B1 blogcsalád



Orbán szerint ártatlanok táborokba zárásával „közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában”

2017. március 28. - Mr Flynn Rider

Ezek szerint az ésszerű = az emberi jogokat két lábbal tipró. v4_csucs_orban.jpg

Ma lépett hatályba az új szabályozás, amellyel lényegében az összes menedékkérő konténerfogdákba zárható, még azok is, akik korábban nyitott menekülttáborokban vagy akár magánszállásokon voltak. A zónát Magyarország felé kerítés és fegyveres őrök zárják el, de Szerbia felé el lehet menni. Ugyanakkor ma tárgyalt Dimitrisz Avramopulosz, az EU migrációért felelős biztosa Pintér Sándor belügy- és Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón nem volt ilyen egyértelmű a helyzet. 

Miközben Varsóban a kormányfő a visegrádi tagállamok (V4) kormányfői találkozója utáni sajtótájékoztatón beszélt, Magyarországon az Európai Unió képviselője arra figyelmeztette:

az EU dublini egyezménye kategorikusan tiltja, hogy a menekülteket bezárva tartsák.

A Magyarország által is ratifikált szerződésben például ez a mondat is szerepel: "Senki sem tartható őrizetben kizárólag azon az alapon, hogy nemzetközi védelmet kér.”

(A zónába korábban is bezárták a határon jelentkezők nagy részét, a mostani változás lényege, hogy mindenkit oda visznek, a nyitott táborok lakóit is.) A törvény ellen az ENSZ menekültügyi szervezete, az Európa Tanács több intézménye és nemzetközi civil szervezetek is tiltakoztak már.

Most abban állapodott meg Avramopulosz Pintérrel és Trócsányival, hogy felállítanak egy szakértői munkacsoportot, hogy nyárig megegyezzenek a törvény jövőjéről. Avramopulosz arról beszélt, hogy

  • az európai szabályokat mindenkinek be kell tartania,
  • és az emberi méltóság tiszteletben tartása az EU egyik alapelve.

Trócsányi László igyekezett elmagyarázni, hogy az új magyar szabályozás miért arányos és szükségszerű, és hogy a kormány fellebez a bangladesiek ügyében hozott strasbourgi ítélettel szemben.

Orbán Viktor Varsóban ehhez képest úgy beszélt, mintha a kérdés le lenne zárva, sőt: a kormány hamarosan nemzeti konzultációt indít a menekültek bezárásának népi támogatásáért. Ezek után elég kevés mozgástere maradt a kormánynak, ha nem akar saját magával szembemenni és mégis rákényszeríti az EU, hogy visszakozzon.

Magyarország miniszterelnöke Varsóból azt üzente a híveinek és az EU-nak: minden jogi kiskaput bezárt, és felkészült arra a helyzetre, ha az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás esetleg csődöt mondana.

"Képesek vagyunk bármekkora migrációs áradatot megállítani a magyar-szerb határon".

Migránsbiznisz = amikor a magyar állam ártatlan embereket hurcol meg és azok fel vannak háborodva

A miniszterelnök elővette a Fidesz mások propagandaüzeneté, a „migránsbizniszt”. Ez megint egy olyan remek szó, amivel Orbán a pillanatot akarja uralni azzal, hogy átkeretezi a történteket. Orbán arra célzott, hogy a strasbourgi emberjogi bíróság kimondta két héttel ezelőtti ítéletében, hogy a zónába zárás szembe megy az EU-s joggal. A bíróság kártérítésre kötelezte a magyar államot két bangladesi férfi javára, akiket az elsők között zártak a zónába.

Orbán Viktor tehát úgy beszélt két másik ember jogtalan meghurcolásáról, mint „migránsbizniszről”: azt mondta, hogy Magyarország megtette az első lépéseket a "migránsbiznisz" felszámolásáért, miután "jó néhány NGO nyilvánvalóan üzleti kérdésnek is tekinti a migránskérdést. Ezért az NGO-k - azaz a nem kormányzati szervezetek - "teljes transzparenciájának a feltételeit is megteremtjük" - tette hozzá.

Milyen kár, hogy Orbán Viktor kormánya nem működik transzparensen – lásd az irgalmatlan mennyiségű, naponta felemerülő korrupciós ügyet -, viszont a civilek igen. Hiszen minden adatuk nyilvános, letölthető, elemezhető.

A miniszterelnök egyúttal illegitimnek nevezte azokat a véleményeket, amelyek össze akarják kötni a bevándorlás kérdését az európai uniós pénzekkel. "Ne hagyjuk, hogy megfélemlítsenek bennünket!" - delirált Orbán a V4-es kollégáinak.

A svédek a schnegeni határokat vetnék be ellenünk

Sajnos nem csak az EU-s pénzek vannak veszélyben: mivel Magyarország vitában áll Svédországgal a menekültek befogadásával kapcsolatban, a svédek egyenesen a schengeni határok felfüggesztését szeretnék elérni, vagyis, hogy a magyarok ne utazhassanak az EU-ne belül szabadon.

A B1 blogon is megírtunk már: az Európai Bizottság, sőt egyes tagállamok is azzal fenyegetőznek, hogy meg fogják vonni Magyarországtól az EU-s támogatásokat, ha nem működik együtt a menekültkérdés európai megoldásában.

Az egész embertelen kinyilatkoztatás azért is érdekes, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága tegnap este ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy nyolc tinédzser és egy veszélyeztetett terhes menedékkérőt, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfeleit átszállítsák a szerb határ menti tranzitzónákba.

A tegnap későn meghozott ideiglenes intézkedés megtiltja, hogy a Fóton a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők otthonában lévő nyolc gyereket és egy veszélyeztetett terhes, pszichiátriai kezelésre szoruló ugandai nőt a közeljövőben a tranzitzónákba szállítsanak át, és ott fogva tartsák őket – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A strasbourgi bíróság beavatkozását a civil szervezet indítványozta múlt pénteken és tegnap délelőtt.

„Ez alapján mindegyik, nyilvánvalóan sérülékeny, ezért egyedi bánásmódot igénylő ügyfelünket nyitott táborból bármelyik pillanatban a déli határszakaszon lévő konténerfogdába zárhatták volna. Az új szabályozás semmiféle egyéni körülményre nincsen tekintettel, és a kísérő nélküli 14 év alatti kiskorúakat kivéve az összes menedékkérőt automatikusan elzárja a röszkei vagy a tompai tranzitzónába.

A bíróság az ügyfeleink panaszát kiemeltként kezeli, és kérdéseket tett fel a kormánynak, amelyekre április 10-ig kell választ adnia. A strasbourgi bírák arra kíváncsiak, mikorra tervezik a panaszosok átszállítását, és mi ennek a jogalapja. A tranzitzóna jelenleg alkalmas-e a sérülékeny menedékkérők speciális igényeinek kielégítésére, van-e például megfelelően képzett személyzet, van-e lehetőség tanulásra, és rendelkezésre áll-e megfelelő orvosi ellátás? Vajon a kiskorúak hasonló körülmények között lesznek-e, mint a felnőttek, s ha igen, mi lenne annak a jogi alapja?”

– írta a civil szervezet közleménye.

Ahogyan a strasbourgi bíróság március 14-iki ítélete a két bangladesi menedékkérő ügyében, a mostani ideiglenes intézkedés is igazolja a Helsinki Bizottság, illetve más, hazai és nemzetközi szervezetek sorozatos figyelmeztetését. A civilek már 2015 szeptemberében felhívták a kormány figyelmét a szabályozás jogellenességére. A ma hatályba lépő rendelkezések pedig figyelmen kívül hagyják a menedékkérők személyes körülményeit, és előírják minden kérelmező, így a 14 év feletti gyerekek jogellenes fogva tartását anélkül, hogy biztosítanák a megfelelő befogadási körülményeket. Mindezt úgy, hogy a törvény

  • megsérti az Alaptörvényt
  • és az Európai Emberi Jogi Egyezményét,
  • illetve az uniós jogot,
  • fittyet hány az emberiességre
  • és ésszerűségre.

A kormány mindeddig nem állt elő érdemi érvekkel, amely álláspontját jogilag alátámasztanák. Ám most is kiderült: hiába az intő szó, menekültügyben a kormány nincsen tekintettel vállalt emberi jogi kötelezettségeire és a jogállami értékekre. A Helsinki Bizottság közöle: a jövőben is kiállnak menedékkérő ügyfeleik mellett, és minden hatékony jogi eszközt felhasználnak arra, hogy a mostani jogtipró szabályokat mihamarabb korrigálják.  

A ma hatályba lépő szabályokról és a Helsinki Bizottság véleményéről itt tájékozódhat.

A táborba zárás ellentétes az emberi jogokkal

Magyarországnak idén októberig be kellene fogadnia 1293 menekültet egy 2015-ös tanácsi döntés értelmében. Ez az egyetlen érvényben lévő kvótadöntés, ami Magyarországra is vonatkozik, ezt a tavalyi népszavazás akkor sem írhatta volna felül, ha érvényes lett volna, ezt még a referendum előtt maga Trócsányi miniszter is elismerte.

Magyarország és Szlovákia ugyan megtámadta a döntést az EU bíróságán, mondván nem volt a tanácsnak felhatalmazása ebben az ügyben kötelességet róni a tagállamokra, ám ítélet még nincs, és a döntést közben végre kellene hajtani. Az idő fogy, és a magyar kormány még semmilyen lépést sem tett az 1293 ember befogadása érdekében – írta a 444. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr612382835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bravehearth 2017.03.28. 19:42:43

T. poszter!

Sajnos következetesen hazudozol és csúsztatsz!

"...lényegében az összes menedékkérő konténerfogdákba zárható, még azok is, akik korábban nyitott menekülttáborokban vagy akár magánszállásokon voltak."

Hazugság! Nem lesznek bezárva! Bármikor elhagyhatják a tranzitot! Szerbia felé...

"A zónát Magyarország felé kerítés és fegyveres őrök zárják el, de Szerbia felé el lehet menni."

Tehát az előző állítás még poszter szerint is hazugság. Remek!

"Senki sem tartható őrizetben kizárólag azon az alapon, hogy nemzetközi védelmet kér.”

Mivel nem lesznek őrizetben, csak az eljárás ideje alatt nem engedik be őket az országba, így ez az egyezmény nem is sérülhet! Ez is rendben van.

"A törvény ellen az ENSZ menekültügyi szervezete, az Európa Tanács több intézménye és nemzetközi civil szervezetek is tiltakoztak már."

Hazug tényállításokra hivatkozva akár addig kiabálhatnak, amíg véres nem lesz a torkuk! Kit érdekel? A hivatkozott egyezmény értelmében Szerbia felől menekült NEM ÉRKEZHET Magyarország területére. '91-'92-ben jöhettek, akkor be is fogadtuk őket (helyesen)! Ezek nem menekültek, csak közönséges migránsok, illegális határsértők. Bevándorlók. SEMMILYEN joguk sincs, semmilyen kötelmünk sincs velük szemben! Aki mást állít, az egyszerűen HAZUDIK! A pardavimárta-féle lényekkel az élen!

Az sajnos egy felelőtlen és ostoba kijelentés volt az ME részéről, hogy bármekkora áradatot meg tudunk állítani. Sajnos nem tudunk. Illetve csak olyan eszközökkel, amelyek valóban tolerálhatatlanok és kíméletlenül erőszakosak volnának. Persze, elhatározás kérdése...

"Migránsbiznisz = amikor a magyar állam ártatlan embereket hurcol meg és azok fel vannak háborodva."

HAZUDSZ Flynn! HAZUDSZ!
1. Nem ártatlanok! Migránsok.
2. Nem beengedni valakit, akinek a kilétéről, szándékairól, állításairól nem vagyunk meggyőződve, az nem meghurcolás! Az a rend fenntartását jelenti!
3. Mivel Szerbiából érkeznek, így már az alapállás is hazugság!

"A B1 blogon is megírtunk már: az Európai Bizottság, sőt egyes tagállamok is azzal fenyegetőznek, hogy meg fogják vonni Magyarországtól az EU-s támogatásokat, ha nem működik együtt a menekültkérdés európai megoldásában."

Ezen a hídon majd akkor menjünk át, ha odaértünk! És az, hogy ti itt a blogon megírtok valamit, attól az még nem lesz igaz! Egy vélemény vagy tipp, de semmi több! Még a mutter is a támogatások és a szankciók elkülönítése mellett foglalt állást! Flynn! Ez miért maradt le???

"A Helsinki Bizottság közöle: a jövőben is kiállnak menedékkérő ügyfeleik mellett, és minden hatékony jogi eszközt felhasználnak arra, hogy a mostani jogtipró szabályokat mihamarabb korrigálják."

Épp itt lenne már az ideje ezeket a szervezeteket elővenni az államellenes és a közrend és közbiztonság veszélyeztetését előidéző aknamunkájuk miatt elővenni! És igenis a pardavimártáknak, jeneiorsolyáknak és hasonszőrű társaiknak a SAJÁT SZEMÉLYES szabadságukkal, vagyonukkal, akár családjaik vagyonával kellene FELELNIÜK a tetteik következményeiért! Ha kell, kényszermunkával törlesszék a bűneik által okozott károkat! De akár az ivánjúliákat is ide lehet sorolni!

"A táborba zárás ellentétes az emberi jogokkal."

A táborba zárás az lehet, de a kifelé nyitott tranzitzóna az nem zárt tábor! Aki ezt állítja, az HAZUDIK! A helsinkiek HAZUDOZNAK!

"Magyarországnak idén októberig be kellene fogadnia 1293 menekültet egy 2015-ös tanácsi döntés értelmében."

Közönséges hazugság! Egy migrit sem kell befogadni, mivel az elfogadás jogszerűségét és módját is vitatja több tagállam is. Ketten bírósághoz is fordultak emiatt, a nagytudású bíróság a másfél év alatt egy nyomorult meghallgatást sem tartott! Ergo ez egy nem legitim, vitatott döntés! Hiba lenne egy migrit is beengedni erre hivatkozva.

"...és a döntést közben végre kellene hajtani."

Persze-persze...! Majd a 160 ezerből esetleg vállaljuk az UTOLSÓ 1200-at! Azok is mehetnek AZONNAL a tranzitba!

"Az idő fogy, és a magyar kormány még semmilyen lépést sem tett az 1293 ember befogadása érdekében."

Nagyon helyesen is tette! Miért kellene bármit tenni 1200 teljesen ismeretlen és bizonytalan hátterű migriért, akik nem is akarnak itt maradni? Semmi szükségünk rájuk!

Flynn! Ugyanazt tudom kívánni neked is, mint a pardavimártáknak, jeneiorsolyáknak és az ivánjúliáknak! Véletlenül se kerüljön a közeletekbe vagy a családotok közelébe egy migri kamionos, vagy egyéb eszközzel felszerelt 'eltérő kultúrájú' jöttment! Azon gondolkodj el, hogy:
-hogyan magyaráznád az érvelésed és a gondolataid azoknak, akiknek a családjait, barátait, szeretteit megölték, megcsonkították ezek a buckalakók!?
-Hogyan néznél a szemükbe, miközben ezt a bejegyzésedet felolvasnád nekik?
-Mondd meg, hány polgár biztonsága és élete ér egy migri biztonságát?
-Miért gondolod, hogy a meggyőződésed miatt jogodban áll kockáztatni más polgárok biztonságát, életét és javait?
-Miből gondolod, hogy erre te vagy bármelyik civil föl vagytok hatalmazva?
-Magyarországon ki az előbbre való? Kiért felel a kormány?

Skankhunt42 2017.03.28. 21:33:41

már cáfolni sincs kedvem ezt a sok butaságot és hazugságot

Bravehearth 2017.03.29. 06:35:00

@Francois777: Nagyjából semmiben sincs igaza! Csúsztatásoktól és hazugságoktól hemzsegő ballib mantrák tömegét írta meg ezredik alkalommal. Nem egyszer levezették már millióan millió alkalommal! De azért csak nyomassátok tovább...!

Skankhunt42 2017.03.29. 07:08:45

@Francois777: jaja, totál igaza van, a történelem is ezt bizonyítja

Bravehearth 2017.03.29. 08:04:26

@Francois777: Persze azért érdekel, hogy miben látod az igazát! A részleteket illetően is!

@Skankhunt42: Azért az lenne a korrekt, ha ő is bizonyítaná!

VaradiJanos 2017.03.29. 08:22:21

Mióta zártak a zónák? Hazug kutya.

Netuddki. 2017.03.29. 08:58:14

Kedves posztoló!

Ha érdemi vitát szeretnél a blog fórumán, javaslom, kezdd el kigyomlálni a közismert gyűlölködő tolvajfidesz trollokat és fideszesnek látszani akaró provokátorokat! E nélkül nem fog menni.
A szólásszabadsággal lehet élni és visszaélni is...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.03.29. 09:06:27

remelem az mszp majd jo hangosan fogja hirdetni mindezt a valasztasi kampany soran is.

Bravehearth 2017.03.29. 09:07:25

@Tibi !: Az értelmes vita keretében kifejtenéd, hogy mely vitapontban nem értesz egyet és miben látod a vita lehetetlenségét? Mert nyilván VAN értelmes gondlatod a fentebb írottakkal és az azt vitató pontokkal kapcsolatban is! Feltételezem...

@Ballib cenzorok réme 01: Üdv! Nem vagyok ám én olyan nagyon 'elsőbálos', de minden indulatom ellenére tényleg érdekelne, hogy mivel igazolják a hazugságokat! A chrisred sem válaszolt az értelmes és KONKRÉT kérdésemre pár poszttal ezelőtt! Elég konkrét kérdéseket tettünk föl neki többen is!

Sir Galahad 2017.03.29. 09:25:12

Az intézkedés reagálás arra, hogy a migránsok eddig, kihasználva a szabad mozgást, a kérelem beadása után annak elbírálását meg sem várva külföldre távoztak. El tudom fogadni, hogy a migránsoknak az új rendszer nem jó. De kérem, aki ezt bírálja, mondjon egy jobb megoldást a problémára.

Francois777 2017.03.29. 09:47:49

@MaxVal BircaMan HJCD: az első kommentelőnek? Ez komoly kérdés???

ISIS CIA projekt 2017.03.29. 09:49:49

Sőt, még gázkamrák is épülnek meg kőfejtők és gladiátor- arénák.

Mondjuk, addig jó, amig az illegális betolakodóknak ilyen hazugságokat terjeszt rólunk a CIA- csicskasajtó :D
Időközben:

index.hu/kulfold/2017/03/28/ausztria_menekult_befogadas_eu/

Magyarul, fű alatt már mindenki szabadulna a regisztrálatlan agysebészektől, kvantumfizikusoktól és csillogószemű Ahmed terroristáktól.
Csak Magyarország az egyetlen, aki ki is merte és meri mondani ezt már a kezdettől fogva.

Bravehearth 2017.03.29. 09:53:05

@Francois777: Igen, komoly kérdés! Akár válaszolhatsz is rá!

Francois777 2017.03.29. 09:54:56

@Bravehearth: kb mindenben, de te voltál az első kommentelő, miért magázod magad?:)

Bravehearth 2017.03.29. 10:11:32

@Francois777: Értem. Tehát egyszerűen csak ostobán fröcsögsz, bármi értelmes érv vagy gondolat nélkül. Ahogy sejtettem... Nincs ezzel baj, csak jó, ha helyén kezeljük az embereket. Téged is!
Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy vagy szövegértési problémákkal küzdesz, vagy egyszerűen csak kötekedsz.

Francois777 2017.03.29. 10:19:37

@Bravehearth: bocs, elvesztettem fonalat. Írtál egy hosszú kommentet, én azzal egyetértettem, vagy elvárás, hogy lőni kell rád?

Bravehearth 2017.03.29. 10:30:59

@Francois777: Természetesen nem. De akkor az én szövegértésemmel van a gond. Visszaolvastam. Az első bejegyzésedre reagáltam, abból nekem az jött le, hogy a poszt tartalmával értesz egyet. De ha tévedtem, akkor utólag is elnézést, az az én hülyeségem, én vettem föl rossz fonalat... Így akkor utólag is elnézésed!
Üdv: B.

Francois777 2017.03.29. 10:32:16

@Bravehearth: az enyém a harmadik
Komment. Ha egymás után olvasod őket, elég egyértelmű...
süti beállítások módosítása