B1 blogcsalád



Völner a TASZ-ra hivatkozik, miközben a kormány gyanú nélkül, titokban lehallgatná őket

2017. március 19. - Mr Flynn Rider

Igazi orwelli történet van kibontakozóban a szemünk előtt: egy új törvénytervezet szerint már gyanú se kellene ahhoz, hogy valakit lehallgassanak. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára mindent letagadott és a TASZ-ra mutogat. Igazából egyszerű lapolvasóként nehéz eldönteni: most mi vagyunk a hülyék, vagy hülyének néznek bennünket?

megfigyeles.jpg

A Magyar Nemzet pénteken robbantotta a sztorit: már a bűncselekmény elkövetésének legkisebb gyanújára sem lesz szükség ahhoz,

  • hogy valakit lehallgassanak,
  • hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy
  • hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját.

Olvassa el Konok Péter írását ugyanebben az ügyben Gyanú címmel itt.  

A tárca a készülő új, a büntetőeljárásról szóló törvényhez kapcsolódóan tartja szükségesnek a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) és az ügyészségről szóló törvények bizonyos rendelkezéseinek összehangolását, illetve módosítását. Ennek során egységesítené és újraszabályozná egyebek között a titkos információgyűjtés szabályait. Kimondanák például, hogy

„a bűnüldözési célú titkos információgyűjtés olyan különleges, leplezett tevékenység, amely a büntetőeljárásnak is szerves részét képezi”,

valamint azt is, hogy

„a titkos információgyűjtés az információk mellett eredendően a bizonyítékok megszerzésére irányul”.

 

A törvényjavaslat szerint a büntetőeljárás – fő szabályként – továbbra is bűncselekmény gyanúja alapján indul, de lenne egy apró kivétel: az előkészítő eljárás, amiben bárkit le lehetne hallgatni, bírói, ügyészi engedély nélkül.  

„A büntetőeljárás proaktív képességének kialakítása érdekében az előkészítő eljárással lehetőséget biztosít egyfajta előzetes felderítésre, amelynek a célja a bűncselekmény gyanújának megállapítása, illetve kizárása” .

Az MNO szerint ez nem jelent mást, mint hogy ezentúl minden nyomozásra jogosult hatóság, azaz a rendőrség, a NAV és az ügyészség is folytathat előkészítő eljárást minden olyan esetben, amelyben semmi gyanús nincs. Ezt bárki ellen fel lehetne használni:

  • politikai ellenfelek,
  • ellenzéki sajtó,
  • civil szervezetek…
  • bárki, aki veszélyt jelenthet a Fidesz uralmára.

A Fidesz persze reagált, Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkárát hívatták fel az MTI-vel, aki egyszerűen lehülyézte az ellenzéket és a Magyar Nemzetet. Nem győzte hangsúlyozni: továbbra is csak bűncselekmény gyanúja alapján lehet majd lehallgatni az állampolgárokat. Azt is elmondta:

"Az ellenzéki politikusok annyira valótlant állítanak, hogy nem is lehet őket szakmai alapon cáfolni, el kellene olvasniuk az új büntetőeljárási kódex tervezetét."

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a Magyar Nemet és az ellenzék felháborodása, értelmezése "árnyékra vetődés", a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd politikusai pedig valótlant állítottak a témában tartott sajtótájékoztatóikon. Az újságíró és az ellenzéki pártok "téves következtetéseket vontak le egy hibás alapállásból" - szögezte le.

Völner szerint tehát az ellenzék és a média is annyira hülye, hogy egy másik törvényt olvastak el, ill. ragadtak ki egy részletet.

Azt mondta, arról van szó, hogy

  1. az úgynevezett leplezett nyomozati cselekmények egységesen mind a parlamenthez benyújtott új büntetőeljárási törvénybe kerülnek,
  2. emiatt módosítani szükséges más jogszabályok, így a rendőrségi vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény bizonyos rendelkezéseit, annak érdekében, hogy koherens legyen a jogrendszer.

A korábbi szabályozási helyekről ki kell venni azokat az elemeket, amelyeket a büntetőeljárási törvénybe tesznek - ismertette, megjegyezve: "ezt pillantotta meg az újságíró", és ebből "vizionálta", hogy már gyanú sem szükséges a lehallgatáshoz.

Völner Pál kiemelte, hogy a nyomozás során továbbra is érvényesül majd az ügyészi felügyelet, és a jövőben ugyanúgy kell bírói engedély a lehallgatáshoz, mint eddig. A garanciális szintet még emelik is az eddigihez képest - fűzte hozzá.

Abszurd az abszurdban, hogy az államtitkár elkezdett a TASZ-ra is hivatkozni:

közölte, hogy az új büntetőeljárási törvény ötpárti támogatást kapott, ezenkívül olyan, kormánykritikus szervezetek is előremutatónak nevezték, mint a Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért.

A Magyar Nemzet szerint azonban ők nem tévedtek: a tervezetszöveg nem zárja ki az előzetes felderítés eszköztárából a rejtett (titkos) módszereket, így szerintük Völner „cáfolata” finoman szólva vitatható. Völner az ötpárti támogatást élvező büntetőeljárásról szóló törvényre mutatva bírálta az újságot, a Magyar Nemzet viszont nem arra, hanem az ahhoz kapcsolódó salátatörvényre vonatkozott. Amelyben az is olvasható, hogy

„a bűncselekmény megakadályozása a továbbiakban nem képezi a titkos információgyűjtés nevesített célját”,

csak olyan bűncselekmények esetében, amelyek előkészületét a törvény büntetni rendeli.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1612351311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.20. 18:10:56

Ennyit tudni kéne majomkáim, meg nagykorúnak tekinteni az olvasót!
Orosz mese: a TASSZ jelenti, vége: aki nem hiszi, annak utána járunk! No ezért, előre tudni kívánjuk ki vagy! Továbbá szerkesztő bácsi egyáltalán nem tekint nagykorúnak! Csak kis hülyének tart!
1. Csak a buta ember akar uralkodni a másikon! Proli dinkatúra!
2.” A legártalmasabb buta ember, aki okosnak hiszi magát!” Lásd, MSZMP Párttitkár efftárs!
3. „Alacsony hatalmas, mindenkinek ártalmas!” Lásd Horthy rendszer, szocializmus!+ pógári democsokrácia!

Széchenyi aranyköpése: „Az önkény, mint a tapasztalás bizonyítja, rendszerint karöltve jár az ostobasággal!”
Megölték érte, igazsága meg Ferenc Jóskát, Hitlert, Sztálint, proletár diktátorokat! A jelen, jövő diktátorait is megfogja

„Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső: A nemzeti egység fogalma, határai, feltételei.

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." Voltaire
Sajátos tudományos jelenség volna az, ha az, antiretekizmus bűnébe esnék, ahányszor egy retket felismernék reteknek, vagy ha azt állítanám, hogy retek van, és fel lehet ismerni a kókuszdiók, narancsok és birsalmák közt. Szabó Dezső
No, a korrupcióban a hon atyái az atyamesterek, ez meg éppen nem új dolog. De azért ma szörnyen háborogni fog a magyar erkölcs. Ady

Megteremtették az antiszemitizmust, mint védő tabut. Ez a tabu jól bevált arra, hogy minden kritikát, minden jogos emberi felháborodást torkon fojtsanak vele! Szabó Dezső!
Az új próféták szája, úgy tele van kollektivitással, mint görény szája tyúkvérrel! Szabó Dezső!
süti beállítások módosítása