B1 blogcsalád



Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. március 22.

Van, ahol hat a kormánypropaganda a fiatalokra (migráció), van, ahol nem (EU)

2017. március 22. - Szelestey

New York Times/Washington Post/ABC News/AP

new_york_times.jpg

Egy évvel a Törökországgal kötött megállapodás után a migránsok még mindig megtalálják a módját, hogy bejussanak Magyarországra, de a populista Orbán-kormány megerősíti a határvédelmét, részben a 2. kerítéssel, részben az ellentmondásos jogszabály-változtatással. Persze már az első határzár is lényegesen visszafogta a korábbi tömeget, de a miniszterelnök arra hivatkozik, hogy a török fél az egyezmény felmondásával fenyeget, és hamarosan újra megindulhat az özön. Tompánál már majdnem teljesen kész van az új akadály. Egy helybéli azt mondja, hogy az első kerítésen így, vagy úgy, de át tudnak hatolni a menekültek. Közben már bővül az ottani konténertábor, ahová ezután – a röszkei létesítményen kívül - be akarják zárni az összes menedékkérőt.  A jövő kedden életbe lépő terv határozott tiltakozást váltott ki az ENSZ és emberi jogi szervezetek részéről, mert úgy látják, hogy a magyarok fokozatosan kihátrálnak a menekültek védelméből. Viszont az utóbbi hónapokban Magyarország jócskán megszigorította a határtérség ellenőrzését és az elfogott illegális határátlépőket visszatoloncolja Szerbiába, emiatt jócskán megcsappant azok száma, akik el tudták kerülni a hatóságok figyelmét.

Bloomberg

bloomberg.jpg

Budapest igen népszerű azoknak a pénzügyi szakembereknek a körében, akik a Brexit miatt valószínűleg kénytelenek lesznek elhagyni Londont. Amikor a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock meghirdette, hogy központot létesít Magyarországon, a jelentkezések egyharmada a brit fővárosból érkezett. Az 500 hely iránt magyar befektetési bankárok és más, jól fizető szakmák képviselői érdeklődtek a Cityben. Az óriáscég budapesti ügyvezetője azt mondja, egy csomóan, és messze nem csak a magyarok, haza akarnak jönni, csak éppen eddig nem találtak a képzettségüknek és a szakmai elképzeléseiknek megfelelő lehetőséget. De az agyelszívás már megindult visszafelé, olyan óriástársaságok kívánják fejleszteni itteni érdekeltségeiket, mint a Goldman Sachs vagy a Pfizer. Lengyelország hozzávetőleg 30 ezer brit állást akar kiváltani. A térségben máris emelkedtek a bérek, 3-5 éves gyakorlattal rendelkező szoftverfejlesztők pl. Budapesten évi 33 ezer eurót keresnek. Ez háromszorosa a magyar átlagnak, de a fele annak, amit Dublinban kapnának. A brit munkaadók jó egynegyede feltételezi, hogy kelet-európai munkavállalóik a hazatérés felé kacsintgatnak. Ugyanakkor a magasabb nyugati fizetések továbbra is vonzzák a keleti munkavállalókat, emiatt Magyarországon pl. munkaerőhiány alakult ki, ami gátolja a növekedést.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Orbán Viktor nem kér a migránsokból, annál inkább szeretné becsábítani a külföldi befektetőket, jelenleg mindenekelőtt a német cégek lendítenek a magyar gazdaságon. A miniszterelnök nagyot alakít a bezárkózásban és az idegenek elutasításában. Példátlan módon elbarikádozza az országot, újabban internáló táborokba akarja zárni a menekülteket. És ugyan a múlt héten is kirohant a brüsszeli bürokraták, a liberális média és a nemzetközi tőke szövetsége ellen, de azért szívesen becsalogatná a külföldi vállalatokat.

A növekedést már eddig is nagymértékben a betelepülő pénz szavatolta. Az ipari beruházások 75 %-nál idegen a forrás, ezen belül is kitűnnek a németek. 730 cégük összesen 200 milliárd eurós forgalmat bonyolít le Magyarországon, 174 ezer alkalmazottal. Ráadásul jók a kilátások, hiszen Orbán hatalmas adócsökkentést jelentett be. És az ország már nem egyetlen nagy összeszerelő műhely, sok német ide helyezi át a kutatást és fejlesztést is. Ám a növekedés tavaly csak 1,8 % volt, mivel a kormány kifogyott az ösztönzőkből. Meg az uniós támogatások is megcsappantak, ezért a kormányfő rá van utalva a külföldi befektetőkre, bár ez nem illik bele eredeti vonalába. Merthogy azt akarta, hogy az energiaiparban, a pénzügyi ágazatban, a médiában és a kiskereskedelemben a magyar vállalkozások kerüljenek túlsúlyba. De tudja, hogy nagyban függ az idegen cégektől, ezért udvarol nekik oly hevesen – mondja a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselője. A Daimler és az Audi csupán néhány napra állt le, és ez azonnal meglátszott az egész gazdaság számain.

Ezért Orbánnak gyorsan több lábra kell állítania a gazdaságot, és erre a németek hajlandóak is, hiszen jó az infrastruktúra és olcsó a munkáskéz. A bruttóbérek a német szint negyedét teszik ki. Viszont alig van utánpótlás, főleg a képzett szakemberek hiányoznak. Emiatt már jelentős beruházásokat fújtak le. Lehetne jelentkezőket toborozni a menekültek közül vagy Ázsiából, de ez nemigen összeegyeztethető a miniszterelnök nacionalista politikájával. Hogy miként akar kiutat találni a zsákutcából, azt Orbán idáig nem fedte fel. Ám a magyaroknál bejön az unortodox politika. De majd meglátjuk, hogy helyre áll-e a gyorsabb növekedés.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A magyar fiatalok 80 %-a lelkesedik az unióért, de azért az is látszik, hogy hat rájuk a hivatalos propaganda, hiszen a tágabb térségen belül mindenki másnál veszélyesebbnek tartják a bevándorlást. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a 15 és 24 év közötti korosztály 3 ezer tagjának megkérdezésével végeztek a németeknél, osztrákoknál, lengyeleknél, cseheknél, szlovákoknál és magyaroknál. Ami a migrációt illeti, nálunk 70 % mondta azt, hogy félni kell az idegenektől. Utánunk a szlovákok következtek a sorban 68 %-kal, és csak kicsit jobb a helyzet Lengyelországban, illetve Csehországban, ahol 60 % vélekedik ugyanígy. Ezzel szemben az osztrákoknál csupán 36, a németeknél pedig mindössze 27 % van ezen a véleményen. Hasonlóképpen az élre kerültünk, amikor arról volt szó, hogy a menedékkérők megterhelik-e a szociális rendszert. A visegrádi államokban csaknem háromnegyed elutasította a menekültek befogadását is. A németeknél ellenben 60 % az erősödő nacionalizmust és idegenellenességet látja fenyegetőnek Európában. Viszont a magyaroknál a kormányzati retorika ellenére négyötöd kedvezőnek tartja az uniós tagság előnyeit, így a békét, és azt, hogy külföldön lehet tanulni és dolgozni.

Die Presse

die_presse.jpg

1. Szerveződnek az Európa-párti erők: szombaton, az unió jubileumi csúcskonferenciája alkalmából sok ezren tüntetnek Rómában a populizmus és a nacionalizmus ellen. A földrész egy sor nagyvárosából érkeznek, mert ellensúlyt akarnak képezni az EU-ellenes csoportok erősödő befolyásával szemben. A felvonulást „Menet Európáért“ címmel 30 szervezet hirdette meg. Az osztrák elnökválasztás eredménye és a Franciaországban tapasztalható hangulat is alátámasztja, hogy lehet nyerni az EU melletti kiállással – hangsúlyozza az egyik osztrák támogató. A demonstrációval együtt kongresszust is tartanak, amelyen többek közt ott lesz Prodi volt bizottsági elnök és az európai liberálisok vezetője, Verhofstadt is. Közben a gazdaság, a tudomány és a kultúra 300 neves személyisége közleményben sürgette az unió megújítását, azaz hogy a szervezet ismét állítsa a középpontba a lakosság alapvető igényét a jólétre, a biztonságra és a demokráciára.

2. A lap úgy értékeli, hogy közeleg a végjáték a Heineken vörös csillaga számára, Magyarország a cégre szabott törvénnyel piszkálja a holland sörgyárat. Orbán Viktor az Erdélyben kirobbant névvita miatt nemrégi a Heineken bojkottjára szólított fel. A Romániában elszenvedett vereség a magyar kormányt is feldühítette, dehát a miniszterelnök az ottani magyarok védelmezőjének tekinti magát. És most nyilvánvalóan eszébe jutott, miként állhat bosszút. Ez volna a lex Heineken, amelynek életbe lépése esetén a hollandoknak sürgősen el kell gondolkodniuk azon, mit is csináljanak a vörös csillaggal. De ugyanez a helyzet a Nestlé Sanpellegrino ásványvizével is. Hogy a két vállalat esetleg új logót talál ki a magyar piacra, azt egyelőre nem tudni. 

Der Standard

der_standard.jpg

Az emberi erőforrások minisztere azzal fenyegetőzik, hogy Magyarország ellenintézkedéseket tesz, ha Ausztria csökkenti a kint dolgozó magyarok számára fizetett családi pótlékot. Balog Zoltán úgy nyilatkozott az osztrák köztévé híradójában, hogy barátságtalan lépés volna, ha Bécs valóban a magyar szinthez igazítaná a juttatást az olyan gyerekek esetében, akik nem követték a szülőt, vagy szülőket Ausztriába, hanem idehaza maradtak. Ezért megpendítette, hogy a magyar fél esetleg olyan intézkedéseket hoz, amelyek kedvezőtlenül hatnak a nálunk működő osztrák bankok tevékenységére. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy kihatna a tőke szabad mozgására az ágazatban, ha az osztrákok egyoldalúan lépnének.

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6312360649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ISIS CIA projekt 2017.03.22. 09:54:13

A CIA cselédsajtó sosem fogja fel, hogy amit ők propagandának vagy méginkább orosz propagandának neveznek- az a valóság:

Békés menekültek

www.youtube.com/watch?v=ay_MLCsSdZw

www.youtube.com/watch?v=-LD2BGT26qI

www.youtube.com/watch?v=f0CF9c8B_3M

négyláb 2017.03.22. 10:29:10

Kedves Lajos, már csak azért is így, mert személyesen ismerjük egymást. Minden a régi, bevált sablon szerint: Mi (jól körülhatárolható kör) kitaláljuk + leírjuk/kiküldjük, a külföldi (egyébként ugyanazon fizetési listán lévő) sajtó leközli, majd mi nemzetközi sajtóvéleményként itthon/meg az egész világban terítjük..... Nem kérdés, ez remekül működik, különösen a módszer, hogy akit diszkreditálni akarunk, azt lefasisztázzuk, hogy aztán siessen mindenki buzgón elhatárolódni tőle. (Lásd az AfD Németországban) Minden hiába, pózolhat Orbán sábeszdekliben megalázkodva a magyar parlamentben a zsidó vezetők előtt, költhet az ország milliárdokat holokauszt központra, múzeumra, lehet az országban nyáron zsidó kulturális fesztivált rendezni, állhat ünnepekkor az ország főterein a hanukagyertya, stb., stb., ha Nektek éppen úgy tetszik, rázendítetek a "Magyarországon ébred a fasizmus" veretes nótára és fújjátok napestig. És közben szurkoltok, hogy talán néhányaknál elszakad a cérna és tényleg mondanak, csinálnak valamit nagy dühükben, mert hiszen csak erre vártok. Ugye nem kell ennek alátámasztására szó szerint idézzem Heller Ágnest, miszerint "nekünk szükségünk van az antiszemitizmusra"?
Miután a blogban nem bújsz álnév mögé, mint azt egyébként sokak teszik, (na persze akkor, ha van félnivalójuk, de Neked nincs ebben a fasizálódó országban, ahol a kormány már minden médiumot, írottat és elektronikusat maga alá gyűrt és gleichschaltolt), természetesen Veled szemben nem tartom korrektnak, ha álnéven kommentelem a blogodat. Ezért e-Mail címedre megküldöm a tényleges személyazonosítómat.
üdv.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.22. 10:44:05

@négyláb: "rázendítetek a "Magyarországon ébred a fasizmus" veretes nótára"

Vedd észre, hogy @Szelestey: csak a pontos fordítást, felelős kivonatolást csinálja, a tartalmat nem ő írja.

"pózolhat Orbán sábeszdekliben"

Ájtatatoskodhat a csúti geci, ha közben bő nyállal uszít, és töténelemhamisító alkotmányt, emlékművet emel. Kilóg a lóláb. Mit kilóg, az egész patás meztelen.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.22. 12:08:56

"Persze már az első határzár is lényegesen visszafogta a korábbi tömeget"

Hoppá..

Ez némiképp ellentmond a korábbi bérrettegő migránsseggnyaló cikkjeitekben leírtaknak.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.22. 12:10:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Azért erősen válogat a Soros bérenc Nyugati sajtóból, és onnan is a Magyarországot lejárató cikkekre fókuszál elsősorban, amit itthon fogalmaztak a hazaáruló mocskok.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.22. 12:16:42

@Ballib cenzúrázók réme 25: "Soros bérenc"

Gondolod, a orbánhoz hasonlóan Szelistei is kap tőle öszöndíjat?

"Magyarországot lejárató cikkekre fókuszál"

A csúti gecire haragudj, hogy Magyarországról csak gáz dolgokat lehet írni. :(

Kádári propagandát csak nem tolhatnak a külföldi lapok. :))

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.22. 13:04:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Minden iderakott betett cikk, egyértelműen hazudik.

Ezt mindenki tudja, aki itt él, még te is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.22. 13:22:02

@Ballib cenzúrázók réme 25: "Minden iderakott betett cikk, egyértelműen hazudik."

Akkor megköszönjük Szelesteynek, hogy tájékoztat minket a zsidó háttérhatalom és a négy évszak újabb áskálódásáról. :))

"Ezt mindenki tudja, aki itt él,"

Nem, csak a hazug habonymédia fasságait 1-1-ben beszopó kubatov trollok hiszik, hogy tudják. A saját szemszögükból italán gazuk is van, nekik annál jobb, minél rosszabb a nemzetnek. Hogy miért, az rejtély, mert nekik is ugyanúgy a szájukba hugyoik a csuti geci, mint mindenki másnak.

négyláb 2017.03.22. 15:25:07

Érdekes módon minden esetben ide torkollik: két-három értelmezhető és érthető hozzászólás után jönnek az ősbunkók, akik minősíthetetlen trágár módon kiokádják magukból a máshol nem levezethető frusztráltságukat. Nekik azt ajánlanám, hogy kizárólag otthon, családi körben használják ezt a kifejezési eszköztárat és ne a nyilvánosságot traktálják vele.
Egyébként megdöbbentő, hogy mennyire megakadt a tű a lemezen az Orbán által igénybe vett Soros-ösztöndíj kapcsán. Hát bizony nem ezt várták tőle, neki egész életében hálásnak kellett volna lennie és ennek megfelelően igazodni az elvárásokhoz. Hogy ez nem így történt és történik, ez megbocsájthatatlan főbűnnek számít. Innentől kezdve már csak a fasiszta, rasszista, cigánygyűlölő (vagy cigány, az éppen jobban tetsző kiválasztható) jelzők dukálnak neki, vagy a fentebb olvasható kifejezések.
Visszatérve az alaptémához: a szemlézésben idézett cikkek magyarra fordításával sem kell mindig sokat bajlódni, mert sok esetben először magyarul íródtak, azt kellett németre, angolra fordítani. Évtizedeken keresztül hivatkoztak a Süddeutsche Zeitung-ra, ahol Weyer Béla sorozatban gyártotta a jobboldali kormányokat gyalázó hazugságokat. Ugyancsak megvolt a FAZ-nál is a "magyar szakértő", a szomszédban pedig Paul Lendvai (az ávósból a demokrácia felkent bajnokává avanzsált etalon) és társai egészítették ki a kórust. A bécsi Standardban még arról is olvashattunk, hogy "Budapesten a nyílt utcán verik a zsidókat". Persze, lehet a vaskerekes Szabó Alberték néha kilengtek egy kicsit, de ők már nincsenek itt. Visszamentek oda, ahonnan jöttek: Izraelbe.
süti beállítások módosítása