B1 blogcsalád



Paranoid megszállottságában Kaczynski égeti fel az Európába vezető hidakat, Hasenstabnak viszont elege van a populistákból

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. március 17.

2017. március 17. - Szelestey

kacs.jpg

New York Times

new_york_times.jpg

1. Soros György kezdeményezésére e héttől adatbázis működik Amerikában, hogy rögzítse a gyűlölet-bűncselekményeket, miután azok igencsak elszaporodtak Trump megválasztása óta. A lapban megjelent elemzésében az emberbarát üzletember rámutatott, az elnök nem késlekedett, hogy lecsapjon a bevándorlókra. Azzal indokolta a fellépést, hogy a migránsok rendszeresen megszegik a törvényeket és fenyegetést jelentenek. Csak éppen ez nem igaz – hangsúlyozza Soros. Statisztikák sora bizonyítja, hogy ezek az emberek lényegesen kevesebb bűntettet követnek el, mint akik a tengerentúlon születtek, pedig közben már az ország minden 8. lakosa máshonnan települt az Egyesült Államokba. Ugyanakkor a bírói ítéletek alátámasztják, hogy jogsértő a Trump által elrendelt beutazási tilalom. A rendelet nem teszi biztonságosabbá az országot, viszont felkorbácsolja az érzelmeket, ami azután az egyre több gyűlölet-bűncselekményben csapódik le. Ugyanezt éri el az elnök hamis és előítéletekkel teli retorikája is. Megfélemlítik a muzulmán gyerekeket az iskolákban, spanyolajkúakat zaklatnak az utcán, támadják a feketéket és a melegeket, megszentségtelenítik a zsidó temetőket.

 

Itt meg is hallgathatja a lapszemlét

 

A beruházó emlékeztet arra, hogy a közelmúltban, amikor először jelentkeztek ezek a kedvezőtlen jelenségek, 10 millió dollárt ajánlott fel a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak megsegítésére, az ellenkampány céljaira. Ebből finanszírozzák a már említett nyilvántartást, hogy figyelni tudják az ilyen esetek gyakoriságát és súlyosságát. Soros hangsúlyozza, hogy ő maga túlélő és bevándorló, ám a mai Amerika nem az, ami egykor őt odavonzotta. Tudja, mekkora károkkal jár, amikor a társadalmak megadják magukat a másokkal szemben érzett félelemnek. Azt ígéri, hogy megtesz minden, mert fenn kell tartani az ország legnagyobb erejét jelentő nyitottságot, befogadást és sokszínűséget. Ha ördögnek állítják be a migránsokat, az gyengíti az Egyesült Államokat. Viszont erősíti, ha harcolnak a gyűlölet-bűntettek ellen.

2. A vezércikk úgy értékeli, hogy a holland választások eredményével csorba érte az európai populizmust. Az emberek rekordszámban mentek el voksolni a Wilders muzulmán-ellenes nézetei ellen, nehogy az ország legyen a következő populista dominó a Brexit és Trump után. Ám korai volna azt gondolni, hogy immár az egész kontinensen vereséget szenvedett a szélsőjobbos populizmus. Ugyan nem ígérkezik könnyűnek összehozni az új koalíciót, de nagyon úgy néz ki, hogy a kormány szilárdan Európa-barát lesz. De ebből még nem következik, hogy Le Pen automatikusan kikap a franciáknál. Az előrejelzések Macron sikerét jósolják, csak éppen az ilyen felmérések nem bizonyulnak túl megbízhatónak, amikor a populisták részvételével zajló választásokról van szó. Nem számoltak pl. a brit kilépés híveinek sikerével és Trump győzelmével. Azon kívül Wilders pártja a 2. legerősebb politikai tömörülés, ő maga pedig befolyásos provokatőr marad. És Le Pen kudarca sem jelenti majd a Nemzeti Front végét. A holland választás kimenetele bátorító, de a földrészen továbbra is jelen van a szélsőjobbos populizmus fenyegetése.

FT

financial_times.jpg

Az európai populizmus ellen fogad mostanában az a tőzsdeguru, aki annak idején, az adósságválság során segített megmenteni a magyar és az ír gazdaságot. A 41 milliárd dollárt forgató Franklin Templeton alapkezelője az euró ellen teszi meg tétjét, mert úgy látja, hogy Európában nem normálisak az állapotok. Hasenstabot leginkább az nyugtalanítja, hogy Le Pen és sokan mások megkérdőjelezik az euró legitimitását, márpedig ez szerkezetváltással ér fel. Ezért a befektetési szakember inkább Latin-Amerika felé fordul, mert az éppen kezd kigyógyulni a populista rendszerek által okozott bajokból. Az öreg földrészen viszont erősödőben vannak az ilyen erők. A szakértő 6 éve még szorgalmasan vásárolta a magyar és az ír államadósságot, és ezzel nagyban hozzájárult, hogy megerősödjön a bizalom a két ország pénzügyei iránt. Ám ezeken a kötvényeken már túladott, mivel lényegesen emelkedtek az árak.

De zavarták a politikai fejlemények is, így az, hogy Orbán Viktor igen keményen állt hozzá a bevándorláshoz, miközben a Fideszt radikálisan euroszkeptikus vonalra állította rá. Mint mondta, a nacionalista nyomás miatt a magyar, a lengyel és a többi érintett kormány nem tud olyan hatékonyan működni, ahogy szeretne. Nem tudni, mindez hogyan végződik, de a nacionalizmus gerjesztői kapcsolódnak a bevándorláshoz, a terrorizmushoz és a menekültválsághoz. Az ellenben, hogy valaki megválik ezektől az papíroktól, egyfajta biztosítékot jelent a várható káosz ellen, amikor az euró jövője válik kétségessé. Hasenstab, aki jól ismeri a populista rezsimeket, azt jósolja, hogy most a költségvetési lazítás következik, mert szavazatokat kell vásárolni.

Reuters

reuters.jpg

Tavaly a korábbinál csaknem 100 ezer motorral kevesebbet állítottak elő az Audi győri gyárában és kocsiból is kevesebb került le a szalagokról, ami mínusz 37 ezer darabot jelent. Ennek megfelelően 800 millió euróval csökkent a vállalat bevétele. Márpedig ez segít megmagyarázni, hogy az elmúlt évben miért csupán nem egészen 1 %-kal bővült a magyar ipari termelés, illetve, hogy a növekedés miért lassult 2 %-ra. Hogy az Audinál azután mi okozta a visszaesést, azt nem tudni, a konszern ingolstadti központjában csupán annyit közöltek, hogy 2016 tele volt kihívásokkal.

Economist

economist_1.jpg

Az elmúlt egy hétben Lengyelország két húzásával is megerősítette, hogy jelenleg ő Európa szörnyű gyereke. Mindkettő paranoid megszállottságról tanúskodik. Az egyik Tusk megbuktatásának terve volt, de ez ügyben még Magyarország sem állt Varsó mellé. Hasonlóan elmebeteg vonásokat mutat a külszolgálat átalakításáról elfogadott törvény, amely leginkább arra jó a kormánypárt számára, hogy saját embereivel tűzdelje tele a Külügyminisztériumot, akik azután inkább lesznek hajlandók ütközni a külpolitikában. A hivatalos jelszó azonban az, hogy meg kell védeni az ország szuverenitását, ami egybevág a miniszterelnök Brüsszel-ellenes álláspontjával. Vagyis teljesen átitatódik politikával egy eddig semleges intézmény. A Jog és Igazságosság alaposan megosztotta az országot az eltelt másfél évben. A politikai ellenfeleket az állam ellenségének minősíti. Tisztogatást hajt végre a közintézményekben. De a hatalom vezet a közvélemény kutatásokban. Ám az ország egyre inkább eltávolodik az európai főáramlattól. Ezért mind többen követelik, hogy függesszék fel a lengyelek szavazati jogát az EU-ban. Kaczynski a jelek szerint piromán módon égeti fel az Európába vezető hidakat.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr912344047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.17. 05:20:08

Egy elfelejtett könyvből: Varga Jenő Kapitalizmus és a gazdasági válságok

Ma az organikus munkanélküliségnek vagyunk tanúi, a munkanélküliek serege növekszik, a termelők egyre kisebb serege, gyilkos intenzitással dolgozik! A dolgozók millióinak nincs munkája.
A tőke elhelyezési lehetőségek vívott harc, fő eszköze a tőkekivitel. 2. Racionalizálás útján csökkentik az önköltséget. 3. A munkaerő árát értéke alá nyomják le. (Vagy alacsony bérű államokba költöztetik a termelést!) „A tőkekivitel a fellendülés szakaszát meghosszabbító, válságot elmélyítő tényező!”
Munkásosztály helyzetének romlása a válság idején!
a) növekszik a munkanélküli létszám
b) Fokozódik a munka intenzitása
c) Csökken a társadalombiztosítás!
d) Az USA vállalkozói a VH munkaerő hiánya alatt sem voltak hajlandók színeseket, nőket, testi fogyatékosokat, életkor felettieket alkalmazni!

Részletfizetés csapdája!

Hitelbe eladás útján, ráteszi a kezét a fogyasztók jövendő keresetére! A vevő a részletfizetés tartamára kénytelen csökkenteni folyó jövedelméből vásárolt áruk mennyiségét!

„ Minden valóságos válság oka, a tömegek szegénysége, fogyasztásának korlátozottsága, szemben a tőkések azzal a törekvésével, hogy minél több árut adjon el, jövedelmet zsebeljen be! „
„Az árak csökkenésével csökken a profit, és az átlagosnál magasabb termelési költséggel termelő vállatok csődbe jutnak! „ (Szocializmus, teljes foglalkoztatás!)

2017.03.17. 05:32:28

Életérzése negatív. Senkiben sem tud megbízni. Ezért erőszakosan felülkerekedik, ravaszsággal, meggyőzéssel vagy megfélemlítéssel. Folyvást színlel, mást mutat, mint amit érez, mást mond, mint amit gondol. Ezzel rokonszenvet és szeretetet akar szerezni, de ha szándékait akadály keresztezi, nyílt, durva erőszakra vált. Soha nem képes átélni a belső megnyugvást, hogy céljait elérte; soha nem érzi biztonságban magát.
Érzelmeiben óvatos. A környezet véleményére erősen figyel, hízelgéssel becsapható, dicséret sóvár ember. Noha másokhoz képest önmagát állandóan alulértékeli, ezt viselkedésével túlkompenzálja. Önképének hiányosságait dicséretekkel tölti fel, ebből ered szellemi vaksága a hízelgéssel, az álságos magatartással szemben. Önmagáról minden pozitívumot felnagyít, a világnak kizárólag ezt a képet mutatja magáról.
Türelmetlen és kíméletlen. Kegyetlenségének oka nem az agresszivitás, hanem a makacs igazságérzet, a dogmatikus öntörvényűség. Ennek szellemében nincs tekintettel senkire, aki "igazságának" útjában áll, vagy abban kételkedik, az utóbbit nem is tudja elviselni.
Kórlélektanilag paranoid. Gyanakvása kóros mértékű. Senkiben sem tud bízni. Többszörös ellenőrzéssel védi magát a feltételezett veszélyek ellen. Fél, hogy kiderülnek belső gyengeségei, így azt a vágyát, hogy biztonságban legyen, lelkileg soha sem képes elérni. Saját cselekedeteiben képtelen hibát találni, a történtekért mindig mások felelősök. Velük kíméletlen, hibáikat éppúgy gyűlöli, mint saját gyengeségeit.

A teszt jó időre feledésbe merült, mígnem Kozmutza Flóra a kilencvenes évek elején elküldte a lipótmezei elmegyógyintézetbe. Az ottani szakembereknek fogalmuk sem volt, hogy a sztálinista diktátor személyiségjegyeit elemzik.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.17. 08:53:23

Soros adatbázisából majd kiderül, hogy eddig nyilvántartottnál több a gyűlölet-bűncselekmény, hiszen eddig 0 volt.
Azt persze mindig elfelejtik a liberálisok, hogy az illegális bevándorlók egymás közötti bűnügyei nem jelennek meg a statisztikákban, hiszen a sértett se akar a hatóságok szeme elé kerülni...

Aron Janos Lang 2017.03.17. 20:52:51

@lényeglátó: A lényeglátástól ez nagyon messze van. A szocializmusnak nevezett valami erre a történelmi példa.: Sem az árunak, sem a szolgáltatásnak, sem a munkaerőnek nincs ára. Valami ködös tervhivatalokban próbálnak meghatározni valamilyen arányt, aminek a végén semmi köze nincs a valósághoz.
süti beállítások módosítása