? :DDDD
És egyetemi cím jár neki...

Át kell nevezni- egyetem helyett- szakkör, propagandaműhely vagy másként gondolkodók gyűjtőhelyére.

dunántúli gyerek 2017.04.04. 14:35:45

A Tv-t megszavazták seperc alatt úgyhogy inkább a lippsik számolták el magukat, szokás szerint.

dunántúli gyerek 2017.04.04. 14:37:08

@Blazekid: Mielőtt feltünt volna az illiberális kifejezés semmiben sem müködtek együtt.

pamut 2017.04.04. 14:42:12

A hazaáruló patkányok elfogadták Orbán Viktor Numerus clausus törvényét.

pamut 2017.04.04. 14:44:31

Magyarország, a magyarság ÁRULÓI, a magyarellenes törvény megszavazói:

Ágh Péter (Fidesz)
B. Nagy László (Fidesz)
Balla György (Fidesz)
Balla Mihály (Fidesz)
Balog Zoltán (Fidesz)
Bánki Erik (Fidesz)
Bányai Gábor (Fidesz)
Becsó Zsolt (Fidesz)
Bencsik János (Fidesz)
Dr. Bene Ildikó (Fidesz)
Bíró Márk (Fidesz)
Bodó Sándor (Fidesz)
Boldog István (Fidesz)
Bóna Zoltán (Fidesz)
Budai Gyula (Fidesz)
Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz)
Cseresnyés Péter (Fidesz)
Csizi Péter (Fidesz)
Csöbör Katalin (Fidesz)
Dr. Czomba Sándor (Fidesz)
Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz)
Dankó Béla (Fidesz)
Demeter Zoltán (Fidesz)
Dunai Mónika (Fidesz)
Farkas Flórián (Fidesz)
Farkas Sándor (Fidesz)
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Font Sándor (Fidesz)
Dr. Galambos Dénes (Fidesz)
Gelencsér Attila (Fidesz)
Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Gyopáros Alpár (Fidesz)
Győrffy Balázs (Fidesz)
Hadházy Sándor (Fidesz)
Halász János (Fidesz)
Hende Csaba (Fidesz)
Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Horváth István (Fidesz)
Horváth László (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Jakab István (Fidesz)
Kara Ákos (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz)
Kontrát Károly (Fidesz)
Kósa Lajos (Fidesz)
Dr. Kovács József (Fidesz)
Kovács Sándor (Fidesz)
Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Kövér László (Fidesz)
Kubatov Gábor (Fidesz)
Kucsák László (Fidesz)
L. Simon László (Fidesz)
László Tamás (Fidesz)
Lázár János (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Mengyi Roland (Fidesz)
Dr. Molnár Ágnes (Fidesz)
Dr. Nagy István (Fidesz)
Németh Szilárd István (Fidesz)
Németh Zsolt (Fidesz)
Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Orbán Viktor (Fidesz)
Pánczél Károly (Fidesz)
Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Petneházy Attila (Fidesz)
Pócs János (Fidesz)
Pogácsás Tibor (Fidesz)
Dr. Pósán László (Fidesz)
Potápi Árpád János (Fidesz)
Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Révész Máriusz (Fidesz)
Riz Gábor (Fidesz)
Rogán Antal (Fidesz)
Dr. Salacz László (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Simon Róbert Balázs (Fidesz)
Simonka György (Fidesz)
Szabó Zsolt (Fidesz)
Szabolcs Attila (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Szijjártó Péter (Fidesz)
Dr. Szűcs Lajos (Fidesz)
Tállai András (Fidesz)
Dr. Tapolczai Gergely (Fidesz)
Tasó László (Fidesz)
Tessely Zoltán (Fidesz)
Dr. Tiba István (Fidesz)
Tiffán Zsolt (Fidesz)
Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Törő Gábor (Fidesz)
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)
Tuzson Bence (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Vantara Gyula (Fidesz)
Varga Gábor (Fidesz)
Varga József (Fidesz)
Varga Mihály (Fidesz)
Vargha Tamás (Fidesz)
Vécsey László (Fidesz)
Vigh László (Fidesz)
Dr. Vinnai Győző (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Völner Pál (Fidesz)
Witzmann Mihály (Fidesz)
Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Zsigó Róbert (Fidesz)
Dr. Aradszki András (KDNP)
Firtl Mátyás (KDNP)
Földi László (KDNP)
Dr. Hargitai János (KDNP)
Harrach Péter (KDNP)
Dr. Hoffmann Rózsa (KDNP)
Hollik István (KDNP)
Móring József Attila (KDNP)
Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Dr. Seszták Miklós (KDNP)
Dr. Simicskó István (KDNP)
Soltész Miklós (KDNP)
Szászfalvi László (KDNP)
Dr. Vejkey Imre (KDNP)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.04. 14:47:17

@mérsékelt fegyveres lázadó (nem terrorista!): Most mit ideologizálsz? Valószínűleg csak annyiról van szó, hogy valamelyik Rogán havernak megtetszett a CEU új épülete és el kívánja lopni. Mókás, ahogy a hülye fideszesek meg ideologizának a kérdésen. Az már csak fűszer, hogy a fideszes politikusok is sorosat finghatnak a szájukkal, így a birkáknak szóló agitprop-ba is belefér a dolog.

pamut 2017.04.04. 14:50:44

Lex CEU = Orbán-féle numerus clausus

Hazaáruló fideszesek, országrombolásból ismét jelesre vizsgáztatok!

sas70 2017.04.04. 14:52:23

Na ez a gond megoldva, jöhet a következő ellenség! Ez a harc lesz a végső...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.04. 14:54:17

@pamut: Ésrsze ez egy ú szit. Újabb lépés a Putyin / Erdogan féle világ felé. Évek óta mondom, hogyszép egyeletes lépésekkel haladunk arra, miközbn a népnek az a része, aki egyáltalán érdekel az ilyesmi, el sem hiszi, hogy a következő lépés megtörténhet. Így lépünk ki majd az EU-ból, így lesz majd korlátozva az utazásunk is, lépésről lépésre. Lassan tényleg tenni kéne valamit / történnie kéne valaminek. Nem akarhatjuk vissza az 1990 előtti világot.

sas70 2017.04.04. 14:57:10

@pamut: Ne bazzz? Ott volt a Flóri is, meg a Rogán, pedig mostanában úgy el vannak tűnve! Voldemort is megszavazta? Nincs még sitten?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.04. 14:58:12

@dunántúli gyerek: Pedig érdemes lesz követni, hogy mi lesz vele... sok ilyen károkozás mögűl bukkan ki utóbb a legpitiánerebb lopási ok, mert a fideszeseknek ilyen lopós a fajtája.

dunántúli gyerek 2017.04.04. 14:58:54

@Felchutty Bugrisch: Már 2014 előtt is hallottuk egy párszor hogy el vagyunk szigetelve, és Orbán a választások után kilép az EUból.

Ehhez képest a magyarok életükben nem kerestek ennyit, életükben nem voltak ilyen alacsony adók és soha nem volt ilyen magas GDP valamint ilyen kevés munkanélküli 1990 óta.

Úgyhogy ha így megy tovább 2/3 jön megint.

sas70 2017.04.04. 14:59:01

@dunántúli gyerek: Nem hát, csak majd tesznek rá egy visszautasíthatatlan ajánlatot! Olyan szép ez!
Bár nekem ennél sokkal másabb jelzők jutnak eszembe!

pamut 2017.04.04. 15:00:12

Kérdés:

Most hogy az orbánmaffia, élén Orbán "egyetempusztító" Viktorral, már NYÍLTAN HAZAÁRULÓ lett, és csak úgy, merő gonoszságból lerombolja a legjobb magyar egyetemet, a magyar oktatás legjavát, direkt kárt okoz az országnak, ráront nemzetére, szóval ezek után van még egyáltalán ezen a bolygón olyan ember akinek van bőr a mocskos pofáján felvállalni hogy ő fideszes?

Na, ki vállalja fel nyíltan hogy az öncélú, vegytiszta rombolás oldalán áll?
Na, ki vállalja fel nyíltan hogy egy rühes patkány kollaboráns hazaáruló fideszes?

sas70 2017.04.04. 15:01:38

@dunántúli gyerek: Ja, végre elértük a válság előtti szintet reálértéken. Az alacsony munkanélküliség, meg max. statisztikai bravúr, meg trükkök százai!

Netuddki. 2017.04.04. 15:02:40

@dunántúli gyerek: "A Tv-t megszavazták seperc alatt úgyhogy inkább a lippsik számolták el magukat, szokás szerint."

Az lett volna a csoda ha valamelyik fideszes nem szavazta volna meg. Szánalmasak vagytok tolvaj köcsögök!

Netuddki. 2017.04.04. 15:04:40

@dunántúli gyerek: Ja, a magyarok többet keresnek mint az összes nyugati országban együttvéve, mi? Anyádat, te rohadt mocsok tolvaj fidesz agitprop troll!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.04. 15:17:02

@dunántúli gyerek: Kádár alatt sem voltak túl magasak az adók. Szóval ezzel most mi a szart akartál mondani? Én nem az adókról beszélek.

dunántúli gyerek 2017.04.04. 15:21:01

@Felchutty Bugrisch: Arról hogy az embereket egyáltalán nem érdekli a CEU, 98%uk azt se tudta eddig hogy van ilyen. Pláne hogy a CEU a helyén marad csak alkalmazkodnia kell az új szabályozáshoz.

Nem ez alapján szavaznak, hanem a fontos dolgok alapján, pl. hogy mennyi marad a zsebükben, meg van-e munkahelyük.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.04. 15:24:35

@dunántúli gyerek: Sajnálom, én ennél gerincesebb ember vagyok, és szégyellem, hogy egy ilyen mentalítású kanászlegény jelenik meg az ország első embereként. És bízom benne, hogy nem vagyok ezzel egyedül.

dunántúli gyerek 2017.04.04. 15:31:00

@Felchutty Bugrisch: Leszarom kanászlegény-e vagy bankár.

Ott volt Megyó, nagyon intelligens volt tönkretette az országot és a magyarokat. Emellett kivételt adott a CEUnak, direkt nekik írták át az oktatási tv-t, szóval ne sírjanak, mert senki nem sírja őket vissza.

marcogo 2017.04.04. 15:47:28

@dunántúli gyerek:
az összes független szervezet alapján a gazdasági fejlödés a legrosszabb a régióban, az innováció sehol (korrupció miatt), termelékenység nem nö, a foglalkoztatottság közmunka és az elvándorlók levonása után stagnál, munkaeröhiány van, mert nincs képzett dolgozó az országban (titokban ukránokat akarnak behozni, de az se jobb). ha leáll az Audi, akkor visszaesik a GDP..
10 éve 40-50 ezer épitési engedélyt adtak ki privátnak, ma 10 ezer alatt.
Mi vagyunk Europa motorja, a gazdasági csoda, az ipari lokomotiv.
Csak ez másnak még nem tünt fel.

Mikor ér bele a kezünk a bilibe, hogy felébredjünk??

dunántúli gyerek 2017.04.04. 15:55:52

@marcogo: A gazdaságpolitikát pontosan ilyen irányba kell folytatni, ahogy eddig.

Én erre fogok szavazni.

élveteg 2017.04.04. 16:00:21

" Vagyis fel kell venni a küzdelmet a demagógok, az igazság meghamisítói és mindazokkal szemben, akik megvetik a demokráciát."

Tényleg ? Az igazság meghamisítói? Aztán kinek az igazságáról van szó ? A te igazságodról ? Az enyémről ? Egy ohio-i farmer vagy egy bivajbasznádi közmunkás igazságáról ? Szóval azt elfelejtheted Timothy Snyder, hogy itt majd te vagy valakik megmondják hogy mi az igazság

1ghost 2017.04.04. 16:02:49

@dunántúli gyerek:

Már megint itt lógsz a neten, te mocskos, gerinctelen orbánista bérhazudozó!

Takarodjál árkot takarítani, szemetet szedni, hogy valami hasznot is vegye a társadalom mielőtt a rács mögé zárnak a magyarok.

metax 2017.04.04. 16:30:00

A mai nappal Magyarország elvesztette szuverenitását, miután kiderült, Putyin kérésére mentek neki Orbánék a CEU-nak.

Teleki Pál máig érvényes szavaival élve: "A gazemberek oldalára álltunk... Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.04. 16:32:44

Sajnos azt kell mondanom, hogy Orbán nagy hibát követ el a CEU-törvénnyel.

Mi változik, ha az egyetem ezentúl máshol működik? Semmi. Ellenben Orbán óriási tiltakozási hullámot indít(ott) el - a semmiért.

Nagyon kevés dologban értek egyet a liberális oldallal, de ebben igazat sdok neki: jobb lenne békében működni hsgyni a CEU-t.

2017.04.04. 16:44:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nahát, meglepő tőled ilyesmit olvasni, hoóiszen rendszerint tapsol a csúti minden baromságára. Ki fognak utálni a polgári körből vigyázz azért, aggódom érted.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.04. 16:53:44

@Pink Petsch:

Szánalmas vagy. Ha a véleményembe nem tudsz belekötni, akkor személyeskedsz.

NBarbieReloaded 2017.04.04. 16:55:45

Azta, vilagra szolo szenzacio, a gondosan valogatott (szelso)liberalis ujsagok, hogy hogy nem, ugyanazokat a mantrakat fujjak CEU ugyben, mint a hazai ballib tarsaik. :D (micsoda meglepetes, ugyanaz a tevedes is szerepel nemelyikben, csak nem valamelyik otthoni libero mondta tollba a kulfoldish ujsagironak? :DD)

Felreertes ne essek, engem nem erdekel, hogy mukodik a CEU, csinaljon amit akar. Felteve, hogy nem vonatkoznak ra kivetelezo egyezmenyek.

Mar masik cikkben is irtam ezt a peldat, de erdekes, egy CEU-t vedo kommenthuszar se valaszolt ra:
Tegyuk fel Marine Le Pen dusgazdag lenne es nyitna egy egyetemet az ugynevezett szelsojobb eszmek terjesztesere. Es mondjuk az elso orban kormany bizonyos torvenyek alol felmentest adott nekik es most pedig ballib kormany van, akik meg akarjak szuntetni a kivetelezest.
Na, a most hoborgoknek akkor is ekkora lenne a szajuk es vedenek Le Pen egyetemet? A nemzetkozi szelsoliberalis ujsagok szinten irnanak vedelmezo cikket? Vezeto politikusok, Nobel dijasok megszolalnanak az egyetem vedelmeben?
Ugyan, az eg vilagon senkit nem erdekelne, sot ujjongva tapsolnanak a most acsarkodok.

2017.04.04. 16:57:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Komolyan, elismeréssel irok rólad, erre meg támadsz. Nahát ilyet! Mégiscsak van helyed a polgári körbben! :DDDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.04. 17:03:46

@NBarbieReloaded:

Abszolút biztos, hogy az történne, amit a példádban írtál. Ám ettől még nagy hülyeség volt így letámadni a CEU-t, főleg ilyen nyilvánvalóan célzott módon.

Ha legalább megfogadta volna a Rektori Konferencia tanácsát és méltányos hslsdékot adott volna, de ő még rövidített is a határidőn, a gyorsított tárgyalásról nem is beszélve. Nsgyon kilóg a lóláb.

2017.04.04. 17:06:11

@NBarbieReloaded: Nem tudok arra válaszolni, amit kérdezel, ugyanis én nem szoktam mások nevében beszélni, de a magam nevében mondhatom, hogy személy szerint ugyanolyan felháboritónak tartanám. Ugyanis a szabadságjogok megnyirbálása, amit a jelenlegi magyar kormány müvel, nemcsak a CEU-val kapcsolatban. Én liberális szemléletü ember vagyok, pártoktól függetlenül, és bár a szélső jobb vagy bal eszmék teljesen idegenek tőlem, gyakorlásuk megakadályozását ugyanúgy nem tartom elfogadhatónak.

gmihaly621 2017.04.04. 17:08:31

A Daily Telegraph kapitális tévedésben van. Churchill-Brexitország firkászai elkezdtek hülyeségeket beszélni. A CEU-sok pedig szerintem túltolják a habverést. És akkor miért nem volt háborgás, amikor a bezzeg-csehek rúgták őket ki Prágából ?

2017.04.04. 17:08:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Putyin sürgetése eléggé komoly indok volt Orán számára ahhoz, hogy telibe szarja a látszat fenntartását.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.04. 17:09:51

@dunántúli gyerek: Nagyon sajnállak,és igen, tudvalevő, hogy a fideszes önző is, csak a saját zsebe érdekli, a többi meg "annyit is ér". A CEU-t meg hagyjad, egy hete még azt sem tudtad, hogy van olyan. Most meg már értekezel róla. Nektek fidesz agitproposoknak van valami weboldalatok, ahol össze van gyűjtve az adott heti ellenségről a "tudás"?

Ezt a "senki nem sírja őket vissza" dumát is hagyjuk, mert sem a fidesz, sem Orbán nem az ország, hiába szól erről a hazug agitprop. Az országban 10 millióan laknak Orbánnak meg van 2 millió hívője és haszonélvezője. A minap éppen10 ezer ember sétált egyet, akik kapásból visszasírják. Ők senkik? Csak mert ugyanúgy 1 szavazatuk van, mint neked.

divany.hu/kolyok/2017/04/04/a_a_diakok_jovoje_csak_parasztaldozat/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

A szülők helyében te mit tennél? Csak hogy értsd, mi történik, amikor a fidesz szántszándékkal tönkretesz egy-egy céget, iskolát, vagy éppen iparágat.

wektor77 2017.04.04. 17:11:22

Viktorunk semmit nem tesz ok nelkul Tesokaim...Viszont (gondolom) jot rohog azon ahogy tepitek egymast..

2017.04.04. 17:14:09

@gmihaly621: Akkor is volt háborgás, csak mivel a cseheknél történt, le sem szartad. De semmi gond, Bécs szivesen látja a CEU-t, Magyarország meg belesüllyed a Balkánba. (nem földrajzilag, még mielőtt, ugye). Jelenleg éppen csak egy vékony paraszthajszál választja el tőle, amit jváan cincálnak. Orbánnak különben is herótja van a társadalomtudományoktól, ugyanis az ilyen szakokon végzett embereket nem lehet megvezetni a demagógiával meg a rezsicsökkentéssel, mivel tudják és ismerik, hogyan mükődnek a társadalmi folyamatok, és nem mükődik a porhintés. Még mindenki emlékszik ugye arra, amikor az ELTE társadalomtudományi szakát akarta megszüntetni?

Gyorgy Nagy 2017.04.04. 17:14:11

A volt kisz titkár menekülési utvonala családjàval csak Putyin orszàga lehet mert előbb utobb a magyar nèp családostul kifogja p.csázi ! ( Ma délelőtti orcy uti beszédböl ).Lehet hogy igazuk van.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.04. 17:15:47

@NBarbieReloaded: Azért az ordas szélsőjobb és a liberális berendezkedés, csak a leghülyébb fideszesek fejében egyenlő, szóval a szélsőjobb egyetemes hasonlatod nem állja meg a helyét.

Pipas 2017.04.04. 17:17:49

@Pink Petsch: "Orbánnak különben is herótja van a társadalomtudományoktól, ugyanis az ilyen szakokon végzett embereket nem lehet megvezetni"

A ceu-n végzett gender study után tényleg nem lehet őket megvezetni. :D Öcsém!

Behajtó70 2017.04.04. 17:19:56

1945: kékcédulás választások: szocialista/kommunista csalás a választásokon. Rákosi nyer. Államosítás, kulákozás, ÁVH.
1956: a szovjet haderő behívása a többségi magyar akarat ellen a komunisták által. Kádár nyer. Ügynökhálózat, hitelből finanszírozott szociális kiadások, 1989-re csődben az ország.
1994: horn gyula nyer. Később kiderül: '56-os lövető pufajkás volt. "És akkor mivan?" mondta, majd eldta az országot: energetiga, nagyobb gyárak külföldi vagy baloldali kézben (MOTIM: gyurcsány kazében, MAL másik szoci, stb)
2002: medgyessy péter nyer. Később kiderül: D209 néven kommunista ügynök volt. A tények elhallgatása itt is csalást jelentett.
2006: "majd' bele döglöttünk, hogy úgy tegyünk, mintha kormányoznánk. Hazudtunk reggel, délben meg este" - gyurcsány ferenc a szavazókat becsapva csalással nyer

Kedves elvtársak!

Köszönjük! Nem feledjük!

2017.04.04. 17:21:54

@Pipas: A CEU-n nemcsak a -szerintem is időpazarlás- gender-study szakirány mülkpdik. Látszik, hogy fingod nincs aarról, mi a CEU, csak követed a mai napra kiszabott troll-tananyagot.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.04. 17:22:15

CEUtanázia?

Az, aki ma élve temet
El egy egész egyetemet,
Tartson maga előtt jelet:
„Sötét középkori lelet”!

Ős patkány most új kórt terjeszt,
S azt, ki kiejteni mer Yes-t,
(Mivel e szó nemzetközi)
Leidegenügynöközi?

CEU-t tönkre sújtó erő
Reméljük, hogy hamar merő
Rosszullétként illan tova,
S kidől, mint a Patás lova*!

Messze hajítja el Böde,
Belepi a múltnak köde,
Nem jön többé hívatlanul,
S aki akar, CEU-n tanul!

*Sanyiii!!! Sanyikááám!!! ;-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.04. 17:22:35

@Felchutty Bugrisch:

Tökéletes volt a hasonlat. Attól, hogy te jobban utálnál egy radikális jobbos egyetemet, mint ahogy a Fidesz utálja a CEU-t, az előbbinek pontosan annyi joga lenne működni, mint az utóbbinak. Konzultálj erről @Pink Petsch: elvtársaddal.

2017.04.04. 17:23:49

@Behajtó70: Tuti, hogy nem feledtétek el, hiszen megválasztottatok magatoknak egy második Kádárt. Igaz, az eredeti legalább nem lopott, de ez már a B-verzió, kissé hibás.

2017.04.04. 17:26:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem vagyok senkinek sem az elvtársa, nem élek Magyarországon, úgyhogy ezt buktad. Arra viszont nincs egy szavad sem, amit irtam arról, hogy ugyanúgy nem tartanám helyénvalónak azt, ha ellenkező előjellel történnének a dolgok. persze, hogy nincs, nem illik a világképedbe.

NBarbieReloaded 2017.04.04. 17:41:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, az ok nyilvanvalo. orbanek az ifju korukban meg oket eteto kezbe marnak, es nekimennek soros egyetemenek. Ez teny.
Ettol meg soros ez az egyetem tamadasi feluletet adott. Huszonakarhany evuk volt ra, hogy rendesen lerendezzek ezt a kerdest, nem tettek. Most mar kar nyivakolni.

2017.04.04. 17:48:42

@NBarbieReloaded: Ha elmennek Bécsbe, ahogy Prágából is eljöttek, akkor meg milyen jó lesz, mi? Magyarországnak sikerült megint jól legyőznie önmagát.
Csalásról meg talán ne pont Orbán beszéljen, mert rohadtul hiteltelen.

NBarbieReloaded 2017.04.04. 17:49:17

@Felchutty Bugrisch: Mindjart gondoltam, hogy a liberalis szelsoseg az nem osszehasonlithato a masik oldal szelsosegevel.
A szellib, anarchizmus, szelbal a jo, a szeljobb meg maga az ordog.
Hat persze.

NBarbieReloaded 2017.04.04. 17:53:11

@Pink Petsch: Mert mi lesz, ha eljonnek BP-rol? Osszedol a vilag? Osszedolt Praga? Nem.
Na bumm, egy maganegyetemmel kevesebb. Attol meg a nap fel fog kelni masnap is.

2017.04.04. 18:15:52

@NBarbieReloaded: Pdrsze, a nap akkor is fel fog kelni, amikor Magyarpország, mint olyan már a törénelemkönyvekben sem szerepel majd, mert annyira jelentéktelen, hogy kihullik az emlékezet rostáján. Szóval, ja ilyen szempontból tök mindegy, hogy a CEU esetleg Bécsbe megy. De ilyen szempontból mi a francnak kommentelsz? Na bumm.

NBarbieReloaded 2017.04.04. 18:39:16

@Pink Petsch: "amikor Magyarpország, mint olyan már a törénelemkönyvekben sem szerepel majd"
Tul nagy es tul hatasvadasz szavak egy 12 egy tucat maganegyetem vedelmeben oreg.
Mert gondolom ha mar nem lesz MO, beszelget ket akarmilyen orszag lakoja es kerdezi az egyik: he, te emlekszel Magyarorszagra?
A masik: arra jelentektelen kozep-europai orszagra gondolsz? Persze, de csak mert anno ott volt a CEU.

Na ne viccelj. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.04. 18:42:38

@NBarbieReloaded:

Magyarországot épp eléggé baxtatják pl. a migránsprobléma liberálisoknak nem tetsző kezelése vagy a kvóta elutasítása miatt. Ezekért érdemes és kell is vállalnii a konfrontációt. A CEU elzavarásával semmit nem nyerünk, kár miatta újabb támadási felületet adni: van épp elég. Na meg mint korábban írtem, nagyon kilóg a lóláb. Az MRK javasolta 2 év haladékon semmi nem múlt volna, de jóval kisebb lett volna a felzúdulás.

2017.04.04. 18:45:10

@NBarbieReloaded: Jajjj .. lépj már ki a szekértáborodból, egy pillanatra. Arra céloztam, hogy ha olyan konttextusan teszed fel a kérdést, hogy na-bumm-akkor-mi-van-a-nap-felkel, akkor persze, oké ... a Nap jó 4 milliárd éve felkel a Földön, szóval, tényleg, igazad van.... még kb 4 milliárdig folytatni is fogja, szóval, ja tényleg, le van szarva az egész, mert mi a CEU vagy Magyarország a 4 milliárd évhez képest?
Érteeed már? A kontextusod teljesen értelmetlenné tesz mindent ebben a kérdésben.

NBarbieReloaded 2017.04.04. 19:38:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A CEU elzavarásával semmit nem nyerünk, kár miatta újabb támadási felületet adni:"
Nem nyerunk, de gondolom ugy van vele viktor, hogy nem is vesztunk semmit, de legalabb belerughatunk egyet sorosba.
Az meg ezek szerint, nagyon helyesen, hidegen hagyja viktort, hogy egyel tobb vagy kevesebb dolog van, amiert a megelhetesi rettegok nyivakolnak.

NBarbieReloaded 2017.04.04. 19:41:34

@Pink Petsch: Aranyos, mikor az szekertaborozik, aki a ballib mantrakat hangoztatja. :)
Masreszt forditva ulsz a lovon: te adtad ugy elo, mintha osszedolne a vilag, ha a CEU elmegy mas orszagba. Erre irtam, hogy nem, nem dol ossze a vilag tole. Ok, okozat. Bonyolult, mi? :)

gmihaly621 2017.04.04. 19:50:10

@Pink Petsch: Első hiba: A magyar média akkor nem háborgott eléggé, mondhatni, ők tojták le. Második hiba: Miért kell a nyugat-mucsaiak arrogáns balkánozását szajkóznunk nekünk is? Az ő mocskos lelkükön szárad Délkelet-Európa "balkánosítása", "európátlanítása". És utoljára ki nevezte azt a térséget Délkelet-Európának? Hát Adolf Hitler.

2017.04.04. 23:07:51

@NBarbieReloaded: Olyan fárasztó otthoni magyarokkal beszélni, de komolyan,. Ha nem nem vagyok fideszes, akkor ballib lippsi vagyok tutira, aki ráadául még zsidó is. Nem élek Magyarországon aranybogár, úgyhogy felőlem a meleg szarig felnyalhatsz, akinek akarsz, nem érdekel. Arra kértelek, hogy próbáljunk meg beszélgetni anélkül, hogy ballibeznél olyan valakit, aki nem is az országban él, és a mindennapi politikát magasról leszarja.
Nos, erre a jelek szerint tökéletesen képtelen vagy.

2017.04.04. 23:10:29

@gmihaly621: Oké, léátom veled sem megyek semmire, mert mindenért a Nyugat a hibás meg Hitler, meg mindenki más, csak nehogy felelősséget kelljen vállalni bármiért is.
Ok, Viktor a király, Magyarország maga a gazdasági csoda, korrució és lopás meg uram-bátyám, bratyi-mentes. További jó délibáb-kergetést a nagy magyar ugaron.

gmihaly621 2017.04.05. 00:30:26

@Pink Petsch: Tisztára úgy érvelsz, ahogy régen az elvtársak. Ez a "csak nehogy felelősséget kelljen vállalni valamiért"-kitétel jelent nálad valamit? A felelősségvállalósdi egy ordas kamu volt a korai elvtársvilágban, "kritika-önkritika" volt a neve és felszólítás volt a más általi, illetve az önként és dalolva elkövetett öntökön(micsodán)szúrásra, nem ritkán igen súlyos következményekkel. Később már ez a sarkos változat eltűnt. Ja, és ők is (látszat)demokráciáztak ám, igaz, hogy leginkább a munkahelyen, a munkásosztály (ön)uralmára hivatkozva. Az Orbán-os "rohamodat" pedig már nem is minősítem.

NBarbieReloaded 2017.04.05. 10:11:41

@Pink Petsch: Aham, ertelek. Te szekertaborozhatsz, teljesen alaptalanul, de ha en tenyt mondok, akkor sirankozol, hogy ballibaznak. Vilagos.
En sem elek MO-n, ugyhogy mar itt megdolt a tortenet. :DD

"Arra kértelek, hogy próbáljunk meg beszélgetni anélkül, hogy ballibeznél olyan valakit, aki nem is az országban él, és a mindennapi politikát magasról leszarja. "
Egyreszt nem kertel ilyenre, masreszt biztos ismered a mondast, amilyen az adjon Isten...

Amint valami erdemit fogsz irni, azonnal en is erdemben valaszolok ra. Megtettem volna eddig is, cask ugye hatasvadasz tulzasok egymas utan pakolasara nehez.
süti beállítások módosítása